- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
prokxy #45475 üzenetére
Valószínűleg a motorja búg, vagy valami belső zaj, amit kívülről nem tudsz csillapítani sehogy.
Erre csak azt tudom mondani, hogy ha tudod cseréld ki (elad -> vesz másik).
WD Red pl tuti csendes... nekem 2 is van és meg se mukkan már 2 éve.
Én ezt javaslom már jóideje mindenkinek, esetek túlnyomó többségében beválik.
(Vagy legyen minden SSD.)
Ja és persze ne 7200-as lemezre cseréld megint, hanem csak 5xxx fordulatúra.
A 7200-es hangos lesz, ha másnem egy idő után, akármit csinálsz.
-
A lemez komplett állapota... szektor szinten.
Általában abból lehet már sejteni mekkora a baj... addig csak ilyen előzetes, meg nem teljes képed lesz csak.
Mondjuk az hogy nem fut le az önteszt, nem sok jót sejtet sajnos.
Igazából én ezen szoktam végigmenni, ha ilyen komolyabb baj van:
1. Sentinel felület olvasás teszt, ha van gond akárcsak 1 gyenge szektor is, akkor adatok lementése, utána felület újrainicializálása valami nem nulla mintával (ezt a részletes beállításainál a teszt paraméterek között lehet állítani, pl szektor száma), utána ha megjavult, akkor 2. egy teljes formázás (lassú, windows normál).
3. Adatok visszamásolása és megpróbálni használni egy ideig, majd utána lefuttatni egy felület tesztet, pl másnap. Hogy tényleg megjavult e...
4. Ha meg nem javult meg, akkor még max egy irás-olvasás teszt nullákkal sentinelben.
Ha netán megjavul, akkor fenti processz megint 2. (formázás, adatok vissza, másnap teszt).5. Ha nem javul meg, akkor meg általában kuka, főleg a mindenféle fagyásokat meg hibákat okoz a lemez a gépben. Nem tudod megjavítani.
-
-
válasz
peter889 #28884 üzenetére
http://www.seagate.com/em/en/support/warranty-and-replacements/limited-consumer-warranty/
What Will Seagate Do? If Seagate authorises a product to be returned to themselves or to an authorised service provider, Seagate will replace the drive, without charge, with a functionally equivalent replacement product. Seagate may replace your product with a product that was previously used, repaired and tested to meet Seagate specifications. Please note that some replacement items may have minor blemishes such as marks or scratches. Seagate will pay to ship the replacement drive to you. By sending a product for replacement, ownership of the original product will be transferred to Seagate. Seagate will not return original drives to consumers. Data recovery is not covered under this warranty and is not part of the repair or exchange process. If you would like data recovery performed on your drive, it is available from Seagate as a separate service for an additional charge. Seagate guarantees that repaired or replaced products are covered for the greater of either the remainder of the original product warranty or 90 days.
Ja és a Samsungot kérdezte, nem a hazai kisker nagykert... RMA esetén a Seagate feltételei játszanak csak és a magyar jog sem él.
-
-
válasz
zoleeno1 #28762 üzenetére
Eléggé valószínű... vagy túlmelegszik, nagy a hőingadozás most télen ami megviselte, vagy a hurcolászásra reagált a kelleténél rosszabbul. Persze lehet eleve gyárihibás is.
Mentsd le ami fontos róla és esetleg megpróbálhatod már most visszavinni garanciális hdd cserére. -
válasz
Mezga Aladár #28690 üzenetére
Elromlott benne a kontroller? (Mármint a "házban".)
Esetleg valami write protection vagy titkosítás nincs bekapcsolva?
USB port hiba? Kevés táp? -
válasz
Mezga Aladár #28683 üzenetére
Igen, csak a gyakorlati tapasztalataim... illetve anno a google tanulmány óta a nagyközönség is láthatta hogy 25 fok alatt az elhalálozási arány drasztikusan megnő exponenciálisan... illetve 45 fok felett igaz kevésbé meredeken de szintén el kezd nőni a meghibásodási ráta.
A legjobb tartomány a 30-35 fok körül van ha a teljes élettartamot vizsgáljuk (lifetime).Én bizony nem egy vinyót láttam meghalni vagy bad sectorokat termelni tempósan mikor hidegen indították be, vagy tartósan 45-50 fok körül mentek... arról meg nem is beszélve amikor ez egyikből a másik végletbe csapott át mondjuk negyed óra használat alatt. Gyenge szektorok tucatjai lehet az eredménye ennek (jobb esetben minimum). Persze nem feltétlen mindig és egyből... lehet csak hónapok alatt.
És azt is mondhatom hogy amelyik hdd túlélte a kezdeti pár napot és megfelelően hűtve van, simán fut hibamentesen évekig. (Ezis látszik a tanulmányból hogy az első 3 hónap és utána 3-4 év körül kezd el megugrani megint az elhalálozási arány. És ezt kb az én tapasztalataim is megerősítik.)
Nekem is van pl egy SpinPoint 80 160GB-os samsung vinyóm amit torrentre használok a gépben és problémamentesen megy, lassan 1600 on time napja van és sokéve... több min 5, de nem tudom pontosan.
Annyi a titok hogy jól van tartva... meg persze nyilván a szerencsés csillagzat is. Illetve az is számít milyen gyakran van elindítva persze. -
válasz
Babetta-X #28678 üzenetére
Másik lehetőség valami particó manager programmal megpróbálni inicializálni, formázni stb... de ha az alap windowsossal sem ment, akkor erre azért nem túl sok az esély.
Egy próbát azért megérhet. Pl O&O partition manager vagy hasonló.Ha nem megy akkor alapos teszt és a felület megújítás marad, akkor viszont veszik minden tartalom.
Tehát mindenképp mentsd le előtte a másikat is... mondjuk ezt a partició mizéria előtt is javaslom.Ha ez sem segít, akkor lehet tényleg megadta magát valami... elektronika, firmware vagy a felület részen.
-
A másik rossz dolog ezzel, hogy bizony gyakran egy gyengélkedő (de stabilnak tűnő) táp, mint a rák, szép lassan csendben okozhat ilyen halálokat más alkatrészekben. Ilyenkor van az hogy a régi gépben egyszercsak elszáll valami, videókártya vagy hdd, vagy hálókártya egyik napról a másikra és a tápra persze senki sem gyanakszik.
Jobb az óvatosság a tápokkal, főleg sok év után.Ettől függetlenül sok sikert, ha nem a táp a ludas mégse akkor érdemes jól átteszteni sentinellel a hdd-t.
Felület olvasás, normál lassú önteszt ilyesmi...
Illetve tudom kizártad az alaplapi portot... de én azt sem tenném teljesen, elromolhat azis időnként. Próba egy másik porton akkor pl. -
válasz
Babetta-X #28674 üzenetére
Ha van HDD Sentinel esetleg megpróbálnék egy felület újrainicializálást a meghajtón (ez adat vesztéssel jár persze, de mivel már RAW eleve így ez nem probléma itt ugye gondolom)... lehet csak gyengélkednek valahol szektorok. Ha van rá időd.
Értelem szerűen mentsd le a másik particiót is, azis veszni fog. -
Sajnos tapasztalataim szerint az hogy az alaplapi érzékelő az alaplapon mit mér gyakran nem mérvadó a táp általános vagy többi részére vonatkozó állapotáról vagy stabilitásáról. Főleg ingadozó terhelés alatt mint amilyen egy HDD... vagy GPU (ami szintén nem alaplapon van ugye általában).
5 év az már eléggé az élettartam vége felé lehet/vagy meg is haladhatja még egy márkásabb tápnál is.
Ilyenkor érdemes átnézetni és felújítattni ha még használni szeretné az ember... ha nem cseréli le.
Gyakran ilyen korban pukkannak el sajnos... még a tartósnak hitt márkák is. -
-
Sentinellel nézd meg a weben a smart értékeid mennyire térnek el az átlagtól, és ha eltér jobban, akkor melyik az.
Amugy lehet energiagazdálkodási probléma vagy soft/hard sector error is.
Futtass egy felület tesztet rajta... sok idő, de kiderülhet ilyesmi is.Illetve a tápellátás is lehet bizonytalan, próbáld meg egy a táp másik ágára tenni ha lehet (másik kábelre).
Milyen tápod van és mennyi idős? -
-
-
válasz
Graphics #28655 üzenetére
Energiagazdálkodási beállításokat nézd át és kapcsolj ki mindent ami lekapcsolja a meghajtókat.
Notebookoknál jellemző hogy az optikai meghajtót lelövik hamar akkuidőért, fene tudja nálad a Caddy-be mit érzékel és hogy kezeli.A másik figyelj a hőmérsékletre is, nem tudom mennyire szellőzik/hűti jól így a hdd-t a noti. Ha gyakran van 40 fok fölött akkor előbb utóbb elkezdheti megadni magát.
-
Hűteni kell a HDD-t... ezt a nagy hőingazodást ami télen van pl nem bírják jól.
Amikor tizen-huszon fokról fölmegy majd 50-re.Az ideális a 25-35 közötti tartomány, ott kell tartani.
Ahogy felettem is írták ezek az újak nem szeretik (de a régiek sem igazán) a magas hőmérsékletet, főleg ha hirtelen következik be a változás (használni kezded egyből hidegen).
-
válasz
liksoft #28644 üzenetére
Igen... bár még 2 évig a HGST-nek külön teljesen függetlenül mennie kell (így hagyták jóvá).
Vagyis még 2 évig (2014-2015) biztos lesznek HGST meghajtók is.
Aki ezért nem vett 7K vagy 5K HGST meghajtót eddig az megnyugodhat, bőven piacon lesznek még egy ideig.Annyi hogy a cimkén az lesz hogy "HGST a Westend Digital Comapany".
Tehát 4 termék tuti lesz. Seagate, WD, HGST és Toshiba kb 2014 végéig minimum.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Edge
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen TV-t vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- 500GB-os M.2 SSD-k Micron, SanDisk, Samsung Tesztelt, jó állapotban!
- SATA 500GB Bazár (Kingston A400, Crucial MX500, Adata SU800 stb.) frissítve:06.19
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest