- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bodz
nagyúr
válasz
xatos3 #15692 üzenetére
Az ármesterek fura lények, nem értenek mindenhez., a jövőt meg különösen nem látják.
Köszi mindenkinek! Nekem is megfordult a fejemben, hogy akár drágulhat is, a 3600 úgyis jóval drágábban fog nyitni. Annyira nem sürgős éppen, csak már van ram, hűtő, lap hozzá, meg kölcsön proci, amit vissza kellene adni jövő héten.
Plusz egy viszonylag gazdaságos konfigot is össze kéne dobni egy családtagnak. Ha már itt tartunk a Fatal1ty B450 Gaming K4 (esetleg B450 Steel Legend, de erről jóval kevesebb infó van) vs B450 Tomahawk kérdés a sírba visz, előbbinél nagy előny a 2 db M.2.
-
vhunor
őstag
válasz
xatos3 #14042 üzenetére
Valszeg a víz miatt. Nekem 3750-re boostol, aztán ahogy elkezd emelkedni a hőmérséklet, lemegy 3725-re. Ha tökig feltekerem az összes ventit a házban és a CPU-n is, akkor meg 3775-re boostol és kb. tartja is, viszont ez nyilván nem éri meg nekem a reptéri zajt. Inkább amikor kell a kraft, belövöm a 4 gigás profilt és szevasz.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
xatos3 #11403 üzenetére
A döntés jóságát majd én eldöntöm
Viccet félretéve:
Azért nem lett X-es, mert ezer helyen el van mondva, hogy ha tuningolva lesz, akkor semmit se számít, hogy XMP-s vagy nem (~).
A RAM nem hiszem, hogy sokat számít abban, hogy nem bírja a proci/lap.Az meg azé' nehogymá', hogy egy 65W-os kis 2600-at nem tud tuningolni ez... Nem egy 2800X-et tettem bele
Szóval ajánlom, hogy jó legyen.
Most CB20 lement 3.9-en, a Macho-val, 71 fokig ment a hőmérséklet és ott stagnált.
Egyszálon amúgy kicsit még a 2500K alatt van, majd még idomítom kicsit. Csak a többszálas erejét nem érzem még. Még tesztelek, ne akadj ki
(#11409) hokuszpk Rendben, megpróbálom
Otto:
Nálam ilyet még nem produkált, pedig pár éve már megvan. Amíg megy és nem túl gyenge/nincs 100-on kihasználva sose (max bench alatt-olyankor volt már a teljes rendszer 500W felett, monitorral), addig nem cserélem. -
norbert1998
nagyúr
válasz
xatos3 #11353 üzenetére
Akkor nem bantom
Bár kaptam két kék halált egymás után, más más hibakoddal. Nyilván a ram miatt
Viszont magyarazhatszEgyébként bios update is elég sok teljesítményt hozott pluszba
(10.18->01.28)
*azt rosszul mondtam. A kit 3000-es, és én használom 3200-on. Remélhetőleg
-
Tyrel
őstag
válasz
xatos3 #11335 üzenetére
Hűtéstől, alaplaptól, silicon lottery-től is függ, de ha "túlméretes" hűtőd van (az mi akar lenni?) meg X470-es deszkád akkor nem is nagyon értem miért hajtod alapon a cuccot, kb. kár volt drága hűtéssel meg drága alaplappal köríteni ha aztán hagyod a francba "aludni"...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
xatos3 #11135 üzenetére
A PC tápok bemenetén eleve szűrés van (azt már a Codegen tápok újabb verziói is tartalmazták), onnan dióda hídon keresztül egyenfeszültségre töltődik két nagy elkó, és erről az egyenfeszültségről jár az egész kapcsoló üzemű táp rész. Ez a kialakítás eléggé masszív, az impulzus szerű zavarokra nem igazán érzékeny.
Tényleg gyanús, hogy 3 drága táp halt meg nála, de ott valami más ok lesz. Az az elosztó kérdés inkább érdekes, ha már tényleg meg lett csinálva a külön fázis a gépnek és ezzel együtt a földelés is.
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
xatos3 #11086 üzenetére
idokozben 10% -ot nottek az arak, de meg ez is kamu.
mondjuk ha ilyen utemben dragul, mire bejelentik, csak elerunk oda, hogy a 12/24 5 Ghz lesz $500. -
Tyrel
őstag
válasz
xatos3 #11086 üzenetére
Ahogy elnézem ez is valami tavalyi leak-en alapulhat még, és azóta nem is frissítették... Pl. egy csomó cuccra írja hogy a CES-en jelentik be őket, de tudjuk hogy nem így lett...
Ettől függetlenül szerintem a termék elnevezésekhez kapcsolódó Core/Thread számok passzolni fognak, és a 3600X óriási sikertermék lesz, ha végül 299$ körül jön ki, akkor is. A 4.8GHz boost clock szerintem nem lesz meg neki, de a 4.0 base clock simán elképzelhető, és ha csak 4.5-ig fel tud menni már azzal is nagyon erős lesz (mert nem csak az órajel emelkedik hanem az architektúra / IPC is fejlődik), szerintem nagy reszketés lehet most intelnél...
A 16/32-es versenyzők viszont szinte biztos hogy nem lesznek ott a startkor, sőt lehet hogy a 3. generációban egyáltalán nem is jönnek, hanem majd csak a Zen 2+ ill. 4. generációs Ryzenekkel.
Egyrészt ha csak 12 magig megy el az AMD akkor is veri az Intel-t, másrészt a 16 magot nagyon nehéz már "etetni" áramellátás és adat szinten is. Szerintem az megvárja a DRR5-öt, és stratégiailag is jól jön nekik mint ütőkártya, ha Intel megpróbálna valami választ adni a 3000-es Ryzenekre akkor csak ki kell dobniuk a meglévő/működő termékből egy olyan verziót amiben nincs letiltva semmi sem, és megint övék a trón.Na meg gondoljatok bele hogy anyagilag mekkora húzás az, ha a legerősebb termék - ami már veri a konkurenciát - "csak" 12 magos, de 2x8-as chipletekből építkezik. Gyakorlatilag ha rossz a kihozatal akkor is, ha egy chipletnek csak a 75%-a (6/8 mag) működőképes, azt már lehet a top termékre forrasztani. Mindemellett Intel-nek a 8-10 magos processzorai hibátlan gyártást igényelnek, ellenben szinte biztos hogy nem lesznek gyorsabbak. Óriási húzás.
Ejj de örülnék ha GPU fronton is tudnának valami hasonlót villantani...
-
-
koko52
nagyúr
válasz
xatos3 #10589 üzenetére
Erre mondják, hogy nagyon felhasználó függő. Én ha játszok, mindent kinyomok csak a game megy, más meg streamel meg mint te 1000 dolgot futtat. Ezért elég lenne egy i3-is nekem, (de lefele nem lépek) de ha úgy nyomnám hogy másik 1000 dolog akkor I9 xxxxK is kevés lenne
A 2600 bőven kiszolgál egy ideig, ha majd veszek RTX 2080-at 2 év múlvaakkor jöhet a cpu csere gtx1080-ig jó vagyok.
-
wwenigma
Jómunkásember
Kimerted hogy csökken a fogyasztás?
Amíg a mérőprogram 1x frissít addig a hardveres energia management már lehet hogy 100x rakta alvoba a procit és pont a kiolvasas húzza meg....
Ezért van 90%-on az alsó limit hogy a Win szoftveres managementje ne qrogassa....
Thrawn: olyan procinal igazad lenne amiben nem a Ryzen felé energiamanagement van. De azoknál pedig nullára vedd le hogy elküldje alvoba a procimagot ha nem kell....
-
micafighter
nagyúr
Van sok rejtett power management beállítás, amit alapból nem látsz. chros_#7576 hsz-ét még olvasd el. A rejtett beállításokat meg tudod nézni pl az ott ajánlott PowerSettingsExplorer programmal.
-
-
hokuszpk
nagyúr
"mindenki másnak: szerintetek direkt csinálja, vagy mi baja van?
"
hat nemtom, eddig nem volt itt aktiv a tag.
"HyperX 16GB Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/16
ezek akkor single rank ramok gondolom"azt nemtom single vagy sem; ellenben tapasztalat szerint a Predator szokik menni legalabb 1 lepcsovel a rairt ertek alatt, szoval 2933 - 3000 korul biztos. De lehet a 3200 is poc-roff lesz.
-
Úgy emlékszem ezt is eljátszottam meg mielőtt vissza küldtem, de azért holnap megcsinálom megint. Teljesen áramtalanítva legyen az egész folyamat alatt a gép ugye?
Azt is olvastam, hogy régebbi bios verzió felrakas is érhet egy próbát. Annak van bármi esélye? Mert akkor vissza teszem a kicsi procit a cmos reset után, ha nem meglepő módon nem használna és letöltők egy másik biost. -
Vakuval bele tudok nézni, ha tudnam mit kerssek és van alapja a feltételezésnek mivel én sem tudom, hogy egyenlő e a lábak száma, de már csak holnap, mert ha most neki állok lenne balhé bármilyen fontos is nekem.
Az átmeneti proci egyébként egy A6-E9500
Szerk.: Utána néztem és ugyan annyi láb ugyan azon a helyen. 😞
-
Levettem a hűtőt, kivettem a procit, le töröltem és gondolom úgy lett olyan valahogy. Aztán szemmel amit láttam maradékot azon az oldalon szinten le töröltem. Mikroszkóp alatt ami maradt utána pedig ki lett szedve / takarítva fogkefe és egyéb eszközök segítségével. De nem hiszem, hogy a foglalatba ment bele, mert amint írtam másik proci tökéletesen megy benne és elvileg a proci is ment másik két lapban.
-
danico
csendes tag
Szovegertes?? mikor azt sem tudod mi az LLC. meg a manualt is lusta vagy elolvasni.
Talan mert nem arra valszoltam . nyilvan a 1006 jobb mint 1002.
ha neked nem jo - 5-10C es 1-200Mhz plusz ,allitsd be a geped ahogy akarod. fel eve olvasom az ASus rog forumot, gondolom ott mar vegig probaltak mindenfele beallitast a Ryzenhez. -
hokuszpk
nagyúr
á ezt egy masik ceg gyartja, gagyi belsonezetes, es csak sima fenysebesseg.
a kulsonezetesre gondoltam.
vagy erre. -
gootibi
csendes tag
Szia!
Csak érdekességnek írtam!
Megvan minden, csütörtökön a tábor tagja lettem félig, mivel csak hétfőn lesz összerakva az új rendszer.
Nekem memóriából egy G.SKILL 16GB Sniper X DDR4 3600MHz CL19 KIT F4 lett rendelve 2700X mellé egy
ASUS PRIME X470-PRO alaplapba. Kíváncsi vagyok már rá mit ad elő
Köszi azért! -
hackeeeee
Jómunkásember
Én most 2933 CL14-en hozom a 3200 CL16 szintjét, nagyjából.
Amíg a kezdetleges bios-okkal ment a ram, addig tudtam mérni, most már nem megy 3200-on, ezért van viszonyítási alapom.
Szóval, számít itt minden, csak nem mindig annyit, mint azt sokan gondolják.
A 6700K-val sokat tesztelgettem ezt annó, 3200-3600 között, azonos, és eltérő időzítésekkel (XMP, illetve annál feszesebb) játékok alatt volt minimális, 1-2% különbség, plusz bizonyos benchmarkokban, és nagyjából ennyi. Laikus felhasználó nagyjából semmit sem vesz észre.
-
micafighter
nagyúr
BIOS/ADVANCED/AMD CBS: Global C-states control -> enabled
Ezzel alacsony terhelésnél jó lesz a fogyasztás is, szorzós tuningnal is
BIOS/AI TWEAKER:
Itt keresd meg az LLC-t (load line calibration), ez nekem a még egy további almenuben van az AI TWEAKERen belul, nem ugrik be így fejből a neve de meg fogod találni. Szóval LLC, ezt állíthatod 5osre, ez segít majd abban, hogy ingadozó terhelésnél is stabilan tartsa a processzor a manuálisan állított feszültséget, vagyis stabilabb lesz majd a szorzós tuning.
Ezután keresd meg a szorzót, állítsd manualra, értéknek 41 legyen (tehát 4100 MHz)
Keresd meg a CPU vcore-t, rakd manualra, értéknek 1,375
Ezt kb minden 2600 tudja. Avx-es IBTre keress rá itt a topikban, és azzal futtass egy very high tesztet, mellette mehet hwinfo és nézed a hofokokat. Stabilitást szoktunk ezzel tesztelni mert elég jól megporgeti a procit meg a memóriát (ibt very high és max) is, az AVXes verzió kell kifejezetten.
Ha lefut az IBT very high hiba nélkül, akkor lehet tovább tuningolni. Emelj az órajelen amíg elégedett nem vagy, a feszültséggel 1,45 fölé nem érdemes menni.
A legtöbb, amit így elérhetsz az kb 4250MHz @1,45V, de ez függ a Silicon lotterytol is, ugyhogy nem biztos hogy eddig el tudsz menni, de kb ez a max amit el tudsz érni szobahőmérsékleten.
-
danico
csendes tag
HWinfo -val nincs semmi gond. tedd fel a legutobbit, epp most friisult par napja.
Nekem X370-es Asusom van. csinalsz egy Cinebench tesztett es ha 1-2 mag elri a 3,9GHz-et vagy akorul akkor jol muxik. Mondjuk nalam is csak 3960-ig megy de prime alatt eleri a 4,25-ot ishttps://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-5-2600,5625.html
-
micafighter
nagyúr
Hwinfo-t hasznalunk a legtöbben itt CPu, GPU és egyéb adatok/hőfokok mérésére, panasz nem nagyon szokott lenni. Annyi volt egyszer nálam hogy nagyon lassan és nehezen akart betölteni a hwinfo mindig, de a Gigabyte alaplap utility programjai voltak hibásak, miután letöröltem őket, ment rendesen a hwinfo.
Anno nekem AI Suite okozott random fagyásokat még Intel platformon, mindenesetre ha anomáliákat tapasztal az ember, akkor elsők között az ilyen utility programokra érdemes gyanakodni, sokan itt óva is intenek a használatuktol, joggal.
Persze ha nincs gond akkor használd nyugodtan
-
Tyrel
őstag
Mert már meg lett mondva, csak nem figyelsz.
Nincs olyan opció hogy XFR, az XFR az a Zen architektúra dinamikus órajel szabályzó tulajdonsága, ugyan az mint intelnél a Turbo, csak kicsit több paraméterből / több lépcsőben dolgozik.
Ha Auto-n van a CPU szorzó (és többnyire a fesz. is) akkor van XFR, az hogy felmegy neked 3,9GHz-ig a 3,4GHz-es processzorod, az az XFR.Ugyan ezt szokták PB-nek is nevezni de az kb. marketing bullshit, szerintem felejtsd el, nincs olyan hogy PB, ill. PB = XFR.
A PBO pedig csak egy XFR működését befolyásoló kapcsoló, ami megengedi neki hogy - az általa ismert - határon járassa a processzort. Feljebb emeli a maximális szorzó és a maximális feszültség korlátot amit az XFR-nek be szabad állítania, gyakorlatilag egy aggresszívebb paraméterezés. Ez az X nélküli processzoroknál nincs megengedve.
A PBO bekapcsolása már önmagában tuningnak számít, pl. hajlamos ilyen 1,45V feletti feszültségeket is adni a processzornak. Jellemzően ügyetlenebb mint a manuális tuning, mert nagyon biztosra akar menni a stabilitást illetően... negatív VID Offset-el lehet rajta segíteni, de ennek lehetősége/sikeressége már BIOS függő... -
-
-
Thrawn
félisten
TPU -> ASUS-féle automata fesz/freki/mittoménmi állító opció. Google sok hasznosságot mutat neked róla, de ha nem érsz rá olvasgatni akkor kapcsold ki és ne piszkáld többet. Főleg akkor ha egyébként manuálisan állítgatsz BIOS-ban.
-
Archttila
veterán
Sajnos pechemre a kiszemelt deszka felugrott egy hetest de nem sírok mert a procira lenne most kuponom szóval kb majdnem ott vagyok...
és már most állíthatom hogy igazak a hírek sokkal "smooth"-abban futnak a játékok amd alatt
tehát nincs laggolás, micro stuttering stbEzt már az első genes prociknál is írták, csak akkor még féltem váltani.
Milyen felbontáson tolod?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- TCL LCD és LED TV-k
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Suzuki topik
- Musk feloszlatta a Tesla Dojo szuperszámítógépes részlegét
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3049, 94% Akkumulátor
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- AKCIÓ! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (2) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest