-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #98126 üzenetére
Oké, TLDR, ott vagyunk ahonnan indultunk. Értelme szétherélni egy gépet meg elkezdeni BIOS-t faragni ezen a szinten nulla. Asztalimba betoltam a kis kártyát, 1 sata kábellel kevesebb van, hasít mint a barom, azt' csókolom.
Notiban meg vagy kiadja vagy nem, slot választás itt nincs
-
Tikakukac
titán
-
válasz
Frawly #98121 üzenetére
A legtöbb ember nem dokkolóval használja a gépet. Sokan igen, de ők az összes Thinkpad tulaj között képviselnek max. 10-15%-ot.
Mivel a Thinkpad széria üzleti laptop, ezért szerintem a Thinkpad használók több mint fele dokkolóval használja.
(Természetesen nem Magyarországon, hanem világszerte
)
-
fattyu
veterán
válasz
Frawly #98118 üzenetére
viszont hót felesleges ezen vernyogni mert a szintetikus teszteket leszámítva nemigen veszed észre hogy sata2 vagy 3
elárulom az x230 ugyanez a helyzet és én se értem hogy faszért a dokkolóra kellett a másik sata3at vezetni, ettől még msatan van a rendszerem és azóta is ez a legkedvencebb gépem evör
-
azbest
félisten
válasz
Frawly #98110 üzenetére
normál hdd hely, ultrabay fiók -> sata3
mini pci express - sata2.Ha mindenképp sata3 módban szeretnéd használni és nincs szükséged az optikára, akkor léteznek msata - 2.5" hdd adapterek is, mondjuk azt meg egy optika helyére menő caddy-be. Más kérdés, hogy direkt 2.5" meghajtó változatot véve valsz olcsóbb lett volna
Amikor ezek a gépek kijöttek még bőven nem volt szükség gyorsabb portra a jobb ssd-khez sem.
Most egyébként az msata samu evo 850-emről épp átköltöztem az optika helyén lévő másik ssd-mre. Szegény samu 60 fokig is felment a fiókban amikor a gép nagyon dolgozott. Nem csak azért váltottam ár, hogy a samut kíméljem, hanem mert így kevésbé melegíti a gépet. Nézegettem alin már hogy 2.5 átalakító keretet vegyek vagy msata usb3 keretet, hogy esetleg külső vagy belső tárolóként használjam.
t61nél volt emlékeim szerint, hogy sata1->2 mod volt a caddy-re, mert lehet 2 módban nem találták elég stabilnak és lekorlátozták.
-
-
paperboy
senior tag
válasz
Frawly #98021 üzenetére
Nekem X220T-vel csinálta, hogy egyszer csak elment a wifi, de nálam úgy, hogy magát a wlan kártyát se látta, eltűnt, mint ha nem is lenne benne, újraindítással helyrejött, ritkán csinálta, de akkor idegesítő volt, rendeltem ebay-ről másikat, de először azzal is művelte, utána már nem csinálta, máig rejtély számomra mitől volt...
-
törölt tag
válasz
Frawly #97976 üzenetére
Nos, a Lenovo programjával frissítettem minden driver-t, de megnéztem még 3 különböző illesztővel, megnéztem külön Synaptics-al ami a Windows Precision kezelést hozza elő, megnéztem az összes fellelhető beállítást, almenüt, a könnyű kezelést, megnéztem a Biosban, a frissített Biosban, utána kerestem neten.
Semmi találat, egy újabb nem létező "hiba". : )
Egy Packard-Bell típusú laptopon ugyanez a jelenség volt és ott sem tudtam kikapcsolni.Köszönöm,
rajtam kívűl talán másnak is feltűnt ez a kedvelt funkció. -
Tim82
félisten
válasz
Frawly #97928 üzenetére
Annak ellenére, hogy a teljesítménye a legtöbb alap dologban még ma is megfelelő i5-i7-es procival, 8-16 GB RAM-mal, és ez még nem változik még pár évig.
Az itt írtakban tökéletesen egyetértünk; a hangsúlyokat éreztem másoknak a korábbi eszmecserében, azért fejeztem ki eltérő véleményt.
Amúgy részben ezek miatt (újabb IGP, kisebb fogyasztás stb.), részben mert kell az X220 mellé egy még könnyebb, még több üzemidőt bíró utazós gép is, részben meg mert lassan illene már egy újabb, "ez már nem igazi" Thinkpad-et is behatóan ismerni, landolt nálam nemrég egy felújítandó, Haswell ULV i3 procis X240 is.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #97925 üzenetére
Natív PATA SSD pediglen voltak. Azt már viszont nem tudom visszakeresni, hogy melyik volt az a legutolsó modell, ami natívan PATA-s volt, és nem átalakított SATA.
Nézd, én annak idején ebben a témában elvégeztem a házi feladatomat, úgyhogy e kijelentésnél, hogy "pediglen voltak", azért több érv kellene. Mellesleg nem azt írtam, hogy egyáltalán nem voltak, hanem hogy konzumer felhasználásra nemigen lehetett ilyet kapni. Szerverekbe, vékonykliensekbe szánt pár gigabájtos PATA SSD-ből ("DOM" - Disk On Module) amúgy nekem is van, utólag már nem olyan nehéz venni.
Ez a legrosszabb politika, mikor mások helyett döntöd el, hogy az overkill nekik, nincs rá szükségük
Semmi ilyesmit nem írtam, hogy én mások helyett úgy érzem, hogy én dönthetném el, szóval lehetőleg még a számba sem kellene adnod ilyesmit, nem véletlenül hangsúlyoztam ki, hogy véleményt írok. Azt írtam, hogy ezek az elvárások egy X220-szerű gép esetén irreálisak szerintem. Arra ott az asztali gép, ott a gamer noti, vagy legalább egy eGPU kiegészítő. A 4k-t valóban tudja már minden modern, utóbbi két-három évben kijött GPU, de arra is van célhardver, ami alkalmasabb.
Sehol nem írtam, hogy a legújabb AAA-s játékcímhez kéne feltétlenül, régi játékhoz is jól fog jönni
Nem kellene ehhez annak a régi játéknak is kapnia Vulkan támogatást biztosító patch-et?
Afölött az R61 felett meg bizony elment az idő. Ma sem használhatatlan gép alap webezésre, irodai programokra. Főleg, ha Linuxot teszel rá. 720p-t nézni is jó még. De ma már sok embernek vannak olyan igényei, amiket nem tud nyújtani. Pl. az X3100 olyan gyenge, hogy régebbi játékokkal sem bír
Senki sem tagadta, hiszen 11 éves gép. Viszont ha te új korában is komolyabb játékokkal játszani akartál az X3100 GPU-n, akkor régen is izgalmasan irreális elvárásaid lehettek egy nem arra való hardver felé, szerintem.
Most tavasszal megírtam az R61-en két szakdolgozatot: LibreOffice, Dropboxba mentéssel, mellette Vivaldi böngésző 20-30 közötti nyitott tabbal, 15-20 megnyitott pdf dokumentum (pár MB-ostól a pár száz MB-osig), Spotify, Thunderbird még nyitva és használatban. A 4 GB RAM tudott megtelni, amúgy a vas nem volt kevés a feladatnak.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #97920 üzenetére
Szerintem nagyon nem megy át, amit írok, mintha totálisan mást olvasnál...
Régen voltak natív PATA-t, de már nem gyártanak ilyet SSD-ben, a régi modellek kikoptak
Kb. a Transcendnek és a Mac-es kiegészítőkben utazó, itthon beszerezhetetlen termékekkel bíró OWC-nek volt PATA SSD-je, amely termékek esetében az, hogy nem volt SATA csatlakozófelületes megfelelőjük piacra dobva, tudtommal nem jelenti azt, hogy "natív", nem átalakítózott PATA csatlakozós cuccok lettek volna. Az OWC esetében ez teljesen tuti (PATA csatlakozó ide vagy oda, a trim-et is ismerte), a Transcend-ről nem láttam szétboncolgatós review-t, de kb.lényegtelen is, mindkettő gyártó már bőven a SATA II SSD-k virágkorában ismerte fel a piaci rést, hogy van még igény PATA SSD-re is. A megoldásaik működtek, de ettől még nem lesznek "natív" PATA csatlakozós SSD-k. Tehát a kereskedelmi forgalomban, konzumer és nem ipari felhasználásra nem volt más, csak gyárilag átalakított PATA SSD.
A 2242-nél csak néhány dzsunka laptop és táblagép ragadt meg, ahol helyhiány miatt kényszerből adoptálták ez a szerencsétlen méretet.
Igen, mint említettem, pont arra tökéletes példa, hogy egy új technológia valamilyen okból mégsem terjed el. Ez semmiben sem üti azt, hogy az M.2 más iterációja sikeres lett. Ezt a "szerencsétlen méretet" azért pár Lenovo Thinkpad meg dzsunka Dell Latitude modell is alkalmazta...
Abban teljesen igazad van, hogy a x265 mellett az VP8-9-es támogatásra is megéri rámenni. Mert ugye minek van erős géped, ha pont a legnépszerűbb videómegosztós oldalon szaggatnak vele a videók.
Teljesen mást mondtam, más értelemben is. A "legnépszerűbb videómegosztós oldalon" mindenesetre nem vagy kényszerítve arra, hogy akkor is mindent 4k-ban nézz, ha a notid kijelzőjén pont nincs értelme 4k-ban nézni az adott videót. Szerencsére megfelelő böngészőaddonnal (h264ify) arra sem vagy kényszerítve, hogy kötelezően mindent VP8-VP9 kodekkel kelljen megnézned ott.
Az utóbbi kb. három év Intel iGPU-i egyébként már támogatják a VP9-et (illetve AMD vonalon az RX5**, Nvidia vonalon a GT10** széria biztosan). HEVC-t azt hiszem, már a Haswell-ben lévő iGPU is. Mondjuk minden támogatás nélkül a mércéd szerint nyilván kőkorszaki R61-emben lévő T9300 / GMA X3100 páros azért elboldogul szaggatás, képkocka eldobás nélkül egy 720p HEVC sorozatrésszel, szóval messze nem arról van szó, hogy ha nincsen hardveres kodektámogatás, akkor no-go a dolog.
-
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #97910 üzenetére
De a PATA SSD-ket is elég lehúzó áron adják, érdemes inkább SATA SSD-t tenni a helyére PATA-SATA adapterrel. A mai PATA SSD-k amúgy is SATA-k, csak fel van rájuk szerelve az átalakító, eleve azzal összeintegrálva érkeznek.
Izé, sosem volt "natív" PATA SSD. (Esetleg a technológia hajnalán néhány ipari felhasználásra, szerverekbe, célgépekbe szánt modell, de olyanokkal kereskedelmi forgalomban nem találkozik az egyszeri vásárló.)
Az M.2 2242-t egyébként pont példának hoztam fel arra, hogy pusztán azért, mert egy technológia újabb és modernebb, nem biztos, hogy el is fog terjedni. Én pl. nem annyira szeretek early adopter lenni, valamint pl. egy Youtube-kodekváltás miatt leszarozni az eddig bevált gépet (ezt csak azért írom, mert megfigyeltem, hogy olyan emberek dobnak el amúgy teljesen jó és erős vasakat, mert "szaggat a 4k YT", akik nem vették eddig a fáradságot utánaolvasni a háttérben lévő h264->vp9 váltásnak); az én felhasználói szokásaimhoz nem kell kiemelkedően erős/modern CPU-GPU.
A 4k nézést meg a Vulkan támogatást én csak cseppet érzem mókásnak, mint elvárást egy alacsony kijelzőfelbontású, integrált Intel videóvezérlős noti felé, de ez megint az igények vs realitás kérdése. Gamer notiban biztosan találsz ilyesmire megfelelőt; az X220-kategóriájú gépeknek mások az erősségeik, a tagadhatatlan, ám igencsak szubjektíven mért hardveravulást nem számítva.
Persze, ezt mind abszolúte csak véleménynek kezeld, a PATA SSD-ről írt mondatot leszámítva.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #97908 üzenetére
Átfogalmazom, mert ezek szerint nem volt egyértelmű: mSATA-ból van választék, az annál újabb, ám rövidebb életű M.2 2242-ből gyakorlatilag nincs. (Ami itthon, újonnan beszerezhető, az a Transcend MTS400 széria különböző kapacitású modelljei, de tudtommal obskurus kínai SSD-ken és a Mydigitallife saját márkás SSD-jén kívül régen sem volt jobb a helyzet M.2 2242 téren.)
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #97900 üzenetére
Az mSATA teljesen jó, egy hátránya van, hogy kifutó formátum, ezért kevés gyártó gyártja már, meg vaskos felárat kérnek érte, drágább, mint ugyanaz az SSD hagyományos 2,5 colos vagy M.2 SATA kiszerelésben.
Izé, majd azért nézd meg, hogy mSATA vonalon hány elérhető SSD van, összevetve az M.2 2242-vel.
(Tisztában vagyok azzal, hogy az M.2-ből jó pár féle van, de abból is van olyan formátum, amibe értelmes kapacitással nem olyan könnyű SSD-t venni.)
Ezért fogom én is majd nyugdíjazni az X220-at, se M.2 nincs rajta, se Vulkan támogatás, se USB 3.1, se 4K/x265 hw-es dekódolás, stb..
Erről mondjuk nekem az jut eszembe, hogy ezek nagy része mesterségesen gerjesztett igény (én pl. tuti nem fogok laptopkijelzőn dafke 4k HEVC anyagokat nézni, amikor a kijelző felbontása miatt értelmetlennek találom; ha nagyon akarnék, akkor erre célhardvert használok megfelelő TV-vel). De ez csak IMHO.
Sok minden más is lehet, pl. lehet abban a gépben az mSATA csatoló mögött csak SATA2-es vezérlés van, rá kéne nézni Crystal Disk Markkal, ott látszani fog, ha van valami limit.
Nem lehet, hanem biztos, az mSATA képes Sandy és Ivy Bridge-s notik mSATA vezérlői SATA II-t tudnak.
-
-
-
-
carr
őstag
válasz
Frawly #97739 üzenetére
Megkapta volna, de nem kérte az értékelést, vagy elhamarkodottan megelőlegeztem a pirosat.
Mostanában adílernevezetű taggal volt némi sumákolás a hirdetett termékkel kapcsolatban, természetesen ő sem kérte az értékelést.
Erre mondjuk kitalálhatnának egy kötelező érvényű szabályozást, hogy amíg nincs lezárva az értékelés, addig nem adhat fel új hirdetést. stb.
Akkor lehetne igazán rendben minden, hiszen mindenkitől egyformán megköveteli a tisztességes üzleti magatartást. Aki meg nem így jár el. az meg úgyis előbb-utóbb kizáratja saját magát.
ja, off: -
darvinya
titán
válasz
Frawly #97651 üzenetére
1 partíciós Win7-em, nincs másik HDD-n, ezt én állítottam be, mikor telepítettem, de akkor még nem volt szükség Win10-re csak minnél nagyobb hely.
(#97650) Xero
Adatbázis különálló, csak nagysága és összetetsége miatt egy hibás jegyezék komoly galibát tud okozni.
Igen, mindent sorjába, mert most idő gyerkőcöket veszi előrébb.
Lehetne azonnal is nagyobb beruházás, de kétes nem beütemzést mikor hozza vissza, s ilyenkor jobb első lehetőség. -
-
Francia91
veterán
válasz
Frawly #97473 üzenetére
Na igen, mert még az i7-2620M is 2 mag/4 szálas proci, csak az elnevezése csalóka. Nemtudom, mivel tud többet, mint egy i5-2540M. A QM-esek viszont tuti kezelnek 32 GB RAM-ot. Na most ezt a Lenovo és a DELL normálisan megoldotta a WorkStation notijainál, mert az i5-ös kiadásokban is ott van a 4 RAM foglalat, hogyha véletlen belevágsz egy QM-es procit, akkor tudj bele tenni 32 GB RAM-ot is. Az EliteBook 8560W-nél viszont az i5-ös kiadásokban 2 RAM foglalat van, a QM-esekben pedig 4 foglalat adott... Tehát ha cserélnéd a gyári i5-öst QM-es i7-esre, akkor is buktad a 32 GB RAM lehetőségét. Ezért adtam tovább az i5-ös 8560W-men. Nekem lehet, hogy szükségem is lesz ennyire, mert a jelenlegi 16 GB-ból időnként kifogyok
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #97464 üzenetére
Nem tudom, hogy konkrétan a Li2727-nél mi volt a gond, de mint írtam, a szintén 965-ös (szintén "Express" elnevezéssel ellátott) X61, R61, T61 kezel 8 GB RAM-ot (2 db 4 GB-os modul képében). Ezt többen, többször is teszteltük már a topikban, többek között én is - a jelenlegi R61-emnél is csak azért nincs még meg a 8 GB-os bővítés, mert nincs elöl a prioritások között és hát igen, drága dolog, 20k fölött van 2 db 4 GB-os modul még az eBay-en is.
Attól még, mert az Intel nagy nehezen eljutott odáig, hogy az alaplapi chipset helyett a prociba került a memóriavezérlő, korlatok ugyanúgy vannak, legfeljebb generációról generációra kijjebb tolják őket.
A hivatkozott Intel doksi idején még biztosan nem volt a piacon 4 GB-os noti DDR2 RAM modul, ahogy gyakorlatilag 16 GB-os noti DDR3(L) modul sem létezik elérhetően. (Van, de kb. beszerezhetetlen.)
-
Francia91
veterán
válasz
Frawly #97464 üzenetére
"De pl. az Intel is eldöntötte anno a 2. genes Core i prociknál, hogy csak asztali változatok támogassák a 32 GB RAM-ot, a mobil procik csak 16-ot."
Ezt a kijelentést nem tettem volna, ugyanis a Sandy Bridge QM-es i7-es mobil procik kezelik és támogatják a 32 GB RAM-ot. Nekem DELL Precision M6600-as notim van i7 2720QM procival, 4 RAM foglalattal, jelenleg 16 GB RAM-mal, de a 32 GB-ot is simán támogatja, látja és kezeli. Az állításod csak arra a procira helyes, ami nem QM megnevezésű (pl i5 2540M, i7 2620M), mivel ezek fizikailag 2 magosak
-
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #97462 üzenetére
Ahogy említettem, nem Thinkpad-, hanem alaplapi chipset-függő; Thinkpad-vonalon nem tudok a RAM mennyiségére vonatkozó BIOS-os korlátozásról.
Melyik Fujitsu noti volt ez? Az "Express" megjelölés nem érdekes amúgy, tudtommal az csak a mobil gépekbe szánt chipset-ek elnevezésének része. A szintén PM vagy GM965 Express chipset-es T61-ek, R61-ek, X61-ek pl. kezelnek gond nélkül 4 GB-os noti DDR2 RAM modulokat is (legfeljebb nem mindegyik gány kínai modult szeretik).
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #97457 üzenetére
Akkor is. A kolléga már írta, miért..
Keresőszavak Google-ba: "945 chipset" + "memory address limitation", "memory remapping" vagy "physical address exrension" pl. Legyen a kedvedért egy Linuxos oldal találata az eredmények közül: [link]
Amúgy az összes 945-ös chipset variánst érinti.
-
-
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #96195 üzenetére
Ja, hogy igen, ez UK. Hát ott jobban fog fogni a cerka is szerintem. Amúgy UK Lenovo és dobj nekik mailt. Meglesz a hivatalos partner, onnantól sima. Lefutároztatják és cső.
Lekopogom, a legutóbbi 2 panel jónak tűnik amit Aliról szereztem. Most jön egy 14 meg 15-ös is, ha rendben lesznek nincs gond. És 22k körül megvannak. Az is igaz, hogy angol fizuhoz képest ennek a triplája sem egy földbetipró érték.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #96116 üzenetére
Csak neked egy kis játék: milyen panel?
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #96116 üzenetére
Az a baj, hogy ez már ment 5-6-7 éve is, mert láttam AW-ben olyan panelt, ami vízszintesen simán tudta az IPS-t
Qrva kevés ilyen panel van és amíg a gép előtt ülve a magasság változik inkább, mintsem az oldalazás, így továbbra is ott vagyunk, hogy halálra reá. Szerencsére azért a trend már megvan, a legfapadabb konfigok jönnek csak HD TN-el, minden más ezek felett már FHD IPS. Lati és TP-k is. -
MrSealRD
veterán
válasz
Frawly #96089 üzenetére
A kényszerpálya a gyártók saját döntése volt. Ahelyett, hogy K+F-be mentek volna anyagokkal, hűtési technológiákkal, egyebekkel...Inkább a könnyű utat választották. Régebben is voltak karcsú verziók és teljesen rendben voltak. Pl itt van az asszony T430s-e. Teljesen jól használható megoldás, pedig emlékszem anno volt szidva ez is rendesen... Melegszik, de legalább nem hal el 3 perc után...
Bár kicsit magam ellen beszélve, de úgy vagyok vele, hogy inkább már nem a gépen fordítok közvetlenül. CI és CD miatt inkább commit a szerverre aztán az majd buildel szépen izomból egyet rövid idő alatt... így el tudom viselni az új trendek miatti gyengeséget...
-
Tikakukac
titán
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #96037 üzenetére
Én mondjuk kifejezetten szerettem, hogy a régebbi Thinkpad-eken pl. külön LED jelezte a WLAN és a WWAN aktivitást, ahogy azt is, hogy a WLAN LED villogott-hunyorgott, amikor volt komolyabb fel-letöltés.
Petya220: csak bontásból, aprós oldalakról, most az eBay-t is ideértve. Base cover, palmrest, lid cover a főbb burkolati elenek nevei angolul.
-
válasz
Frawly #96014 üzenetére
Tim82 jól emlékszik, kapni szeretnék pénzt a meglevő vasért
tényleg ips, látszik rajta. minden előnyével és hátrányával (ghosting) együtt. egyébként nagyon szerettem azt a gépet, csak kinőttem. a w520 helyére ment egy asztali precision, így kellett egy hurcolós, amivel videót is tudok vágni ügyfélnél, így, az x220 helyére meg egy xps 9360 jött. főleg a kijelző korlátozott, még meg is néztem, mibe kerülne egy fhd mod, de fájdalmasan sokba.
köszi az infókat! -
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #96017 üzenetére
Minden pár gennel ezelőtti üzleti körül legenda van, attól függ éppen melyik fórumban vagy vagy melyik topikban esetleg melyik cégnél
Mindnek van baja és mindnek van erős része. Ahhoz képest mennyit sírtam a palmrestek miatt, most inkább cserélném, mint ezt a qrva sok alaplapot.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #96017 üzenetére
nem rosszabb gép, mint a konkurencia azonos kategóriájú termékei, de én azt veszem észre, hogy a ThinkPad körül egyfajta kultusz, vallás alakult ki, és hajlamosak ezért túldicsérni.
Ez még a régvolt IBM-es időkből maradt legenda. Holott az IBM-es időkbeli vagy még gyakran "IBM-es tervezésűnek" tartott "legendás" modelleknek sem volt kevés szériahibájuk (csak példákat írok, a felsorolás nem törekszik a teljeskörűségre!):
- T20/T21/T22 - "blink of death" (asszem, X20/X21/X22/X23 esetében is igaz, ugyanazt a chipset-et, ugyanazokat az IC-ket használták, mint a T szériánál)
- T30 - az egyik RAM foglalat szeret elhullani
- T40/T41/T42 és R szériás testvérmodelljeik - függően attól, hogy melyik GPU-val szerelték, szeret elhullani a GPU (leginkább a Radeon 7500, legkevésbé a Radeon 9600 - mondjuk ez azt hiszem, javítható és leginkább az ólommentes forrasztás bevezetésének köszönhető); ezen felül az alaplap hajlamos volt mikrorepedésekre, ha "Thinkpad-módra" hősködtek a géppel, hogy mennyi mindent bír (értsd: egy marokkal, kijelzőnél fogva lóbálták, úgy cipelték rendszeresen stb.), ennek köszönhetően általában elhullott az USB 2.0 vezérlő, ami nem volt javítható... Ezek mondjuk a korszak más gyártóktól származó notijainál is előjöttek (Dell Latitude D600-nál pl. stb.)
- T60/T61/T500 és R szériás testvérmodelljeik: zsanérlötyögés;
- T61/R61: Nvidia GPU elhullik, a reball/csere sem tartós megoldás (megint: ez más gyártók G84-alapú Nvidia GPU-s notijait ugyanúgy érintette, pl. Dell Latitude D630, 2007-es MacBook Pro-k)Ezen felül volt nem is kevés modell, ami eleve necces volt: pl. az IBM bérterveztetett és -gyártatott az Acer-rel egyes szériákat (korai R széria, i széria), amik természetesen nem is értek fel a "legendás" modellekig, vagy voltak itt is furcsa mellényúlások, mint pl. a G4* széria, ahol desktop Pentium 4 CPU-k (!) köré terveztek és gyártottak notikat...
Szóval van itt némi mítosz, ami érzelmi tölteten és nem feltétlenül racionális érveken, tényeken és statisztikákon alapul - de alapvetően a "legendának" van elég jó objektív alapja is, csak sokkal árnyaltabb annál a kép, mint a "Thinkpad a király, a többi meg csak rosszabb lehet".
Én 2007-ben, 11 éve vettem meg az első Thinkpad-emet, azóta olyan 20-25 modell 40 körüli darabszámú példánya ment át a kezemen, ami hobbistának nem rossz, szervizesnek vagy boltosnak viszont kevésszámú statisztika. (Lehet, hogy alulbecsülöm a számot, most lusta vagyok pontos számvetést készíteni.)
Ami miatt én a Thinkpad-eknél ragadtam, hogy - az általánosan elfogadható megbízhatósági szintjük mellett (ezt mondjuk az X20-X220 és közöttük lévő kb. tízegynéhány év Thinkpad-termése alapján írom, újabb Thinkpad nem járt a kezemben a *30-as szériánál, legfeljebb boltban tapogattam meg) - a viszonylagosan jó alkatrészkompatibilitás a generációk között (általában egy-egy töltő-, dokkoló-, Ultrabay stb. 2-3 generációig biztosan kompatibilis volt régebben), valamint a hozzáférhető és példás szervizdokumentáció. Régen még a drivereket és hozzáférhetőségüket is említettem volna, ezt részben maga a Lenovo, illetve az MS tönkrevágta. (Nem véletlenül nincsen már jelenleg Windows-zal telepített Thinkpad-em.) Meg az X220-ig még elérhető "hagyományos", nem szigetes billentyűzet számomra ad olyan komfortérzetet, amire igazi alternatívát notebook-téren nem igazán találok. (Régen a G4-es PowerBook-ok billentyűzete volt az, ami nekem megközelítette, de nem érte el.)
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #96014 üzenetére
Max. tényleg csak netbook helyett jó kis gépnek, régi programokhoz nyomkodni. Túl sokat ne adj érte.
Szerintem eladni készül, ha emlékezetem nem csal.
a TP-strapabíróság is csak legenda,
X220 kapcsán pár éve már filózunk ezen a topikban, hogy mik a burkolati gyenge pontok (ezekben az előd X200-X201 jobb volt).
Ami azt illeti, a másodgépnek használt R61-gyel továbbra is gyilkolni lehetne, cserébe annak meg lötyög a zsanérja a szokásos, T60-R60-tól T500-R500-ig tapasztalt módon. (Ezzel mondjuk szerintem simán együtt lehet élni.)
-
Dhampir
félisten
válasz
Frawly #96014 üzenetére
a TP-strapabíróság is csak legenda,
Ez a felhasználótól is függ, mármint az, hogy milyen igénybevételnek teszi ki a gépet. Lehet olvasni arról, hogy egyesek dobálják is a gépüket, nem vigyáznak rá.
A használtan vett T510 még most is újszerűnek hat, habár néhány utazáson kívül többet hurcolva nem volt (az is neoprén tokban történt), most már csak asztali munkában izzad.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Frawly #96006 üzenetére
A damilozást 2 oldalról is próbáltam, de a másik még ennyire sem sikerült. A maradék kettőhöz pedig nem fértem hozzá. A hőfokok CPU-nál jelentősen jobbak. Eddig a laptop alja forrósodott, most épp csak kézmeleg (más módon nem mértem, mivel Linux van rajta). A GPU-t viszont még nem tudom, mivel ahhoz még úton van a hővezető lap, a jelenlegi megoldás pedig (hűtőpaszta lap helyett, és hűtő enyhén lenyomva) pont olyan rossz, mint az előző. Bár ez most csak azért van így rajta, mert meg kellett néznem, hogy él-e még a gép a szadizás után, arra a 10 percre pedig teljesen jó volt ez is. Egyébként pasztából Thermal Grizzly Hydronaut-ot használtam, mivel legutóbb sikerült 2,5g helyett 25g-ot rendelni, úgyhogy még a tervben sem lévő gyerekemnek is elég lesz élete végéig. A hővezető lap pedig Thermal Grizzly Minus Pad 8 lesz, mivel egy kis darab kell csak, ami nem annyira drága, ráadásul már bizonyított más gépekben.
És hogy ne unatkozzak, míg várom a lapot, beújítottam még egy Ericsson F3507g-t is az egykori T500-as csodámba. Mondanom sem kell, Linux van a gépen, és nagy ívben tojik a kártyára..
-
-
Pistiboy88
aktív tag
válasz
Frawly #95953 üzenetére
Én már azon vagyok, hogy a win7-et visszadobom. Nagyon rossz, mikor megyek valahova, leveszem a gépet a töltőről és ott szembesülök vele, hogy 10-20-30--X % az akku töltöttség, mert úgy gondolta, hogy nem tölti fel. Érdekes. No, mindegy. Azt hiszem, hogy fogok én még a win10-el szívni.
-
törölt tag
-
Fifi
őstag
válasz
Frawly #95570 üzenetére
Értem. Köszönöm, lehet majd kipróbálom.
Ha a win7 mellett maradnék, akkor a leggyorsabb telepítés és frissítésre ez járható út?
1.) Letöltöm és telepítem a Microsoft Windows7 Professional Sp1 MSDN verzióját
2.) Aktiválom a matricámon lévő kulccsal
3.) A naprakészre frissített rendszer mielőbbi elérése érdekében megcsinálom ezt.
4.) Telepítem a "Lenovo System Update for Windows" programot, ami frissíti nekem a speciális thinkpad dolgokatLeno támogatás szempontjából érdemes bajlódni még a win7 pro-val vagy ajánlottabb win 8.1-re vagy win10-re áttérni inkább?
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #95565 üzenetére
Félregépeltem. A Win7-ről Win10-re történő ingyenes upgrade időszaka rég lejárt, de mégis elfogadta az upgrade-et a MS, frissül és beaktiválódott Win10-re, onnantól fogva meg a Win10 nem kér többet kulcsot sem, ergo ingyen lehetett mégis frissíteni. Nem tudom, hogy még mindig működik-e, ingyen van kipróbálni.
-
Fifi
őstag
válasz
Frawly #95565 üzenetére
Köszönöm, akkor ezt fogom tenni!
Van olyan, hogy win7 pro-t újabbra frissítsek ingyen?
Nagyon el vagyok maradva ezzel a windows világgal.
Ha már windows, akkor melyik támogatott teljesen, amivel kevesebb gondom lesz? Win7/win8.1/win10?Látom van olyan, hogy "Lenovo System Update for Windows" és van olyan is, hogy "SCCM package for Windows", melyek segítenek a friss driverek telepítésében és nem nekem kell levadászni őket egyesével. Melyiket szeressem?
-
carr
őstag
válasz
Frawly #95543 üzenetére
Köszi skacok. Kissé kuporgatok, aztán veszek egy ultrabay akkut mellé. Nem mintha sűrűn és sokat használnám 220v mentes helyen, de előfordul. A dvd drive meg elfér a táskában.
Más, a billentyűzetem siralmasan rommá van kopva, megkaptam, hogy jó billentyűzetet keresek bagóért, ami persze igaz, minek költsek 7000-t egy használt bill-ért, mikor újat adnak kicsivel többért. Mondjuk a hirdetésből nem derül ki, hogy hamisítvány-e, de gondolom az.
Csak a billentyűk átrakhatók az újról a régibe?
Ezen olyan gépelni, mintha koriznának az ujjaim, és mintha állandóan taknyos lenne a bill.. -
Tim82
félisten
válasz
Frawly #95391 üzenetére
Akkor gúny nélkül mondom, hogy valamit nagyon tudtok és reklámoznotok kéne a szolgáltatást, marha nagy igény lenne ilyenre, hogy üzleti notikból kiszedni a jelszót, mindenhol hegyekben állnak az ilyen jelszavazott gépek, lapok, SSD-k. Garantálom nektek, ha megismernek, meg fogtok belőle gazdagodni.
Ugye csak az előtted lévő hsz.-t kellett volna elolvasni.
Amúgy nem értem ezt az UEFI-s kitételt, az X220 is UEFI-s, az megint más, hogy mikor belépsz, akkor BIOS-nak néz ki (ilyen kékes karakteres felhasználói felület), meg tud emulálni boot során BIOS módot, de ettől függetlenül az X220-on nem BIOS van, hanem UEFI. Jó, ezt én is BIOS-nak hívom régi berögződésből, annak ellenére, hogy nem az.
Btw, Lenovóék is "UEFI BIOS"-nak hívják és egy szót nem írnak "emulálásról": [link]
X230-tól felfelé csak UEFI van, nincsen legacy opció. Minden bizonnyal dereng valami arról, hogy párszor csipogtunk már arról a topikban, hogy pl. X220-ra még egyszerű a whitelist mentes BIOS telepítése, X230 esetében viszont konkrétan szét kell bontani a gépet és magát a megfelelő chip-et kell átprogramozni (reddit-en pl. szép leírások vannak erről).
-
Papooo
senior tag
válasz
Frawly #95393 üzenetére
Sok átlagfelhasználónak nem is számít a bois jelszó.
Boot média választáshoz nem kell biosba lépni, egy átlag user meg nem turizza más miatt.
Ismerősnek szereztem jelszavazott biosú laptopot, két év után rákérdeztem, hogy volt-e vele gondja.
Mire ő: Milyen bios jelszó, olyan is van? -
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #95393 üzenetére
Na jó. Nem véletlenül nincs az annyira reklámozva. Az okot szerintem te is tudod
Ahogyan sok más sincs a neten baromi nagy bannerrel kint, mert nem szerencsés, mostanság főleg nem. Az SSD és RAM biznisz még mindig megy, de tudnod kell kit kell keresni, mert nem hirdetik barom logókkal. Ennek is oka van
Hát ha nem tudja megkérni az árát, ja. Én is régóta nem foglalkozom olyan dolgokkal, amik arányaiban keveset fizetnek.
Ennél és itt olcsó a lap. Kicsit fentebb lépkedsz és néhol a szemed jojózni fog
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #95391 üzenetére
Ez akkor neked új, ezzel elég sokan foglalkoznak pedig, régen is, most is.
A kövi gond, hogy ennek a bazárnak bezártak. Még most megy ki használtban az utolsó adag olyan gép, amit lehet tisztára mosni, pár éve már ez nem megy. Ha már TP akkor 40-es gépektől ez bukta. Alaplapcsere. Nekem is volt ilyen gépem nem is egy. Céges volt és ami régen 4-5k-s munka volt, most komplett alaplap
Úgyhogy mehet a büntetőeljárás nyugodtan, mert azokat a gépeket már egy ideje csak egy tiszta alaplap menti meg
Más kérdés, hogy mit keres egy suliban olyan gép, amibe egyáltalán biosba a gyere be tud lépni. Főleg jelszót állítgatni. Első körben a rendszergazdit kéne feljelenteni hulladék munkavégzésért. -
Tim82
félisten
válasz
Frawly #95380 üzenetére
Nem tudod jól. Valóban nem olyan egyszerű, hogy CMOS elem ki és akkor majd elfelejti a jelszót, de ki lehet ütni. Kell hozzá felszerelés persze, de azért nem megoldhatatlan és nem is atomfizika. Azt nem tudom, hogy újabb UEFI-s gépeknél mennyire bonyolódott meg a dolog, de X220-nál még biztosan működik.
Az sem igaz feltétlenül, hogy "jelszavas = lopott". Előfordulhat ilyen is, de az esetek nagy részében corporate leselejtezett gépekről van szó, ahol a leselejtezésnél az IT department nem veszi a fáradságot a jelszó kikapcsolására BIOS-ban, mert olyan volumenben történik a gépparkváltás.
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #95339 üzenetére
Mindent lehet, hogyne lehetne. Csak, mint ahogy én sem akarok olyan dolgokkal foglalkozni, ami a végén 300Ft-os órabérre jön ki, gondolom neki is vannak ilyen problémái a témában. LVDS csatis, 12,5"-os panel, ami eleve egy rakat hulladék, javítás-oda... minek ezzel foglalkozni.
még ha felárral is
Tudod mennyit fizettem én már pluszban, hogy tutira pixelhibamentes és jó panelt kapjak? Szerintem mióta ebben vagyok bőven 6 számjegynyit és az első sem 1-es. Teljesen mindegy volt
A linken lévő meg tuti jó, ők vannak itt Pesten is. Csak ugye ez már rendes szervizes alkatrész ár, amit megkapsz itthon kb. bárhol. 50k-ért meg egy panel egy gépbe ami kb. annyit ér
Ha ilyen kell, tudok, persze. Nem is egyet. De 2-3 esetet kivéve még sosem kérte senki, hogy a gépe árát duplázzuk meg egy panellel -
Frawly
veterán
válasz
Frawly #95339 üzenetére
Speaking of which, árul a Lenovo eredeti alkatrészeket, igaz elkalauzol a Lenovo Parts Shop powered by flex oldalra, de ott van készleten LP125WH2-SLB1-es IPS panel 181 ojróért, ami kicsit drága, de nem irreális ár. Innen sem megbízható rendelni? Tudom, nem vagyok fogyatékos, értem én, hogy nem nagyon érdemes vele foglalkozni, de azért gondoltam megkérdezem, mert ha mégis van megbízható hely, ne hagyjam ki.
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #95335 üzenetére
Nem jelentenek semmit, mert átvernek. Hogy most 1-2 képen mi van, az nem azt jelenti azt is kapod. Vagy nem lesz totál hulladék színben meg ghostos. Esetleg default csíkos. Kaptam olyat, ami a csomagolásnál hajlott alul és hát gondoltam, hogy fos lesz, az is lett. Tucat embert tudok aki rendelt magának végül mégis nekem kellett kajtatnom egyet.
Árazás is lényegtelen. Ez a buli most jutott oda, mint az x200 ára anno. A gép ára lassan a panel maga és csak az rakatja be aki fanatikus vagy hobbista. Előbbinek belefér, hogy kiad 35k-t és akkor addig rendelem neki a paneleket és szívok, míg jó nem lesz, utóbbi meg magának csinálja, mert élvezi
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #95331 üzenetére
Hát, most mondjam, hogy megmondtam?
Nem azért szoktam futni ezeket a köröket, mert üzletet akarok rontani, hanem mert nekem tényleg esélyesen (ebben a konkrét sztoriban 100%) több tapasztalatom van ebben és segíteni szeretnék, hogy ne szopódjon be több ember.
Legközelebb milyen bizonyítékot kérjek, hogy előre meggyőződjek, hogy nem átverés?
Nem tudok ilyenről. Belföldön amit személyesen tudok tesztelni az volt eddig jó, meg régen volt 2 eladó ami stimmelt távolkeleten. Amit most rendeltem arról kértem videót berakásnál, postás megjött forog a kamera és indul a felvétel kibontásig. Ugyanis a paneleket is szeretek lopkodni a postán és cserélni át töröttekre
Legszebb, hogy bizonyítani azt kb. nem lehet, így grátisz ha bonyolódik a sztori pénzt is be tudod bukni. Ilyenem is volt már.
Pedig a 48 GBP-s ár nem irrálisan olcsó, ezért úgy voltam vele, hogy ennyiért nem valószínű, hogy átverés
Ez a legjobb része. Ha csalni akarsz, csináld nagyban. Nem azért, mert sokat akarsz csalni, hanem mert így elhiszik, hogy te nem csaló vagy és kifizetik a dolgokat. Ezért nem értem ezeket a refurbos oldalakat 200 ajrós árakkal. Ez egyből bukó. Tripla ennyit kéne felrakni, na akkor már én is tekerném a fejemet. Bár ezy megbuktatni őket így is.
Szumma: nem tudom. 2 hét, megjön a legújabb hozzám is, és kiderül. Legutóbb ami IPS-re kellett volna, sima TN lett. Pontosan azért, mert 4 berendelt panel EU-ból és 2 kintről mind vagy eltűnt, vagy TN lett vagy hibás IPS. És ugye ebben pénzt sincs, olcsó a gép, így már én is tényleg direkt kérésre foglalkozom ezzel. Nem éri meg. Időben se, de ha bebukod egy panel árát főleg nem.
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #95287 üzenetére
Passzolom. Én próbáltam az ilyesmit, mind heavy bukó. Eleve a szemed rossz tanácsadó. Nekem pölö a 2 szemem között van valami ordas diffi barna színben. Erre alapozva "kalibrálni" lehet, de az köbö úgy fog kinézni mint fentebb. Tologatod a görbéket, de valahogy nem lesz jó sose. Nem poénból vettem én sem ezt a sz@rt, elhiheted. Van családban összesen 20 kijelző, 4k-val számolva már megvan az ára, cserébe bármit csesztetek, instant mehet a profil, ha szeretnék külső fénymérést, az is pipa
Ha nem tűnt fel azonnal, sőt, még kikapcsolva sem, hogy az TN, akkor oda nem kell kalibrálás sem. Akkora a diffi a 2 között, hogy ahhoz tényleg pálinkafesztiválon kell lenni este, hogy benézd
meg a betekintési szögei is elég jók, azért nem jöttem rá eddig
Annyi ilyen TN-t láttam már, mint égen a csillag. Lehet van ennél is vacakabb valamid volt és ahhoz képest elég jó, maradjunk annyiban, hogy top5 legfosabb panel evör listába befér.
ha kékes a kijelző X220-nál, akkor az TN lesz, már pedig nekem elég kékes.
Ezt nem tudom. Az IPS-nél van szín és szög és lilul oldalról, a TN-nél nincs szín, invertál mindenhogy és a színek még fix poziban is el vannak mászva. Ezt tényleg nem magamtól mondom, rengeteget építettem át és a csere után a leglaikusabbak is majdnem kiestek az ajtón, akkora a diffi.
megbízható céges eladótól
Én is. Nem maradt több eladó, mert vagy eleve átqrtak és jött a pixelhibás vagy TN-t küldtek vagy annyira fosi volt, hogy 1-2-3 hónapon belül meg is makkantak. Az utolsó 6-7 panel így járt
Kábelhiba alig van, felesleges. Panel kiszedése meg ezy, patentet törni elég könnyű alul, van olyan gép, aminek a csavarjain sok a rögzítő, azoknál van, hogy fúrva jön le a csavar. Tegnapelőtt a kolléga gépén 3 kijött, egy sehogy, ott oldószer kellett és a kijelzővel csavargattam a fület, mire a végén fogóval megindult. Ha nem lett volna eleve kukás a panel, akkor nem tudom hogyan szedem ki.
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #95275 üzenetére
Bármit állíthatsz, akkora a szórás a panelek között, hogy a fal adja a másikat.
Illetve még egy kérdés. A LP125WH2-SLB1 SLB2 SLB3 kijelzők között mi a különbség, melyik a jobb?
Egyforma szemét mind. 2-3 évig azt mondom okés, utána csere. Ezek ilyenek.
Állítólag az SLB3-ban javították az SLB1 korai hibáit, bár azt írják, hogy az SLB1-nek is vannak javított változatai. Illetve az egyik TP fórumon azt írja valaki, hogy a legjobb IPS panel X220-ba, X230-ba a LP125WH2-SLT1, mivel az a legutolsó revízió, és abban tényleg minden korábbi hibát javítottak.
Volt mind, van is mindből ugyanúgy hibás és ugyanúgy nem ér semmit a kódozás, mint a revek a T61-nél. Szerintem bőven 100 fölött rendeltem a legkülönfélébb medzsikek alapján kijelzőket. Nyugodtan el kell felejteni az okosságokat, bármiből bármi lehet szemét és ghostos vagy szimplán hamar átvezető töréses.
-
petya220
senior tag
válasz
Frawly #94831 üzenetére
De én szeretem az ubuntut
Eddig ment a 16.04, aztán egy windows install és utána megint linux, és meghalt.. azóta nem megy a 16.04 , de másik ssd-vel sem, és másik hdd-vel sem...
és így.. mi a fene??? log-ot nem néztem még normálisan..Lubuntu és Xubuntuval is ez a helyzet.. sokkal lassabb a 14 feletti
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Szép! Dell Latitude 7430 ÜTÉSÁLLÓ! Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Ahh! Dell Latitude 7430 "ÜTÉSÁLLÓ" Üzleti Profi Ultrabook 14" -50% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest