Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vati

    senior tag

    válasz udash #5690 üzenetére

    Tehát ha betennék egy 120 fokos látómezejű okulárt , rögtön dupla annyi lenne az elérhető látómező? Szép lenne, de nehezen hihető.

    Hogy nyilvánvalóvá váljon, általános esetben a távcső geometriája számít, nem az okulár, maradjunk a 2.) kérdésnél: legfeljebb mekkora szenzorral érdemes fotózni, ha az effektív látómezőt szeretnénk kimaxolni? Ez egy távolság dimenziójú szám lesz, és csak a távcső tulajdonsága. (egyébként a fotoobjektíveké is, ezért nem lehet pl. APS-C szenzorra tervezett objektíveket fullframe gépben használni.)

    A konkrét 127/1500 esetén ha egy fehér papírt vagy pauszt teszel a fókuszsíkba, mekkora kört tud kirajzolni? (nem tudom, lehetséges-e kivitelezni ilyen mérést) Nagyobb ez, mint a 42-es Apex diafragmája? Ha igen, akkor az utóbbi (okulár) határolja be az elérhető látómezőt, esetleg a Maki többet is ki tudna rajzolni mint 1.38 fok. Direkt fókuszban fotózva, kitölt a kép egy APS-C szenzort, vagy körben vignettál?

    Azon gondolkodom, mekkora Makszutovot érdemes venni, és milyen okulárokkal / szenzorral párosítani, ha max.látómezőt akarok.
    Nekem is a 127/1500 és a 150/1800 van képben elsősorban.

    Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."

Új hozzászólás Aktív témák