- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Penguin95
senior tag
válasz
zsoltip #113614 üzenetére
Mióta egy Dell a fő laposom, nincs ilyen gondom.
Komolyra fordítva, Windows alatt nekem sosem sikerült erre megoldást találnom. Ubuntu alatt viszont automatikus volt a dolog, viszont csak ezért nem érdemes egy egészen más világba átlépni. Esetleg még annyit tudok javasolni, hogy keress itt PH-n egy programozásban jártas muksót, aki egy tábla csokiért vagy rekesz sörért összerak egy szkriptet. Én sajnos kiestem már most, legalábbis erős kételyeim vannak afelől, hogy a nem létező pascal tudásom segítene-e vagy sem.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Apollyon #113541 üzenetére
Nálam is Skylake alapú asztali (i7-6700K), és Ivy Bridge alapú lapos (i5-3320M) van, de nekem nem okoz kellemetlenséget a váltás, még ha kicsit érezhető is a teljesítménybeli eltérés. Pedig ugyanúgy használom mindkét gépet, pontosabban az X230T-t csak használtam, mert kezdett eléggé kényelmetlenné válni a 12,5-ös, 1366*768-as kijelző. Ha épp úgy alakul, még a T500-at is simán elviselem, bár azt már csak néhány böngészőlappal.
Szerintem a használhatóság határa valahol a mobil Core 2 Duo tetejénél jár, ha DDR3 RAM is van mellé. Persze ilyet venni ma már nem szabad ha van bármi más alternatíva, de ha valakihez hozzávágnak egy ilyet, vagy amúgy is szeretné bütykölni és megőrizni retrózáshoz, akkor még lehet belőle használható gépet csinálni.
-
Penguin95
senior tag
Persze, lehet ugy is hasznalni hogy tonkremenjen, lehet vigyazni is ra.
Merem állítani, hogy apámtól jobban senki nem vigyáz a gépeire (mindnek külön táska, a kijelző és a billentyűzet közé védőrongy, minden használat után teljes tisztítás, töltés...), mégis ez a mérlege:
Asus A6J: Nullos zsanér, csak a jó ég tartja meg mikor nyitva van.
Benq R55: A hűtőnyílás műanyag rácsa törött, a gép bal sarka meghajlott lefelé, és a kijelzőben csík van.
Medion WIM2180: Szó szerint kukázott gép, a tapipad eleve halott volt, mostanra a billentyűzet is az.
ThinkPad T61p: Kettő van belőle, mindkettő GPU halott.
ThinkPad T61: Tökéletesen működik.
Asus EEEPC 1000HD: Hibátlanul működik, de használhatatlanul lassú.És akkor ez még tényleg a legjobb ami egy géppel történhet, mert más negyed ennyit nem törődik velük. Ezeket maximum akkor tudod megóvni, ha vitrinbe teszed őket és ott is hagyod, mert egytől-egyig ipari hulladékok.
Es szerintem azt az X61-et is lehet hasznalni netezesre egy megfelelo linux rendszerrel (pl Q4OS), P4-es gepeken is megy es kisebb oldalakat viszonylag gyorsan betolt.
Lehetni lehet, de értelmetlen erre költeni. Bika processzort nem tehetsz bele mivel forrasztva van, RAM-ból minimum kéne bele 4 GB, SSD is kéne... És akkor még nem tudni mi a helyzet az akkuval, és,hogy kell-e mást is javítani rajta.
Nekem két korabeli, működő gépem van itthon (egy T61 és egy T500), de ezek is csak azért használhatóak netezésre, mert mindkettő koppra, vagy ahhoz közel van fejlesztve. A T61 így is szenved, pedig azon Devuan Linux van, a T500 meg Minttel ugyan használható, de ehhez kell a benne lévő P9700, a 8 GB RAM, és az SSD, ami nem kis összeg, és jó esetben nyersz vele pár évet. Akkor már jobban jársz azzal ha összespórolsz egy T420/520-ra, azokkal bőven el lehet lenni hosszabb távon is, és nem hullanak szét úgy mint az átlag gépek.
-
Penguin95
senior tag
-
Penguin95
senior tag
válasz
donjohnson #113385 üzenetére
Nekem mókolás nélkül is felment X230T-re, lehet érdemes tenni egy próbát.
-
Penguin95
senior tag
válasz
ablutor #113275 üzenetére
A legegyszerűbb az, ha felteszed a Windowst, majd a Linuxot. Utóbbi jó eséllyel automatikusan fel fogja ismerni a Windowst, és a grub segítségével tudod majd kiválasztani, hogy a két rendszer közül melyiket szeretnéd. Ha nem ismeri fel a Linux a Windowst, akkor szinte biztos, hogy le van tiltva az os-prober, de ezt pár másodperc visszakapcsolni, rengeteg leírás van róla a neten.
A bonyolultabb megoldás pedig az, hogy első SSD-re felmegy a Windows, kiveszed az SSD-t. Második SSD-re felmegy a Linux, visszateszed a Windows SSD-t, és a Linuxban letiltod az os-probert ha nem így lenne alapból. Ilyenkor az UEFI segítségével tudsz váltogatni úgy, hogy a Lenovo felirat megjelenésekkor megnyomod az F12-t. Fontos, ezt általában le lehet tiltani az UEFI-ben, szóval nézd meg, hogy ott engedélyezve van-e.
-
Penguin95
senior tag
válasz
tboldi #112940 üzenetére
Miért? Igazi öröm mikor azért sír, hogy rossz gcc verzióval akart települni, vagy csak elfelejti megcsinálni a konfig fájlokat, te meg órákig szopsz azzal, hogy nem töltődik be a driver.
A Mint jó választás elsőre, főleg ha Debian alapú rendszereket használsz majd a jövőben.
Amire pedig FoxiestFox gondolt, az az ujjlenyomat-olvasó, vagyis FingerPrintReader.Közben ez tárgytalanná vált.#112938 Tim82: Akkor legalább ezzel nem kell szívni. Magamat ismerve az 1066MHz-es baki után ezt is benyeltem volna.
-
Penguin95
senior tag
Leginkább a maximum kapacitásra, 2*8 GB a plafon. Az órajel addig nem lényeg míg legalább 1333MHz-ről van szó (1066-tal nem bootol a gép), még a 2133-as modulokkal is működik. Azt hiszem itt már nem problémás ha nem 2xR8-as a modul, de ezt a többiek lehet jobban tudják mint én.
tboldi: Szólhattál volna korábban, hívtalak volna Nvidia drivert telepíteni Linuxra.
-
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112889 üzenetére
Jobban megnézve, azon tényleg paszta van. Mondjuk így nem értem, hogy az enyémbe hogyan került 0,5-ös lap, és hogy nem bírta pasztával. Ha legközelebb szétszedem, akkor megnézem megint, lehet hajlott a hűtő.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112885 üzenetére
Pedig gap pades a rohadék, ezt egy életre megtanultam mikor az első takarításnál szétmállott, és pasztával már egy kis terhelésre is kikapcsolt. Akkor sikerült olyan jó hővezető lapot vennem, ami konkrétan hőszigetelő volt.
Mikor körbetekertem a forró fűtéscsövet vele, percekig tudtam fogni bármiféle kellemetlenség nélkül, pedig egy 70 fokos csőről volt szó.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112879 üzenetére
Na igen, a fémes pasztáknak van egy ilyen jó tulajdonsága ha rézzel találkoznak. Az inkább nikkelezett, vagy hasonlóan bevont felületen jó hosszabb távra, vagy ha valaki kíváncsi, hogy nitrogén nélkül hol van a hardver vége. Mondjuk szegény HD3650 elbírta volna mikor még aktívan nyúztam a T500-at, csak ugye ott meg pont hővezető lap van.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112873 üzenetére
Igazából tényleg nincsenek messze egymástól, még a DDR2 kontra DDR3 ellenére sem. Egyébként ebben is Kryonaut van épp, szóval még jó is, hogy hasonló körülmények között lettek tesztelve. A további tuninghoz meg szerintem bérled fel Bacsist, csinál ő neked még Threadripper verő X9000-et is.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112861 üzenetére
Megtörtént, úgy 1 óra kínzás után ezek az értékek jöttek ki:
Cinebench R23:
single core 433
multi core 749.
Aida 64:
CPU Queen: 11850
CPU PhotoWorxx: 3555
CPU ZLib: 70.9
CPU AES: 308
CPU SHA3: 258
Ha még érdekel valami, szólj és tesztelek. Ezeket egy friss W10-en mértem.
hcl: A billentyűzetről annyit tudok, hogy fizikailag belemegy, de a kiosztásuk más, szóval azzal tuti tökölni kell. Amiben pedig szinte biztos vagyok az az, hogy a háttérvilágításos modellnél világítás nem lesz, és lehet figyelni kell a csatlakozók tüskéinek kiosztására is. Próbáltam több infót keresni, de nem találtam, ráadásul nálam még sosem járt egyik típus sem. -
Penguin95
senior tag
Jó ideig engem sem izgatott, hogy most Systemd vagy épp SysVinit. Csak aztán jöttek olyan dolgok, mint a T61-en látott sebességbeli eltérés, majd mikor utánaolvastam ennek, ellenszenves lett a Systemd mögött álló mentalitás is (lassan különálló disztribúciónak is elmenne), stb. Meg valahogy megtetszett, hogy a Devuan nem olyan kulcsrakész mint mondjuk a Mint, hanem kell vele szöszölni kicsit.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112863 üzenetére
Van elfekvőben játszós HDD-m, arra feldobok egy W10 21H1-et ha megfelel. Nekem most időm mint a tenger, szerencsére ma távgyógyítós nap van a
zaklatókismerősök körében.hcl: Egyszer megér egy próbát ha épp kerül hozzád egy feltámasztani való gép, pláne hogy van Debianos tapasztalatod. Nincs sok eltérés, és amíg nem függőség valaminek a systemd, addig ugyanúgy van rá minden is.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112861 üzenetére
Egy Geekbench-et tudtam rá vadászni a Linux miatt, ez 464 pontot ért el egy szálon, míg több szál esetén 805 pont lett a vége. Ha esetleg van más multiplatform mérőprogram, akkor ne tartsd titokban.
#112860 hcl: Nálam a T61-en pont ezért van Devuan. Az a SysVinit miatt még kíméletesebb az erőforrásokkal, érezhetően jobban megy mint a Mint. -
Penguin95
senior tag
Az az igazán csúnya, hogy még a 8 GB-os T500-on se sokkal jobb, pedig abban már P9700 van, meg 8 GB DDR3 RAM. Meg persze mindkettőben SSD. Mondjuk lehet az első W10 változatok jobbak voltak ilyen téren, de azokról nem tudok sokat, mivel még 2019 végén is inkább a 7-et használtam.
#112856 FoxiestFox: Így biztos nem akarom hagyni, mert ölben is elég hülye érzés a lyuk...
Remélem nem leszek túl ízléstelen, de életemben nem gondoltam volna, hogy ilyesmit fogok olvasni egy ThinkPad csoportban. -
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112848 üzenetére
Nálam T9300 és 4 GB RAM mellett sem volt valami jó, pedig kirámoltam amennyire lehetett. Mondjuk jó eséllyel másképp és másra használjuk a gépet, szóval lehet ezért az eltérés. Nálam ha nem retró gépről van szó, akkor mindig azt várom el tőle, hogy gond nélkül bírjon legalább 720p-s online videókat, de közben ha épp csinálok mellette valamit, az is menjen simán... És azért ez már W10 alatt problémás volt.
Az akku nyomtatós dologra: Nem kell hozzá az akku, elég ha valamilyen könnyebben formálható anyagból (pl. gyurma), megmintázod a kívánt részt. Eztán vagy körbeméricskéled és csinálsz belőle egy 3D modellt, vagy belenyomod egy adag gipszbe míg az meg nem köt, és kész az öntőforma. Hobbiprojektnek sem utolsó, egyszerű is viszonylag, és így összesen az anyagárat, meg esetleg a nyomtatást kell finanszíroznod. A rögzítése már egy fokkal érdekesebb kérdés, de szerintem ez is megoldható hasonló módon.
-
Penguin95
senior tag
Nekem sosem esett kézre a terminálozás, pedig a régebbi TP-ken imádok gépelni amikor csak lehetőségem van rá. Olyan alap dolgokat megoldok terminálban mint mondjuk a frissítés, csomagtelepítés és társai, de például egy swap fájl kreálásához már ki kell puskáznom a parancsot. Hiába értem, hogy melyik része mire való és mit kell esetleg módosítanom a saját esetemben, fejből nem megy.
Mondjuk én 12 évesen ismerkedtem meg a Linux világával, és mivel akkor még internet nem létezett (számomra), így maradt a tanuld magad megoldás. Mondjuk ez utóbbi most sem változott, inkább százszor teszem tönkre a rendszert minthogy még egyszer Linuxos közösséghez forduljak bármi miatt is. Ennek ellenére a nyugdíjas T61-em például csak a Linux miatt használható még ma is (míg a GPU halál el nem választ), a T500-ra is az került, mivel sokkal könnyebb volt átszoktatnom erre a családot mint a Windows 10-re, az X230T pedig pont most kapott egy Mintet a Windows 11 mellé. Illetve most, hogy van már Proton, valószínűleg az asztali gép is kapni fog egyet.
-
Penguin95
senior tag
Azt hiszem én már értem a dolgot, átlagos vevő, keresztezve a női logikával (amivel nincs baj, csak élő férfi nem érti).
Igazából ha rendszeresen karban van tartva, és ezt nem egy kontár végzi, akkor egyetem végéig kitart a gép, csak borzasztó lesz használni. Legalábbis én még embert nem láttam aki szerette volna a lapos gombokat, a csatlakozók hiányát, és a lábforralót. Persze ez az ő dolga, csak így elméleti helyett gyakorlati úton fogja megtapasztalni a problémákat.
Ha meg Linuxot kér, akkor valamit nagyon tudsz. Nálam akárhányszor meglátták, annak mindig sírva menekülés volt a vége, pedig amit csak lehet, grafikus felületen csinálok.
-
Penguin95
senior tag
Javaslat: Ne hagyd nyitva holnap az ablakokat, nehogy megcsússzon a kezedben a gép mikor 10000. alkalommal fogsz melléütni a lapos enter, vagy az összenyomorított nyilak miatt. Illetve pár tipp a tulajnak: Az alja egész jó tojássütőnek néz ki, szóval ha épp nem üresjáratban van a gép, szerintem össze lehet majd rajta ütni egy korrektebb tükörtojást, vagy télen tök jó lábmelegítő lesz majd a lefelé fújó ventilátor miatt. Portokba nagyon nem fog folyni a tojás, ahogy olvasom a gép leírását.
Persze használja egészséggel a tulajdonosa sokáig, de szerintem borzasztó választás volt. Az egyetlen amit annyira nem értek, hogy kérdőre is vonlak: Ha nem titok, miért oprendszer nélkül vették? Gondolom nem a Linuxban hisz a hölgy, szóval így vagy venni kell hozzá külön, vagy...
-
Penguin95
senior tag
válasz
Bazs1981 #112833 üzenetére
Vagy Sourceforge, vagy a GitHub. Ha kétventilátoros géped van, akkor viszont ez kell neked (azt hiszem az egy ventisekhez is jó).
-
Penguin95
senior tag
válasz
hszilard666 #112806 üzenetére
Szerintem otthoni használatra simán. Nekem is csak egy i5-3320M van a legerősebb laposomban (2 mag 4 szál, 2,6-3,1 GHz), mégsem érzem kevésnek egyáltalán. Egyedül a Windows 11 támogatása nem lesz megoldott, de 2025-ig még ott van a 10, vagy 2029-ig az LTSC 2019, esetleg Linux. Bár jegyzem meg halkan, nálam a 11 tesztverziót fel lehetett erőszakolni, és gond nélkül üzemel.
Persze munkára már jobb egy izmosabb gépet venni, de ahol még a T500 is elmegy, ott ez is hatalmas ugrás lesz.
-
Penguin95
senior tag
válasz
MrSealRD #112751 üzenetére
Magánvélemény következik:
Én most őszintén nem értem mi a gond a stílusával. Nem átlagos az biztos, de amíg te normálisan állsz hozzá, addig ő sem ír olyat ami normális embernél kicsapja a biztosítékot. Ez egyébként személyes tapasztalat, pedig azért volt már itt olyan írásom ami előtt szerintem kellett vegyen egy pár mély levegőt.
Nem ide tartozik, de ha tényleg bicskanyitogató stílust akarsz látni, nézd meg mi történik a Linux haladóban ha odatéved egy lelkes amatőr. Na az tényleg nem mindenki számára emészthető (amitől ez a helyzet semmit sem változik, ezt csak szemléltetésképp hoztam fel). -
Penguin95
senior tag
válasz
tboldi #112710 üzenetére
Hát igen, ez egy katalizátorral már húzósabb történet lett volna. Mondjuk itt legalább esélyed van arra, hogy érvényesítsd a jótállást, míg ha például kínára szorulnál, akkor nagyjából el is lehet ezt felejteni a horror költségek miatt. Hogy itthon kapható-e azt nem tudom, mivel a hazai boltokat és kereskedőket ismerve elkérnék a kinti ár dupláját, meg mellé egy vesét.
-
Penguin95
senior tag
válasz
tboldi #112705 üzenetére
Patona nem jöhet szóba? Emlékeim szerint régebben ajánlottak voltak, ráadásul németek, szóval nincs extra ÁFA, BFA, VÁM, kecskeáldozás, szűzlány vére, meg hasonlók.
-
Penguin95
senior tag
válasz
BTom1970 #112691 üzenetére
A T500 még 2010 előtti, így abban legfeljebb DisplayPort 1.1a lehet, mivel az 1.2 kicsivel a T500 megjelenése után vált elérhetővé. Pontos infót én sem találtam a verzióról, de mivel ilyen irányú firmware frissítést sosem kapott, így biztos, hogy 1.1-es a port. Pont ma megyek DVI-HDMI kábelt nézni, ha találok emberi áron DP-HDMI-t akkor veszek egyet kipróbálni, mivel nekem is van két T500-am.
-
-
Penguin95
senior tag
válasz
S_x96x_S #112633 üzenetére
Mit adtak nekünk a
rómaiakdokkolók?Felsorolom, de hosszú lesz a lista. Én a T61/T500 esetében a dokkolóval nyertem:
- 4 további USB portot, így nem kell állandóan a gépbe dugdosni mindent mikor hazaérek. A minden jelen esetben 2 külső HDD, de ebből majd 4 lesz később, és akkor még szó sem esett az egérről és az USB-s DAC-ról.
- Egy ethernet portot, ami a dokk hátulján van, így ezt szintén nem kell minden alkalommal dugdosnom, plusz nem oldalról lóg ki egy bazi vastag kábel.
- D-Sub / DVI portot. Utóbbiból a gépen nincs, előbbiből a megjelenítőn, de így dokkolás esetén megszűnik ez a probléma. Plusz ha menni kell hibát keresni, akkor a T500 esetén egyszerre áll rendelkezésre egy DisplayPort, egy DVI, és egy D-Sub is.
- Akad még itt PS/2, jack, soros, illetve párhuzamos port is, de ezeket nem használom.Így bárhová viszem a gépeket, elég csak lenyomnom egy gombot, és már le is választottam mindent. Nem kopnak a gép portjai, nem kell vacakolni 6-8 kábellel, hanem csak fogom és viszem, itthon pedig ki sem kell nyissam a gépet, mert ott van a dokkon a bekapcsoló gomb. Igaz, így kell egy külön töltő itthonra is, de szerencsémre ezekhez fillérekért lehet kapni, és annyi van belőle mint a szemét.
Ha ezt nem tudnám megoldani ennyivel, vagy olyan gondjaim lennének mint a többieknek, szerintem már kivágtam volna az ablakon az összes laptopot. Ráadásul én csak ritkán használom munkára, míg mások rendszeresen, ahol minden egyes dokkolási gebasz pénzbe is kerülhet ha sokáig tart, vagy sokszor előjön.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112546 üzenetére
Nekem már akkor kész vannak az idegeim, ha csak egy helyen is ilyet látok. Ki nem állhatom, mikor lehet tippelgetni, hogy az adott gépbe most épp melyik passzol, mert dokumentáció nincs, az eredeti meg mindenhogy kinéz, csak úgy nem ahogy mérni vagy használni lehetne. Ha túl vékony nem ér hozzá az egyik felülethez, ha túl vastag akkor a másik alkatrész felülete nem ér össze a hűtővel...
Örök kedvencem ilyen téren egy Benq Joybook volt, na az fel tudott húzni annyira ezzel, hogy inkább pasztáztam mindenhol, és egy köztes fémdarab segítségével a gép burkolata nyomta le kellően a hűtőt. Azóta is vígan és hűvösen üzemel, már amennyire egy Pentium M-re tervezett gép hűvös tud maradni egy T7300-zal.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112544 üzenetére
Akkor ezt rosszul tudtam ezek szerint, köszi az infót. Mondjuk ez a legnagyobb hiányosságon nálam nem változtat, mivel nincs fölös hűtőm hozzá jelenleg, de majd ha látok valahol akkor beszerzek többet is. A gap pad téma meg már ismerős, ezúton is kívánok péklapátot annak a mérnöknek a tarkójára aki szerint jó ötlet volt ezzel variálni.
Így belegondolva lehet nálam a gap pad a gond, mivel még mindig a gyári van a hűtőn, de látszólag semmi baja. Nem foszlik, nem olajosodik, betonná sem vált, és azért nagyon rossz hőfokok sincsenek, csak egy GPU halálra képes gépnél jobb ha minél hűvösebb, még ha nem is a hőfok végez majd vele egyszer.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112539 üzenetére
Mondjuk ez sokat elmond, a T és W500 hűtése érezhetően jobb. Még az Ati kártyás T500-am hűtése sem szokott bekapcsolni szinte sosem, pedig ma már egy sima Chrome is meg tudja hajtani a gépet. Felmerült nálam is egy ilyen hűtőcsere, csak azon tudtommal kicsit reszelni kell, meg abból nincs is kéznél fölös darabom.
(#112540) Francia91: Ez szinte biztos, hogy hűtő probléma, tapizással meg tudod nézni.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112536 üzenetére
-
Penguin95
senior tag
(#112533) Dhampir: A DisplayPort-ra gondolsz baloldalt? Igen, az ezeken még valóban nem tudta a hangot is átvinni, bár szerintem annyira nem volt nagy gond, mivel elég volt hozzá egy plusz jack kábel, az meg elfért a dokkoló hátuljában. Wi-Fi-nél már tényleg nem kell ilyesmivel szórakozni, azon minden is átmegy, csak ugye ehhez minimum kell egy TV okosító, vagy egy okos TV.
(#112534) FoxiestFox: Lehet nem ártana majd nekem is egy tartalékot keresnem, viszont ha feléleszthető mind a két T61p, akkor igazából egy marad alkatrésznek. A BIOS-t pár hónapja én is lecseréltem, emlékeim szerint a 0.95V-os OC-s példányra, viszont így is 62-68 fok között van állandóan, pedig frissen pucolt és pasztázott. Majd ha lesz türelmem, átrakom a donor T61p-ből a hűtőt, elvileg minimálisan jobb mint az alap. Viszont ha már T61p, ahhoz nem létezett hasonlóan mókolt BIOS? Már többször is kerestem, de állandóan csak a sima T61-est találtam.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112531 üzenetére
Megtenném, csak nincs kéznél Inteles T61(p), mind a négy, családban lévő darab Nvidiás, ráadásul a két T61p jelenleg halott. Ha meg még egy gépet hazahozok, az jó eséllyel a garázsban fog lakni, velem együtt.
Meg elvileg annyival jobb a T500 helyzete, hogy nem kell külön piszkálni az eleve 1066-os FSB és RAM miatt, plusz valamelyest jobb a hűtése is. Csak ennek előbb a felső részét kell újjáépíteni, mivel annyira nem egészséges, hogy egy zsanér tartja az egészet, míg a másik külön életet él, és kedvére formálja a széttört fedlapot.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112521 üzenetére
Egyszer kéne építenem nekem is egyet, csak már így is lassan hajlik az üvegasztal a gépek alatt.
Viszont a második T500-ból lehet csinálok egy Quad Core gépet, a T61-et sajnálnám megsütni ezzel, plusz nem esne jól, mikor két napos buherálás után elszállna rajta az Nvidia GPU.
-
Penguin95
senior tag
válasz
tboldi #112518 üzenetére
Mint tárgy eléggé hozzá tudnak nőni az emberhez, az már biztos. Eleinte én is csak azért vettem a T61-em, mert ingyen hozzám vágtak egy GPU hibás 14-es példányt szakközép elején, ami néha feléledt. Ott döntöttem el, hogy kell egy ilyen működőképesen is, mert még mindig sokkal jobban ment rajta a CAD mint az iskolai gépeken (na meg persze a GTA
). Eleinte csak +2 GB RAM került bele, aztán egy akku is, majd mikor divatba jött az SSD abból is kapott egyet, és mire észbe kaptam, már porfogó lett az asztali gépből. Aztán cseréltem T500-ra, de jött mellé egy T41 is, majd egy T43, az X230T, véletlenül visszavásároltam a T61-et is, de közben megláttam egy olcsó T500-at, meg most itt van két halott T61p is... Legalább van választék, hogy melyiket vágjam a hívatlan vendégekhez.
-
Penguin95
senior tag
válasz
tboldi #112513 üzenetére
Csak garázsgépnek vettem, de többet foglalkozom vele, mint azt eleinte gondoltam.
A ThinkPad már csak ilyen. Veszel egyet, mondván hozzányúlni nem fogsz, megy ameddig takarítva van. Aztán valahogy mégis kerül bele plusz RAM, egy SSD, de akkor már egy akku sem lenne rossz, meg helyre lehetne tenni a burkolatot... A végeredmény pedig rendre az, hogy dugdosni kell az oldalborda elől, különben vár a kanapé éjszakára.
-
Penguin95
senior tag
válasz
S_x96x_S #112459 üzenetére
Őszintén szólva szerintem nagyon rossz irány az, hogy megpróbál alkalmazkodni az ember ezekhez a dolgokhoz. Még egy sima mezei gépnél is morognék, ha olyan hibákkal jönne ki mint az itteni dokkolós példák, de itt vadi új üzleti gépekről van szó, amik vetekszenek egy régebbi használt autó árával, és elsődleges céljuk, hogy tudják amit ígérnek. Aki ilyet vesz, az szerintem joggal várja el, hogy stabilan és megbízhatóan működjön a munkaeszköze már az első naptól, pláne hogy kereskedelmi forgalomban kapható.
Félreértés ne essen, kis hibák nyilván beleférnek, esetleg még egy tervezési hiba is, ami csak bizonyos esetekben jöhet elő, de az, hogy évek óta megbízhatatlan és kiszámíthatatlan legyen egy komplett eszköz, azért kissé sok. -
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112386 üzenetére
Ez megtörtént, mivel eredetileg úgy vettem, hogy az előző tulaj is erre tippelt. Áttettem bele a nemrég elhalálozott T61p felső részét, de a hiba megmaradt, pedig annak garantáltan jó a szalagkábele és az invertere is. Itt valami az alaplapon nem stimmel, csak nem tudom merre lehetne keresni a hibát.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Penguin95 #112384 üzenetére
Egy kis pontosítás: Mikor bekapcsol a gép, a DVD író szokásos módon morog, világít mellette a LED, felpörög a ventilátor, és a képernyő kap áramot. Viszont képet nem ad (üres marad a képernyő, csak a színe változik mikor ki-be kapcsol), a háttérvilágítás nem működik, a visszajelző LED-ek szintén nem mennek, és a ThinkLight sem. Ez alól kivétel a Wi-Fi visszajelzője, és talán a bluetooth is működne, de kép nélkül ezt nem tudom tesztelni. Illetve az akku narancssárga fénye pillanatokra fel-fel villan halványan, holott a benne lévő gyári akku jó.
Ha van benne háttértár, akkor a rendszer elindul, és tudomásom szerint D-Sub-on kép is van, ezt most nem tudom tesztelni. Akkuról és töltőről is fennáll a hiba egyébként, különösen semmi nem melegszik, és látszólag leejtve sem volt. -
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #112383 üzenetére
Már csak az hiányozna.
Egyébként tuti nem az, mert a visszajelző LED-ek gondolom nem arról mennek, de azok sem működnek. Kivéve az akku indikátort, ami akkor villog nagyon halványan mikor lenyomva tartom a bekapcsoló gombot.
-
Penguin95
senior tag
Nekikezdtem a GPU halott T61p feltámasztásának egy donorgép segítségével. Majdnem minden szép és jó, kivéve azt, hogy sem a képernyő, sem a visszajelző LED sor nem kap jelet/áramot (mindkettő hibátlan, akárcsak a szalagkábel, tehát alaplapi gond). D-Sub-on van kép, és nincs beep hiba sem. Esetleg van köztetek olyan, aki találkozott már ilyennel? Az alaplapi csatlakozót már megnéztem, nincs rajta sérült vagy hiányos láb.
Igen, tudom, hogy nem éri meg vele vacakolni, de ha már itt van, kezdenék vele valamit. -
Penguin95
senior tag
válasz
sanzi89 #112340 üzenetére
Egyszerűen leellenőrizheted. Várd meg míg felmelegszik alapjáraton, és érintsd meg azt a részt, ami közvetlenül érintkezik a CPU-val, de nem a hővezető cső. Amennyiben jól érintkezik, azt ilyen hőfoknál meg fogod érezni igen gyorsan. Ha ilyenkor a cső érezhetően hűvösebb kicsit odébb, akkor ez is tropa.
-
Penguin95
senior tag
Legutóbb T500-on próbáltam ezt, de hátha még a T460-ban is benne van: Mikor megjelenik a Lenovo logó, nyomd meg az ESC-t mielőtt lefagyna a gép. Ha még működik a dolog, elvileg látni fogod, hogy épp hol tart a POST, és hogy hol akad meg. Lehet ehhez legacy módban kell legyen a gép, a fast boot pedig szinte biztos, hogy ki kell legyen kapcsolva.
-
Penguin95
senior tag
válasz
tboldi #112081 üzenetére
Érthető a dolog, igazából csak viccnek szántam. Lassan 2 hetem ment rá a Hackintosh-ra, és ez idő alatt annyit tudtam elérni, hogy van 3D gyorsítás, hang, tether általi internetelérés, rendesen működik az akkukezelés, illetve a gyorsgombok. Ellenben készenlét után elszáll a pöcökegér, az AX210-es mod miatt se beépített Wi-Fi se bluetooth, és sok esetben lassú is a rendszer. Ja, és az App Store megnyitásakor lefagy az egész rendszer.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Tikakukac #112050 üzenetére
Látod, én ezért nem nyúlok olyan géphez, amit előtte más fémmel buherált (nyilván úgy könnyű, hogy nem ebből élek). Magamnak, meg olyanoknak akiknek én csinálom még oké, azért tudok felelősséget vállalni ha ott valami gebasz lesz, de eddig szerencsére az óvatosság mindig megmentett egy esetleges problémától. Remélem így lesz az X230T esetén is, mivel abba muszáj leszek fémet tenni a hőfokok miatt. Nem is értem, hogy a Lenovo mire gondolt az i7-es verziónál, ha már az i5 is simán belenyal 90 fokba 4-5 perc terhelés után.
Asztalin egyébként tényleg jobb ezt megcsinálni, bár láttam már olyat, hogy a hűtő eggyé vált az LGA processzorral, onnan meg ugye senki semerre, hisz a hűtő nem jön le, a foglalat pedig nem nyílik.
-
Penguin95
senior tag
válasz
vicze #112048 üzenetére
Szerintem akinek esze van, az lehetőség szerint vagy kiveszi a processzort is a kenés idejére, vagy ha forrasztott, akkor körbemaszkolja. Nyilván egy tapasztalt, biztosabb kezű embernél nem feltétlenül szükségesek ezek a dolgok, de ez már mindenkinek a saját döntése kell legyen. Én fémezéskor inkább körberagasztom a felületet ha lehet, egyszerűbb azt lehámozni mint a fémet összeszedni.
Az érintkezéssel eddig nem volt bajom egyik laposomnál sem, egyedül egy Benq R55-nél tapasztaltam azt, hogy vastagabban kellett kenni, de ilyen esetekben meg ott a hagyományos kence. Plusz a bátrak megcsiszolhatják, polírozhatják a hűtőt a jobb érintkezés érdekében, bár ennyit meg lehet nem ér az egész akkor, ha csak használni szeretnéd a gépet.
Igen, a réz és a gallium annyira nem jó párosítás, ezt gyakori újrakenéssel lehet valamelyest ellensúlyozni, meg extrémebb esetben egy új hűtővel. Nem túl kifizetődő dolog, de egy LN2 vérűnek ezt nehéz lenne megmagyarázni. -
Penguin95
senior tag
-
Penguin95
senior tag
válasz
Bizsu1st #111929 üzenetére
Legalább az kiderül, hogy mi a hiba. Ha a Windows 10, akkor azon még talán segít egy felerőszakolt Windows 7 driver (bár ezt nem igazán ajánlom), de ha a gép miatt van ez, azzal nincs mit tenni.
A T43 nekem is csak arra lett volna, hogy kicsit nosztalgiázzak W98 és XP alatt, csak hát közbeszólt a déli híd. Javíttatni meg hobbiból is értelmetlen, mert két másik gépet kapok annyiért, ráadásul van eltéve egy ezekbe való lapom, csak semmi kedvem szétbombázni a gépet most.
-
Penguin95
senior tag
És egy újabb ThinkPad távozott az örök bitmezőkre... T43 déli híd halott, bármilyen HDD-t rakok bele, az eredmény error: 0200 Fixed Disk 1, BIOS-ban nem is látszódik, szóval mehet a GPU halott T41 mellé. Meg vagyok áldva ezekkel a vén csatalovakkal.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Bizsu1st #111919 üzenetére
Még annyit tehetsz, hogy ha van elfekvőben 2.5 hüvelykes merevlemezed, arra próbálsz tenni egy W7-et, hogy működik-e vagy sem. Esetleg a T420-ból is átteheted ideiglenesen, bár amennyire a Windows lelkivilágát ismerem, lehet jobb ha előtte csinálsz biztonsági másolatot.
Én a sajátomat egyáltalán nem tudom életre kelteni, mivel egyedül az X230T-be passzol, arra meg Windows 7-et már nem annyira könnyű buherálni mint amennyit érne a kártya. -
Penguin95
senior tag
válasz
Tim82 #111908 üzenetére
Mondjuk ennyit simán beáldozok azért cserébe, hogy tilthatom a Management Engine-t, az RST-t, az AMT-t, és még sok mást, plusz így nem kell TPFanControl, mert elég az amit az 1vyrain tud ilyen téren. Meg persze azt pakolok a gépbe ami tetszik, illetve ha már szóba került az ExpressCard, akkor emlékeim szerint az 1vyrainben már javítva van a 16 GB RAM kontra eGPU bug.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Tim82 #111905 üzenetére
Hmm, ez jól hangzik.
Már kezdtem megijedni, hogy csak az USB ExpressCard fog az őrületbe kergetni, ami csak felforrósodni hajlandó, és amint eszközt csatlakoztatnak hozzá, eltűnik az eszközkezelőből is. De hát így jár az, aki buherálni akarja a gépét.
Bizsu1st: Szerintem engedd el. Nekem egy FL1100-as csinálja majdnem pontosan ugyanezt, csak nálam:
- Windows 10 alatt addig látszódik a kártya, míg nem dugok rá USB eszközt. Ha bármi bele van dugva, azonnal eltűnik, és ha kihúzom, azonnal megjelenik ismét. Akármilyen driverrel ez van, ráadásul forrósodik az ExpressCard csatlakozónál mint az állat.
- Linux alatt olyan, mintha be sem lenne dugva. Fel sem ismeri, cserébe nem is melegszik.
- T61-ben és T500-ban szintén nem történik semmi, de azokon is Linux van, így nem meglepő. A T61 majd kap egy W7-et egy teszt erejéig, de szerintem azzal sem lesz jó.
Valahogy ezek a kártyák nem a minőségükről és a megbízhatóságukról híresek. -
Penguin95
senior tag
válasz
Tim82 #111903 üzenetére
Ha tippelnem kéne, akkor én az 1vyrain-re voksolnék, több dolgot is állítgattam benne ami kihatással lehet erre. A legacy/UEFI mód nem hiszem, hogy ebbe bekavarna, pláne hogy a secure boot ki van kapcsolva. Mondanám, hogy visszaállítom alapra és megnézem, de tapasztalataim szerint nem minden beállítás áll vissza azok közül amiket az 1vyrain old fel, egyesével meg elég macerás őket visszaállítgatni.
-
Penguin95
senior tag
Örömmel jelentem, tökéletesen működik a Tim által említett AX210-es kártya ThinkPad X230 Tabletben. A gyári bluetooth modult ennél is ki kell venni, plusz én úgy vettem észre, hogy az UEFI-ben is jobb letiltani a bt-t a Security -> I/O Port Access résznél, másképp hajlamos totál befagyni az egész gép a bluetooth ki és -bekapcsolásakor. 2,4 és 5 GHz-es frekvenciákon tudtam tesztelni, tökéletesen stabil a kapcsolat (1 órás tesztet tudtam csinálni), villámgyorsan csatlakozik, működik a WLAN LED, és driverekkel sem kell buherálni, az Intel oldaláról letöltöttek tökéletesen működnek.
Értelmes módon sebességet sajnos nem tudtam mérni, mivel az itthoni ONT csak 2,4 GHz-et tud, a telefonomban meg hiába van 5GHz-es hotspot lehetőség, Digi SIM-em van, amitől még az ONT is gyorsabb. -
Penguin95
senior tag
válasz
Oscar #111869 üzenetére
Ez érdekes, mert pont egy hete szívtam ezekkel a dolgokkal az X230T-n. Az ujjlenyomat-olvasóhoz még ugyan szedett le illesztőt a Windows Update (választható frissítés, külön be kell jelölnöd), de a bluetooth-ra vagy hibát írt az eszközkezelő, vagy kompletten eltűnt Windows alatt függően attól, melyik drivert tettem (vagy épp nem tettem) fel. Végül Linux lett a dologból, de ott meg a kamera nem akar normálisan működni. Pedig korábban is a 20H2-es rendszer volt fent, és nem volt ilyen gond.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Tim82 #111859 üzenetére
Ha a kedves Posta nem ül rajta még heteket, vagy nem a szomszédba dobja ez a kiváló postás, akkor majd fogok tudni X230T-s tapasztalatot írni az AX210-ről. A sebességéről viszont én sem tudok majd mit mondani, mivel a csodás ONT-m csak 2,4 GHz-et tud, a 6E-s routerek ára meg horrorisztikus.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #111731 üzenetére
Pár dolgot még meg lehet kapni viszonylag jó áron, például nekem még várható egy olyan AX210-es az X230T-be, amit Tim említett korábban. Ellenben a PC fejlesztéssel már meg vagyok lőve, mivel eléggé drágán mérik a Ryzen 5600X-et, és akkor még a VGA szóba sem került. Az egyetlen szerencsém, hogy még csak miért ne alapon váltanék, nem pedig szükségből. A TP gyűjteményről meg már le is mondtam, a T61-et még megcsinálom, de utána jegelve lesz a dolog addig, míg nem normalizálódnak az árak.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Tikakukac #111729 üzenetére
Ezzel nem vagy egyedül. Én is már csak széttárni tudom sok esetben a kezeimet, mert komplett lapost venni most nagyon nem éri meg, alkatrészekből meg vagy van normál áras, vagy nincs. Ebben az esetben is rákérdezett a T61p tulaja egy rokonnál, hogy mit tudna neki ajánlani, aztán mikor kedvezményesen akart 65.000-ért rásózni egy T500-at, akkor hamar feledésbe merült a családi kapcsolatok használatának lehetősége.
-
Penguin95
senior tag
válasz
FoxiestFox #111727 üzenetére
Sajnos tudom, és szívem szerint én is ezt mondanám neki, de jelenleg olyan áron mennek a T61p-től jelentősen jobb gépek (mondjuk egy T520, vagy amire érdemes lenne váltani), amik nem férnek bele az illető költségvetésébe. Ha meg egy hasonló tudású és korú gépet vesz, azzal nem lesz sokkal előrébb. Most megkapta az én T61-em, de ez csak átmeneti megoldás, hogy legalább az online óráin részt tudjon venni. Aztán ha kicsit normalizálódnak az árak, akkor már lesz lehetősége váltani.
-
Penguin95
senior tag
Nos a mai nappal ismét eggyel csökkent a még működőképes T61p-k száma, hiába vigyáztak rá, a Quadro úgy döntött, hogy neki ennyi elég volt. A tulaj első gondolata az volt, hogy egy szerviz megoldja majd a dolgot, de mivel ezeknél egy reball nem igazán megoldás, és még drága is, így próbálom egy másik lap felé terelni. Kérdés, hogy milyen alaplapot lenne érdemes vadászni? Amennyire én tudom, a sima 15,4"-os T61 alaplap kompatibilis lenne, viszont ilyet hirtelen nem nagyon találtam sehol, csak 14,1"-os verziót. Meg egy T61p lapot eBay-en, de őszintén szólva azzal inkább nem kísérleteznék.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Penguin95 #110522 üzenetére
Na ez egy kalandos történet volt, ha esetleg más is belefutna, annak itt a leggyorsabb megoldás: Felejtsd el a Windows 10-et.
És a lassabb megoldás: Ha már jelentkezett a hiba, ments le mindent ami kell, mert egy sima driver törlés, és a régebbi visszarakása nem fog segíteni. Utána régi Windows 10 legyalul, új Windows 10 felrak, de a driverekkel még várj. Szerezz be egy korábbi és egy friss BIOS-t, majd tedd fel a régebbit (BIOS beállításoknál előtte ellenőrizd, hogy a Flash BIOS Updating by End-Users be, a Secure RollBack Prevention pedig ki legyen kapcsolva). Hagyd elindulni a gépet, majd tedd fel a frissebb BIOS-t, és állítsd vissza alapra a beállításait. Újraindítás után állítgasd be újra, és indíthatod a 10-et, majd mehetnek fel a driverek.
A BIOS variálás megoldható az IVprep, majd az 1vyrain használatával is, ha nem ragaszkodsz a tökéletesen gyári megoldáshoz. Lehet van ettől egyszerűbb megoldás is, de nálam csak ez vált be, a sima Windows visszaállítás, vagy újrarakás nem segített a dolgon, ahogy az aktuális BIOS újraflashelése sem. -
Penguin95
senior tag
válasz
totron #110671 üzenetére
A T500-as tapasztalatodat csak megerősíteni tudom. Mióta visszavonultattam netezős gépnek a sajátomat, szerintem egyszer sem indult el a ventilátora (akkor sem, mikor frissítettem a Linuxot). De ha el is indul, akkor is nagyon halk marad még akkor is ha terhelve van a gép, az X230T hozzá képest egy süvítő orkán. Egyetlen bajom van vele, az pedig a halvány kijelző. Lehet találnék bele értelmes cseredarabot még, csak nagyon nem érzek kényszert arra, hogy én legyek az első aki megbontja a felső részt.
-
Penguin95
senior tag
válasz
vargas0502 #110633 üzenetére
Egy GPU hibás, 14,1-es T61 még 2010-ben. Egy ismerősömtől kaptam, hogy kezdjek vele amit gondolok, ő nem foglalkozik vele. Valahogy sikerült egy időre feléleszteni, aztán végleg beadta a kulcsot. Rá egy-két évre vettem meg egy másik, 15,6-os T61-et, amit később eladtam. Tavaly ennek emlékére akartam venni egyet, és ez olyan jól sikerült, hogy az általam eladott gépet vettem meg újra.
-
Penguin95
senior tag
válasz
vicze #110558 üzenetére
Szerintem ez ebben a formában bőven nem átlag felhasználás. Egy átlag, értelmes felhasználó tapasztalataim szerint maximum 2-3 lapot tart nyitva a böngészőben, esetleg mellette zenét hallgat, és mondjuk használ egy neki tetsző csevegőt. Meg esetleg játszik valami egyszerűbb játékkal. Megpróbáltam ezt egyszerre csinálni az asztali gépemen, így most egyszerre fut a Firefox 10 betöltött lappal, a Steam, a Telegram, az AIMP, meg a SimplePlanes, hogy egy kis játék is legyen a dologban. Ezekkel együtt járok 5,3 GB-nál: [kép]
-
Penguin95
senior tag
Sziasztok!
Nem mostanában jártam errefelé, viszont most egy igen érdekes anomália miatt ismét a véleményetekre, segítségetekre lenne szükségem. A napokban lettem figyelmes arra, hogy az X230T-m kijelzője fixen 100%-os erősséggel világít. Hiába próbáltam lejjebb venni a megszokott Fn + F8 kombinációval Windows alatt, semmi sem történt, sőt, még a Windowsból is eltűnt a fényerő állításának lehetősége. Ezután megpróbáltam ugyanezt az UEFI setupban, de ott sem tudtam rajta állítani. Ezt követően feltettem egy Linuxot, ahol tökéletesen állítható a fényerő.
Ugyebár ez normál esetben azt jelentené, hogy olyan kijelző van a gépben, amit a Lenovo nem hagyott jóvá a whitelistben, viszont itt jön a csavar. A gép kb. 1 éve nálam van, idáig tökéletesen működött a fényerő állítása, és tudomásom szerint semmi sem változott a gépen azóta, az UEFI nem frissült (2.75), új driver sem érkezett sem a Windows Update-en, sem a Lenovo Vantage-en keresztül. Ezen felül megnéztem a get-edid segítségével az EDID adatokat, azok alapján a gépben egy, az LG által 2012-ben gyártott LP125WH2-SLB3Y kijelző van a gépben.
Próbáltam már teljesen újraindítani a 10-et, visszatettem egy régebbi (2.58-as) UEFI-t, az 1vyrain-t is feltettem, de semmi nem segített a dolgon. Most átmenetileg a Windows ment a süllyesztőbe, mivel maximális fényerő mellett kifolyna a szemem sötétedés után, de azért nem lenne rossz, ha nem kéne végleg lemondanom róla.
Esetleg van valami amit kihagytam, vagy meg kellene próbálnom? A fórumos keresőt már próbáltam használni, de csak olyan találatokat adott, amiknél a hibát a nem engedélyezett kijelző okozta, viszont amennyire láttam, az LP125WH2-SLB3Y-vel nem igazán lehet ilyen probléma. -
Penguin95
senior tag
válasz
Wolfskin #103465 üzenetére
Amit én próbálnék: Akku ki, csak tápról, majd fordítva. Ha nem változik semmi, akkor vagy szétszedés és összerakás, vagy elkezdeném próbálgatni, hogy hol érzékeny a gép a mozgatásra, nyomásra. Még a T41-nél volt olyan, hogy mikor elkezdett meghalni az ATI GPU, akkor ha jó helyen nyomtad meg a gépet, mégis működött.
-
Penguin95
senior tag
válasz
yodee_ #103253 üzenetére
Szabadnak szabad, csak nem árt megnézni hogy kitől és mit. Mikor kísérleteztem ezzel, akkor volt, hogy bontott gyári alkatrészt kaptam, de találkoztam már olyan borzasztó elemmel is, amiért kicsomagolás után máris kértem vissza a pénzem. Remélem ez nem hirdetés, de ha rászánnád magad, akkor ajánlom 395six7-et eBay-en. Főleg kisebb cuccokat szokott árulni (csavarszett, csavarhoz való takaró matrica, gumitalp, kábelek, kártyák, díszítő matricák...), de jó minőségűek, bár az árazása néha húzós tud lenni.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Madara-san #103148 üzenetére
Szia!
Pontosan hogy próbáltad elindítani a programot? Ha csak kicsomagoltad, majd simán dupla klikk, akkor az volt a gond, ugyanis ennek a programnak nincs grafikus felülete, indítási paraméterekkel kell megadni neki az értékeket. Fusd át a readme fájlt, abban leírja a készítő, hogy pontosan mit és hogy lehet beállítani. Ha ezen túlvagy, és ennek ellenére nem működik, akkor még esetleg rendszergazdaként megpróbálhatod futtatni, de nem hiszem hogy az segítene. Egyébként kipróbáltam X230T-n (W8.1), és itt a fenti módszerrel hibátlanul üzemel. -
Penguin95
senior tag
válasz
fungi #103110 üzenetére
Egy ideig próbáltam rájönni, hogy mi lehet a baja ilyenkor, de biztos választ nem találtam. Ha hibás lenne valamelyik hardver, akkor ez rendszeresen előfordulna szerintem (főleg ha hordozva is van), szóval marad a szoftver. De hogy azon belül a rendszernek nem tetszett valami, netán az egyik Lenovo szoftver kergült meg, vagy épp együtt álltak a csillagok, és valaki kecskét áldozott a környéken, hogy ne kapcsoljon be a laptop, annak nem mentem utána, mert addigra megszűnt a hiba.
-
Penguin95
senior tag
Ha már így szóba került a Vantage, én is kérdeznék egyet. Mivel lassan a Windows 7 támogatása megszűnik, és Linuxra nagyon nem szívesen váltanék ezen a gépen, így adtam egy esélyt a 8.1-nek az X230T-n. Szépen felment, működik majdnem minden, kivéve azt az apróságot, hogy nem tudom feltenni se a Lenovo Settings-et, se a Vantage-et. A Windows Áruházban csak egy olyan verzió van fent amihez 10 kell, a Lenovo fórumon pedig szintén nem leltem megoldást. Ráadásul a support oldalon sincs fent egyik sem. Esetleg volna valakinek ötlete a dologra? Ha mást nem, azzal is beérem, ha valahogy tudom szabályozni, hogy mikor és meddig töltsön a gép, illetve hogy legyen akku reset.
-
Penguin95
senior tag
válasz
yodee_ #102483 üzenetére
Szia!
Vagy memória, vagy alaplap problémád van. Előbbit tudod úgy tesztelni, ha van kéznél egy másik, a gép által támogatott DDR3-SODIMM modul, utóbbi meg egyértelmű, mivel semmi nem fog segíteni rajta. Esetleg még az akkumulátort, és a gombelemet kiveheted egy 20-30 percre, de nem sok az esélye, hogy ez segíteni fog.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Oldman2 #102111 üzenetére
Amit jó ha tudsz róla:
- Utángyártott akku csak némi mókolás után mehet bele. Ehhez van magyar leírás itt az oldalon, talán még az összefoglalóban linkelve is van.
- A kijelzőt jól meg kell nézni, szeretik IPS-nek hazudni a TN-t.
- A takarítása nem annyira egyszerű, ugyanis ki kell hozzá bontani az alaplapot is. Megcsinálható otthon, csak nehezebb, mint mondjuk egy korábbi típus esetén.
- Ha memóriát bővítesz később, meg se próbáld az 1066MHz-es modulokat, nem fog velük menni.Én ezekről tudok, amire érdemes figyelni, jelentősebb típushibáról, vagy ilyesmiről nem nagyon hallottam. Amiket meg az X230T által fedeztem fel, azok nem érintik a sima X230-at (kieső pöckök, törött palmrest a gumitartó alatt, karcos kijelző, stb).
-
Penguin95
senior tag
(#101967) HSM és (#101970) Donki Hóte: Valóban nem árthat vigyázni, mert elég egy rossz mozdulat, és lehet keresgélni, meg legózni egy ideig. Múltkor én is majdnem megjártam ezzel, mikor egy Dell E5540-es
foshalmaztgépet kellett pucolnom. Különösen jó móka lett volna, mivel félszáz csavarnál is többet szedtem ki a gépből. -
Penguin95
senior tag
Valóban hasznos, én is azt használom ismeretlen gépeknél, csak sokaknak vagy nem mond semmit az, hogy M2*2,5, vagy összeszerelésnél nem tudják betájolni, melyik is volna az. Én ezért szoktam inkább a papírlapos megoldást ajánlani. Fogsz 2-3 A4-es lapot (mágneses szerelőlap még jobb, de ugye olyan nincs mindenkinek), és arra teszed ki olyan mintában a csavarokat, mint ahogy a laposban is vannak. Esetlegesen oda lehet írni, hogy két egymás melletti lyuk közül melyikbe való, vagy le is lehet fotózni az egyes szerelési fázisokat, és így el sem lehet téveszteni. Ha meg egyszer már szétszedted, utána sokkal könnyebben fog menni legközelebb.
-
Penguin95
senior tag
Egy-két tippet én is adnék:
- Ha burkolati elemet szedsz szét, csak óvatosan, ezek sérülnek a legkönnyebben.
- A hűtő levételével is vigyázz. Ha nagyon rég volt már pasztázva, előfordulhat, hogy megkötött a paszta. Ilyenkor megpróbálhatod kicsit jobbra-balra mozgatni, de felfelé ne húzd erővel, még mielőtt processzorral együtt jön le a hűtés, vagy megsérül a hővezető cső. Ha nem akar elválni, akkor azt kell eljátszanod, amit Tim82 javasolt nekem ilyen helyzetre. Fogselyemmel óvatosan át kell vágni a pasztát.
- A csavarokat rendszerezve tedd félre, mivel elsőre viccesen hangzik, hogy ellenkező esetben fél napig azt kell próbálgatnod, melyik hová illeszkedik, de a valóságban ez már egy fokkal kellemetlenebb.
- Mielőtt teljesen összeszerelnéd a gépet (gondolok itt főleg a burkolati elemek csavarozására), próbáld ki. Ha gáz van, így nem kell megint szétszedni az egészet újra. -
Penguin95
senior tag
(#101852) FoxiestFox: Nekem igazából azért számított alapnak hogy bírja, mert azok a TP-k arról voltak híresek, hogy megölhetetlenek, és van tartalék a hűtésükben. Működnek porban, mocsokban, űrben, ahol akarod. Nyilván nem ezek az ideális használati körülmények, de bírják. Persze ha emiatt kipurcant volna, nem vittem volna vissza, és nem saraztam volna a TP gépeket.
(#101854) Chaser: Meg nem mondom pontosan, hogy ebben mi van, de borzasztó. Szerencsére a jelenlegi tulaja ilyesmit észre se vesz, én meg elég ritkán használom. Ha volna rá keretem, és nem volna lutri egy jobb panel beszerzése, még lehet rászánnám magam, de jelen helyzetben jóvanazúgy'. Legalább az X230T-nél a képernyő rendben van, csak kellene neki egy kalibrálás, mert jelenleg a kék inkább emlékeztet a lilára, és hasonló apróságok.
-
Penguin95
senior tag
(#101841) FoxiestFox: Én mikor próbáltam a TPFC-t, nem sokra mentem vele, mivel nem csinált semmit sem. Meg akkoriban még nem volt fejhallgatóm, szóval nem volt rossz érzés, hogy hallom a gép hangszóróin kiadott zajokat játék közben is. Aztán úgy voltam vele, hogy ez egy ThinkPad, illik bírnia, így a hűtés javítása kimerült egy márkajelölés nélküli, de igen jó szilikonpasztában, meg egy új gap pad felrakásában. Ki is bírta, én meg azóta kételkedem abban, hogy ebben a gépben lehet kárt tenni.
(#101843) fungi: Nálam az a gond, hogy kellene egy B kategóriás jogosítvány, csak az meg még úgy is elviszi minden pénzem, hogy ismerős oktat. Közben azért volna ötletem másra is (az említett második T500, HDD-k kiköltöztetése az asztali gépből, némi fejlesztés, felújítás a házon...), csak mivel munka szempontjából rossz helyen lakom, illetve munkavállalás terén meg van kötve a kezem, így most fontosabb a jogosítvány. Aztán majd ha az égből mellém pottyan egy nyitott széf, csurig tömve Deák Ferencekkel, akkor jöhetnek újra a hobbiprojektek, fejlesztések, stb.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Chaser #101835 üzenetére
Sajnos nem kompatibilisek egymással, de ha nem hiányzik a festékből, akkor a felső réteget le lehet csiszolni kicsit vizes dörzsi-szivaccsal. Rám is vár majd egy épp ilyen kör a saját példányomon.
Amúgy én is csak azt tudom mondani, amit a többiek is. A T500 egy kiváló gép, évekig használtam (kínoztam), és még ma is hibátlanul teszi a dolgát, bár már nem én használom elsődlegesen. Akárhogy hurcoltam, akármit raktam bele, akárhogy húztam a GPU-t, mindent kibírt. Pedig volt egy időszak, mikor asztali gép helyett is használtam, és a VGA órajeleit 850/770-re emeltem (a gyári azt hiszem 680/700), hogy jobban fusson a Crysis 2. Folyamatosan 90 fok körül volt, vagy még felette is, ennek ellenére nem süvített a ventilátora, és nem ment tropára a GPU. Aztán mikor megláttam Francia91 szörnyetegét, arra jutottam, hogy nekem is kell egy olyan, mint az övé. Így került bele egy P9700-as processzor, 2*4 GB Elpida RAM, az SSD mellé egy HDD, új akku, egy plusz fém alkatrész, meg tavaly egy Ericsson modem. Mostanra már csak egy fedlap helyrehozatal kell neki, meg egy új műanyag keret a billentyűzet köré, és kész is. Akartam bele másik kijelzőt is, mert a mostani borzasztó (1680*1050-es, fakó és halvány), de nincs szívem megbontani a felső részét, főleg hogy sosem volt hozzányúlva. Na meg lassan megint kéne bele egy akku, csak most már eredeti újat nem igazán lehet bele vadászni szerintem.
És mire ennek a monológnak a végére értem, megint el akart kapni a gépszíj, hogy vegyek egy másodikat is, és azzal is játsszam el ezt. Csak aztán rá kellett jönnöm, hogy nem Csányi a vezetéknevem, és nem bankár a foglalkozásom. Na meg még az X230T sincs kész.
-
Penguin95
senior tag
válasz
darvinya #101829 üzenetére
Értem a gondolatmeneted, viszont én másképp látom a dolgot. Inkább rászánnám a plusz pénzt (ha nem halaszthatatlan a dolog, akár spórolnék is rá 1-2 hónapig) és az utánajárást, de akkor már vennék egy olyan gépet, aminek nem típushibája a hirtelen történő elhalálozás. De mint mondtam korábban, nyilván a Te dolgod, hogy mire költöd a saját pénzed, és hogy mennyit szánsz rá. Ha én lennék Te, akkor bevállalnám azt, amit Chaser linkelt. A típusnak nincs komoly szériahibája, megbízható gép, nagyon hasonlít a megszokott T61-hez, és nem rezesrobi árulja 0 értékeléssel. Egyedül a fedlapi matrica nem olyan jó dolog rajta, de azt le lehet szedni ha ügyes az ember.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Tikakukac #101825 üzenetére
Nos igen, nyilván mindenki azt vesz és csinál amit szeretne, nem kényszerít senki senkit semmire. Nekem anno bőven elég volt két Nvidiás T61, amiből az egyiket csak úgy ingyen nekem adták, mert már akkor GPU hibás volt, míg a másikat magam vettem CAD-re. Igaz, akkoriban még csak a trágya Nvidia driver volt vele a bajom, de most inkább örülök, hogy végül ha bukóval is, de eladtam. Így is maradt belőlük fateromnál (egy T61, és egy T61p), épp elég azokért aggódni, nehogy megmurdáljanak.
-
Penguin95
senior tag
válasz
darvinya #101807 üzenetére
Bármiféle rosszindulat nélkül mondom azt, hogy ezzel a géppel csak magadat kínzod. Még ha nem is hibás a GPU (képek alapján ebben nem bíznék), bármikor azzá válhat, és akkor megint ott vagy, ahol a part szakad. Ahogy donjohnson is írta, jobb lenne T61 helyett inkább egy ATI Radeonos T500. Annál nincsenek hasonló hibák, DDR3 memória megy bele (tapasztalataim szerint olcsóbb, mint a DDR2), jóval erősebb a dedikált GPU (van mellette integrált is), és teli lehet tömni mindenfélével (3G modem, belső MicroSD olvasó, buherálás árán 4 magos processzor...)
A processzor kérdésre rátérve (T7300 kontra T8300), én a T8300-ast választanám. Hiába kevesebb az L2 gyorsítótára, cserébe a processzor 400MHz-cel magasabb órajelen megy, ami többet segít. Ha T9***-es processzor volna a másik opció, akkor már el lehetne gondolkodni a kisebb órajel, de több cache kombináción.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Apollyon #101685 üzenetére
Ami külön szép a dologban, hogy még azt sem írják oda, hogy Ubuntura való. Nem hogy olyasmit, hogy azon belül is melyikhez. A disztró tárolóját használni meg ugyan tényleg a legjobb, csak nem mindig. Nekem például egy Radeon HD3650-es T500-am volt sokáig, amihez bajos volt a megfelelő driver beszerzése. Volt, amivel hibákat produkált, máskor a teljesítmény volt rossz... Végül egy külső tárolóból halásztam össze a MESA-t (vagy annak valami módosítását, már nem rémlik pontosan). Nvidia terén meg azzal vagyok meglőve, hogy a disztró tárolójában csak a régebbi driverek vannak fent (390 és alatta), amik hagynak némi kivetni valót. Az újakkal (415 felett) nincs gond, csak ezt megint máshonnét kell beszerezni, és akkor még mellé kaphatsz ilyen ajándékokat is, mint a kivégzett grafikus felület. De ez már inkább egy Linuxos téma.
-
Penguin95
senior tag
válasz
vargas0502 #101670 üzenetére
Ez nem hardverhiba, hanem szoftver. Volt szerencsém hozzá nekem is párszor, míg rá nem jöttem, hogy két dolgot nem telepítünk Linuxra a gyártó weboldaláról letöltve. Az egyik a Steam, a másik pedig az Nvidia driver. Előbbi a fél világot hiányolni fogja neked, míg utóbbi elfelejt létrehozni/módosítani egy konfigurációs fájlt. Ennek következménye az, hogy teljesen összesz@rja magát a grafikus felület. Nem véletlen, hogy Linus Torvalds anno kicsit mérges volt rájuk.
-
Penguin95
senior tag
(#101584) Tikakukac: Jól hangzik. Úgy érzem, hogy ez a művelet egyben a hajápolási és fodrászati problémáimat is megoldja azzal, hogy kihullik tőle az összes szál hajam. Lehet majd egyik nap szétkapom, úgy sem árt egy pucolás és pasztázás,
(a Lenovo mérnökeinek meg ezúton is üdvözletemet küldöm, amiért ehhez ki kell szerelni az alaplapot)aztán meglátom. Gondoltam arra is, hogy matricát kap esetleg, csak sajnos egy nagy darabon hiányzik a festék, és emiatt púpos lenne. Bár ezt még egy kis modellező kencefice megoldhatja.(#101585) darvinya: Megfontolom a dolgot, mivel az eddig kinézett Plasti Dip nem biztos, hogy bírná hosszútávon.
-
Penguin95
senior tag
válasz
Tikakukac #101581 üzenetére
Nem probléma, úgy is szeretem magam gennyesre szívatni. Mondjuk felmerült bennem az is, hogy inkább lecsiszolom a mostanit, lemaszkolom a gép többi részét, és újrafestem. Csak ez meg nem veszélytelen, mert ha valahol nem tökéletes a maszkolás, akkor lehet volt egy gépem. Plusz az sem árt, ha nem megy rá por, míg szárad, kérdéses az is, hogy bírja a festék... Addig meg kitart a fekete szigetelőszalag. Távolról nem látszik, közelről meg olyan, mint egy matrica.
-
Penguin95
senior tag
válasz
bb.bocs #101574 üzenetére
Szerintem innét sokan űzik ezt a sportot. Nem ritka gépekhez olcsón van alkatrész, könnyen beszerezhetőek, és még szerelni sem annyira macerás őket. Nyilván van ezekbe is zsebbenyúlós dolog (kijelző, akku, alaplap), de ha valaki nagyon elszánt, ez annyira nem akadály.
Nekem amúgy az X230T-nél még lesz egy fedlapcserém egyszer, egy palmrest sem volna rossz (konkrétan ragasztóból építettem újra az express card foglalat feletti gumitartó helyét), meg 16 GB RAM beszerzése. Egy ideig gondolkodtam i7-es alaplapon is, csak aztán arra jutottam, hogy nem érné meg. A T500 meg még kérdéses. A billentyűzet köré ugyan egy műanyagot mindenképp be fogok szerezni, meg a fedlapot felújítom, de a kijelzőhöz nem biztos, hogy hozzá szeretnék nyúlni. Aztán lehet rákényszerülök, mert már eléggé halvány, beltérben még pont kellemes maximum fényerőn.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- HP Elitebook 840 G8 14" fullHD i5-1145G7 32/512GB Garancia
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- Bomba ár! Siemens Simatic Field PG M5 - i7-6820EQ I 8GB I 1TB SSD I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest