- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
Zsmester89 #22896 üzenetére
Szia!
Digital led stripe-t kell keresni, 5 V, pl. ezekből [link]
WS2812B, 5m 60 IP67 van ehhez legközelebb, nem tudom, h mennyi led/métert szeretnél, ha sok a led, akkor érdemes alu profilra rakni, az jobban elvezeti a hőt.
Vezérlőnek ESP32 is olcsó Alin, de ha van otthon ESP8266, akkor az is megteszi. Méret miatt inkább ESP32 Super minit ajánlom, bár erre azt írja, h experimental a support.
Ami biztosan támogatott: ESP32 D1 mini, Wemos D1 mini,
Jó esetben működik, de lehetnek bugok: ESP32 C3, extra pici,tápot nem keresek, ledek száma/méter*méter*60mA/1000=X A 5 VDC táp
Tehát 60 led/m és 3 m-nél: 60*3*60/1000=10,8 -> ~12-15A táp mehet (15 A*5 V = 75 Watt). De van kalkulátor is [link] fura, ez sztem nagyon alálő a fogyasztásnak (vagy valószínűbb, h én kalkulálok többet a ledenkénti 3*20 mA-val), viszont a vezetékre is ad javaslatot, a táp-led távolság alapján (vezetéken esik a feszültség kicsit, ahogy nő a távolság).
-
Postas99
senior tag
válasz
Zsmester89 #22894 üzenetére
Az jutott eszembe, hogy a 12-es vagy 16-os kör panelre feltett WS2812 5050 RGB LED-es cuccból ha kettőt vennél (nem tudom az átmérőt sajnos), és fenékkel egymás felé fordítanád, akkor 1x meglenne a felfele irányuló fény és 1x pedig meglenne a lefele irányuló fény is.
A két gyűrűt fel tudnád egészen a tartólábak köré húzni ott rögzíteni a vezetékezés elmehetne a belső részen a mikrokontroller meg mehetne a talapzatra és az egészet így szépen be tudnád vattával körbe venni. A vezérlés egyszerű, de akár bármelyikünk segít megírni a kódot részedre. Itt már csak a képzelet szab határt hogy mit szeretnél vizuálisan látni.
Jól néz ki a cucc, respect az ötletadónak. -
válasz
Zsmester89 #22894 üzenetére
Úristen de menő
Aki ezt így kitalálta, annak
-
Postas99
senior tag
válasz
Zsmester89 #22891 üzenetére
Szia!
[Erről] beszélünk?
Torkolattűz effek az égéstérből távozó lángcsóva effektre gondolsz?
Azért kérdezem ezt, mert mi lenne ha [valami ilyesmi] lenne a lángcsóva effekthez felhasználva, úgy hogy főleg vörös-fehér-sárga tónusokat használnál a ledekhez?
Ez méretében kb akkora, természtesen élőben nem láttam de valami ilyesmi van a fejemben.Amit említettél még: (füst effekt lesz rajta vattából) ott mi lenne ha vaporizert használnál, vagy foggert? Az tényleg még gomolyogna is rendesen.
-
ViZion
félisten
válasz
Zsmester89 #22891 üzenetére
szia, wled-re nézz rá. Digital led 5V-os, az esp-be bemenő 5V-ről adj neki tápot.
Vannak alin 1000 ft alatt esp32 modulok, keress rá ott vagy itt. Olyant válassz, amit wled is ír, oldalukon van sok infó, h mennyi ledhez mit, milyen elosztásban, stb.
programozás része ennek minimális, pc vagy app is tudja vezérelni, meg rengeteg gyári effekt van. -
Zsmester89
őstag
Sziasztok!
Egy lego Saturn V alá építenék világítást, melynek meg kellene oldanom címkézhető leddel a világítását (füst effekt lesz rajta vattából). Ugye ennek 12v adnom kell egy külső tápról, erről meg tudnék táplálni egy vezérlőt, amire rá tudok kötni 4x50cm led szalagot?
Mit ajánlanátok? Esztétikusnak meg kicsinek kéne lennie. Gondolom majd a programozásban is tudnátok segíteni - egyszerű fire (esetleg villogás, erősebb fény, stb) effekt (ha nincs külön topicja)Segítséget előre is köszönöm!
-
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #22871 üzenetére
Ameddig én jutottam társasházi kapu RFID ügyében Arduinoval:
Alis olvasóval simán olvasható Arduinoval a kódja.Egyszer le is írtam, hogyan.
De pár dollárért kapható olyan USB-s eszköz, ami "klaviatúrának" hiteti el magát (HID), és ha közelítesz hozzá, beviszi a kódot
Elvileg - a net szerint - az írható eszközökbe beírható a kód ugyanezzel az Arduinos eszközzel.
Az írásig nem jutottam, mert közben kiderült, hogy a társasházi kapubeléptetők zöme Codefone rendszerű, és ehhez kb. 3 perc megtanulni, hogyan lehet a 150 Ft-ért megvásárolt eszközt beregisztrálni.
Elzavartuk a telefonszerelőt a francba, azóta én csinálom szívességből a házbelieknek a beregisztrálást. -
.-..-.
tag
válasz
Postas99 #22880 üzenetére
Ja, hát dev-board lévén nem bánom, ha megvan rajta minden i/o port, ami csak lehet.
Az mondjuk megint más eset, ha beépítésre kerül. Részemről ennek is, annak is megvan a helye.ViZion :
Természetesen nem dobom ki. Főként így, hogy külső uart-al gyakorlatilag bármit rá tudok flash-elni. Nyilván kényelmesebb csak egy usb kábelt rádugni erre a 15 másodpercre, mint 4db külön vezetéket, de kibírom.Más:
Esp32 kódokat nézegetve belefutottam olyan megoldásba, hogy valahol csak webflash lehetőséget kínáltak.
Ha jól néztem Chrome-alapú böngészőkkel működik a dolog.
Ez hogyan működik? Csináltatok már ilyet? -
Postas99
senior tag
Kérdés azokhoz akik csináltak már ilyet.
PARALELL PORTON egyenlőre, de áttérhetünk USB-re is, microwire kommunikációt kellene "emulálni" slave módban - tehát fogadni a megszólítást és visszaadni egy 4 Byte-os értéket.
1, vagy megépítem a cuccot - van-e valakinek ilyen tapasztalata, megvalósult projektben.2, vagy patchelek - nem vészes de a vissztérérsi értékekre figyelni kell.
3, jobb esetben megírok egy módosított DLL-t. -
-
Postas99
senior tag
válasz
.-..-. #22879 üzenetére
Nekem szólt
Mert én rühellem ezeket a h@gy@fa@sznyi lapokat, hol olyan helyken vannak kiosztva pinpad-ek amit élő halandó ember még bottal sem piszkálna.Természetesen kinek a pap, kinek a papné, és valakinek Lutz Gizi, vagy az öreg király tikolt szerelme. Nekem ezek nem jönnek be, limitált láb mennyiség satöbbi..
Emmán döfi Természetesen mindig a tartalomhoz a FORMA - Amfora.. ha már régi szr poénoknál tartunk. -
-
Wolfram
aktív tag
Látod postás, ez a jövő:
https://vi.aliexpress.com/item/1005005757810089.html
A szokásos C3 és S3 mellett már van C6 és H2-is.
A lúdtalp méretű board-oknak leáldozott. -
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #22872 üzenetére
Update:
Jelentem az vagyon a helyzet, hogy az esp32-wroom-on lévő usb-uart chip adta be az unalmast. Annyira, hogy log-okat nézve a rendszer folyamatosan panaszkodik az usb portra, hogy még ID-t sem kap a chip-től.
Viszont külső usb-uart adapterrel (pl2303) laza mozdulattal felírt próbának egy "led-villogtatós valamit" -
.-..-.
tag
Windows-on nem tudom ellenőrizni, de Linux-on nem jelez semilyen eszközt, ismeretlent sem.
Az USB-UART adapterem PL2303 (067b:2303), ez látszik is rendben.
Akadt a kezembe még egy ESPDUINO-32, ezen FT232 (0403:6001) jelenik meg.
De az ESP32-WROOM semmit nem mutat.Amúgy csak egy kérdés ... a download-módba rakásnak feltétele egy aktív usb kapcsolat is?
Eleve tápot adva neki a megszokott boot+rst megoldás nem elég hozzá?
Mert eleve nem érdekli boot-le, rst-le, rst-fel, boot-fel kombináció.
Folyamatosan a rajta lévő program indul el, de resetre láthatóan újraindul.
A nyomógombok jók.
De maga a download-mód nem elérhető rajta. -
Dißnäëß
nagyúr
Üdv Szakik
Van a társasházam nemrég megvett lakásához 1 RFID-s kis proxi-nak nevezett kulcstartó bizbasz, pont ilyen, mint ezen a linken. Kértem még kettőt - mondtak egy 7500 / darab árat.
Nem mondom, hogy földhöz ver, de szerintetek meg tudnám oldani, hogy veszek egy író/olvasót és a meglévő kulcstartó adatait bemásolom másik kettő szűzbe ? Úgy látom, mintha minden eszköz adott lenne fentebbi linken ehhez.
Nem csak a pénz, mert most kibírom, ha muszáj, hanem legalább megtanulnám ezt is kicsit. Nem tűnik űrtechnikának.
Ui.: teló NFC Tools nevű eszközére nem reagál a proxi, valszeg nem NFC-s. Úgy vettem ki guglizásaim alapján, hogy az NFC és az RFID más. Egy kis plussz.
-
cog777
senior tag
Esetleg "Reset bootloader Mode" szeruseg ami Arduino-n van? En ezzel kinlodtam hogy feltoltsem a bootloadert, lehet hogy annak az ESP32-nek is van hasonlo modja amivel fel lehet eleszteni.
Meg B1-et GND-re kellett rakni es ugy megnyomni a reset gombot. -
cog777
senior tag
válasz
.-..-. #22866 üzenetére
Nekem az Arduino Esp32 valami nem jol mukodo boot loaderrel jott, esett kelt, mindenfele ritualet kellett csinalnom hogy valtogassak feltoltes es alkalmazas mod kozott. Aztan frissitettem a boot loadert es minden out of box kezdett mukodni. Nem volt szukseg gombokat nyomogatni. Probald frissiteni a bootloaderet.
-
válasz
.-..-. #22866 üzenetére
Viszont egyáltalán nincs az usb listában az esp32.
De nem is csoda, mivel nem tudom átrakni flash/download módba.De, akkor is meg kellene jelennie az usb listában, legalább mint ismeretlen eszköz, mert bármi is van magán az ESP-n, van a board-on egy uart eszköz, ami akkor is kommunikál a dróton, ha nincs mögötte semmi. Windows-on legalábbis mindenképp megjelenik. Nézd meg egy windows-os gépen is, ha még nem tetted.
Az az érzésem, hogy az usb porttal, illetve magával az uart chippel van gond, próbáld a külső eszközt rákötni.
Esetleg az usb portot próbáld megtisztítani. 🤔 -
.-..-.
tag
"Nincs külső usb-uart eszközöd, amivel meg lehetne kerülni a board-ra integrált uart chipet?"
De, van valami (már nem emlékszem milyen chip) usb-uart adapterem, amivel anno STM32 BluePill esetében néztem a serial kimenetet.
"A géped nem változott az utolsó feltöltés óta? Biztos, hogy telepítve van a szükséges driver (pl. ch340)? Egyáltalán milyen uart chip van rajta?"A fene se tudja változott-e, de nem is számít. Egyrészt linux-ot használok, ott nem kell semmi külső driver. De nem is ez a gond. A probléma, hogy meg sem jelenik usb eszközként.
Linux esetében a dolog úgy működik (működne), hogy az lsusb kilistázza az usb eszközöket és az eszközök ID-ját. Az ID tartalmazza a vendorID és productID kódokat.
Ehhez csinál az ember fia/lánya egy udev szabályt, hogy milyen jogosultsággal/módon engedi elérni az adott usb hardvert és mehet is a móka.
Viszont egyáltalán nincs az usb listában az esp32.
De nem is csoda, mivel nem tudom átrakni flash/download módba.
Valami WifiAP cucc indul el rajta folyton, bármit csinálok.
Emlékszem, hogy anno valami wifi-hack dologhoz használtam, de a részletek már nincsenek meg.
"Nincs semmi se kötve-forrasztva a lapra? Ha a pineket ráforrasztottad, nem folyt meg az ón valahol és csinált rövidzárlatot?"Dev-board lévén csak foglalatban használtam. Minden forrszem tökéletesen tiszta. Nem ilyen jellegű lesz a gond. Illetve amikor rátoltam a jelenleg rajta lévő fw-t akkor jó volt és azóta nem változott semmi rajta hardveresen. Külsőleg is sértetlennek tűnik és láthatóan fut is rajta a fw.
Az STM32F4 sorozatnál bele-bele lehet futni olyan hibába, hogy megadja magát a DFU mód és usb-n keresztül nem lehet többé flash-elni. (bár 1-1 kivétel van speciális esetben)
Ilyenkor marad az uart vagy ami jobb, az stlink megoldás.
Viszont esp32 esetében ez a jelenlegi helyzet nekem teljesen új. Ezzel még sohasem volt ilyen gondom.Nem értem miért van ez és nem találom a megoldást, hogy download módba tehessem.
Használok majd másikat természetesen, de nem hagy nyugodni a dolog, hogy mi lehet ennek a baja. Ha nem tudom az okot vagy a megoldást, ez újra megtörténhet. -
válasz
.-..-. #22864 üzenetére
Nincs külső usb-uart eszközöd, amivel meg lehetne kerülni a board-ra integrált uart chipet?
A géped nem változott az utolsó feltöltés óta? Biztos, hogy telepítve van a szükséges driver (pl. ch340)? Egyáltalán milyen uart chip van rajta?
Nincs semmi se kötve-forrasztva a lapra? Ha a pineket ráforrasztottad, nem folyt meg az ón valahol és csinált rövidzárlatot? -
.-..-.
tag
-
válasz
.-..-. #22862 üzenetére
Szia!
Én a helyedben először is kipróbálnám másik kábellel, és az összes usb porton, ami a gépen van. Olyan szerintem nincs, hogy a feltöltött program miatt ne kerülne flash módba, de ha mégis, akkor gépre dugás előtt próbáld meg a gpio 0-t földre húzni, ezzel kézzel teszed boot módba.
Muszáj megkérdeznem: te hogy ejted a neved, kedves .-..-.?
-
.-..-.
tag
Sziasztok.
Van egy esp32-wroom dev boardom, amire valamit régebben flash-eltem, de most emiatt nem sikerül flash-módba tennem.
Nem jelenik meg usb-s eszközként sem.
Sem normál induláskor, se a flash módba lépés próbálkozásnál.
Láthatóan valami elindul rajta (már nem emlékszem mi), reagál a reset-re is.
Resetnél, ahogy alapvetően indulásnál is, villog kicsit a led rajta.
Wifi eszközként is megjelenik, de jelszó hiányában nem tudok csatlakozni sem hozzá.Nem tudom anno mit csináltam vele, de létezik, olyan, hogy a bootloader tönkrement?
Tudok ezzel kezdeni valamit?
-
cog777
senior tag
válasz
Janos250 #22856 üzenetére
Koszi az infot! Jo tudni.
Ettol fuggetlenul nem lattam garantaltnak, hogy egy-egy ficsor egy adott procin rendesen implementalva van-e, vagy rendesen konfiguralva leforditva.
Pl elozo munkahelyen par dolog le volt tiltva: exception-ok, RIIA
Illetve Arduino IDE-be bedrotozott gcc-vel problemaim voltak C++17-et engedelyezve, nem fordult par cucc - nekem ugy tunt hogy nem kompatibilis, warning problemak miatt - letiltani nehezen tudtam oket.+ FreeRTOS-t hasznalva nehezen hittem el, hogy rendesen implementaltak a multiszalas dolgokat. Hat, rendesen implementaltak.
Most PlatformIO-t hasznalva, sokkal jobb a helyzet. -
Janos250
őstag
válasz
cog777 #22846 üzenetére
Már jó ideje. Hat évvel ezelőtt itt is volt róla szó:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_8063-8063.html -
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #21093 üzenetére
Ismerjük a régi mondást:
Lehet, de minek?
A legtöbb okostelefon kijelzője MIPI DSI interfészt használ, amely nem kompatibilis az ESP32 I2C vagy SPI interfészeivel.
Egy ESP32 kicsi ehhez. Memóriában is, sebességben is.
Viszont egy másik verzió, ami járhatóbb:
Fillérekért be lehet szerezni olyan - nem is túl régi - telefonokat, amiknek valami olyan hibájuk van, ami miatt telefonként nem használhatók, de kijelzőként igen. Pl. tönkrement a mikrofonjuk,de már nem éri meg javítani. Különösen filléres cuccok azok a telefonok, amik csak a 3-as szabványt tudják, a 4-est nem.
(Az ilyeneket, ha a kereskedőkhöz csere során eljut, bezúzzák, hogy vegyenek helyette újat. Fogyasztói, nem környezetvédelmi társadalom.)
Ezek kijelzőként tökéletesek. Rácsatlakoztatjuk egy - részemről természetesen ESP32 - Wifi szerverre, a telefonon megnyitjuk a szerver WEB lapját, és van egy príma kijelzőnk. Ingyen, kevés munkával. -
Ton-ton
tag
válasz
Undoroid #22849 üzenetére
Az AI vonalat engedd el...
Chat GPT ott elvérzett, amikor megkérdeztem, hogy használjam a második i2c-t rpi pico-n...
Ez úgy 1,5 éve volt.
Támpontot adott, de egyértelmes kódot többszöri nekifutásra sem sikerült.Csak a kijelzők használatát hanyagolnám.
Azonban olyan megoldás létezik, hogy a teljes mobilt használják mint kijelzőt.
(Oszcilloszkóp mikrovezérlőből, usb-n keresztül jut a kijelzőre az adat) -
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #22846 üzenetére
Szia
ezen parancsok C++ 11 verziótól elérhetőek, nincsen semmi köze a FreeRTOS-hoz, működnek FreeRTOS nélküli C++ projectekben ahol a minimum feltétel C++ 11 supportálva van. ESP-IDF menni fog emlékeim szerint C++ 17 is....
A freeRTOS egy scheduler / ütemező ami abban segít hogy REAL TIME lehessen a program. Ehhez ad eszközkészletet. Nem kötelező használni.
Megszakításból threadSAFE módon adatot módosítani azért nem egyszerű.... Erre van a freeRTOS, lehetne más is.....GCC 11.2 használ a ESP-IDF
[link] itt lehet nézegetni mit is szupportál
-
válasz
Undoroid #22849 üzenetére
Nekem még nem jutott eszembe, de érdekes ötlet.
Bár az ilyen komplex kódok írásával kapcsolatban nincs jó tapasztalat az AI-al, és egy hibátlan szintaktikával, de rossz logikával megírt driver nem biztos, hogy nagy segítség lenne.Mindenképp írd meg, ha jutsz vele valamire.
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #22832 üzenetére
Szia!
Azért, hogy bedobjak egy másik verziót és kicsit megkavarjalak
, bedobok egy régen használt verziót is: az analóg fotózáskor használt filmet is lehetett erre használni, ha fényt kapott! Mondjuk nem hiszem, hogy túl sok filmtekercsed van otthon!
* * *
Azért, hogy ne csak OFF legyek: Régebben kérdeztem a régi mobilok kijelzőjének felhasználásával kapcsolatban...driverek hiányában lebeszéltetek róla! Valaki próbálkozott már azzal, hogy a megalkotására az AI segítségét kérte? Vagy nyugodtan engedjem el ezt az irányt is és vegyek hagyományos kijelzőt?
-
cog777
senior tag
Hianyoltam az egyszeru kommunikaciot a szalak kozott, regebben Qt-t es Boost signal-t hasznaltam. Aztan kiderult hogy tok egyszeru a promise-al kuldeni adatot a belole kinyert future-be.
Itt van egy masik pelda adatcserere, a producer megvarja amig a consumer elindult, majd kuldi az adatot. Az egyik direkt async-et hasznal, a masik thread-et. FreeRTOS alatt a Thread ugyanugy FreeRTOS utasitasokat hasznal csak el van rejtve a stack meg egy csomo minden. De a Promise-future paros tenyleg nagyon jo. Ha megvan irva a move constructor es assignment operatora a struct-nak, akkor nincs nagy adatmozgas ha promise-t hasznalsz.
Gyakorlatilag: konstruktor hivas, majd move konstruktor.#include <iostream>
#include <future>
#include <thread>
#include <chrono>
/*
Ez tortenik a struct keszitesekor:
ctor2
move ctor
move ctor
Received signal: 42
*/
struct data_s
{
data_s() { std::cout << "ctor1" << std::endl; }
data_s(int v) : data(v) { std::cout << "ctor2" << std::endl; }
data_s(data_s &&rhs) : data(std::move(rhs.data)) { std::cout << "move ctor" << std::endl; }
data_s &operator=(const data_s &rhs)
{
std::cout << "copy operator" << std::endl;
if (this == &rhs)
return *this;
data = rhs.data;
return *this;
}
data_s &operator=(data_s &&rhs)
{
std::cout << "move operator" << std::endl;
data = std::move(rhs.data);
return *this;
}
int data{0};
};
void task_consumer_fnc(std::future<data_s> &&f, std::promise<void> &&ready_signal)
{
ready_signal.set_value();
while (true)
{
if (f.wait_for(std::chrono::milliseconds(100)) == std::future_status::ready)
{
auto d = f.get();
std::cout << "Received signal: " << d.data << std::endl;
break;
}
}
}
void task_producer_fnc(std::promise<data_s> &&signal, std::shared_future<void> &&ready_slot)
{
ready_slot.get();
// std::this_thread::sleep_for(std::chrono::milliseconds(1000));
signal.set_value({42});
}
int main()
{
std::promise<data_s> signal;
auto slot = signal.get_future();
std::promise<void> ready_signal;
std::shared_future<void> ready_slot(ready_signal.get_future());
std::packaged_task<void(std::promise<data_s> &&, std::shared_future<void> &&)> task_producer(task_producer_fnc);
auto future_producer = std::async(std::launch::async, std::move(task_producer), std::move(signal), std::move(ready_slot));
std::this_thread::sleep_for(std::chrono::milliseconds(1000));
std::packaged_task<void(std::future<data_s> &&, std::promise<void> &&)> task_consumer(task_consumer_fnc);
std::thread thread(std::move(task_consumer), std::move(slot), std::move(ready_signal));
thread.join();
return 0;
} -
cog777
senior tag
Leteszteltem, FreeRTOS alatt rendben mukodnek a C++ szalak: Future, Promise, Thread.
Az elso kettovel az adatcsere is mukodik!
Nem kell hasznalni a queue-kat...Szal inditas:
void thread_worker()
{
while (1)
{
auto thread_id = std::this_thread::get_id();
Serial.printf("Thread ID: %d", thread_id);
Serial.println(F(""));
vTaskDelay(1000 / portTICK_PERIOD_MS);
}
}
...
// 2 szal inditasa:
auto th = std::thread(thread_worker);
th.detach();
auto th2 = std::thread(thread_worker);
th2.detach();Adat csere:
void task_producer_fnc(std::promise<data_s> &&signal)
{
std::this_thread::sleep_for(std::chrono::milliseconds(1000));
Serial.println(F("SIGNAL from thread"));
signal.set_value({.data = 42});
}
...
std::promise<data_s> signal;
auto slot = signal.get_future();
std::packaged_task<void(std::promise<data_s> &&)> task_producer(task_producer_fnc);
auto future_producer = std::async(std::launch::async, std::move(task_producer), std::move(signal));
// Var az szignalra
auto value = slot.get();
Serial.printf("Data_s Value: %d", value.data);Bocsanat, ha trivialis, talan FreeRTOS kezdoknek jol johet. Engem is meglepett hogy hogy ezek a C++ ficsorok mukodnek.
-
Wolfram
aktív tag
válasz
Postas99 #22844 üzenetére
Pénzért mindent.. találtam ilyet is:
PLEXIGLASS SHEETS INFRARED TRANSMITTING
Infrared transmitting (IRT) sheet was specifically formulated for projects requiring ultraviolet (UV) and visible light blockage while allowing infrared (IR) transmission starting about 750nm.
[link] -
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #22839 üzenetére
Igen.
Transparent = Átlátszó
Translucent = Áttetsző
Itthon is találam olyan aki árul átlátszó"fóliát"celofánt ami egyáltalán nem ugyanaz mint a fólia.
Itthon szinte csak olyat árulnak ami ragasztós lámpabúra fólia, meg vasalható, fából készült repülőkre. Ezek több 1000 Ft-ba kerülnek egy 60*30 méret pl. -
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #22836 üzenetére
[Transparent RED sheet] Áltátszó piros lap.
-
And
veterán
válasz
Wolfram #22832 üzenetére
Ha belegondolsz, maga az IR-sugárzó és a detektor is műanyagházas, szóval van olyan fajta, amin átmegy. Gyári készülékeken is sokszor műanyag takarólap mögött van az IR-vevő. Itt eleve NIR-hullámhosszról van szó, a láthatóhoz nagyon közeli 850..900 nm környékén. A plexi /akril/, polikarbonát majdnem teljesen átlátszó ebben a tartományban. Egyébként célszerű lehet a detektor IC-t (TSOP xxxx) nem olyan kivitelű PCB-n használni mint a fotón látható, mert ebben a formában nehéz az előlap közelébe szerelni.
-
Wolfram
aktív tag
Alis kacat #34: infra távirányító vezérlővel.
Ezt hogy lehet normálisan dobozolni? 😳
Gondolom 2mm-es műanyagon nem megy át az IR. -
allein
addikt
válasz
Wolfram #22828 üzenetére
Oled, E9, 2020 év elején 600k körül volt, Philips oledet váltott le 934, nekem sokkal jobban tetszik a webOS az androiddal
szemben, voltak akkoribban más gondok a Philipsszel (lyp sync probléma ami nagyon zavaró volt), ezért ment vissza és lett helyette LG, viszont nagyon szeretem az ambilight-otTudom,, egyszerűbb lenne egy Philips ambilight, egy kicsit túl vannak árazva a Philips tv-k.
-
allein
addikt
válasz
ViZion #22821 üzenetére
Jó reggelt. YT, LG webos ambilight, számtalan videó van. Piccap és HyperHdr szoftverek kellenek, rootolt LG tv.
Olvastam, hogy mókolni kell öket, ezért nem foglalkoztam velük mert nem értek hozzá.
LAN verziósat vettem, egy kicsit balfaszul tervezték meg mert az a piros műanyag az usb c csati útjában van,
de amúgy szét lehet szedni: -
Tankblock
aktív tag
válasz
allein #22814 üzenetére
Forrasztani tudsz-e?
Ha nem akkor keress ismerőst, kérdezd emg h mit szeret és hívd meg....Hosszabban, ha a LAN verziót vetted meg a fenti ESP32 modulból akkor nem kell földet közösítened. Rakd vel a szalagot a TV hátára (forrasztani kelleni fog, mert valószínüleg nem tudod 90 fokban csak úgy hajtani a szalagot, vagy vehetsz hozzá 90 fokos toldót is)
ha ez megvan a szalag egyik felét a ESP32 modulhoz csatlakozattod. A méásik felét meg GND-GND hez a tápot a táphoz, itt lehet WAGO, vagy csak 9mm dugó ba teszel y, dupla vezetéket whatever.....
SW feltöltöd a ESPre majd installálod a boardra, rá a LANt és a lant meg a Switch/routerbe. TV-t beállítod a leírás alapján, arra figyelj h 1 IP cím tartományba legyenek.....Ha nem a LAN verziót vetted meg akkor a végén ESP32 beállítod ugyanarra a AP mint a TV-t. Én nem használnám a TV USB portját arra h az ESP32 táplálja....
-
-
ViZion
félisten
válasz
allein #22818 üzenetére
a közös gnd miatt inkább a külső táp maradjon.
Most már poe is kell? wowww... ha az eszközök tudják, akkor tápolható a "lan kábelről".
wled devices szerint műxik S2-vel is, de lehetnek bugok és neked kell összeállítani a binárist. viszont erre felesleges esp32, amikor a 8266 is rengeteg leddel elbír, nem jut eszembe mennyi a mex ajánlott, de több, mint ami a tv-re fér...
-
allein
addikt
Tudsz linkelni légy szíves egy ilyen Y kábelt?
Ez is járható: esp-t a tv usb csatijára kötöm, elég lenne az esp-nek? Ha az esp-t lanon a switchre csatlakoztatom, létrejön a hálózati kapcsolat, ugyanakkor lanon az esp tápot is tud kapni?
Milyen tápegység ajánlott erre a projektre?
van amúgy kettő esp32 s2 minim, de azt olvastam a wled nem telepíthető ezekre. Amúgy van egy másik LG-m, csak ezt még nem lehet rootolni, szóval a projektet két tv-re szeretném 🤓
-
válasz
allein #22814 üzenetére
Nem értem pontosan mi a kérdés. Az ESP GND és DATA pin-jét kell a LED szalaggal összekötni, a képen látható módon, de erről a tápról el tudod látni a LED szalagot és az ESP-t is, természetesen Y kábellel, tehát a táp külön-külön megy a két eszközhöz, véletlenül se az ESP-n keresztül kapja a LED szalag a tápot. Vagyis ha így szeretnéd tápolni az ESP-t, akkor nem 2, hanem 3 felé kell a tápot ágaztatni.
Az utolsó mondat nem tudom milyen nyelven íródottszerk.:
Most néztem meg a linkelt eszközt, a kollégának igaza van, nem tudom mi lehet ezen 30$, talán minden egyben van, nem neked kell összedrótozni mindent. -
allein
addikt
Sziasztok, van egy ilyen esp eszközöm [link] , mellette egy ledszalag ami 5m, 60/m: ws2812b, 5V led. 55” tv hátuljára megy fel, szerintem elég lesz 4m, tehát 240 led.
Tv egy LG, Piccap + HyperHDR beállítás után [link] elvileg helyettesíteni lehet az ambilightot.
Képen látható adapterem 5V 15A, az adaptert az esp-re csatlakoztatom, a leszalagot pedig az esp-re.
Esp-n már fent van a wled, be kell még állítgatnom. Szükségem lesz egy tápegységre amit a ledszalag 2 végére csatlakoztatom mint power injection? Jól gondolom?
Teljesen elvesztem, mindenképpen össze kell kötnöm az esp-t a ledszalaggal, jól gondolom? Ellenkező esetben nincs mi vezérelje a ledszalagot?
Amint belőttem az wledet az esp-n, akár lanon is csatlakoztathatom az esp-t a modememre?- split the outputs of the dig uno?
-
Postas99
senior tag
válasz
kemcso #22811 üzenetére
A PWM értéke menüből állitható, hogy be tudd állítani a ventillátor sebességét. Ezt egyszer kell csak beállítani hogy milyen gyorsan nyomja ki a levegőt a terráriumból, vagy szívja be (venti iránya a mérvadó). Természetesen bármikor változtatható. Ha belépsz a menübe.
Nem igazán csináltam board-ot neki, minden be van forrasztva az ESP32-re, és paraszt lengőben van megcsinálva. Nem vettem rá a fáradtságot, hogy külön nyákot gyártsak rá.
Elméletben jó vagyok, de farigcsálni, fúrni és mindent SZÉPEN megcsinálni ehhez kicsit béna vagyok, ezért mondom, hogy nem termékdíjas cucc. A szoftver az más tészta...A csatlakozó azért kellett, hogy a BMP260-at be tudják tenni a terráriumba és a kivezetett kábelt rá tudják dugni a dobozból kiálló tüskesorra úgy, hogy polaritás helyes legyen, tehát nem lehet fordítva feldugni.
A venti pedig csak 2 láb vagyis a PC-s normál csati Y elosztóval akár, de tud 2 ventit is vezérelni de azt nem írtam meg hozzá.Egy szerelő dobozban van az egész cucc. A relés vezetékek kivezetve tömszelencén kereszül. A menü pedig 1 db Rotatry kapcsolóval aktiválható és a forgatással lehet benne lépkedni. Kilépés és mentés pedig a megnyomással történik.
Nem azt mondom, hogy OMÉK termékdíjas cucc, de a célnak tökéletesen megfelel.
A következő LVGL-es megoldás lesz. De nem vettem a fáradtságot rá, hogy nekiálljak.Más projektem van éppen.. szemenkénti táp adagolás kutyakajára amit kiadagolás után nedvesíteni kell. Szerencsére ma találkoztam bent a cégnél termék gyártás terén egy jó szakival akinek volt már ilyen több projektje, így tud nekem segíteni a megvalósításban. Az első megvalósítás kudarcba fulladt, tervezési hiba végett. Ugye nem vagyok gyártás technikus nem ismerem a granulált termékek adagolására vonatkozó aranyszabályokat, így kapásból sz@rt terveztem. Ez van, be tudom ismerni ha hibázok. Sosem szégyen mástól tanulni, és igyekszem azt a fajta tudást is magamba szívni.
Mindjárt itt a halloween, azzal is kéne haladnom, lidérc lámpa, műanyag gyerek babajáték szemének mozgatása (alvós baba szemének mozgatása stb) van egy halom olyan amit elkezdtem de félre raktam. Ez mind a magam szórakoztatására, nem életbe vágó dolog. Beszélő koponya állkapocs mozgatással. Pislogó lidércek satöbbi.. ezt mind szeretném. Van olyan is amit le sem írok inkább... mert nincs aki tudna segíteni egyáltalán, nem még a ChatGPT sem, az meg főleg nem, de az összes (DE)genaratívAI sem.
-
válasz
Postas99 #22805 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes leírást, kíváncsi leszek majd, ha az egész projekt fent lesz githubot.
PWM: folyamatosan változik, vagy egy fix értéken fut a ventillátor? Ha igen, akkor mi alapján, mi határozza meg?
Csatlakozó tippeket is köszi, a boardra beforrasztod ezek szerint?
-
Istv@n
aktív tag
válasz
cog777 #22802 üzenetére
Köszben rájöttem, hogy hol hibáztam.... Azt gondoltam, hogy a freertos task-ok úgy viselkednek mint a loop, de nem.
Betettem egy for ciklust, illetve az időzítést a vTaskDelay()-al oldottam meg és így futott rendesen.
Viszont valamiért akkor is megszakad az mqtt kapcsolat, ha külön taskban futtatom az sql insertet és az mqtt kezelést. Pedig próbáltam még külön cpu maghoz is rendelni őket...
A miért kell kérdésre: jelenleg csak a webes felület és az sql van használatban, aminek az adataiból egy grafanás dashboardon tudom nézni a rendszer aktuális állapotát, illetve a weben tudok kapcsolni/időzíteni néhány dolgot. Nemrég viszont beállítottam egy home assistant-ot, amibe szeretném ezt is beintegrálni a jelenlegi meghagyása mellett.
Egyébként találtam egy HA addont, ami az mqtt adatokat át tudja küldeni egy sql adatbázisba. Még próbálozom egy kicsit, de ha megunom, lehet, hogy megpróbálom azt a vonalat... -
Postas99
senior tag
válasz
kemcso #22801 üzenetére
Majd elfelejtettem:
Csatalkozók viszonylag kicsúszásmentesítése:1, régi alaplapról forrasztottam ki venti csatit, ennek az ellenoldala is rendben van, de lehet USB satöbbi tüskesoros csatit kiberhelni alaplapról, a lényeg hogy az ellenoldal is legyen meg, plusz ne lehessen fordítva feldugni!!!!!!!!!
2, RJ11-es aljzat és hozzá csati, sajnos ezt krimpelni kell, tehát kell hozzá fogó és fej is, és megfelelő kábel is.
3, [Innen rendelsz]A saját negatív tapasztalatom, hogy itthon nem kaptam megfelelő csatlakozót aljzattal együtt. Nem csak hogy ne csússzon ki, de polaritás helyesen is kell feldugni a cuccokat és ez véletlenül se történhessen meg, akinek pedig odaadom az sajnos műszakianalfabéta, és hiába kis csini baba, nem szeretém az összes időmet ezzel tölteni nála, inkább összerakom hülyebiztosra.
-
Postas99
senior tag
Jahh majd elfelejtettem, hogy a loop-ba tedd bele hőmérséklet és páratartalom kiolvasást, és a kijelző frissítést is. Ugye nálam még +1 dolog van hogy a páratartalom és hőmérséklet olvasásnál az előző értéket is letárolom és ha legalább 1 tizeddel változik az érték akkkor frissítem a kijelzőn az adatokat, mert a század érték változás nem érdekel, zavaró lenne és teljesen felesleges.
-
Az üres loop nem maxol ki egy magot teljesen?
-
Postas99
senior tag
válasz
kemcso #22801 üzenetére
Szia!
Természetesen megosztom. Van GitHub-om, de még nem toltam fel oda semmit sem.
Kis türelmet, addig is:Kvázi "megszakítás"-ban történő feladat megosztás
Az elején deklarálod, hogy milyen időközönként szeretnél mintevételezniconst int freq = 30000; PWM freki
const int pwmChannel = 0;
const int resolution = 8; PWM felbontás 0-255 között szabályozható a sebesség.
unsigned long previousMillis = 0;
const long interval = 5000; Nálam ez 5 másodperc
pinMode(enable1Pin, OUTPUT);
digitalWrite(Vilagitas, HIGH);
digitalWrite(Futes, HIGH);
digitalWrite(Parasitas, HIGH);
digitalWrite(Venti, HIGH);
digitalWrite(motor1Pin1, LOW);
digitalWrite(motor1Pin2, LOW);
// LEDC PWM
ledcAttachChannel(enable1Pin, freq, resolution, pwmChannel);Majd:
unsigned long currentMillis = millis();
if(currentMillis - previousMillis >= interval) {
previousMillis = currentMillis;
bmeolvasas();
mennyiazido();
ontime =(reggeliora * 100) + reggeliperc;
offtime =(estiora * 100) + estiperc;
azidomost = (ora * 100) + perc;
if(azidomost >=ontime && azidomost <=offtime){
uzemmod=0;
nappaliuzemmod();
Display.drawRGBBitmap(20, 30, nap64_vidamnap, 64, 64);
}else{
uzemmod=1;
ejszakaiuzemmod();
Display.drawRGBBitmap(20, 30, hold64_hold, 64, 64);
}
}PWM:
Természetesen a ventipwm 0-255 között állítható de kb 180 körül már elindul lassan. A Ventik sima egyszerű 12V-os 8cm-es PC ventillátorok, nincs külön szabályzás láb figyelmbe véve, ezért a legparasztabb egyszerű 12V-os venti is jó rá. A meghajtás LN298-as modullal van. Ami elmegy 5V-on is de a legjobb a táplálásnak ez a kínai mini szutyok. [ITT]
ledcWrite(enable1Pin, ventipwm); -
cog777
senior tag
Na, meglepodtem, le tudom forditani az std::future-t es a std::promise-t ESP32-re.
Ma nincs idom, de majd megnezem hogy tenylegesen mukodik-e az adatcsere ket feladat kozott... ha mukodik, akkor nem kell queue-t hasznalni. -
cog777
senior tag
válasz
Istv@n #22799 üzenetére
"A freertos takokból meg lehet egyáltalán hívni egy "sima" függvényt?"
Hello, persze. Szerintem probald ki elorol felepiteni a programot, nem mindent atmasolva. Sok a hibalehetoseg es igy nehez segiteni.A setup-ban latom a Wifi csatlakozast, az jol mukodik, ido beallitas stb.
Az MQTT, adatbazis kapcsolodas, szenzorok kezelesehez hozzarendelhetsz egy-egy orokke mukodo FreeRTOS feladatot. Ezekbol nem kell kilepni, mert futhatnak folyamatosan.Itt van egy FreeRTOS pelda, probald eloszor ki, ket feladatot futtatva:
Ha ez mukodik, akkor elkezdheted megirni a programodat, pl MQTT. A kliensnek itt a library-ja, letoltod es megnezed az mqtt_basic peldat.
Latod hogy meg kell hivni a loop-ot:if (!client.connected()) {
reconnect();
}
client.loop();Szoval az egesz MQTT kezelest beleteheted egy FreeRTOS task-ba. Tehat:
void mqtt_task(void *param)
{
EthernetClient ethClient;
PubSubClient client(ethClient);
while(1)
{
if (!client.connected()) {
reconnect();
}
client.loop();
}
}Szenzor feladatnak is keszithetsz sajat feladatot, es elindithatod akar a masik CPU magra is teheted.
Az adatokat megoszthatod atomic-al a szenzor es az MQTT feladatok kozott:
std::atomic<float> homerseklet;
Komolyabb kommunikaciot a feladatok kozott queue-val szoktak (xQueueCreate-ra keress ra).
Tovabba erdemes a feladatokat kulon .cpp es .h fajlokba tenni, igy szetvalasztva logikailag a programot.
Most ennyi idom van, esetleg irhatnal par szot mire kell az MQTT es az adatbazis?
FreeRTOS programozasnal figyelj a stack beallitasra. Erdemes lepesrol lepesre felepiteni es tesztelni a programot mert nagyon nehez megtalalni a hibat ha egybol mindent beleteszel. Asszem debuggolni lehet ha eredeti Arduino ESP32-t vasarolsz. -
Kicseréltem próbának egy 20cm-s utp-ből gyártott vezetékre, 5 órája fut hiba nélkül, így az lesz a gond, köszönöm a segítséget mindenkinek
Postas99
Ez jó példa a megszakításos DHT-ra? [link]
Enyém is opto-s relé.Visszakerestem a terráriumos cuccodra, vmi olyasmi a hosszútávú terv nekem is, ezzel a ventillárotossal kezdtem, de utána jön a hőmérséklet kapcsolása is, majd a terráriumok számával bővitem az egészet. Van valami leírásod a tiédről, hátha vmi ötletet tudok meríteni belőle
Illetve hogy oldjátok meg, hogy ne csússzanak ki a csatlakozók? Végleges változat dobozolva lesz, de a fejelsztés-tesztelés szakaszában hozzáérek és van, hogy szétcsúszik az egész...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S10+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest