- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Terapeuta
őstag
válasz
Speeedfire #23972 üzenetére
Azért a vége felé már van értékelhető kép. Innen én EXIFET nem látok, csak pl a vonatról látom, hogy a képek már elég sötétben készültek. Egy dologra hívnám fel még a figyelmed, bár sztem ez nem annyira gond, jjeahh említette, de nem domborította ki: mivel ez a gép már nagyobb érzékelővel rendelkezik, mint egy telefon (csak az ábrák a lényegesek: [link] és [link]) így érzékeny arra, hogy hova fókuszálsz: telefonnál nem mondom, hogy szinte mindegy, de kevésbé feltünő, ha félrecsúszik a fókuszálás. A Te gépedbe egy tizenötször akkora szenzor van, mint egy I6-ba (ha jól nézem).
Igazából ezt azért írom, mert amikor én váltottam, nekem ez gondot okozott.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Ilyen tudással és hozzáállással légy boldog egy iPhone-nal. Belenéztem a dropboxon a *313.orf raw-ba. Alapérzékenysége a gépnek ISO 200, a dinamikatartomány egy részét kidobtad az ISO 100-zal. F14 már rég túl van a diffrakciós határon, és ha volt állvány, a stabilizátor csak ront a képen. Most abba nem mennék bele bővebben, hogy ilyen fényviszonyok között a kép lapos lesz, mint egy gyerekrajz. Sehol egy árnyék ami segítené a térérzékelést. Szar fényekből semmi nem csinál jó képet.
-
Rapid136
őstag
válasz
Oké, ez egy 10 éve készült kép, egy Minolta 7D, 6 mpixeles DSLR-rel lőttem. A3-ban kint van a falon.
Nem hinném hogy egy vadiuj ájfon jobbat csinál. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Nem tudom mi történik ott, hogy ennyire sz*rnak látod, az én gépem szenzora gyengébb és azzal is elvagyok (lásd: az aláírásomban lévő linkeken). Sőt az öreg e-p1-el is megvoltam, nem a képminősége miatt cseréltem le. Simán lehet ezekkel éles szép képeket lőni csak meg kell tanulni kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Azt, hogy egy régi kis szenzoros szuperzoom meg egy iphone képe neked jobban tetszik, nem tudom hová tenni...
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Speeedfire #23967 üzenetére
"Teljes fogalomzavar nincs, csak sok mindent elméletben tapasztaltam meg eddig"
Az már kezdetnek jó, szerintem menj ki és gyakorlatban is próbáld ki a dolgokat. Anno én úgy csináltam, hogy utánnaolvastam 1 beállításnak, kimentem, próbálgattam amíg felfogtam. Aztán jöhetett a következő... szal a gyakorlat is fontos.
A rekesz/záridő/érzékenység dologra: [link], hátha segít
Raw = Oly esetében mindíg eredeti méret, tömörítetlen nyers fájl, amiből sokkal többet hozhatsz ki, mint a gép feldolgozó algoritmusa jpeg-ben. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #23967 üzenetére
Stúdió, fények, diffúzorok, ernyők stb. több vaku, ezek nekem mindig ábrándok maradnak, ennyi pénzt nem tennék bele.
Profi modellre sem telik, az amatőrök meg szégyenlősek, vagy idegesek.... (arc, mielőtt másra gondolnál...
) Az elkapott portrék telével a kedvenc műfajom, csak utána nincs pofám engedélyt kérni a közléshez....
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #23963 üzenetére
Nincs egy jó könyv. Az ultraszintű érthetetlen és olvashatatlan lenne elsőre. Menj el könyvtárba, anno én is onnan hordtam amit találtam. A fotózás olyan mint a nyelvtanulás. Sokszor találkozol egy fogalommal, végül megérted, megjegyzed. Így nem gond, ha átfedések vannak a könyvek között. Elsőre talán ezeket, de utána ami hozzáférhető számodra. Sajnos nincs sok fotós könyv...
Albumokból és netes fotókból látásmódot tanulhatsz. Azonban azok néha olyannyira válogatott képek, hogy lehet soha nem lesz esélyed hasonló felszerelésre, helyszínre, pillanatra...
Ehhez kellett a helyszín: [kép]
Ehhez a hangulat is: [kép]
Ehhez a pillanat is: [kép] -
Terapeuta
őstag
válasz
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Félautomata alatt pl. A módot értettem, ahogy a záridő automatikus, de pl. a rekeszt meg egyebeket te állítod be.
Könyv... mondjuk Scott Kelbyt is olvasgathatsz, de neten is rengeteg tananyag fellelhető minimális guglizással.
A beállítások nagyját a super control panelből is elérheted akár, a többiért a menüt kell túrni -
jjeahh
nagyúr
válasz
Speeedfire #23959 üzenetére
Pár tipp:
- próbálgasd a színprofilokat
- állítsd be a szaturációt, kontrasztot úgy, ahogy neked tetszik
- állítsd be a jpeg tömörítését
- állítsd be a zajszűrést, pl. első körben vedd vissza teljesen, majd tologasd felfele úgy, hogy minden fokozatban lősz egy tesztképet
- élességet szintén...
- ha így sem tetszik, akkor tényleg ideje pár könyvnek nekifeküdni és megtanulni beállítani manuálisan vagy félmanuálisan a gépet, meg raw-ból dolgozni, szerintem egy kis tanulással meg raw feldolgozással hatalmas minőségi javulást lehet elérni, hirtelen olyan élesek lesznek a fotóid, amilyent garantálom, hogy soha semmilyen gép automata módjával és jpeg motorjával nem tapasztaltál -
Terapeuta
őstag
válasz
Speeedfire #23959 üzenetére
A kép felbontás maximumra (legnagyobb fájlméretűre, legrészletesebb (fine)) van állítva a gépen?
-
Terapeuta
őstag
válasz
Speeedfire #23957 üzenetére
Milyen géped volt az oly előtt (FujiA850)?
Nem fókuszál, bemozdul, vagy sötét/világos a kép?
Mivel nem vagy elégedett??? -
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire #23947 üzenetére
Ja, hogy tanulni szeretnél? Nem jó irány. Vagy fizess be egy tanfolyamra, workshopokra, vagy olvass sokat, gyakorolj. Utána mutass képet pl. a Kezdő fotósok digitális fényképei topikban, és figyeld a reakciókat.
(#23955) Terapeuta: A 3-kat még annyival egészíteném ki, hogy HSS módban mivel a vaku fénye "folyamatos" a záridő pont úgy hat rá, mint a környezeti fényre. [link]
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire #23945 üzenetére
A kötetlen ivászattól a sétákon át egészen a fotóklubokig többféle is. Mit keresel?
-
*Ropi*
félisten
válasz
Speeedfire #23918 üzenetére
Épp a napokban kellett lebányásznom egy átalakítózott micro SD-ről a fotókat, miután megborult a kártya egy születésnap összes képével - a gond csak annyi, hogy az illető főnökének a születésnapja volt...Szerencsére sikerült, így megmarad az állása.
(#23920) carl18: Akkor egy nullát tegyél még hozzá az árához!
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #23918 üzenetére
amen
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #23915 üzenetére
pont azt amit copass is linkelt. normal SDHC-t neznek. Adapter csak egy plusz hibaforras. Valszeg nem lenne vele gond, nade ha eppen a Cancun-i 3 hetes nyaralas kepei mennek a levesbe, akkor meg cummantas van.
Ja, ha mondjuk 32gb-ot tervezel javasolt a 2x16 beszerzese.
-
copass
veterán
válasz
Speeedfire #23915 üzenetére
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #23911 üzenetére
Szabi, atalakitos mSD-t kerulnem, egy plusz hibalehetoseg. Sandisk, Samsung, Lexar-bol barmelyik C10-es megfelel. Pl nekem EM1-hez van 45mb/sec-es 1-2 eves Sandisk Extereme HD-m (16GB) , meg most vettem nyaralasra 2x32-es Extreme UHS3/C10-est,asszem 80mb/sec valtozatot. erezheto sebesseget talan csak sorozat raw-ban (11FPS) venni eszre.
-
csakb
őstag
válasz
Speeedfire #8574 üzenetére
"Nagy valószínűséggel meghal 30k körül a zár ezekben a gépekben."
Ezt honnan veszed?
Ha ennyire parázol, akkor ne erőltesd, vagy spórolj újra, mi nem fogunk dönteni helyetted.
Amúgy sem a zárcserére kellene sokat költened, hanem optikákra, amik alsó hangon kezdődnek 40-50 körül használtan. -
ClintEastwoo
tag
válasz
Speeedfire #8572 üzenetére
Elnézést, de legalább ennyire abszurd érv volt a zárcserés dolog. Ha nem lehet meggyőzni akkor nem, én megpróbáltam
-
ClintEastwoo
tag
válasz
Speeedfire #8565 üzenetére
Szerintem akkor kocsit se vegyél, mert elég drága mulatság a motorcsere... Jah, hogy nem fogsz vele évi 500.000 kilómétert menni? Ki tudja, menj biztosra inkább, járj gyalog
-
cigam
titán
válasz
Speeedfire #8562 üzenetére
Ez csak kifogás. Legalább annyira jó érv, minthogy a holnapi szülinapomra mentőt kérek, mert a 40-45 közti 42-es lábméretű férfiaknál legnagyobb az infarktus veszélye.
A bridge is be tud dögleni, pláne ha már nem fiatal. Nekik is van "tervezett" üzemidejük.
-
ClintEastwoo
tag
válasz
Speeedfire #8558 üzenetére
Ha dslr-t akarsz venni, akkor ne egy zárcsere tántorítson már el... Nem egy mindennapos dolog, lehet hogy életed végéig kiszolgál...
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Speeedfire #8555 üzenetére
Én teljes szivembol tudom neked ajanlani az olympus E-xxx rendszert. keves expoval viszonylag piri penzert megkapod oket. az objektivek arukhoz kepest jo minosegunek mondhatok. en az enyemmel maximalisan megvagyok elegedve.
-
ClintEastwoo
tag
válasz
Speeedfire #8555 üzenetére
a gyártók legolcsóbb dslr-jei
-
cigam
titán
válasz
Speeedfire #8553 üzenetére
Na igen. Ez olyan mint a folyóhomok. Minél mélyebbre süllyedsz, annál nagyobb bajban vagy
Sajna 30k-ból max egy jobbfajta kompakt gépet kapsz, annak minden kompromisszumával. (Samsung WB600 35k a boltban)
De!
Mert egy "de" mindig vanMit kezdesz a fotókkal? Ha csak monitoron/tv-n nézed max 10x15-ös papírképet rendelsz belőle, bőven elég a kompakt. Ha megnézed monitorméretre kicsinyítve (fullHD is csak 2mpixel!!!), már nem is olyan borzasztó a végeredmény mint 1:1 nézetben.
Tesztoldalakról töltsd le a kiválasztott kompakt gép tesztfotóit, és egy belépőszintü SLR gép képeit. Látsz akkora difit, ami az árban jelentkezik? -
cigam
titán
válasz
Speeedfire #8551 üzenetére
Egyrészt marketing, mint a megapixel szám. Másrészt az el nem készült fotónál nincs rosszabb. Igaz kicsit zsizsikes, kicsit homályos, de a pillanat megvan.
Ugyanakkor az slr kategóriában az érzékelő mérete miatt nem okoz akkora problémát, mint a kis kompakt gépek esetén. -
JohnyBlue
addikt
válasz
Speeedfire #8537 üzenetére
Zárcsere árak. [link]
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Speeedfire #8535 üzenetére
Az obiban zárcsere?
-
Petzval
senior tag
válasz
Speeedfire #8527 üzenetére
Nem kell ahhoz komolyabb gép,A Pentax gépek a belépő szinttől kezdve nagyon tartósak sőt amióta gyártanak Pentaxokat mindíg a tartósságukról voltak híresek.
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Speeedfire #8527 üzenetére
Én ha a hejedben lennék akkor a kiszemelt gép szervízét megkérdezném, hog mennyi egy zárcsere költsége. Ezen adatokkal felvértezve már költséghatékony döntést tudnék majd hozni.
-
cigam
titán
válasz
Speeedfire #8523 üzenetére
Ha "faja" akkor miért lenne gond vele pár hónap múlva?
pl. 2008-as Nikon D40 10000 expo-val eladó. Vagyis ~két és fév alatt tettek bele ennyit. (Napi 10 exponálás)
Namost nemtom a te mennyire sűrűn lövöldöznél, de egy átlagos kirándulás alatt nem valószínű, hogy 2000-nél több fotó születik. Hozzávesszük a családi/egyébb eseményeket, és kiderül, hogy én 3-4 év alatt tennék bele 10k-t.
Ezen az oldalon a népszerü gépek élettartamát gyüjtik össze egy statisztikába. Ez a gép jó eséllyel 30000 lövés után lesz problémás(, de nem ritka a 60k!). Tegyük fel te is kb ennyire kihasználod mint a mostani tulaj. Ez azt jelenti hogy 2.5-év múlva lesz benne 20k,5év múlva 30k, és több mint 12 év!!! kell a 60k-hoz. -
cigam
titán
válasz
Speeedfire #8521 üzenetére
A gyártó által "megsaccolt" élettartam. Általában az SLR gépeknél jellemző adat, mivel az exponálás fizikai mozgással jár (tükörfelcsapás, redőny fel/le húzása). A normál használatból eredő kopás miatt előbb-utóbb eljön az idő amikor valami elromlik bennük. Persze ez nem jelenti azt, hogy az n+1. exponáláskor darabjaira esik szét. Kb mint a merevlemezeknél. Ott is van egy mft (hibamentes üzemóra), amit vagy tud vagy nem.
A kor előrehaladtával maga az elektronika is öregszik, és meglehet, hogy hamarabb elromlik, mint ahogy a mechanika beadná a kulcsot.
A bridge/kompakt gépeken nincs fizikai zárszerkezet, ezért elméletben tovább bírhatnák, de ott meg a felhasznált alkatrészek/anyagok miatt korlátolt az élettartam. -
KTTech
veterán
válasz
Speeedfire #6873 üzenetére
Az alapok mindenhol azok... és ez elég kivonatos anyag...
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #6872 üzenetére
azért ez a fotózás alapjai elég nyers anyag
-
máyköl
veterán
válasz
Speeedfire #6870 üzenetére
Szia!
Pár rövid olvasnivaló, és akkor bele is vághatsz.
Fotózás alapjai 1.rész
Fotózás alapjai 2.részFotós könyvek topikja Itt találsz pár hasznos könyvet!
Sok sikert!
Máyköl
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Bezámítás! Lenovo IdaPad Gaming 3 Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 3050 6GBB WIN11
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest