- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
B.Ricsike
őstag
válasz
Tikakukac #106849 üzenetére
Laikusként egy programra gondoltam először
A bajom az, hogy lehetne világosabb, pontosabban nagyobb fényereje a képernyőnek, de gondolom ennek inkább fizikai akadályai vannak.
Másik, hogy sok dolog, ha csak pl. egy weblapot nézek, a kisebb képek, amiken van bármi sötétebb szín, alig látható. -
-
-
-
válasz
Tikakukac #106768 üzenetére
Hmm. Érdekes. Én finnyás vagyok, de ez a panel még nekem is jó volt.
Olyan feketéi voltak, hogy kételkedtem, hogy nem valami IPS mod van a gépben. -
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106762 üzenetére
A 6bit + wide gamut + TN elég meredek kombináció ezekben.
Amúgy annyiból nem fair az összehasonlítás, hogy a T60 idejében azért az IPS az elég drága és jó opció volt. A mai "olcsó" IPS-ek ugyanúgy nem az a szint, bár a legfrissebb generációkban már látni egész jókat is.
-
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106696 üzenetére
Oké, IT-sként én is láttam már egynéhány fajta gépet kellően közelről, hogy ezt állítsam, maradjunk annyiban, a tapasztalataink ezen a ponton nem egyeznek. Peace.
(#106697) azbest: Köszönöm, ismerem az addont.
Igazából nem volt még rá szükségem, csak FHD-n használom a T420-at, oda meg elég, amit CPU-ból tud.
Nagy ritkán nézek rajta 1080P 60Hz streamet, az szokta kicsit izzasztani, 20-25W-ra is, de az se nem YT, se nem VP9. -
kenwood
veterán
válasz
Tikakukac #106661 üzenetére
Annak vajon mi lehet az oka,hogy 8x annyiba kerul, mint ez ?
https://notebook-hatizsak.arukereso.hu/lenovo/b210-15-6-p404293533/?gclid=Cj0KCQjw-r71BRDuARIsAB7i_QOcySDZzo5av4uSljA_wdE8ts4FBa2qsqnXvEmbjfd1I69RMTcd0X4aAivsEALw_wcB -
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106692 üzenetére
Mit mondjak erre... Két gépem van, egy T420 9cellás akkuval és egy t460s a két pici nornállal, és nem vagyok elájulva, a 460-as akkor közelíti meg a 10 órát ha minimum fényerőn kb nem csinálok rajta semmit, de így a t420 is tud 8 felett. Ellenben a nagy 9 cellás akku sokkal kevésbé érzi meg, ha feljebb tekerem a fényerőt, gyakorlati 5-6 órát azzal is vígan lehetett pl. netezni.
10+ órákat kicsit is komolyabb terheléssel szvsz csak a "nagyakkus" modern U-s gépek tudtak, ami már megint a 9 cellás szint. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106690 üzenetére
Az előbb még Sandy generációs gép volt a "régi" gép. Az azért még padló fényerőn sem eszik 50w-ot 1080p YT alatt sem, de lehet még a felét sem enné. Majd megmérem, ha nagyon unatkozom.
Persze, a hardveres/hibrid VP9 dekódoló a hatodik generációtól nyilván sokat dob a takarékosságon a VP9-et használó YT alatt, de ez sem technikai csoda, hanem egy közönséges célhardver, annak minden előnyével és hátrányával együtt.
-
-
-
dave0825
őstag
válasz
Tikakukac #106633 üzenetére
Nem tudom, hogy ott kéne-e lennie, nem találtam róla egyáltalán semmi infót, csak a mágnest, amivel szemben nincs semmi, így nincs, ami működni tudna. Azért kérdeztem itt, hátha más szedett már szét ilyet, vagy lenne neki odavaló panelja, vagy tudja honnan lehetne rendelni, egyáltalán ott lenne-e, vagy a mágnes került át máshova valahogy, vagy mi mástól nem kapcsol ki a kijelző...
-
dave0825
őstag
válasz
Tikakukac #106586 üzenetére
Az a problémám, hogy használtan vettem a gépet már kb. fél éve, dokkolón van, így annyira nem gond, de azért zavar: ha lehajtom a képernyőt, nem kapcsol ki, oldalról belátni, hogy világít. A Windows-ban, ami ide tartozik, beállítottam, nem az a gond. Szétszedtem a gépet, és a mágnes a touchpad mellett megvan, viszont a kijelző fölött (lehajtva a mágnessel szemben), a kamera mellett nincs semmi! Ott kéne lennie egy kis panelnek, rajta egy tranzisztornak, ami a mágnes közelségét nézi, ez a hall-szenzor. Hogy lehet, hogy nincs meg? Szétszedve előtte szerintem nem volt a gép, nem látszott rajta (az eladó is azt mondta, nem tud róla, hogy szét lett volna szedve), és üres csatlakozó aljzatot se találtam, ahova ment volna a panel csatlakozója. Google-ben sem találtam képet, hogy hogy nézne ki, vagy hova menne a csatlakozó. Csináltam képet, hogy hol kéne lennie a panelnak.
A kamera látszik a kis barcode mellett balra, attól még balra kéne lennie a hall-szenzornak, de nincs. Ahol van az a 2 kis "üreg", azzal szemben van a mágnes a touchpad mellett, szóval itt kéne lennie a szenzornak.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Tikakukac #106536 üzenetére
Csak egy példa, tökre nem érdekelnek az újabb macbook klón Thinkpadek
A T420-amon amin 2015-ben volt LCD cserélve, 4-5 éve nem változik a kijelzőn lévő folt nagysága/száma. Az más kérdés, hogy egy újonnan kicserélt LCD miért lesz foltos pár hónap múlva... Sajnos csak hónapokkal később jelent meg, akkor pedig már lejárt a gari.Más téma: múltkor kompresszorral kifújtam a hűtőbordák közül a port... kb. 10°C-ot csökkent a hőmérséklet, most már használom én is a turbót. Aida64 stress teszt alatt így is visszavesz az órajelből, de normál használat közben tudom használni az i7-et turbó móddal anélkül, hogy túlmelegedne.
(pedig amúgy rendszeresen szoktam takarítani a gépet, nem áll centi por rajta) -
hszilard666
veterán
-
hszilard666
veterán
válasz
Tikakukac #106465 üzenetére
Végül sikerrel zárult a sztori, találtam bele egy 1440p IPS touch panelt. 10.000HUF + a régi kijelzőmbe került. Egy icipici folt van rajta sajnos, de nem zavaró, boldog vagyok. Szóval van egy ips es ultrabookom 6h-s akksival 83K ért. Szerintem egész jó üzlet volt, tekintve hogy 110 re árazták a gépet a beárazós topikban TN panellal.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106446 üzenetére
Nekem asztaliban van egy integrált, mellette egy Asus Essence STX2, mellé hangszórós monitor HDMI-n, és soha semmi gondja nem volt a váltogatással. Ahogy a T460s-emnek sem, pedig az is hol dokkolón, hol a saját hangszóróján, hol a BT fejhallgatómon, hol a monitoron szól.
Mind frissen tartott win10-el.
-
hito
nagyúr
válasz
Tikakukac #106437 üzenetére
Na vettem egy nagy levegőt, 10mp-ig nyomtam a power gombot. Bekapcsoltam, kiírta, hogy secure Flash failed vagy mi és utána elindult a rendszer. Sőt, a hang is helyrejött. Nem tudom, hogy felflashelte-e az új biost, vagy nem, már nem is érdekel. Fene az egészbe!
Köszönöm a hozzászólásokat!
-
hszilard666
veterán
válasz
Tikakukac #106427 üzenetére
Végül a topikkal szembemenve egy a gen 2 es i5 ös gépet hoztam el, 73K HUF ért. Hogy miért? Mert vékonyabb mint a gen1, elvileg könnyebb is, valamint nagyon jó akksi van benne. 5-6 órát tud, ami nálam hatalmas sellingpoint! A display elég trágya de ennyi pénzért nem panaszkodom. A billentyűzet nekem bejön, USA kiosztásom, van, de ez nem is baj, ilyen volt a razer blade-en is. Ami fosch az a trackpad. Remélem majd megszokom. A hangszórók bejönnek, valamint a sebességgel sincs bajom! A "touch bar" meg vicc
-
hito
nagyúr
válasz
Tikakukac #106433 üzenetére
Na, lehet hogy nem hiába féltem tőle? SU-tel elinditottam a BIOS frissítést. Töltőre tettem a gépet előtte ahogy kérte, nekiállt, majd mintha újra akarta volna indítani, de helyette elment alvóba. Most semmit nem csinál, piros i betű a ThinkPad feliraton villog.
Mit csináljak? Hosszan nyomni a bekapcsot nem merem, de semmit nem csinál.
-
válasz
Tikakukac #106377 üzenetére
Igazából arra voltam első körben kiváncsi, hogy mennyire gáz ez az üzemidő.
Már tudom, hogy gáz (a tesztelős eredményről nem tudtam h menniyre reális a valóságban), így van értelme tovább nézelődnöm.
Ha nem tudok hamar sokkal jobb eredményt elérni linuxon, akkor jön a wines próba. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106366 üzenetére
Azt hiszem, abban egyetértünk, hogy grafikailag értékelhető játékra egyik sem igazán alkalmas.
Nekem a HD520 annyiból szerencsés, hogy kb. 20W-ig elmehet a T460s-ben, és a hűtés is elbírja, így azért már jobban szedi a lábát, mint a HD3000. Egy gyengébb hűtésű gépben, a szokásos 15W-os limittel bele se merek gondolni mit művelne, hát még az elődje, aminek alapból szűkösebb a 15W limit. -
tothjozsi96
addikt
válasz
Tikakukac #106352 üzenetére
Ez igaz, csak annyi a különbség hogy az ismerősöm gépét teljesen ki kellene takarítani, mert 4 éve volt utoljára talán, újra kellene telepíteni a Windows-t, és kicserélni a szalagkábelt.
Ha ezeket összeadom és figyelembe veszem azt is hogy egy rossz állapotú T420-asa van, akkor lehet hogy jobban jár ha én csinálom mindezt.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
Tikakukac #106285 üzenetére
Nem értem, mert direkt kikapcsoltam a Microsoft Store-ban hogy magától frissíthessen. Lehet az alkalmazásban van valami kapcsoló hogy az új verzió megjelent és a régiben is elérhetetlenné vált a funkció?! De másnál meg ott van, valaki küldött print screent.
Az az érdekes hogy a gyári akkumulátorokra is azt írja hogy a rendszer nem támogatja.
Letöröltem, újratelepítettem a Lenovo Vantage-t, mondanom se kell, minden ugyan az.
Nullázni szeretném az aksikat, viszont az a baj hogy a küszöbérték beállítva maradt, tehát ugyan úgy 80%-ig tölt és a probléma az hogy elindítom a nullázást, és az első lépés az hogy feltöltse 100%-ra, és nem tölti fel mert ugyan úgy megállítja 80-nál..
-
-
carr
őstag
válasz
Tikakukac #106277 üzenetére
Tudod mi az érdekes?
Hogy mondták korábban, hogy a lenovo power manager szokott szívózni, gondoltam letörlöm ezt a sima vantage-t ami nekem van. Progamok eltávolítása, ahogy kell....
NINCS IS BENNE BMEG.Majd hanyatt estem, mondom mivan?
Emlékeim szerint én telepítettem. -.- -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106238 üzenetére
Én azért elég gyakran találkozom olyannal, hogy panaszkodnak a gagyi színvisszadásra, miért ilyen fakó, miért sárga, miért nincs normális szürke, stb.... A PWM-nél meg hogy fárasztja a szemét. Tény, ezt nem olyan egyszerű a laikusnak rávágni (hát még nevén nevezni), mint a TN-nél, ahol egyből kiütközik a paneltechnológia hátránya. Ugyanakkor még mindig 100X szívesebben használnék általános dolgokra egy jobb 100% sRGB környéki TN-t PWM nélkül, mint egy gagyi, PWM-es, 60% sRGB-s IPS-t.
-
btudos
nagyúr
válasz
Tikakukac #106234 üzenetére
#nemlopott
Sajnos igen, TN a FHD is, nem egy nagy eresztés. A T530-ban ezerszer jobb volt a FHD AUO panel. Az a gond, édesanyád is el van kényeztetve. Páromat nem zavarja a panel (a numpad hiánya viszont válóok lett volna), meg az se, hogy ekkora méretben még jobban érezni, hogy negyed annyi anyag van benne, mint a normálisan felépített elődökben.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106173 üzenetére
Ugyan már. Akár otthon netezni is kellhet pl. egy ethernet, mert lehet neked akármilyen gigaghiperszuper 100 gigabites wifi routered, ha a 3 másik szomszédnak is az van, és tele van szemetelve a komplett frekvenciasáv, mert mindenki wifin nézi a 16K felbontású film-streamet...
Ez teljesen hétköznapi felhasználás, semmi speciális nincs benne.
A jack csati ugyanez, ha valaki nem akar minimum 200ms késéssel, rossz minőségben, CPU-t terhelve pl. iptelefonálni, vagy akár csak filmet nézni a BT fülessel, akkor nincs más lehetőség. Ja, BT füles, ha esetleg nem akarsz belemenni a lehúzásba, meg a legjobbkor lemerülő akkuk szuper élményébe és véletlen akad otthon hagyományos vezetékes, azt is sanszosan csak egy jack aljzatba tudod (vagy tudja az átlag user is) bedugni.
Nem szeretném részletezni, hogy full átlag telefon userként már mennyi hajtépésen vagyok túl annak jóvoltából, hogy kénytelen voltam egy jack nélküli telefont venni. Van BT adapterem hozzá, meg USB-C-s vezetékes is, köszönöm, csúfos kudarc mindkettő egy natív jack port használhatóságához képest.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106167 üzenetére
"Hogy éppen hogyan definiálod és alakítod ki a kompromisszummentes kifejezést"
Amellett, hogy értem, miről beszélsz, ezt mégis kicsit nyelv-huszárkodásnak gondolom a jelen esetben. Ugyanis amiről Te beszélsz, az nem egy átlagos, üzemszerű felhasználás, hanem egy igen speciális use-case, amit praktikusan csak egy bizonyos feladattal foglalkozó szakemberek csinálnak. A userek nagyon nagyon nagy többsége a backup feladatát (szerencsére) nem a meghajtó fizikai kiszerelésével, hanem hálózaton (ugye az a fránya ethernet csatlakozó) vagy külső USB-s meghajtó segítségével végzi, ha szüksége van rá.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106161 üzenetére
"Azonnal ideteremtek 5 embert a percen, aki a jack és ethernet port szavakra felhúzza a szemöldökét, hogy olyan még van?"
És ez mennyiben változtat ezen portok létjogosultságán?Nagyon örülök, hogy van sok ember, aki azt se érti, ezekre miért van szükség, de ettől függetlenül ezekre szükség van, és ezekre nincs durva kompromisszumoktól mentes alternatíva, ellentétben a 2,5"-os slottal.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106150 üzenetére
"A hely. Whehehe, apám ezen is mennyit szoktam röhögni. Nem fér el a telefonon a 3,5mm jack"
Totál hibás az érvelésed. A 2,5"-os slot ténylegesen rengeteg helyet foglal teljesen feleslegesen, hiszen egy M2-es SSD nem csak lényegesen kisebb, de gyorsabb is, minden paraméterében fejletebb, teljesértékű megoldás. Ehhez képest egy jack csatlakozó helyigénye elhanyagolható a mai telefon méretek mellett, semmi lényeges előnye nincs az elhagyásának, emellett egyértelmű és szignifikáns hátrányai vannak, és a kiváltására használható alternatívák közül is mindegyik erősen kompromisszumos.A portok is ugyanez. Lásd T460s/T470s/T480s. Minden lényeges port érdekes módon elfért (T460s-en ethernet, jack, normál SD és smartcard olvasó, normál HDMI, 3 USB-A, mini DP, rendes töltőport), miközben vékony és könnyű gépek. Tehát lehet ezt értelmesen is csinálni.
Tehát összegezve, nem tartom szerencsésnek, hogy összemosod a műszakilag indokolt és hasznos fejlesztéseket (vékony, de használható, teljesértékű gépek megjelenése, 2,5" hely elhagyása) a megfelelő alternatíva nélkül elhagyott dolgokra (jack, ethernet port), amit nyilván számomra sem túl szimpatikus módon próbálnak mindig megmagyarázni, pedig nyilván nem más van mögötte, mint anyagi érdekek. Persze, lehet a bizonyos egyportos géppel példálózni, de van, akinek az is elég, engem nem zavar, hogy van ilyen is, amíg lehet praktikusabb vékony gépet is kapni.
-
J3LLyF!sH
tag
válasz
Tikakukac #106155 üzenetére
Én is ezen gondolkoztam tegnap elalvás előtt (akkor kezdtem el olvasni az itt kibontakozott vitát). Nem az baj alapvetően, hogy egy vékonyító funkció-elhagyó trend (ez sem feltétlenül jó, de itt már inkább use case-e válogatja), hanem az, hogy CSAK ilyen trend van gyakorlatilag. Eszembe is jutott este valami, majd ha lesz időm lepötyögöm (ha addig nem felejtem el)
-
-
-
darvinya
titán
válasz
Tikakukac #106140 üzenetére
Bocs, de ezt nem értem.
Ha telefonokban megtudják oldani keskeny kávát, akkor Tab-nál miért nem.
Air 2 egy borzalmas vastag kávás gép, ezt minek is kellene ezt alapul venni.
Vagy ott Samu Dex, amit azért állítottak le, mert erős konkurencia laptopnak.És megint eljutottunk profitig.
-
darvinya
titán
-
darvinya
titán
válasz
Tikakukac #106136 üzenetére
Ha lenne 13-15" közötti Tab, ami jó HW-es, és külön hozzá billentyűzet, amire csak rá kell rakni, és mindkettőben nagy aksi.
Mindezt olcsón, akkor venném azonnal.Mert magát a Tab-ot könnyebb cipelni, és minden tud, amit a mostani laptop.
Ha kell, csak billre rakom és mehet tovább könnyebb gépelés, stb. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106125 üzenetére
Azt akartam ezzel csak kommunikálni, hogy magammal együtt legalább két embert tudok, akik racionális okokból, egyéb megfizethető alternatíva hiányában vettek ilyen gépet 2009-ben.
Egyébként az igény is olyan, ha előtte nem volt ilyen lehetőség, persze, hogy nem is akart senki olyat venni, ami nem is létezik....
Az Airról nekem mindig az jut eszembe, hogy annál még az adaptert is csak adapterrel tudod rákötni, biztos van akinek ez bejön. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106117 üzenetére
"Hirtelen mindenkinek 10"-os szutyadék notik kellettek"
Hozzátenném, akkoriban nem volt más értelmes opció hosszú akkus üzemidőre, kis méretre és kedvező árra, mint egy ilyen. Tudom, mert ezért vettem egy 10"-os netbookot. Alternatívaként lett volna 13"-os konzumer kategória, ~300K körüli áron (2009-et írunk kb), köszi. És az se ment volna el közel annyit sem, mint egy ilyen kis netbook 10" kijelzővel és 9 cellás akkuval. 2GB rammal és az egymagos Atom N280-al dög lassú volt, de sok felhasználásra ez is jobb volt, mint egy 2,5 - 3kg-os géppel 1,5 - 2 óra után lecsukni a fedelet, hogy sorry, ennyi volt.(#106120) vicze1: Becsapósak a képek, mert a Dell picit még rövidebb is. Elvileg a vastagságuk pontosan ugyanannyi. A súlya tényleg picit nagyobb, de szerintem itt most az a 250g teljesen irreleváns.
Igen, a gép végében az ék alak picit levon a Thinkpadek "hasznos" vastagságából, ez viszont tény.A T490s-en benéztem, sorry, azon valóban nincs GPU-hely, a T490-re gondoltam, azon, és a T480s-en is ott vannak a hőcső alatt a GPU-helyek.
Szerintem amúgy egyszerűen elhagyható lett volna a GPU, ezek a belépő cuccok amúgy sem lényegesen jobbak az IGP-nél, és nem is sok konfigurációba szerelik. De még az A/B SKU opció is jobb lett volna szerintem. Pontosan így látom én is, egy igénytelenebb anyagokból összerakott S lett a normál verzió, és egy értelmetlen X1C light verzió az S. Így én inkább azt látom, hogy a normál verzió kb. kuka, lett egy gagyibb, olcsósított S, és a korábbi jól eltalált S is kuka.Úgyhogy a 490 generáció az nálam itt el is vérzett.
(#106121) Tim82: Az újabb NVMe SSD már nagyon kedvező árúak, 20-25K-ért már állati jó fél TB-os új, OEM meghajtók vannak, így szvsz a 2,5"-nak semmi létjogosultsága nem maradt notebookba. Egy jó SATA3-as SSD-t sem kapsz lényegesen olcsóbban.
Egyébként ez a jobb IGP és fogyasztás reszelgetés is jó dolog ám, pl. bár teljesítményben nem léptem előre, de a 2+ kg-os T420 után elég komoly előrelépés az 1,35kg-os T460s. Azt is szeretem, hogy pl. ha takarékosabbra állítom, kb. passzívan netezek róla, és bizonyos videókat is közel passzívan lejátszik, ahol a T420 már azért rendesen forgatta a légkavarót. Egy négymagos U-s proci pedig már az új generációkban ezek mellett a teljesítmény többletet is rendesen szállítaná.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Tikakukac #106117 üzenetére
Mondjuk a netbook koncepció jó is lehetett volna, ha tényleg erős gépek lettek volna (legalább CPU szinten), meg nem lenne azóta se bloatware a komplett internet.
De ez a maximum 2 GB RAM-os korlát (intel atom) és társai hamar odatették a dolog végére a pontot.
Én itt a topikban olvasott szörnyűségek után már "ki is szerettem" nem csak a TP-kből, hanem úgy a komplett notebook vonalból.
Érdekes mód a desktop gépeket nem butítják, legalábbis ha már leraksz vaskos pénzkötegeket az asztalra akkor garantáltan minőségi alkatrészeket kapsz csillió év garanciával (meg némi RGB-vel, de az most mindegy). -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106094 üzenetére
Ugyan, dehogyis.
A gagyi, (tervezési hibás), vagy csak szimplán használhatatlan termék nem user error. Az a user error, ha valaki ezt megveszi, és általánosít egy hulladékból, hogy akkor mind ilyen. Ugyanez igaz a szoftverre. Van, amikor a user hibázik, van amikor a fejlesztő. Szoftverfejlesztőként rendszeresen találkozom mindkettővel.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106092 üzenetére
"Mert mindenhova gondolom te is 20 kilós tasival indulsz amiben csak képátvitelhez van 10 különféle kábel."
A noti 2,5"-os slotának kiváltásához egyetlen jó minőségű adapter és egyetlen megfelelő, pl. 0,5m-es USB3 kábel szükséges. Ettől nem lesz 20kg-os a táskád, ez tuti."Mikor a Win10 valamit mókolt magával és minden USB eszközt eldobált"
Erre sem tudok mást mondani, mint amit tapasztaltam, két itthoni gépemen is win10 van, mindkettőn rendszesen USB háttértárak, és sosem volt ilyen gondom. De ha lett volna is, indítasz rajta egy Linuxot és problem solved.Ellentétben az Ipad topikos dologgal, én nem azt mondtam, hogy ilyen nincs, én azt mondtam, hogy ezek user errorok.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106088 üzenetére
"Másfelől pedig kenheted a hajadra a sebességet, ha az adott meghajtó bizony nem hajlandó abban az USB-s caddyben normálisan működni."
Ja, hát ha gagyi caddy-t vettél, az user error, erről én nem tehetek.
Nézzük a többi pontod:
- nincs kábel gond - user error
- nincs otthon hagyott caddy - user error
- nincsen driver - milyen driver ?!?! - user error
- nincs oprendszer bugoskodás - user error
- nincs semmilyen külső dolog - lol - user errorSzóval, ha neked így jó, akkor részemről oké, de legalább már látom, hogy nem az én készülékemben van a hiba.
-
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #106087 üzenetére
Aha értem, hol vannak a számok meg a bizonyíték, ez nem bizonyíték az a bizonyíték amit én tapasztalok és senki más ne mondja meg neked, mi a valóság mert csak az amit te tapasztalsz. Értem, azaz ennek így semmi értelme. Csak a terelés a a vagdalkozás számok és valóság helyett.
Mint írtam napi szinten dolgozok ezekkel és én tapasztalom a jelentős különbséget. F*asz se sírna a vezetőségnek új gépekért, ha nem látnám mit szenvednek a userek a régiekkel újakhoz képest. Erre a válaszod az, hogy az én véleményem semmit nem ér és telibe szarod. Kösz én meg akkor a tiédet... Ennyit a számokról... -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106084 üzenetére
Volt, amikor ilyen feladataim is voltak, és továbbra sem értem a problémádat.
Nagy adatmennyiség mozgatásakor pedig óriási előny, hogy pl. egy NVMe SSD akár 3+GB adatot is megmozgat másodpercenként, szemben egy SATA3-as maximum ~0,5GB/s tempójával. Ez bőven behozza, hogy mondjuk egy T460s-en 1 helyett 6 csavart kell oldani, mire a kezedbe veheted az SSD-t.
-
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #106083 üzenetére
"A 2,5X szorzó az miben jön ki?"
Sok mindenben. Ami számít a legtöbb user számára az a burst speed, mert böngészés és alkalmazás nyitás használatnak ez kell. Nem véletlen hogy erre kezdte el kihegyezni az Intel a mobil CPU-kat, de még a throttling mellett is elverik a 35W-t. Csúnya gonosz konkrétumokkal oldalakat linkelgethetnék végig, és ez még csak nem is egy gen10... (Nyilván legszívesebben egy Zen2-t raknák mellé nyilván, ami nem 2x lesz hanem lehet, hogy 4x vagy több.)
Látom a 15W vs. 35W-t elegánsan lehagytad. Dupla akkora fogyasztással fele teljesítmény, erről van szó. Makacsok ezek a számok és tények valóban.Mint írtam, ha te ezeket nem veszed észre, az neked tök jó, de ne hantázzuk már azt, hogy fejlődés megállt, és az új gépek nem szintekkel gyorsabbak.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106059 üzenetére
Nem egészen értem, ez miért előny, amikor kb. 3000Ft egy külső USB3-s ház.
A két legfeleslegesebb nagy helyfoglaló dolog egy hordozható notebookba az ODD és a HDD fiók. Főleg, amikor egy 2280-as M2-es SDD már akár 2TB-os is lehet egy ideje.
(#106061) Tim82: Egyébként a vékony/könnyű kialakítás nem feltétlen zárja ki az alapszintű bővíthetőséget és masszívságot. Pl. a T460s-em is rendelkezik egy ram slottal, wwan foglalattal, könnyen szerelhető (kivéve a billentyűzet, azon kívül kb. minden pillanatok alatt hozzáférhető) és kellően masszív is. Fun fact, még a hűtése is teljesen rendben lenne még akár 15W felett is, ha nem állítottak volna neki egy kb. fájdalmasan alacsony 75 fokos throttling küszöböt.
-
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #106066 üzenetére
Szerintem te egy pár évvel le vagy maradva. Egy 4magos i5 generációtól(gen 8,5/10) függően úgy 2,5x gyorsabb egy gen 3 vagy akár gen 4-es 2magosnál úgy, hogy A régiek 35W-sek az újak meg 15W-sek. Végül is nem számít...
Egyszerűen irdatlan a különbség mikor a 4genes gépek utána 8genest használom, még a 4magos i7MQ-mat is elverik simán, pedig ez nem 15W..."van 16 giga. Akinek ez kevés,"
A 8 a kevés, és a régieket mindenki ennyivel veszi és nem nagyon látom, hogy upgradelik. A mostani alap konfigok 8GB-k."SATA: valóban réteg dolog"
Mégis napi szinten érzem, hogy a BitLocker nem 3-4óra hanem 30perc.
És sűrű kis fájlműveleteknél mint pl. a böngészés látványos tud lenni a különbség, bár ez leginkább csak kényelem.Pl. a használható touchpadet kihagytam, az mondjuk csak gen5-től létezik.
"X220/X230-ból jó állapotú 9 cellás akkumulátorral ki lehet hozni azért 7-8 óra közötti akkuidőt."
8év után mennyi ilyen van?
Ennyi erővel elírhatnám, hogy a X1C 7gen-ből ki lehet hozni 18órát fele akkora aksival. Vagy az X270 72Wh-s aksival, az tudod hány óra? Nem 8.Továbbra is úgy tesz itt mindenki, mintha ezeket a gépeket nem azért vennék mert olcsók. Új áron ugyan úgy nem vette volna meg itt senki, gyakorlatilag erre épül a nosztalgia.
Egy Gen7-en ugyan úgy megvan majdnem minden amit felsoroltál, mégse venné sose senki. Mert nem 10e, ez a valós különbség, nem a szerelhetőség vagy egyéb blabla.
10e lenne az X1C ember nem lenne aki mást venne és inkább cipelne 3 kábelt hozzá. -
sztikac
őstag
válasz
Tikakukac #106049 üzenetére
Röviden: kicsi, könnyű, strapabíró (a marketing szerint) és olcsó.
Hosszabban: üzletkötőknek (90%-ban nők) keresünk valami könnyen hurcolható notebookot. Erőmű nem kell, kb. 1 db webes portált kell elérni a gépről + Outlook fog futni rajta. Lehetne akár tablet is, csak ahhoz meg nehéz normális billentyűzetet találni + egyelőre még kell az asztali Outlook. -
-
válasz
Tikakukac #106024 üzenetére
Tele van inkonzisztens megoldásokkal és a UI is vérhányás, de a hardvertámogatottsága és stabilitása nagyságrendekkel javult release óta. Akkoriban pl W500-on olykor csak úgy csonttá fagyott valami driveranomália miatt.
Azóta T60-T61-W500-T510-T420-W520-X220t-T430s amiken használtam, vagy van/volt a környezetben, és beton stabil, az összesen megy minden hardver, a régieken kis trükközéssel, de nem volt még olyan Windows, ami lassan 10 éves gépeken egy új gép hasznáhatóságát adná.
Mikor a Win7 (kedvenc Winem ever) kijött, feltetted egy 10 éves gépre, és sírva tetted vissza az XP-t.
Tehát volt ott csiszolás bőven, csak a felszín még kissé fostos. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106005 üzenetére
"ha ledobok 10 ventit, akkor ezek hogyan lesznek makulátlanul kitakarítva majd újrakenve."
Gyakorlatban a 10 random ventiből pár alapból bukó, mert golyóscsapágyas lesz. Ez mondjuk legyen a 10-ből 3. Lesz a 10-ből mondjuk 2, aminél úgy konstruálták, hogy nem tudod roncsolás nélkül megbontani, vagy elképesztő gyenge és megsérül. És van a maradék mondjuk 5, amit megbízhatóan, számtalanszor helyre tudsz rakni. A takarítást egyáltalán nem kell túltolni, a tengelyt egyszerű, a csapágyházba meg legrosszabb esetben is beférsz egy fogpiszkálóval, légy kreatív.De ha el is marad sincs nagy gond. A lényeg, hogy úgy rakd össze, hogy legyen benne elég (azaz nem is túl sok, nem is túl kevés) és megfelelő minőségű (pl. belevaló, megfelelő csapágyzsír, pl. amit írtam) kenőanyag , visszarakod a zégergyűrűt ha van, és élvezed az ismét néma csendes ventit újabb évekig.
"nem poénból nem csinálta egyetlen műszerész sem a cégnél"
Persze, hogy nem. Én is csak úgy vállalom, és csak ismerős/családi körben (nem ebből élek), hogy ez vagy jó lesz, vagy nem és csak akkor, ha már csak mint utolsó lehetőség a csere előtt. Sok a kérdőjel, nem tudsz mire garanciát adni. (Céges környezetben ez nyilván komoly probléma, és a random ügyfélnek sem feltétlen egyszerű elmagyarázni, és ki tudja, utólag nem-e fogja így is a fejedhez vágni, hogy "de ő működött gépet adott le".) Ugyanakkor eddig két notebookon lett ez az "utolsó lehetőség", és mind a kettő azóta is hibátlanul teszi a dolgát. Nem túl nagy minta, de eddig ez a statisztikám. "Csak úgy", karbantartás címén én nem zsírozok újra ventit, főleg notebookban, mert azért benne van, hogy valami nem jön ki jól, és kuka a hűtés. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106003 üzenetére
"Ott, hogy a javítás nem egyenlő a hiba elodázásával és maszkolásával."
Nem hát. Ugyanakkor a hiba oka a csapágyból a kenőanyag kiszáradása, valamint kosszal együtt távozása, így a tisztítás és újrakenés által a hibát nem elodáztad, hanem elhárítottad, ami óriási különbség. Természetesen, ha már szétkopott a persely, nem lesz nyilván tökéletes, de ilyenhez nem volt még szerencsém."A ventit a tengelyről hogyan szeded és mosod ki?"
Miért akarnám leszedni a tengelyről a ventit?A tengelyt meg a csapágyházat elpucolod, amennyire hozzáférsz, kenőanyag bele, már lehet is összerakni. A bontás általában egy kis zégergyűrű lepattintása, néha még azt sem kell.
"De ez tipikusan az az alkatrész amit nem javítunk vagy kenegetünk vagy bármit teszünk vele."
Mint írtam, ez azért van, mert általában egyszerűbb cserélni. Ugyanakkor drága, jó minőségű, vagy nehezen beszerezhető siklócsapágyas ventilátoroknál ezzel örök élet kb. amíg elmegy, így érdemes lehet foglalkozni vele. Amit javítottam így notebook, évek óta nem kellett hozzányúlni, VGA ventiknél is csak pozitív tapasztalatom volt. Lásd pl.: [link] . -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #106001 üzenetére
Nem tudom, nálad hol borul a dolog, én már javítottam így erősen zajos notebook ventit. Üzletszerűen nyilván nem éri meg vele foglalkozni, mert borzasztó macerás a ventilátorházat megbontani, és nem is kockázatmentes, és utána lehet a műanyag rögzítőket "visszaolvasztani", meg a sok ragasztott vackot a helyére rakni, de ugyanakkor ha valaki ráér és van ehhez némi affinitása simán meg lehet csinálni.
Mondjuk én véletlen sem WD40-et raknék bele, nem viccből létezik olyan termék, hogy csapágyzsír.
Nyilván, nem azt akarom ezzel mondani, hogy minden típuson ez járható út, de nem is szükségszerűen bukta a dolog. X230-al nincs tapasztalatom, ott mennyire kivitelezhető. -
Butcher82
senior tag
válasz
Tikakukac #105990 üzenetére
Nem vitázni akarok, de sikló csapágynál is segít némi kenőanayag, persze mint mondtam ez a kopás mértékétől függ. Nem húznék párhuzamat az akksi kisütés és e között. (Egy gépésztechnikus
).
A képlet itt egyszerű kenés után van zaj vagy nincs, illetve meddig...Magyarán egy próbát adjunk neki, főleg ha nehéz beszerezni, persze NEM szervizes szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- Dell Precision 3561, 15,6" FHD, I7-11850H CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, T600 4GB VGA, WIN 11, ( olvasd
- Dell Latitude 5520, 15,6" FHD Érintőkijelző, I5-1135G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd v
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged