- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
sbazsi
veterán
vicces mert class 6 ultimate 133x van ráírva.
viki szerint 133x az class 20.no mindegy.
márkában kingstonon kívül melyiket érdemes még venni? Sandisk, kingmax milyenek?
és ha valaki tud 8-16gb class 6 kártyát jó áron, ne titkolja. vagy link is jöhet.
csak új, garis. persze ne noname-t! -
hát igen ez már cumi... a spot-al eddig is bajban voltam, néha olyan hülyeségeket mért, hogy na.... nemtom mások hogy vannak ezzel, de nehézkes vele bánni, oda kell figyelni rá és meg kell tanulni kezelni, ha ezen is ront még az annyira nem kafa... de hát mit van mit tenni... tele állásban majd nem spot-olok
3.5-ön meg azt írja nem vész... max odafigyelek mint eddig tettem...
aztán ha a gépet jól kezelem elkezdhetek komolyan raw-al is foglalkozni, de ahhoz már egy monitor se ártana, mert ez a TN nem egy leányálom a valós színekhez -
Az mit jelent pontosan, hogy korrigálni kell? Lehet, hogy többet lehet hogy kevesebbet kell vele mérni?
Hogy érted, hogy nem igazán jó mellé a 18-135? Nem lehet olyan markánsan kivenni a segítségeit? (amúgy lehet pár régi obival fogom használni, azokhoz pl baromi nagy segítség lenne talán) -
sanya_67
tag
Kiegészíteném KTTech válaszát azzal, hogy ha nem szerelemből és kellő alázat nélkül indulsz neki pl az esküvőfotózásnak és csak a pénz érdekel bele se kezdj inkább!
Én is szerettem volna belekezdeni de sem magam, sem a felszerelésemet nem éreztem még elég felkészültnek, végül tavaly két esküvőre másodfotósként elmehettem.
Ez a két nap meghatározta további sorsomat..., végre van sikerélményem egyszer amikor végigfotótom a pár nagy napját majd amikor átadom nekik az anyagot és látom, hogy tetszik nekik..., mellékesen persze jól jön a pénz is amit kapok érte...
Nekem 2 db Nikon D300 vázam egy Nikon 17-55/2,8 és egy Sigma 50-150/2,8 +SB800-am van ami használtan szintén majdnem mill, de kellene még hozzá tartalék vaku és objektív... -
Olcsi
senior tag
Hát köszönöm a válaszokat, nem mondom, hogy lelkesítőek voltak...
Valószínűleg ezt a tervemet el kell halasztanom határozatlan időre, illetve alternatívaként gyűjtögetésbe kezdek. Csak az a baj, hogy mire elérnék egy ilyen szintű cuccot, addigra kezdhetem előlről a gyűjtögetést. Sajnos nincs ennyi pénzem... Pedig de jó is lenne ezzel foglalkozni... -
Olcsi
senior tag
-
Olcsi
senior tag
Egy esküvőhöz pl mindenképpen szükséges lenne egy milliós nagyságrendű gép? Én max 150-200ezret szánnék rá, de inkább maradnék 150e alatt.
Csak gondolkozom, hogy megérné-e beruházni egy jobb (nekem jobb, drágább) gépre, esetlegesen pénzkereset céljából, mert csak úgy, magam miatt nem vennék 100e fölött gépet. Az amortizációt mire érted? Ha nem ütöm-vágom a gépet, csak nem lehet baja, vagy rosszul gondolom? A sok expo, a sok használat nagyban hozzájárul az amortizációhoz?
-
Olcsi
senior tag
És őszintén mennyire keresett az ilyen emberke? Tehát, ha én most kiváltanám a vállalkozóit, hirdetném magam, akkor fizetéskiegészítésként havonta 1x-2x lenne esélyem elmenni ide-oda? Akár esküvő, akár valamilyen rendezvény?
Attól félek kicsit, hogy már túl sokan vannak...Mert fotós "üzletet" nem akarok, és nem is tudnék nyitni, de ahhoz hogy keressek némi plusz pénzt lehet, hogy megérné beruházni egy vállalkozóira is...
-
-
runner 125
nagyúr
Noh király.
Milyen téma?! Minden..
Egyelőre nincs kedvem "szakosodni", érdekel minden.
..pár napja engem is elkapott a hév, és beszereztem pár példányt. Már felét ki is olvastam.
Van köztük kezdőknek, haladóknak szánt egyed, de van a fotózásról A-tól Z-ig is...mivel lelkes amatőrnek vallom magam, így a Baki Ádám féle; ZOOM IN - A DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZÉS A-TÓL Z-IG c. könyv bejövős volt. Elég szájbarágósan leírja a dolgokat, jó példákkal illusztrálva. /Nem tudom csak véletlen, vagy valóban rokonság állhat a kettő szerző között?!
/
Rákerestem az általad említett Baki Péter könyvre, ahogy láttam 1980-as szerzés. Semmi ellenvetésem a régi technikával szemben, - nyilván az alapok egyeznek - de jobban örülnék egy frissebb szerzésű könyvnek, ami akár konkrétan a digitális dSLR-ekkel foglalkozik.
..de szívesen fogadok más egyéb tippeket is!
Apropó; National Geographic sorozatokról mi a véleményed?
Pölö ezt is beszereztem.Köszi szépen.
Üdv.M
ui.: Félve teszem fel a kérdést, topikot esetleg nem érne egy "Fotós könyvek" c. szoba?
..ajánlások, megbeszélések, kritikák, stb.. -
ottkar
addikt
A fénymérő Luxot mér és ha zöld a felület akkor annak a Lux értéke játszik. Az érzékelő (film) dolga hogy arra legyen érzékeny ami van. Ezért volt régen probléma a szűk fénytartomány a filmnél. Az AF-nél a fényerősség játszik, a megvilágított képelemek mindegy milyen színű a fény hiszen tudhatod van zöld segédfény van vörös van sárga.
-
ottkar
addikt
Miért mértek volna pontatlanabbul? Mindenki tudta aki komolyan foglalkozott fotózással hogy hol van a fénymérés mezeje azoknál a gépeknél, sok gép leírásában meg is volt. Ma is a középre súlyozott fénymérést használom pont mint akkor. És ha az ember belőtte a gépét nagyon pontosan tudott exponálni csináltam diát is rengeteget.
-
ottkar
addikt
Csak az elektronika fejlődésével bővült a lehetőség. Ami nincs azt nem lehet elvárni.Érdekes hogy én ennek ellenére filmen se csináltam krétás havat. Én voltam az elektronika
Mindaddíg nem volt TTL fénymérés amíg nem készítettek CdS-al fénymérőt, mert a SeS fénymérőt nem lehetett a tüköraknába helyezni. -
ottkar
addikt
"felismeri, hogy havat fényképezel, és nem kell neked korrigálni, hanem automatikus a korrekció,"
De ez nemcsak natúr fénymérés hanem egy összetett program ami bonyolult elektronikát igényel.De azt nem ismeri fel hogy havat fényképezel hanem neked kell beállítani a havas felvételt. Az én gépemben is van és használtam is.
-
ottkar
addikt
Hiába dönt tízmillió minta alapján akkor is csak egy blende és zársebesség fog kijönni és ha az a jó akkor a Praktica mérője is jó. Nem tudom hány TTL-es géppel fényképeztél de a régi fénymérők nagyon is jók voltak. Ahol nagy a fény árnyék különbség ott akkor is deríteni kell ha ezer mező méri a fényt. Pláne a régi Prakticáknak volt jó a fénymérőjük.
-
unclefucka
senior tag
-
unclefucka
senior tag
Hűha!
Azt azért jó lenne tudni, hogy mennyire pontos/pontatlan, illetve hogy +/- téved a gépem.
Kéne valami összehasonlítási alap.Filmekből először a Fuji Sensia -t próbálom ki, aztán a Kodakot. (a hobbinál sosem számít a pénz)
A Velvia-hoz nem érzem elég magabiztosnak a tudásomat.
Sőt először ellövöm a maradék két tekercs 200-as Konicka negatívot és utána is lehet, hogy maradok a negatívnál, mert nem akarom "pazarolni" a diát.Hehe, most van egy "százas szögem" jó objektívekkel.
A Yashica Lynx 14E -mmel egyenlőre még nem is tudtam behatóbban foglalkozni, mert egyenlőre "nem érzem" a távmérőjét.Üdv.: M
-
KTTech
veterán
Hopsz, jobban átgondolva helyesbítenék
Annyiban függ a váztól, ha nem megfelelően fekszik fel a film, különböző képhibákat azért okozhat, valamint ha esetleg nem elég védett IR visszaverődések ellen, akkor az elszínezheti a filmet...
De van, aki nálam sokkal jobban ért az analógokhoz
-
unclefucka
senior tag
Ismét köszönöm az építő hozzászólást.
Hát igen, egy digit-hez képest az MTL-3 nem éppen a kényelemről szól, de roppantul élvezetes.
Lehet, hogy csak azért mert mostanában "kaptam" de egy ilyen "New Wave" emberkének, mint én mindenképpen az újdonság erejével hat ez a cucc.
Kicsit (nagyon kicsit) zavar is, hogy az örökölt apparátus vagy 10 évvel öregebb, mint én...
Egyenlőre ellövöm az uccsó negatívokat, aztán jöhet a dia.Apropó kezdetnek melyik diát ajánlanátok?
- OR-WO
- Fuji
- Agfa
- Kodak
- valami egyéb (amit még nem ismerek)Üdv.: M
-
-
rumos14
nagyúr
1. egy 350D-n azért sztem kisebb minőségi ugrást hoz egy 24-105 -> minőségi fix váltás mint ezen a gépen, hiába u.annyi a pixelsűrűség. a példádból kkindulva egy D3-ra nyugodtan feltehetünk egy gyengébb obit is, a nagy pixelek miatt jó lesz rá? úgy sejtem, hogy egy FF gép sokkal érzékenyebb a minőségi obikra.
2. 100%-on nézd meg ezt: [link] baloldalt a házaknál, vagy a dombok a virágmező felett, annyira lapos, ez számomra kompaktos szint. vagy ennél [link], a víz, és főleg jobboldalt a hegy, egy vízfestmény paca.
szóval visszatérve az obira, átfogalmazva amit korábban írtam, ez az obi egy ilyen szintű géphez kevés. érdemes összehasonlítani ezt [link] és ezt: [link]. az utóbbi Sony A900 és Zeiss 24-70 párossal készült, sztem lényegesen jobb az eredmény. nyilván lehet az egészre azt mondani, hogy csak pixelhasogatás, de úgy gondolom, azért érdemes 20+ mpixeles gépet venni, mert részletesebb képeket készít mint egy 1x mpixeles. -
ottkar
addikt
A felbontást nem lehet tervezéssel növelni ez az érdekes. Akár hiszi valaki akár nem ez a lencsékből egy járulékos tudás amit nem lehet előre látni. Petzval is csodálkozott amikor az optikájának olyan jó tulajdonságai jöttek elő amikre nem is számított. Azt ö is tudta hogy a fókuszt lehet tervezni a végtelenségig. A 135-ös pont digiten feltűnően jó filmesen nem is használtam ezt. Azért van egy pár régi optika ami legendásan jó digiten Takumar Sonnar Jupiter.
-
ottkar
addikt
Van olyan mikor egy optika 6Mp-es érzékelőnél sem ad jó képet. A Hasselblaad amikor kihozta a 39 Mp-es hátfalát a régi optikáit adta hozzá mert tudták annál jobbat úgyse tudnának előrántani. Van egy 135-ös M42-es optikám fenomenális teljesítménye van, ezt nyugodtan fel lehetne tenni a 21 Mp-re.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos cigaretta 🔞
- Battlefield 6
- BestBuy topik
- Automata kávégépek
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest