- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Molk
tag
válasz
S_x96x_S #111182 üzenetére
Értem, köszi.
Ezekkel a felsorolt üzleti felhasználási módokkal nem vagyok tisztában. Kétség kívül ezek eléggé erőforrás igényesek.
Számomra az meglepő, hogy ezeket folyamatokat valaki szeretné hordozhatósággal kombinálni. Feltételezem, hogy ezek nem 1 VGA-nyi teljesítményt igényelnek, azaz ha az ember nem szeretne egész nap malmozni akkor egy erre megfelelő eszközt választ. Mondjuk valami NVIDIA Quadro GPU servert.
Ugye egy darab VGA-t azért lehet TB3-al olyan mínusz 0 - 20% teljesítmény veszteséggel csatlakoztatni, ha a notebook képes kihajtani egyáltalán és épp nem fő meg. -
Tikakukac
titán
válasz
S_x96x_S #111163 üzenetére
Na vajon miért nem akar külső VGA-t az Intel?
A gond a külső VGA miatti igénynél a számok. Lenne rá igény, csak az 100 ember mondjuk a mi országunkban is, aki erre rámenne finoman szólva is kimeríti a piacképtelen termék fogalmát. Maximalista igényekhez viszont ezen laptopokhoz a hűtés maximálisan hurka lesz, sokra mész a 20 másodpercig szép eredményekkel, ha utána padló van és 1 óra géming után felszáll a gép úgy teker a venti.
-
válasz
S_x96x_S #111163 üzenetére
Hát az már haladás hogy 11. genen minden procin elvileg integrált lesz a TB4 vezérlő, mint a 10gen G-s CPU-jain. Ott eGPU teljesítmény növekedést hozott ez a kialakítás.
Amúgy a Lenovo Thunderbolt Graphics dock vagy mi elég népszerű a 1050Ti gpu-jával a TP-es redditen. -
-
Tikakukac
titán
válasz
S_x96x_S #111038 üzenetére
Szerintem meg elég egyértelmű a dolog és nem, sajnos ezt így nem lehet scriptelni. Mivel a lista rövid, konkrétumok kellenek és azokat csokorba szedni. De mondom, felesleges. Nekem E7450 840M-el volt álom. Élőben soha, hirdetve itthon 1 darabot láttam összesen. Ez szinte minden 14" és dVGA gépre él. 24 óra alatt adtam el másfélszeres áron az előző gépemet amiben 830M volt, pedig ebből még havi szinten látni is 1 darabot. Hát ennyire ritkák.
Ezek a gépek fantom dolgok, mivel az új áruk valami eszetlen volt és kutya sem konfigolt ilyeneket.
-
válasz
S_x96x_S #111023 üzenetére
Csak címszavakban:
- a Thinkpad már régen nem képvisel semmiféle kompromisszummentes mobilitást, csak és kizárólag mobilitást, vége lett a desktop-közeli ergonómiának sok gennel ezelőtt
- a Commodore billentyűzete fos volt (legalábbis a legtöbb modellé), így nem gondolnám, hogy belőlük bármi kiindult. IBM tulajokból annál inkább, lévén a valaha (mai nappal bezárólag) gyártott legjobb billentyűzetek mentek az IBM PC-k mellé nagyon sokáig.
Spectrum egy szar vicc, nem számítógép, amolyan gyerekjáték design (aki kitalálta azt a billzetet, azzal kéne agyoncsapni).
- innováció.. nem kell innováció, minden ki volt találva tizen, de lassan huszonéve. Az ergo megtartásával kellett volna elérni a mai mobilitást, nem annak elvesztésével, és Apple és egyéb termékek hátrányainak Thinkapdekbe forgatásával
- "Manapság a ThinkPad márka szerintem leszükült pár minimális dologra:"
ezekben a pontokban egyetértek.Kínai srácokat én is követem, sok mod van, ami nagyobb példányszámban kifejezetten életképes lenne, de hát nem tudják kiszolgálni a meglévő keresletet, és a régi gépek lassan elfogynak, amikbe építik a modern hardvert.
-
-
parandroid
félisten
válasz
S_x96x_S #111003 üzenetére
- Egy Chromebookot választani T-s Thinkpad alternatívaként?
- Hogy egy Core m3 erősebb, mint egy i5 U?
- A 7 gen i5 U proci bugos?
- Az E sorozatot nem ismerem, de nagyon otthoni szériának tűnik business class helyett.
- AMD procikról meg végképp fogalmam sincs.Sok minden változik, ha az ember kihagy 5 évet...
p
-
Rossi
addikt
válasz
S_x96x_S #110871 üzenetére
Köszi szépen!
Igen, az Ark-ot én is néztem, láttam is a max felbontást.
X1 Carbon gen 9. sajnos nem játszik (pedig de jó lenne), februárban le kell adni a pályázatot az eszközlistával.
Közben a 38"-os ultrawide-ok felé fordultam, nem szívesen adnám fel az X1 Carbon kényelmét egy csak a felbontás miatt vett "powerbook"-ért.
-
hszilard666
veterán
válasz
S_x96x_S #110683 üzenetére
Nagyon tetszik a masina, gyönyörűen megfelel a vágyamnak hogy 1 eszköz váltsa ki a tabletet, notebookot, és az asztali konfigot. Jelenleg egy surface pro-t használok, gyönyörűen kiváltja a laptopot és a tabletet. de asztali konfignak használhatatlan számomra, a gyenge GPU miatt. Boldogan váltanék x1 fold ra ha rám szakadna a világbank
már csak a kijelző miatt is. Nedves álmom egy oledes laptop. Viszont ha az anyagiak nem is gyilkolnák meg ezt a lehetőséget jelenleg, akkor is várnék a következő generációra, mivel egy dolog nagyon hiányzik nekem az eszközről. A thunderbolt. Szeretnék E-GPU-t rákötni, hogy ténylegesen kiváltson egy asztali gépet. De nem baj, addig össze tudom kukázni a vételárat mire a piacra ér a gen2!
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #110695 üzenetére
Globálisan nézem Lenovo-tól CTO-t / sima stockot.
Van partnereknél raktáron maradt, ha vadászol eleget bár UK-ben igen kevés akad.Most eszembe jutott a ThinkPad P14s, van 6hetes rendeléssel, mert az... ...kemény 2 betűben különbözik a T14-től.
Szerk: Ugye T14-ről volt szó és linked alapján teljes németben 3db helyen kapható épp(minden más több hetes rendelési idő), az azért elég gyérnek tekinthető.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #110688 üzenetére
Amúgy nem tudjuk, hogy a magas igény az mondjuk pár 100 vagy pár 1000 készüléket takarhat.
De ha ránézek erre(138 available), akkor valahogy eltúlzottnak érzem ezeket a kijelentéseket és inkább marketing szaga lesz.
Currys-nél 81db van raktáron, és pár más retailernél is 100 feletti a készlet, next day shipinggel.
Most mivel mondjuk úgy az utazás egy csöppet korlátozott, még ezt az igényt se lehet csak úgy ráhúzni, illetve indokolni. Otthonra kicsit praktikátlan.Igény AMD laptopra van, amit 2,5hónapja nem lehet kapni sehol....
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Minek kellene rá pöcökegér, ha ott a brutális nagy érintőkijelző?
Ha meg már csatlakoztatsz rá billzetet, akkor egeret is tudsz.
Persze hogy azt mondják, hogy jól fogy, ha nem így lenne, nyilván akkor sem mondanák azt, hogy jajj, nem fogy. Amúgy meg nevetséges termék. Bár lehet megvan a helye valahol a tablet szegmensben, de aki sokat gépel és mégis ez kell neki, az vagy igénytelen, vagy nem találkozott még rendes billentyűzet élrményével. De azért remélhetőleg nem erre a borzalomra akarják majd cserélni a komplett notebook platformot.
-
vicze
félisten
válasz
Az valóban furcsa, hogy veszik, mert ebben a formában elég haszontalan még, ha meglepően jól működik is a tesztek alapján. Mármint ahhoz képest, hogy egy erősen beta technológia és SW kezdetleges és buta lényegében.
Pl tudom nagyon jól, ha egy managernek mutogatnám ugrana rá, viszont supportálni nem óhajtom az tuti...Ugye a tabletekhez volt pöcökegeres bill. és ez már az a termék ahol tényleg értelmetlen, speciel ott is az volt, ez nem arra van amihez egy egér úgy általánosan kellene, egy touchscreen mellett. De írtam, hogy el fog tűnni pár éven belül, ahogy minden gyártó kivezette.
Azzal egyetértek, hogy nagyobb verziónak több értelme lenne, nyilván ehhez leginkább panelt kell gyártson valaki.Apple nem csinál teszteletlen technológiát csak olyat, ami már megérett a tömeggyártásra. Jelenleg a hajlítható kijelző nem skálázódik + a meghibásodás mértéke igen magas.
@FoxiestFox: Van hozzá bill.
-
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #110359 üzenetére
Titanium 3:2 ami külön öröm. Az X1C 16:10 viszont újfajta egybe zsanér
, DE 32GB RAM végre! Ha lenne AMD belőle.... (Végleges búcsú a RJ45-től és a mechanikus dokkolótól X1-ek esetében.
)
X12 meg egy Surface clone mint korábban a tablet, meh.Kiáncsi vagyok lesz-e idén T redesign 16:10-re vagy még egy évet várni kell.
-
-
zsepii
tag
válasz
S_x96x_S #109963 üzenetére
Maximum 450k HUF a keret, s főleg programozásra (Java, PHP, Python, Typescript), némi képszerkesztésre (webdesign), némi videóvágásra, nagyon-nagyon kevés játékra (StarCraft I és internetes játékok, pl. Forge of Empires), s általános felhasználásra (böngészés, netflix, szövegszerkesztés, ...) lenne használva, viszont virtualizáció (Hyper-V, Docker, WSL2) kell.
-
zsepii
tag
válasz
S_x96x_S #109960 üzenetére
Azaz akkor gyakorlatilag a Core i 11. generáció, tehát marad a ThinkBook 13s Gen 2. Erről mi a vélemény?
-
adalbert1
veterán
válasz
S_x96x_S #109650 üzenetére
Köszi szépen
, ez hasznos volt, a T480s tényleg egy megfontolandó alternatíva lehet, szét is nézek a piacon, hogy milyen ajánlatok vannak (habár most futottam egy gyors kört, hát, nagy része használtan is drágábban megy, mint ez az X, és van, ahol még esetleg költeni is kellene rá, de az tény, amit leírtál, hogy maga a gép jobb)
vicze1: akkor ha ezek a gépek beragadtak a nagykernél (gondolom hogy ott, mert vagy 20 laptopot árusító oldal hozza őket), és ott a leírásban 3 év van, akkor abból leketyegett már másfél év?
Ennek nem onnan kellene indulnia, hogy én a kiskerben megveszem a gépet?
Apollyon: igazából most is 12,5-ös az ilyen itthoni hobbi gépem, csak már azért elég viseletes szegény (E6230) - mindenesetre a 14"-től sem zárkózom el.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #109271 üzenetére
Thinkpad X1 Fold
Legalább egy "placebo" piros pöttyöt tehettek volna oda ..
( persze lehet, hogy csak annyi haszna lenne mint a férfi piszoárban a felfestett légynek )de ettől függetlenül **"szerintem"** segít a fókuszálásban a koncentrációban ..
Ha a következő verzióban nem fixálják a problémát, akkor valami peticiót kell inditani!
De azért reménykedem ..
valahogy csak felvarázsolnak egy piros pötyöt .. -
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #108997 üzenetére
Épp néztem, hogy jött ki frissített 20.04.1 LTS is.
5.4-es kernelbe backportoltak pár dolgot:
"Support for new hardware including Intel Comet Lake CPUs and initial Tiger Lake platforms, AMD Navi 12 and 14 GPUs, Arcturus and Renoir APUs along with Navi 12 + Arcturus power features."Ha lesz egy kis időm megnézem a javultak-e a problémás pontok T14-en.
-----------------------
Más.Korában volt kérdés az időzített wake up. A szeptemberi BIOS-ban a T14(és gondolom a többi is) kapott Wake on Alarm opciót, így időzítve barkácsolható, heti szinten elég részletesen definiálva.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #108928 üzenetére
LTS-ben is végső soron fel elehet húzni újabb kernelre, csak khm nem egészséges nyilván.
LTS-hez azért ragaszkodunk mert a nyilván annak a legnagyobb a hosszútávú támogatása(mármint elsősorban csomagok), és még arról is csak 1-1,5 év után váltunk a következőre.
Egy rolling nem minding fun...T14-t végül Manjaro-val próbáltam ott egyszerű kernelt váltani 5.8-re és szinte minden ment "out of the box", ujjlenyomattól sleepig.
A S3 sleep (Modern sleep) mindenképp óriási szívás Linux-on, főleg ha egy laptop nem támogatja a kikapcsolását... -
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #108803 üzenetére
Nagyon furcsa, újratelepítem a Ryzen 5 4000-es gépet, és korábban már két telepítésnél kékhalál volt amint felment a KB, de most felment és semmi. Annyi hogy mocsok sokáig települt kb. 40perc és mikor Update settingsben megnyitottam, azt írta nem sikerült a telepítés, de a history-ban sikereseként szerel és nincs újabb frissítés...
Minden lehetséges beállítás ami a kék halált okozhatja be van kapcsolva, ujjlenyomat be van állítva Face Hello is...Hétvégén tudom megnézni egy Intel gépen is, meg a Ryzen 7-esen.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #108803 üzenetére
Köszi
, mindjárt tesztelem is.
Remélem jövő héten MS elhozza a megváltást... 2004-ra nem volt preview, csak 1909-re, úgyhogy van gond bőven.Más:
Épp egy friss új paszta vs. régi paszta témakörbe.
T460s 4éves gyári pasztáva:
TDP avg: 15W, TDP max.: 17W, Clock AVG: 2,8GHz, Clock max.: 3GHz, 75°C, Fan: 4400
Újra pasztázva AS5-tel:
TDP avg: 17W, TDP max.: 17W, Clock AVG: 2,9GHz, Clock max.: 3GHz, 73°C, Fan: 4000Teljesítmény azonos, de jobban tudja egyértelműen kontrollálni a hőfokokat, mondjuk ezt minden egyes újrapasztázásnál észrevettem(minding gyári levakarása), van ahol 10C-t esett a hőfok(forrófejűségtől függően), de nagy általánosságban halkabb és hűvösebb gép az eredménye. Attól függően, hogy a jobb főfok magasabb TDP-be tudja-e rakni, jobb lesz a teljesítmény is.
-
-
-
HSM
félisten
-
-
-
nemethbalazs
tag
válasz
S_x96x_S #108483 üzenetére
- Intel Core i7-8565U 1,8GHz
- 16 GB RAM
- 512 GB SSD
- Intel UHD Graphics 620
- 14,1” 1920x1080Vicze1:
Az összes lenovós tesztet lefutattam, semmi hiba.
IntelBurnTest kb egy órán keresztül hibamentesen futott. Közben rádugtam hálózatra, ment akkuról, mindenhogy. Teszt alatt soha nem fagy. Már nyomkodtam (finoman), feszítettem (finoman) semmi.
Egy Logitech egér receiver van az egyik USB-ben -
-
nemethbalazs
tag
-
azbest
félisten
válasz
S_x96x_S #108435 üzenetére
mondjuk abban a gépben nem biztos, hogy a billentyűzeten kívül más is thinkpad.
Minden lehet sebezhetőség, amit a gépre dugsz. Usb eszközök emulálhatnak más eszközt, hálózati eszközt is akár. A pci és pcie - beleértve a thunderbolt változatokat is - szintén támadható. Azt hiszed csak egy video átalakító a régi monitorhoz, közben meg lehet megpróbál boot közben betölteni olyan bios modult, ami beeszi magát a firmware-be. Erről is találsz hasonló videókat. Bár azóta le is tiltották ezeket legacy dolgokat az újabb gépekben.
A microsd-vel nekem a legnagyobb bajom, hogy kicsi. Könnyű elhagyni. Ezért tartom őket normál méretű adatperekben
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #108370 üzenetére
Vannak egyedi beállításai, bár jóval üresebb mint az Intel.
A T495 BIOS-a ad némi támpontot, de nem azonos. Szóval egyrészt a BIOS HD, az nem a 640x480 van felnagyítva mint Intel esetén, hanem rendesen FHD a BIOS, azaz UEFI.
Nincs semmilyen power beállítás, azaz van "CPU power management" on/off és ennyi.
Van egy HDMI opció 1.4b/2.0.
Van TSME. És DASH config. SMT-t nem lehet kikapcsolni! Nincs CSM support semmilyen formában már, azaz elköszöntük minden Legacy BIOS opciótól.
Ez initial BIOS augusztusban elvileg lesz egy nagyobb update, pl. lesz Wake-on-Voice.Teljesen lecserélődött a Power on és HDD password input. GUI-s lett és megnézheted mit képelsz, lehet bill kiosztást állítani.
Aki esetleg Windows 10 2004-el használna újabb Lenovo-t azaz idei sorozat. Az készüljön fel a Modern Standby-ra. link. Új modellekben nincs S3 standby egyáltalán.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #108321 üzenetére
Szerintem AMD semmiből nem tud eleget gyártani. Gondolom elsősorban a Epycre koncentrálnak amin messze a legnagyobb a profit, viszont gigantikus méretű és rengeteget megesz a wafferből. Nincs a TSMC-nek elég gyártókapacitása, hogy kiszolgálja, simán lehet Intel csak azért akar TSMC-nél gyártani, hogy elvegye AMD elöl a kapacitást.
Thinkpad-ba legalábbis T-be csak PRO-s AMD kerülhet abból meg csak 3 darab van, de a Ryzen 3 Pro-t még csak nem is láttam sehol, eléggé papír termék.
(#108322) Chaser: Ahogy a többek helyesbítetek rosszul írtam NTSC-t ad meg Lenovo, a mért dolgok már sok minden lehet, és borzasztó panel OEM függő. A PWM elsősorban fényerő függő, magason engem egyik se zavart. NBC-n is csak alacsonyon szokták kihozni.
Azt vedd figyelembe, hogy NBC-n egyrészt 1db panelt vizsgálnak egy modellhez (sokszor előfordul, hogy többet sikerül beszerezni), így ne vonj le messzemenő következtetést, mert amit te kapsz az bármi lehet elég széles skálán.
Itt van előttem a panel amire NBC azt írta, hogy nincs ghostingja, és olyan a ghostingja, hogy néha sírok. Ha nem akarsz lottózni vedd a WQHD-t az mindig a legjobb, nincs semmi kérdés."egyelőre inkább megvárom a zen 4xxx gépeket míg lesz választék"
Hát ööö, ezt tárgyaljuk épp.Használtan ezeknek olyan ára lesz hogy csak na.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #108309 üzenetére
Igen annyi, majdnem pontra pontosan ugyanaz, nagyon kicsi a variáció.
A német T14s Intel testben már van kicsit több adat. A Blender eredmény nagyon furcsa, mintha jóval kevesebb szálon futott volna.2 órája böngészek, Edge, 100%->75%.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #108293 üzenetére
Nem tudom miért lett ilyen olcsó a UK, de tény hogy nagyot esett 300+ volt régebben, úgyhogy minding retrofit volt, most már 1TB-vel rendelek mindent, nem éri meg a kisebb.
Nagyon új termékeknél már nem egyszer láttam, hogy el van cseszve a konfigurátor és hiányoznak opciók(gari az rendszeresen lemarad 1hétig), vagy túl magasak az árak, akkor kell a 0 angolságú sales-nél rinyálni és kapsz egy kupont.
(#108294) meri: Ha AMD-ről van szó akkor az 500nit-es egy ePrivacy display, amiben alapból egy Privacy Screen van építve és gombnyomásra ki/be kapcsolható, szóval ott több extra van. A 400nit az minding low power, és számíts ghosingra. Szóval ja...
Ha nem gond az 500-as felára és nem zavar a touch akkor szerintem az. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #108266 üzenetére
"lehet, hogy a non-WWAN modellből kihagyják a csatlakozót"
Az antennát és a vezetékeket szokták kihagyni. Az szinte kizárt, hogy új alaplapot tervezzenek, de egy M2 csatlakozás lehagyása sem tűnik reálisnak, szvsz több pénzükbe kerülne külön kezelni kétféle lapot, mint amit spórolnának rajta. -
meri
aktív tag
válasz
S_x96x_S #108266 üzenetére
Köszi. Ezek alapján is van remény: https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/hxfj59/i_bought_a_sn520_wd_2242_nvme_ssd_and_it_runs/
-
scream
veterán
válasz
S_x96x_S #108092 üzenetére
Köszi, igazából ennyit én is ki tudtam deríteni magamtól. De ugye ez a kérésre nem igazán adja meg a választ.
> A xeon-nak magasabb az alap órajele és magasabbra turbóz .. vagyis a xeon-t jobban kell hűteni ..
Vagy csak azok a jobban sikerült egységek, amik azonos fesz mellett magasabb órajelet tudnak és emiatt hiába a magasabb órajel, azonos hőtermelés jellemezheti.
De mivel átfogóbb tesztet P50 tekintetben csak i7-tel szerelt verzióról találtam, nem Xeon-osról, ezért a kérdés.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #108029 üzenetére
Hát külső és nagyrészt a belső biztos, hogy azonos a T14-gyel, szóval itt csak az AMD a különbség. Az egyik a sajátom lesz, így szerintem örülni fogok a 2x+ sebesség növekedésnek.
(Meg memória bottleneck-em se lesz állandóan...)
Szóval túlnyomórészt Intel vs. AMD-t tudok véleményezni.Notebookchek tuti előbb kijön egy részletes teszttel, náluk egy ThinkPad T14s van 32GB RAM-mal pár hete.
-
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #107921 üzenetére
Leírtam párszor, hogy X1 light. T490s is pont ilyen volt szóval nem tudom, hol a meglepetés, 0 különbség van.
Ragasztva van a bill cserélhető, nyilván nagyon macerás... Alapesetben a palmrest-tel együtt cseréled.Dolby Audio azt se tudom mióta van 5 vagy 6 gen, első dolog amit levakarok. Csak kifizetik már a logo rárakást is.
T14 update: Sajnosa LG lowpower borzasztóan rossz, 0 kontraszt, rettenetes túlszárnyalt színek. :( 1 hét használat után ez nagyon szembetűnő mostmár. Nagyon remélem, hogy az AMD-sekbe Inno lesz.
-
Tikakukac
titán
válasz
Ugyan, kell egy szike, meg egy páka lapos heggyel, utána jöhet a kézi 3D nyomtató pisztoly és csókolom, ki is van cserélve az a billzet ebayről. Nyilván gázos, hogy ott tartunk, mint a Pavilionok, amiket a héten kellett henkölni, de na. A csavar ellenség, a modularitás bűn.
-
arcsin
senior tag
válasz
Pedig kifejezetten szexi, tetszik az ImpÉc, Échap,Suppr gombok a francia kiosztáson. német import x250-esem van francia kiosztással.
Talán 1 éve is megvettem az Uk-s billzetet bele, de nincs kedvem soha atomjaira szedni a gépet. Bezzeg a régi x230on pikpakk lehetett cserélni. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #107858 üzenetére
En azt nem ertem, hogy mikozben a kicsi 13-14 inches notikba tesznek FHD+ -os jobb minosegu kijelzoket, gyakran 16:10, 3:2 keparannyal, a 15 inches modelleket viszont hulladek FHD panellel tervezik.
Nekem minimum 15, de inkabb 16-17 inches ultrabook like noti kellene 16:10 keparannyal, jobb minosegu magas PPI-s kijelzovel dgpu nelkul, kodolashoz es ez kb. nem letezo kategoria a legtobb gyartonal. Akad par, nagyon draga, mint pl. a 16-os MBP, vagy a Gram 17, meg par felig fapados probalkozas kinai gyartoktol, de semmi a klasszikus noti gyartoktol. Raadasul arazasba nagyon beteg az egesz piac.
A Lenovonal is forditva gondolkodnak. A kis notebookba sokkal nagyobb felbontasu jobb paneleket raknak, mint a 17 inchesbe. Mintha az autogyartok a mini autokba 200 loeros motorokat tennenek, de nagy balna limuzinokba meg 75 loerost. Mi lehet az ilyen fura logika mogott?
Nem csak a Lenovo ilyen, hanem trend szeruen szinte az osszes gyartonal ez van, sot van aki evekkel ezelott meg kinalt pl. 4k-s panelt opciopban tobb notihoz is, ma viszont mar nem.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #104550 üzenetére
Pontosan parasztosan... Pont így születnek a giga faszságok, amit a hülyék terjesztenek.
Csak épp az képtelen vagy felfogi mi van leírva, egy tesztben lézerrel bombázták a cellálat a másikban meg egy 5W-os LED-del. Tudod mennyi egy modern panel max. fogyasztása? 4W és az minden egybe nem csak egy db kék LED. Az 5W-s LED akár 500 lumen is lehet, vagy több.
Mi történt kisebb energiájú lézer esetében? Semmi. A második linkeden a f.lux fejlesztője pontosan ezt jegyzi meg szóval csak nem én vagyok a "hülye"...
Az a terhelés ami egy kijelzőből a szemedbe jut az ég világon semmit nem fog csinálni, ezt pont ez a kutatás igazolja.@Butcher82: Bulvár szintre nem óhajtok lemenni.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #104547 üzenetére
"kiégeti a retina sejteket"
A linkelt kutatás semmi ilyet nem ír, ezt csak te költöd hozzá.
Pislogás meg nem tudatos, így elég nehezen felejtheted el...
Mondjuk a maszturbálás sokkal rosszabb attól megvakulsz, biztos ezt kompenzálják egyesek a fényerő csökkentésével.@HSM: Hinni -> templom. Az 500 és 1000nites kijelzők meg azért vannak, hogy 100-on használd...
Úgy csináltok, mintha mindenki sötét szobában használná a kijelzőket, pedig kb. a legritkább eset.Az hogy esetlegesen bántó/kellemetlen egy fényerő egyeseknek az adott környezeti viszonyok között az egy dolog, de meséljük már be, hogy káros. A magas kontraszt miatt a sok és erős pupilla mozgás fárasztó, de ennyi. De a PWM vibrálása alacsony fényerőn ugyan úgy zavaró és fárasztó.
Van egy kolléga aki az igencsak fényes irodában kb. Majdnem 0 fényerőn használja a monitort és konkrétan nem látom mi van rajta, állítólag ő látja, ő tudja. -
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #104529 üzenetére
"nem tesz jót a szemnek"
Azt is megmondod, hogy a kitágult pupilla miért olyan káros, a csökkenő kontraszt és egyre növekvő PWM-mel szemben? Azt mondod aminél nagyobb PWM jót tesz?
Védd a pupillád ne menj ki a napra se...Fontosak a városi legendák, csak ne terjeszd...
-
Frawly
veterán
válasz
S_x96x_S #104306 üzenetére
Ezért találták ki az üzleti notebookokon, így a Thinkpadeken is az SSD ATA jelszavazását. Ez az SSD saját hardveres öntitkosítását használja, és feltörhetetlen, ha jól állítod be. Sőt, nem csak az adataidat védi, hanem az SSD-t is az ellopástól, ugyanis ha megfújják, jelszó hiányában az SSD-nek nem csak a tartalma nem látszik, de az egész használhatatlanná válik, nem lehet resetelni, meg semmilyen trükk, kiskapu nincs, hogy leformázzák, új firmware ráflashelésével újrahasznosítsák üresen az SSD-t, ki kell dobják a kukába. Semmilyen micisapkás jómunkásember, meg ukrán-kínai-thai haXXXor nem tudja róla lemoddolni, de még csak a CIA, NSA se.
Egy dologra kell vigyázni. Ha ATA jelszót állítasz be, akkor ne gépeld félre duplán, meg ne felejtsd el a jelszót, mert ha nincs működő jelszó, kizárod magad az SSD-ből örökre!!! És a gyártó sem veszi vissza, nem garanciális eset, és az SSD vagy noti gyártónak sincs rá eszköze, hogy lenullázza a jelszót, akár csak adatvesztés árán is. Mondom, ha nincs működő jelszó, az egész SSD megy a kukába.
Persze ehhez a notinak és az SSD-nek is támogatnia kell ezt a feature-t, de a Thinkpadek szokták tudni (ATA password), meg a min. középkategóriás SSD-k is (ATA self-encryption vagy hardware encryption néven van reklámozva). Ha pedig valamelyik nem támogatná, akkor Windowshoz tudsz használni Bitlockert, vagy VeraCryptet, Linuxhoz LUKS titkosítást, egész lemezes titkosítással. Az ilyen megoldások valók az adatok védelmére, nem a szerencsétlen noti kibelezése guggolva, a ruhatárban.
Abban viszont igazad van, hogy az USA-ba való belépésnél arra kötelezhetnek, hogy titkosított gépen oldd fel a titkosítást. Ha ezt megtagadod, akkor nem kell börtönbe menni, csak egyszerűen nem engednek be az országba. Erre tényleg csak két megoldási mód van: üres lemezzel vinni a gépet, felhős átszinkronizálással, ahogy te írtad, vagy egyes titkosítóprogik tudnak ilyen kamupartíciós módot, hogy ha egy speciális jelszóval oldod fel a titkosítást, akkor egy kamu titkosítatlan rendszert bootolnak be, nem az igazit. Ezzel pedig a repteres USA határőr meg nem foglalkozik, csak annyit lát belőle, hogy feloldottad a jelszót, gép működik, rendellenes nem látszik rajta.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #104306 üzenetére
Nagyon rossz a kiemelésed, és a kivételt emelted ki:
Passengers traveling on foreign airlines to the U.S. from 10 airports in eight majority-Muslim countries
Tippre egyikbe se essel bele, így rád a következő vonatkozik:
[link]
"Rechargeable and non-rechargeable lithium batteries, cell phone batteries, laptop batteries, power banks, external batteries, portable rechargers Spare (uninstalled) lithium ion and lithium metal batteries must be carried in carry-on baggage only."Elég régóta ez a IATA szabályozás/ajánlás.
Nyilván nem minden security egyforma és vittem már át liternyit ott ahol 100ml-t lehetett, és még sok sok ilyen. Hülyeség, mindenki tisztában vele, de ez van. Illetve ha feladottba rakod és azt mondod nincs aksi benne, akkor senkit se zavar valójában, mert az engedély nincs ellőrizve.Normál postán nem tudok laptopot küldeni, mert aksi, konkrétan visszaküldtek egy pendriveot mert li-ion gomb elemes volt. Agy**sz néha...
"A probléma akkor van, ha bizalmas üzleti titkokat tartalmaz a géped"
Mármint nem használsz gépen teljes disk titkosítást.Akkor nagyon fontos lehet az az adat...
Hülyét is kapnék ha a usere kéne bízam az adatbiztonságot. Alapból tampre lock van a hátlapon és a driveon is.
"Amúgy meg, pár reptéren a jelszavadat is elkérhetik"
Elolvastad azt amit linkeltél? Le volt tartoztatva már mikor kérték, ennek már semmi köze a légi biztonsághoz, már terrorista elhárítás. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #104308 üzenetére
Szvsz az utóbbi 10 év legnagyobb tévútja ez a hajtogathatós őrület... Nagyságrendekkel több problémát szül, mint amennyit megold. Igen, és pöcökegér sincs, cserébe a valaha volt legnagyobb "touchpad" az egész gép. Valószínűleg ez az eredménye, amikor a touchpad nem csak a saját és a pöcökegér gombjait kebelezi be, hanem a billentyűzetet és a kijelzőt is.
A hajlítási pontok körül a szigetelőszalag pedig kifejezetten bizalomgerjesztő: [link]
Főleg, hogy szerintük: "Hardware is ready, but we need to still fix certain things from a software point of view". -
magyarzoltan
tag
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #104300 üzenetére
"- repülőre kellett szállni és nem lehetett felvinni a gépet?
- vagy kötelező volt leadni a ruhatárban a laptopot?"TILOS poggyászba aksit feladni, kizárólag utastérbe lehet felvinni, így az első eseted 100%-osan kiesik.
A másik eset meg elég WTF.Amúgy a HDD kiszedegetéssel drasztikusan növelted annak az esélyét, hogy sérüljön a lemez.
"és nem idegeskedek." - Min idegeskedtél pontosan?A trackpointnak azért volt régen értelme, sőt szinte kötelező, mert vagy nem létezett touchpad egyáltalán, vagy olyan apró volt hogy használhatatlan. Manapság pusztán egy gumi izé amit elhagynak a userek és ennyi, pontosságban simán felülmúlja a trackpointot jó pár éve. 1000-ből, ha 1 ember használja akkor lehet sokat mondtam, sőt drasztikusan túloztam. Csak azért mert van egy nagyon hangos kisebbség, attól még nem lesz "szükséges".
-
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #103910 üzenetére
Nem, az A teljesen egyenlő a T-vel semmi köze az L-hez. Egyszerűen az AMD-s T-ket még megkülönböztették, mert a gen1 Zen még annyira nem volt jó mobilban, hogy versenyezzen az Intellel, de a Zen2 már simán lehetett "T"-s.
Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy nem egy gyakori darab.T480/A485:
Display cover: Magnesium Hybrid or PPS;
Bottom: Glass-Fiber Reinforced PlasticL480:
Case material: PC/ABS plastic
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- OLED monitor topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Bitcoin topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- The First Berserker: Khazan
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Motoros topic
- További aktív témák...
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- OHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 16/512 FHD IPS Iris Xe Magyar
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged