Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• zka67

őstag

válasz dave0825 #1747 üzenetére

Szia, pont erről beszélgettünk a minap egy Új-Zélandi barátommal, aki ezt írta: Mains + relays + microcontrollers are not easy bedfellows. ami magyarul: A hálózati feszültséget, reléket és mikrokontrollereket nem egyszerű egymással összehozni.

Az egyenáramú relékben a tekercs eltárolja az energia egy részét, ami a meghúzásához kell. Amikor megszakítod a tekercs tápját, az visszaadja a benne levő energiát, azaz "visszarúg". Ezt egy párhuzamosan kötött diódával szokták kivédeni, pl. így: [link]

A mikrokontrollerek érzékenyek a tápfesz ingadozásra, amit kiválthat pl. egy relé meghúzásakor fellépő áramlökés, ill. az elengedésekor keletkező túlfeszültség. Továbbá a relék lábai elég közel vannak egymáshoz, a 220V-ot illik megfelelő távolságban elvinni a tekercset meghajtó vezetékektől.

Szóval a mikrokontrollerek tápját illik megszűrni egy tekercs-kondi kombinációval, amit már te is csináltál. Filléres alkatrészek, mégis szinte minden amatőr kispórolja ezeket az alkatrészeket.

Viszont nálad ennek ellenére szerintem más lesz a gond. Az arduino library-k sem tökéletesek. Én az infra vevőkhöz csináltam egy kis áramkört, egy olcsó atmel mikrokontrollerrel, az soros vonalon kiköpi nekem a kódot, vagy azt, hogy "REPEAT", ha nyomva tartod a gombot, és nem kell foglalkozom vele a továbbiakban, hogy hogyan és miért működik egy infra vevő. Mert működik, nem téveszt, én írtam a programját.

Új hozzászólás Aktív témák