- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Magisk
- Első tesztkörén a Snapdragon 8 Elite 2
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Íme az új Android Auto!
- Mobil flották
- Magyarországra jött az ultravékony S25 Edge
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zka67
őstag
válasz
dave0825 #1747 üzenetére
Szia, pont erről beszélgettünk a minap egy Új-Zélandi barátommal, aki ezt írta: Mains + relays + microcontrollers are not easy bedfellows. ami magyarul: A hálózati feszültséget, reléket és mikrokontrollereket nem egyszerű egymással összehozni.
Az egyenáramú relékben a tekercs eltárolja az energia egy részét, ami a meghúzásához kell. Amikor megszakítod a tekercs tápját, az visszaadja a benne levő energiát, azaz "visszarúg". Ezt egy párhuzamosan kötött diódával szokták kivédeni, pl. így: [link]
A mikrokontrollerek érzékenyek a tápfesz ingadozásra, amit kiválthat pl. egy relé meghúzásakor fellépő áramlökés, ill. az elengedésekor keletkező túlfeszültség. Továbbá a relék lábai elég közel vannak egymáshoz, a 220V-ot illik megfelelő távolságban elvinni a tekercset meghajtó vezetékektől.
Szóval a mikrokontrollerek tápját illik megszűrni egy tekercs-kondi kombinációval, amit már te is csináltál. Filléres alkatrészek, mégis szinte minden amatőr kispórolja ezeket az alkatrészeket.
Viszont nálad ennek ellenére szerintem más lesz a gond. Az arduino library-k sem tökéletesek. Én az infra vevőkhöz csináltam egy kis áramkört, egy olcsó atmel mikrokontrollerrel, az soros vonalon kiköpi nekem a kódot, vagy azt, hogy "REPEAT", ha nyomva tartod a gombot, és nem kell foglalkozom vele a továbbiakban, hogy hogyan és miért működik egy infra vevő. Mert működik, nem téveszt, én írtam a programját.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision 3580 i7-1370P//32GB DDR5 RAM// 1TB SSD/ RTX A500
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Amd Ryzen 5 3600xt, Zotac Rtx 2060 12GB, 24 GB Crosair 3200MHz, komplet gamergép.
- Oculus Quest 2 VR szett, 128 GB hibátlan állapot, garanciás
- Dell Latitude 5320 -60% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1145G7 16/512 FHD IRIS Xe
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- ÁRCSÖKKENTÉS MSI Z77 MPOWER Alaplap eladó
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest