-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blasius
tag
Sziasztok,
Van egy elég régi gépen amiben egy USB wifi van amit ath6kl_usb kernel modul hajt. Ritkán használom a gépet de most toltam rá egy rendszerfrissítést. A WiFi most nem működik és hibaüzenetek is vannak a dmesg-ben:ath6kl: kernel tx complete error: -22
A wifi "régi" arch alapú disztrókon (de Debian alapúakon is amúgy) jól ment/megy. A wifihez van firmware is ami a régi és új disztrón bitre ugyanaz, de a a kernel modul az viszont más.
Szerintetek vajon mi lehet a legjobb megoldás erre a problémára? Vajon lehetséges a rendszert naprakészen tartani részleges frissítésekkel amikből valahogyan a wifi és a hálózat kimarad? Esetleg az ilyen WiFis probléma amit az új rendszeren tapasztalok szerintetek javítható?
Köszönöm, és boldog új évet! -
törölt tag
válasz
#68216320 #8297 üzenetére
Na, azt csináltam, hogy levettem a caffeine csomagot és felraktam a caffeine-ng csomagot.
Voltak python függőség problémák. Ezeket manuálisan felrakva (egyik AUR-ból felrakva) megoldotta a problémát.
Kicsit más, mint amit eddig megszoktam, de a szokásos képernyővédő tiltás manuálisan és process alapon automatikusan is kapcsolható benne.Persze jobb lenne valahogy az eredetit használni. Azt szoktam meg.
-
törölt tag
válasz
growler #8296 üzenetére
$ caffeine-indicator
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/caffeine-indicator", line 32, in <module>
gi.require_version('AyatanaAppIndicator3', '0.1')
File "/usr/lib/python3.10/site-packages/gi/__init__.py", line 126, in require_version
raise ValueError('Namespace %s not available' % namespace)
ValueError: Namespace AyatanaAppIndicator3 not available
Ez nem valami jó hír. Valami python package hiányzik neki?
-
growler
őstag
-
törölt tag
válasz
#68216320 #8294 üzenetére
Persze megint túlgondoltam a dolgot.
Természetesen nem szükséges browser extension hozzá.
Más:
Felraktam innét a caffeine-t, de bármit csinálok nem jelenik meg az indicator.
Pedig fut a Gnome Extension szerint az Appindicator és a radiotray-ng meg is jelenik. De a caffeine valamiért nem. Mit szúrhatok el? -
jimmy399
senior tag
válasz
#68216320 #8290 üzenetére
https://wiki.archlinux.org/title/XDG_Autostart
Itt leírja az oldal, hogy az adott asztali környezetek mind az xdg-autostart implementációját használják. Ezt a könyvtárat olvassa be az X induláskor:user-specific:
$XDG_CONFIG_HOME/autostart
(~/.config/autostart
by default)system-wide:$XDG_CONFIG_DIRS/autostart
(/etc/xdg/autostart
by default)https://wiki.archlinux.org/title/autostarting
Itt meg a asztali környezet specifikus mutatja meg hogy mit hova -
törölt tag
válasz
jimmy399 #8287 üzenetére
Igen, köszönöm. Közben sikerült lefordítanom.
Elfelejtettem telepítéskor a base-devel-t felrakni, de most pótoltam és szépen elkészült/települt a radiotray-ng.BoB: Igen tetszik ez a megoldás, mit tagadjam
Kezdő vagyok még, sok hibával és kevés tudással. De nagyon élvezetes magam állítgatni/telepíteni mindent felesleges körítés nélkül. Például a Gnome felrakása után sem network-manager, sem bluetooth nem volt.
Most éppen azzal küzdök, hogy a radiotray-ng futáskor nem jelenik meg a megszokott helyen, a topbar-on. Gondolom valami extension kellene a gnome-nak?
Illetve az Ubuntun-n megszokott startup beállító is hiányzik. Felraktam a gnome-tweaks csomagot, de abban az "indítópult" csak az általa listázott alkalmazásokat kínálja fel. Nem tudok tetszóleges helyről binárist vagy script-et megadni neki.
Gondolom marad a konzolos megoldás.Sonja: Köszönöm az info-t, figyelni fogom.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #8286 üzenetére
Nem csak source van AUR-ba! Ami már maga a lefordított program (bináris), azt egy -bin utótaggal jelölik, pl. aleo-studio-bin.
-
törölt tag
Csak egy gyors kérdés, hogy jól értem-e a dolgokat
Arch Linux esetén az AUR (ArchUserRepository) nem bináris fájlokat tartalmaz, hanem fordítandó forráskódot?
Például, ha a "radiotray-ng"-t szeretném használni, akkor fordítanom kell? -
SunyaMacs
aktív tag
válasz
anorche1 #8284 üzenetére
A Libreofficet forrásból buildeled? Mert elvileg csak make-hez kellene dependencynek boost, a libreoffice-fresh és -still csomagoknál is.
Ha esetleg váltanál az easyeffects-re, ahhoz pulseaudio-t le kell cserélni pipewire-re, nekem bele telt vagy 2-3 órába, cserébe stabilabban megy. -
anorche1
őstag
Olyan gondom lenne, hogy nem szeretnek easyeffect -re frissteni, maradnek a pulseeffect -nel. Viszont a pulseeffects -nek boost-libs -bol 1.76 -os verzio kell, az aktualis libreoffice -nak pedig a legfrissebb, 1.78.
Lehet egy csomagbol egyszerre valahogy 2 verzio is telepitve?
Vagy nincs mas ut, ha nem szeretnek libreoffice -bol is regebbi verziot hasznalni, akkor baratkozzak meg az easyeffects -szel? -
BoB
Topikgazda
-
attilav2
őstag
Sokaknak hasznos lehet: Enable periodic TRIM - including on a LUKS partition
ez alapján finomítottam a LUKS alatti trim beállításokat.
A hivatalos veracrypt generikus telepítővel vigyázzatok, üres /usr/sbin mappát hoz létre (amibe belerakja a mount.veracrypt binárist), ami a rendszer hibás működését eredményezi a későbbiekben. A mount.veracrypt-et másoljuk a /usr/bin -be, a /usr/sbin mappát töröljük, hozzunk létre symlinket a /usr/bin -ről /usr/sbin-re. Vagy használhatjuk a tárolóban levő, jelen pillanatban eggyel régebbi verziót. -
_Dumber_
őstag
válasz
#63718632 #8279 üzenetére
Igen azt is meg más is végignyálaztam az elmúlt 2 napban.
Ugyanakkor a servicek ellenőrzése bejött.
Bár nem értem, de működik
cups.service és a cups.socket bekapcsolva volt mind a 3 rendszerben (saját, manjaro és az új arch)
alapból nincs bekapcsolva cups.path, de ezt én az új gépen bekapcsoltam (a másik 2-n be volt)valamint átmenetileg bekapcsoltam a másik 2-t is: cups-tpd.socket, cups-browsed.service , és láss csodát azonnal elkezdett nyomtatni.
Nagyon köszönöm, hogy segítettél.
-
_Dumber_
őstag
válasz
_Dumber_ #8274 üzenetére
Még info:
Régi gép és a manjaro:
2 külön hálózton 2 féle nyomtatót, wifi és USB : tökéletesen visz mindentÚj gép Arch:
HP nyomtatót másik hálózaton wifivel: működik
Brother: sem wifi sem USB nem megy.Vsz a driverrel lehet a gond, de akkor ugyanazt a drivert feltéve egy zsír új Manjarora miért működik?
Ha meg azért mert a CUPS a manjaron más (már ha egyáltalán más), akkor a régi gép up to date (origin ARCH repo), miért jó?Kezdek megőrülni....
-
_Dumber_
őstag
válasz
_Dumber_ #8273 üzenetére
Info hozzá:
A cups debug-ra állítva:
/var/log/cups/error_log
nincs bejegyzés/var/log/cups/page_log
Brother-DCP-T510W dumber 27 [15/Dec/2021:20:28:54 +0100] total 0 - localhost Test Page - -
Brother-DCP-T510W dumber 28 [15/Dec/2021:20:37:39 +0100] total 0 - localhost Test Page - -
Brother-DCP-T510W dumber 29 [15/Dec/2021:20:40:14 +0100] total 0 - localhost Test Page - -
/var/log/cups/access_loglocalhost - - [15/Dec/2021:20:28:51 +0100] "POST /printers/Brother-DCP-T510W HTTP/1.1" 200 420 Print-Job successful-ok
localhost - - [15/Dec/2021:20:37:35 +0100] "POST /printers/Brother-DCP-T510W HTTP/1.1" 200 420 Print-Job successful-ok
localhost - - [15/Dec/2021:20:40:10 +0100] "POST /printers/Brother-DCP-T510W HTTP/1.1" 200 393 Print-Job successful-ok
-
_Dumber_
őstag
Megint problémával szembesültem. Nem akar ez az új gép összejönni
Cups + Brother DCP-T510w
Régi gépem up to date CUPS 2.4.0-4 és az AUR-ból a brother-dcpt510w csomag telepítve.
)(nyilván más is mert az évek során volt Canon Epson és HP nyomtatóm is.) (Évekkel ezelőtt Rimuru logoutos bejegyzése alapján telepítettem)
A nyomtató hibátlanul működik.Valamint szintén hibátlanul, elsőre nyomtat egy frissen felrakott Manjaro + AUR/brother-dcpt510w után is.
Valamiért ragaszkonódnék a origin ARCH-hoz.
Telepítettem már fel az elműlt 2 napban ARCOlinuxot (jü ez nem vanilla/pure) , Calamarck-al vanilla rendszert, és tettem fel ARCHwiki alapján is zsír új telepítést.
A nyomtatót feltelepíti, meg is találja a hálózaton. Csak bármely kiküldött task nem jön ki a nyomtatóból. Próbáltam az elérhető összes protokolon (a régi socket://IP alapján megy)Hibát nem dob nyomtatásnál, csak eltünteti a nyomtatási parancsot valahol a fekete lyukban.
Van ötletetek?
-
Archttila
veterán
Micsoda ostobaságot detektált a sensors
ez van amikor az ember chipset nélküli alaplapot használ
sensors
amdgpu-pci-0200
Adapter: PCI adapter
vddgfx: 1.43 V
vddnb: 1.14 V
edge: +24.0°C
power1: 5.00 mW
nct6793-isa-0290
Adapter: ISA adapter
in0: 16.00 mV (min = +0.00 V, max = +1.74 V)
in1: 1.86 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in2: 3.41 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in3: 3.41 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in4: 240.00 mV (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in5: 120.00 mV (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in6: 952.00 mV (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in7: 3.41 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in8: 3.23 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in9: 1.86 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in10: 168.00 mV (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in11: 120.00 mV (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in12: 1.86 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in13: 1.74 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in14: 184.00 mV (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
fan1: 0 RPM (min = 0 RPM)
fan2: 1628 RPM (min = 0 RPM)
fan3: 0 RPM (min = 0 RPM)
fan4: 0 RPM (min = 0 RPM)
fan5: 0 RPM (min = 0 RPM)
SYSTIN: +120.0°C (high = +0.0°C, hyst = +0.0°C) sensor = thermistor
CPUTIN: +40.0°C (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C) sensor = thermistor
AUXTIN0: +28.0°C (high = +0.0°C, hyst = +0.0°C) ALARM sensor = thermistor
AUXTIN1: +111.0°C sensor = thermistor
AUXTIN2: +112.0°C sensor = thermistor
AUXTIN3: +112.0°C sensor = thermistor
SMBUSMASTER 0: +25.5°C
PCH_CHIP_CPU_MAX_TEMP: +0.0°C
PCH_CHIP_TEMP: +0.0°C
PCH_CPU_TEMP: +0.0°C
intrusion0: OK
intrusion1: ALARM
beep_enable: disabled
-
Siriusb
veterán
Szia!
Ezt tedd fel: https://archlinux.org/packages/community/x86_64/virtualbox-host-modules-arch/
Szerk.:
Egy félördöggyorsabb volt.
De csak azért, mert megkísértett az ebéddel!
-
vargalex
félisten
Ha Manjaro-t használsz, akkor nem lenne célszerű a Manjaro wiki-t követni?
Egyébként:
1. Ahogy a wiki is írja, CONFIG_MODULE_SIG_FORCE beállítással fordított custom kernel esetén van rá szükség
2. De, be kell töltődnie. Ha az Arch leírást követted, akkor a virtualbox-host-modules-arch neked nem megfelelő a Manjaro miatt.
3. Lásd 2. -
Sziasztok!
Valaki próbált már ARch/Manjaro disztrón Virtualbox-ot konfigolni?
Nekem nem megy.Természetesen, nincs ilyen vboxconfig.
Ezután az Arch wikit követtem, de van pár dolog, amit nem értek:
1.) - "kernel tree folder" <- ezmiez?
2.) - reboot után be kéne töltődnie a kernel moduloknak, de nem töltődnek
3.) - manuálisan betöltve azt mondja, hogy nincs ilyen:$ modprobe vboxdrv
modprobe: FATAL: Module vboxdrv not found in directory /lib/modules/5.10.83-1-MANJARO -
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #8261 üzenetére
Lehet hogy a veracrypt telepítő szúrta el a rendszert, a veracrypt mount.veracrypt állománya volt az egyetlen a /usr/sbin-ben levő bináris. Lehet a veracrypt telepítő szkriptje csinált a /usr/sbin-ből valódi mappát, de az is lehet hogy már korábban valami elcsezte a rendszert és csak utána telepítettem a vercryptet. A veracryptre vagy egy aur-os app-ra gyanakszok. Vigyázni kell a külső forrásokkal. Magyarch live alatt töröltem a /usr/sbin-t és symlinkeltem a /usr/bin-t /usr/sbin néven, a műtét úgy tűnik sikerült, bootkor nem jelzett az init hibát. Spotify szokott még rendetlenkedni, sokszor akadozik nem játszik le, de ez betudható annak hogy alapvetően debianra fejlesztették és archon nem tökéletes. Debian 11-en jól megy. Különbség még a debian és arch között hogy a debian még a LUKS jelszó bekérése előtt betölti a vga drivert, az arch csak a LUKS prompt után tölti be. Debian telepítőben ki tudtam választani a titkosított partícióra a noatime discard flageket, és működik az fstrim
Samsung840-nél a continous(folyamatos trim blacklistelve van a kernelben a ha jól tudom), ezért időnként futtatnom kell az fstrim-et, vagy van rá systemd service de abban nem bízom.
-
attilav2
őstag
Akkor valami nagyon elmászott, nálam egy valós mappa a /usr/sbin, valami történt hogy ennyire elkefélődött, csak nem tudom mi. Lehet hogy valamelyik aur csomag kavart be. Egy live arch rendszer alól, pl magyarch megpróbálom javítani, törlöm a /usr/sbin-t és symlinkelem a /usr/bin-t /usr/sbin néven.
ztsoft: a csomagok újratelepítése jó ötlet, ezt is meglépem live rendszer alól.
Futó rendszer alól nem tudom merjek e ezekbe belepiszkálni, nehogy több kárt okozzak. -
attilav2
őstag
Most van az első komolyabb szívásom Arch-al. Eltűnt a /usr/sbin könyvtár tartalma, a frissítés le sem futott emiatt, mégegyszer elindítottam, ekkor már lefutott de a /usr/sbin tartalma nem állt helyre. Pár program és az nfs service hiányolt dolgokat onnan ezeket symlinkeltem a /usr/bin ből a /usr/sbin-be, de gondolom ez nem jó megoldás. Googleban nem találtam semmit hogyan állítható helyre e könyvtár tartalma, attól tartok újratelepítés lesz a vége, nagyon jól összelőttem a rendszert az évek során, úgyhogy nagy meló lesz az újrarakás. Visszatettem a gépbe egy régi 84%-os samsung 840 120-as ssd-t, feldobtam a debian 11-et tesztelni, hülyét kaptam a telepítőtől, volt pár kör mire átverekedtem rajta amit akarok, egyéni partícionálás, titkosított root. Meglepett de a telepítőt leszámítva kellemes csalódás a debian, sokkal összecsiszoltabbnak tűnik a 11 mint a korábbi változatok, debian desktop environment-el raktam fel, ez gnome-ot jelent, az ubuntu alaptelepítéshez hasonló cuccokkal.
Van ötletetek a /usr/sbin mappa tartalmának helyreállítására ? Szeretném megúszni az arch újratelepítést.
Van artix is telepítve, azzal eddig nem volt komolyabb szívásom. -
Archttila
veterán
Intel után összepattintottam egy 5700G APU-s motyót. Az alábbi csomagokon felül ti még telepítenétek valamit?
- mesa (állítólag érdemes a Git-es ágat használni, hamarabb bekerülnek az újdonságok)
- lib32-mesa (Steam miatt)
-xf86-video-amdgpu(szerintem Sway alá nem szükséges)
- vulkan-radeonEgyéb tipp, javaslat?
-
Köszi!
Közben kiderült, hogy mindegy is, hogy melyik kernel, mindegyikkel ezt dobja:
Van valami initramfs fallback mode, azzal nem írja ki, de ugyanúgy megáll a boot, mielött a grafikus részhez érne.Ha a display managert (lightdm, entrance) kikapcsolom, akkor eljut a login prompt-ig.
Hogy tudom a default loglevel-t maxra állítani?
Csak arch akapú disztróknál csinálja, de nem akarok emiatt mást használni, inkább a végére járnék.Bármilyen tipp jól jönne. :)
Kössz!
-
Sziasztok!
Ha friss kernel van fent pár KMS driverrel (pl. broadcom wlan + bluetooth), és vissza akarok váltani régebbi (LTS) kernelre, akkor mi a teendő, hogy jól működjenek a KMS driveres dolgok?
Kössz!
-
csixy
addikt
Arch (magyarch) cinnamon, Az asztalon lévő ikonok közül csak a Computer és a Trash ikon működik , a többi nem csinál semmit, még a Home sem. Ez hogyan gyógyítható?
-
Shyciii
veterán
-
Archttila
veterán
Tobb mint egy orat szivtam az xpadneo driver-el de vegul legyurtem
[Xbox Wireless Controller]# info
Device 44:16:22:92:3E:00 (public)
Name: Xbox Wireless Controller
Alias: Xbox Wireless Controller
Appearance: 0x03c4
Icon: input-gaming
Paired: yes
Trusted: yes
Blocked: no
Connected: yes
WakeAllowed: yes
LegacyPairing: no
UUID: Vendor specific (00000001-5f60-4c4f-9c83-a7953298d40d)
UUID: Generic Access Profile (00001800-0000-1000-8000-00805f9b34fb)
UUID: Generic Attribute Profile (00001801-0000-1000-8000-00805f9b34fb)
UUID: Device Information (0000180a-0000-1000-8000-00805f9b34fb)
UUID: Battery Service (0000180f-0000-1000-8000-00805f9b34fb)
UUID: Human Interface Device (00001812-0000-1000-8000-00805f9b34fb)
Modalias: usb:v045Ep0B13d0507
ManufacturerData Key: 0x0006
ManufacturerData Value:
03 00 80 ...
Battery Percentage: 0x52 (82)
Most mar szent a beke es minden periferia automatikusan csatlakozik amint bekapcsolom:
[Keychron K8]# paired-devices
Device E4:17:D8:5F:70:6B 8BitDo
Device 44:16:22:92:3E:00 Xbox Wireless Controller
Device B8:F8:BE:7D:A2:BF LG HBS-FN6
Device DC:2C:26:26:48:E8 Keychron K8
-
cimp
senior tag
Sziasztok!
Van egy régi intel atom lapom, Arch-al használom fileservernek. Az utolsó pacman Syyu után nem indul. Emergency módban indul és panaszkodik, hogy nem találja az UUID=... a rrot fs-nek. Emergency módban a dev alatt valóban nem látszik egyik meghajtó sem. Ha bebootolok egy Arch install usb-vel, akkor simán fel tudom mountolni a root meghajtót (az usb /mnt -jébe, mint telepítésnél) megnézve az UUID-je ugyanaz. futtattam az "mkinitcpio -p linux" -ot, "grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg" -t (természetesen arch-chroot után), már újra toltam linux, linux-firmware, linux-headers-t... Már imádkoztam is (káromkodás is megvolt), mit hagytam ki? -
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8245 üzenetére
Nekem ez olybá tűnik, mintha az appid-ja nem swayimg lenne. Nekem hasonló gondom volt bspwm alatt az st terminal-al. Tök egyértelmű volt, hogy az appid-ja st, és úgy hivatkoztam rá, mikor swallow funkciót akartam ráengedni, hiszen st-vel indítódik a terminal is, nyilván akkor az appid-ja is az, közben meg kiderült, hogy nem az, hanem st-256color...Nem lehet, hogy ebben az esetben is ez lehet a gond?
-
Archttila
veterán
Köszönöm de sajnos nem működik. Azért biztos ami biztos megnéztem imv-vel is de azzal sem jó.
Marad a régi felállás imv-vel.Viszont közben találtam egy hasznos okosságot:
for_window [title="(?:Open|Save) (?:File|Folder|As)"] floating enable, resize set width 1030 height 710
még pár év és összeáll ez...
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #8238 üzenetére
Nem értem... zathura, imv, mpv, pulsemixer, minden működik kivéve a swayimg
for_window [app_id="zathura"] floating enable, border pixel 1
for_window [app_id="imv"] floating enable, border pixel 1
for_window [app_id="swayimg"] floating enable, border pixel 1
for_window [app_id="mpv"] floating enable, border pixel 1
for_window [title="pulsemixer"] floating enable, border pixel 1próbáltam class, title opcióval is de semmi változás, továbbra is ugyanabban a terminál ablakban nyitja meg a képet mint amelyikben kiadom a parancsot.
-
törölt tag
Várjál úgy látom a LightDM-nél van valami gyíkja a rendszerednek.
Ma éjszaka néztem az említett gépet. A cimbim panaszolja, hogy egy ideje a bootolás után a LightDM betöltése megakad. Minimális háttér világítással áll a kijelző és csak hosszú power gomb nyomással lehet kilőni. A vicc, hogy ezt random csinálja, valamikor elindul rendesen, lehet normálisan loginolni.
Aztán ma gyorsan ránéztem, vannak-e friss bug jelentések LightDM ügyben. Vannak bizony, csak mélyebben nem merültem bele.
Szerintem nálad is az van.
Próbáld meg esetleg másik login managerrel felhúzni a rendszert.
Nálam Xfce van, de ha lesz időm feleteszek rá egy GDM-et. -
-
-
Archttila
veterán
Lecseréltem az imv-t swayimg-re, de ennél progiánal a floating mode nem akar működni. Szerintetek mi lehet a probléma:
imv
for_window [app_id="^imv$"] floating enable
swayimg
for_window [app_id="^swayimg$"] floating
enable -
Shyciii
veterán
Nem, de azt tegyük hozzá, hogy már a legelső Arch + KDe esetén is érdekelt, hogy a háttérben hogyan működik, és Openbox-tól kezdve igyekeztem a lehető legtöbb mindent konzolban megcsinálni, hiszen abból tanulunk a legtöbbet. Most ugye Bspwm-en vagyok, de olyan szinten le van minimalizálva minden, hogy még a külső eszközök automatikus csatlakoztatását is egyedi script végi, és nem egy csomag ami telepíthető. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a linux működését, használatát megértsem, és utána a nem túl egyedi, ritka hibákat le tudom reagálni. Most meg már oo tartok, hogy a mostani cégnél Asterisk voip szervert építettem (webrtc-s hívásokra). Ezt folyamatosan konfigurálom ahogy a főnököm kéri (ő írja hozzá a progit ami használja), aztán 2 napja csináltam egy új icinga monitorozó szervert, de csináltam már rendes fileszervert (Samba), nemrég szintén volt egy minimalista (1 proci, 2GB ram, és vígan pörög) mail szerver postfix, dovecat alapokon, de pl a cégnél működő operátori gépek egyedi rendszerben működnek. Raspberry Pi 4-esek és egy nagyon minimális linux kellett rá, amin a megadott cuccok futnak csak, és semmi máshoz nem férnek, úgyhogy oda pl egy Openboxos linuxot készítettem (úgyhogy se ikon, se tálca semmi ami zavarná a felhasználót). Annyira minimál, hogy még ezen a fos Pi 4-esen is normálisan fut
Szal megéri Arch-a,l kézi telepítéssel, konzolosan használva, megnézve a problémákat, megértve, mert utána elég nagyot lehet ám lépni előre, amit akár utána munkában is lehet hasznosítani.
-
Shyciii
veterán
Gratula hozzá
Csak egy jó tanács. A virtuális gépen levő linuxot ne tedd át a fizikaira clonezillával, hanem hozd újra létre. Max a config fileokat (pl openbox beállításait) vidd át. Így lehet sokat tanulni belőle, így fog rutinná válni. És ezt nem csak Arch-nál tudod majd hasznosítani a jövőben, hanem pl Debian alatt is., hiszen magát a linuxot fogod megérteni. Én pl sosem szerettem a linuxot, a népszerű debian miatt. Mikor egyszer olvastam a Manjaro-ról hogy rolling distro-s, akkor felkeltette a kíváncsiságomat. Ahogy szépen belemerültem egyre jobban megértettem az arch és egyben a linux működését. Emlékeim szerint így haladtam: Manjaro KDE, Arch KDE, Arch XFCE, Arch Openbox, Arch Bspwm. Most szinte minden programom terminálban fut. Csak pár kivétel van, mint a Chrome, Libreoffice, Transmission (torrent). Olyannyira belemerültem így 3 év alatt az archba, hogy a debian már gyerekjáték volt, és most linux rendszermérnökként dolgozom
-
I02S3F
addikt
Alapvetően nagy kíváncsisággal vagyok az arch felé! Mindig tetszik az újdonsága, a csomag kezelője és hogy terminálozni szükséges hozzá, nagyrészt manuális intervenciót igénylő disztribúció. Azonban a telepítés mindig feladta a leckét. Párszor sikerült a hagyományos módon telepíteni, de most van ez telepítési szkript és ezzel könnyen fel telepítettem! Ráadásul itt grafikusan is tudok particionálni (valami cf*part-al) most egy lassúcska HDD-s laptophoz készítek openbox ablakkezelővel rendszert és eddig a wiki-t olvasva nagyszerűen haladok! Korábban a Wiki olvasása feladta a leckét, mert sok volt az információ. Nyilván fáradt volt az agyam, másrészt nem volt kedvem olvasni. Most fordult a kocka! Olvastam! Baromi egyszerű és haladok vele! 40%-ban már készen vagyok. Ezt egy virtuális gépen teszem, majd egy Clonezilla-val lementem és felrakom a fizikai gépre! Hurrá!
-
Shyciii
veterán
Kipróbáltam ezt a LeftWM -et, dehát...Ígéretesnek tűnik első blikkre, könnyen konfigurálható, de nagyon keveset tud a Bspwm-hez képest, ráadásul már most 14MB-al többet zabál, szal...
-
csixy
addikt
válasz
c64fanhun #8224 üzenetére
"a modprobe.d-n belül nincs is semmi, üres mappa. "
Leírtam, hogy mi a teendőTehát
nyitsz egy terminált
a villogó kurzorhoz begépeled ezt:
cd /etc/modprobe.d
enter
a villogó kurzorhoz begépeled ezt:
sudo nano blacklist.conf
enter
a villogó kurzorhoz begépeled ezt:blacklist rtw88_8812au
majd cotroll o (avagy ctrl+o)
enter
ctrl+x -
c64fanhun
tag
Hát itt elég nagyok a gondok...a modprobe.d-n belül nincs is semmi, üres mappa.
Ezeket: "build-essential libelf-dev linux-headers-$(uname -r)" a pacman le sem tölti, -Sy-vel sem...
Anno ubuntun olyan könnyen megtudtam oldani ezt a wifi kártya kérdést, itt meg sehogy sem megy... -
csixy
addikt
válasz
c64fanhun #8218 üzenetére
Tehát telepítsd fel a linuxodat egy ezeréves usb-s wifi hálókártya segítségével (pl régi tp-link, vagy régi ralink usb-s wifi kártya segítségével) és mindaddig ne nyúlj rá a fax@ rtl8812au kártyádra, amíg ki nem tiltod a rossz gyári támogatását az >=5.9 kerneledből, mert csak ezután tud érvénybe lépni a kártyád régebbi kernelekhez fejlesztett DKMS drájver (kernel modul).
Tehát ha majd odaérsz akkor:
Wi-Fi not working for kernel >= 5.9
The Linux Kernel 5.9 version comes with a brokenrtw88
module developed by Realtek that has poor compatibility with most revision of the 88xx chip.
You must disable it by adding the following to your module blacklists (/etc/modprobe.d/blacklist.conf
):blacklist rtw88_8812au
Tehát
nyitsz egy terminált
cd /etc/modprobe.d
sudo nano blacklist.confa villogó kurzorhoz begépeled ezt:
blacklist rtw88_8812au
majd cotroll o (avagy ctrl+o)
enter
ctrl+xMost már nem működik a kerneled rtl8812au támogatása és tolhatod rá a DKMS támogatást:
***UPDATE 09.08.2021***
Installation on Ubuntu 20.04 or Linux Mint 20.2:
Open the terminal and execute the following commands :
1. Update the package information :
sudo apt update
2. Install dkms and git :
sudo apt install dkms git
3. Install Build Dependencies :
sudo apt install build-essential libelf-dev linux-headers-$(uname -r)
4. Download the Driver files using git :
git clone https://github.com/aircrack-ng/rtl8812au.git
5. Navigate to the Downloaded directory :
cd rtl8812au
6. Install the Driver
sudo make dkms_install
if the installation is aborted , execute this command '''sudo dkms remove 8812au/5.6.4.2_35491.20191025 --all''' , if errors pop up '''Usage: remove / --all'''
Vagy arch esetén telepíts egy yay-t , azzal egy pamac AUR-t lépj be a pamacba engedélyezd az AUR támogatást és ezutrán keress rá az rtl8812au422-dkms-git -re és telepítsd.
Indítsd újra a vasadat most már az ócska hálókártya nélkül.
Remélem, hogy sikerülni fog . Az
blacklist rtw88_8812au
sor csak analógiás alapon lett általam kreálva, de bízom benne, hogy jó lesz.Hajrá !
-
csixy
addikt
Az rtl88xx sorozattal az a gond, hogy nem elég a DKMS-sel felrakni, de előbb ki kell blacklist-elni a ...5.09... utáni kerneltámogatásból is. És akkor jó lesz. Én az rtl8821ce kártyával rendelkező gépemet csak úgy tudtam telepíteni, hogy eleve beledugtam egy ócska tp-link usb-s wifi dugót és csak azt használtam a telepítés alatt és egy darabig azután is, mert egyébként a rosszul támogatott wifivel csonttá fagyott a rendszer random időpontokban. Majd midjárt rákeresek erre a díszvirágra is és adok egy receptet.
-
c64fanhun
tag
Sziasztok!
Eddig asztali gépen ubuntut használtam, de meguntam, sok gondom volt vele. Laptopon már jó ideje manjarot használok, ami atom stabil, így gondoltam áttérek az asztalin is.
Ez szép és jó, de a TP link AC600 t2u Plus wifi kártyám nem bírom működésre bírni.
Pedig nagyon fontos lenne, mivel oda a géphez nem tudok kábelt lehúzni...
Próbáltam ezt, anno ubuntun segített:
https://mybuntu.okis.hu/news.php?news=202101091015
De itt egyszerűen semmi, próbáltam különböző videók alapján,volt benne azt hiszem "dkms", hasonlók, de nem bírom működésre bírni.
lsusb látja egyébként, tehát driver gond van itt.Esetleg valaki találkozott ilyennel?
Bocsi ha valamit hülyén írtam le, kb 4 hónapja használok fő rendszerként linuxot, nem vagyok még nagy guru... -
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8216 üzenetére
Feltöltöttem: https://github.com/og900aero/automount
Arra figyelj, hogy ez egy részben személyreszabott script. Pl az usb-mount.sh -ban az 50-es sorban egyéni felcsatolásipontot adtam meg, úgyhogy azt mindenképp változtasd meg. Amúgy a configure.sh -val kell "telepítened". Az mindent a megfelelő helyre másol, és megfelelő jogokat ad neki.
Úgy módosítottam, hogy ez most megfelelően működik Ext4-es, NTFS-es, ExFAT-os meghajtó esetén is. -
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8212 üzenetére
Van. "Szimpla" script mely a meglévő parancsokat használja: mount, umount. Természetesen udev szabályként fut az egyik része, másik meg szolgáltatáskénnt, hogy automatikusan megcsinálja, ha csatolok valamit.
Valamely oldalon találtam, csak nemigazán működött, mert vagy 8 éve abbamaradt a fejlesztése. Kicsit belenyúltam, módosítottam, és így most jó nekem. -
Archttila
veterán
@Shyciii
Te melyik lightweight megoldást használod automount-ra?
Mostanában egyre több pendrive-ot kapok (főként a gyerkőc dolgai, képek másolgatása rokonoknak, ilyesmik) így a manuális csatolgatás kezd kissé kényelmetlen lenni.(sway)
-
Archttila
veterán
micro -ban van
autosu
opció:
(When a file is saved that the user doesn't have permission to
modify, micro will ask if the user would like to use super user
privileges to save the file. If this option is enabled, micro will
automatically attempt to use super user privileges to save without
asking the user)mc -ben miért nincs ilyen?
Állandóan váltogatnom kell ha emelt jogosultságra van szükségem...
-
anorche1
őstag
Valamiert nem latja a rendszer a kulo usb hangkartyam. Pipewire-pulse -t hasznalok, de egy manjaro i3 -as gepre is felraktam, es ott mukodik.
lsusb -n ott vanBus 003 Device 054: ID 0bda:49b5 Realtek Semiconductor Corp. USB Audio
sor, de sehol mashol nem latszik. systemctl --user restart pipewire.service es systemctl --user restart pipewire-pulse.service volt.
-
csixy
addikt
UEFI telepítésről van szó , lehet, hogy a legacy is ugyanilyen.
Legelőször rádöbbentem, hogy még nincs telepítve az os-prober csomag.
Ezt telepítettem. Majd
újraindítottam és a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg lefuttatása után még mindig csak a saját kerneleit tette bele a grub menübe.
Ezután nem találtam a /etc/defaut/grub állományban a GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false sort, ezért ezt ide beszúrtam (a 8.sor lett nálam) és elmentettem. Én újraindítottam, lehet hogy nem kellett volna. Ezután lefuttatván a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg sort már megtalálta a 3. partícióba telepített Windows 10-est is, de érdekes, hogy az 5. partícióba pakolt Linux Mint 20.01-est nem találta meg. Pedig a linux mint meg simán felderítette a most futó Magyarch-omat is. Eddig jutottam.
Most így néz ki az SSD-m.
De nehogy már ne bootoljon a magyarchom legaciban is! Már másoltam az i386-pc mappát a /usr/lib/grub mappából a /boot/grub mappába. Ezután a linux mint legacys bootmenüjéből remélem be fogom tudni bootolni legacy módban a magyarchomat is és ezután telepítem a grubot a
/dev/nvme0n1-be (azaz a /dev/nvme0n1p8 partíció grub2 core.img -jébe az útjelzőtábláját) sudo grub-install /dev/nvme0n1 .... és ezután egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancs lefuttatása jön ismét és ezután bootolni fog mindkét linuxom (mert a linux minttel ezt már korábban megcsináltam) uefiben is és legacyban is. -
-
Siriusb
veterán
Nem tudom, mit hegesztettek a KDE-n, de megint előjön a krunner pusztán az ablakos gomb lenyomására. Mondjuk másik gépen eddig is működött, csak ezen az asztalin nem.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- World of Tanks - MMO
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Vezetékes FEJhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest