- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
Most rendkívül blamálni fogom magam, de nem jövök rá a megoldásra:
rdiff-backup, be van állítva napi futásra egy unit fájlban. A mentésből hiányzikl egy könyvtár (helyesen), viszont nem találom, ez az exclude opció hol lett megadva. A parancs nem tartalmazza, a log-okban sem látok semmit ezzel kapcsolatban.
Van valahol esetleg egy config fájl, amire nem emlékszem/nem találom? -
IstvánLászló
őstag
válasz
Archttila #9062 üzenetére
A Arch Linus alapból igen megerősitem,nagyon jó gyors rendszer.
A programokat én választhatom is ki azt teszifell amit éppen - kérek.
A poure Arch Linus-ot Cinnamonnal használom örömmel,már 8-9 éve sok utána olvasással és probálgatásokkal jutottam idáig,hogy minden is jólmüködik.
#9030 cibus Ezt neked ajánlom,hajrá nem feladni.A kollégáktól is sok nagyon hasznos segítséget is kaphattam,ha elakadtam és elmondtam a gondjaimat.
A kollégáknak akik itt is vannak sokan,neki is kijár a köszönetem és tiszteletem. -
Archttila
veterán
Budos nagy BS! Halal fingj@ nincs a bloat mentes minimal kornyezetrol de ami ennel is szornyubb az az, hogy a pingvinnel most ismerkedokben (lasd te) siman elulteti a butasag csirajat.
Vannak jo kulfoldi tecsövesek akiktol valoban sokat lehet tanulni, inspiralnak, ertik azt, amit csinalnak.
Ne dolj be az ilyen krisz titttusz csak magyar kiadasban emberkeknek -
baloo79
tag
-
-
Hello,
BTW, van aki ARM-os Arch-ot csinált már Qemu-ra?
Lenne egy döglött tabletem, amire van Sunxi Linuxos leírás, de felemásan működik. A cél az lenne, hogy elinduljon, felmenjen wifire. És annyi jelenleg a hozzáférésem, hogy beteszem a SD kártyát, bootol, HDMI-re ad képet (a saját LCD-jére minek...
) , és ha beteszek egy scriptbe parancsokat, akkor az lefut, a kimenete látszik a képernyőn, meg leteszi file-ba.
Na eddig azt derítettem ki, hogy a netctl nem csatlakozik a fifire, mert nincs fent a wpa_supplicant. Gondoltam, csinálok egy ARM-os virtuális gépet, és majd azon chroot a kártyás Arch-ra, telepítek amit kell.
Viszont teljesen elakadtam az ARM-os Arch-al Qemu-n. Ezeket néztem, de a startup.nsh teljesen rossz, az EFI cucc nem is ismer ilyet, hogy Image , így nem bootol be.Köszi ha van valakinek tapasztalata
-
IstvánLászló
őstag
Sziastok!
Köszöm a beleegyezéseteket tóvábbi szépeket kívánok.
-
vargalex
félisten
válasz
IstvánLászló #9053 üzenetére
Természetesen részemről is. Az egész fórum egyébként is nyilvános bárki számára.
-
baloo79
tag
válasz
IstvánLászló #9053 üzenetére
Szia István!
Részemről egész nyugodtan!
Meg se kellett volna kérdezned... -
IstvánLászló
őstag
válasz
growler #9050 üzenetére
Szép napot neked mindenkinek,bocsánat hogy most tudok válaszolni,elolvastam a segítségedet,amit hálásam megköszönök most.
Ó értelek amit éppen most mondsaz:Ó most jútott az eszembe hogy nagyon ismerös a flatpak miért: LinuxMintet 2016 -ban tudtam elöször jól is használni.
Értelek mostmár küszönöm a segítségedet fevílágositásodat,nagyon is hálásan.9051 vargalex 9052 baloo nektek is köszönöm a segítségeteket és a sok jól érthetö válaszotokat.
A kérdésem számomra fóntos és becsűletből gondoltm illik negkérdezem és az lenne,válaszataitokat le menthetem e sajátrészemre,mint emlékeztetődokumentumumnak.
Köszönök mindet várom a véleményeteket a menthetem e a témára,ha időtők is majd ezt engedi,most lépek.
Üdv:István -
baloo79
tag
válasz
IstvánLászló #9049 üzenetére
Szia!
Bár nem engem kérdeztél, de pár dolgot én is hozzátennék a flatpak témához röviden, ha eddig nem annyira ismerted.A flathub.org oldalról tudsz ilyen programokat leszedni, de mindegyiknél oda van írva, hogy hogy kell telepíteni, és futtatni, bár ez utóbbit általában megoldja az asztali környezet (KDE, GNOME, stb.), ha bekerül a programlistába az adott program. Lásd kép.
Ha van egy ilyen flatpak-kel telepített programod, akkor azt nem a pacman-nel (ha a sima Arch-repókból telepítettél), vagy yay-jel/paru-val (ha AUR repóból telepítettél) tudod frissíteni, hanem a
flatpak update
paranccsal.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy melyek azok a programok, amiket flatpak-kel telepítettél, ehhez aflatpak list
parancs való.Azért jók ezek a flatpak- (és snap-, és AppImage-) programok, mert ezek a saját függőségeikkel vannak összecsomagolva, és nem kutyulódik össze a rendszeren lévő többi program függőségeivel, így nem fordulhat elő az, hogy egy program kéri mondjuk egy függőség adott verzióját, de a rendszeren csak régebbi verzió van, ez miatt meg nem indul el a frissen telepített program.
Bocs, ha csapongóra és hosszúra sikeredett.
Ha valami hülyeséget írtam, remélem, a többiek kijavítanak. -
vargalex
félisten
válasz
IstvánLászló #9047 üzenetére
Szia!
Ahogy a többiek is írták, magától nem települ (mint, ahogy szinte semmi) a flatpak csomag, csak legfeljebb valami függőségeként, vagy manuális telepítéssel. A
pacman -Qi
parancs kimenetében láthatod, hogy kézzel telepítetted, vagy valamelyik másik csomag függőségeként települt. Én nem játszom, de elképzelhetőnek tartom, hogy valamelyik futtató környezet húzta be. -
growler
őstag
válasz
IstvánLászló #9049 üzenetére
Szia!
Meglátásom szerint, a flatpak, snap inkább a fix kiadási ciklusú
(Debian, Ubuntu - és származékaik) kiadásokra lett kitalálva,
azok számára, akiknek fontos hogy bizonyos alkalmazásaik
a legújabb verziójúak legyenek.
Cserébe kell nekik egy GB nagyságrendű futtató környezet, maguk
a csomagok is nagyobb méretűek, lassabban indulhatnak, és
jogosultsági problémáik is lehetnek.
Arch(alapu) kiadásokon egyébként is a legújabb verziójú csomagokat
kapod (hivatalos tarolókból, ill. AUR-ból)
Arch alatt legfeljebb akkor van értelme a flatpaknak, ha sem a
hivatalos tarolókban, sem az AUR-ban nem találod a telepíteni
kívánt alkalmazást (ezt azért kétlem) - csak flatpakos csomagként.
Ez az én véleményem. ... Nálam nincs aktiválva a flatpak. -
IstvánLászló
őstag
Üdv! BoB csódás szépestét kívánók.
Bemútatkóznék ha nem próbléba, nem offolni szeretnék..
A Pure-ArchLinuxot,ajánlótták játék témákban,LinuxMintet 1évig használtam és azóta ímádóm az Arch LInuxot 2018 óta őrőmmel használóm sok sok tadulás útán és mindig is tanulók,mára - már ott tartok hogy mindent betudok állítani is ami nekem kelenifóg:Steamen mindennel Príma teljesíménnyel futnak a játékaim ha éppnen játszaí - szeretnék és minden amit éppen használók....
Ó kőszőnőm hálásan a válaszódat,igen kicsit le is vagyo maradva igen,míértjét mondanám el.
A Pure-Arch saját repóját használóm sok őrőmmel és ídáíg is mint, éppem máma írom is a soraimat - betónstabíllan fut a rendszerem anómálíákat ídáíg sem tapsztalok.A kérdésedre szeretnék jól kórrekten válaszólni és szertnélek meg is kérdezni,mert aupdítakta módón tanulam és mindig is élethósszíg-tanúlók: flatpak mit tartalmaz kb;32bit lib vagy prógíkat és még ilyenekre gondólók.
Az a érdekes számora hogy amikór a terminálból fríssítem a rendszerem,mert csak a terminál szeretem használi,persze a guis proikat is.
A pacman -Syu val nem listázzan a flatpak repoját,pedig az AUR-engedélyezve van.
Kérdésem kérésem az lenne mi a te véleméneyd,hogyan használjam jól a PureArchLinuxot cinnamon a felűletem. -
BoB
Topikgazda
válasz
IstvánLászló #9047 üzenetére
A flatpak 2016 május 18-án került be az Arch repóba a 0.6.0 -ás verzióval (most 1.16.0-ál tart), kicsit le vagy maradva
Egyébként miért ne használhatnád?
-
IstvánLászló
őstag
A témám: flatpak bekerűlt az arch repokba a miért és míértjét és az ókát nem éretm,haszálhatóm e vagy tíltsam ínkább ezt le,most és jelenleg letílróttam abítónnság kedvéért,ne is hogy próblémákat ózkózzón.
Azt gondolamm ezért ínkábbb kérdezékk tőletek.
A físsítés most-most jőtt,éppen és csak ma este most láttam is előszőr:Frísítéskór vettem észre 20 óra 20 pectkor tőrtént.Kérem szépen és kérek is mindenki akik jóbban is ímerik a fenti témámat,legyetek szívesek is vílágósítsatók is fell,mit is kellene most tennem.
Az ArchLinux a szívemnek a csűcske köszönöm ha ebben túdnátók segíteni.Üdv: István
-
cibus
senior tag
A touchpad 2 ujjas görgetését hol tudom megfordítani? Merre keressem? Köszi
-
IstvánLászló
őstag
Ó Ó Ó Ó ohhh ezt a tésztát egy film víjátékban hallóttam sohasem fogom feledni..
Mondod nekünk hogy linuxok, azok természetesen ingyenesek bárkinek.
Disztribucioknak hívnám így egy fejlesztő csapatot sem bánt ez a kífejezés...
Tudod én is tesztelek egy egy disztrot,főleg: pure ArchLinux-okon a szívenek a csűcske,sohasem bámom meg a sok sok tanúlást mert ennélkűl 0 lenne a tapasztalatom és őrűlők és hálás is vagyok egy jó csapatban lenni....
Ennyi no comment....
-
cibus
senior tag
válasz
IstvánLászló #9041 üzenetére
Sajnos ma már 16 kellene minimum igen, viszont van ez az iroda laptop, amire direkt azért raktam a w10 helyett inkább egy linuxot, mert csak 8 van benne , ráadásul a proci is régi. Szerintem ahogy eddig nézegettem, el fog így boldogulni ez a gép. A belakott win teljesen megölte már kb. Egy friss win persze csodákat tett volna, de csak ideig-óráig
-
IstvánLászló
őstag
Igen de a rendszer fogyasztása is fűgg melyik felűletet válsztod és általában ma már mai-gépenken 16-32Gb rammal vagy tőbbel ez
az a pónt hogy-nem száít - mennyit is eszik a redszer 1.5giga ramot+gyorsítótárazással és ez tejesen is ó értékek.Mindenki méskép csínálja van ez a nóta aimi igaz,hajrá sok síkert....
-
vargalex
félisten
Attól, hogy telepíted a programot, ha nem indítod el, akkor nem fog RAM-ot fogyasztani. De egyébként a RAM azért van, hogy használjuk. Annál jobb, minél több shared/bufferelt dolog benn van a RAM-ban, mert akkor egy ismételt indításkor már onnan elő tudja kapni, illetve a shared object-eket több alkalmazás is használhatja, de csak 1-szer foglal memóriát. A cache-ből pedig bármikor ki tud dobni dolgokat, így semmi hátrány nincs belőle, ha ott van. (Persze a neofetch így számolja a használt RAM-ot).
Ha nem DE lenne (jelen esetben Gnome), akkor még jóval kevesebb RAM-al is beérné a rendszer. Az egyik legtöbbet fogyasztó DE szerintem a Gnome (mondjuk én is azt használok). -
cibus
senior tag
válasz
IstvánLászló #9034 üzenetére
A discord oldaluk van tagsághoz kötve, régóta, hogy így zárják ki a trollokat és egy építő közösség legyen. Amiket csinálnak, pl linuxok, azok természetesen ingyenesek bárkinek.
-
cibus
senior tag
válasz
IstvánLászló #9031 üzenetére
Pl az tetszik, hogy a progik nagyrészét telepítettem és eszik 1.5giga ramot. És lehet még sokat mondtam, mert telepítés után 850mega körül volt. Iroda laptopnál nagy előny
Egy friss win 10 meg 2.6? -
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló #9034 üzenetére
"discord oldaluk azt mondták nekem hogy fízetős" - nem tudom, mert én oda nem léptem be, de úgy tudom, hogy lehet támogatni őket, de nem kötelező (aztán kitudja)
"tehát maradok a pure ArchLinux+EndeavourOS Linux-on és minden is ókés..."
Ennyi, ami bevált, azon nem kell változtatni. -
vargalex
félisten
Megnéztem a videót (nagyjából), kigyomlálva szerintem nincs semmi. Az Arch eleve olyan distro, hogy magától nem rak fel semmilyen sallangot, csak amit a felhasználó kér.
Az első bejelentkezéskor felugró ablakról el is mondja, hogy egy más által készített alkalmazásba vett fel újabb telepíthető alkalmazásokat, amiket egyébként pacman-al/pikaur-al/yay-al kezdőként is fel tudsz telepíteni, különösen, ha megnézed az Arch wikit, amiben minden nagyon jól dokumentált.Szóval igen, ez egy Arch, csak nem te válogatod ki, hogy mik legyenek telepítve (itt az első bejelentkezés alkalmával curl-al letöltött és futtatott scriptre gondolok), hanem ők kitalálták neked. Felrak egy csomó olyan dolgot is, amit lehet, hogy soha nem fogsz használni. Persze linux esetében ez csak a helyet foglalja, nem lassítja a rendszert.
Így azt mondanám, hogy kezdőnek jó, de ha valóban érdekel az Arch és az, hogy mi miért történik, akkor előbb-utóbb inkább a Wiki alapján telepíts egy saját vanilla Arch-ot (a telepítési videóban lévő archinstall script egyébként természetesen az Arch linux telepítő része, azt nem a videó feltöltője készítette).
-
Sz_Imre
senior tag
Semmi probléma nincs ebből. Mindenki azt használ ami neki teszik, illetve kényelmes.
Ha megtanulod a mikéntjét, akkor utána már könnyebb lesz a helyzet.
Esetleg ha valami specifikus problémába ütköznél, akkor lehet jobban jársz ha a discord oldalukra lépsz be, ugyanis ott könnyeben tudnak segíteni, aki ugyanazt a rendszert használja. -
IstvánLászló
őstag
válasz
vargalex #9028 üzenetére
+1 igen maximálisan eggyetértek amit mondasz,dettó én is azt szertem hogy gépemen az rendszerem azt csinálja amire nekem szűkségem van.
cibus nak
Ó mik a felesleges cuccok,mindenkinek más más és pláne van lehetőség 0-áról építeni a tetszésünk szerint alakitan és testre is szabn sajáti igényeink szerint a rendszert....
-
cibus
senior tag
válasz
vargalex #9028 üzenetére
Tudja hogy mik a felesleges cuccok amik lassítják, azt miért ne gyomlálhatná ki? Plusz az első bejelentkezéskor van egy programválasztó , csak be kell pipálni mit akarsz hogy települjön, és automatán csinál mindent. ez volt számomra a legnagyobb érv, nem lesz tele szeméttel, plusz attól hogy ők így bekonfigurálták előre, attól még utólag minden változtatható saját ízlése és utána egy rém egyszerű backuppal el lehet menteni mindent egy későbbi visszaállításra, telepítésre. Szerintem zseni, főleg kezdőként. És nagyon nagyon gyors rendszer.
Persze lehet van akinek ez nagyon nem tetszik, de szerencsére nem kötelező ezt a rendszert használni -
IstvánLászló
őstag
Csódás szép jó napot kívánok mindenkinek.
cibus
Kollégánaknak ajálom imerkedésre:EndeavourOS-t Linux x86_64 ami ténylegesen Arch linux alpokon műküdik,ha már érdkli ténylegesen.
A rendszer stabilan műkődik és grafikus az installere,több felülettet lehetséges is választani,xfce és ami éppen kel.
A nagy gépemen van duálboot-ban pure Arch linux+az EndeavourOS,mind a kettö rendszert használom tetszés és ígény szerint beállithtóm,akár játékoknak a futtatására és minden másra.
Arch linux forewer lives system.
-
vargalex
félisten
válasz
growler #9025 üzenetére
Miért jó egy ilyen linux? Főleg ez alapján: "Csak azt csinálja a gép, amire én megkértem. Csak az legyen benne, amire nekem szükségem van.".
Másnak úgysem az lesz az igénye, mint neki...
Ráadásul valóban, szerencsétlen a névválasztás úgy, hogy egy már korábban létező distro fut ilyen néven. -
cibus
senior tag
válasz
Sz_Imre #9024 üzenetére
Sajnos még semmi tapasztalatom, összehasonlításom nincs, ez a legelső Linux amit telepítettem és használok, egyáltalán láttam élőben linuxot, de RP1 videója alapján megtetszett és azóta próbálkozom vele. Eddig tetszik, bár szűz linuxosként biztos nem a legjobb kezdés, de majd csak beletanul az ember. Gyerekként sem Windows-sal születtünk
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
vargalex #9022 üzenetére
Nem az a honlapja.
Ezt Ravepriest1 (és társai által létrehozott közösségi arch linux disztribúció, azaz RaveOS)
Gnome asztali felületet használ.#9023 BoB: Mert nem az a weboldala, hanem amit linkeltem vargalex-nek)
További információ róla. -
vargalex
félisten
Viszont virtuális gépben ezt nem valószínű, hogy tudod vezérelni.
#9018 Lenry: Nem tudom, hogy azóta változott-e, de gondolom csak a támogatott modelleknél elérhető KDE alatt is.
Gnome alatt szerintem a Battery Health Charging Gnome Shell Extension-el érdemes próbálkozni.
-
-
-
cibus
senior tag
Sziasztok. Van valami olyan app linuxra (laptopra), ami nem engedi mondjuk 60% fölé tölteni az aksit, ha állandóan áramon van, hogy védje az aksit? Köszi
-
Siriusb
veterán
Valaki segítsen légyszíves, mert nem találok megoldást: KDE környezetben GTK alkalmazásoknak hangja van (egy ideje), amikor egy gombra kattintok, legyen az GIMP vagy amit sk írtam GTK -ra építve (tehát ez valami rendszerszintű beállítás). Váltottam GTK témát, de az sem segített, neten sem lelek infót erről.
Valami ötlet? -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Kezdőként Endeavourt kezdtem használni Windows helyett és nagyjából meg is vagyok vele.
Viszont mikor kikapcsolnám vagy újraindítanám a rendszer és rányomok, akkor ugye visszaszámolni kezd 30sec-ről...arra is rányomok, hogy most, akkor utána 4-5 másodpercre visszajön az asztal és csak utána lövi le magát.
Esetleg van valakinek ötlete, hogy miért csinálja? Illetve azt a 30 másodperces visszaszámlálást ki lehet lőni vhogy?
-
válasz
IstvánLászló #9003 üzenetére
erre nem a bootolható iso a megoldás, hanem az image.
clonezillával, vagy bármi más rendszerklónozó szoftverrel készítesz egy másolatot a rendszerről, probléma esetén meg visszaállítod.
ehhez nem kell, hogy bootolható legyen -
IstvánLászló
őstag
Köszönöm hogy írtál,ígyekszem korrekten válszólni.
A célom az ténylegesen,sajátgépem rendszerét szeretném bootolható iso-ba menteni,amivel vissza is tudnám állítani viszza-íratni a jelenlegi állapotot,főleg tanulásí-szándékkal.
A Hdd;Ssd;Ssd-NVMe M.2,meghíbásódására gondolok is óvatósságból,mert elveszne a belakot rendszerem,ezért érdekel főleg az iso-téma. -
BoB
Topikgazda
válasz
IstvánLászló #9001 üzenetére
"A tárólókat az első reboot után átállítottam,arch saját tárólóíra"
Ha van olyan program ami nincs benne az arch tárolóiban, akkor az nem fog frissülni.
"A saját iso készítése érdekelne"
Pontosan mi a célod?
-
IstvánLászló
őstag
A témám lehetséges hogy viccesen-fog hangozni,előre is elnézést a témá-ért ha nem idevaló az iso készítése.
A gépemen: EndeavourOS-Linux,ami arch-alapokon nagyon jó teljesítménnyel fut,van saját tárólója+arch-é.
A tárólókat az első reboot után átállítottam,arch saját tárólóíra,mert azt akartam elérni,hogy csak is arch tárólójából jöjjenek a fríssítések.
A saját iso készítése érdekelne,amit a gépemen futó belekott rendszerről-szertnék ekészíteni.
Ezt hogyan tudnám megoldani,azt olvastam hogy a sudo pacman -S archiso futtatása-fontos.Azt hogy mi is kell iso készítéséhez és itt elakadtam és ebben kérném szépen a segítséget - utbaígazitást.
További sok szépeket kívánok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged