- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csubuka
addikt
válasz
donjohnson #124957 üzenetére
Köszi, azért vannak negatív tapasztalatok is ezzel... meg elég zsálkutca ez az SN520
-
csubuka
addikt
válasz
donjohnson #124955 üzenetére
Jogos végülis. Jó lehet egy másik SSD is (egy 2280 a fő portban, 1 2242 a WAN-ban), vagy bármit is akarok a WAN portba az BIOS kendácsolós lesz?
-
csubuka
addikt
válasz
donjohnson #124953 üzenetére
Köszi, ez is egy megoldás. De azért a wear levelling meg megbízhatóság terén nem tudom hol vannak ezek...
Pont inkább egy más elven működő másodlagos tároló lett volna fontos számomra, mentésre egy vinyó... ami nem külső..
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
T480-ba lehetne olyat. hogy 2242 WD SN520 megy a WAN slotba boot drivenak és a SATA 2,5" helyére meg egy vinyó adattárolásra? Ehhez kell whitelist BIOS akár?
*Azt tudom, hogy mivel nálam épp nvme "caddy" van a fő drive helyén, ezért azt SATA-ra kéne cserélni...
A fő gondom az, hogy kéne vinyó is a gépbe és kicsit vergődök, hogy hogyan...
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy apróságot szeretnék kérdezni tőletek. Alapvetően van olyan T480, aminek nincs házba beépített akksija. Ám az ilyen pédlányokba is beépíthető az utólag? Vagy ezeknek csak a hagyományos ház aljába bekattintható lehet...?
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #122118 üzenetére
Ohboy... ez elég tömeges gond lehet a T480-nál
reddit1
reddit2 (itt csak lentebb említik, hogy a T480 is hajlamos a problémára...)
reddit3Gondolom elég kevesen trackpoint fanok ezért ez nem kifejezetten széles körben idegesíti az embereket, ezért a gyártó nem érdeklődő túlzottan.
Ha nincs megoldás, akkor olyan családtaghoz kell kerüljön, aki nem trackpointos, de nekem erre allergiám lesz az tuti
-
csubuka
addikt
válasz
FoxiestFox #122117 üzenetére
Elég kellemetlen. A jobb gomb az amúgy jó, persze olyan nyúlós a kattanás érzete, de legalább van benne érzet
De a középső és a jobb az necc (céges T580-on meg az új T15-ön nem volt ilyen, valószínű ezen a gépen szét lett használva ez a két gomb, kétlem, hogy házilag javítható volna). Na mindegy, annyi baj legyen. Sokan úgysem szeretik a trackpointos matatást, csak én egész megszoktam.
A W520-on odáig fajult szép lassan, hogy kb nem is működik már az egyik trackpoint gomb nekem. Mondjuk a jó időszakában tényleg elég jó kapcsolás érzete volt, jobb, mint a mostaniaknak. No de ott 10 év+ távlatban ez megbocsátható azért
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Az nagyjából billentyűzethiba, hogy a kapcsolási érzet kicsit hiányzik a trackpoint scroll funkciós "középső" gombból nem? Ha egy nagyon picit felengedi az ember a nyomást, akkor már nem érzékeli a gép lenyomottnak, pedig a gomb simán le van nyomva. Valamennyire ez igaz a bal gombra is, a jobb tökéletes. Gondolom azért mert nem mai csirke a gép. Ezzel lehet bármit kezdeni?Ilyesmi gondom volt a W520-al is egy idő után, hogy ezen gyakran hazsnált gombokból "kikopik" a normál kapcsolási érzet, kissé érzéketlenné válnak...
-
csubuka
addikt
válasz
donjohnson #122079 üzenetére
Köszi
Persze v17 volt, Ubuntu Live alól az említett "fwupdmgr update" megoldással. Immáron v23 van.
Tölt a második USB-C /TB3 portról. Szóval túlélte
Ilyen FW updatekre nagyon nem csípem a Windowst.
Valóban erre a TB3 fwre nem volt pendriveos megoldás... de UEFI frissítésnél mindig azt tolom...
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Csak vettem egy T480-at igen korrekt állapotban szerencsére
Kezdetnek Linux alól nekiálltam a jó öreg Thunderbird chip firmware bug kikúrálásának. Még nem volt megdögölve, Linux alól megkapta a v23 megoldást. Sőt elvileg mindent felrakott a "fwupdmgr update" amit lehetett.
Ezért nem értem, hogy Win 11 alól miért lát valami full random szutykot:
Ez mi lehet? BIOS-t is frissítettem pendrive-ról, szóval nm értem, túl sok infót ez nem ad meg sajnos... -
csubuka
addikt
válasz
Bogyi007 #121722 üzenetére
Köszönöm szépen a választ! Köszönöm a tippeket!
Hmm, végülis meg kell húzni a határt méretben valahol, persze a 12-es gépek sem kizártak, de nem biztos, hogy kell ilyen pici.
Az X széria eszerint a 60-astól felfele eszerint nem annyira ajánlható? Olvastam, hogy 80-ban minden is forrasztott.
Azért 8th gen procival venném a gépet, ha lehet...
#121723ricsip: Köszönöm, a töltőt lealkudom
Teli vagyok velük. Az utóbbi évek selejtezéseikor a töltőt vissza sem kérték. Úgyhogy van "egy fióknyi" eredeti 65W töltőm.
Engem érdekelne ajavítás, de időben tuti nem éri meg és van benne rizikó, hogy megrottyantok valamit.
Köszönöm szépen a választ!
Végülis ez vállalható bevatkozás, de valóban jobban átgondolva, csak hobbiból nem biztos, hogy szét kéne borítsak egy gépet
MÁS:
Amúgy a 8.gen procis kitételem mellett a T480s korrekt nem?
Az USB-C kicopósodás nem annyira probléma ennél, mint a T580-nál? A kijelző flex jobb vajon? -
csubuka
addikt
válasz
csubuka #121720 üzenetére
Ha jól gondolom 8th gen i5 lenne az ideál meg 8GB forrasztott a lapon.
Ez tetszik itt az aprón.
Mondjuk az USB hiba javítása nem biztos, hogy egyszerű volna, inkább kerülendő lehet, mit gondoltok?
6 ropi csak az alkatrész alin, aztán buhera... 10k extráért van hibátlan, persze abban nincs kihívás
Alku nélkül így nem megérős...
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Elég rég voltam a topikban, de most Édesapámnak keresek semmi extra hordozós gépet és lehet, hogy bár kompromisszumosan, de Thinkpad lesz a legjobb (bár az utóbbi években már nem a régiek, de a többi márka is süllyedt). De azért egy tanácsot szeretnék kérni ezügyben a természetesen elfogulatlan topiklakóktól
A céges HP Zbook 15 G4 et át lehetne venni, de az nem igazán hordozós és a "jólelkű" cég 140k-ért adná az meg nem annyira jófej ár, hogy (piaci ár -20k), hogy emiatt beszoruljon az ember egy kompromisszumos használatba szerintem.
Alapvetően senmi extra használatra, ha az ember hordozható gépet akar, ami a mai viszonyokhoz képest "robosztus" (nem W520, de az nem is volt hordbarát) akkor a T480s lehet az arany középút, ahogy itt olvasom nem?
Az árak valami nagyon alacsonyak, 70k ahogy néztem már tök vállalhatót ad, akkor már inkább vennék 2db T480s-t, mint egy Zbook 15 G4et, mert se nem játszik, se nem komplex 3D CADezik magánba apám
Sajnos a T580-at nem szerettem annyira, nyiklós kijelzőház, csavarodik. kikotyógósodós USB-C töltőaljzat, kifényesedős trackpoint gombok. Végül a túlpakolt táskámban befeszült valahogy, fozikailag semmi nyoma nem volt, de a kijelzőnek kampó lent ment a céges lecsóba szeméttelepre kb, mert a lustik javíthatatlannak ítélték.
Ez a fenti negatív tapasztalat az "s" szériára is kivetíthető? Mondjuk 70ért ilyen kompromisszumokkal is okés lehet... gondolom ömlenek nyugatról a céges selejtezésekből és lenyomják az árat.
Mi lehet az ideális proci ehhez? RAMból a forrasztott lehetőleg legyen 16 gigás nem? Kb ennyire kéne figyelni?
-
csubuka
addikt
válasz
vicze #114416 üzenetére
Köszönöm a választ!
De akkor a G4-es Zbooknak PD töltésre ugyan nem alkalmas a Type-C csatija, de lehet a 40AF helyett valami Thunderbolt dock kéne, hogy ki lehessen használni a képességeit és nem erre a "virtuális GPU" féle megoldásra épüljön a dock, amire pl ez a cégtől kapott 40AF épülne?
*Mondjuk azt nem értem, hogy miért 135W-os töltővel jön a 40AF dock gyárilag.. nekem ugyan azt elhagyták a cégnél, úgyhogy kukáztam egy 65W-osat.
-
csubuka
addikt
válasz
vicze #114414 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a választ és a részleteket!
Értem. Akkor az abszolút nem PD képes a TB3 eszerint...
Ami érdekes, hogy valami mókányolást a G5 generációnál kitaláltak és ott már kissé korlátozásokkal, de tud PD-t a Zbook...
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy apró dokkos kérdésben szeretném a segítségeteket kérni. A 40AF (ThinkPad Hybrid USB-C with USB-A Dock) az csak akkor tölt USB-Cn, ha a célgép tudja a PD szabványt nem, Tehát egy Zbook 15 G4-et pl sosem fog tölteni, mert azon hiába van USB-C port, de az nem PD képes, ha jól gondolom nem?
-
csubuka
addikt
válasz
vicze #113637 üzenetére
Köszönöm szépen!
Értem, hmm, sajnos a visszafele kompatibilitás az kell, mert vannak régebbi gépek is, többek között a W520...
Kipróbáltam és megy 65W-os táppal is a Hybrid 40AF csoda
Gondolom a töltés funkciója lekorlátozódik ilyenkor... 65W slim tip tápom volt, 135W sajnos nem... Egyelőre csak a T580-al néztem.
-
csubuka
addikt
válasz
vicze #113632 üzenetére
Köszönöm szépen a további információkat!
W520 már szerintem necces több monitorral, vagy 4K-val.
Oha, értem... mondjuk a két monitor az csak fullhd lenne...
USB-C töltésen kívül, ha nem használsz több bagy 4K kijelzőt, szerintem nem vagy elörébb vele különösebben, de nyilván te kell eldöntsd.
Gyakorlatilag akkor nagy váltást csak a TB dokkok jelentenének, amik nem ilyen "szoftveres GPU" (most ez lehet elég helytelen leírás) megoldással élnének, hanem az USB-C-n át közvetlenül kapnál a videojelet az igazi GPU-tól (lehet ezt sem írtam le ideálisan
)
Azt sajnos értem, hogy ez nem túl nagy magic, de 40A7 nincs a cégnél (az legalább olcsóbb volt, ez valóban túlárazott a tudásához mérten...), csak ilyet tudnak adni most ilyen maradékot... ez nekem nem kerül pénzbe, ha mást szeretnék, azt viszont indokolni kell, mert nincs a céges listán. Erre meg még semmilyen jóváhagyás sem kellett, mert valami raktárszökevény maradék
-
csubuka
addikt
válasz
vicze #113630 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Igen, DE nem plug and play. Ez egy SW-ben emulált videó kimenetet ad, így kell hozzá driver, és estlegesen laggolhat.
40A7-et használtam eddig, az ugyanez a szoftveres megoldás nem? Ez a DisplayLink app fut a gépen ilyenkor... erős procis gépek ezek (8750H van a T580-ban), baj nem volt eddig, mondjuk csak fhd monitorokra voltak kötve.
De itt talán még ezen felül is más kell nem, ez talán, ha jól gondolom... Nem tudom, hogy mennyire fog összeakadni így a 40A7 dokk szoftverével
Mert mindkettővel kéne menjen, egyikről másikra mozgatva a gépeket...
Átalakítót adnak hozzá alapból, C és A fej.
Sajnos ennek az már nincs meg, ez ilyen céges "hulladék" kb. valahol a raktárban elhagyták a 135W-os slim tip tápot is, 135w régi féle tápot tudok max átalakítózni erre. De gondolom a 135W úgyis csak akkor kell ha valami 135W-os gépet akar USB-C tölteni az ember... (P1 Gen4 vagy fogalmam nincs egyáltalán...)
Tölteni csak USB-C-n tud, A-val nem.
Szuper, akkor talán ha csak USB-A-n kötöm a géphez akkor tényleg nem nagyon kell a Watt adatát nézni a kábelnek... mondjuk ami itthon volt elsőre kommersz Samsung vékony telókábel (USB-C<>USB-A) az csak USB2.0, az nem fog menni. Elő kell kukáznom valami USB 3.0-st legalább.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
A Hybrid USB-C USB-A Lenovo dokkoló (40AF) elvileg régebbi Thinkpadekkel is tudna működni, amiken nincs USB-C nem? Egy T580-al és egy W520-al használnám...
Ilyenkor simán egy USB-C<->USB-A kábel is jó lehet, ami akár a telefonokhoz jön manapság? Ezen a kábelen nem kéne, hogy a nagy villamos teljesítmény menjen nem?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Sajnos ahogy látom a mostani Thinkpadeken nem olyan hosszú életűek az USB-C portok, pedig semmi extra nem történik vele (mégis durván kotyog már)... Ilyen mágnesesen odacuppanó adapter kéne a gyári töltő végére vagy azokkal több baj lesz, mint haszon (sajnos ezekkel plusz kettő csatlakozás jönne a képbe, ami nem a megbízhatóság csúcsa gondolom... telókkal egyszerűbb a helyzet, ott csak plusz egy csatlakozás van ilyenkor...)?
-
csubuka
addikt
válasz
donjohnson #109590 üzenetére
Köszönöm szépen!
Igen, erre gondoltam.
#109591 vicze:
köszi! Szuper, jó tudni, én még sosem láttam ilyet korábban máson -
csubuka
addikt
Sziasztok!
Van egy USB3.0 Pro Dock-om (DK1522, 40A7), és az USB kábele, ami a géphez köti kontaktossá kopott. Van valami tuti forrás csak a kábelre külön szerintetek (az egyik vége elég spécinek tűnik sajnos)?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Az új USB-C végre már nem olyan egyszerű konvertálni a kör vagy téglatestes töltöket nemde? Vagy csak én nem találtam megfelelő adaptert jó áron?
-
csubuka
addikt
Ejj, ehhez képest nekem még tök jó a helyzetem a ventibeszerzési nehézségekkel...
De valóban a levelezéseteket bizonyítékként felhasználva csak visszakapod a pénz jó részét. Vagy volt ez a "Refunded returns" vagy mifene, hogy visszafizetik a viszsaküldés költségét a paypalnál vagy az ebaynél azt már nem tudom.
-
csubuka
addikt
válasz
FoxiestFox #91849 üzenetére
Lehet mégsem volt jó igen sokat kiakasztva tolni a W520- at, azért vigyázz vele. Persze lehet a kor és a por végzett az enyémmel simán... De kétségtelen, hogy sokat toltam kiakasztva. (Ez olyasmi lehet, mint a bányás kártyák hűtőjének a sorsa akár
) Csak eszembe jutott, hogy korábban írtad, hogy te is kiakasztva tolod...
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #98562 üzenetére
Ejj, itt pl írja is, hogy két beszállító van, ez az AVC meg az a másik (Delta szerintem), aminek olyan a matricája, mint a gyári sajátom. Túl nagy lutri itt másfélékkel szórakozni, tényleg hiába mondják, hogy minden W520-hoz jó ők se tudják meg még nem is igaz
*Bizonyos eladók írják, hogy minden "part number" és még a fotón levő matrica is kell, hogy egyezzen. Kicsit késő, tekintve, hogy ahonnan vettem, az meg volt győződve, hogy az övé az jó W520-hoz.
Ez az enyémnek a fotója:
Delta KSB06105HA, nem jött be az olcsó megoldás.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #98561 üzenetére
Ugye amit linkeltél annak a matricája is gyárinak néz ki és csak 0,4A max áramfelvétele van, a többi rizikósnak meg 0,5A. Lehet arra tilt a rendszer.
Ha lezárul a dispute-om és kapok vissza pénzt, akkor tényleg inkább erre a gyári-félére repülök rá már. Csak ez a cirka 6 ezres azért erős.
-
csubuka
addikt
válasz
RoboGuru #98559 üzenetére
A bekarikázott rész kínaiul azt jelenti, hogy "new, original, 3 years warranty".
Mondjuk, hogy hajtom be rajta ugye. Három év múlva már sehol sem lesz ez a shop. Valamint amúgy ugye az, hogy ezt írta a képre, az ne mtudom mennyire hivatalos ajánlattétel. Szöveggel külön nem írta le.
**Nem tudok kínaiul. Most épp még csak kínai havert sem vettem igénybe, csak a Google translate mobilapp képfordító megoldását.
Azért az a 20 dodó elég kemény, de jogos amit írsz, az elfecsérelt idő és idegesség meg pluszban jön erre. A mostani amúgy leírta, hogy W520-al megy. Nem ment, videót kapott, meglátom mit ítélnek az ebayen.
Ez inkább hasonlít a gyárira amúgy, amit linkeltél. Pl 3 csavar, nem négy tartja, kicsit más a sarok kialakítása a műanyag öntvénynek, meg ugye a 6-pines csati. Meg az idő is telik, legközelebb már jóra kell behoznom.
(#98560) RoboGuru: Jogos, ha már megcsinálom maradjon. De mire megcsinálom utálni fogom
Szóval az érzelmek ugye. Mondjuk egy időre ha jól összehozom, akkor legalább ezt a problémát elfelejthetem, ez meg bármi használttal előjöhet. Főleg, aminek időnként kiakasztjuk a ventijét.
Itt még nem ment meg a bizti, de ha sokat kísérletezek lehet vége lesz
-
csubuka
addikt
válasz
azbest #98553 üzenetére
Néztem azt persze, de olyan rigtig nincsen
A csati lehet, hogy gazdasági megfontolásokból ez a 4-pines. Ilyet tudtak olcsón venni és végülis belemegy gond nélkül az alaplapi 6-pinest fogadóba. Típusra ugyanaz. Szóval attól még lehetne okés, nem kell beerőltetni, pont olyan a kialakítása, mint a 6-pines.
Ilyen az enyém, 6-pines a lapon:
Persze az is lehet, hogy első szériás a W520-am (11/05 gyártás amúgy) és változtattak valamit menet közben később. Ha ez a venti belső elektronikájában is megnyilvánul (nem csak a csatiban) az igen nagy szívás lenne.
Ugye a T520-é, meg ilyen, szintén 6-pines, ha jól látom:
Simán lehet, hogy az utángyártottak nem tudtak 6-pineset szerezni vagy 100000 darabnál a 6 és 4 pines közti árkülönbség már pont elég volt két fagyira a gyártónak
Én is tuti bevállaltam volna egy ilyen okosítást annyiért.
-
csubuka
addikt
Ha nem is ilyen "hardveres", dekopírfűrászt igénylő módosítás, de egy fan error mentes bios nem ártana. Aztán mindig maxon, 5V-on járatni és csucsu. Azon meg, csak valahogy a kis fordulatokon nem adja. De kétlem, hogy ilyen volna.
Vannak itt itt azért megoldások
No persze... Mi a logika abban, hogy a CPU foglalat ki és visszazárása mmegoldaná ezt. Épp mákja volt.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #98549 üzenetére
Az is kicsit bizalmatlanságra ad okot, hogy az utángyártott ventik csatijai 4 pin-esek, míg a gyári 6-pines, amiből csak 4 van kihasználva. Típusra ugyan olyanok. A 4 pin-es bemegy hibátlanul a 6 pines ellen-csatiba, 2 pint szabadon hagyva. Lehet, hogy csak olyat tudtak olcsón szerezni a kínaiak, 4-pineset. A pinout ugyanaz, azonos sorrendben követik egymást a színes kábelek.
Utángyártott:
Gyári:
**Elvileg itt az előbb linkelt venti új. A kínai kép Google translate-es fordítása nyomán
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
*W520 venti kövi felvonás... (előzőek)
Ma még kicsit mókoltam. Külső 5V-ről felpörgettem a ventit (a gyári minimális zsírral újrakentet, mondjuk még teljesen szárazon is összerakhatom azt próbából, de időm nincs ennyi ezzel játszani), csak, hogy az új kenőanyag eldolgozódjon
.
Utána egyszer bekapcsolt, aztán majd megint fan error-t dobott...
Többet úgy nem szedem szét, hogy nincs jó venti. Amíg benn van a hőcsöves okosság/thermal module, addig másik ventivel beindítom a gépet, hogy bebootol-e szépen... szóval új venti lesz feltétlen. Utána meg eladom a gépet, mert erősen negatív érzelmeket hozott ez nekem
Itt találtam alin egy drágább beszállítót W520 ventire. Ennek a lapátozása és a felirata is a gyárival megegyezik, de csak a képek alapján. Sehol semmi leírás. Mindeközben a címben/nevében "AVC" van, ami meg nem a gyári.
Szóval lehet ezt azért bepróbálnám, a jelenleg itt levő újhoz képest más. Ez tuti új ugye? Csak mert sok használtat árulnak és nem tudom, hogy ez az-e. Nem látom sehol, hogy írná...
Hagyjam a fenébe és rendeljek egy 45W-os thermal modult és annyi? Lehet az kevesebb nyomor, mint belevaló ventivel szívni, nincs ennyi időm erre...
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #98076 üzenetére
Sziasztok!
Folytatódik a korábban részletezett W520 venti-kálvária
Hiába az új venti még mindig érdekes a történet. Ezzel szépen felpörög bekapcsoláskor, de fokozatosan lefullad. Visszaesik a fordulat, megint felpörög, megint visszaesik, majd letilt. Újraindulás után ugyanez. Bootig már nem jut el. Legalább felpörög, szóval nincs véglegesen megmakkanva benne semmi talán, de ez már a korábbi biztosíték ellnőrzésből is látszódott. Már ha mégsem ez a tiltás valami elszállt alkatrész miatt van a lapon.
Ilyen volt már bárkinek ebayes utángyártott ventivel? Azt néztem, hogy a gyári ventire 0,4A van írva, erre meg 0,3-0,5A. Lehet túl nagy ilyen brutál felpörgéskor az áramfelvétele, azért tiltja a rendszer? Vagy gyárilag túl sok kenőanyagot raktak ennek az újnak is a tengelyéhez?
Kissé frusztráló ez a probléma őszintén. Ismét megnézhetem a gyárit szárazra törölt, kenetlen üzemmódban, hátha...
-
csubuka
addikt
válasz
darvinya #98218 üzenetére
Ez nem a megszokott WD-40 amit használtam, hanem ilyen.
(#98219) azbest: Értem, köszi! Szilikonspré még lehet, hogy van valahol itthon amúgy szerencsére. Bár félek többet kísérletezni, hogy más anyaggal elindul-e vagy sem. Ha a végén a kísérletezéssel kinyírom az F13 ventiszabályzó biztosítékot, akkor jelentősen nagyobb kárt okozok, mintha egy új ventit szépen beraknék. Ezért csak egyszer futottam neki, mielőtt rendeltem ventit.
-
csubuka
addikt
válasz
darvinya #98205 üzenetére
Köszönöm szépen!
Így, hogy egyszer már összeraktam rosszul, legközelebb már csak új ventivel fogom. Egyszerűen sajnos ez így olyan időveszteség, hogy nem adja ki.
Én egy ilyen WD40-féle általános zsír-sprével fújtam minimálisan oda. Ez nem a sima WD40, ami nem is igazán kenésre van optimálva, hanem ilyen speci bringás zsír. Már nincs, beszerezni meg épp nem érdemes sajna.
Megnézem mit tud az új venti majd és jelentek, hogy hangban korrekt-e.
-
csubuka
addikt
válasz
RoboGuru #98201 üzenetére
Köszönöm a tippet! Simán lehet, a kenés elött kulso forrasrol felporgott.
Igazándiból minimalisat raktam bele a kenoanyagbol es ujabb kenoanyagot vennem itt (Daniaban) dragabb, mint rendelnem egy uj ventit. Szoval nem tudok sajnos tobbet kiserletezni vele.
Mindenkepp zsir kell ebbe felteszem az olaj annyira nem jo. Valamint ha egyszer osszerakom nem akarom tobbet szetszedni amig nalam van. Az meg leginkabb az uj ventivel garantalhato talan...
-
csubuka
addikt
válasz
vargas0502 #98194 üzenetére
A kis kópé W520 még a 135W-os táppal is csinálja ezt
Legalábbis akksi kiszedés után belassul. Egyedül a maga által gyárinak kikiáltott 170W-os, ami nem okoz semmi hibát. Mondjuk ha van benn akksi akkor semmi gond.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #98190 üzenetére
Jó a biztosíték "szerencsére". 3 milli-Ohm-ot mér az gyakorlatilag ugyan olyan, mintha csak összeérinti az ember a két mérődrótot, szóval semmiképpen sem szakadt, hanem megfelelő állapotú.
Viszont ha az új ventivel nem megy majd, akkor nagyobb gond lesz, mert nem biztosíték hiba lenne a helyzet, hanem valami tök más. Meglátjuk hamarosan.
-
csubuka
addikt
Wow, köszönöm szépen!
Nem semmi... nem gondoltam volna, hogy ilyen dokumentáció elérhető ezekhez
Jó a link, korrekt fórumra visz
(#98179) sutszi: Köszönöm szépen a tapasztalat megosztást. Sajnos lehet, hogy ez lesz a vége, meglátom amikor befut az új venti.
***MEGTALÁLTAM AZT HISZEM.
Ez ugyan T520-ról szól, de a dokumentáció szerint F13-nak hívják W520-on is a venti SMD biztosítékát.
T520:
Pirossal mutatva van rajta. Ugyanezen oldalon a venticsatlakozótól nem messze nekem is van egy F13 bizti a W520-on. (11/05 gyártás) Rámérek majd csak nehéz hozzáférni.
-
csubuka
addikt
válasz
FoxiestFox #98176 üzenetére
Csak gyűtjöm a tudást a legrosszabb eshetőséghez
Még nem jött meg az új venti amúgy... Szóval még működhet is, csak nem ártana rámérni előre is.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Esetleg tudja valaki, hogy W520-on hol található a ventihez tartozó SMD biztosíték az alaplapon?
Köszönöm előre is!
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Korábbi W520 "fan error" szenvedésem nem ért véget még
Szétszedve, a venti házát kiszedve a hőcsöves "thermal module"-ból minden további nélkül ki lehetett szedni a rotort a helyéről.
-Normális ez így? Nem kellett volna valahogy rögzítve lennie, mint asztali PC-k ventijeinek, ilyen zéger-gyűrű szerűvel?
Mindegy is szépen kitakarítottam, minimális zsírt raktam a tengelyre. Könnyen mozog kézzel, persze ezt csak "érzésre" tudom mondani.
Továbbra is rossz, de legalább nem nyírtam ki a gépet teljesen a nagy munkában
Fan error. Jön az új venti ebayről.
-Addig is ilyen fan error-os állapotban, ha tiltva van a venti, akkor nem is igen lehet rámérni a csatira a lapon, hogy van-e ott feszültség nem?
-Vagy épp bekapcsoláskor azért kéne ott egy pár V-ot mérni eltávolított ventillátor csati esetében az alaplap "konnektorában"?
Mert ha nincs ott fesz, akkor meg az SMD bizti áthidalásának is neki kéne veselkednem. Korrekt kicseréléséhez nincs kellő eszközöm, szakszervízt nem hiszem, hogy megérne. 10-15k csak, hogy korrekt bizti legyen ott az annyira nem biznisz.
**Hét év után sem volt kiszáradva a hővezető paszta, szóval ezeket még korrekten csinálták. Asztali lapjaimnál simán kiszáradtak fele ennyi idő alatt is. Persze a csere már nem ártott neki, de nem kőkeménységű volt, ezért is voltak jó hőmérsékletek a gépben, amíg meg nem döglött a venti.
-
csubuka
addikt
válasz
darvinya #98054 üzenetére
+(#98055) Tim82: Áhhá. Oké, bocsi a kavarásért akkor. Értem már. Köszönöm szépen!
A Q2000M-el kell a másik borda akkor. Az valóban 55W-os, szemben a Q1000M 45 W-os kivitellel.
Badarságot írtam akkor vagy legalábbis a W520-nál a hűtő minden CPU-val okés, egyedül a GPU kiviteltől függ.
-
csubuka
addikt
válasz
tothjozsi96 #98048 üzenetére
Hmm, korábban Tim82 írt nekem ezzel kapcsolatban.
Az én gépem pl egy 2540M (35W) és egy Quadro 1000M (45W) kombóra építő W520, szóval sima i5 két-mag, de integrált és dedikált GPU-t is felvonultat.
Ez alapján viszont a kisebb, 4284-25G típuskódhoz tartozó, "Thermal module for W520, 45W" van benne. Szóval hiába dedikált GPU mivel nem i7 van benne QM-féle ezért lehet még így is van különbség. Azt nem értem, hogy a 45W mire vonatkozik, mivel a GPU és CPU max elfűt 80W-ot.
Szóval a hűtőrendszer nevében elég erős ez a 45W.
*Szóval megeshet, hogy altípusok is vannak a dedikált GPU-s és a nem dedikált GPU-s hűtések között.
-
csubuka
addikt
válasz
darvinya #97964 üzenetére
Persze jogos, hogy nem árt óvatosság. 3V természetesen okozhat kárt. De tényleg az is egy faktor, hogy részleteiben milyen az ESC belső kapcsolása.
Direktben természetesen nem szívattam meg a porszívóval. Csupán a környékét és kicsit elpörgetve, lefogva megszívva a porszívóval. Nem hagytam, hogy igazán felpörgethesse. Valamint a bordákat kívülről megszívva is próbálkoztam, de amúgy ez persze nem oldotta meg a gondot. Mindenesetre valóban korrektebb lehúzva szívatni
Természetesen, csak kétszer dolgozni semmiképpen sem akarnék. Megnézem hogy lesz időm a héten. Azért én gyakorlatlanként ezzel biztosan szívnék 1,5 órát.
-
csubuka
addikt
válasz
darvinya #97956 üzenetére
Hmm, valóban akár okozhatna ez gondot, de egy átlagos BLDC vezérlőelektronikát/ESC-t nézve addig amíg az indukált feszültség nem éri el egy beépített dióda nyitófeszültségét, addig nem igazán lehet gond. Utána meg ismét a pontos alkalmazott kapcsolástól függ a probléma nagysága.
Viszont mivel az 5V/"max kitöltési tényező" nagyjából 80/sec-es fordulatot eredményez, ezért a kézzel forgatás meg a minimális forgatás amivel a porszívó ügyetlenkedéssel elvoltam az minimális feszültséget indukál csak. Szélsőséges esetben lehet ebből baj persze akár, de kétlem, hogy most épp ez fennállt volna.
**Zajosnak nem zajos a venti mondjuk. Ellenben nem pörög fel bekapcsoláskor, csak kicsit később beindul szépen. Ha már addig lebontom a gépet, akkor csak tutire fogok menni, mert a bontási idővel már lesz ára a dolognak, így egy új venti tuti játszik akkor már.
-
csubuka
addikt
válasz
darvinya #97944 üzenetére
Köszönöm szépen a további részletezést!
Hmm, értem. Akkor inkább szívattam, nem fújtam. Hátha elmegy még egy kis ideig. Addigra meg berendelek egy új ventit és ha már szétszedem jobban, akkor mindenképpen azzal rakom össze, nem újrazsírozottal.
Amúgy ezeknke a gépeknek max fordulató ventivel kéne indulniuk? Nem figyeltem meg eddig. Nekem totál csendesen indul és később kezd felpörögni fél perc múlva. Lehet, hogy gyíkja van, mert menet közben kicsit ugrándozó hangja van, hogy fel-le változik a fordulat úgy, hogy amúgy nem kéne. De az is lehet, hogy eddig nem figyeltem most meg nagyon nézem.
Á, így már addig nem nyukszom amíg nem lesz cserés.
*Konkrétan maxra kiakasztva, "64" állásban be-beesik a fordulat, akad ez még most is, zsírzás az csak időleges gyógymód lenne amúgy is gondolom.
Az érdekes az, hogy nincs csapágyas hangja amúgy, lehet, hogy a motorjába ment meg valami vagy szimplán szösz ment a rotor és a tekercsek közé és az visszafogja?
-
csubuka
addikt
válasz
darvinya #97942 üzenetére
Felpörgött szépen 5V-ra direkt rákapcsolva!
Amikor a gép működése közben leállt, akkor éppen pl 32xx fordulatot mutatott, hiába állt éppen zérón valójában. Szóval nem zérót mutatott, ami miatt letiltódott.
Ugyanakkor most a megjáratás után visszatéve jó.
Annyit tettem még, hgoy mindent kisütöttem, bekapcs gomb többszöri megnyomás, BIOS elem lehúz, bekapcs gomb többszöri megnyomás. Egy nap várás. És most hibátlan. Lehet a BIOS-ban kotyvasztódott meg valami. Tudnék rátolni egy BIOS update-et, csak korábban a whitelist-es BIOS opció miatt nem akartam a legfrissebbre frissíteni, hátha az megszüntette volna a kiskaput.
Ugyanakkor egy porkifúvatást tolok rá, ráfér.
Lehet éppen akkor minimum fordulaton nem tudott elindulni (mondjuk szerintem ez is max fordulatszám "céllal" indul, de gondolom nem túl jó a nyomatéka startkor). Vagy valami akadályozta az átlagnál jobban és azért letiltotta magát, ugyanakkor a külső tápot ez nem érdekelte és nagyobb áramot tudott adni neki akár. Valamint a külső táp olyan 5,3V-ot adott neki, as is lehet segített neki kitörni a gondból.
-
csubuka
addikt
Értem, köszönöm!
4284-25G, ez a "Thermal module for W520, 45W" elvileg. De ezt az egész hőcsöves okosságra értik. A venti ugynaaz lehet elvileg talán mindkettőnél. Csak az ebayen vannak érdekes variánsok.
Nekem meg csak a venti kell a hőcsöveknek semmi baja.
A baj az, hogy az ebay-esnek még a csatija is tök más, mint a gyárinak
Meg a lapát-kialakítása is, jelentősen kevesebb lapátkerés van, gondolom a légszállítás is más, mint a gyári. Elég trágya lehet még ha menne is, ha a gyári csatlakozót rárakom, mert kábelezés az ugyan olyan színre meg mennyiségre. Gondolom mondjuk max berendelem és ha nem jó csaticserével, akkor refund, ha már átrázós a címe. De ez időpocséklás és szemétgyártás volna.
Csalós-csati:
Ha a T520-é ugyanolyan venti (nincs külön típus-száma annak, így nehéz ezt tudni), akkor abból vannak hihetőbb alkatrészek a neten.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy kis tanácsot szeretnék kérni Tőletek.
A szeretett W520-amban menet közben megállt a venti. Nagy gond nem lett, 60 fok körül idle-ön azért hamar észrevettem, hogy nem pörög, szóval egy pillanatig sem melegedett túl.
Kikapcs után persze be már nem kapcsol a jól ismert "fan error" miatt, bootolást megakadályozva.
A fényképen látható a csatlakozó, ha jól gondolom, ami a ventit táplálná és monitorozná. Igaz-e, hogyha a piros kábelre +5V-ot (ez 5V-os azt hiszem), a feketére meg a földet kapcsolom külső tápról, akkor fel kéne pörögnie, ha alaplapi jellegű a gond? Szóval ha nem pörög fel, akkor nyert ügyem van talán és tényleg "csak" a venti a rossz. Hét éves, céges éjjel-nappal környezetben szolgált sokat, szóval simán belefér. Hangja nem volt rossz amúgy.
*Persze valami alaplapi SMD biztit is magával ránthatott, de az azért még menedzselhető tán.
Ugyanakkor sajnos többféle venti van W520-hoz. Van bevált esetleg, ami a Q1000M-es dedikált GPU-sokhoz bevált?
Köszönöm tippjeiteket előre is!
-
csubuka
addikt
válasz
vargas0502 #97573 üzenetére
Gondolom azért mert aki beszerezte az elégedett. Nekem is marad még. Gondolkodtam, de mire cserélném. :-) Kicsit nagy szegény, de amúgy korrekt ha nem kell valami húdebrutál teljesítmény. De négymagossal még ereje is lehet. Nekem a csend többet ér mondjuk.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Azt jól látom egy W520-ban, hogy nem lehet BIOS-ban lekapcsolni a fő háttértárat?
Azért kéne mert van egy fizikailag másik HDD-m, amin van egy Win10, ami ugyanazon gépen lett installálva, de nem dualbootban. Azt akarom használni helyenként, de gondolom összeakadna a jelenleg benn levő ssdvel. Vagy ki tudja... Lehet elég bootsorrendet módosítani?
Ezt lehet túlgondolkodtam. Csak semmiképp sem akarom, hogy a rizikós HDD-m bármit összekavarjon a mostani fő SSD-men.
-
csubuka
addikt
válasz
donjohnson #97153 üzenetére
Akkor ez kilőve. Csak a saját gépemen hasonló tapasztalás miatt ez volt az első ötletem.
-
csubuka
addikt
válasz
kraftxld #97150 üzenetére
Van benne akksi?
Nekem akkor laggolt a W520, ha pl nem teljesen gyári töltővel nyomtam (135W a 170 helyett) és az akksit kivettem belőle és csak konnektorról hajtottam. *Gondolom ilyenkor azért limitál, mert hirtelen terhelésmegugráskor leránthatja a kisebb táp feszültségét vészesen és ezt az akksi nem tudja kiküszöbölni, mert nincsen benne. Ezért inkább tutira lekorlátozták, nehogy ilyen gond legyen. Hiába az én sima i5-öm meg 1000M Quadrom ellene 135W-ról is, van olyan gép ami nem szóval ilyen a BIOS.
-
csubuka
addikt
válasz
FoxiestFox #97089 üzenetére
Szerencsére tényleg nem valami komoly dolog
Meg látszólag nem lötyög semmi kifejezetten...
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #96975 üzenetére
Sziasztok!
Nincs valakinek W520-a hasonló problémával? Már, ha ez probléma és nem csak én néztem be...
Köszönöm
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
X200s-en a mikrofon Win 10 beépített Skype-ban lehet, hogy azért nem megy, mert hardveresen rossz? A szalagkábel szakadás kihathat arra is?
Esetleg BIOS-ban tiltható? Én nem vagyok anyáméknál mondtam nézzenek bele a BIOS-ba, ök nem találtak benne mikrofont, én meg nem emlékszem rá. Egy hónapig tuti nem látom őket, addig meg baj lesz, ha ez így nem megy.
Driver nincs az audio-részhez Win 7 után, szóval ott nem nagyon tudok mit varázsolni.
-
csubuka
addikt
Köszönöm!
Igen próbáltam dokkról. Se kép, se hang sajnos. Jó gép esetén a dokk visszajelez egy ilyen zöld háromszög felvillanásával, ha csatlakoztatjuk a gépet.
Visszakötök rá egy kijelzőt majd és megnézem villan-e bármi LED.
Az IC-k normálisak szerintem mégis, lehet ez valami ragasztó a felületszereléses technológia velejárója akár. Ezen a fotón, ahol az SMD biztosítékokat listázzák szintén hasonló talán ragasztó pöttyök vannak rajtuk. Húsz alatti biztosítékot hamar ki lehet mérni. Ha egyik se hibás, akkor viszont csucsu, megy a kukába, mert csak bonyolult hibája lehet vagy gazdasági totálkáros legalább.
Erre az Intel feliratú IC-re gondoltam:
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Kidobás előtt még egy gyors tesztet csinálnék egy T500 lapon, ami nem indul be egy kijelzőbuhera után (venti se pörög fel). Ehhez kérnék egy kis segítséget. Fesz van a lapra menő csatinál, égésnyom nincs. Van tipikus SMD biztosíték, amit esetleg érdemes lehet megnéznem a lapon?
Érzésre billentyűt bekötve vagy dokkról még ilyen csupasz állapotban is indulnia kellene... Vagy tévedek?
Egyetlen egy kérdés még, hogy ezek a kis ragasztó pöttyök a lenti képen az IC-k sarkán hibák (megolvadt?) vagy az gyárilag ilyen? *hynix meg intel feliratúak
Ha nem bizti, akkor tuti értelmetlen buherálni gondolom. Így is, de hajt a kíváncsiság...
-
csubuka
addikt
válasz
Tikakukac #96222 üzenetére
Ejj, az X230-hoz képest gondoltam, hátha. Csak mert nekem nagyon vékonynak hatott az X220 anno pl a palmrest széleinél. Ahhoz képest egyenletesebben vastag a T420s.
(#96224) grafikus72: Nagyon szépen köszönöm az elemzésed a gépválasztást segítve
Sajnos igen a két gép, mindkettő specifikusan arra kihegyezve, amire kell a legjobb megoldás, mert a T4x0 az pont beesik talán két szék közé. Ha meg egy gép marad, akkor hiába van asztali, lehet maradok a W520-nál. Minden választással úgyis annyi a kompromisszum. Csak alapvetáen újra kell majd raknom a gépet új, nagyobb SSD-re, akkor meg már másikat akartam
De akkor lehet maradok ennél.
**A W520 megy 135W-os táppal is gyárilag szépen. Én is azzal használom, de az is egy tégla még sajnos. Nekem sima i5 van a W520-ban, cserébe igen halk és hűvös. QM i7-el és dedikált GPU-val csúnya dolgokra képesek sajnos a W520-ak, ahhoz mág nem elég a hűtése rendesen a netes tapasztalatok szerint.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #96219 üzenetére
Nem lehet, hogy a "T430s" lenne a megoldás a problémámra? Ha kifogok egy jó akksisat azzal normális keretek között azért 2,5 órát, max 3-at csak elmegy még. És hordozhatóságban a T430 és az X230 között van és elvileg strapabíró, bár megvannak a tipikus töréshelyesi, a bal alsó palmrest sarokban ahogy nézem (de a W520-amnak is van tipikus helye hasonlóan ott). Itt már talán érezném a hordozható feelinget W520-ról váltva és kis cuki 65W-os táppal is csapathatnám.
-A beforrasztott CPU egy problem, de i5-nél komolyabbat egy laptopba a hűtés miatt úgysem kívánnék.
-A dedikált GPU-k halnak bennük a hirdetéseket nézve, az most nekem szerencsére úgysem kell. -
csubuka
addikt
válasz
btudos #96209 üzenetére
Köszönöm a választ!
440 biztos, hogy nem lesz, az nagyon nem tetszett, amíg az volt a cégnél. Kezdve a gyenge hangszórótól, a foltosodó kijelzőn át, meleg is volt, meg recsegett.
Akkor inkább tényleg valami alja kijelző és menjen rá 40 ezer egy modra.
A 430-ak jobb árban mennek aprón, mint a 20-ak. Ezt nem teljesen értem így első ránézésre. mindenki BIOS-t akar mókolni és azt túl nehéz a 30-ason? Én sosem mertem eddig még, pedig az új wlan miatt akartam, aztán hagytam, szóval az nekem annyira nem fontos.
(#96210) azbest: Köszönöm válaszod! Sajnos a 768-al én sem tudnék együtt élni. Akkor mod lesz belőle vagy ilyesmi. Igen a HD3000 miatt akarnék a 20-astól távol maradni igazán, meg a natív USB3 az azért kellemes. Valamint túl réginek tűnik a gép a régi billentyűzettel
A 430 az egész "fiatalos", ahhoz képest és talán kevésbé koszolódik a szigetes billentyűzet. Annyira nem hiszem, hogy ragaszkodnék a régi féléhez.
(#96211) Tikakukac: Köszönöm szépen Neked is az újabb választ! Értem, azért inkább hanyagolom szegény 40-est, nagyon roszs benyomást tett rám sajnos.
Sajnos az a lötyögés az előjött régen már egy másik gépen láttam igen.
Igazad van, annyit lehet megér simán, csak egyelőre még nehéz ez a 12 vagy 14 coll
Optimális lenne az X széria, ha nem lenne annyi kompromisszum is a kis mérettel.
Eszerint viszont a HP (8470/2570), DELL(6430/6230), Lenovo (T430/X230) választás az itt inkább szimpátián múlik, illetve meg ahova épp bepottyan valami olcsó példány azt kell venni, már ha nem leharcolt.
-
csubuka
addikt
válasz
Tikakukac #96207 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm az alapos elemzésed!
-Ez nem hangzik túl bíztatóan, hogy nyikorog mind. Jobbak a 20-asok?
-Ha ennyire rossz a kijelzo az ismet nem egy jo hir. A W520 TN panele egész elfogadható, legalábbis számomra. Alapvetően akkor a ritkább 12 és 14 collos kijelzőkkel van a baj eszerint általában? A T440p-nek valóban kritikán aluli volt a kijelzője sajnos tapasztalatom szerint, reméltem a 30-asé jobb azért.
-Az antenna keret törés az amikor az a külön csík kilötyögősödik a hátlap tetején?
-Ez a kijelző mod azért a gép árához mérten húzós nem? Ugyanannyi, mint maga a gép kb. gondolom... Akkor már lehet valami rivális Dell vagy HP amit nézni kéne, csak az ugye más kinézet, meg mégsem Thinkpad
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy kis gépcsere tanácsot szeretnék kérni Tőletek...
Ha a W520-nál kisebb gépet akarnátok - mert a GPU-ja nincs kihasználva és egy tégla a tápja, meg túl böhöm és komoly dolgokra úgyis vagy a céges vagy az asztali lenne hazsnálva-, akkor T430 az opció manapság nem? Elég olcsók, ahogy nézem, lehet, hogy a a gazdaságosság is felé mutatna.
-Ami tetszik a T430-ban az X230-hoz képest, hogy masszívabb, fizikailag szeparált touchpad gombjai vannak és van bele 900-soros kijelző gyárilag (az nekem többet ér, mint az IPS), meg a caddy opció, meg gondolom hűvösebb és halkabb, meg a nem forrasztott proci, meg a fedél zárja, ami nincs az X230-ban. Méretben azért egész elfogadható még szerintem a T430 talán.
-Amúgy az X230-nak már nem olyan beteges, hibára hajlamos az USB csatlakozója, hogy kitörik a pöcke? Gondolom sajnos a palmrest az ott is érzékeny azért, csak, hogy legyen gond vele. A mérete a vonzó csak.
-A kijelzőmodok drágák és ahogy írjátok, csak gond van a panelokkal. Nekem inkább a felbontás fontos, mint az IPS kivitel, főleg, hogyha gyakorlatilag nem lehet IPS-t normálisan szerezni bele.
Repüljek rá a T430-ra?
Köszönöm előre is!
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy ismerősnek ajánlottam egy T520-at, de végül egy random IPS-es X230-at hozott el. A ghosting-on (inkább nem is szólok erről neki, átlaguserként nem hiszem, hogy észrevenné... az amúgy mindet érinti?) és a szigetes billentyűzet (sose volt TP-je előtte, szóval neki mindegy szerintem) sokak által keséssé megszokható mivoltán kívül nagy baja nincs a gépnek nem?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Ha egy ismerős cserélne T500-at, akkor a 20-as széria alá ne adja nem? Ha megelégszik a 14 collal, akkor a 420-ok nagyon olcsón mennek. Van ennek valami oka,azt leszámítva, hogy a leharcoltak amik 30k-tól kezdődnek (ütés vágásra csak jó az)? Nekem bejött a saját W520-am talán jó lehet a 420 is.
-
csubuka
addikt
Nagyon szépen köszönöm!
-Ezzel mindenre megoldást mutattál, szuper. Nincs PATA vinyóm, így az üres. Ez megmagyarázza a felesleges tökölést.
-A venti elég zavaró, de akkor megszokom.
-Mókolásra fel, szuper, akkor megoldom, pedig én is mindent okosba beállítottam a BIOS-ban már, csaknem adta be magát mégsem.Poénból a pár ezrest megéri. Meg mert apám kért egy random műhelyes gépet. Csak egy "space"-t kell szereznem és újra szól az elpusztíthatatlan T43. Amúgy valami DOS-os akármit kell majd rajta futtatni, szóval nem kell egy core-iPaks2 erre a célra.
Van egy elfekvő 32 gigás SD karim. Ez akár jó lehetne nem? Vagy a 32GB tól sok ha DOS-t akarok futtatni rajta mert az nem fog bírni vele?
(#93774) Mirr Murr: Sajnos, gondolom csodák nincsenek. Szerencsére el vagyok árasztva modern TP-kkel: céges T440p "átok" becenévvel (talán idén cserélődik már
Egy 420-as jöhetne simán helyette
Az tuti kényelmesebb) meg a saját W520-om. Az korrekt mondjuk. El akartam adni mert nagy szükség nincs rá, de egyszerűen jó. Ez csak ilyen trollkodásra kell, meg mert csoda, hogy 11 éves akksival egy órát bír.
-
csubuka
addikt
válasz
Madara-san #90203 üzenetére
Szia!
Meg tudnád adni, hogy honnan szerezted és bevált-e a whitelist mentes BIOS a W520-hoz? Lehalt a wifim, szóval inkább valami jobb modult újítanék bele akkor...
Tudom, hogy a "mélyből" szedtem elő ezt a hozzászólást, de nem találtam máshol W520 whitelist okosságot.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy "hobby" T43-al szórakozok most. Édesapámnak a műhelybe jó lesz, oda való ez a szerkezet úgy is
(Mókoltam hozzá egy tápot egy 90W-os 19V-os HP töltőnek egy buck konverterrel való házassága révén.)
Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni egy párat:
-Ezeknél normális, hogy az IBM Thinkpad feliratos boot képernyőn tölt 30 másodpercet kb?
-Olyan hullámzó hangja van a ventinek. Mintha időnként elszabadulna a fordulatszám, majd vissza is állna azonnal szinte. A halálán lehet a venti vagy ez ilyen?
-Ésszerűen vinyót rakni bele egy SATA konverteres caddyben érdemes tán? A sima HDD helye PATA szerintem...Amúgy tizenegy évesen pöcc-röff, újszerű külsőre a hiányzó space billentyűn és HDD fedelen+sínen kívül. Mondjuk gyakorlatilag a kukától mentettem meg, nem volt szívem ott hagyni
Viszi az Ubuntu Live-ot mint állat.
-
csubuka
addikt
Köszi a választ!
Az is lehet, hogy nincs felrakva valami power manager driver azért csinálja ezt netán? Vagy a CPU-Z-t se az AIDA-t nem tudom adminként futtatni és így rossz értékeket olvas ki? Nem tudom.
Nem hiszem, hogy anyira melegedne, persze nem kizárt, majd még kicsit szórakozok vele másik táppal, hogy látszódjék mi a helyzet. Linux alatt rendes AIDA64 alternatíva van netán? Meg CPU-Z alternatíva? Live Ubuntuval legalább admin lennék.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #92615 üzenetére
Megnéztem, másik kábellel jó Win7 alatt, valamint ugyanazzal a Win alatt "bugos" kábellel bezzeg Ubuntu alatt jó
De feltehetően nem hardveres így.
Ugyanakkor most utánamentem a 65W táp hardveres korlátozásának és AIDA64 stressz alatt ˇ~2.6GHz-en megy a CPU (i5-4300m), GPU is stresszelve van. CPU-Z-ben néztem a frekit. Eszementen akad a gép a stressz teszt alatt, Turbo látszólag nem megy, bár ezt nem tudom hogy kéne nézni. A vicc, hogy ha nem megy a stresszteszt akkor is max frekin ketyeg elvileg...
Balanced séma van BIOS-ban meg Win-ben is mindenhogyan.
Ugyanakkor terhelés alatt az SSD helyes működését hogyan tudnám ellenőrizni? Sima sebességtesztet nyomva, miközben mondjuk a GPU-CPU AIDA alatt terhelve van és 65W táppal tolom? Majd összehasonlítani nagyobb táppal vagy stresszteszt nélkül a sebességeket?
*Lehet, hogy a Balanced felel a gondért, mert a W520 szépen megy stressztest alatt is, mondjuk az éppen High Power-en van (a Turbo is ment). Ja és az képes levenni a frekit ha nincs terhelve, vlami szoftveres vagy driver gondja lehet a "szegény" T440p-nek?
-
csubuka
addikt
A tapipad az az X220 "élmény", de ott volt rendes gomb a trackpointnak és ezzel el is volt intézve
. De nem tudok kéretni bele 450-est, már így sem szeretnek engem az IT részlegnél (mindig valami külön utas okosságot kérek tőlük), szóval ez van. Magángépnek W520-am van egy ideje, azt nem nagyon tudom oltogatni, az korrekt, mondjuk a kijelzője pocsék. Ütés-vágást is bírja korlátozottan. Valahogy olyan nem annyira masszív érzése van a 440-nek ezzel szemben. Hajlítódik a billentyű, de amúgy tényleg teszi a dolgát végülis. Ámde ha nem céges lenne nem biztos, hogy vennék olyat magamnak. A gyenge kijelzőburkolat és foltos kijelző kombó sem túl biztató. A cégnél szinte az összes 440-nek (voltak szép számmal még tavaly) apró-foltos a kijelzője. Persze nincsenek babusgatva, de a W520 azt is bírja és hány éves már.
(#92619) Tim82: Köszönöm szépen a felajánlást, bepróbálkozom majd előtte egy állítható feszültségű labortáppal, ami kellő teljesítményű, hátha találok ilyet. A csatlakozó itt még a nagyjából szabvány 5.5 mm x 2.5 mm, amiből van elvileg olyan ami talán bírja az áramot és még ilyen berögzítő horonya is van. Majd mókolok valamit, fő a házi megoldás.
Érdekességnek megtartom, ha megy a gép, mert ahhoz képest a T5xx-as széria már nem az igazi
Ilyen dedikált GPU bajai nem nagyon szoktak lenni ennek?
-
csubuka
addikt
válasz
fattyu #92612 üzenetére
Alig 20-an vagyunk legalábbis az én helyemen, így azért statisztikának ezt nem mondanám
Ezért is inkább OFF-ba raktam, csak személyes rácsodálkozás volt, hogy nagyhibája nem volt a 440p-nek, csak rengeteg "apró", mondjuk teljesen méltán rosszhírű. Csak a 440-esek mentek a maguk elég silány módján, de nem kerültek szervízbe, mert mindenki lusta volt apróságok miatt intézkedni. De amúgy általánosan elégedettebbek a kollégák a 460-al. (Nem is értem miért
)
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
-Olyannal találkoztatok már, hogy a "powered USB"-be (a céges, átkos T440p, bár azért meg lehet vele barátkozni: a lötyögős dokkjával, a foltos kijelzőjével az értékelhetetlen, beragadó gombos billentyűzetével és tapipadba ágyazott, "csodás" trackpoint gombjaival. Idén talán elér engem is az új széria hullám asszem, tavaly év végén még kimaradtak a dzsuniorok
Amúgy eddig a mi kis irodánkban a 460-ak többet voltak szervízben, ettől még a 440p nem lesz egy jó gép...A hotswap caddy hiányzik a legjobban (az van a T420 után amúgy?) az tök hasznos lenne még ha a maradéka közepesen sikerült barátok között is.) dugva egy telót azt mindig újracsatlakoztatja a gép? Az egér meg egy pendrive-om is jól megy abban a portban. Driver dolog? Nem raktam fel semmilyet. Megnézem holnap Ubuntu-n, hátha... csak mert ha hardveres, akkor még gariba kicseréltetném, csak azért is, a kijelzővel egy füst alatt.
-Kikukáztam egy T43-at
Abban még volt anyag, tök vicces.Van annak a gépnek valami nagy gyíkja, amire készülni kell? Tápom nincs mellé sajnos...
Csak kíváncsi az vagyok, bár az ma már Windows alá teljesen használhatatlan lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- HP Elitebook 840 G8 14" fullHD i5-1145G7 32/512GB Garancia
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- Bomba ár! Siemens Simatic Field PG M5 - i7-6820EQ I 8GB I 1TB SSD I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest