- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Egy óra, két rendszer
- Már be is futott a Galaxy A17 5G
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tobias40
veterán
Tehát ha a gyártás 2022 18. hét akkor már most azonnal fagyasztani kellene?
Nagyon komoly az a felhozatal a fagyódban,milyen kv babokat szoktál venni és honnan?
Mondjuk a mi automa gépünkbe nem annyira kell a minőségi kv ,de kíváncsi lennék rá!Amikor a fagyóból kiveszel egy ilyen üveget utána már csak hűvös sötét helyre rakod amíg el nem fogy?(nem szabad újra fagyasztani gondolom..)
-
tobias40
veterán
OK,jogos.
2024 05. hó a lejárat,létezik ez?(kicsit sokallom)
A gyártás 2022.18. hét ha jól látom,tehát 24 hónapig őrzi meg a minőségét felbontatlanul?
Ha igaz akkor értelmetlen fagyasztgatni ha jól lezárjuk "légmentesen" a kis zacsikat,a nagyokat meg majd később kiporciózom ha az első kiló elfogy... -
tobias40
veterán
-
Köszi a választ. A Graef-ek és a Delonghi KG521 között van érdemi különbség? Eredetileg utóbbit néztem, mert design-ban passzolt a Dedica-hoz, de azt írták róla, hogy nem tud kellően finoman darálni presszó kávéhoz. De most ugyanezt írjátok a Graef-ekről is. :)
Kézi daráló nem opció, 80ezer felé nem tudok menni gépi esetében sem. (Használtat pedig nem szeretnék.) -
flash-
veterán
köszönöm !
Egyébként miota kevesebbet rakok bele hogy kb fél cm üres rész maradjon a kosárban,azóta finomabbat tudok készíteni,a szine még nem az igazi de darálásban is finomabbra tudtam menni és nem lesz fűszeres a kávé.a szine még mindig picit vilagos de sokat javult a dolog 😃
-
iatti
aktív tag
-
flash-
veterán
rendben ezeket csak összeszedtem
Egyébként kicsit visszatérnék az alapokhoz most hogy jön a daráló és végre nem körkéses fűnyíróval kell darálnom.
a felállás : Dedica Ec685 + bottomless portafilter+ Graef Cm800
felhasznált kávék:többnyire sötét pörkölésű 100% arabicaElőszöris a géppel kapcsolatban kérdeznék:
-vízhőfok:maradjon standardon vagy valamerre kell állítani?
-vízkeménység:ha pepco-s vízszűrő kancsóm van itt a vizet lágyra kell állítani vagy kb mimdegy?
lefolyás beprogramozása mire?(vagy ott a gép egyébként mit mér időt vagy lefolyt kész kávé mennyiséget?)
vízkőtelenítés:Azt a kávéfőzőn milyen gyakran kell?daráló:érdemes egyből a darálóból a kosárkát kiszedni és finomabbra állotani?ha igen kb mennyivel?
-
RetepNyaraB
veterán
Ez a fémház dolog ilyen ezüstmetál Skoda S100, nem? Tehát a belseje nem lesz jobb minőségű attól, hogy puccos kasztniba rakják. Tévedek?
@flash-
Tele a piac szeméttel az alsó árkategóriában. A Graefről legalább rengeteg stabil vélemény van, jó lesz presszóra, bizonyítottan. Sok helyen felbukkan használtan, az új ár feléért. Érdemes nézegetni. -
looser
addikt
-
viktorhu
veterán
Köszi! Az egészségi rész kevésbé érdekes nálunk, mert ritkán tejeskávézunk. Ha mégis, az elején víz jön belőle, azt úgyis mindig leengedem, amíg a gőzfejlődés be nem indul. Viszont most pl. olyan kávé van benne, aminél minden kávékészítés előtt leeresztek egy kis gőzt (amit ilyenkor kiöntök), csak az előmelegítést szolgálja. Ez a trükk egyébként karos gépeken is működne, gőzmódra állítva a régi karos gépemen sokkal melegebbre fűtött a kazán, mint kávémódban. Ez alapján mondjuk inkább réznek tűnik, ott az egészségi szempont még izgalmasabb pedig
-
bigmasterg
addikt
Ezaz, hogy változó hogy melyik kávéből mennyi kell, illetve az is, hogy melyik fajtát milyenre érdemes őrölni.
Múltkor visszaraktam a babtartályt az örlőre, mert negyed kg elmegy 5 nap alatt, így nincs ideje nagyon dögleni. Single dose-ban meg hamarabb elkezdem váltogatni a kávékat és sosem lesz jól belőve.17-18-20g per adag főzök. Megiszok 2-3 duplát per nap, párom is 1-2-t.
Van még itt negyed kg 3 napja pörkölt kávé, ha azt jövőhéten beleborítom a babtartályba, nem hiszenm hogy bedöglene. Sőt lehet hogy még pihentetni kellene előbb. -
Azért kényelmesebb nem?
Asszonypajti sem szeret sokak bíbelődni..
Meg kávé váltásnál elég könnyen utána állítasz ha úgy kívánja..
Oké, lehetne adagonként előre kimérni és őrölni is.. az is járható út.
Ebben az esetben mi a bevált? Vákuumos tárolóba 15-20gramm és ez van frissen darálva? -
eastsider
nagyúr
-
pecsenye88
csendes tag
Kávéfőző sincs még biztosra, de a DeLonghi Dedica-val szemezek, ami baromi jó áron van és sok jót olvastam róla. Azon kívül a Gaggia Classic-ot néztem, de azt az asszony leszavazta. :D Ehhez jönne az őrlő, meg az kiegészítők, szóval így kezdő szettnek ez a 200-250 ezer körüli budget elég is lenne :D
-
Azt hittem, h én nem tudom lefőzni a boro-t mert nem vagyok elájulva tőle. Van egy sima bolti omnia baristám hát az 100x jobb
Egyébként van arra szabály, h melyik kávét (világos, sötét, arabica, robusta, blend, spanyol, olasz, kongói, akármilyen...) hogy érdemes főzni? Igaz nálam csak az őrlés finomsága és a tamperelés amivel mókolni tudok, de érdekelne.
manu -
sz.zs.
senior tag
Ezt a kávét szívesen felajánlom valakinek, aki eljön érte Érdre, vagy oda tudom adni hétköznaponként délben a XIII. ker.-ben.
Nekem túl sok benne a robuszta, vagy inkább úgy mondanám, hogy nem túl jó minőségű benne a robuszta, mert írtam már 100 % robuszta kávét is, de az teljesen rendben volt. 20 g hiányzik belőle és nem a gyári csomagolásban van. -
looser
addikt
Ennyire nem vagyok mekgájver, bár annakidején a Hario-t akkus csavarozóval hajtottam, amíg nem lett meg az Iberital :-)) A juta zsák esetén a kezdeti szellőztetést gondolom hasznosnak és ilyenekben volt (van?...) jelenleg is a lepörkölt kávé több helyen. 10+ éve nem voltam ott, de a Westend Intersparban voltak zsákos kávék, mindig belefugtam a kezem és szagolgattam :-) Szerintem nem ördögtől való. Tényleg nem akarok hülyeséget írni, de úgy tudom, egy pár napra, egy hétre szükség van szellőztetésre pöri után, ezután pedig mehet egy visszazárható tasakba.
(#5194) Silent77: akkor kipróbálom tűzhelynél én is. Remélem az egy kilóból lesz legalább egy csészényi megfelelő :-)
-
Taltos0711
csendes tag
Őrölni szerintem simán le tudom olyan finomra, hogy megáll a gép is, mint a szög
. Sok segítséget írtatok, ebből nekem az kezd látszani, hogy finomabbra kell állítanom az őrlőt és friss kv kell, mert csak az egyik megváltoztatásával nem lesz jó az eredmény.
Szigethalom-Taksony vonalon mozgok. Néztem azt az Alza caffee-t, amit RetepNyaraB írt, azt be tudom szerezni, van egy box pár km-re innen. -
looser
addikt
Hiszek neked
Ezzel kapcsolatban akkor hadd kérdezzem meg; amennyiben kazánt cseréltetnék alu->réz, akkor nem lenne szükség a továbbiakban a rézcsőtuningra, vagy attól még a hőstabilitás miatt érdemes rajta hagyni? Másképp megközelítve: csak az alubojleres gépeket érinti a nagy hőingadozás, vagy az acél, réz darabokat is? Persze nem szedetném ki, csak eszembe jutott; tegnap kaptam vissza Fragolától a Babyt szépen felújítva, de ő mondta, hogy rosszabb szerelni, mint a Classicot és ha esetleg váltanék, át lehet-e tenni Classicba (és érdemes-e), ami már rézbojleres lenne eleve? Egy ideje nem követem a fejleményeket, még 2016-ban tuningolta a Babyt, de azóta látom, hogy nyomásszabályozó meg bojlercsere is benne lehet a tuningban.
Ja és tegnap megadta magát a Vario, csak számolja az őrlési időt, de meg sem mozdul a gép. Bánom már, pedig hetekig gondolkodtam rajta. A srác meg, aki eladta, nem hiszem, hogy át akart verni, elmondása alapján mozog kávés körökben, de ez akkor is ciki. Visszasírom az Iberitalt, amit egy török srác vett meg, mivel épp szervízben volt a Vario-ja :-)) -
looser
addikt
Ezt a kifejezést innen vettem (20. alkatrész), de őszintén szólva azt gondoltam, ha a kazán maga alumínium, akkor az egész az, vagy nem?
szerk.: ráadásul eltüntethetetlen fehér színű lerakódások vannak rajta. -
Jól tudod.
Már csak volt, kisorsoltam, és az új gazdájánál üzemel pár hónapja. Neki tökéletesen megfelel, szereti.
Épp csak kipróbáltam, sokat nem kell tőle várni. Ahogy RetepNyaraB írta, egyetértek vele.
Küldtem privátot Géza26, ott lesz benne egy kupon amivel picit olcsóbb -
Toobee
veterán
Pont ez jutott eszembe nekem is, illetve a lent említett GetUp, de jó lehet még a CasMo Brazílja is, mondjuk azt kávézókban tudsz csak venni, kimérve.
Mr.Csizmás: akkor én vennék 1 Alzát, 1 PY GetUp-ot, meg mondjuk a Wömbatban kérnék 250 gramm Brazil CasMo-t, ez mind belefér a keretedbe. -
mondjuk annak most nem szívesen állnék neki
amúgy nagyon elégedett vagyok a géppel, 2-3 hónap alatt kb meg is tanultam használni annyira, hogy szinte mindig iható a végeredmény
akartam kérdezni egyszer, hogy a PID-del mik a tapasztalatok; aztán HC-ben rákerestem, és láttam, hogy akár ilyen 7-8 fokos eltérést is lehet mérni (akinek van hozzá türelme és eszköze
) ..
volt egy etióp aztán egy hondurasi kávé, amit kósoltam kávézóban, aztán vettem belőle ott helyben, és sehogy sem akart olyan lenni.. megkérdeztem minden paramétert, elhangzott hogy hőigényes, és 95 fokon készült. Minden stimmelt, a lefolyás, az arány, az adag, csak az íze nem
így nem maradt más mint a hő, és 103-ig kellett elmennem, hogy kb ugyanolyan legyen.
de az olvasottak alapján ez normális
-
a kommentet előbb megtaláltam, és végigolvastam a beszélgetést, szóval tudtam, hogy az egész "cső" mozog
kicsit nehezen hozzáférhető, de sikerült, és megszűnt a jelenség is
ha jól értem, akkor alapvetően amikor kiürül a víztartály érdemes hagyni pár másodpercig járni víz nélkül, és akkor nem kell szétszedni soha
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3055
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Silver - Használt, karcmentes, 100% akku
- AKCIÓ! Dell Latitude 5550 notebook - Intel Ultra 7 165U 16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest