Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
twingos #53840 üzenetére
Szia!
Próbáld ezt a képletet a B2 cellába:=HELYETTE(KÖZÉP($A2;SZÖVEG.KERES(B$1;$A2)+HOSSZ(B$1)+1;4);" ";"")
A címzésnél figyelj a $ -ra. Így a képlet húzható jobbra és lefelé is.
Ez minden magyar verzióban műxik. Angolban a megfelelő angol függvénynevek kellenek és az elválasztójel is vessző.
A HELYETTE függvény azért kell, hogy a nem után ne maradjon szóköz.
Üdv. -
twingos
tag
Sziasztok,
Szeretnék segítséget kérni.
Van egy táblázatom, amiben A1,B1,C1 stb cellában ömlesztett szöveges adatok vannak.
Szeretném, ha az alma, körte, citrom válaszát (ami lehet igen vagy nem válasz) a mellette lévő cellákba kirakná.
Engem csak a válasz érdekelne, hogy igen vagy nem.Az előtte és utána lévő karakterszámok változnak.
Tudnátok erre kérlek javaslatot adni, hogy tudnám ezt megoldani?
Köszi szépen előre is -
karlkani
aktív tag
Adott sok dátum egy .pdf-ben. Ezeket bemásolva Excelbe szerettem volna dátummá alakítani (számolni akarok velük) szövegből oszlopok funkcióval, az augusztus nem tetszik neki, hogy rohadna meg...
Képlettel, majd értékké alakítással megoldottam.
-
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53817 üzenetére
Szia!
Még mindig nem sikerült úgy leírnom, hogy megérthető legyek.
. A videó lenne jó, de hátha egy kép is megteszi. Jobboldali táblázat "b" oszlopban láthatók az "a" oszlop képletei, természetesen = jel nélkül. Ha meg van nyitva mindkét táblázat, akkor természetesen ha átírom a baloldali táblázat "a" oszlopában az értékeket frissül a jobboldali táblázat. Ha csak baloldali van megnyitva, módosítok benne, majd "rányitom" a jobboldalit frissül. Ha módosítok a baloldaliban, mentem és bezárom, majd megnyitom a jobboldalit, akkor amíg rendesen működött feljött egy ablak, hogy a táblázat csatolásokat tartalmaz, szeretné frissíteni? Na ez az, amit nem dob fel, s nem is frissülnek fel az adatok, újraszámolásra sem. Csak akkor frissül, ha az "a1"-ben lévő képletet végigmásolom "a15"-ig.
[kép] -
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus #53828 üzenetére
Szia!
Tök jó, hogy tettél be képet, de jó lenn tudni, mit is szeretnél pontosan, melyik cellába, stb.
Példa, találat esetén.
A B
1 kutya canisOké, hogy adja vissza a szöveget, ha talál egyezést, de kell a szám is? Két oszlopot írsz, közben három értéket.
#53830 Fferi50
A képletben pontosvesszőt használtál, "angolul" nem lesz jó. -
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Szia!
Ha ilyen a szerkezeted akkor a képlet:=VLOOKUP("*" & keresendo & "*";allatok:eredmeny_talalat_eseten;3;0)
pl. =VLOOKUP("*" & b2 & "*";$A$2:$C$6;3;0)
A * a joker karakter, akármennyi karaktert helyettesít.
Üdv. -
lappy
őstag
válasz
Csak ötlet fkeres(hol.van(szoveg.keres))) vmi ilyesmivel próbálkoznek
(Nem tudom most tesztelni nincs excel a közelben) -
Oryctolagus
tag
Sziasztok!
A korábbi segítségnyújtás szeretném ismét megköszönni!
Persze, érkeztem egy újabb feladvánnyal.
A keresendő oszlopban található kifejezéseket kell megkeresnünk az állatok oszlop celláiban.
Ha van találat akkor, eredményként a keresendő kifejezés melletti oszlopban található szöveget kell visszaadnia a képletnek.
Példa, találat esetén.
A B
1 kutya canisEgyébként, most megint megkedveltem az excelt, részben nektek köszönhetően.
Eljutottam odáig, hogy a fenti kérdésemhez a saját erőfeszítésemet most hozzáteszem.
Ez egészen addig működött amíg a második IF statementet hozzá nem tettem.=IF(SEARCH(G1,A1:A10),H1,IF(SEARCH(G2,A1:A10),H2))
-
Jobb topikot nem találtam rá
Google Sheet.
Ha bezárom/eltűnik ez a menü, hogyan tudom újra elővarázsolni? Nagyon jó, előre elkészített táblázatok vannak benne.
-
Colin111
csendes tag
bocsi rosszul fogalmaztam:
addig ne lehessen egy cellába írni semmit, amíg egy alatta lévő cella nincs kitöltve megadott szöveggelés persze BUÉK! mindekinek mert régen jártam itt
-
Colin111
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni cella feltételes kitöltés elleni védelemre.
Az lenne a feladat, hogy egy cellába addig ne lehessen írni semmit, amíg egy v. két felette lévő cella üres, illetve nem egy megadott szöveget tartalmaz (kezdettel...).
Tudom ehhez makro kell, de csak olyat találtam ami adott szöveg beírása után nem engedi a megadottba az írást...
erre gondoltam:
Előre is köszi! -
Fferi50
Topikgazda
válasz
hunniaa #53819 üzenetére
Szia!
Nézd meg a következő képletet a C18 cellára:=SZORZATÖSSZEG(INDEX(Alapanyag!$C$3:$F$9;0;HOL.VAN(Tápanyagérték!$B18;Alapanyag!$C$1:$F$1;0));INDEX($C$3:$J$9;0;HOL.VAN(C$17;$C$2:$J$2;0)))*INDEX(Alapanyag!$C$2:$F$2;0;HOL.VAN(Tápanyagérték!$B18;Alapanyag!$C$1:$F$1;0))
Ha így adod meg, másolható lefelé és oldalra is.
Üdv. -
Gunners
csendes tag
Sziasztok
Egy saját filmes adatbázist készítek
Létezik olyan feltételes formázás megoldás, hogy kiemelje azt ami akár többször előfordul?
Elég hosszú lista lesz és hogy ne kelljen mindig ellenőríznem, ismétlődők elvátvolításával átmnézni stb a listát
Köszi -
Delila_1
veterán
Kipróbáltam, csak 20-ig írja rendesen. A 21-40 sorokban megint 1-gyel kezdődnek a számok, de zárójelek közé teszi. 41-60 között pontot tesz a számok után, de itt is 1 a kezdő érték. A 61-86 sorokban zárójelek között az ABC kisbetűi következnek, majd kör közepén a nagybetűk.
Érdekes, még nem tudom, mire lehetne használni. -
hunniaa
újonc
Sziasztok!
Van két lapom "Alapanyag" és Tápanyagérték" egy munkafüzetben. Kérdésem hogyan tudom úgy alkalmazi a "hol.van" függvényt vagy mást akár makrót is hogy megkeresse nekem az 'Adatok1' táblázatban a "Citrom fagyit" és annak alapanyagait majd ugyan így keresse meg az "Adatok2" táblázatban az alapanyag tápanyagétékével és szorozza össze majd szorozza meg az 1kg-os szorzóval, alapból egy sima szorzatösszeg függvény sima szorzással lenne. De nekem mindenképp az is lényeg hogy keresse meg a "Számol" táblázatban szereplő fagyi nevet az "Adatok1" táblázatban és úgy számoljon mivel a táblázatok folyton változnak plusz sorok és oszlokpok beszúrűsa miatt .Az 1kg-os szorzó kicsit bonyolult képlettel de megvan...előre is köszi és bocsi ha kicsit bonyolultan fogalmaztam ezért itt lesz a fájl is...
Fagyihoz.xlsx -
VGYke
addikt
Sziasztok! Mikre nem lel az ember a Facebookon. Most pl. ezt találtam: =UNIKARAKTER(SOR()+9311). Írjátok be pl. az A1, A2, A3 cellába
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
gycs02 #53816 üzenetére
Szia!
"Ha bővítem az adatokkal feltöltött cellát, hiába van a másikban ott a hivatkozás magnyitás után csak akkor frissülnek az adatok, ha a képleteket újramásolom"
Ezt újfent nem egészen értem. Ha eddig A1-X10 volt a tartomány a forrás fájlban és ezt A1-AA100-ra bővíted, honnan kellene tudnia a hivatkozást tartalmazó fájlnak, hogy megváltozott a tartomány? Hiszen csak az eredeti A1-X10-re hivatkozások voltak benne.
Nem fogja érzékelni, hogy bővült a forrás fájl tartománya, honnan is érzékelné.
Egyébként a hivatkozást tartalmazó "kivonat" fájl az eredeti hivatkozás alapján akkor is frissül, ha a forrás fájlt nem nyitod meg.
Ha "aktualizálod" a csatolásokat, akkor nem a képleteket kell újramásolni szerintem, hanem frissíteni kell egyszer (F9, vagy újraszámolás). Azért azt még nézd meg, hogy amikor a képletet aktualizálod, képlet marad-e vagy átváltozik szöveggé.... pl. eléje kerül egy aposztróf (') kvázi véletlenül - mert így szövegként értelmezi, viszont amikor másolod, akkor nem aposztrófosan másolod már. Az Excel sajnos "csodákra képes" néha.
Üdv. -
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53812 üzenetére
Szia!
Szokás szerint nem voltam egyértelmű. Azt szeretném, hogy rákérdezzen, de bárhogy állítom, rákérdezni se kérdez rá, s nem is frissülnek le az adatok, nem csinál semmit az újraszámolásra, a munkalap kiszámításra. S azt tapasztalom, hogy azoknál a tábláimnál történik ez, ahol az előzményekben leírt módszerrel aktualizáltam a csatolásokat. Két esetben frissülnek la az adatok, vagy kijelölöm az első cellát az oszlopban és végig másolom a képletet, vagy ha van makró a táblában futtatom azt.
Update!
Közben csak elkezdtem még tesztelni, s meg is dőlt az elméletem a hivatkozás frissítésről. Nyitottam 2 új munkafüzetet, az egyikben az első sorba írtam adatokat pár oszlopba, a másik első sorába pedig csak egy sima A1=a másik munkafüzet A1-l képletet. Ha mind a kettő meg van nyitva és töltöm fel az első sort adatokkal frissül a másik tábla. Ha bővítem az adatokkal feltöltött cellát, hiába van a másikban ott a hivatkozás, magnyitás után csak akkor frissülnek az adatok, ha a képleteket újramásolom. S itt nem volt hivatkozás csere. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Oryctolagus #53808 üzenetére
Szia!
Azt kell figyelembe venned, hogy angol verzióban csak az angol függvénynevek használhatók és a függvény paraméterek elválasztója is más - általában vessző - mint a magyarban.
Ezért (is) jó, ha a használt verziót (nyelv, verziónév) is megadjátok, akkor annak megfelelően tudjuk a képletet összerakni.
Üdv. -
gycs02
tag
Sziasztok!
Jó régen jártam erre. Búék mindenkinek!
Valamikor régen kérdeztem ezt:Próbáltam megoldani, hogy ne dobja fel a vírus veszély üzenetet, ha makróval indítok excelből egy fájlt, s azóta megnyitáskor nem adja fel a frissítés ablakot a csatolásokhoz., csak akkor frissül, ha elindítok benne egy makrót (vagy végigmásolom újra a képletet). Valahol mintha beírtam volna, hogy az ebben a mappában lévő fájlok biztonságosak, de az üzenet még így is jön. Érdekesség, hogy az ugyanitt található régebbi biztonsági másolatom meg feldobja, hogy frissítsen-e.
Nem nagyon volt rá ötletetek, most úgy gondolom rájöttem mi okozza a gondot, s így hátha tudjátok a megoldást. A frissítésre rákérdezés és a frissítés akkor szűnik meg, amikor egy szintén itt ajánlott segítség alapján kicserélem a fájlban a hivatkozásokat (Adatok-hivatkozások menü). Az volt az eredeti gondom, hogy van egy összesítő táblázatom, ami minden évben a rendre évhó.xlsx fájlokból gyűjti az adatokat. Azért kértem a segítséget, hogy ne az legyen, hogy a hivatkozásokban manuálisan javítom a évszámot. Az ajánlás tökéletesen működik, de viszont ha ezt használom jön elő a fenti probléma. A számolási beállítások automatán vannak, a hivatkozások fül pedig így néz ki:
Hátha így van valami ötletetek.
Mit állítsak be, hogy automatikusan frissítsen, vagy dobja, fel, hogy a fájl csatolásokat tartalmaz.....Köszi gycs
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus #53804 üzenetére
Úgy értettem, hogy nem kell még egy egyenlőségjel az elejére. Nálam akkor írja ezt a hibát, ha dupla egyenlőségjelet használok és végén ott a zárójeles rész.
Most látom, angol Exceled van, próbáld ki ezt.
=INDEX($A$2:$G$6,MATCH(I2,$A$2:$A$6,0),5)+INDEX($A$2:$G$6,MATCH(I2,$A$2:$A$6,0),6)
#53805 Delila_1
Az, hogy mi a cella formátuma beillesztéskor, lényegtelen. Maximum hülyeség jelenik meg. -
Delila_1
veterán
válasz
Oryctolagus #53804 üzenetére
A cella formátuma legyen általános, ezután másold be a képletet.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus #53802 üzenetére
Ráállsz a J2 cellára és beillesztés (Ctrl+V). Csak azt másoltad ki, ami a programkód formázásban van? A zárójeles részt azért írtam oda, hogy megfogva húzható a képlet lefele. Ja, meg egyenlőségjel sem kell az elejére, azzal kezdődik a képlet.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus #53799 üzenetére
J2
=INDEX($A$2:$G$6;HOL.VAN(I2;$A$2:$A$6;0);5)+INDEX($A$2:$G$6;HOL.VAN(I2;$A$2:$A$6;0);6)
(húzható) -
Traxx
őstag
válasz
Fferi50 #53773 üzenetére
Szia!
Köszönöm, de végül átgondoltuk, és kicsit módosítottunk az igényen - ettől függetlenül köszönet a SZŰRŐ függvényért, mert nem ismertem, viszont hasznos
A második pontot elegánsan oldottuk meg: +1 oszlop, felülbírálat címmel. Vagyis ökölszabályként maradnak a kategóriák, de ha azoktól mégis el kell térni, akkor ott a mögöttes magyarázat
-
Oryctolagus
tag
válasz
Fferi50 #53797 üzenetére
Koszonom ez segitett!
Most azt szeretnem megerteni hogy hogyan tudok letrehozni egy olyan szamitast ami,
megszamolja hogy adott gyumolcs kategoriakbol mennyi volt egy napra.
alma dio banan narancs mandarin szilva
2024-12-01 0 0 0 0 0 0
2024-12-02 0 4 0 0 2 1
2024-12-03 0 3 1 0 0 6
2024-12-04 0 2 1 2 1 5
2024-12-05 0 1 0 5 1 5Amit szeretnek kapni
citrus = narancs, mandarin
citrus
2024-12-01 0
2024-12-02 2
2024-12-03 0
2024-12-04 3
2024-12-05 6
Ezt megleet meg csinalni excelben?
Köszönöm, ha segítetek! -
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus #53794 üzenetére
Szia!
Alkalmazható a szűrő függvény, ha tudja az Exceled. Nálad A oszlopban vannak a gyümölcsök, B oszlopban a számok. Ha a végeredmény fordítva kell, akkor először ezt kell megcserélni (különben az eredmény is gyümölcs, dátum formában jelenik meg.
D1
=SORBA.RENDEZ(EGYEDI(SZŰRŐ(A2:B7;B2:B7<>0)))
Kiírja a dátumokat (rendezve) és a hozzájuk tartozó gyümölcsöket. Állíts be dátumformátumot a dátumos celláknál.E1
=DARABHATÖBB($B$2:$B$7;E2;$A$2:$A$7;D2)
(húzható) -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Szerintem csinálj egy segédoszlopot, ahol a dátumokból az évet számítod ki.
Azt nézd meg, hogy a mutatott formátum mögött valódi dátum van vagy szöveg formátum. Ezt úgy tudod legegyszerűbben megnézni, ha a cella formátumot megpróbálod számmá (vagy általánossá) változtatni. Ha a cella tartalma számmá változik, akkor az ÉV függvénnyel kapod meg az évet és az szám lesz. Ha marad változatlanul, akkor a BAL(cella,4) lesz az év és szöveg marad.
Utána DARABHATÖBB függvényt nézd meg. Az év feltételét a fentiek alapján vagy számként vagy szövegként kell megadnod.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Oryctolagus #53794 üzenetére
Szia!
DARABHATÖBB függvényt nézd meg.
Üdv. -
Rhair
csendes tag
Sziasztok
Adott egy táblázat
2020.01.01 ilyen formátumban, mai dátumig, nem minden nap van benne
Szerepel 4 név, 2 oszlopban, van ahol 2 név van, arra lennék kíváncsi, egy adott évben egy név mennyiszer szerepelt?
pl
2022 Kovács József
2023 Kovács József
stb.Ezekkel a dátum függvényekkel mindig összezavarodok
Köszönöm!
-
Oryctolagus
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni!
gyümölcs dátum
alma 2024-12-01
alma 2024-12-01
alma 2024-12-02
meggy 2024-12-22
meggy 2024-12-23
kiwi 2024-12-31
Hogyan tudom megszámolni a gyümölcsöket a dátumok alapján?
Amit szeretnék kapni:
dátum gyümölcs sum
2024-12-01 alma 3
2024-12-02 alma 1
2024-12-22 meggy 1
2024-12-23 meggy 1
2024-12-31 kiwi 1Köszönöm, ha segítetek!
-
karlkani
aktív tag
válasz
csongi #53789 üzenetére
Módosítsd azokat a részeket, melyeket nyomtatott nagybetűkkel írtam.
Sub csv()
Dim strFullName As String
Application.DisplayAlerts = False
strFullName = "FÁJLNÉV TELJES ELÉRÉSI ÚTTAL" ' pl.: "C:\teszt.csv"
ThisWorkbook.Sheets("MUNKALAP NEVE").Copy ' pl.: "Munka1"
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=strFullName, FileFormat:=xlCSV, CreateBackup:=True
ActiveWorkbook.Close
Application.DisplayAlerts = True
End Sub -
Fferi50
Topikgazda
válasz
csongi #53789 üzenetére
Szia!
Beállítások - Mentés fület nézd meg. Ott kiválaszthatod az alap mentési formátumot.
DE akkor minden mentésed ebben a formában lesz végrehajtva.
Ha ezt nem szeretnéd, akkor makró - felveszed a mentés másként indított makrót és utána ezt tudod egy gombhoz rendelni.
Hogyan gondolod a CSV-be nyomtatást?
Üdv. -
karlkani
aktív tag
válasz
underdark #53783 üzenetére
Felhasználva Delila_1 képleteit megoldható.
Először is az A, B, C oszlopokat rendezzük A-Z-ig, hogy az adott zenekarok összes lemeze egy helyen legyen.
F2
=SORBA.RENDEZ(EGYEDI(SZŰRŐ(A2:A1000;A2:A1000<>0)))
Kiírja a neveket egymás alá.G2
=MAX(HA(($A$2:$A$1000=F2);$C$2:$C$1000))
(húzható)
Legmagasabb pontszám.H
=INDEX($A$2:$C$1000;HOL.VAN(F2&G2;$A$2:$A$1000&$C$2:$C$1000;0);2)
(húzható)
Legmagasabb pontszámhoz tartozó lemez címe.E2
=HA(NINCS(FKERES(B2;$H$2:$H$1000;1;HAMIS));"";B2)
(húzható)
Legmagasabb pontszámhoz tartozó lemez címe (sajnos arra nem tudok rájönni, hogy ott írja ki, ahol az előadó/zenekar először szerepel).Végül feltételes formázással kitöltjük a nem üres cellák színét. E2-n Feltételes formázás, Szabályok kezelése..., Új szabály..., A formázandó cellák kijelölése képlettel.
Szabály
=E2<>""
Érvényesség=$E$2:$E$1000
Formátumnál kiválasztod a kitöltés színét.F, G, H oszlopokat ezután el lehet rejteni. A képletekben az 1000-et módosíthatod, ha több az adat...
Mivel nincs adatbázisom, netről szedtem. A pontszámokat véletlen generálással csináltam (szemléltetés miatt).
-
csongi
veterán
Sziasztok!
Excel 2019. Hogyan lehet beállítani, hogy egy táblázatot automatikusan csv-be mentsen el úgy fájlként , vagy csv-be nyomtassa?Az alap tábla xls-be kell, de az eredmény már csv-be.
És ne kelljen végig klikkelgetni a mentési protokollt. -
Troy.
addikt
Sziasztok,
Excel beállításait ki lehet valahogy menteni?
-
Peter.70
addikt
Sziasztok,
Ha van egy excel táblázatom, aminek az egyik oszlopában dátumok vannak, az ebben az oszlopban lévő mezőket tudom szinkronizálni naptár alkalmazással?
Hogy a naptár küldjön értesítést az excelben lévő dátumkor? -
underdark
aktív tag
Üdv
Azt szeretném elérni, hogy a sárga cellában egy előadó legmagasabb értékelésű lemeze jelenjen meg
+kérdés mi van akkor, ha több egyező érték van ratingnél?kérnék egy függvényt, mert én feladtam, pedig 1x régen sikerült megcsinálnom
köszi -
Fferi50
Topikgazda
válasz
aviator #53778 üzenetére
Szia!
Nem egészen értem. Ha az egyik userformod fut a 2016-os verzióban, a másik pedig csak az 0365-ben, akkor nem a felhasználóra kell bízni a választást, hanem a verziótól függően megjeleníteni neki a verziónak megfelelő formot.
Tehát (konkrét nevek nélküli váz):
if verzió=2016 then
userform2016-os.show
else
userform0365.show
endif
Az O365 esetén akár meg is maradhat a user választási lehetősége, hiszen ott mindkét verzió fut.
Szerintem szét kell választanod a userfomokon futó hívásokat a verzióknak megfelelően, tehát a 2016-os userformban is szerepelni kell azon hívásoknak, amelyek abban a verzióban lefutnak (és benne vannak az 0365-ben is). Ehhez ezeket az eljárásokat a userform moduloktól elkülönített általános modulba kell elhelyezned és igy formokon csak a hívások maradnak.
Üdv. -
aviator
tag
válasz
Delila_1 #53777 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ. Ezen én is gondolkodtam már, de szerintem ez program jelenlegi formájában nem tud működni. A [kép] en látható módon működik a dolog.
Az a gondom, hogy a userform3-ban sok minden van amik adott feltételek esetén hívódnak meg és nem tudom (vagy csak nem tudom hogy kell) egy globális if-be belerakni az egészet. Ha meg a userform3-at meghívó részbe írom be az if-et az ugyanolyan feltétel lenne mint a jelenlegi állapotban az, hogy megnyomom a gombot. -
aviator
tag
Sziasztok,
Van egy VBA kóddal kezelt táblázatom amit a munkahelyemen többen használunk. A probléma az, hogy a néhány munkatársamnak csak 2016-os office-t biztosít a cég, míg rajtuk kívül a többieknek az office 365 programcsomag van feltelepítve. Ebben a kódban használom a Treeview beépülő modult ami a 2016-os office-ban nem érhető el. Ezt meg is oldottam azzal, hogy ugyanazt a táblázatot két userformmal is lehet kezelni, az egyik a treeview alapú, a másik pedig egyszerű komponenseket használ, hogy a 2016-al is tudjon működni. A munkafüzet megnyitásakor automatikusan megnyitom az első userformot amin két gombbal kiválasztható hogy az előbb említett 2 közül (treeview-os meg a hagyományos) melyiket szeretné futtatni a felhasználó.
A 2016-os gépeken viszont van egy olyan gondom, hogy a munkafüzet megnyitásakor valamiért a háttérben lefuttatja az összes kódot, közöttük azt is, amiben a treeview-val kapcsolatos dolgok vannak. Ilyenkor persze kiáll hibára, mert nem találja a komponenst. A másik gond az, hogy ha ezt a hibaüzenetet leokézom és a VBA kód használata nélkül módosítom a táblázatot majd rámentek, akkor a userform-ról törlődik a treeview beépülő. Meg lehet akadályozni valahogy azt hogy annak a userformnak is lefusson a kódja indításkor amire nincs szükség? Igazából azért csináltam a kiválasztós userformot hogy csak az fusson le aminek muszáj, ennek ellenére mégis lefut minden.
Köszönöm előre is a segítséget! -
royal828
csendes újonc
Sziasztok!
Teljesen reménytelenül írok, de hátha..
Kb 1. éve készítettem egy excelt egy tutorialt végigkövetve (ilyen rendszerező, ütemező kisokos), 4 hétig csináltam mikor volt rá egy kis időm, de lejelszavaztam, mert céges gépen és szerveren csináltam, és olykor egyesek szeretnek kutakodni más dolgai között..
Most szerettem volna elővenni, de már mindent kipróbáltam és semmi sem működik, szóval valami nagyon zseniális jelszót találhattam kiVan rá bármi módszer, hogy ezt feloldjam és hozzáférjek?
Fontos, hogy nem a munkalap van jelszavazva, hanem az egész fájl. Próbáltam rá keresgélni megoldást, ha a kiterjesztését átváltoztatom tömörített fájlra és megnyitom, nem működik, szerintem ezt már kivédte a Microsoft, még munkalappal működne, teljes fájllal nem. Hibaüzenetet dobál, vagy üres fájlt jelez.
Ha valamelyik tömörítő progival megnyitom és mutat is fájlokat, amiket meg txtben meg tudok nézni, nem látok semmilyen értelmező programkódot, csak 45ezer karakternyi kriksz-krakszotBármi ötlet, tipp?
Se időm se energiám nem lenne most újracsinálni.
Előre is köszönöm. -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
1.Milyen Excel verziód van? O365-ben van SZŰRŐ függvény. Korábbi verziókban pedig Speciális/irányított szűrő.
De nem lenne haszontalan látni egy példát - miből mit szeretnél elérni.
2. "az adott kategória 3 lesz, de nem alacsony, hanem a közepes csoportba fog tartozni."
Ez nyilván egy másik ismérv szerint lesz így. Erre az esetre is létre kell hoznod egy feltételes formázás szabályt.
Üdv. -
Traxx
őstag
Sziasztok, egyben BÚÉK!
Elakadtam egy táblázatban, és szeretném a segítségeteket kérni. Van egy táblázatom, két munkalappal. A G oszlopban 2 kritériummal, input és output. Ezekből van elég sok. Az A oszlopban pedig az egyes elemekhez tartozó konkrét elemek.
Egy másik munkalapon az A oszlopban pedig szeretném megjeleníteni azokat a konkrét elemeket, amelyek az inputokhoz tartoznak. A HA+FKERES nem barát, mert az output-os sorokat is hozza. Tudnátok segíteni, hogyan tudnám összehozni?
Illetve van egy másik kérdésem. Szintém vannak kategóriáim, 2-től 7-ig. 2-3 alacsony, 4-5 közepes, 6-7 magas. Ezen kategóriák alapján egy cella formátuma megváltozik, ez feltételes formázással egyszerű. Nade előfordulhat olyan eset, amikor ugyan az adott kategória 3 lesz, de nem alacsony, hanem a közepes csoportba fog tartozni. Lehetséges valahogyan ilyen "egyedi elbírálás" vagy hasonló definíciót megadni? Vagy ekkor csak az a járható, hogy manuálisan módosítom a cella formázását, ahogy én akarom?
Köszönöm előre is!
-
Delila_1
veterán
válasz
B.György_2 #53770 üzenetére
Használd egészséggel!
-
Delila_1
veterán
válasz
B.György_2 #53767 üzenetére
A D1 cella képletét láthatod a szerkesztőlécen.
-
lappy
őstag
válasz
B.György_2 #53767 üzenetére
kép nincs
-
B.György_2
újonc
Sziasztok!
Az alábbi feladatra keresek egy megoldás. Csatolom a képet.
Adott a C oszlop, ahova 0-30000-ig fogok számokat írni.
Adott L és M oszlop, ahol ezen határértékek / tartományok lesznek.
Adott N oszlop, amik a tartományokhoz tartozó értékek.
Szeretném a D oszlopba az adott C számhoz hozzárendelni azt az értéket, amelyik tartományba esik.Előre is köszönöm!
-
Delila_1
veterán
válasz
karlkani #53760 üzenetére
Egyszerűbb átalakítani a makrót, összegzésről szorzásra. Akkor nem kellenek segédoszlopok.
Function ColorProduct(Mintacella As Range, Tartomany As Range)
Dim szorzat As Integer, CV As Range
Application.Volatile
szorzat = 1
For Each CV In Tartomany
If CV.Interior.ColorIndex = Mintacella.Interior.ColorIndex Then
szorzat = szorzat * CV.Value
End If
Next CV
ColorProduct = szorzat
End Function
-
karlkani
aktív tag
válasz
HUN_Szuh #53758 üzenetére
Szia!
Ha a kitöltés nélküli cellákat 0-nak tekintjük, az eredmény 0 lesz.
Kicsit fapados megoldásom van, viszont működik. Egy üres cellát kitöltöttem színnel. Egy segédoszlopokban HA függvénnyel megvizsgálom, hogy az egyes cellák színe megegyezik-e ennek a cellának a színével. Egyezés esetén a vizsgált cella értéke kerül az adott cellába, ha nincs egyezés, akkor 1. F cellákban pedig összeszorzom a segédoszlopok azonos sorainak celláit (üres marad, ha mind az 5 vizsgált cella színe fehér). Segédoszlopokat el lehet rejteni...
F1
=HA(CountColor(A1:E1;$H$2)=5;"";I1*J1*K1*L1*M1)
(húzható lefelé)I1
=HA(CountColor(A1;$H$1)=1;A1;1)
(húzható jobbra, lefelé)#53759 Delila_1
Én is ezzel a függvénnyel operáltam, azt, hogy honnan van, fingom sincs. Nem emlékszem, hogy beírtam volna valaha is makróba őket (2021)... -
HUN_Szuh
tag
Sziasztok!
Olyan problémával fordulok hozzátok, amit sajnos sem az én tudásom, sem pedig a tapasztaltabb ismerősöké sem tudott megoldani.
Egyszerűen fogalmazva, adott cellák háttérszíne alapján szeretnék egy függvényt.
Soronként nézve minden színes cellát szorozzon össze és az eredmény az F oszlopba legyen látható, de az adott sorban a fehér hátterű cellákat tekintse nullának.Van esetleg erre valakinek megoldása?
Előre is köszi a segítséget! -
dave0825
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek, makró még sosem használtam, de még fogom nézni, és a másik megoldást is, legközelebb legalább segítségemre lesz, viszont már tárgytalan, kijelölgettem egyesével (kb. 8500 sort görgettem fölfelé, és jelöltem minden 13. sor elejét, jobb gomb, beszúrás, több szakaszban, hátha félre kattintanék).
-
Emod
kezdő
válasz
dave0825 #53754 üzenetére
Ha nem akarsz makrózni:
- Segédoszlop hozzáadása sorszámmal
- utolsó sorszám alá 22, ha a 22. sor után kell az első üres
- az új 22 cellában állva: kitöltés, sorozat, sorok, 13 lépés, vége a legnagyobb sorszám legyen
- sorszám oszlop alapján sorba rendezés
- valamelyik másik oszlopban rászűrni az üres cellákra, majd ezekben a sorokban sorszám törlése, szűrő eltávolítása -
karlkani
aktív tag
válasz
dave0825 #53754 üzenetére
Szia!
Ezt találtam, kipróbáltam, működik. Kijelölöd az első sort, utána Ctrl+Shift+↓, majd futtatod a makrót.
Sub SelectEveryThirdRow()
'Created by Sumit Bansal at https://trumpexcel.com/
Dim MyRange As Range
Dim RowSelect As Range
Dim i As Integer
Set MyRange = Selection
Set RowSelect = MyRange.Rows(10)
For i = 10 To MyRange.Rows.Count Step 13
Set RowSelect = Union(RowSelect, MyRange.Rows(i))
Next i
Application.Goto RowSelect
End Sub -
dave0825
őstag
Üdv.
Meg lehet olyat oldani egyszerűen, hogy ugyanolyan távolságra levő sorokat kijelölni? Új sorokat akarok beszúrni, és mind ugyanolyan távolságra van (értsd: 9. után, 22. után, 35. után, 48. után, stb., tehát mindig 13 sor marad ki, és a következő egy új sor legyen). Több ezer sor van, egyesével nem szívesen jelölném ki.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
TigerCat #53748 üzenetére
Szia!
Szerintem csak makróval fog menni a nyomtatás, a Quality paramétert kell állítani:ActiveSheet.ExportAsFixedFormat Type:=xlTypePDF, Filename:= _
"Filenév", Quality:=xlQualityMinimum, _
IncludeDocProperties:=True, IgnorePrintAreas:=False, OpenAfterPublish:= _
False
Itt találsz helpet: [link]
Üdv. -
Sziasztok!
Miként tudnám beállítani, hogy amikor PDF-be mentek egy anyagot, akkor ne az online szolgáltatás legyen automatikusan kiválasztva, hanem "A legjobb nyomtatáshoz" checkbox legyen aktív. Régen megjegyezte, de most minden alkalommal nekem kell kiválasztani. Egyrészt így kisebb a fájl, másrészt nem esik szét a pdf.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excel O365-ben próbálkozok ezzel a lehetetlen küldetéssel:
Van egy mappám, rengeteg HTML fájl, a fájlokban pedig adatok amiket be szeretnék olvasni az excelbe, kb a 0 és 1 lépés körül akadtam el istmét, nem találtam rá megoldást."Adatok/Weblapról" menüponton keresztül próbáltam meg 1 fájl betöltését, az excel a sárgával jelölt öszlopokat ismeri fel, a képen bekaríkázott adatok sehol nem jelennek meg betöltés után.
Nem találok olyan opciót, ahol meg tudnám adni, hogy mi töltődjön be
Tippeket, segítséget előre is köszönöm.
-
blountex
senior tag
Üdv, újra
Sikerült mindent megoldani, kivéve ezt az egy dolgot.
Ez jelenleg úgy van megoldva (fkeres függvény), hogy ha egy cellába beírom a raklap rövidítésének a nevét, akkor azt kiírja ugyanazt a nevet mind az öt cellába.Példa:
Van 5 raklapunk
Minden egyes raklapnál meg vannak határozva a méretek és a méretekből tudjuk, hogy kis paletta, vagy nagy paletta lesz.
Mindegyik kis és nagy palettának van több típusa (lásd a táblázatot M és N oszlopot)
A kérdés csupán az, hogyan tudom egy külön cellába kiíratni az excellel azt, hogy
ha az 1. raklapnál tudjuk, hogy az kis paletta, akkor az legyen erősített kis műanyag paletta?
Ha tudjuk hogy a 2. raklap az nagy paletta lesz, akkor az legyen mondjuk nagy műanyag paletta?
és így tovább... -
lappy
őstag
válasz
blountex #53741 üzenetére
Szerintem elég lenne a A37 R37 táblázat amiben ott van oszloposan hogy milyen raklap kell soronkent egy szállításhoz
Egy külön sorba pedig összegzés majd ezt szorzatosszeg függvénnyel szorzod az s24 táblázat megfelelő oszlopaval
Es megkapod összesen mennyi a súlya az egésznek de akár lehet soronkent is ezt felhasználni -
blountex
senior tag
válasz
Fferi50 #53740 üzenetére
Szia,
Itt lehet szerkeszteni (ez egy puritán változat, a lényeg úgy is látszik)
Próba táblaA lényeg az lenne, hogy ne kelljen fejben számolgatni, hanem képletek alapján mondja meg a súly adatot, tehát ez lenne a végső cél, ami az M22-es cella jelen esetben.
Mindegy hogy hány külön cellát használsz fel a számoláshoz, hogy a súly eredmény kijöjjön az nem érdekes.M22-es cellában van egy képlet, amit jó régen csináltam.
Ez a képlet 1 változóra tökéletes.
Ha azt mondom, hogy n-ból négyet kérek akkor kiírja, hogy 100.
Ez a képlet 2 változónál már viszont nem működik.
Ha azt mondom, hogy n-ből 2öt kérek és k-ból is 1-et kérek, akkor az 62 lenne súlyra (táblázat szerint lásd S24-től)Az hogy n-ből és k-ból mennyi kell összesen az mindig a raklap szélességéből derül ki ami "120x80" és "60x80x"
Csak hogy ezen értékekhez jön még hozzá a magasság is amit később adunk hozzá (ezt lehet látni bal oldalt az A26os cellától)A méretekből gondoltam elsődlegesen kiindulni, mert tulajdonképpen az a kulcs, hogy miből mennyi kérek.
Arra gondoltam, hogy ha az A26os oszlopban van 3db 120x80 akkor azt keresse meg és írja ki egy külön cellába, hogy 3 db
Ha van 2db 60x 80 akkor írja ki egy külön cellába, hogy 2 dbAz így kapott számokat pedig behelyettesítem a raklapok típusának a súlyához (lásd a táblázatot S24-től), majd a kapott összegett felszorzom és összeadom. A végeredményt kiíratom az M22es cellába.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
blountex #53739 üzenetére
Szia!
Akkor mi a kiinduló adat és mi az eredmény, amit szeretnél látni a 3 cellában?
Egy mennyiséget kellene két/több felé bontani, hogy az adott mennyiség jöjjön ki? (Pl. 5 raklap, aminek a súlya x kg ill. 5 gyümölcs ami legyen16 kg, úgy, hogy az egyedi súlyokat ismerjük).
Netán megadjuk az egyedi darabszámokat és a rövidítést/nevet és számoljunk ki valamit?
Jó lenne látni, miből indulsz ki és mi legyen a 3 cellában eredményként (nem képlet kísérlettel ). Itt mindegy, hogy raklapok vagy gyümölcsök stb.
Üdv. -
blountex
senior tag
Írásban elég nehéz átadni magát a feladatot amit kitaláltam, mert elég összetett az egész, de akkor nagyon leegyszerűsítem az egészet és más szemszögből közelítem meg.
Van 3db üres cellánk amit ki kellene tölteni függvényekkel:
Súly
Mennyit visznek el (ezt DARAB2 függvénnyel megoldottam, ahol külön cellában beírva látom, hogy ebből ennyit a másikból annyit viszek el)
Maga a termék megnevezésAz alábbi adatok meg vannak határozva egy külön táblázatban, de most például:
Alma ami súlyra 2kg
Körte ami súlyra 4kgHa azt mondom, hogy mennyiségre 5db kérek:
Ebből legyen 2db alma és 3db körte
Akkor azt beírva egy cellába, hogy 2alma és 3körte, akkor kiadja a súlyát.2*2(2alma)+3*4(3körte)=16 (súly)
-
blountex
senior tag
Sziasztok!
Van egy feladat, amit ideiglenesen elvégeztem HA függvénnyel ami bár jól működik, de tovább gondolva az esetet már nem olyan egyszerű megvalósítani, pedig az értékek úgy gondolom meg vannak hozzá, csak a kivitelezés jóval bonyolultabb.
Szerintem a jó része Fkeres függvénnyel a elvégezhető, de....A bonyolultabb verzió amit tovább gondoltam:
A raklapnak van
Rövidítése: n
Teljes neve: EUR
Mérete: 120x80x? (első kettő szám az mindig fix)Van 3db cellánk amibe az értékek mennek:
Első cellában megmondjuk azt, hogy hány darab megy el belőle (ez fontos)
Második cellában megmondjuk a raklap súlyát (ez fontos)
Harmadik cellában pedig beírjuk a rövidítést raklap nevében. (ez igazából csak azt mutatja meg, hogy milyen típus kell, és hogy annak mekkora a súlya)
(Itt megjegyzem, hogy ezt a rövidítést később kiszeretnénk íratni teljes néven egy másik cellába)Van külön extra cellánk attól függ hány raklap megy el:
Ide méretek kerülnek, tehát a különböző méretekből lehet tudni hogy az egyikből x mennyiség megy el a másikból y mennyiség.
Szóval ebből az extra cellából a méretek alapján sok minden kiszámítható, de a paletta rövidítések azért kellenek, mert van több kicsi és több nagy van, különböző eltérő súllyal.Gondolatmenetem:
5db palettát visznek, akkor abból 4db kicsi, 1db EUR
5db darab paletta méretet adtunk meg külön cellában, ezért 5db palettát visznek el.
Abból az öt darab méretből 4db kicsi az 1db pedig nagy (eur).
A k mint kis paletta aminek a súlya 12, az n mint eur aminek a súlya 25, tehát 73
A méretek alapján ki lehetne íratni egy külön cellában, hogy a 60x80 az kis paletta, a 120x80 az nagy paletta.Köszi
-
Win-T
őstag
válasz
Fferi50 #53735 üzenetére
A nyilak működnek, de a görgő szerintem sosem működött.
Ha lelóg a munkalapról akkor nyilván kell a gördítősáv, de hegyoldalnyi méretű képernyőket használunk manapság, bőven volna hely többet megjeleníteni. Legalább opcióként lehetne rá lehetőség.
De ez van, ezzel dolgozunk. -
Fferi50
Topikgazda
-
Win-T
őstag
válasz
Fferi50 #53733 üzenetére
Ez így jónak tűnik köszi!
Igen, adatérvényesítés. Az rendben, hogy látszik, hogy van ott még más adat is, csak nagyon kényelmetlen állandóan klikkelgetni a gördítősávra. Klasszisokkal hatékonyabb lenne, ha minden adat látszana kinyitva. Legalább a nyomorult egérgörgő működne benne fel-le, de nem.
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
1.A feltételes formázás képletében rögzíteni kell a feltételt tartalmazó sor számát, pl.
=H$3="19:00-7:00"
A formázandó területet pedig terjeszd ki a megfelelő sorokra.
2.Ha jól látom ez Adatok - érvényesítés eredménye. Itt sajnos nem lehet a legördülő méretét megváltoztatni. Viszont akinek van szeme, látja a gördítősáv állásából, hogy van még tovább is.
Üdv. -
Win-T
őstag
Üdv!
A napok alatti sorok feltételes formázással vannak színezve, tartalmuktól függően. Ha az alattuk lévő cellákra is ezt a formázási szabályt szeretném alkalmazni, hogy ugyanolyan színt vegyenek fel, hogyan kellene megoldani?
Illetve ezt a legördülő listát nem lehet beállítani valahogyan, hogy az összes lehetőség látható legyen a kinyitásakor és ne keljjen fel-le görgetni benne?
Köszi előre is a segítséget!
-
föccer
nagyúr
válasz
Delila_1 #53728 üzenetére
4 gyerekem van, hagyábékén.
ráadásul pont sikerült úgy összehozni, hogy idén mindenki ide jön...
Hogy sikerült, ne kérdezd, de azért puncsoltam a helyi étteremnek, hogy azért naponta rakjon össze nekem elvivős tálakat. Elég lesz nekem a sütiket lesütni.
Isten áltda a mosogatógép feltalálóját
-
Delila_1
veterán
Egy másik szempont az ünnepekhez:
-
föccer
nagyúr
Én csináltam rettenet
De fogadjátok szeretettel.
-
karlkani
aktív tag
válasz
merqree #53723 üzenetére
Szia!
Nálam egy ikon van kirakva a gyorselérési eszkösztárra. A makrót a
C:\Users\felhasználónév\AppData\Roaming\Microsoft\Excel\Xlstart\PERSONAL.XLSB
tartalmazza, így akármilyen nyitott füzet esetén használható.Sub Veletlen()
Selection.FormulaR1C1 = "=RandBetween(1, 89)" '1 és 89 közötti egész szám
Selection.Copy
Selection.PasteSpecial Paste:=xlValues, Operation:=xlNone
Application.CutCopyMode = False 'kijelöltség megszüntetése
End SubKijelölöm a cellákat, rákattintok az eszköztáron az ikonra és kész.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Talala #53721 üzenetére
Szia!
[Itt van példa] makróval megoldásra.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
merqree #53723 üzenetére
Szia!
Ennek és a VÉL,VÉLETLENTÖMB függvénynek is ez az alap - és megváltoztathatatlan tulajdonsága.
Csak akkor nem változik, ha értékké alakítod (pl. másolás - irányított beillesztés értékként).
Makróval megoldható, hogy az adott cellában véletlen szám jelenjen meg:Function veletlenkozott(a As Integer, b As Integer)
veletlenkozott = Application.RandBetween(a, b)
End Function
Sub general() ' ezt a makrót kell elindítanod
Selection.Value = veletlenkozott(1, 100)
End Sub
A fentieket másold be egy makró modulba.
Ráállsz a kívánt cellára, majd elindítod a general makrót.
Ekkor a cellában megjelenik a példában 1 és 100 közötti véletlen érték.
Ha ismét elindítod a makrót, akkor új véletlen szám fog megjelenni.
A makrót hozzárendelheted egy billentyű kombinációhoz.
Az 1 ill 100 helyére írd be a saját határaidat.
A munkafüzetben engedélyezni kell a makrókat és makróbarátként kell mentened.
Üdv. -
merqree
őstag
Kedves Excel guruk!
A következőben kérem a segítségetek:
Adott egy-egy cellában a "=VÉLETLEN.KÖZÖTT(1;89)" képlet.
Hogyan tudom azt elérni, hogy ne frissüljön minden egyes beírásnál, csak akkor, amikor én szeretném?
Amit szeretnék: számoló példa a gyereknek, és ha rossz eredményt ír be, akkor azt jelezze.
De ha beírja az eredményt, máris más szám szerepel a képletben, így kvázi lehetetlen, hogy a gyerek helyes értéket írjon be.Tippeket és ötleteket előre is köszönök!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Talala #53721 üzenetére
Szia!
Igen, ez egy jó megoldás, vagyis a feltételes formázásnak megfelelő módon számolhatunk, amit bonyolultabb feltételnél a makróban is kell használni. (Amit másodszorra találtál makrót, az sajnos nem működik függvényként, csak eljárásként(Sub), valószínűleg a feltételes formázás nem felel meg a függvény alkalmazhatósági "feltételeinek". Erre majd rákérdezek MS-nél.)
A ...hatöbb függvények ÉS feltétel szerint számolnak, tehát mindegyik feltételnek meg kell felelni, akkor számolja be az adott értéket.
Üdv. -
Talala
senior tag
válasz
Talala #53720 üzenetére
Közben sikerült megoldani más módszerrel, makró nélkül (nem a színre szűrve).
Egy kérdésem van csak kíváncsiságból. Az alábbi képletet lehetne egyszerűbben?
A ...hatöbb függvények nem akartak megfelelően működni=SZUM(DARABHA(C11:G16;AS4);DARABHA(C11:G16;AS5);DARABHA(C11:G16;AS6))
Egy tartományból szeretnék számolni 3 vagy több feltétel alapján, nem kell minden feltételnek megfelelni. -
Talala
senior tag
válasz
Talala #53719 üzenetére
Ez lenne a másik, ami ugyan számolná a feltételes formázással színezett cellákat is, de kézzel kell futtatni és kijelölni a területet stb. A végén pedig egy msg boxba adja az eredményt. Ezt szeretném az első hozzászólásban látottaknak megfelelően cellába írni a hónapok alá.
Sub SumCountByConditionalFormat()
Dim sampleColor As Range
Dim selectedRange As Range
Dim cell As Range
Dim countByColor As Long
Dim sumByColor As Double
Dim refColor As Long
Set selectedRange = Application.InputBox("Select a range to evaluate:", _
"Kutools for Excel", _
Type:=8)
If selectedRange Is Nothing Then Exit Sub
Set sampleColor = Application.InputBox("Select a conditional formatting color:", _
"Kutools for Excel", _
Type:=8)
If Not sampleColor Is Nothing Then
refColor = sampleColor.Cells(1, 1).DisplayFormat.Interior.Color
For Each cell In selectedRange
If cell.DisplayFormat.Interior.Color = refColor Then
countByColor = countByColor + 1
sumByColor = sumByColor + cell.Value
End If
Next cell
MsgBox "Count: " & countByColor & vbCrLf & _
"Sum: " & sumByColor, _
vbInformation, "Results based on Conditional Format Color"
End If
End Sub
-
Talala
senior tag
válasz
Fferi50 #53718 üzenetére
Igen azt tudom, hogy makró kell.
Ez volt az egyetlen amivel eredmény is született és nem hibára futott a képlet végül.
Viszont ez csak a kézzel színezett cellákat számolja, a feltételes formázással színezettet nem. A másik gond vele hogy ha változik a munkafüzet akkor nem frissül az eredmény.
Function CountCcolor(range_data As Range, criteria As Range) As Long
Dim datax As Range
Dim xcolor As Long
xcolor = criteria.Interior.ColorIndex
For Each datax In range_data
If datax.Interior.ColorIndex = xcolor Then
CountCcolor = CountCcolor + 1
End If
Next datax
End Function
A hozzá tartozó képlet
=CountCcolor(C11:G15;B4) -
Talala
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni.
Bújtam a netet, de nem sikerült megoldást találnom (vagy alkalmazni a talált megoldást) a feladatra.Van egy öröknaptár amiben az ünnepnapok feltételes formázással pirossal jelennek meg.
Szeretném össze számoltatni a fekete illetve pirossal írt cellákat, külön-külön minden hónapnál.
Ilyen módon: [kép] -
ny.janos
tag
válasz
Kovbob #53711 üzenetére
Szia!
A raktárkészletet tartalmazó táblázatodat mindig ugyanazon a helyen tárold (ahogy írod, csak a dátum változik benne).
PQ-vel olvasd be a mappából a raktárkészleteket tartalmazó legfrissebb fájlt (a legegyszerűbb az, ha a mappában nem szerepel csak a legfrissebb fájlod) a másik fájlodba.
Betöltés után a függvényben ebben a táblázatban és nem a másik fájlodban keresel.
Beállíthatod, hogy a lekérdezés megnyitásra frissüljön, sőt azt is, hogy milyen időközönként frissüljön újra automatikusan. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Kovbob #53711 üzenetére
Szia!űk
Hivatkozás automatikus frissítését jelenlegi tudásom szerint csak makróval lehet megoldani. Ahhoz is szükséges azonban a user közreműködése, mert ki kell választani azt a fájlt, amelyre az új hivatkozást létre lehet hozni.
"Például, hogy csak a raktárkészlet részt figyelje és a változó dátummal már ne foglalkozzon? "
Pontos fájlnév kell a hivatkozáshoz, ha nincs megnyitva a forrás fájl, akkor elérési úttal együtt.
Üdv. -
BalanceR
addikt
Help PLS!
Szeretnék térképdiagamot készíteni, (magyarország megyékre bontva / heatmap), de Csongrád-Csanád megyét az istennek sem akarja felismertni "Country" adattípusnak.
Csongrád várost megtalálja, de a megyét nem, ezért az a megye üres lesz a diagramban.
Rákerestem a hibára, a Microsoft terméktámogást sokan nyaggatták már emiatt, de megoldást nem találtam ott.
Valakinek esetleg ötlete? -
Kovbob
senior tag
válasz
Fferi50 #53710 üzenetére
Igen így meglehet csinálni. De úgy akkor nem lehet ezt megoldani, hogy amikor változik a neve ne kelljen vele manuálisan foglalkozni? Például, hogy csak a raktárkészlet részt figyelje és a változó dátummal már ne foglalkozzon? Mint, ahogy az xkeres függvénynél meglehet oldani * helyettesítő karakterrel, de azt próbáltam, hogy itt nem működik.
Jelenleg úgy oldottam meg, hogy az árakat azt másik táblázatból veszi ki, aminek nem változik a neve, de picivel jobb lenne, ha a mindig frissülő raktárkészletesből tudná kiszedni, csak mivel nem egyedül én használnám a táblázatot, jő lenne ha nem kéne manuálisan frissítgetni a hivatkozást.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Kovbob #53709 üzenetére
Szia!
A Keresés - Csere párbeszéd ablakban (Ctrl + F) a keresett szöveghez beírod a cserélendő nevet (pl raktárkészlet20241219), majd csere fül, a csere erre helyre beírod az új nevet (pl. raktárkészlet20241220), a keresés helyéhez kiválasztod Képletek. A Ha ez a teljes cella tartalma négyzetet üresen hagyod.
Ezután az összes cseréje gombot nyomod meg. (Előtte kipróbálhatod a csere gombbal az eredményt.)
Ezt bármilyen szöveggel megteheted.
Üdv. -
Kovbob
senior tag
Csak lenne még egy kérdésem. Ha egy másik táblázatra szeretnék hivatkozni, de annak a táblázatnak időnként frissül a neve (csak az aktuális dátum), viszont van állandó része, akkor meglehet azt csinálni valamilyen módszerrel, hogy ne kelljen mindig manuálisan tallózni a hivatkozott táblázatot? Így nézne ki például a hivattkozott táblázat neve: raktárkészlet20241219, ebből csak a dátum változna, a raktárkészlet elnevezés mindig maradna.
-
Mutt
senior tag
válasz
ny.janos #53684 üzenetére
Szia,
Megnéztem a fájlt és zavaró, hogy a sorrend változik egyszerű műveletek után, de ez nem hiba, hanem a rendszer műkődésének "terméke". Már 2018-ban is panaszkodtak erre ahogy most keresgéltem és azóta nincs változás. Ahogy korábban beszéltünk róla, ha fontos a sorrend, akkor az utolsó lépés(ek)ben kell elintézni.
Az okosok szerint ez azért történhet meg, mert az optimalizáció jegyében a Power Query nem mindig abban a sorrendben hajtja végre az átalakításokat mint ahogy a lépések/a felhasználói logika adja.
A legtöbben a Table.Buffer-t (ami a memóriába teszi az adott lépés eredményét, ezzel felgyorsítva az elérését az adatoknak később) javasolják. A puffereléshez elő kell állítani a kész eredményt, nem fog tudni menetközben kavarni.
A mintádban az utolsó kibontás előtti lépés került memóriába és tényleg utána nem változik a sorrend. Ha hamarabb teszem RAMba az adatokat, akkor már megint van kavarás.
Még egy dolgot módosítottam, hogy te is szokd/gyakorold a tábla kibontást másik módon. A 13. lépésed a "Mérkőzés indexszámmal" táblák kibontása/egyesítése. Ezt a GUI-ról könnyen el lehet végezni, de 2 problémája van:
- fixen rögzíti az oszlop neveket amikkel dolgozni fog és
- elveszíted az oszlopok adattítpusát
Láthatod hogy egyik korábbi oszlopnak sincsen típusa.Helyette lehet használni a Table.Combine-t.
A teljes M-kód:let
Forrás = Excel.CurrentWorkbook(){[Name="Eredmenyek"]}[Content],
#"Típus módosítva" = Table.TransformColumnTypes(Forrás,{{"Forduló száma", Int64.Type}, {"Versenyző sorszám", Int64.Type}, {"Mérkőzés száma", Int64.Type}, {"Hazai/vendég", type text}, {"Versenyző", type text}, {"Csapat", type text}, {"Teli 1-25", Int64.Type}, {"Össz 1-50", Int64.Type}, {"Teli 51-75", Int64.Type}, {"Össz 51-100", Int64.Type}}),
#"Sorok szűrve" = Table.SelectRows(#"Típus módosítva", each ([#"Össz 51-100"] <> null)),
#"Érték felülírva" = Table.ReplaceValue(#"Sorok szűrve",null,0,Replacer.ReplaceValue,{"Teli 1-25", "Össz 1-50", "Teli 51-75", "Össz 51-100"}),
#"Összeadás beszúrva" = Table.AddColumn(#"Érték felülírva", "Teli", each [#"Teli 1-25"] + [#"Teli 51-75"], Int64.Type),
#"Összeadás beszúrva1" = Table.AddColumn(#"Összeadás beszúrva", "Összesen", each [#"Össz 1-50"] + [#"Össz 51-100"], Int64.Type),
#"Kivonás eredménye beszúrva" = Table.AddColumn(#"Összeadás beszúrva1", "Tarolás", each [Összesen] - [Teli], Int64.Type),
#"Oszlopok eltávolítva" = Table.RemoveColumns(#"Kivonás eredménye beszúrva",{"Teli 1-25", "Össz 1-50", "Teli 51-75", "Össz 51-100", "Teli"}),
#"Sorok rendezve" = Table.Sort(#"Oszlopok eltávolítva",{{"Forduló száma", Order.Ascending}, {"Mérkőzés száma", Order.Ascending}, {"Összesen", Order.Descending}, {"Tarolás", Order.Descending}}),
#"Sorok csoportosítva" = Table.Group(#"Sorok rendezve", {"Forduló száma", "Mérkőzés száma"}, {{"Mérkőzés", each _, type table [Forduló száma=number, Versenyző sorszám=number, Mérkőzés száma=number, #"Hazai/vendég"=text, Versenyző=text, Csapat=text, #"Teli 1-25"=nullable number, #"Össz 1-50"=nullable number, #"Teli 51-75"=nullable number, #"Össz 51-100"=number, Csere=any]}}),
#"Egyéni oszlop hozzáadva" = Table.AddColumn(#"Sorok csoportosítva", "Mérkőzés indexszámmal", each Table.AddIndexColumn([Mérkőzés], "Index", 1, 1, Int64.Type)),
#"Többi oszlop eltávolítva" = Table.SelectColumns(#"Egyéni oszlop hozzáadva",{"Mérkőzés indexszámmal"}),
Combine = Table.Combine(#"Többi oszlop eltávolítva"[Mérkőzés indexszámmal]),
#"Feltételes oszlop hozzáadva" = Table.AddColumn(Combine, "Egyéni pont", each if [Index] <= 4 then 1 else 0),
#"Egyesített lekérdezések" = Table.NestedJoin(#"Feltételes oszlop hozzáadva", {"Versenyző sorszám", "Forduló száma", "Mérkőzés száma"}, Manualis_info, {"Versenyző sorszám", "Forduló száma", "Mérkőzés száma"}, "Manualis_info", JoinKind.LeftOuter),
Buffer = Table.Buffer(#"Egyesített lekérdezések"),
#"Kibontott Manualis_info" = Table.ExpandTableColumn(Buffer, "Manualis_info", {"Manuális információ"}, {"Manuális információ"})
in
#"Kibontott Manualis_info"
üdv
-
Mutt
senior tag
Kb. 2 hónapja jelentették be, nálam az insider változatban a héten jelent meg, hogy VBA nélkül is ki lehessen emelni az aktív sort/oszlopot. A Nézet menűben Fókuszcella nevet kell keresni. Talán hamarosan több MS365 változatban is meg fog jelenni.
-
Kovbob
senior tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni xkeres függvény használatában. Cikkszámot szeretnék vele keresni, de * kiegészítő karakterrel. Nem lehet azt megoldani, hogy az adott cella tartalmához a keresési értéknél automatikusan elé és mögé írja a csillagot, ne nekem kelljen a felvitt cikkszámok elé beírnom? Próbáltam a keresési értékhez összefűz függvénnyel is, de akkor hibát dob a függvényre? Muszáj külön egy másik cellába összefűz függvényt raknom és arra hivatkoznom az xkeressel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Játékkulcs BAZÁR! STEAM/ORIGIN/BATTLE.NET / PS5/XBOX/EPIC/GOG/EA/UPLAY
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Xbox Ultimate előfizetések
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Prémium! Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RTX 4060 / 32Gb DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest