Hirdetés
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Dreame X40 Ultra - épp csak kávét nem főz
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- CES 2026: A sportautó piacot is összeporszívózná a Dreame
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
hát, nem, hanem egy fellini filmben szerepelt egy pavoni, amit így használtak
-
-
sz.zs.
őstag
válasz
Parci
üzenetére
Pont mint ahogy a Caravelnél szoktam

-
PpenoO
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nekem kiindulópont az ár volt illetve a karbantartásra szánt idő és pénz, utána pedig az akusztikai élmény.
Egy robot nagyon drága nekem és nem túl kényelmes, viszont halk és nagyon szép.
A Silvia/GC extra funkcióira nincs szükségem.
Egy Silvia minimum dupla áron van mint a Mini G
, hangos, idő és pénzigényes karbantartással.GC is hangos, tuningolni kell meg bojlert nézegetni, nem nekem való.
Biztos a Minivel is foglalkozni kell de talán kevésbé idő és pénzrabló, cserébe halk és jobban néz ki mint a másik kettő.
-
norkov84
tag
Perem vs. perem nélküli kosár:
Én peremes IMS 12/18-ast használok bő 1 éve E61 fej mellett. Nekem nincs vele gondom, de a kifolyós gyári Rocket karból kb. lehetetlen kioperálni, naked karból ez nem gond.
Épp ezért rendeltem most egy tartalékot a dupla kifolyós karhoz (ha felezünk egy duplát), hogy ne kelljen gyakran kiszedni.
Expolynál ua. a cikkszám (1460102), mint 1 éve, de most már perem nélkülit kaptam érte. Kicsit meglepődtem, bár engem mondjuk zavarni nem zavar. Gyári cikkszám persze más: B702Th24.5M helyett B702TCh24E.
Szóval ha valaki ilyet rendelne erre számítson. -
-
billyjoe
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Kíváncsi lennék majd hogy mit gondolsz róla a robottal összehasonlítva.
-
-
válasz
SteelCowboy
üzenetére
gyűlölöm a peremes kosarat, a renekát csak ezért nem használom kb. soha...
-
PpenoO
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Jól megbújt a nekem szánt hozzászólásod, most vettem csak észre. Köszi, akkor nézek máshonnan. Kifejtenéd mire gondolsz a Mini Gaggiaval kapcsolatban? Azért rá esett a választás mért jó kávét készít (dupla espresso a cél, semmi tejhabozás meg ilyenek), csendes működés, egyszerű szerkezet kevesebb hibalehetősség pl egy Classichoz képest és nem utolsó sorban nekem jobban tetszik mint a Classic.
-
PpenoO
őstag
Akinek van 4es Brikkához IMS szűrője az lenne olyan kedves és lemérné nekem az átmérőjét tömítéssel illetve anélkül?
-
sz.zs.
őstag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
A peremes sz@r ( már bocsánat ) mert belülről a peremben megül az őrlemény .
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
Zen42
üzenetére
Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat. Egyelőre a gépem egyik gyári kosarát használom, ami peremes, de most hogy felmerült ez a peremes/nem peremes kérdés, elgondolkodtam, hogy VST-ből milyen is kéne. Nem szoktam csereberélni a kosarakat, így a könnyű/gyors csere nem tényező, naked karból úgyis pikk-pakk kitolom takarításnál.
@jugeen: köszönöm a tippet, lemértem, 1,2mm-es a gyári karban lévő rugó.
-
iatti
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
nekem bejön
amikor felmelegedett a gép,veszem le a kart,onnét veszem ki a szűrőt. teszem rá a magasítót,beleöntöm a kávét. fogpiszkáló,majd két kocc az asztalon,180fokot elfordítva a kosarat. jön le a magasító, majd az asztalon tamperelek. belerakom a karba,majd jön a papír. én ezt szoktam meg. így minden alkalommal könnyebb elmosni a szűrőt meg a kart. -
Zen42
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Én használok ilyet is, olyat is, de a perem nélküli sem repül ki a karból kiütéskor. A rugót eszem ágában nincs kivenni, anélkül valóban kieshetne időnként.
Kétféle rugóval találkoztam eddig, az egyik vékony a másik vastag. Nekem a vékony a peremeseknél sem jött be, szerintem túl lazán fogja a kosarat, meg a vastagabbik az úgy fogja a peremest mint atom és a perem nélkülit is megfelelően fixen tartja.
Egyébként nem értem, hogy mi a gondod. Egy standard zacckiütőben a rúdra ütsz rá, nem eshet ki a perem nélküli kosár sem.
A peremes hátrányai, hogy ha zárt kart használsz nehéz kiszedni a kosarat a karból amikor tisztítani akarod. A másik, hogy ha a perem a kosár falából van kiképezve, a beugrásba tömörítéskor bemegy egy kis kávé, kiütéskor pedig ott maradhat egy kis zacc. Egyesek szerint kikezdheti a pogácsát a víz a szélénél amikor feldagad a peremig. Utóbbi engem is aggasztott valamikor de ma már szőrszálhasogatásnak tartom. Ha belegondolsz, ha ez jelentős probléma volna már senki sem gyártana peremes kosarakat. -
jugeen
addikt
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Tegyél bele vastagabb rugót. Expolyban van 1,2mm-es.
-
Mano66
senior tag
-
Rush77
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Köszi. Rendeltem mindenből. Kíváncsi leszek
-
WarLock07222
tag
válasz
Rush77
üzenetére
Van, pont mostanában rendeltem 2 csomagot húsvétra a család kedvéért, mert ők nem annyira élik a specialty vonalat. Az a helyzet, hogy én pedig a classic vonalat nem élem annyira, szóval korábbi tapasztalat nincs is más itthoni pörkölő ilyen jellegű tevékenységével.
A Brazil + India és Brazil + Columbia lett kipróbálva. Szerintem kellemesek tudnak lenni, ha valaki erre izgul, tejes italba kifejezetten. Az én szívembe nem lopták be magukat a közepesen sötét pörkölés miatt, illetve a Brazil + India a robusta miatt, de amúgy nem rosszak. A csomag ratyi, nincs rajta visszazáró alkalmatosság. Pörkölési dátum szintén nincs rajtuk, ami megint csak fura volt nekem, bár a lefolyások alapján elég frissnek tűnt mindkét csomag. A család meg örült, hogy végre kávé kávé jön le a Robotból
-
Rush77
aktív tag
Impresso classic vonalról valakinek van tapasztalata?
-
törölt tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ez brazil volt, a filtereket szeretem de tényleg ez a plusz testesség, vastagság, ahogy mondod, talán enyhe iszaposság ami zavart, idővel ahogy ülepedett, csökkent a hatása, szóval lehet hogy Chemexben kéne főzni aztán ülepíteni és leszívni egy csővel.

#106567 Cathfaern Nem rossz ötlet, most ránézek erre a clever dripperre, köszi!
-
WarLock07222
tag
válasz
üzenetére
@konzumpro: Ebből mondjuk nem lehet túl messzemenő következtetéseket levonni. Mi nem tetszett benne? Alapvetően én azt vettem észre, hogy nem minden kávénak áll jól a french press, nekem pl. egy virágosabb/gyümölcsösebb Afrikait eszembe nem jutna bedobni sima FP-be, mert számomra kéretlen az a plusz "vastagság", amit hozzáad. De egy filterre pörkölt Brazil (most amúgy a Téesznél van egy ilyen állatfaj, és elég jól sikerült) megköszöni ezt a módszert, tök jól kiegészül az ízvilág azzal, amit a kortyolás közben érzel. A másik dolog, hogy nem mindenkinek jön be ez a műfaj

@PpenoO: Én a sikerélményt garantálván biztosan nem indulnék neki AVX-es kávékkal a kalandnak. Én amolyan mellékvágányként néha rápróbálok, hogy mi a helyzet náluk, de egy-egy rövidke öröm után többnyire inkább a csalódás élménye ragad meg. Ha nem akarod a szíved fájdítani, hogy a 3500-4000Ft/250-es kávé megy sokszor a levesbe az elején, akkor én beajánlanám a Bagirát, mint legjobb ár/érték arányt itthon. Ott legalább biztos lehetsz abban, hogy az inputtal nincs probléma. Plusz itt Bp-en el tudsz menni legalább 3-4 kávézóba, ahol tudsz kóstolni, hogy a sajátodhoz képest mit adnak, ami kezdésnek szerintem nagy segítség lehet. Kezdésnek amúgy érdekes választás a Mini Gaggia.
@SteelCowboy: VST-ből sose próbáltam peremest, és nem is kifejezetten értem a szándékot. Nálam sose volt baj kihulló vagy felragadó kosarakkal. Cserébe a tömörítésnél nagyon kielégítő, ahogy szépen végigmegy a tamper és nem marad fent semmi.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
üzenetére
Fémszűrőn mindig át fog jönni valamennyi apró szemcse, mindegy milyen az őrlőd. Ha french pressből "tiszta" kávét szeretnél, akkor legegyszerűbb ha átöntöd v60 filteren
Mielőtt vettem volna clever drippert egy darabig így főztem a reggeli kávét: french press aljába kávét lefőz úgy ahogy Hoffmann mutatja, csak lenyomás helyett szűrő kihagy (legalább nem kell elmosni), csak átönt v60-on. Arra kell csak figyelni, hogy relatív lassan öntsd, hogy a kávé nagy része a french pressben maradjon, mert egyébként nagyon eltömíti a v60 filtert (valószínűleg kalita wave stílusú filterekkel nem kell erre annyira figyelni, de olyanom (még) nincs). -
billyjoe
csendes tag
válasz
JackFeryll
üzenetére
Én kiírtam egy kis cetlire hogy itthon vagyok, hátha veszi a fáradságot, de gyanítom hogy csak egy értesítőt fog bedobni.
-
törölt tag
Sziasztok, valakinek van valami híre a nanofoamerről? A hétvégén beszart a kis tejhabosítóm, és nem tudom érdemes-e újat vennem....jó sokat késik már.
-
iatti
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
nálam meg mióta megvan a gc,az volt az első hogy kivettem a karból a rugót.
nem használom,és nagyon ritkán ragad fel a kosár. azt is egyszerű leszedni,amikor nem jön a karral együtt. picit megmozgatom a kart,és "lefeszíti" a kosarat. levétel után egyből fordítom bele a kosarat egy műanyag dobozba,amit majd kézzel ütök ki bele. sokkal könnyebb elmosni a kart is. -
törölt tag
Nem tudom ide való téma-e, vagy menjek alter kávé topikba.
Volt két hónapja Hoffmann tesztje a drip vs áztatós főzésről.Ma teszteltem én is a french press-t, nem győzött meg.
Szerintem nem elég jó az őrlőm, túl sok az apró szemcse, lehet hogy ki kellett volna szitálnom?
Kinek mi a trükkje ebben a műfajban? -
phranxinatra
aktív tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Pedig valószínű, hogy a rugón múlik, mert a naked karból nem esnek ki a szűrők kiütéskor, a GC saját karjából pedig igen. És az előző GC karjával sem volt ilyen gondom, gondolom a mostaniban rövidebb a drót.
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
Krajcsi
üzenetére
Szerintem halottnak a csók. Hiába cserélsz rugót a karban, ha a perem nélküli kosár sima, egyenes oldalfalában nincs semmi, amibe bele tudna kapaszkodni. Egy szorosabb rugó legfeljebb jobban karistolja a kosár falát, mikor kicsúszik. De ez csak az én véleményem.
Aki perem nélküli kosarat használ: nem macerásabb az élet vele, mint egy peremessel? Milyen előnye-hátránya van? Kiveszitek a karból a rugót?
-
Kulbi
aktív tag
válasz
ribarszki
üzenetére
Az előző ascaso gépemen miután kicseréltem a felsőszűrőt ims-re akkor ragadt fent, de főzéskor. Volt hogy a pogácsa maradt fent. Szerintem a töltéstől függ, illetve mikor a csapolást befejeztem a víz visszaáramlás megszívhatja visszafelé és akkor ragad ott a pogácsa és szűrő.
A másik jelenség nálam akkor fordult elő amikor több kávét főztem egymás után és vizes volt minden meg jó meleg és visszahúztam a kart a helyére, hogy ne hűljön ki két csapolás között. Nem tudom, hogy a hőtágulások ilyenkor máshogy alakulnak, vagy a belül minden nedves miatt, mikor kezdtem volna kávét darálni alig tudtam levenni a kart és volt hogy a szűrő fent ragadt. Most ha ilyen van ügyelek rá, hogy még kicsit se húzz meg a kart csak óvatosan visszateszem. -
PpenoO
őstag
Nemsokára egy Mini Gaggia fogja - nem csak - díszíteni a konyhát és az AVXtől fogok rendelni pár kelléket hozzá. Sose rendeltem onnan frissen pörkölésű kávét de mivel ingyenes a kiszállítás, így megérné nekem onnan rendelni azt is. Tudnátok ajánlani világosabb, olcsóbb "betanuló" kávét a kínálatukból?
-
Wolfy999
tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Ez jogos, bar en ha rotos gepem lenne rakotnem vizhalozatra. Ugy lehetne halozati nyomassal eloaztatni.
-
bbuffy
senior tag
válasz
bayarena
üzenetére
Igen, fejhőmérővel lehet kontrollálni. De ha van pid, (nem haszontalan az) akkor egyidő után tudod mennyit engedj ki, ha épp ki kell. /mp
A rotopumpa legnagyobb előnye hogy nem hallod, míg egy vibra brutál hangos. Emellett a legtöbb roto jóval stabilabb, lévén ipari környezetbe készült. Míg egy ulkát simán lehet cserélgetni időnként. Ha más nem amiatt hogy átvált tank/vadászrepülő/hangosbemondó fokozatba.
-
bayarena
aktív tag
válasz
Wolfy999
üzenetére
Koszi az infot.
Pontosan mit ertesz hutocsapolas alatt? Kiengedsz valami vizet meg azelott h a kavet odaraknad?A masik, hogy csak a pumpa fajtaja onmagaban befolyasolja az izt is? Marmint erezhetoen, szoval biztos van olyan profi aki azt is megerzi ha bem voot stabil asztalon a daralo orles kozben, de laikuskent szerinted van lenyegi kulonbseg?
-
Gery0505
aktív tag
Ha már a rotopumpa, és a rezgőpumpa szóba került, én arra volnék kíváncsi, hogy milyen az az állandó mágneses térfogatszivattyú? Ezt a Rocket gépek tesztjeinél olvastam, és kíváncsi lennék a működési elvére, esetleg néhány ábra, rajz, fotó is jöhetne, ha tudtok esetleg ilyet mellékelni.

-
Wolfy999
tag
válasz
bayarena
üzenetére
HX E61 eseten a PID nem sokat er, mert nem a kazan par fokos kilengese fogja befolyasolni a fej homersekletet. PID nelkul is allithato a nyomaskapcsoloval. Ezt ugysa allitgatod naponta. Ha ugy lovod be, h ne kelljen hutocsapolni, akkor nem lesz eleg goznyomas a tejhez. Ha meg goznyomast is akarsz, akkor tul fog melegedni a hocserelo es a fej, amig nem nyulsz hozza. Egy forgalmas kavezoban egy megbocsatobb blenddel ez nem gond, mert amikor roham van a sok shot egymas utan nem hagyja elszallni. Otthon viszont ki kell ismerni a gepet es hutocsapolassal beloni a kivant hore. En amikor megvettem a HX-es E61es gepem eleg hamar tudtam, hogy nem lesz vegallomas. A DB az.
-
bayarena
aktív tag
válasz
Wolfy999
üzenetére
Szoval azt mondod hogy egy jobb HX gep eseten hutocsapolas nelkul nem lehet jo kavet csinalni? Elvileg van PID hozzajuk. En max 1 vagy 2 kavet csinalnek, gondolom a DB jobb ha tobbet hasznalod, mert konstans marad, a HX meg nem, de azert azt gondolnam h miutan felmelegedett es "ready", az elso kavenal jo eredmenyt kene adnia.
-
Zen42
tag
válasz
ribarszki
üzenetére
Nekem is fent ragad gyakran pedig nem húzom rá erősen és tiszta a tömítésem és csak néhány hónapos. A tömítést nem zsírtalanítottam azóta még, de elvileg oda csak akkor kerülhetne bármi ha ereszt vagy ilyesmi, de meg fogom én is próbálni.
(Valaki azt javasolta, hogy kenjem át a tömítést picit szilikonzsírral, de én nem csípem az ilyesmit.) -
Zen42
tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Nem melegíted elő? A naked ugyan kisebb tömegű, de még úgy is is le tud csípni egy jó adag hőt a bojlertől a fejen át amikor felteszed. Meg a kosár is hűti a környezetét. Csak valami sötét, kevéssé hőigényes kávéval tudom elképzelni, hogy nem melegíted elő a kart és mégis elfogadható kávé csorog le.
-
-
ribarszki
őstag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Ha már kosarak. Mostanában a perem nélküki kosaraim fennmaradnak a fejen amikor leveszem a portafiltert..
Egész pontosan készíteném elő a kávét, leveszem az előmelegített portafiltert, de a kosár hozzáragad a fejtömítéshez, azt külön kell leszednem és visszarakni a tartóba.. ez miért van?
-
-
Wolfy999
tag
válasz
bayarena
üzenetére
Azok ha jol tudom HX gepek. Nem erdemes szerintem oket dual boiler gepekkel osszevetni. HX eseten kell egy fejhomero es meg kell tanulnod hutocsapolasokkal beloni a homersekletet. Ez azert nem egy PIDes Gaggia kenyelme. Ha nem akarsz hutocsapolgatni, akkor mindenkepp DB itanyba nezelodj. Ezek mind roto pumpas gepek, amiket irtal, szoval gondolom ez is szempont. Szerintem az egyik legolcsobb DB roto E61 az Expobar Office leva (van belole vibras is, ami megolcsobb).
-
Mano66
senior tag
A VST kosárból a Rancilio Silvia peremes és a Gaggia Classic perem nélküli kosár kell?Jól tudom vagy keverem?
-
stereofan
tag
sziasztok,
első körben ide írok,
van nálam egy Quick Mill 03000 Orione,
gép, plusz komplett új fej és gőzcső-vég alkatrészekkel,
kis munka van még vele, de nem tudok most foglalkozni vele,
fórumtársaknak szeretném elsősorban "átadni".
részletekért írjon akinek felkeltette a figyelmét, köszönöm!
további képek -
kisati748
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Elég intelligens ez a Vst kosár. Az 58.6-os tamper akkor passzol rendesen, ha a fej eléri a megfelelő hőmérsékletet!

-
ferkoboy
senior tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Szia!
Engem is írj fel kérlek! (Vst kosár)
Köszönöm! -
meander
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Szia egy 20g ridgeless VST kosarat szeretnék én is. Köszi
-
SteelCowboy
csendes tag
Oké srácok. Akkor itt egy lista a VST rendeléshez, akik eddig jelezték, hogy benne vannak (időrendben):
brumi1024
Silent77
RetepNyaraB
jugeen
Ludovicus
PpenoO
Mano66
M_Atts.caffe
phranxinatra
meander (?)
krupiz
Toobee
és jómagamAkit érdekel, írjon nyugodtan, 1-2 hét és élesedik a dolog.
-
-
jugeen
addikt
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Szeretnék én is beszállni, ha lehet. Nem tudom felírtál-e korábban.
-
brumi1024
veterán
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Én nem tudom mondtam-e már, de 15-ös ridgeless VST-t rendelnék én is.
-
PpenoO
őstag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Mikor lenne esedésekes a rendelés?
-
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Ja nem az olcsosag miatt
csak, hogy hol nezelodjek
Amúgy tényleg csak 58,4-es tamper megy bele? -
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Honnan jönne a vst, innen? [link]
-
krupiz
csendes tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Szia Steel,
Ha lehet, szeretnék a VST rendeléshez csatlakozni 1 db 18g peremnélkülivel.
Köszönöm! -
-
bl4ze
veterán
Giccs kedvelők előnyben, bocs csak FB link van, YT nincsen [link]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Parci
üzenetére
"kifejezetten meglep, amit a la peppináról mondtál (hogy tud 6 bart)."
Óh, ne lepjen meg! 45mm körüli szűrőátmérővel azért nem kell olyan betyáros rugó ehhez. Meg azt se feledjük, hogy a "régi" 9 bar-os nyomásértékek a pumpa max nyomását tükrözték, amiből a kávépárnánál mérve más érték adódott volna. Azaz a 9 baros standard/recept a legkevesebb esetben teljesült.
Szárnypróbálgatások E61-es flow regulátor vezérléssel. Kiderült, hogy kisfilmjeink többségének animátora az Arduino-hoz is konyít :-).
-
norkov84
tag
Köszi mindenkinek a tippeket, tanácsokat!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- HTPC (házimozi PC) topik
- Büszke apukák és anyukák topikja
- hcl: Amúgy mi a terv?
- Lightyear - befektetési app
- Cyberpunk 2077
- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 13 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone Air Space Black 256 GB Használt, újszerű 100% akku / 7 ciklus 2026. 09.25
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman S2 TG FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, hangos, idő és pénzigényes karbantartással.
amikor felmelegedett a gép,veszem le a kart,onnét veszem ki a szűrőt. teszem rá a magasítót,beleöntöm a kávét. fogpiszkáló,majd két kocc az asztalon,180fokot elfordítva a kosarat. jön le a magasító, majd az asztalon tamperelek. belerakom a karba,majd jön a papír. én ezt szoktam meg. így minden alkalommal könnyebb elmosni a szűrőt meg a kart.
Ezt benéztem.