- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz
hdekakas #29789 üzenetére
Valamiért a 12-es Apache-okat nem tudom pwm vezérlésre bírni, egyiket sem a 4-ből, míg a 14 centisek mennek szépen.
Ha tudod, próbáld ki ezeket másik gépben is. Annak, hogy mind a négynél problémás lenne a negyedik láb bekötése (kábelszakadás, forrasztás, stb.) annyira kicsi az esélye, hogy tényleg tanácstalan vagyok, mitől lehet.Más: Ventilátor vezérlés esetén a Fan Step Up és a Down állítási lehetőség sec-ben az mit takar igazából?
Az elnevezés alapján én arra tippelek, mert a kézikönyvet lusta vagyok letölteni, hogy a szabályozási hiszterézis késleltetését tudod állítani vele, azaz a hőmérsékletlimit felfelé vagy lefelé történő átlépés után mennyivel kapcsoljanak a ventilátorok magasabb/alacsonyabb fokozatra. Ha alacsonyra veszed, akkor gyorsan reagál a rendszer a megnövekvő terhelésre, cserébe olyan esetben, amikor a kisebb fokozat már éppen nem elég, a nagyobb pedig már éppen sok, idegesítő lehet a gyorsan felpörgő-lelassuló ventilátor hangja (ha úgy konfigurálod be a gépedet, hogy le tudja állítani a ventilátorokat, akkor a túl alacsony érték gyakran elinduló-leálló ventilátort eredményezhet , ami károsíthatja). Ha magasabbra veszed, akkor a rövid terheléseket felpörgő hűtés nélkül is vinni fogja, cserébe a nagyobb késleltetés magasabbra felszaladhat átmenetileg a CPU hőmérséklete, mielőtt jobban rákapcsol a hűtés.Szerintem csak akkor nyúlj hozzá, és akkor is a növelés irányban, ha a fent leírt hullámzó hangot produkálja nálad a rendszer.
-
Frenky89
addikt
válasz
hdekakas #29789 üzenetére
A step-up/down gyakorlatilag a hiszterézis funkció, azaz az itt beállított időt késlekedik a rendszer mielőtt az aktuális hőmérséklet alapján a vezérlési görbe szerinti fordulatszámra állítaná a kérdéses ventiket.
A step-up jó arra, hogy a hirtelen hőmérsékleti ugrásokra ne pörögjenek fel a ventik.
A step-down pedig alkalmazható "túlhűtésre", azaz hogy egy ideig magasabb fordulaton dolgozzanak a ventik pl. egy hosszabb erős terhelés után, amikor a CPU hőfoka hirtelen esik 20-30°C-ot is akár, de bizonyos komponensek (VRM) még sütősek.
-
dqdb
nagyúr
válasz
hdekakas #29770 üzenetére
Melyik a morgós, a 14-es, vagy a 12-es?
A 12 cm-es biztosan morog feszültséggel szabályozva. Valami nem kerek nálad, de kifogytam az értelmes ötletekből. AI Suite 3-ból, illetve másik alaplapra kötve is ki tudod próbálni a 12 cm-eseket? Furcsa, hogy nem engedi az alaplapod állítani, mert az eddig megismert 1-2 éves ASUS lapok mindegyikén szépen tudtam szerkeszteni a szabályozási görbét a csatlakozókhoz mind BIOS-ban, mind AI Suite-ban (legalább 3 töréspontot tudtam szabadon állítani).Ami az alap felvetésem volt, hogy igazából nem látom, hogy miért jobb a PWM-es vezérlés?
Ahogyan Grózi is írta, nem lehet kijelenteni, hogy egyértelműen jobb vagy rosszabb, hanem egyszerűen más. A kérdés igazából az elmúlt 1 évben kezdett előjönni a hibrid csatlakozók tömeges elterjedésével, korábban a felső-középkategóriás ASUS-okat kivéve az alaplapból egyenesen következett a 3 vagy 4 pin válasz.A PWM-es vezérlés különbsége annyiból áll, hogy a ventilátor tápellátása és vezérlése elkülönül egymástól, míg feszültségalapúnál egyszerre történik a kettő. PWM-nél a ventilátor mindig megkapja a 12 voltot és mellé egy vezérlőjelet, amit iránymutatóként kezel, de felülbírálhat: ha szerinte túl alacsony értéket kap, akkor a gyártó által megadott minimumon fog működni. DC-nél a ventilátor kap egy időben változó feszültséget, és azzal kell gazdálkodnia, aztán ha ez túl kevés, akkor okozhat gondot.
A PWM-es vezérlés nagy előnye, hogy a ventilátor indulófeszültsége nem kerül képbe sosem, mint esetleges problémaforrás. A ventilátor elintézi magán belül, és sosem tudsz olyan szituációba kerülni, hogy indulófeszültség alatti/környéki feszültséget kap a ventilátor, és próbál felpörögni, de nem sikerül neki, és csak erőlködik, ami a motor leégéséhez vezethet könnyen, míg DC esetében ezt egy rosszul beállított profillal el tudod érni (ha pedig az ajánlások ellenére egy csatlakozóra többféle típust kötsz splitterrel, akkor ott halmozódik az esélye).
Ha LED-es ventilátorokat szeretnél, akkor PWM-es esetben a világítás fényereje állandó lesz, míg feszültségalapú szabályozásnál a feszültség függvényében fog a fordulatszám és a fényerő is változni.
Ha tényleg sok ventilátort szeretnél használni (például vízhűtés nagy radiátorfelülettel), akkor egyetlen PWM-es csatlakozót molex/SATA kábeles tápellátású splitterrel 5-10 ágra is szétoszthatsz. Ez a megoldás 3 pines ventilátorokkal nem működik, ott a splitterek az alaplapi csatlakozó árammennyiségéből tudnak csak gazdálkodni (cserébe ott vannak igazán alacsony áramfelvételű példányok, amikből 5-6 darab is még bőven 1 amper alatt marad).
A feszültségalapú vezérlés nagy előnye, hogy faék egyszerűségű, egyetlen potméter, ellenállás vagy adott esetben az 5 és 12 voltos kábelek megfelelő cserélgetésével megoldható az alapszintű szabályozás, nem kell hozzá bonyolultabb elektronika, mint PWM-es esetben. Ha előlapi szabályozót szeretnél, akkor sokkal nagyobb a DC alapú megoldásból a választék, és olcsóbbak is.
Régebbi alaplapoknál meglehetősen gyakori volt az a hülye gyártói szokás, hogy feszültséggel szabályozható CHA_FAN csatlakozókat 50% alá nem lehetett levinni, ez több jó minőségű és alacsony induló feszültségű ventilátornál problémás lehet, mert feleslegesen magas fordulatszámon pörögnek. PWM esetében 20% szokott lenni ez a limit. Szerencsére az újabb lapoknál eltűnt ez a hülye szokás (amit még tudtak fokozni: az én MSI lapomnál például 50% állítható be a UI-on, de kis trükközéssel és fájlszerkesztéssel le tudom vinni 20%-ra).
Használnék-e szigorúan PWM-es ventilátort feszültséggel szabályozva? Határozottan nem, ha a gyártója 12 voltos működési feszültséget adott meg (például Akasa Apache), akkor az azt jelenti, hogy a ventilátor PWM-es szabályozásra van optimalizálva, 12 voltot vár mindig, és ha ennél kevesebbet vár, akkor az mellékhatással járhat (morgás, extrémebb esetben károsodás). Néhány kivételtől eltekintve a legtöbb PWM-es ventilátor adatlapján a 12 voltos működési feszültség szerepel.
Használnék-e olyan PWM-es ventilátor feszültséggel szabályozva, amit a gyártója felkészített erre? Ha nem lenne lehetőség PWM-es szabályozásra és már megvettem volna a ventilátort, akkor igen. Ha még nem vettem volna meg a ventilátort, akkor keresnék inkább egy 3 pines darabot. Az NB-eLoop B12-PS például ilyen, alapvetően PWM-es, de a gyártója megadott induló feszültséget is, így eleve támogatja a feszültségalapú szabályozást is.
Ha hibrid csatlakozóm lenne és a kinézett ventilátorból van 3 és 4 pines változat is, akkor melyiket választanám? Ez már nehezebb kérdés, mert jellemzően a fordulatszám-tartomány jellemzően eltér, ezért ennek ismeretében döntenék valamelyik mellett. Ráadásul a legtöbb esetben többféle fordulatszámú 3 pines modell is létezik, hogy ezt a kérdést ne lehessen egyszerűen megválaszolni (NB-eLoop B12/14 sorozat, Nanoxia DS sorozat, Be Quiet Shadow Wings sorozat).
Az még nagyon általánosítva kijelenthető, hogy a felsőbb kategóriában jellemzően nagyobb a PWM-es választék.
Személy szerint a PWM-es szabályozást én szerencsésebb megoldásnak tartom, ettől függetlenül a házhűtésemet feszültséggel szabályozom, mert az alaplapom erre képes. A jó ventilátor, jó szabályozási profil és jól szellőző ház sokkal-sokkal fontosabb, mint az, hogy ezt PWM vagy DC alapokon éred el.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hdekakas #29770 üzenetére
A 140-s és a 120-s se szereti a feszültségalapú vezérlést.Szerintem ott a lapodnál lesz valami bug(AiSuite-l is próbáltad,vagy csak biosban?) vagy mind a 4 venti problémás-erre kicsi az esély,de nem lehetetlen.
Önmagában kijelenteni,hogy a pwm vezérlés jobb nem lehet.Feszültségalapon szabályozva is tökéletes egy 3 pines venti,minden a lapon/szabályzón múlik.Viszont 4 pines venti esetén eleve jobb az amire kitalálták,tehát nem célszerű feszültségalapon szabályozni. -
dqdb
nagyúr
válasz
hdekakas #29768 üzenetére
Nem tudom, mi olyan hihetetlen...
Az Apache-nak feszültséggel szabályozva van egy jellegzetes és kellemetlen morgó hangja, amit többen jeleztek a topikban (és ennek hatására én is kipróbáltam egyszer a sajátomon), míg PWM-ről szabályozva semmi probléma.ezáltal kizárható hogy csatlakozó, vagy venti lenne hibás
A csatlakozóhibát zártad csak ki ezzel, a 12 cm-es Apache hibáját nem, és ez nekem eléggé ventilátorhibának tűnik.A leírásod alapján mintha nem PWM-es ventilátort kaptál volna, egy 3 pines viselkedik így PWM-ről szabályozva. Szóval eléggé furcsa, mert az Apache-ból csak PWM-es változat létezik, és annak az eddigi tapasztalatok alapján DC-ről szabályozva morognia kellene.
-
h1mpi
félisten
válasz
hdekakas #13598 üzenetére
A PWM hőfok növekedésre-csökkenésre szabályozza a venti teljesítményét. Ha olyan a BIOS-od tudsz neki profilt is állítani, de enélkül is működik. A 3 pines ventit, pedig szintén alaplapi biosból (hasonlóan, mint a pwm-est) vagy külön venti szabályzóval tudsz szabályozni.
-
Henk
veterán
válasz
hdekakas #13568 üzenetére
Akkor lehet hasznos ha gyengébb minőségű házad van ami mondjuk vékony lemezből van mert annál előfordul, hogy a venti rázkódását átveszi a ház. Bár ez nagy mértékben ventilátor függő is, nem mindegyik rezonál. Sőt szerintem a vinyó előbb rázza a házat mint egy venti. Én akkor használtam ilyet mikor a ventihez adták és olyan helyre volt fogatva ahol alkalmazható volt ez a gumi pöcök. Külön nem vettem volna mert nekem nem volt indokolt.
-
Bacusuz
őstag
-
Henk
veterán
válasz
hdekakas #13334 üzenetére
Azért csak az egyik csatiban van 4 szál mert abból vesz fordulatjelet is. A másik 2 csatiból ezt a szálat értelemszerűen ki kellett hagyniuk máskülönben nem tudná eldönteni, hogy milyen fordulatszámot jelezzen ki ha minden ventitől külön menne be fordulatjel neki. Mert ugye nem mindenki 3 egyforma ventit tesz egy ilyen elosztóra és 3 különböző tipusnál adott fesz mellett különböző fordulatszámok vannak.
-
eszakas
őstag
válasz
hdekakas #13295 üzenetére
Nézd ez így elég lutri. Ha nincs meg a ház akkor külön ne rendelj hozzá semmit. Ha megérkezik akkor leméret a furattávot és úgy rendeled meg a ventit. Így nem dobsz ki feleslegesen pénzt. De ha a bolt ahol veszed a házat vevőbarát, tesz neked bele megfelelő díjazás ellenében.
-
eszakas
őstag
válasz
hdekakas #13293 üzenetére
Hát a kompatibilitási listán ott van a ház típusa.
-
korcsi
veterán
válasz
hdekakas #13285 üzenetére
3 pines feszültség szabályzós ventilátod csatlakozó nincs az alaplapon. 2 vezeték elég a szabályozáshoz, csak nem lesz fordulatszám kijelzés
( #13283 ) eszakas: Ha lenne olyan eset amikor szükséges lenne a gyári ventilátorokat maximális fordulatszámon működtetni akkor így lenne, de ilyen normál használat során jó eséllyel nem fordul elő.
-
eszakas
őstag
válasz
hdekakas #13288 üzenetére
Ezek a nagy ventik nem nagyon szabályozhatók alaplapról, Én előlapi szabályzóval szabályzom, kézzel.
Itt van egy pár venti a testvére is itt van annak amit linkeltél.Nézd meg megfelelő-e a lyuktáv.
-
eszakas
őstag
válasz
hdekakas #13285 üzenetére
Hát azt írják nem szabályozható, és úgy látom csak két vezeték megy bele. Ezzel talán megoldható. De hiába kötöd a lapra semmi értelme.
-
smiti
veterán
válasz
hdekakas #13265 üzenetére
Tessék, egy szép megoldás
-
tornas
őstag
válasz
hdekakas #12250 üzenetére
Ha siklócsapágyas az a venti, akkor érdemes lehet szétszedni és megzsírozni. Szétszedés mellőzése esetén átmeneti megoldást jelenthet egy-két csepp sűrűbb motorolaj is.
A venti címkéje alatt találod a csapágyat, amit egy műanyag vagy gumikupak is véd. Ide juttatod be a kenőanyagot is. Itt látszik a tengelyvége is, amin egy zéger-gyűrű is van. Ha ezt eltávolítod óvatosan, akkor szét tudod szedni a ventidet is. A címke visszaragasztásához a kétoldalú ragasztó is megfelel.
Ha pedig golyóscsapágyas az a venti, akkor inkább cseréld az egész ventilátort!
-
Henk
veterán
válasz
hdekakas #12151 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nem létezik de ekkora fordulatú ventiket mindenképpen szabályozni kell mert megőrülsz mellette. Meg szerintem nem is indokolt ha nem vagy valami extrém tuningos. Előző hsz-ban írtam párat ami megfelel a követelményeidnek. Ha találsz megfelelő minőségűt akkot inkább 14-t vegyél mint 12-t, kisebb fordulaton szállít ugyanannyi levegőt, nagy valószínűséggel halkabb lesz.
-
Henk
veterán
válasz
hdekakas #12149 üzenetére
Szerintem 14-ben ilyen magas fordulatú nagyon ritka, annak már a hangja is brutális lehet. Mihez van szükséged ekkora fordulatú ventire? Itt van egy ami 1800-on megy max, de a 20 dBA értéket és fentartással kezelném. Ez állítólag tud 2000 rpm-et, de ez pwm-es. Esetleg ez bár ez 140x160 nem tudom elfér e nálad, ez 2500-at megy.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
hdekakas #12145 üzenetére
Persze, hogy 1200-al mennek, hiszen 1200rpm-esek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Fotók, videók mobillal
- Spórolós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby rádiós topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Energiaital topic
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- NOCTUA NF-A14 PWM Chromax.Black.Swap-Edition
- Noctua NF-F12 industrialPPC-3000 PWM 120mm - 1db
- Lian Li UNI FAN TL LCD ventilátor szettek, fekete, normal/reverse blade
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- Bomba ár! Dell Latitude E6510 - i5-560M I 4GB I 250GB I DVD I 15,6" HD+ I Garancia!
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest