- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
válasz
peter889 #52786 üzenetére
Javaslom még az Alt+PrintScr használatát, hogy csak az aktuális ablak tartalmát copyzd, ne a teljes desktopot (amiből vagy kivágod a lényeget, vagy nem és nézhetjük tök fölöslegesen a 2/3-ad fehéret).
Vagy még jobb megoldás a Windowsban gyárilag lévő Snipping Tool, így egyrészt az általad választott területet jelölöd ki, másrészt eldöntheted, hogy az így készült snipet képként vagy copy+paste-ként akarod-e hasznosítani.Nem, nem bonyolult, tényleg. Ha az ember megszokja, mi ez, egy életre a napi munka részévé válik, nálam nincs olyan nap, hogy melóban ne kellene a snipping tool
Tényleg jó tanácsként írom, nem kioktatásként és nem is trollkodásként, de a képernyőképeid mind tartalmaznak több-kevesebb felesleges területet.
Mutatok a tieidből két példát a hasznos, felesleget nélkülöző képernyőfotóra, ráadásul bekarikázással vagy szövegkiemeléssel is rá lehet mutatni azon belül is a lényegre.
-
Keem1
veterán
válasz
ReSeTer #52776 üzenetére
A partíciók fizikailag más helyen vannak a diszken. A lemeznek olvasáskor az egyik, íráskor a másik partíció fizikai helyére kell mozgatnia a fejeket. Mozog-olvas-mozog-ír-mozog-olvas-mozog-ír... és így tovább (kicsit pongyolán a lényeg, lehet, hogy persze a diszk a valóságban kicsit másképp oldja meg, de nagy körvonalakban a lényeg ez). Ez fizika. Ez bizony idő. SSD-nél ilyen nincs, szóval ott nem jelentkezik, hisz ott nem lényeges, hogy melyik NAND cellában van az adat, bármelyik cella ugyanannyi idő alatt érhető el, mint a többi; míg a HDD-nél nem).
Amire te gondolsz, az a partíción belüli áthelyezés, mert ott fizikai adatmozgatás nincs, csak a fájl allokációs táblában.Az én ügyemhez: / ElektrikusDE + csicso:
Nos, az van, hogy szerintem veszek egy kisebb kapacitású külső SSD-t a pórul járt diszkem helyett. Pl. 250 GB-os Samsung T5. Ez a lemez frankón működik a mostani állapotában, de a rackbe már nem fogom tudni visszatenni: a letört darabka úgy beleragadt a SATA kábelbe, hogy roncsolás nélkül nem fogom tudni kiszedni. Így remekül működik, lesz a gépemhez egy 1 TB-os film és egyéb, nem fontos adat tárolására alkalmas HDD, de ezek után fontos, pótolhatatlan adatot már nem tudok rábízni, már csak a kábel miatt is (nem használható mással, és ez egy SATA1 kábel, jó kis 15-20 MB/s körüli írási sebességgel).
-
Keem1
veterán
Képzeljétek, megtaláltam a letört darabkát, amivel rá tudtam dugni egy eléggé szoros SATA kábelt (emlékeztem, hogy van itthon ilyen, de az még az első SATA, tehát a 150 Mbites, asszem.
Látja a WindowsSzerintetek kísérletezzek azzal, hogy megpróbálom óvatosan kihúzni, majd valahogy kioperálni a darabkát a kábelből és a rackben ugyanígy működéser bírni (és ha sikerül, a HDD élete végéig többet ki nem szedni), vagy most hogy működik, mentsek le róla mindent és hagyjam a fenébe?
-
Keem1
veterán
válasz
ElektrikusDE #52769 üzenetére
Szuper vagy, köszönöm a segítségedet! A rack nem lényeges, kb. 2500 forint volt, ha a hdd tényleg megadja magát örökre, akkor a rackért tényleg nem lesz kár.
Van egy ügyesebb kezű barátom, a forrasztás minden kellékével (a forrasztási skill-t is beleértve), őt fogom megkérni erre. Így legalább látok rá esélyt hogy használhatom a motyót.Még 1x köszönöm!
-
Keem1
veterán
válasz
ElektrikusDE #52765 üzenetére
Úgy csináltad, hogy a kábelről levágtad a csatit és az érintkezőket ráforrasztottad?
Nálam annyi a nehezítő körülmény, hogy egy külső rackben volt eddig a diszk, csak egy egyéb feladat miatt kellett most kivételesen a géphez SATA-n keresztül kötni (aztán véletlenül lelöktem a gépházról és épp az "L"-csatlakozón landolt, ami rögtön le is törte az egészet).
Szóval a rack "kábelét" nem tudom, mennyire lehetne ráforrasztani, hisz az fix, a nyákon van rajta az egész csatlakozó. -
Keem1
veterán
válasz
liksoft #52761 üzenetére
Basszus, az elpattant valahova, még nem találtam meg, de keresem
Reménykedtem benne, hogy esetleg egy másik HDD-ről valahogy átmókolható. Van egy másik, régi, kisebb HDD-m, de nem ugyanilyen típus, így az alaplap átszerelése sajnos nem jöhet szóba.Hát jó, ha nem találom meg a letört darabot, akkor sajnos az lesz, hogy veszek egy másikat.
Köszönöm!
-
Keem1
veterán
Sziasztok!
Nagyjából sejtem a választ, de azért felteszem a kérdést: van egy SATA3-as 1 TB-os 2.5"-os HDD-m, amit külső házban használtam eddig. Egy óvatlan pillanatban azonban (ne kérdezzétek hogy) sikerült letörni a SATA data csatlakozót, legalábbis a műanyag részét. Az érintkezők ugyan elhajlottak, de egyébként sérülésmentesek.
Kérdésem: van-e reális és racionális esélye annak, hogy helyre lehessen hozni?
- a fontosabb adatokról van mentésem, amiről nincs, az pótolható (filmek)
- a HDD nem képez túlzottan nagy értéket, bár még csak egyetlen éves csupánÖsszességében el tudom engedi a diszket, ha muszáj, de két ok miatt bosszant: egyrészt minden cuccomra vigyázok, így inkább lelkileg érint mélyen, hogy eltörtem a csatit. Másrészt szintén inkább a lelki oka: itt van egy tök jó, 1 TB-os tároló, ami "csupán" a csatlakozó hiánya miatt most használhatatlan.
Szóval lehet/megéri javítani, és ha igen hogy, vagy a fentiektől függetlenül engedjem el és vegyek egy újat?
-
Keem1
veterán
Volt ez a problémám.
Időközben már beszereztem a diszk utódját, azonban még adott ez a hibás HDD, 1056 db hibás szektorral. Fogalmam sincs, ez mekkora adatterületet jelent, de a példa kedvéért legyen 50 GB. Nem lehet alacsony szinten ezt az 1056 db szektort inaktívvá tenni? Tehát mondjuk az oprendszer számára láthatatlan legyen, az eszköz ne akarjon az így letiltott szektorokra írni. Adott ugye ez a rengeteg tárterület (1 TB), amiből elveszett valamennyi, de ugye van még ami ép. Fontos adatot már nem bíznék rá, de ami nem fontos? Pl. átmenetileg tárolni valamit, ha hirtelen hurcolni kéne fájlokat, esetleg teszt rendszernek, linux gyakorláshoz, stb. Csak ne érje el semmi a halott részeket. Ja, és nem fog állandóan menni a gépben, már szépen kiszereltem, csak most még a nyitott házból lóg ki a SATA adat és tápkábel. Valamit kezdenék vele. Papírnehezéknek túl nagy, kidobni nem akarom, mert ahhoz túl fontos és személyes adatok voltak rajta korábban.
Lehet ilyet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Energiaital topic
- Vicces képek
- Építő/felújító topik
- Facebook és Messenger
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- További aktív témák...
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- 1 Tb-os NVME-k
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest