- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.-..-.
tag
-
.-..-.
tag
Egy kis segítséget kérnék.
Adott egy LTC2990 feszültség/hőmérséklet A/D IC. [link]
Az i2c buszon szeretném olvasni, de az IC 5V tápfeszről működik. Ilyenkor az SDA/SCL kimenetek is 5V körül vannak?
Egy ESP32 vagy STM32 olvasná az i2c adatbuszt. Gondolom kellene két pullup ellenállás is, igaz? Hogyan kellene ezt kiviteleznem?
Jelenleg figyelmetlenségből egy stm32 i2c-re kötöttem direktben az LTC2990 i2c kimenetét, amin már működött egy oled kijelző is. Ilyenkor lefagy a kijelző, ha lehúzom az LTC2990-et a buszról, akkor minden megy tovább. [kép] -
.-..-.
tag
válasz
Undoroid #23255 üzenetére
Ez rgb 5050 ledekkel szerelt, teljesen általános szalag (5m van egy csomagban), nem a címezhető verzió.
A probléma annyi, hogy a hozzájuk "filléres" kontroller tönkremegy nagyon hamar.Tankblock:
Egy ilyesmi kiindulási pontot találtam a neten:
Keresgélés közben amúgy felmerült bennem a FEt Trigger is lehetőségként, bár talán kicit overkill:
Ebből mondjuk 5-20V signal input verziót tudok a fiókból előkotorni gyorsan, de gondolom egy 3.3V-5V level shifter beiktatásával ideiglenesen akár azt is kipróbálhatom.Ezek mennyire kivitelezhetőek szerintetek?
-
.-..-.
tag
A karácsonyra vásárolt rgb ledszalagok IR kontroller moduljai sorban mondják fel a szolgálatot. Mindegyik ugyanaz a típus. Nem is a benne lévő tranzisztorok mennek tönkre feltétlen (bár elég forróak még a gyári 5M-ből visszavágott szalag esetén is), hanem inkább a vezérlő.
Mivel felirat nincs rajta gondolom valami PICxx lehet talán.Arra gondoltam csinálnék ESP alapon valami 3x5A/12V körüli vezérlőt ezekhez.
Mi a véleményetek, milyen olcsó tranzisztort (NPN) volna érdemes ehhez választani?
Esetleg van valami bevált kapcsolásotok? -
.-..-.
tag
válasz
Janos250 #23195 üzenetére
Nálam biztosan nem ez a probléma.
Egyrészt mert egyáltalán nem jelenik meg a cp210x eszköz. Tehát nem arról van szó, hogy nem tudja használni, hanem egyáltalán nem látja az OS ezen a modulon.
Másrészt nem használok windows-t, linux-on dolgozom. Ott teljesen mindegy, hogy lát driver-t (amúgy a kernelben lévő tökéletes) vagy nem, az lsusb command kilistázza az eszközöket. Na, ezt a modult használva nem listázza.Más moduljaim rendben mennek, csak ezzel történt valami.
ViZion:
"nah, minden másra gondoltam volna, erre sztem nem"
Ja, hát nem általános felhasználás, elismerem.
És talán hiábavaló is, de egy próbát részemről megér, mert igen drága egy gyári eszköz erre a célra. -
.-..-.
tag
válasz
ViZion #23193 üzenetére
Ez dron-zavaro, ezert kell 3db modul. Az egyik maga az esp32, de ott is javasolt lesz majd a kulso antennas verzio.
Egyelore csak rf amp nelkul probalom. Egyelore kiserleti jelleggel.
2.400GHz-2.525GHz van 125 csatornara osztva (1MHz csatornankent)
Mivel a leptetes a csatornak kozott nem eleg gyors, 3db modullal mar lefedheto annyira, hogy a hatokorbe kerulo dronok elvesztik a kapcsolatot es vagy leszallnak vagy visszaternek az indulo ponthoz. -
.-..-.
tag
válasz
ViZion #23188 üzenetére
Az van, aminek a netről a képét feltöltöttem: [link]
Pontosan ez az alkatrész elrendezés és ugyanez az esp-wroom-32 felirat.Amúgy nem arról van szó, hogy nem ismeri fel az OS, hanem nincs is usb-uart.
Nem jelenik meg eszközként sem. Kizárólat tápként funkcionál most a micro-usb port.
Nem tudom, hogy az integrált usb-uart adta meg magát vagy valami beállítással kikapcsoltam.Mindezt azért merült fel bennem, mert pl. stm32 dev esetében ki lehet kapcsolni az usb-t és akkor sem serial, sem dfu módban nem funkcionál.
Viszont így kisebb a fw mérete nyilván.Szóval hátha valami ilyesmi történt ezzel is.
Amúgy szükségem van a több pinre, mert 2db nRF24L01 és 1db I2C OLED kijelző is került rá. Szóval ezért ez a verzió.
Egyelőre külső usb-uart eszközzel frissítem, a már említett módon.
Csupán kényelmes volna egyetlen usb kábellal használni fejlesztés közben. -
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #23186 üzenetére
Frissítés:
Sikerült külső SerialUART eszközzel egy "üres" kódot rátennem úgy, hogy közben nyomtam a "Boot" button-t.
Sanszos, hogy valami ArduinoIDE kódot tehettem rá anno, nem pedig webflash-el "valami kész binárist", ahogy eredetileg hittem.
Viszont szerintem valamit kikapcsolhattam és ezért nincs USB.
Lehetséges, hogy elszúrtam valamit az ArduinoIDE beállításnál és ezért nincs most USB-UART nálam? -
.-..-.
tag
válasz
ViZion #23185 üzenetére
Akkor megkeveredtem kicsit, hogy ez egyáltalán mi ...
ESP-WROOM-32 a felirat a lapkán.
Az RX/TX pineken valami logot irogat a serial-monitor-on (/dev/ttyUSB0) és van is sejtésem, hogy mi lehet rajta.
Próbáltam ráírni egy üres sketch-et lefordítva, de nem sikerül.Így van esetleg valami ötleted, hogyan tehetném "gyári" állapotba?
-
.-..-.
tag
Üdv!
Van egy ESP32-Wroom Dev. boardom, amit sehogy nem sikerül USB módba tennem.
[netes kép]
Egy másik hasonló board (kicsit más elrendezés, de ugyanúgy 38 pin), Devkit C v4 rendben működik, megjelenik a CP210x USB eszköz, de ez valamiért nem.Ha jól emlékszem valamikor régen valami kész BIN-t toltam erre webflash megoldással, de ugye ezzel fogalmam sincs, hogy mit és hogyan írhatott át rajta.
Valami el is indulhat rajta azonnal, mert fel-felvillan néha a led rajta, de fogalmam sincs a rajta lévő FW-ről már.
Van valami trükkje, hogy a megszokott módba visszaállítsam? -
.-..-.
tag
Aryes, Tankblock: Koszonom a tippeket.
Jelenleg 2db NRF24L01 van antennaval devkitc-re kotve, az onboard 3v3 szabalyozot hasznalva, viszont veletlenul vettem eszre, hogy valami tuzforro az esp32 pcb-n.
Nagyon meg nem volt idom vele foglalkozni, de elso tapintasra nem is a vregulator, hanem mintha valami masik smd alkatresz lenne.Ket ilyet konfigot kotogettem ossze probapadon, mukodik is, de mindegyik melegszik.
Ezert jott az otlet, hogy valami kulso 3v3 megoldast hasznalnek.De meg valamikor pontositom a problemat es szerintem elso nekifutasra lehet azzal kellene kezdeni valamit.
Ha nem sikerul sajat kutfobol, akkor visszaternek es a segitsegeteket kernem, ha nem banjatok. -
.-..-.
tag
Sziasztok.
Egy esp32 devkitc-t (és pár külső komponenst) szeretnék Li-Ion celláról használni.
Van valami bevált módja a 3.3V kinyerésének egy 18650 cella esetében?
Nyilván olyan megoldást nem használnék, ami "elfűti" a felesleges feszültséget. -
.-..-.
tag
válasz
Postas99 #22880 üzenetére
Ja, hát dev-board lévén nem bánom, ha megvan rajta minden i/o port, ami csak lehet.
Az mondjuk megint más eset, ha beépítésre kerül. Részemről ennek is, annak is megvan a helye.ViZion :
Természetesen nem dobom ki. Főként így, hogy külső uart-al gyakorlatilag bármit rá tudok flash-elni. Nyilván kényelmesebb csak egy usb kábelt rádugni erre a 15 másodpercre, mint 4db külön vezetéket, de kibírom.Más:
Esp32 kódokat nézegetve belefutottam olyan megoldásba, hogy valahol csak webflash lehetőséget kínáltak.
Ha jól néztem Chrome-alapú böngészőkkel működik a dolog.
Ez hogyan működik? Csináltatok már ilyet? -
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #22872 üzenetére
Update:
Jelentem az vagyon a helyzet, hogy az esp32-wroom-on lévő usb-uart chip adta be az unalmast. Annyira, hogy log-okat nézve a rendszer folyamatosan panaszkodik az usb portra, hogy még ID-t sem kap a chip-től.
Viszont külső usb-uart adapterrel (pl2303) laza mozdulattal felírt próbának egy "led-villogtatós valamit" -
.-..-.
tag
Windows-on nem tudom ellenőrizni, de Linux-on nem jelez semilyen eszközt, ismeretlent sem.
Az USB-UART adapterem PL2303 (067b:2303), ez látszik is rendben.
Akadt a kezembe még egy ESPDUINO-32, ezen FT232 (0403:6001) jelenik meg.
De az ESP32-WROOM semmit nem mutat.Amúgy csak egy kérdés ... a download-módba rakásnak feltétele egy aktív usb kapcsolat is?
Eleve tápot adva neki a megszokott boot+rst megoldás nem elég hozzá?
Mert eleve nem érdekli boot-le, rst-le, rst-fel, boot-fel kombináció.
Folyamatosan a rajta lévő program indul el, de resetre láthatóan újraindul.
A nyomógombok jók.
De maga a download-mód nem elérhető rajta. -
.-..-.
tag
"Nincs külső usb-uart eszközöd, amivel meg lehetne kerülni a board-ra integrált uart chipet?"
De, van valami (már nem emlékszem milyen chip) usb-uart adapterem, amivel anno STM32 BluePill esetében néztem a serial kimenetet.
"A géped nem változott az utolsó feltöltés óta? Biztos, hogy telepítve van a szükséges driver (pl. ch340)? Egyáltalán milyen uart chip van rajta?"A fene se tudja változott-e, de nem is számít. Egyrészt linux-ot használok, ott nem kell semmi külső driver. De nem is ez a gond. A probléma, hogy meg sem jelenik usb eszközként.
Linux esetében a dolog úgy működik (működne), hogy az lsusb kilistázza az usb eszközöket és az eszközök ID-ját. Az ID tartalmazza a vendorID és productID kódokat.
Ehhez csinál az ember fia/lánya egy udev szabályt, hogy milyen jogosultsággal/módon engedi elérni az adott usb hardvert és mehet is a móka.
Viszont egyáltalán nincs az usb listában az esp32.
De nem is csoda, mivel nem tudom átrakni flash/download módba.
Valami WifiAP cucc indul el rajta folyton, bármit csinálok.
Emlékszem, hogy anno valami wifi-hack dologhoz használtam, de a részletek már nincsenek meg.
"Nincs semmi se kötve-forrasztva a lapra? Ha a pineket ráforrasztottad, nem folyt meg az ón valahol és csinált rövidzárlatot?"Dev-board lévén csak foglalatban használtam. Minden forrszem tökéletesen tiszta. Nem ilyen jellegű lesz a gond. Illetve amikor rátoltam a jelenleg rajta lévő fw-t akkor jó volt és azóta nem változott semmi rajta hardveresen. Külsőleg is sértetlennek tűnik és láthatóan fut is rajta a fw.
Az STM32F4 sorozatnál bele-bele lehet futni olyan hibába, hogy megadja magát a DFU mód és usb-n keresztül nem lehet többé flash-elni. (bár 1-1 kivétel van speciális esetben)
Ilyenkor marad az uart vagy ami jobb, az stlink megoldás.
Viszont esp32 esetében ez a jelenlegi helyzet nekem teljesen új. Ezzel még sohasem volt ilyen gondom.Nem értem miért van ez és nem találom a megoldást, hogy download módba tehessem.
Használok majd másikat természetesen, de nem hagy nyugodni a dolog, hogy mi lehet ennek a baja. Ha nem tudom az okot vagy a megoldást, ez újra megtörténhet. -
.-..-.
tag
-
.-..-.
tag
Sziasztok.
Van egy esp32-wroom dev boardom, amire valamit régebben flash-eltem, de most emiatt nem sikerül flash-módba tennem.
Nem jelenik meg usb-s eszközként sem.
Sem normál induláskor, se a flash módba lépés próbálkozásnál.
Láthatóan valami elindul rajta (már nem emlékszem mi), reagál a reset-re is.
Resetnél, ahogy alapvetően indulásnál is, villog kicsit a led rajta.
Wifi eszközként is megjelenik, de jelszó hiányában nem tudok csatlakozni sem hozzá.Nem tudom anno mit csináltam vele, de létezik, olyan, hogy a bootloader tönkrement?
Tudok ezzel kezdeni valamit?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB játékkonzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest