Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Lehet a (NZ) ratyival bratyizni
. Kíváncsi leszek a tapasztalataidra. -
-
-
bbuffy
senior tag
válasz
iatti
üzenetére
Nekem is irtak nemrég hogy elvinnék 270 ért. LOL. Vhogy nem tudok iparit jelenleg elképzelni helyette. NZ tulaja lassan felzárkózik Bezos mellé.
Nagyon durva a kereslet.Más. Kaptam egy nagggggyon nehezen visszautasítható ajánlatot egy r91 re. De még ha a dzsotto menne is közel 1 M a különbözet. Erős, és a fene tudja hogy tud e akkora mágiát.
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
A tojásfőző óra ajándék volt mellé?
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
JH-nál jártál és épp giveaway volt?
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nem tudom melyik szarabb.
Megvezettek Téged is a gyíkemberek!
(
) -
-
válasz
Bazsee71
üzenetére
van, illetve volt, megpróbálom felidézni majd az akkoriakat (nem sokat használjuk).
amúgy nem kell prémium gép, csak figyelni kell a tényleg alacsony fordulatra (kb. 40/perc) és bármelyik jó lehet. takarítani... szar.na, ez a miénk:
https://www.arukereso.hu/gyumolcscentrifuga-c4167/star-light/sjb-150-p340292896/érdemes figyelni, hogy ne ilyen 4-5-700 wattos csodaizéket lőjön az ember, illetve a témában az omega az alfa, szóval érted

-
-
Bazsee71
őstag
Hardcore OFF, de gondoltam megér egy próbát, elég gourmet a társaság: lassú présekkel (slow juicerrel) van esetleg valakinek tapasztalata?
Mellőznénk a bolti cukros gyümölcsleveket, inkább ráfordulunk otthon a témára. Alapvetően onnan indultam, hogy kivárok egy Lidl/Aldi akciót, illetve max 50e körüli keret, de szeretném ha a mindennapok része lenne, így ha indokolt, megyek feljebb.
Panasonicról jót olvastam, az MJ-L700 pedig fogad nagyobb darab gyümölcsöt/zöldséget is.#akaveisgyumolcs
-
M_Atts.caffe
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nekem is ma-holnap érkezik meg a NZ.
Mostanában néhány példányon hiányzik egy stift (vagy o gyűrű) a tengelyről.
Valószínűleg azzal kezdem, hogy szétszedem... -
bbuffy
senior tag
Srácok a Niche ugyanannyi mint egy éve. Teljesen más indikátorok változtak meg. Szívás, de más a probléma okozója.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nekem ez a kombo volt (kinu+cmd), szerintem 200 alatt nem kapsz jobb multipurpose örlöt ami ezt igy megverné.
-
vicces1
aktív tag
Egy rossz vicc ilyen áron, de ezek szerint megveszik.
A kávét cirka 10%-al vesszük drágábban, mint 1-2éve.
Ahogy írták is pl. egy Kinu, 1ZPresso, de egy Mazzer is max a Ft gyengüléssel drágább.
Bár a kéziket pint ugyanannyiért még meg lehet venni, mint 2éve.
Angol beszerzést elfelejtem sokáig.
(bár amiket pl. a laptop piacon hallok nem akarom elhinni) -
Nutra
tag
Kis virtuális bukszámban összegyűlt elegendő font egy 9Baristára
Jól látom és értem, hogy DPD szállítással ez most £263.79 és erre jön +20% ÁFA, amit majd a DPD-nek kell perkálni?
Bármi egyéb okosság, kuponkód stb, amivel ez lejjebb tornázható?
-
WarLock07222
tag
válasz
kisati748
üzenetére
Jó-jó, de hová teszel 3db Simplicity-t?
Vagy 18g-ot 3 felé osztasz és lábbal kézzel hajtod egyszerre párhuzamosan?
Ha tényleg csak ár/érték arányban a legjobb iható kávé számít és továbbra is akarok kézzel tekeregni, akkor inkább Kinu (espresso) + Commandante (filter) lennének itthon, és nagyjából le is lett fedve minden jóság, plusz örök életedben tekerheted, mert sose fognak szétmenni ezek.
-
fölös vst 15g ridgeless nem kallódik senkinél? ha valakinél majd nem válik be, beszerzési áron átvenném, fater is kettőt kér belőle

-
-
PeterAgos
csendes tag
Az a tapasztalatom, hogy mindennek brutálisan megy fel az ára. Én tán még 160-ért vettem a NZ-t, csak akkor 295 ft volt egy euro, 300 alatt volt a 95-ös benzin literje. Volt 260-ért újszerű KTM pedelec, meg 16M-ért győri lakás. Nehéz elfogadni, hogy ez már nem az a bolygó, amelyen korábban éltünk.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Simán lehet, hogy a Baratza a ludas, meg kellene Kruve-oljam őket, hogy kiderüljön hol mennyi a fine.
Már miért ne lenne korrekt? Eszpresszót készít. Hőstabil, mint állat, jó a vízterítése is, idáig illik a Gaggiára is, a roto meg az e61 fej a különbség, ha sarkosítom. -
válasz
bencefica13
üzenetére
Meger egyaltalan 300k-t egy NZ? Annyiert azert mar eleg jo gepek vannak.
-
-
bencefica13
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a tartalmas választ! Amúgy meg is győztél az NZ mellett és gondoltam ma 8kor rendelek is, végigment a folyamat, amikor kiírta hogy 90 font a szállítás. Kicsit megrökönyödtem, én úgy emlékeztem egyszer amikor néztem indiegogo-n, akkor 15 vagy 20 körül volt.
Plusz gondolom erre megy majd még rá a vám+ÁFA, és az azért szépen lassan már 300k közeli összeg. Lassan már ott tartok, hogy veszek csak egy Fellow Ode-t, átszokom filterre, és akkor spóroltam is
-
Toobee
veterán
PallYotz Black LXR kóstoló volt Gaggia Minivel (VST 18g, 16,5g be, 30g ki), 9Baristával és La Scala Eroicával is (VST 18g, 16,5g be, 42g ki, itt a daráló is egy Baratza Sette 270Wi, a másik két esetben Kinu M47). Kinézetben számomra a La Scala viszi a prímet egyértelműen, ízben pedig Gaggia>La Scala>9B volt a sorrend, de ez egyébként kávénként szokott változni, a Csokis Kuglófot például a 9B-vel élveztem legjobban. Na, ez nem egy véresen komoly teszt, a 9B-s képet sem találom róla, pedig tuti, hogy csináltam.
Gaggia videó + kép. Első próba volt a 18-as VST-vel, 14-es Strada szűrővel több szokott lenni a kimenő, gondolom a kisebb szűrőmagasság, de azonos töltőtömeg miatt.
La Scala kép
-
verti1
aktív tag
válasz
Zen42
üzenetére
Két egymást követő húzás ugyan azzal a kosárral történik és minden ugyan az akkor az előkészítésben van az eltérés. Egyszerűen nem tudod ugyan úgy megcsinálni a legnagyobb rutinnal sem. Csak közelíteni tudsz, nagyon egyformákat csinálni. Lényegesen jobb a vízterítése egy Robotnak, Flairnek, Europiccolanak minden olyan pumpás gépnél ahol egy vízterítő segítségével próbáljuk a víz áramlását kisimítani. Vannak ezekre is megoldások amik segítségével sokat javíthatunk adott gép vízterítésén, de soha nem lesz egyik sem olyan tökéletes mint a pl. a fent említett eszközöké ahol a totál lamináris az áramlás minden ponton és egyenlő a nyomás.
-
WarLock07222
tag
válasz
Zen42
üzenetére
Lehet a 10% túlzó (egyébként megtaláltam a tesztet, de rosszul emlékeztem és nem IMS vs VST volt terítéken), bár tényleg annyi változó van, hogy lehetetlen olyan tesztet csinálni, ahol tényleg mindent rögzítesz. Már ha csak kidobod a kávégépet egy az egyben az egyenletből, még mindig van egy örleményed, amiben a szemcséknek a pogácsán belüli elhelyezkedése / alakja aztán végképp megismételhetetlen. Utóbbi már önmagában változtat azon, hogy mi mennyire hajlandó csatornásodni és mondjuk egy ilyen mikrocsatorna éppen olyan lyuk fölé esik-e ami a kosaradon lévő lyukméret szórásából a tágabb lyukak közé tartozik. Na most ha a lyukak között kisebb a szórás, akkor valszeg kevesebb van ennek a csatornának különböző méretű lyukat találnia minden alkalommal. De lehet, hogy totál hülyeséget beszélek, és rosszul látom a folyamatot.
Más: A Robotnál konkrétan ráöntöd a kávé tetejére a vizet, amit aztán egy hengerrel belepréselsz. Szerintem megközelíteni se tudod ezt semmilyen pumpás kis-, de nagygéppel se.
-
Zen42
tag
válasz
verti1
üzenetére
Ez mind világos. Én is a "közepes-plusz" elméleti szintet jelöltem meg minimumként.
De lásd WarLock07222 IMS vs. VST példáját ahol +-10% eltérések adódnak ugyanazon kosár és ugyanazon körülmények használata mellett. Egyik esetben sem silány minőségű termékről beszélünk azaz kell itt még lennie valaminek.
Amit az utolsó mondatodban említettél az lényeges, de azért kételkedem, hogy egy Robot vagy egy Europiccola vízterítése jobb mint egy átlagos, hobbisták által használt kisgépé. Csak annyi a különbség, hogy a Robotnál olyan hosszú az előáztatás vagy pont olyan a flow, a nyomás fel és lefutása amilyet csak kitalál magának az ember. -
WarLock07222
tag
válasz
bencefica13
üzenetére
Végül munka-után lett a reggelből. Mindenesetre annyit szeretnék elmesélni, hogy én mostanában vaciláltam azon, hogy a mostanában (talán) szárnyakra kapó G-Iota/BF64/Turin örlő + SSP kés és a Niche közül mi legyen a befutó. Egyfelől én eddig kizárólag kúpos késsel nyomtam, mert egy Kinu M47 volt itthon. Filterre és presszóra is, ami előbbire kevésbé optimális, utóbbira szerintem már kifejezetten vállalható. Miután végigrágtam az összes szóba kerülő angol nyelvű (illetve lengyel nyelvű
) fórumot, még mindig 2 szék közé esve éreztem magam. Talán ez a borzasztó az internet világában, hogy általában mindkét oldal mellett találsz érveket, és mindkét oldal legalább ugyanolyan hangosan és elfogultan tud érvelni a saját igaza mellett. Pont ugyanezt éreztem akkor, mikor már a huszadik Reddit topicot olvastam a Kinu M47 vs. Commandante témában. Lényeg a lényeg, hogy bármennyire is akarunk az ízekkel szőrszálhasogatni, egy örlővel való együttélésnek még van jó pár aspektusa, amit kár lenne figyelmen kívül hagyni, legfeljebb inkább súlyozni érdemes. Nézz pár workflow videót olyan emberektől, akik nem 3 adag kávét őröltek le már a gépeikkel. Mekkora hely áll rendelkezésre, melyik hogyan tetszik, anyaghasználat, tartósság, mire / milyen kávéval használád leginkább, hányszor, mennyi kávét vagy hajlandó átfuttatni a gépen egy állításkor, mennyi kávét vagy hajlandó a csapba önteni a szűk hibahatárok miatt, stb... Nem akkor nehéz együtt élni egy örlővel, mikor minden pont be van állítva és egymás után húzod a legjobb kávékat, hanem amikor nem jön be első tippre egy oké beállítás
Nekem végül a hónap elején becsúszott az egyenletbe egy Fellow Ode, amihez egyelőre még gondolkodom SSP Brewing Red Speed késen (inkább a kiváncsiság hajt, mintsem a szükség, viszont így lehetne 3 legyet 2 csapásra ütni). Emellett rádöbbentem, hogy tökre nincs kedvem 1-1.5g kávét kifújkálni a BF64-ből, és ezalatt a folyamat alatt esetlegesen a konyhát egy kávéval belepett csatatérré alakítani. Plusz engem viszonylag megnyugtat az, hogy JH, Sprometheus, John Buckman és még jópáran már huzamos ideje használják rendszeresen a Niche-üket, pedig már jópár kávét lefőztek és elfogyasztottak életükben. Ez mondjuk nekem nem azt mondja, hogy a NZ lenne a világ legkirályabb örlője, de inkább egy olyan kompromisszum, amivel ezek az emberek hajlandóak együtt élni már huzamosabb ideje, ráadásul olyan áron ami bele is fér a költségvetésbe. Nekem bejött a Kinu M47-es workflow, én ezt kivántam gyorsítani. Ehhez legközelebb talán a NZ áll minden tekintetben. Illetve kiváncsi is voltam, hogy milyen az egy számmal nagyobb kúpos késsel a kávé. Másfelől ha itt Bp-en sétálok egyet, akkor be tudok menni legalább 3-4 jó kávézóba, amik közül amúgy mindegyik sík késes örlővel tolja, úgyhogy talán ezt kevésbé akaródzik itthon reprodukálni. Szóval röviden én ezért vettem Niche-t (ami remélhetőleg holnap vagy holnapután már tényleg ide is ér). -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ok, de nem értem, hogy egy kosár önmagában mitől produkálhatna ekkora eltérést két shot között ha a minden más tökéletesen változatlan.
Az illusztrációd csúcs.
-
Zen42
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Nem beszélve arról, hogy ez ökológiailag mennyire átgondoltalan, mikor a patronok egyszer használatosak, utána fémhulladék lesz belőlük.
Nem csoda egyébként ha hőhiányosak lesznek a kávék. Se a kosarat, se a portafilternek nevezett tekerentyűt nem melegíti föl előtte, de az állvány maga is hőt von el.
Ráadásul forog ide-oda az állványon a cucc. A "bojlert" nehéz nem megfogni, megérinteni a workflow során ami ugyebár nem nyerő. Átgondolatlan az egész. -
verti1
aktív tag
válasz
Zen42
üzenetére
Rossz kosárról akkor beszélünk ha silány a gyártása, a furatolása nem egyforma, felemás, stb. Ilyenkor a legjobb előkészítés, gép mellett is előfordulhat, hogy a víz nem egyformán áramlik a kosár minden pontján. Persze ez tényleg nagyon pocsék kosárnál fordulhat elő és ronthat a kávén. A leggyakrabban emlegetett ims, vst, reneka kosarak pont ugyan olyan jó minőségűek, a különbség az ellenállásukban van. Ezért kapsz más kávét velük, de ez sok tényezős dolog. Egy egyszerű kosárral is lehet tökéletes kávét húzni akár, ha felette minden rendben van. Ugyanakkor a drága vst se ment meg ha nem jó a vízterítés, vízhozam stb.
-
WarLock07222
tag
válasz
Zen42
üzenetére
Az a baj, hogy egy olyan rendszerben, ahol 1-nél több változó van, melyeknek a hatása a kimeneti értékre nem teljesen egyértelmű, addig én nehezen mondanék bármiféle messzemenő kijelentést, mert könnyű beleesni a Ok-Okozati és a Korreláció közti kavarásba.

Amit viszonylag nagy biztonsággal ki tudok jelenteni, hogy a flow/pressure profilozás lehetősége minden bizonnyal közelebb tudja hozni az egymás után húzott kávék közül a legszarabbat és a legjobbat, kosártól függetlenül.
Mindenesetre egy ideális világban, ahol tegyük fel a kosáron kívül minden változót tökéletesen rögzítünk a folyamatban, én biztos, hogy rosszul érezném magam, ha a kosár miatt +-10% lenne leggyorsabb és leglassabb shotom között időbeli eltérés, ami egy átlagos 40 seces világos pörkölésű húzásnál 8 sec. (Ez amúgy IMS vs. VST tesztekből hozott adat, bár ott 35 seces shottal dolgoztak. Cserébe megnézték a 15, 18, 20-at is.)
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Elolvastam a válaszodat de abból az következik, hogy szerinted a kosár miatt van a 10% időeltérés egy lefolyásban. Én annyi miatt nem is nyúlok az őrlőhöz, betudom annak, hogy épp nem úgy sikerült a tömörítés vagy ilyesmi.
A konziszteniáról szólva, nyilván az a cél , hogy a konzisztencia ne legyen egyben penitencia is.
Egy kosár lehet jó, közepes vagy rossz. Ugyanolyan beállítások mellett ugyanazzal a kávéval egy bizonyos kosár ugyanolyan jó, közepes vagy rossz kávét fog adni. Tehát a konzisztencia meglesz minden esetben egy adott kosárnál, viszont a kosarak eltérő ízeket sőt lefolyást fognak produkálni a minőségük függvényében.
Persze igaz, hogy a konzisztenciát keresi az ember, de azt pozitív értelemben. Ezért kérdeztem, amire nem válaszoltál végül, hogy nem lehetséges-e, hogy a flow/nyomás profilnak nagyobb hatása van az eredményre mint a kosárnak, mert a szóban forgó manuális gépek kosarai jók, de nem extrák. Nekem úgy tűnik, hogy egy közepes-plusz kosárral is jobb kávét lehet készíteni jól megválasztott hőmérséklet és flow mellett mint egy extra kosárral profilozás nélkül, standard beállításokkal. Utóbbinál a hőmérséklet és a lefolyás hossz mellett a szerencse is belép mint tényező. Értem ezalatt, hogy pont olyan és úgy van pörkölve a kávé hogy illeszkedik mindenhez. -
SoundON
tag
Fehér Niche Zerot keresek, légyszi írjon aki már megunta

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee
üzenetére
Igazából a célközönséget nem értem. Nincs otthon áram, de espressot akar főzni?
Mert ha van áram, akkor minek kínlódni a patronnal, ha nem vagyok otthon, akkor meg főleg nem akarok egy patront magammal cipelni. Oké, állításuk szerint 1 patronnal "8 cup" espresso lejön, szóval nem kell 2 kilót magaddal vinni, de akkor se hangzik túlzottan "kempingbarátnak".
Árral próbálnak még érvelni, de ugyanennyiért ott van a Flair Classic
Ettől még szerintem nagyon ötletes a dolog (patront használni nyomás előállításra), csak nem igazán látom át mikor lenne ez igazán hasznos.
-
home.barista
csendes tag
Flair Classicot használok lassan 1 éve. Nagyon szeretem, csak ezzel készítek kávét, világos pörkölésűt. Viszont olvasom egyre többször, hogy sokan átálltak Robotra. A workflow tényleg más. Másabbak a Robottal a kávék (akár konzisztensebbek a shotok)? A hőtartása picit jobb, úgy tudom. Esetleg a szélesebb, 58 mm-es pogácsaforma miatt másabb a kávé?
-
verti1
aktív tag
-
mjxb90
csendes tag
Sziasztok!
Új kickstarter projekt akit esetleg érdekel, bedobták egy facebook-os külföldi kávés csoportban: [link]
Nekem első nézésre eléggé "meh, mi ez már megint" de hátha Ti többet / jobbat gondoltok róla
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
bencefica13
üzenetére
Talán a legjobb esélyed úgy lenne, haszerzel valahogy egy espresso képes kézi darálót (Kinu, 1Zpresso JX-Pro, stb.), és keresel egy kávézót akinek van síktárcsás őrlője (eddig könnyű lesz), árulja is ugyanazt a kávét amiből főzi (ez se lesz nehéz), és hajlandó arra, hogy ha megveszel tőlük egy zacsival, akkor rögtön le is őrölhesd a kéziddel és lefőzzenek neked belőle egy espressot
Nyilván mindezt holtidőre időzítve, amikor üres a kávézó (amire mondjuk így covid mellett még esély is van). Szerintem kisebb családiasabb kávézók simán belemennek ebbe, akár ők is kíváncsiak lehetnek a különbségre. De lehet ehhez végig kell járni párat és/vagy visszamenni egy megbeszélt időre (amikor tudják hogy nincs forgalmuk). -
WarLock07222
tag
válasz
Zen42
üzenetére
Nem az íz miatt akarsz fasza kosarat, hanem a konzisztencia miatt. Egyszerűen kergeted magad, mint cica a farkát, ha ugyanazokkal a beállításokkal két shot egymás után 10% idő eltéréssel jön le. Az iszonyatosan sok. Nyilván itt most egy jó és egy iszonyatosan jó kávé között megy a szórás, de végülis arra akarok kilyukadni, hogy a saját dolgod könnyíted meg azzal, hogyha jó a felszerelés. Nem tudsz kétszer célba lőni olyan puskával, ami egyszer balra egyszer pedig jobbra húz... Itt detto ugyanez van..
#107745 bencefica13: Így alvás előtt nem szeretnék nekiállni okfejteni, majd reggel erről is írok pár gondolatot
Én is pont pár hete estem ebbe az agymenésbe a síktárcsás vagy kúpos örlő témában. Aztán lett mindkettő (vagyis az egyik még úton épp), úgyhogy viszonylag friss még a fejfájás. -
bencefica13
csendes tag
válasz
hkarcsii
üzenetére
Nyilván nem konkrétan ezekre a darálókra gondoltam, csak maga a kések profiljára.
Kevés az esély, hogy van ilyen kávézó, de gondoltam hátha akad egy kis eldugott hely, amit ismer valaki. Ízvilágban nem tudom mi jönne ki az összehasonlításból, ezért lennék kiváncsi, hogy egyáltalán észrevennék-e különbséget, mint ahogy több helyen olvastam a flat inkább tisztább jegyeket hoz ki, a conical pedig talán édesebb, de összemosottabb ízjegyeket. Valószínű mindkét darálóval tökéletesen jól járnék, ez már csak a szőrszálhasogatás, de gondolom ez az a fórum, ahol ez pont belefér. -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Értem, köszi, nem tudtam, hogy az IMS gyártja. De ha ebből indulok ki akkor meg az kezd motoszkálni a fejemben, hogy nem lehetséges esetleg, hogy a flow / nyomásprofil többet számít az ital minőségében annál mint hogy milyen az a kosár? Már ha azért megüt egy szintet persze. Különben a Robot vagy egy Europiccola visszalépés volna mondjuk egy kisgép + VST felálláshoz képest, mégis vannak akik meglépik ezt. Vagy csak a manuális egyszerűség ennyire vonzó?
Régebben chateltem valakivel aki második gépnek vett egy Europiccolát. Azóta amikor egyedül van, csak azt használja. Azt írta, hogy így minden egyes kávé elkészítése egyedi, különleges élvezet. Lehet benne valami, de akkor megint csak oda jutok ki, hogy a szűrőkosár nem is annyira fontos.
Bizonyára hibádzik az okfejtésem, csak nem tudom hol.
-
hkarcsii
csendes tag
válasz
bencefica13
üzenetére
Szia, Amennyire tudom, ezek nem kávézóba való darálók, hanem otthoni használatra. Lehet, hogy szembejön egy kávézóban, de valószínűleg inkább nem. Arról nem is beszélve, hogy miért tartaná egy kávézó ugyanazt a kávét 2 darálóban? Ha van is nekik mindkettő (amit kétlek), akkor sem ugyanaz lesz bennük... Egyébként mire számítasz, hogy mi fog kijönni az összehasonlításból?
-
bencefica13
csendes tag
Sziasztok!
Esetleg tudtok olyan kávézóról, ahol össze lehetne hasonlítani egy síktárcsás és egy kúpos darálóval készült espresso-t? (Főleg Pesten járok, de esetleg Komárom és Szegeden is leszek, ha ott van ajánlott hely)
Leszűkítettem a kört a Fiorenzato AllGround és a Niche Zero-ra, viszont annyira még nem vagyok tapasztalt, hogy tudjam nekem melyik profilú ízlik jobban és egy ilyen teszt lehet segítene. -
lazoltan
tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék. Vettem egy Turmix tx10-et és egy új Graef cm702-t.
2 hetes arabicával játszom, 12-15kg tampereléssel, a dupla kosárban 15gr őrleménnyel. A felsőszűrőt 18grammal sem éri el a pogácsa, úgyhogy inkább fix 15 grammal kísérletezem és csak az őrlővel játszom. Még nincs meg a megfelelő beállítás, viszont még akkor is tiszta sár a pogácsa, amikor befullasztom a gépet. Lehet ez a gép hibája? A pumpa még gyári.
Probléma, ha nem éri el a felsőszűrőt a kávé?Még az elején próbálgattam egy valószínűleg döglött bolti blendet, ahol szinte megvolt az 5-10 s közötti megindulás, az 1:2 arány 25-30 s alatt, és a kávé messze jobb volt, mint ami a az odea goból kijön, 15gr volt az is de a pogácsa ott is fertelmesen lápos volt. Persze ezekkel a beállításokkal az arabicán átzubogott a víz.
Merre induljak? -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ezeket a Robot-os hozzászólásokat rendszeresen olvasom, hogy milyen jó vele a kávé.
Pedig ugye a hátránya kéne, hogy legyen, hogy csak a saját kosarát lehet használni. Kíváncsi lennék, hogy ki gyártja nekik a kosarakat. A gyártó titkolja de egy mikroszkópos felvétel alulról és fölülről talán árulkodó volna. -
Dr.NX
veterán
Bocs, ha nem ide tartozik.
Tud valaki olyan működő kávézót Budapesten, ahol lehet "selfieccinot" kérni egyedi arcképpel?
Tehát ahol "rányomtatják" az átküldött képet a tejhabra.
-
billyjoe
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Meghoztad a kedvem, kipróbálom, filtert úgy sem iszom, de ha a robottal jó volt, nagy baj nem lehet, köszi
-
billyjoe
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ha már téesz, a brazil Sidney milyen volt? Eddig csak az Ojo de Agua-t próbáltam tőlük de az nem nyűgözött le.
-
-
Nutra
tag
válasz
public NMY
üzenetére
public NMY Már nincs meg a Graef, de szinte biztos, hogy min. 3 alátét volt hozzá gyárilag. Egy kicsi nejlonzacskó a csomagban, valahova felragasztva.
-
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
RetepNyaraB, WarLock07222: Köszönet a visszajelzésekért!
-
válasz
qvik27
üzenetére
Én most toltam le egy peruit, nagyon durva ízélmény volt, de nem álítom, hogy barátok lettünk. Filterre kellett volna rápróbálnom (de nem tettem). 19g a 18VST-be, előáztatással nem volt igazán oké, komplett 1 perc körüli shottal igen, 9 barrol ejtve hatig, 40g. Sok sav, nem tudtam megszabadulni tőle. De nem írnám a kv számlájára, inkább user pancser.
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
Hát, ha Burundiból ilyen cremát hoztál ki, akkor vsz. nincs ott baj a berendezéssel. Tapasztalatom szerint az ugyanis nem a crema mennyiségében a legjobb, főleg így van a bagirásnál.
Apropó Bagira: januárban Steelcowboy-tól átvettem néhány csomag Bagira kávét, hát, én is úgy éreztem, hogy nem voltak annyira jók, mint azok, amikről többször írtam szuperlativuszban. Szóval most január óta nem vettem tőlük...
Aki vásárol tőlük, megosztaná az élményeit?
-
sz.zs.
őstag
Esett itt szó a napokban a Mini Gaggiával kapcsolatosan a “ van crema / nincs crema” témáról.
Alább egy december óta a fagyasztóban pihenő Bagira Burundi (15-ös Vst-be 16,5g>>>32g):
itt pedig egy 2 hónapos 80/20-as Mocambo Gran Bar (15-ös Vst-be 14,5g>>>33g):
Mindkettő naked karral készült és enyhén húztam a kart felfelé. -
válasz
Cathfaern
üzenetére
Mivel gyakorlatilag semmi tapasztalatom filterrel azon túl, hogy néha bohóckodom itthon a Hario szviccsel, nem tekinthető releváns véleménynek, amit írok. Nekem rendben levőnek tűnt az elkészítés ismereteim szerint, de a sajátom meg érdekesebbnek tűnt, ami baj volna
Kéne majd presszózni (ha lekerülök újra a tanyára) is és úgy kerekebb ítélet születik. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem jártam még a helyen, de azért egy OneEleven etiópból illett volna valami jót kihozni, szóval nem vagyok benne biztos, hogy ez nem az ő hibája
Persze az is lehet, hogy a kávé már régi, ahogy beszélgettem utóbbi időszakban kávézósokkal így covid alatt erősen lecsökkent a kereslet a filteres vonalra (ahogy írtam is korábban a topicban, nem egy helyen le is álltak vele amíg meg nem történt az újranyitás).
Legalábbis eddig nekem OneElevennel csak jó tapasztalatom volt, főleg a felsőbb kategóriáikkal.Sajnos az a tapasztalatom, hogy elég sok helyen nem jól készítik a filtert (értsd: iható a végeredmény, de a kávéból többet is ki lehetne hozni), én kezdek rászokni arra, hogy ha van batch brew, akkor inkább azt kérek, ott nagyobb eséllyel csak a kávén múlik a végeredmény.
-
Zen42
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Annyiszor szó volt már erről a témáról, hogy szürkítek.

Az a véleményem, hogy mindig vannak felkapott dolgok, hol ez, hol az jön elő. Én is egy ideig megettem ezt a mézesüveges-mélyhűtős dolgot. Volt idő amikor a mélyhűtő egyik komplett fiókját uraltam. Aztán egyszer akárhogy is próbálkoztam, nem fért már be valami teljes egészében és kipróbáltam mi a különbség ha szimplán csak a hűtőben tartom a kávét kibontás után a saját negyed kilós zacsijában. Azóta csak akkor fagyasztok ha túlvásárolom magam, de akkor sem porciózom szét. Kivétel a kifejezetten világos pörik és a nagyon drága különlegességek amiket nem napi szinten tolok. A közepes pörkölésűek simán elvannak nyitás után egy hétig a hűtőben. A zacskó alja felé alig észrevehetően enyhülnek a gyümis karakterek, de annyira nem, hogy az megérje a porciózgatás maceráját meg a mélyhűtő nyitogatás miatti gyakori eljegesedését. -
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Gery0505
üzenetére
Nagyon röviden kúpos = valamivel több fine, síktárcsás = egyformább szemcseméret. Filter esetén egyértelműen az utóbbi az ideális, espresso már érdekesebb kérdéskör. Ugyanis a több fine nem csak az ízvilágot befolyásolja, hanem a textúrát is. Nélküle az espresso "tisztább", "filteresebb" lesz, ami sokaknak zavaró egy espresso esetén ahol várnak egyfajta krémes, sűrűbb testet. Ízvilágra is elviszi kicsit "filter" vonal felé az espressot a síktárcsás őrlő.
Persze mindez abszolút high-end kúpos és síktárcsás őrlők esetén érvényes, alacsonyabb kategóriában túl sok egyéb paraméter befolyásolja a végeredményt ahhoz, hogy egyértelműen össze lehessen vetni a kettőt (értsd, pl.: egy magasabb kategóriás kúpos őrlő jobb lehet filterre, mint egy alacsonyabb kategóriás síktárcsás).És akkor csak ízvilágról beszéltünk, olyanról nem, hogy pl. síktárcsásnál mindig több lesz a pangó
Ami aztán vagy probléma, vagy nem... -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Macska topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Tesla topik
- E-roller topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- Formula-1
- XMLTV EPG letöltő progi
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A57 5G 256GB Awesome Gray Karcmentes állapot 8GB RAM 2029.04.10. garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Gaming PC! Ryzen 5700X / RTX 3070 / B550 / 32GB 2666Mhz / 512GB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Dobozos! Xbox One X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. Kíváncsi leszek a tapasztalataidra.
Nagyon durva a kereslet.
meg is inogtam a 3 kilós lélektani határon/új ára/. de még marad az enyém.
)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)