- Apróbb változással jön a Pixel 11 az első képek szerint
- iPhone topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Yettel topik
- Elkalapálta a snapdragonos Galaxy S26 az exynososat
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Secure Boot-ot érdemes bekapcsolni utólag a rendszeren?
Ahogy guglizom a sbctl-t írja, hogy azzal meg lehetne csinálni. Van értelme? Meg működne ezzel a módszerrel? -
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szia!
Garuda: vlc-git AUR-ból, és a chaotic-aur-ból is: 4.0.0 [link] -
BoB
Topikgazda
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Úgy gondolom kicsit elfoglaltak a csomagolók. De amúgy dolgoznak rajta.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Arch linuxon vagy EndeavourOS vagy CachyOs-en sudo pacman -S vlc meg mindig 3.0.21 pedig 3.0.23-nal tart errol van valami informacio? Ez miert van igy? -
BoB
Topikgazda
válasz
Sub-ZeRo
üzenetére
Szín csak színeshez kell, de hátha kelleni fog a jövőben, ne legyen gond. ghostscript azért kell hogy bizonyos dokumentumokat szét szudjon szedni nyomtatható formátumba (PDF), enélkül nem tud nyomtatni.
Azért nincs felrakva alapból mert itt mindent magadnak kell felraknod, intézned, így csak az van fent ami kell.
Manjaro-n meg a készítők megpróbálnak minden előre várható dologra készülni, így inkább mindent felraknak.
-

Áh, nagyon szépen köszönöm!
Ezek kellettek és már megy is a nyomtatás!
Amúgy ezek mik is lennének?!
Miért nincs felrakva? Már mint alapból, mert akkor ez Manjaro alatt fent vannak mert ott elsőre sikerült a nyomtót hozzá adni.Szerk.: A színekhez van köze ahogy látom. Így gyorsan átfutottam.
-
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék.
Most jöttem árt Manjaro-ról Arch-ra és a nyomtatás nem akar összejönni.
Egy Tplink print szerver van egy samsung m2026w nyomtatóra rádugva.
Manjaro alatt simán ment a nyomtatás és össze is tudtam hozni vele elsőre.
Itt nem megy. Ezt a hibát kapom.
Mi a baja ennek?
Eddig nem volt gondom Manjaro alatt de itt meg ezt adja ki.
Az ip jó neki, mert böngészőn elérem. -
onkelz
aktív tag
Xero-t használt már valaki innen, érdemes fizetni érte?
-
Lenry
félisten
a te scenariodra egyébként kb úgy lehetne a legegyszerűbben alkalmazni a zfs-t, hogy a backup szervereden van zfs, arra mondjuk rsync-kel átküldöd amit akarsz (az úgyis csak a különbséget másolja át), aztán amikor lefutott, akkor készítesz egy snapshotot, és akkor megvan az aznapi állapot.
következő sync-nél ugyanez. minden snapshot csak az előzőhöz képesti változást fogja eltárolni -
Lenry
félisten
válasz
Siriusb
üzenetére
nem
ha készítesz egy snapshotot akkor lesz egy mentésed az aktuális állapotról. ha elveszik az eredeti fájlrendszer, akkor buktál mindent, mert a snapshot a fájlrendszer része, önmagában nem értelmezhető.a -r kapcsoló annyit csinál, hogy minden alköteten is csinál egy snapshotot ugyanazzal a névvel.
a fenti screenshotot példának használva, ha azt mondom, hogyzfs snapshot -r Storage@akarmi, akkor a Storage/Private, Storage/Private/backup, Storage/Private/backup/Echo-Five, Storage/docker, stb köteteknek is lesz egy akarmi nevű snapshotja. ha nem használod az -r kapcsolót, akkor csak annak a kötetnek lesz ilyen snapshotja, amire kiadtad a parancsotA soron következő snapshot-ok erre a másolatra hivatkoznak, vagy az eredeti fájlrendszerre?
minden snapshot az előző snapshotra hivatkozik, ő maga csak az azóta történt változásokat tárolja.ha van három snapshotod, akkor azok közül bármelyikre vissza tudsz állni.
nagyon fontos: a zfs snapshot önmagában nem biztonsági másolat. ha annak akarod használni, akkor kell egy második gép, amire rendszeresen átküldöd a rendszeresen készített snapshotokat (lásd: zfs send, zfs recv). én pl így backupolok kb mindent
-
Siriusb
veterán
Jól értem-e?
Amennyiben készítek egy első snapshot-ot, annak a mérete 0 lesz, s ha elveszik az eredeti file system, akkor buktam az egészet, mert nincs másolat.Azonban ha "-r" rekurzív snapshot-ot készítek, abban az esetben lesz egy kvázi biztonsági másolatom. A soron következő snapshot-ok erre a másolatra hivatkoznak, vagy az eredeti fájlrendszerre?
Magyarán ha van három snapshot (az első rekurzív, az utána következők csak a változásokat tartalmazzák) és eltűnik az eredeti fájlrendszer, akkor vissza tudom ezekből állítani az egészet egy mozdulattal? -
Lenry
félisten
válasz
Siriusb
üzenetére
fájlrendszer szempontból a snapshot transzparens, tehát ha megnyitod valamelyiket, akkor látod benne az összes fájlt, ami akkor épp létezett a köteten.
viszont tárhely szempontjából minden snapshot csak annyi plusz helyet foglal, amennyi a megelőző snapshot óta változott.ebből a szempontból annyi hátránya mindenképp van, hogy ha kitörölsz egy fájlt, annak a helye addig nem fog felszabadulni, amíg az összes olyan snapshotot nem törlöd, amiben benne volt. és a snapshotok csak egészükben törölhetők, tehát olyan nincs, hogy kitörölsz belőlük egy fájlt (readonlyként látszik bennük minden)
-
Siriusb
veterán
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Kösz.
-
-
Siriusb
veterán
Hogy megtornáztassam picinykét az úri közönség agytekervényeit, a téma: incremental backup.
rdiff-beckup-ot használok néhány könyvtár esetében (lokálisan), azonban 2023 óta nem fejlesztik, elgondolkodtam az esetleges cserén, lehetőség szerint olyanra, ami a hivatalos tárolóban benne találtatik.
Első ránézésre a borg tűnik legjobb alternatívának. Ti mit használtok ilyen célra?
-
baloo79
tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Maradhat, persze!
Semmilyen problémát nem okoz, és még enni sem kér...
-
Lenry
félisten
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
ismét ugyanaz a válaszom, mint korábban: okoz problémát? nem. akkor ne nyúlj hozzá
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Tegnap a baratomnak felraktam a Cachy Os-t , installas full automatikus volt , laptopba 16 Gb van
❯ swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/dev/zram0 partition 15,3G 1,8M 100
~
❯ lsmod | grep zram
zram 77824 1
842_compress 24576 1 zram
842_decompress 16384 1 zram
lz4hc_compress 20480 1 zram
lz4_compress 24576 1 zram
~
❯ cat /sys/block/zram0/disksize
16385048576
~
❯
Nem sok ez a zram annyi mint a 16 Gb memoria?
Koszonom a valaszt

-
-
urandom0
őstag
Oks, köszi. Akkor én maradok BTRFS-nél.
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Nvidia Quadro P400/ P620/ P1000/ T400/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- ASUS TUF A14 Gaming Notebook! Ryzen AI HX 370 / RTX 4050 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK!
- szinteÚJ Dell 15 i7 1355U 32GB 1TB 120Hz!!!!!!
- AKCIÓ! ASUS B365M i5 9600KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 5600XT 6GB Zalman S2 TG GAMDIAS 650W
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mi a baja ennek?