- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Importvám az USA-tól, trösztellenes eljárás Kínától
- Telekom mobilszolgáltatások
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Google Pixel 9a: ez a várható EU-s ár és színválaszték
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
Tudom, hogy elméletileg nem annyira fontos. Kíváncsiságból próbálgattam, de jobbnak tűntek a hőfok így.
Persze, ha rátennék két jól szellőztető ventit, akkor nem volna rá szükség.
Viszont ugye ez már ~5k lenne /db.. 10-et most nem nagyon adnék ki 2 ventire.. Viszont a gond az, hogy kellene valami, főként ha halkak. Mondjuk mivel pwm-mel vannak vezérelve, úgyis lesz hangjuk, hacsak nem szabályzom őket külön.
Véleményem szubjektív...
-
Grózi
Topikgazda
Tisztességgel letesztelted!A szélzaj normális,legalább is bizonyos légszállítás mellett.Ha az nincs,akkor teljesítmény se...
HollyBoni
"Melyik venti ami jobb nála?"
Méretben?3 pin vagy pwm? A kategóriát lődd be!Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
HollyBoni
veterán
Nem hangzik nagyon rosszul, jobbat úgysem kapok. Szélzaj radiátoron mégjobban meg fog nőni, viszont ágy alatt lesz a radiátor és szerencsére nagyon jól szigeteli a hangot. A bitfenix mikor rátettem a radiátorra nagyon hangos lett, de betettem az ágy alá radiátorral ahol lesz, kapcsolgattam ki-be és alig hallottam valamit. Ha nem kerreg úgy mint a Bitfenix, és nem rezonál annyira hogy még a padló is átveszi akkor már sokkal előrébb vagyok.
(Igazából passzívan is elmenne a konfig csak megnyugtatja a lelkem ha van két légkavaró
)
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
A motor morog vagy a csapágy ad ki hangot? Ha a motor morog minél kevesebb feszt adsz neki annál jobban kijön a hang.
Nekem is a bajom, hogy ekkora ventiket szinte alig használ valaki. A nagyobb hűtőket elnézve a gyártóknak a 12 éves korosztály a célközönsége, a lényeg hogy minél jobban világítson, és minél "jobban" nézzen ki. Az hogy csendes e vagy jó csapágy van benne mindegy, a lényeg hogy valamennyire forogjanak a lapátok, hogy el lehessen adni őket ventilátorként.
Most járatom egy ideje 12v-on a Bitfenix-et, ha nem mozgatom csapágy hang nincs, elég csendes. Egy tőlem 1-1,5 méterre lévő ágy alatt fognak pihenni két radiátoron, arra jók, semmit nem hallok mikor ott mennek.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsozi56
tag
Köszönöm a szakszerű válaszodat a kérdéseimre!
A PCX-en találtam is egy olyanY kábelt, ami a képek alapján az egyik ventilátorhoz 3 pólussal, a másikhoz 4-gyel csatlakozik, előbbinél csak az RPM jel vezetéke marad ki.
A biztonság kedvéért rá is kérdeztem: a válasz megerősítő volt!https://www.pcx.hu/termek/akasa-ak-cbfa04-15-15cm-fekete-4-pin-pwm-y-k-bel-606434
Hasonló ehhez a SilverStone terméke is:
http://www.pccasegear.com/index.php?main_page=product_info&products_id=25679
illetve közeli kép róla:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16812162026 -
patomi
őstag
Jól mondja itt (#16280) Dzsozi56 a kolléga. Egy csatiról csak egy vezérlés mehet, mert a lap nem tudná értelmezni a jeleket. A másik (2 szálas vezeték) meg megkapja ugyan azt a feszt(impulzust) mint a PWM vezérelt venti. Ha abból indulunk ki, hogy egyforma ventiket köt rá, akkor egyforma fordulatot is fog kapni mind a kettőn.
Fékezz ballal és fasza gyerek vagy :)
-
Dzsozi56
tag
Nem értek az elektronikához, de szerintem a szabályozás a feszültség jel impulzusszélességének változtatásával történik (PWM esetén) és azt a feszültségjelet mindkét venti megkapja. A kommunikáció elég, ha csak az egyik kavaróval történik és mindkettő azonos fordulatra lesz szabályozva az alapján. Ezt azonban lehet, hogy csak én vélem így!
-
HollyBoni
veterán
Na akkor leírom miért csak 1-et szeretnék. 2db mo-ra2 van, passzívan is elvisz mindent. Mikor hozzámjutott a gép, akkor egy i7 920 és egy 4870x2 volt benne. Ez a kártya fogyaszt vagy 350-400W-ot, és iszonyatosan melegszik. 50-60 fokon tartotta a hűtés passzívan. DE úgy felmelegítette a szobámat, hogy nyáron elviselhetetlen volt a hőmérséklet. A kártya meghalt (szerencsére), az egész vízhűtés iszonyat igénytelenül volt összerakva, most jutottam el odáig hogy nemsokára veszek egy új kártyát, és megcsinálom normálisan a hűtést. GTX 770-et szeretnék kártyának, szóval nem fog annyira melegedni a radiátor mint 4870x2-vel. Viszont még csendesen meg szeretném oldani hogyha picit is melegedne a radiátor legyen valami felette ami kicsit elhessegeti a meleget, hogy ne szóljon bele a szobahőmérsékletbe. Szerintem erre 1db 22-23 centis venti elég lenne.
Szóval 4db 18-as ventit vagy hasonló megoldásokat semmiképp sem szeretnék mert a halkság a lényeg, attól független tudom teljesítmény ügyileg az lenne a legjobb. 2db radiátoron lenne 8db venti, akárhogy van szabályozva az már sehogy sem halk... Nekem csak tényleg egy lightos szellő kell hogy ne totál passzívan menjen az egész, de ha nincs terhelve a gép mehet nyugodtan passzívan.
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
-
Grózi
Topikgazda
Tényleg végszóként egy kis pozitiv is:01.27.-én este leadott rendelésem (Lepa Bol.Quiet természetesen
) ma már le is zárták és átadták futárnak-holott 7-10 nap volt rá írva.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
A ház az atom biztos!
Chieftec BA-01-BBB ház. Van vagy 15 kg!
Más!
Sajnos a lapom egy Asus Rampage Gene IV.
Tehát nem lehet vizezni... Ellenben legalább fűteni lehet vele!
Sőt! Egy Asus R9290 van betéve aminél a GPU rendesen hűtve van, de az összes többi kacat szerintem nincs! A VGA felső fele (A fekete alu lemezre gondolok) mondhatni forró! Erre kellene valami ventit feltákolni!
Lehetőleg úgy, hogy a hidak is kapjanak valami kis szelecskét!
Egyébként a RAM-ok is forrók! -
Grózi
Topikgazda
Már vártam hogy így reagálsz...
Házhoz rögzítve nem rezeg semmilyen fordulaton.Vedd figyelembe hogy a ház szét lett vágva,valószínüleg a radi sincs vízszintesen teljesen stb.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Pont ezt mondom!
A radi fixen van csavarozva a házhoz!
Alulról a ventiket nem tudtam, csak metrikus csavarral rögzíteni a radihoz!
Amíg nem volt oda csavarozva, (csak kézzel oda tartottam, addig semmi hangja nem volt! Miután felcsavaroztam öket lett egy tompa búgó hang! Mikor emelem a fordulatot akkor ez a tompa hangot felváltja a megszokott venti hang! De nekem bőven elég, ha 600-on mennek, mert 30-32 foknál nem megy feljebb a vizem!
Ezért gondoltam, hogy a ventik felfüggesztését kell valahogy át alakítanom... -
Grózi
Topikgazda
A radi aljába csavarozva.Nem tudom hogy magyarázzam pontosan-de megpróbálom:
Tehát nem teljes átmenő csavarra gondoltam(5-6cm) hanem csak a ventit átérő és a radin lévő csavarhelyekre bemenőre(3-3,5 cm).Kbhont
Tudom hogy nincs hangjuk!
Most hogy linkelted az adaptert elbizonytalanodtam hogy jól értem-e a problémát..[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
-
Grózi
Topikgazda
8 vagy 9cm-s ventim vagy olyan házam amibe az megy nincs itthon-így megmérni nem tudom.A 12-st tudom fejből,ezt nem.Néztem a házának gyártói oldalát,de az egy vicc...
-
Bacusuz
őstag
-
Bacusuz
őstag
Nekem van 2x akasa black 14 amit hallok.A szoba csendes így bárhonnan hallom.
Van mellette 3x bitfenix spectre pro pwm,melyet nem hallok.
Ennyi a tapasztalatom.Természetesen nem hangosak,de engem zavar
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Speed®
titán
Valóban, eloszóként jó dolog, ha nem PSTs ventije van az embernek. És nincs fogyasztáslimit sem a külön táp okán. PWMes venti ha gyengébb motorral szerelt, sokszor be sem indul 5Von, legalábbis ezt tapasztaltam..ha meg éppen elég lenne a fordulat, megfelelő vezérlő nélkül, ami 12vel indít, ciki van.
-
smiti
veterán
Az elosztó kérdését már kitárgyaltuk lentebb, már rájöttem hogy ez nem arra való amire én szerettem volna.
Még nem néztem az UEFI beállításokat, először az Asrock A-Tuningal állítgattam a szabályzást.Ha veszek előlapi panelt akkor már nem használnám az elosztót, mivel csak 4 darab ventit használok. Most is csak azért akartam egy csatlakozóra tenni a 2 db ventit, mert sajnos csak egy csati van 4 pines a CPU hűtőén kívül. -
-
fLeSs
nagyúr
Sorry, de én még mindig a házventiknél vagyok leragadva.
Szal valszeg utolsó kérdésem, hogy sima 3-tűs ventik Speedfannal való szabályzásához ez kell nekem? [link][ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Grózi
Topikgazda
Teljesen egyetértek Zalman ügyben veled.
Shifty01:
Az Antec kisvíz(920) simán megbirkózik vele(tapasztaltam a 9590-en),míg az általad linkelt hűtő már nem biztos.Amúgy a röhej,hogy egy I5-ös kisebb fogyasztás mellett lazán alázza még a 9590-et is.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Shifty01
aktív tag
Persze, de azok 2 ház emelet magasok
amíg ez relatíve praktikus.
Ha szempont a kinézet akkor ez már jobban mutat mint 1 orbitális nagy hűtőbordás bár kinek mi ugye.
Ez csak 1 lehetőség, mert pl nem olyan nagy és mégis jól teszi a dolgát.Amugy meg erre is gondoltak habár kétlem, hogy a zalman kispóroolta volna pont a ventit:
How can the fan be replaced if it breaks down?
1. Unscrew the 4 screws on the base of the cooler to separate the fan/fan mount/base cover assembly from the heatsink.2. Unscrew the 2 screws on the base cover to separate the fan/fan mount assembly from the base cover.
3. Unscrew the 2 screws on the fan mount to replace the fan and proceed in reverse order to reinstall.
[ Szerkesztve ]
-
marci1250
tag
Rájöttem, hogy nem tudok "csak" 3 120-as ventit betenni a házba, ezért elég lesz három elosztót használni. A TC mit jelent? Hogy érted, hogy nem lesz szabályzási problémám?
[ Szerkesztve ]
Family Guy S18E8 "Ez fiam az egyetlen dolog ami visszatart attól, hogy tenyéréllel basszalak ketté"
-
orion1025
őstag
Kicsit vicces még mindig a Noctua, de mint gyártó úgy is.A ventilátoraik elég ratyin teljesítenek, némelyik éppen csak pörög.Olcsóbbat és sokkal nagyobb hatásfokút fele annyiért lehet kapni, ráadásul a színvilág....
Diniboy:
Olcsó húsnak híg a leve, személy szerint utálom az AC-t.Eddig egy tisztességes CPU hűtőm volt tőlük, az is 2008 környéki darab.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
orion1025
őstag
Nem is azt mondtam, hogy egy sz@r hely, sőt, nagyon is korrektek le a kalappal előttük.Csak egy kicsit jobban odafigyelhetnének a weblapon szereplő dolgokra.Elég régóta vásárolok tőlük, sokkal nívósabbak lettek mostanra, de ez az árakon is meglátszik.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
-
- = Zk = -
félisten
ismét köszönöm szépen
[ Szerkesztve ]
" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra
-
- = Zk = -
félisten
imááádlak, köszönöm
és ugye ezzel szabályozható egyszerre a 4 (jelen esetben 5) venti?!
[ Szerkesztve ]
" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra
-
- = Zk = -
félisten
sata mé' van rajta?! O.o
ilyen idehaza kapható vajh?!és a 4.-et hova dugom amúgy?
szerk.
ááá, okés. köszönöm, meglesem[ Szerkesztve ]
-
- = Zk = -
félisten
szia, és 4 ventit ráköthetek 1 alaplapira?!
2 corsair + 2 swif2 (a teszted óta megvannak még)
-
eszakas
senior tag
Én felszereltem bordára /Peter/ 1100rpm-nél brutálisan szállított a 14-es. A lapátkialakítás ugyan az ezért szerintem ez sem rosszabb.
[ Szerkesztve ]
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
Glaz-dozfhut
őstag
Nahát, beiktattam a 14 centis Akasa Vipert és tényleg tiszteletet parancsoló hangja van. Mondjuk be is építettem és közvetlen a venti előtt HDD fióktartó oszlop van keresztbe amibe bele is üközik a légáram, de izmos akkor is (110 CFM). Nem nagyon ismerek erősebbet 14-esből, (bár hiányos a tudásom persze,) csak egyet TR TY-143 (130 CFM), de az már 2500-zal pörög és még hangosabb állítólag. (Jut eszembe ezt is beszereztem máskor, csak még nem próbáltam ki.) Na majd pihentetem nyárig.
- Glaz-doz-fhut -
-
Burt1793
veterán
A user manualban annyit írnak csak, hogy 24W-ot bír a cpu fan connector. A chassis fan connectorról egy szó sincs, a google-ban se találok semmi használhatót... :-/
Most, hogy 2 venti megy, 40%-ra vannak rakva, viszont csak 350 rpm-mel forognak. Ez lehet, hogy azért van, mert a 350 rpm a 900 rpm-es ventinél kb tényleg 40% és annak a fordulatszámát írja.
Amúgy olyan alacsony ez a fordulatszám, hogy, ha fent van a ház oldala berezonál. Egy kicsit feljebb vettem, így sokkal nagyobb a csend.[ Szerkesztve ]
-
Glaz-dozfhut
őstag
Ja, értem. Azért jó ha kéznél lesz a nyári hónapokban és nincs légkondi. (a venti). Egyszerűen muszály megvennem, mert vagy kifut (eleve alig kapni) vagy piszok drága lesz.
Pár éve nem volt sem alkalmas házam, se venti és inkább nem kapcsoltam be a gépet akár napokig. Most inkább elviselem majd a szélzajt, azaz választhatok.- Glaz-doz-fhut -
-
Glaz-dozfhut
őstag
-
Glaz-dozfhut
őstag
Na igen. Meg nincs is az a ház amibe ennyi venti belefér. Viszont játszok azzal a gondolattal, hogy két venti egymás mögé - jó ez nem valami magasröptű- , de úgy, hogy ellentétes irányba forognának, a turbulencia kiküszöbölése miatt. Szóval a légáram egy irányú lenne. ( Itt a P.H-n olvastam egy cikket ventilátorokról, elég régi volt, és abban volt egy 92 venti, valami 'tornado' nevezetű, ilyesmi és kettő venti volt egymás mögött ugyanígy. Az erősebb volt a 120-as ventilátoroknál, mondjuk irdatlan hangos is. ) Igazából értelme nem sok, mert van már egy 130 CFM-es légkavaróm (TR TY-143), szóval, ha az nem elég, akkor semmi. De csak az érdekesség kedvéért, hogy mit okozna a konstrukció. Arra jó lenne a sok elosztó, ha fokozni akarom a hülyeséget.
szerk.: megtaláltam! Vantec Tornado [link]
[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
Glaz-dozfhut
őstag
Na azt kerestem már. Csak olyan rég láttam, hogy már azt hittem igaz sem volt. Gondoltam - az nem lehet, a két irányból jövő tápellátás tuti szétcseszi az alaplapot. Szóval az tényleg korrekt.
A 'kilencesre' visszatérve; a mai nap, pár órája a srác linkelt egyet Googlé keresőbe Y kábellel kapcsolatban. Nézegettem egy kicsit a többit és nem egy ilyen fénykép volt 9-es elosztóról. És azokon sem volt plusz tápcsati.szerk.: #12499
[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
Glaz-dozfhut
őstag
Értem. Viszont azt a 9-es elosztót akkor sem tudom hova tenni. Magyar oldalon, úgy "reklámozták", hogy elviszi a lap. Úgy tudom elképzelni, mint a PCI slotnál a max. kapacitás 65W, ennél arányaiban kisebb. Egyébként az AC koncepcióján is gondolkoztam (CO), de egy éve minden olyan drágának tűnt. Azóta lettek olyan cuccaim amiről nem is álmodtam.
Valahol olvastam már ilyesmit, eddig azt kerestem. A házamon történetesen ki lehet kapcsolni a ledet és valaki azzal kombinált. Szerintem egy minimális elektronikai tudással megoldható, csak én annak híján vagyok sajna.
(szerk.: a kép nem sikerült a legjobban)[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
Chappy
tag
A halkabbnál, a hangosabbik (erősebb, még nem pwm) zaját meghalottam és mondom ez nem játszik, itt 4-en aludnának/tanulnának mellette. Mindenestre jó áron szerzek be, mert egyébként a jobb kategória. Az arcticot nem is néztem lassú üzemben, biosban pwm maxra van állítva. Nekem azért hűtsön rendesen, cpu legalább 2 magja mindig fullon és vga is mindig fullon van (éljen a gari...)
-
sb
veterán
Hosszabb történet, csak nem fejtettem ki.
Inkább úgy fogalmazok akkor, hogy még elegek. De már elég régiek, előbb-utóbb érettek lesznek a cserére.
Plussz 1-2 tervezett módosítás miatt jobb lenne 25mm-es normál venti, ezek 38mm-esek. Meg másik gépbe is kell majd, ami ITX, így oda végképp vastagok.Rázkódást én nem vettem észre, plussz ezek ugye gumis felfogatásúak. Keretesem is van, de az a jobb légszállítás mellé sokkal hangosabb is. Sajnos 6-700rpm körül is simán hallható.
-
sb
veterán
Mi a gond a Pro-val?
Nekem az van, a gumis rögzítés szimpatikus volt. Igaz nem is kell nagy légszállítás, 4-5db szellőzteti a házat 500rpm körül. Így nem nagyon van hangjuk.Viszont mivel olvastam hasonló negatív véleményt róluk, gondoltam lecserélném valami halk 14-esre őket. Darabonként 4-5k-ért persze nem vennék ennyit... néztem 1-2 tesztet, de ott már a 14-eseknél sem voltam elájulva az eredménytől.
Kérdeztem is korábban ezt, de nem nagyon válaszolt senki.
Szóval akkor mi a helyzet?
A linkelt 14-esek hangjával.
Mennyivel jobbak ezek, mint a jelenlegi 12-es AC Pro-k leszabályozva, ha ennél többre nagyon nincs szükség?
Mit ajánlotok? -
Chappy
tag
Ok ezt értem, de akkor miért ír rá ennyit? Mert azt látom, hogy itt többen írtátok, hogy volt, de nem jobb, viszont máshol nemigen találok rá semmit, hogy nagyon szar lenne. Gondolom a saját honlapjukon nem írnának rá 74 cfm-et ha nem lenne annyi. A pro az tényleg vicc az 54 cfm-mel.
-
diegho
nagyúr
Nekem is AC van (van noctua ventim is 5250 volt 6 éve, de olyan motorzaja van, hogy megőrülök tőle) és vagy halk de nem hűt, vagy hangos és hűt is. Nézegettem ilyen 2.5k-ig a ventiket, elég sok van, pár nevesebb, amiket találtam:
Alpenföhn Wing-Boost 120
BitFenix Spectre PWM 120mm
Noiseblocker BlackSilent Fan XL1
SCYTHE SLIP STREAM SY1225SL12L
SCYTHE SLIP STREAM SY1225SL12M
LEPA Chopper LPCP12N-R
Scythe Glide Stream 120 SY1225HB12L
Scythe Glide Stream 120 SY1225HB12LMezeket csak merlinnél találtam. Ezek közül papíron a Glide Stream LM-es verzió a legjobb SPCR tesztben sem tűnik rossznak.
-
Morris
veterán
Igen, 3 pin-essel keverve valóban nem fog menni.
Csak ha a 4pin-es pakk és a 3 pin-es pakk is külön alaplapi csatira van kötve (de a 3pin esetében is csak akkor ha a lap támogatja a feszültségszintű szabályzást)Nálam ez volt a bukó - mármint a fesz szabályzás hiányzik a deszkáról sajnos.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Horgász topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Elektromos cigaretta 🔞
- ASUS Zenbook A14: Ez így szinte tökéletes
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- iPhone topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget