- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 12X – kicsi a bors és hűvös
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lenry
félisten
a te scenariodra egyébként kb úgy lehetne a legegyszerűbben alkalmazni a zfs-t, hogy a backup szervereden van zfs, arra mondjuk rsync-kel átküldöd amit akarsz (az úgyis csak a különbséget másolja át), aztán amikor lefutott, akkor készítesz egy snapshotot, és akkor megvan az aznapi állapot.
következő sync-nél ugyanez. minden snapshot csak az előzőhöz képesti változást fogja eltárolni -
Lenry
félisten
válasz
Siriusb
üzenetére
nem
ha készítesz egy snapshotot akkor lesz egy mentésed az aktuális állapotról. ha elveszik az eredeti fájlrendszer, akkor buktál mindent, mert a snapshot a fájlrendszer része, önmagában nem értelmezhető.a -r kapcsoló annyit csinál, hogy minden alköteten is csinál egy snapshotot ugyanazzal a névvel.
a fenti screenshotot példának használva, ha azt mondom, hogyzfs snapshot -r Storage@akarmi, akkor a Storage/Private, Storage/Private/backup, Storage/Private/backup/Echo-Five, Storage/docker, stb köteteknek is lesz egy akarmi nevű snapshotja. ha nem használod az -r kapcsolót, akkor csak annak a kötetnek lesz ilyen snapshotja, amire kiadtad a parancsotA soron következő snapshot-ok erre a másolatra hivatkoznak, vagy az eredeti fájlrendszerre?
minden snapshot az előző snapshotra hivatkozik, ő maga csak az azóta történt változásokat tárolja.ha van három snapshotod, akkor azok közül bármelyikre vissza tudsz állni.
nagyon fontos: a zfs snapshot önmagában nem biztonsági másolat. ha annak akarod használni, akkor kell egy második gép, amire rendszeresen átküldöd a rendszeresen készített snapshotokat (lásd: zfs send, zfs recv). én pl így backupolok kb mindent
-
Siriusb
veterán
Jól értem-e?
Amennyiben készítek egy első snapshot-ot, annak a mérete 0 lesz, s ha elveszik az eredeti file system, akkor buktam az egészet, mert nincs másolat.Azonban ha "-r" rekurzív snapshot-ot készítek, abban az esetben lesz egy kvázi biztonsági másolatom. A soron következő snapshot-ok erre a másolatra hivatkoznak, vagy az eredeti fájlrendszerre?
Magyarán ha van három snapshot (az első rekurzív, az utána következők csak a változásokat tartalmazzák) és eltűnik az eredeti fájlrendszer, akkor vissza tudom ezekből állítani az egészet egy mozdulattal? -
Lenry
félisten
válasz
Siriusb
üzenetére
fájlrendszer szempontból a snapshot transzparens, tehát ha megnyitod valamelyiket, akkor látod benne az összes fájlt, ami akkor épp létezett a köteten.
viszont tárhely szempontjából minden snapshot csak annyi plusz helyet foglal, amennyi a megelőző snapshot óta változott.ebből a szempontból annyi hátránya mindenképp van, hogy ha kitörölsz egy fájlt, annak a helye addig nem fog felszabadulni, amíg az összes olyan snapshotot nem törlöd, amiben benne volt. és a snapshotok csak egészükben törölhetők, tehát olyan nincs, hogy kitörölsz belőlük egy fájlt (readonlyként látszik bennük minden)
-
Siriusb
veterán
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Kösz.
-
-
Siriusb
veterán
Hogy megtornáztassam picinykét az úri közönség agytekervényeit, a téma: incremental backup.
rdiff-beckup-ot használok néhány könyvtár esetében (lokálisan), azonban 2023 óta nem fejlesztik, elgondolkodtam az esetleges cserén, lehetőség szerint olyanra, ami a hivatalos tárolóban benne találtatik.
Első ránézésre a borg tűnik legjobb alternatívának. Ti mit használtok ilyen célra?
-
baloo79
tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Maradhat, persze!
Semmilyen problémát nem okoz, és még enni sem kér...
-
Lenry
félisten
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
ismét ugyanaz a válaszom, mint korábban: okoz problémát? nem. akkor ne nyúlj hozzá
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Tegnap a baratomnak felraktam a Cachy Os-t , installas full automatikus volt , laptopba 16 Gb van
❯ swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/dev/zram0 partition 15,3G 1,8M 100
~
❯ lsmod | grep zram
zram 77824 1
842_compress 24576 1 zram
842_decompress 16384 1 zram
lz4hc_compress 20480 1 zram
lz4_compress 24576 1 zram
~
❯ cat /sys/block/zram0/disksize
16385048576
~
❯
Nem sok ez a zram annyi mint a 16 Gb memoria?
Koszonom a valaszt

-
-
Oks, köszi. Akkor én maradok BTRFS-nél.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 9070 XT 16GB Zalman Z10 Plus Seasonic 750W
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Keresünk Galaxy S24/24+/S24 Ultra/S24 FE
- Intel i5 9500TE // Számla+ Garancia //
- Apple iPhone 13 Pro 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest