-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Így már értem,úgy látom ott nem díjazzák túlzottan a noop ütemezőt!
"The dumb "noop" scheduler may be a little faster in benchmarks that max out the throughput, but this scheduler causes noticeable delays for other tasks while large file transfers are in progress. "
Ettől még maradhatott volna deadline az összes meghajtó.
A blame mondjuk akkor jó, ha valami észrevehetően hosszabb ideig tart boot-nál.
(#8190) CPT.Pirk
Az analyze mondjuk nem túl mérvadó, mert ahány boot után megnézed, nem lesz két egyforma érték.
Ezt még nem tapasztaltam, de most majd megfigyelem. Igaz mostanában ritkán bootol a gép, elfelejtem kikapcsolni, annyira csendes.
-
-
Jól van az, az sda az ssd, neki kell a deadline
Kilogikáztam, hogy az sda az SSD, épp azért említettem, meg, simán deadline a jó mindennek szerintem, SSD-nek meg jobb a noop. Még most, de ha jól emlékszem 4.12-től jön a BFQ I/O scheduler, bár nem minden disztró fogja tudni használni.
Érdemes megnézni ezt a két scheduler összehasonlító videót, főleg, ha lassúnak találod a boot-ot:
BFQ-v7r6 versus CFQ, DEADLINE and NOOP on an SSD
BFQ-v7r6 versus CFQ, DEADLINE and NOOP on an HDD
colomb2 szakinak köszönhetően találkoztam ezzel az új schedulerrel
xfce 13 mp a log szerint
Nézd meg a
systemd-analyze blame
-mel, szerintem nálad is szuttyog valamelyik services.
Nekem a Jessie Cinnamonnal 4 mp-en belül bootolt.még a Mint C 18 is elég gyors
ubyegon@ubymint18 ~ $ systemd-analyze
Startup finished in 4.577s (kernel) + 1.668s (userspace) = 6.246sPersze SSD is van elég sokféle....de alapvetően mind villámgyors kéne, hogy legyen.
-
Super, tetszenek az ilyen aprólékosan végigvitt leírások!
(igazság szerint elég ritkán telepítek Debiant, a Mint telepítés meg nem ennyire leírható, gyakorlatilag feltelepül magától az SSD-re)
Gyorsan átfutottam, holnap pihentebben elolvasgatom, de most úgy látom, hogy ez nem kezdőknek javallott, másik ilyen témájú írásoddal ellentétben. Bár ez így nem teljesen igaz.....no mindegy.Ez ütötte meg átfutás közben a fülem:
/sys/block/sda/queue/scheduler -> noop [deadline] cfq
/sys/block/sdb/queue/scheduler -> noop deadline [cfq]
/sys/block/sdc/queue/scheduler -> noop deadline [cfq]Direkt van minden scheduler érték jobbra eggyel eltolva?
A másik, amit nem ismerek, de elsőre fura volt, ez a fireval szó két helyen is. Ha direkt kell így írni abban a parancsban, akkor így is jó.
Komolyan WD Greenen futtattad a Linuxot? Mondjuk tudjuk, hogy türelmes ember vagy......
-
tvamos
nagyúr
Koszonom, ez mar teljesen mashogy mukodik. Be sem volt hajlando boot-olni unetbootin-nel. Win32DiskImager-rel viszont ugy nez ki, hogy jo lett.
Lehet, hogy eddig is az unetbootin volt a hibas.
Jo ez a funkcio, hogy telepites kozben lehet screenshotokat kesziteni a /var/log-ba.
-
tvamos
nagyúr
Szia!
Meg mindig nagyon kuzdok.... Ugyan az a hibajelenseg, mint eddig volt. Keri az essid-t, a titkositast, meg a password-ot, de nem csatlakozik a halozathoz. Toltottem neki drivert is a wifi kartyahoz, amit kert.
Ilyen nevu Debiant toltottem: firmware-stretch-DI-rc4-i386-netinst.iso Nem tudom, hogy jol tettem-e...
Ez a driver, amit kert: rtl_nic/rtl8106e-2.fw Ez, amit toltottem: [link]; azt irja, hogy valami firmware-realtek_20161130-2_all.deb...
Lehet, hogy egy Jessie-vel jobban jarnek? Vagy az unetbootin a gondja?
-
Flowtation
őstag
Szia!
Csak egy gyors kérdésem lenne a jessie telepítős cikkeddel kapcsolatban. A DE kiválasztásánál be van pipálva a debian desktop env, viszont Te a gnome-ot is bepipáltad. Mi a kettő között a különbség? Zsír új vasra (b250 lapo, pentium g4560 proci) mennyire való a debian jelenleg? Amúgy megvárnám a 9.x-et, nincs már sok hátra.ELőre is köszi!
-
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Egyre jobban mászok bele ebbe az xfce-s stretch-be, lehet ezt fogom felrakni magamnak is. Dqcache-t használ, ért ehhez valaki? Nagyon nem van dokumentálva szegény. Per pillanat dnsmasq-ot használok dns cache-lésre, plusz reklám szájtok szűrésére. Ki lehet ezt váltani teljesen a dqcache-vel szerintetek?
-
tlac
nagyúr
A browser-plugin-freshplayer-pepperflash és pepperflashplugin-nonfree kell hozzá, plusz az adobe flash-t le kell szedni, mert összekeveri a kettőt (bár ez openSUSE-s infó, mert én ott raktam fel). Viszont nekem több procit visz a pepper, mint az adobe
be kell kapcsolni a hardveres gyorsítást és akkor nem fog többet enni
[link] -
kovaax
őstag
Javították, ha minden igaz:
Package : linux
Version : 3.16.7-ckt25-2 [jessie]
Importance : medium
The linux kernel update included in Debian 8.4 caused regressions. This
update reverts the offending changes:
- "drm/radeon: hold reference to fences in radeon_sa_bo_new" (Closes: #819881)
- "drm/radeon: call hpd_irq_event on resume", reported to cause regressions (crash/hang) on some systems
- "usb: hub: do not clear BOS field during reset device" (Closes: #820176) -
Friczy
senior tag
A Debian levelezőlistán is cikkeztek erről, ismert bug, egyelőre a workaround annyi, hogy használj régebbi kernelt. A videokártya kernel részénél van a probléma, emiatt X alatt, és nem minden videokártyánál jelentkezik.
(szerencsére nálam unstable van Intel videokártyával, így nem érint
-
Csodálatos, megjött LMDE2-re is ugyanaz a frissítés! Csak akkor fagy ki egyébként a FF, ha privátra nyomok válasz gombot! Még jó, hogy a Jessie frissítésre n-t nyomtam egy órája, csak azon meg a torrent kliens vacakol meg ezen a sima Mint-en is. Nemrég összeakasztottam őket valahogy, qbit egyébként.
-
(#7639) Damateo
Jajjaj! Azt az iso-t honnan halásztad, amivel telepítetted, az egy régi snapshot, az ilyen verziónak akkor van értelme, ha mondjuk egy múlt heti verzió kell neked mindenképpen, ennek a dátuma 20150407.
Kezdjük előlről, tölts le egy normális iso-t! Vagy itt egy friss testing netinstall, ha az kéne.
Azt a vackot mindenképp szedd le.
-
Hú ,ez elkerülte a figyelmemet, de jó kis írás! Egyedi telepítéseket ezek szerint nem szereti a java8.
Ha lenne TG, most ki lehetne raknioldalra a friss cikkek közé!oldalra csak címlapos írás mehet.A kezdőbe kiraknám, ha nem gond!?Minten oldottam meg, a linuxmint.hu-s írás alapján. Elég sok írás van az abev-ről, gyanós, hogy a NAV szponzorálja az oldalukat!
-
Azóta már kiderült, hogy már csak Java 8-cal indul az abevjava?
(#7632) Iscariah
Nem nagyon kell TG, de az legalább törekedne egy Összefoglaló létrehozására! Egyébként ki fogja megírni?
Az egyik legsokrétűbben használható és az egyik legnépszerűbb disztóról van szó mégiscsak!
-
Igen, ezt tudom, javaslatra történt.
A guruság abszolút nem feltétel, elég ha megnézed az én szakértelmemet, bár abszolút kezdőbe nem is túl jó, ha guru van! Ha ritkán tudsz ráfigyelni, az rosszabb, de lehetne akár 2 TG is!(#7630) Iscariah
Ezt csak körültekintéssel szabad
Direkt tesztelgetési céllal van fenn és még mindíg nem tudtam tartósan kinyírni, a legrosszabb az, hogy mindig elfelejtem a trükköket dokumentálni, hogyan tudom életre kelteni újra!
Ez érdekes, tudnád reprodukálni a dolgot?
Most nem Jessien vagyok épp, de ha itthon leszek újra, utána nézek, hátha megtalálom a history-ban!
-
kovaax
őstag
Nem hagyott nyugodni a dolog, úgyhogy virtualboxban felhúztam egy gnómikus Debiánt (next-next-finish), ráraktam a backportsból a 8-as openjdk-t és azzal is tökéletesen működik az abevjava. Valami DE komponens hiányzik akkor neki, csak tudnám, hogy honnan tudom ezt kideríteni... Meditálok rajta még egy sort...
Szóval a Debian továbbra is fasza, csak én vagyok béna.
-
Raynes
tag
[moderálva]
Nagyon igaz viszont, hogy a linuxos Java azért is jobb a windowsosnál, mert nem kell telepíteni. Tényleg csak kibontod egy mappába, egy scriptben megadod ennek megfelelő környezeti változókat és kész, működik, nem kell vele teleszemetelni a rendszert, lehet fent több verzió is, 7-es, 8-as, meg amit csak akar az ember, Windows alatt ezt sem lehet, mint még sok mindent, amit Linux alatt lehet.
[ Módosította: radi8tor ]
-
törölt tag
Ezt tudom, az okára lennék kíváncsi. Mondhatjuk úgy is, hogy általánosan. Tudom nem lehet benne az egész világ a tárolóban, de az hogy nincs benne, azt jelenti, hogy valami teszten nem ment át vagy egyszerűen csak valamiért kimaradt (a legnagyobb tudású full open source feed reader) vagy mert nem only Linux és létezik Mac-re és Windows-ra is?
-
Friczy
senior tag
Úgy látom, erősen mozog a célpont .) Eddig nem volt feltétel, hogy alapértelmezett lehessen. Mellesleg pl. szerintem ez hátrány, ha egynél több felhasználónak van joga roottá válni, akkor a shared jelszó önmagában is felvet biztonsági problémákat, erről korábban írtam, így én nem örülnék annak, ha alapértelmezett lenne. De ha valakinek ez az aggálya sudoval szemben, van lehetősége megoldani.
-
Friczy
senior tag
Jelszó megszerzésről írtál, még véletlenül sem említve azt, hogy hogyan szerez jelszót valaki. Te most a jelszó megszerzési esetei közül önkényesen kiragadtad a jelszó lelesését. Nos, ugyanilyen hozzáállással simán tudok neked igennel válaszolni, csak a feltételeket kell megfelelően belőni.
Pl. az otthoni gépem esetén többnyire senki nincs a szobában, amikor a jelszót begépelem, így esélye sincs lelesni. Ha mégis megtenné, akkor a szóbajöhető személyek száma összesen kettő, a feleségem és a fiam. Egyik esetben sem félek attól, hogy akár a root jelszót, akár a saját jelszavamat megpróbálná lelesni, még kevésbé attól, hogy felhasználni. Szóval a válasz egyszerű igen, a jelszó lelesése rosszindulatú személy részére meglehetősen nehéz, annyira hogy nyugodtan mondhatom egyenlőnek az esélyt.
Mindenesetre arról volt szó eredetileg, hogy a su vagy a sudo a biztonságosabb, most pedig egyes jelszavak biztonságáról beszélünk, nem pedig egyik vagy másik technikai megoldás biztonságáról önmagában. Ebből az következik, hogy inkább a használati mód biztonságáról van értelme beszélni, azaz azt mondani, hogy 'a su biztonságosabb, használd azt a sudo helyett' egyszerűen egy túl sommás és így téves értékítélet.
(Mellesleg ajánlom figyelmedbe a sudoban a rootpw és runaspw opciókat, ha ezeket beállítod, akkor a saját jelszó helyett a root jelszót illetve azt a jelszót kell használni, amelyik user nevében akarsz valamit csinálni, így aztán a fenti félelmed - gyakran használt jelszó megszerzése - is kiküszöbölhető)
-
Friczy
senior tag
Ettől még nem lesz biztonságosabb. A jelszó megszerzésének lehetősége nem attól függ, hogy hányszor használja valaki, hanem attól, hogy az adott jelszót hogy tárolja, hány helyen használja, és mennyire biztonságos a jelszó továbbítása hálózati használat esetén.
A linkelt cikkedet természetesen olvastam, tulajdonképpen az ottani végkövetkeztetéseddel nem értek egyet, bár a cikk jó
-
Friczy
senior tag
5. Nekem meg a su tűnik biztonságosabbnak.
Attól függ, hogy használod. Ha a sudonál nem nyitod szélesre a kaput (nincs NOPASSWD opció, csak a megadott user/userek használhatják), vagyis csak az használhatja, akinek azt tényleg meg akarod engedni, akkor semmivel sem biztonságosabb a su, mint a sudo. Ha több embernek akarod biztosítani a rendszeren, hogy root lehessen, akkor pedig a sudo biztonságosabb, mert nem kell megosztott jelszót használni, és akkor vonod vissza a többletjogosultságot, amikor akarod.
-
olivera88
veterán
systemctl status rpcbind
rpcbind.service - LSB: RPC portmapper replacement
Loaded: loaded (/etc/init.d/rpcbind)
Drop-In: /run/systemd/generator/rpcbind.service.d
└─50-rpcbind-$portmap.conf
Active: active (running) since sze 2015-05-20 10:46:09 CEST; 2min 16s ago
Process: 534 ExecStart=/etc/init.d/rpcbind start (code=exited, status=0/SUCCESS)
CGroup: /system.slice/rpcbind.service
└─551 /sbin/rpcbind -w
oliver@supercell:~$journalctl /sbin/rpcbind
-- Logs begin at sze 2015-05-20 10:45:54 CEST, end at sze 2015-05-20 10:49:54 CE
Nálad is ez a gond?
-
CanibelZ
aktív tag
Na, akkor nálam itt lesz valami gebasz. És mit kellene csinálnom? Az fstab-ot újragenerálni?
Másik, meg hogy próbálnék mount-olni egy iso-t, hogy wine-ban fel tudjak telepíteni egy játékot, de az istenért sem akar a mount normálisan működni. Ha beírom, hogy ls -l /mnt/games, akkor kiírja, hogy összesen 0. Erre valakinek ötlet?
-
kovaax
őstag
Na, megtaláltam a hiba okát! Én voltam a f@sz, de ezt úgysem fogom beismerni soha!
A particiós táblákon nem állítottam át a particiók típusát, így továbbra is az sda2 volt az egyetlen swap típusú partició... Ez a systemd-fstab-generator-t megzavarta (úgy tűnik, tényleg nem az fstab-ból dolgozik), de az sdb1 sima linux partició típusa nem. Mondjuk most nem csinál dev-sdb1.swap fájlt (és más *.swap-ot sem).
De a lényeg: ma is jobb hely lett ez a világ egy picivel!
Szerk.: Egyéb érdekességek: a particiók típusát lazán lehet változtatgatni futó rendszer alatt (ne próbáld ki otthon!), és annyira nagyon nem zavarja őkelmét a működésben, hogyha nem stimmel itt-ott a partició típusa.
-
kovaax
őstag
-
Penty
aktív tag
Hát igen, igazad van, elsősorban a stabilitása, megbízhatósága miatt válasszák sokan. Bár a mai kémkedős, leskelődős, mindent-tudni-akarunk-rólad világban egyre többen vannak olyanok, akiknél az is egyre fontosabb szempont, hogy minél kevesebb zárt forráskódú program legyen a gépén.
-
Dhampir
félisten
A Fedora egy felhasználóbarát rendszer. Az alap Debianban néha többet kell dolgozni, hogy a felhasználói igényeknek megfeleljen, cserébe egy stabil, robusztus rendszer.
"Csupasz" Debiant én sem használok, inkább forkokat, amelyek egy-két előre beállított szkripttel, plusz csomagkezelővel időt és ősz hajszálakat spórolnak meg.
-
feketegergo
tag
Kösz, a SANE project nagyon jó tipp volt!
Újabb kérdés a scanner témában:
Ha Debián alatt VirtualBox-ban futtatok egy windows xp-t, és abból használom a scannert, akkor a windows drivere hajtja meg, vagy a linuxé, és valami vieruális driveren keresztül látja? (Vagy esetleg nem látja sehogy?) -
feketegergo
tag
Köszönöm a válaszokat a linux alatti scanner ügyben..
Olyat olvastam én is, hogy a Canon nem ad ki linux drivert, de 2006-os volt a bejegyzés, amit találtam, szóvll gondoltam azóta változhatott a helyzet.
Most én is megtaláltam a Canon honlapját, és azt írják, hogy ők nem adnak ki tisztességes drivertz. Valami általánosabb driverrel néhány funkció működik, néhány meg nem.Szét fogok nézni epson ügyben.
Tudtok esetleg még scanner gyártót javasolni, ami támogatja a Linux-ot? -
RaPiDsHaRe
aktív tag
Amit írtál már próbáltam, és nem megy.
apt-get install gcc
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
gcc már a legújabb verzió.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.Elvileg fenn van?
gcc
gcc: fatal error: no input files
compilation terminated. -
bambano
titán
nekem egy tévedés miatt a notebookomon másfél éve testing van, nem volt vele lényegi zűr.
a szerverek közül amiket mostanában újra kellett telepítenem, azokra is már testinget raktam, bízva abban, hogy azok az alap csomagok, amiket használok, jók, és csak a csilivili dolgokban lehet hiba, amit meg nem rakok fel szerverre.hát nem mindig jött be, de körbedolgoztam
-
kovaax
őstag
Valószínűleg nekem is a legutóbbi frissítéssel kezdte, csak nem néztem azóta videót itthon:
http://hup.hu/node/123208Wheezy alatt a --audio-buffer-size=2048 opció segített, a másik nem. A squeeze-t most lusta vagyok bekapcsolni (Fedora és Ubuntu alatt se próbáltam még ki őket).
-
Archttila
veterán
En mart tobb mint egy eve SID-et hasznalok, es nincs semmi gond a rendszerrel. Sot, fel van veve az experimental is, mert egy ket app. miatt szuksegem van ra. A Debian telepitojen egyebkent van egy nagyon erdekes iromany, ahol az egyik fejleszto kifejti miert jobb a sid a testingnel. Eleg hosszan levezeti, kiterve egy tetszoleges soft. verziojara is, de tomoren az a lenyeg, hogy sid-be sokkal hamarabb (par nap max) erkezik a javitas mint testingbe. Ha stabil kell akkor ott a stable, ha pedig frissebb csomagokat akar az ember gorditeni
akkor okosabb valasztas lehet a sid.
Erdemes elolvasni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Álmodozol egy erősebb gamer élményről? Kamatmentes rèszletre is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest