- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Archttila #8742 üzenetére
Köszi, ez értékes info. Már néztem amúgy a Sway config-odat, amit linkeltél.
Na, majd amikor a saját gépen lesz végre valami, akkor konkrétumokkal is látom mindezt.vargalex:
Köszönöm. A "sed" nem idegen, de valahogy nem jutott eszembe. Fene ...
(Lassan mehetek molnárnak, mert az agyam, mint a szita)
Igen, a "locale.gen" nem volt a legjobb példa, hiszen egyetlen értékes sora lesz, de mondjuk egy "/etc/default/grub" esetén már tényleg csak egyetlen részt akatok átírni.
Szóval a lényeg azért átment gondolom. -
törölt tag
Kifutottam a szerk. időből...
Azon gondolkodtam, hogy mondjuk az olyan eseteket, amikor egy olyan méretű window van, ami nem fér el sehova (pl: munka közben a háttérben fut gui-val a handbrake) akkor azt hogyan kezeli?
Gondolom a meglévőre nem nyit egy ablakot neki, igaz?
(Új még a WM nekem, soha nem használtam) -
törölt tag
válasz
Archttila #8739 üzenetére
Szerintem az lesz, hogy maradok a manuális install-nál. Este csak úgy elindítottam az "archinstall" script-et ismét, de most DE-t választottam ki (Gnome) és az simán felment.
Majd újra az i3-al indítottam és újra elhasalt.Amúgy szerintem nem túl naprakész az install script, mert a "DE Wiki" már hozza környezetként a CuteFish-t, viszont az install-ban nem lehet kiválasztani.
Manuálisan már felraktam és voltak vele gondjaim. Főként a 4k monitort nem csipte. Volt hogy a window nem skálázódott 2x értékre.
Fejléc olyan vékony volt, hogy figyelni kellett mozgatásnál. A másik, hogy valamikor a tartalom nem skálázódott a window-on belül. Hát vicces volt az apró karaktereket nézni a 2x méretű ablakban.Mivel sejthetőleg magam is párszor fejreállítom majd a rendszert a WM próbálgatása közben, illetve több gépem is van, arra gondoltam kellene egy saját install script-et csinálnom. Lassú móka ugyan, de githubon elfér és összességében a végére időt fog spórolni.
Már volt ilyen tervem, de ott elakadtam, hogy script-el miként tudok egy adott config fájlban változtatni egy adott sorban.
Pl.
locale.gen [#en_US.UTF-8 => en_US.UTF-8]
Szóval az ilyen text fájlban megkeresni/módosítani tartalmat műveletnél akadtam el. De majd kutakodom a témában amint lesz időm.
(Esetleg ha van valami ajánlott, jó példa script Arch installra kiindulási pontnak, annak a linkjét megköszönném)De ha már WM... A 4k monitor nem fog gondot okozni? Én jelenleg 2x skálázással használom (szebb karakter élek miatt, a telefonon hozzászokott a szemem)
Gondolom egy xrandr azért nem elég hozzá, igaz? -
törölt tag
Ma volt egy kis időm, gondoltam egyszerűsítem a helyzetemet és az "archinstall" script-el próbáltam felrakni egy rendszert.
Nem tudom milyen lett volna, mert az i3 felrakásánál nem talált valami csomagot és leállt az egész. A 2023.05.03 iso-t használtam telepítőnek és mégis.
Hát, ez van ...Szóval még várat magára egy kicsit az i3 kipróbálása.
(A másik gépen a gnome már az őrületbe kerget, szóval sokáig nem húzhatom a dolgot)
-
törölt tag
Na, úgy határoztam próbát teszek valami WM összebarkácsolással.
Félelmetesen hangzik és valószínüleg az is, de úgy látom szükséges megtanulnom.Mivel amatőr vagyok ezen a téren tudnátok olyan WM-et ajánlani, amivel egy kezdő elindulhat?
Esetleg pár jótanács?
-
törölt tag
Ma egy komplett reinstall + gnome felrakas utan feltunt, hogy a DC (gtk2) nem jegyez meg ablakmereteket.
Maga a fopanel is annyira kicsiben nyilik, amennyire tud es minden egyeb ranyitott ablak (pl. settings) annyira kicsiben, hogy az aljan levo ket button eppen kiferjen.
Ez masnal is ilyen ?Nemreg egy ujabb DC gtk frissites jott, de ugyanolyan most is.
-
törölt tag
válasz
Archttila #8720 üzenetére
Ez így ömagában oké (még java-ból ismerős), de a cél az lenne, hogy a telepített csomagok listájánál ezt megcsinálja.
Tehát valami lista alapján jó volna automatikusan rávennem erre..
Mert most az optimus-manager-el ugyanúgy gond van.$ optimus-manager
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python3.11/importlib/metadata/__init__.py", line 563, in from_name
return next(cls.discover(name=name))
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
StopIteration
During handling of the above exception, another exception occurred:
File "/usr/bin/optimus-manager", line 33, in <module>
sys.exit(load_entry_point('optimus-manager==1.4', 'console_scripts', 'optimus-manager')())
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/bin/optimus-manager", line 22, in importlib_load_entry_point
for entry_point in distribution(dist_name).entry_points
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/lib/python3.11/importlib/metadata/__init__.py", line 981, in distribution
return Distribution.from_name(distribution_name)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/lib/python3.11/importlib/metadata/__init__.py", line 565, in from_name
raise PackageNotFoundError(name)
importlib.metadata.PackageNotFoundError: No package metadata was found for optimus-managerUgyanez volt a "caffeine-ng" csomagnál. [link] - itt tárgyalják is alul a kommenteknél
-
törölt tag
Belefutottam egy frissítés utáni hibába. A "caffeine-ng" csomagban lévő caffeine nem indul.
$ caffeine
File "/usr/lib/python3.11/importlib/metadata/__init__.py", line 563, in from_name
return next(cls.discover(name=name))
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
StopIteration
During handling of the above exception, another exception occurred:
File "/usr/bin/caffeine", line 33, in <module>
sys.exit(load_entry_point('caffeine-ng==4.0.2', 'gui_scripts', 'caffeine')())
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/bin/caffeine", line 22, in importlib_load_entry_point
for entry_point in distribution(dist_name).entry_points
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/lib/python3.11/importlib/metadata/__init__.py", line 981, in distribution
return Distribution.from_name(distribution_name)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/lib/python3.11/importlib/metadata/__init__.py", line 565, in from_name
raise PackageNotFoundError(name)
importlib.metadata.PackageNotFoundError: No package metadata was found for caffeine-ng
Próbáltam törölni, majd újra felrakni a csomagot. Ezek rendben lezajlottak, de nem indul.
Egész pontosan mire utal ez a hiba? Illetve hogyan lehetne rendbetenni?Update:
A repónál írnak egy ilyet:
After an upgrade to Python 3.11, you need to rebuild this package (and all Python packages in the AUR).Hogyan kell újra build-elnem a python csomagokat?
-
törölt tag
Segítségre volna szükségem:
A laptopomon optimus-manager-t használok. (GDM, Xorg, Gnome)
Tegnap a BIOS-ban kikapcsoltam az Nvidia kártyát, majd ma visszakapcsolva nem fut az optimus-manager.$ optimus-manager
ERROR: the latest GPU setup attempt failed at Xorg pre-start hook.
Log at /var/log/optimus-manager/switch/switch-20230309T142953.log
Cannot execute command because of previous errors.
$ nano /var/log/optimus-manager/switch/switch-20230309T142953.log
https://pastebin.com/zvdtNu54Hogyan lehetne ezt rendbetenni?
-
törölt tag
Nálam ez most ilyen:
################################################################################
################# Arch Linux mirrorlist generated by Reflector #################
################################################################################
# With: reflector @/etc/xdg/reflector/reflector.conf
# When: 2023-01-22 09:49:29 UTC
# From: https://archlinux.org/mirrors/status/json/
# Retrieved: 2023-01-22 09:48:50 UTC
# Last Check: 2023-01-22 09:24:23 UTC
Server = https://de.arch.mirror.kescher.at/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.chaoticum.net/arch/$repo/os/$arch
Server = https://mirrors.niyawe.de/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.pseudoform.org/$repo/os/$arch
...
Viszont német VPN-en (~700Mb/200Mb, szóval gyors) lógok, tehát elméletileg jó kellene legyen.
De mégis valami gond van időnként. -
törölt tag
Sziasztok.
Mostanában minden pacman (pontosabban pikaur) letöltés nagyon lassú és hosszadalmas lett, miközben az egyéb tartalmak gyorsan töltődnek.
Hogyan dönti el, hogy milyen szerverről frissít? Nem lehet ezt valahogy átírni egy gyorsabb elérésre? -
törölt tag
Üdv.
Valahogy vissza lehetne tenni a Kodi 19-et a 20 helyett és letiltani a frissítést? -
törölt tag
Lenry, Sonja:
Letöröltem a wxgtk2 csomagot. Ezután elindult az update és lecserélte az alábbiakat, de rendben lefutott. Akkor ez így rendben van?:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
:: Lecseréli wxgtk-common-t erre: extra/wxwidgets-common? [I/n]
:: Lecseréli wxgtk3-t erre: extra/wxwidgets-gtk3? [I/n] -
törölt tag
Ezt egy kicsit részleteznéd? Mert én is belefutottam és nem tudom mi legyen a dependency-vel.
$ sudo pikaur -Syu
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
:: Starting full AUR upgrade...
Reading repository package databases...
Reading local package database...
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: wxgtk-common eltávolításával megtörik a(z) 'wxgtk-common' függőség amit wxgtk2 kér
-
törölt tag
Használ közületek valaki Opera browser-t?
Nálam valamiért újabban nem működik a saját menüje és egér jobb gombra sem jönnek fel a lehetőségek, mikor linkre vagy képre kattintok.
Először azt hittem a laptopomon van valami gond, de más gépeimen is ezt csinálja az estek 70%-ban. -
törölt tag
Szeretném felrakni Wine után a PlayOnLinux csomagot (pikaur), viszont függőségi hibába futok:
$ sudo pikaur -S playonlinux
Reading repository package databases...
Reading local package database...
Resolving AUR dependencies...
:: error: Can't resolve dependencies for AUR package 'playonlinux':
:: error: Dependencies missing for playonlinux
:: warning: Following package cannot be found in AUR:
wxpython
:: Try recovering playonlinux?
[e] edit PKGBUILD
[s] skip this package
[A] abort
> s
:: Nothing to do.
Ha megpróbálom felrakni a wxpython csomagot, pontosabban bármelyik gtk verziós csomagot belőle akor az sem sikerül.
wxpython (python2-wxpython3-gtk2, python2-wxpython3-gtk3)...
checking for GST... configure: WARNING: GStreamer 0.10 not available, falling back to 0.8
checking for GST... configure: WARNING: GStreamer 0.8/0.10 not available.
configure: error: GStreamer not available
==> HIBA: Hiba történt a build()-ben.
Megszakítás...
Finished with result: exit-code
Main processes terminated with: code=exited/status=4
Service runtime: 26.580s
CPU time consumed: 16.216s
Command 'systemd-run --service-type=oneshot --pipe --wait --pty -p DynamicUser=yes -p CacheDirectory=pikaur -E HOME=/tmp -p WorkingDirectory=/var/cache/pikaur/build/python2-wxpython3 makepkg --force' failed to execute.
:: Try recovering?
Gondoltam felrakom a gstreamer-t, hátha az a gondja, de mint kiderült abból az 1.20 már telepítve van.
$ sudo pacman -S gstreamer
figyelmeztetés: a(z) gstreamer-1.20.2-1 naprakész -- újratelepítés
...
Mit szúrok el? Miért nem tudok PlayOnLinux-ot felrakni?
(És nem kéne amúgy a Wine-nak install után automatikusan ikonnak létrehozni?) -
törölt tag
válasz
#68216320 #8420 üzenetére
Azóta többször nekifutottam, de nem sikerül választhatóvá tennem az NVidia VGA-t a laptopban.
Vagy teljesen letiltom két fájl szerkesztésével vagy folyamatosan aktív és használatban van.
Nincs tapasztalat, hogy Arch-on hogyan tudnám megoldani?Valami régebbi gépen ubuntu esetén volt az nvidia driverben legalább választás és reboot után vagy intel vagy nvidia volt használatban. Most viszont ez sincs.
-
törölt tag
Ismét elakadtam.
Szeretnék a laptopomon az Intel és Nvidia VGA-k között váltani.
Az lenne a terv, hogy alapban az Intel van használatban, de szükség esetén az Nvidia is használható legyen. neofetchFelraktam az "optimus-manager" csomagot, de indítva az alábbi üzenetet kapom:
$ optimus-manager
ERROR: a GPU setup was initiated but Xorg post-start hook did not run.
Log at /var/log/optimus-manager/switch/switch-20220513T212209.log
If your login manager is GDM, make sure to follow those instructions:
https://github.com/Askannz/optimus-manager#important--gnome-and-gdm-users
If your display manager is neither GDM, SDDM nor LightDM, or if you don't use one, read the wiki:
https://github.com/Askannz/optimus-manager/wiki/FAQ,-common-issues,-troubleshooting
Cannot execute command because of previous errors.
A log ezt mutatja:
$ nano /var/log/optimus-manager/switch/switch-20220513T212209.log
17] INFO: # Xorg pre-start hook
[17] INFO: Previous state was: {'type': 'pending_pre_xorg_start', 'requested_mode': 'integrated', 'current_mode': None}
[17] INFO: Requested mode is: integrated
[1169] INFO: Available modules: ['nouveau', 'nvidia', 'nvidia_drm', 'nvidia_modeset', 'nvidia_uvm']
[1169] INFO: Unloading modules ['nvidia_drm', 'nvidia_modeset', 'nvidia_uvm', 'nvidia'] (if loaded)
[1173] INFO: switching=none, nothing to do
[1197] INFO: Writing to /etc/X11/xorg.conf.d/10-optimus-manager.conf
[1197] INFO: Writing state {'type': 'pending_post_xorg_start', 'switch_id': '20220513T212209', 'requested_mode': 'integrated'}
[1197] INFO: Xorg pre-start hook completed successfully.
Mi lehet a gond? Hogyan lehetne rendbetenni?
-
törölt tag
válasz
vargalex #8416 üzenetére
A "/etc/default/grub" fájban nem találok erre vonatkozó részt.
Hol lehetne átírni? Közvetlenül a /boot/grub.cfg-ben nem szeretném, mert egy esetleges grub generálásnál újra átírja majd.
Valami olyan helyen volna ideális a "vmlinuz-linux-zen" és "initramfs-linux-zen.img" fájlokat megadni, ahol "grub-mkconfig" már azzal hozza létre a grub.cfg-t.Jelenleg így rakom fel a grub-ot:
grub-install --target=x86_64-efi --bootloader-id="Arch Linux" --efi-directory=/boot --recheck
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Nem lehetne itt valahogy megadni a linux-zen-t?
-
törölt tag
Kis segítséget szeretnék kérni.
A macbook air laptopomra felraktam a zen kernelt, de nem tudom beállítani, hogy azt használja.
Ez alapján próbálom, de nálam nincs a /boot alatt "loader" könyvtár. Ott csak EFI és grub könyvtárak vannak és a kernel fájlok.A gépben lévő wifi-t próbálom életre kelteni, de a "broadcom-wl-dkms" csomag felrakása után sem tudom használni, nem látszik a gnome beállításokban. Az lspci listázza.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #8413 üzenetére
Próbáltam más megoldással és kiderült, hogy a ppd egy "rastertoqpdl" nevű filtert keres, ami nincs.
Kerestem a Xerox oldaláról letöltött driverben, de ott sem találtam.
Aztán gondoltam egy nagyot és annak ellenére, hogy nincs a támogatott listában, felraktam a letöltött drivert.
Akadt közben 1-2 hibaüzenet, illetve úgy látom a gui-hoz qt kellene neki és nekem gtk van, de text módban végül felment a driver és hozzá is adta.
Viszont most hálózati nyomtató lett (localhost) és minden nyomtatásnál autentikációt akar.
Nem tudom ezt hogyan lehetne beállítani.
Felvettem újra a nyomtatót más névvel, de az USB lett kiválasztva kapcsolatnak. Így erről a gépről tudok nyomtatni már, ami igazából elég is.Viszont érdekel most, hogy localhost-on is elérhető, hogy miként lehetne hálózatosra megcsinálni.
-
törölt tag
Volna egy nyomtatós problémám.
A cups telepítve van, de amikor hozzáadnám a nyomtatót (gnome) akkor a Xerox Phaser 3140 nyomtatóra azt mondja, hogy kellene külön driver.
Eddig ezzel a két csomaggal próbálkoztam: [link] [link]
Természetesen cups restart volt mindegyik után, de úgyanúgy azt mondja, hogy kell valami külön driver.
Itt van egy régi driver, de nincs az Arch feltünteve.
Hogyan tudnék telepíteni valami drivert? -
törölt tag
Nem próbáltam, de tényleg eszembe juthatott volna. Tényleg logikus root-ként is akkor megadni.
Archttila:
Szuper, köszi. Beírtam az EDITOR=nano kulcs-érték párost és a sudo a nano-t használja alapértelmezetként.
Kivettem a ~/.bashrc-ből is az export EDITOR=nano sort. Így már az sem kell. -
törölt tag
válasz
#68216320 #8401 üzenetére
Annyiban pontosítanék, hogy .desktop fájl a ~6.config/autostart path-on elindul, de kb. 1mp-ig látható, mivel a gnome ezután tölti be a saját cuccait gondolom.
Szóval sleep-et rakva a script-be ugyan működik a dolog, de ez azért elég tákolós megoldás. Egyelőre itt tartok.Más:
A bashrc-ben tettem egy export EDITOR=nano sort, ami jól működik, ha a user indít mondjuk egy MC-t. Viszont sudo esetén már nem használja ezt a bash paramétert és a sudo mc esetén most nincs editor F4 billentyűre. Az mc internal edit ki van kapcsolva, de nincs beállítva a nano defaultnak.
Hogyan tudnám sudo esetén is a nano-t használni default editornak? -
törölt tag
válasz
Shyciii #8400 üzenetére
Ezt tudom, de sajnos nem működik.
Csináltam már desktop fájlt, pl. az imwheel-t így indítom, de valamiért az xrandr-t nem szereti.
Próbáltam direktben indítani, azaz a desktop fájlba írni a paramétereket a paramétereket is, de próbáltam a script-et is, amit jelenleg kézzel indítok folyton. Egyik megoldással sem tetszik neki.
Igazság szerint jó volna valami DE-től független megoldással indítani, mert ha feldobok esetleg egy i3-at vagy bármi mást, akkor ne kelljen ezzel külön foglalkozni.
És persze user független is jó volna.
Nincs valami systemd paraméter arra, hogy várjon a DE betöltésre és csak azután fusson le egy xrandr paraméterezve? -
törölt tag
válasz
vargalex #8388 üzenetére
Igazad lehet. Viszont fura, hogy most nem wayland indult el. Mindenképp xorg van, ami nem gond és így működik az xrandr.
Már csak ott akadok el, hogy hol tudnám automatikusan kiadni ezt a parancsot minden login alkalmával, hogy beállítsa a gamma értéket.
Próbáltam ~/.xinitrc fájlban, de nem csinálta meg. -
törölt tag
válasz
vargalex #8386 üzenetére
Köszönöm. Nálam nem hozza ezt valamiért, csak Gnome, Gnome-Classic és a Kodi van.
Viszont a /etc/gdm/custom.conf tartalmazott kikommentelve egy ilyet:
WaylandEnable=false
Ezzel már az öreg xorg van használatban és működik is az xrandr gamma állítása.
Vajon nálam miért nem jelent meg a lehetőségek között az x-org? -
törölt tag
Sorry a buta kérdésért, de nem lehetne valahogy megoldani, hogy amikor felrakom a Gnome DE-t, akkor Wayland helyett XOrg-ot használjon?
Csak azért kérdem, mert egyelőre úgy tűnik, hogy wayland-el nem sikerül gamma értéket állítanom, míg x alatt sima ügy volt. -
törölt tag
válasz
#68216320 #8364 üzenetére
Annyiban előre jutottam, hogy upoer-t kellett feltennem, mert azért panaszkodott.
Most van egy ilyen error:ERROR <general>: DBus error: org.freedesktop.DBus.Error.InvalidArgs - No such property “CanSuspend”
ERROR <general>: DBus error: org.freedesktop.DBus.Error.InvalidArgs - No such property “CanHibernate”
-
törölt tag
Raspberry Pi 3 - ArchLinuxArm
Szeretnék egy saját Arch alapú rendszert csinálni, ahol Kodi lenne a media player.
Viszont valamit elszúrok, mert indításkor megjelenik a kezdőkép, majd elsőtétül a képernyő és kis idő múlva egy crashlog fogad.
Segítenétek kibogarászni, hogy mi a gondja?
[link] -
törölt tag
-
törölt tag
Újabb probléma
Lehet túl láma vagyok és win való csak nekem???Csináltam egy pacman -Syu frissítést most a desktop gépemen és olyan helyzet adódott, hogy a Gnome frissült 42 verzióra, de a git-ből felrakott gnome-shell-extension-dash-to-dock természetesen nem és jelenleg a 71 verzió van felrakva, amire azt írja, hogy nem kompatibilis a Gnome verzióval.
Megpróbáltam letölteni és felrakni a jelenleg elérhető 72-es verziót, de sima "makepkg sri" nem elég hozzá, ugyanis nem frissül.
Hogyan tudnám felrakni a megfelelő verziót? -
törölt tag
válasz
Siriusb #8355 üzenetére
Nem próbáltam, de megteszem.
Jelenleg ennyi a service:[Unit]
Description=Autorun ImWheel
[Service]
ExecStart=/usr/bin/imwheel
[Install]
WantedBy=graphical.target
Update:
Sajnos így sem fut valamiért. Akkor lesz jó csak a browser görgetés, ha terminálba beírok egy "imwheel" commandot. -
törölt tag
válasz
Siriusb #8353 üzenetére
Valamit elszúrhattam, mert ezeket a köröket megfutottam és nem indult az imwheel command (/usr/bin/imwheel)
Ahogy írtam, probáltam systemd service-ként is (root vagy user)
De akkor megpróbálom újra.Én anno ubuntu vonalon amennyire az elején utáltam, a végére annyira megszerettem a Unity-t. Nekem az hiányzik. KDE valamiért sohasem jött be igazán.
Sonja:
Nekem ezzel a megoldással nem sikerül command-ot vagy script-et indítani, kizárólag alkalmazásokat. -
törölt tag
válasz
Siriusb #8350 üzenetére
Igen, hasonló ok miatt tiltottam le én is, bár teljesítményben ez erősebb (rtx 2060)
Uazásnál nem gond, ha le van tiltva, de minden külső monitor portot (DP, HDMI, USB-C) az Nvidia kezel, így otthon már nem tudom majd használni a 4k monitort.Na, nem tudtam, hogy még létezik a Bumblebee. Valahogy el is feledtkeztem róla már jópár éve
Alapvetően nem is az volna a célom most, hogy 1-1 alkalmazást dVGA-n futtassak, míg másokat nem, hanem az, hogy ki-be tudjam kapcsolni az NVidia vga-t.
Nyugodtan belefér a dologba egy reboot is, hiszen a külső monitor miatt állandóan kell az nvidia vagy éppen utazás közben sohasem kell.Szóval erre volna jó valami kényelmes on-off megoldást találnom.
Más:
Nem sikerül megoldanom, hogy a gnome felület indulása után, user-ként tudja script-et vagy egy command-ot indítani. Esetemben most az imwheel lenne aktuális.
Próbáltam már systemd service-ként, .xinitrc és .config/autostart script-ként is, de sehogy nem futott le. Manuálisan kell minden rebootkor beírnom a terminálba.
Kérhetnék ebben valami segítséget?
Lenne majd 1-2 bash script amit indítanék user joggal. -
törölt tag
Sziasztok.
Laptopon milyen megoldás van arra, hogy váltani tudjak az NVidia és az Intel VGA között?
Alapjáraton inkább az iGPU-t használnám, nem az NVidia-t. -
törölt tag
Szeretnék egy macbook air (2017, 8gb) laptopra Arch-ot tenni gnome felülettel.
1. Milyen megoldással lehetne egyszerűen a wifi-t működésre bírni?
2. Milyen megoldással lehetne valami akku kímélő módon használni? -
törölt tag
válasz
#68216320 #8297 üzenetére
Na, azt csináltam, hogy levettem a caffeine csomagot és felraktam a caffeine-ng csomagot.
Voltak python függőség problémák. Ezeket manuálisan felrakva (egyik AUR-ból felrakva) megoldotta a problémát.
Kicsit más, mint amit eddig megszoktam, de a szokásos képernyővédő tiltás manuálisan és process alapon automatikusan is kapcsolható benne.Persze jobb lenne valahogy az eredetit használni. Azt szoktam meg.
-
törölt tag
válasz
growler #8296 üzenetére
$ caffeine-indicator
File "/usr/bin/caffeine-indicator", line 32, in <module>
gi.require_version('AyatanaAppIndicator3', '0.1')
File "/usr/lib/python3.10/site-packages/gi/__init__.py", line 126, in require_version
raise ValueError('Namespace %s not available' % namespace)
ValueError: Namespace AyatanaAppIndicator3 not available
Ez nem valami jó hír. Valami python package hiányzik neki?
-
törölt tag
válasz
#68216320 #8294 üzenetére
Persze megint túlgondoltam a dolgot.
Természetesen nem szükséges browser extension hozzá.
Más:
Felraktam innét a caffeine-t, de bármit csinálok nem jelenik meg az indicator.
Pedig fut a Gnome Extension szerint az Appindicator és a radiotray-ng meg is jelenik. De a caffeine valamiért nem. Mit szúrhatok el? -
törölt tag
válasz
jimmy399 #8287 üzenetére
Igen, köszönöm. Közben sikerült lefordítanom.
Elfelejtettem telepítéskor a base-devel-t felrakni, de most pótoltam és szépen elkészült/települt a radiotray-ng.BoB: Igen tetszik ez a megoldás, mit tagadjam
Kezdő vagyok még, sok hibával és kevés tudással. De nagyon élvezetes magam állítgatni/telepíteni mindent felesleges körítés nélkül. Például a Gnome felrakása után sem network-manager, sem bluetooth nem volt.
Most éppen azzal küzdök, hogy a radiotray-ng futáskor nem jelenik meg a megszokott helyen, a topbar-on. Gondolom valami extension kellene a gnome-nak?
Illetve az Ubuntun-n megszokott startup beállító is hiányzik. Felraktam a gnome-tweaks csomagot, de abban az "indítópult" csak az általa listázott alkalmazásokat kínálja fel. Nem tudok tetszóleges helyről binárist vagy script-et megadni neki.
Gondolom marad a konzolos megoldás.Sonja: Köszönöm az info-t, figyelni fogom.
-
törölt tag
Csak egy gyors kérdés, hogy jól értem-e a dolgokat
Arch Linux esetén az AUR (ArchUserRepository) nem bináris fájlokat tartalmaz, hanem fordítandó forráskódot?
Például, ha a "radiotray-ng"-t szeretném használni, akkor fordítanom kell?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Le Mans Ultimate
- Escape from Tarkov
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Spórolós topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Autós topik
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Path of Exile (ARPG)
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest