- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- iPhone topik
- Kifelé is csukható a Z Flip7?
- One mobilszolgáltatások
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
norbert1998
nagyúr
válasz
#48613632 #16487 üzenetére
Ha jól emlékszem, a procitól számítva a 2. és 4. slotban vannak a hűtő miatti helyhiány okán.
VRM hőfokok elvileg jók, 75 foknál nem megy feljebb több órás 12 szálas renderelés után sem. (Cine 20 kategória, név szerint Keyshot)
A tápot sem hinném el. Amikor beraktam a gyintel helyére az ájemdét, egyből jöttek az említett gondok, szóval nem hinném, hogy a táp pont akkor állt volna neki feladni.
hokuszpk: Igen, még mikor kiadta az MSI 3000-es rizsákhoz való BIOS-t, akkor feltettem a legfrissebb, általuk ajánlottat. (Az nem a 3000-es rizsás volt, hanem az előtte lévő. Úgy fogalmaztak, hogy ha nem szükséges feltétlenül, akkor azt ne tegyem fel.)
De azért frissítettem BIOS-t, mert nem volt jó, és frissítés után sem javult. Ugyanez igaz a Radeon driverre. Március környékivel sem volt jó. Frissítettem, még mindig nem jó.Mindenesetre, VGA driver-től elég ritka hiba, hogy az egész gép kifagy úgy, hogy eldobja az USB eszközöket, hogy még a bill. háttérvilágítás is eltűnt, ami az alap +5V-ról működik. (Olcsó butabillentyűzet)
-
norbert1998
nagyúr
2133-on mennek a ramok most, alap beállításon minden téren.
a 3000Mhz beáll. nem viszi semelyik
Nekem bootolt 3200-vel is, sőt, benchmarkokat is tudtam futtatni. De valójában még 2866-al sem stabil teljesen, játékból kidobálás és egyebek.BIOS is legfrissebb.
Szóval egyszerűen nem értem, mi az oka az összeomlásoknak. Annyira tuningmentes a gép, amennyire csak lehet, és mégis
-
norbert1998
nagyúr
Ej, még mindig nem az igazi ez a valami
Friss Win, alap BIOS beállítások, és folyamatosan omlik össze az AMD driver, WattMan hibán, gép bekapcsolásnál, és hasonlók. A 2500K-val pontosan ugyenezen körülményekkor semmi fagyás nem volt.
Aztán, pl. Far Cry 5: 2866-os RAM-mal, és fölötte is, nem hajlandó inudlni, mert instant kidob. (Azok a stickek, amik másnak vígan mennek 3000-3200-at
)
Ugyhogy most a RAM-ok alapon vannak egyelőre, 2133-on vagy mennyin.
Most pl. fogta magát, játék közben fekete képernyő, monitor alvó módba lépett, és a PC az összes USB eszköztől megvonta az áramot, elsötétült minden, de a gép nem kapcsolt ki.
390X
2600, B450M Gaming Plus
G.Skill Aegis CL16 3200 (MFR)
1903 Win, hónapok óta mindig a legfrissebb Radeon driverMi kínja van ennek a masinériának? Mit keressek?
-
norbert1998
nagyúr
Na, akkor ahogy a hozzászólásom környékén tárgyaltuk, játszottam az LLC-vel és a Vsoc-cal is.
A VID és a core voltage közötti különbség, valamint a voltage drop is közel 0.1V, ami azért szerintem nagyon gáz. Ennél kisebbre nem tudom csökkenteni a mértékét. Itt akkor a lap lesz a gyenge láncszem, igaz? Gondolom ez így nagyon nem rendeltetés-szerű. Gariba vissza tudom küldeni?
Minimális terheléssel, 1.402V körül jár a VCore, terhelésen 1.331 és 1.322 között mozog, míg a HWInfo másik ablakában meg 1.4 környékét irogatja az aktuálisnak a CPU-ban. -
norbert1998
nagyúr
Helyzetjelentés:
Azért még játszanom kell az LLC-vel, vagy foscsuzli az alaplap. Vagy mindkettő.
1.36V beállítva, tök stabil "terheletlenül", hetek óta fagyás nélkül ment így, terhelés ON, 1.32 lesz belőle és fagyás nemsokkal később.
1.3825V beállítva, 50 frame-et kirenderel, fagyás. (kb 2 perc/frame 126 sample-lel.)
1.4V-on van a setting most, már a 141. frame-nél tartunk, a Core Voltage 1.350V, a VCore 1.432V.
Idle-ben a Core Voltage is felmegy 1.42 környékére...A SoC volt 0.944; VRM masszívan 78-79 fok között mocorgik, proci full-on házhűtéssel 83 fokon átlagol, max 84.3 eddig.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
BerserkGuts #12588 üzenetére
Jól látom, 4.6-ig Boostolt a csávónak a cucc?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Beretvás #12548 üzenetére
4 GHz-en atomstabil terhelésen is. 4.1-en meg jóval több feszkón sem. Miért nem értel, kolléga?
Korcsi:
Igen. Benyomom a feszt Ryzen Masterba (munka mód) és nem változik semmit sem apply után.
CB20 stabil 4 GHz-en olyan 1.36-1.37V körül. 1.37 már biztos az.Albigator:
Akkor félre értettem a dolgokat korábban
Visszaolvasva úgy emlékeztem, hogy a procival hisztizik a Vsoc. -
norbert1998
nagyúr
No, megnéztem a Ryzn mastert, de szomorúan kellett tapasztaljam, hogy semmit se ér. Sőt. VCore-t nem is tudom állítani. Egyszerűen nem veszi fel az értékeket.
Játszottam BIOS-ból a Vsoc és Vcore-ral...
1.375-ön is bootol a 4.1, de akármit csinálok, kifagy a CB alatt. És ugyanez igaz, ha lépcsőzetesen megindultam fesszel felfeleé. A procit 1.37 és 1.5, a Vsoc-ot 0.9 és 1.2 között nézegettem, de semmi sem változott. Szerintem nem a proci a ludas, abból kiindulva, hogy 1.37-en is stabil a 4.1, amíg nem kap nagyobb terhelést, és hogy nem változik ez meg még jóval több feszkóra sem. Jellemően 80 fok körül áll be a rendszer, de 4 GHz és alatta viszont semmi baja a 80 fokkal. Mi lehet akkor nálam a palack nyaka?
A SOC is 57 fok körül marad HWInfo szerint, és kézre se meleg. -
norbert1998
nagyúr
válasz
BerserkGuts #12503 üzenetére
Ehhez kellene BFV, meg egyáltalán hajlam az online játékra
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Dragon3000 #12497 üzenetére
A hőn emlegetett G.Skill Aegis csoda aprópénzért. 2933 CL14-15-15-15-valami (
)
Azzal tud 71.1-et.
3200 CL16-18-18-18-38-on volt 67.7, de legtöbbször be se kapcsolt azzal, amíg össze nem legózott magának egy beállítást, amivel igen. De nemsokára jött a kékhalál. 3066-on és 3000-en még ki-ki dobáltak a játékok, böngészőoldalak omlottak össze, hiába lazítottam az időzítéseken, stb, 1.45V-on sem volt stabil. Ez a 2933 pedig még 1.35-ön is stabil, ilyen feszesebbforma időzítésekkel. -
norbert1998
nagyúr
Na nézegettem, mi a szitu a különöző beállításokkal a RAM-mal, de a 3066 instabil volt, a 3200 kékhalált kapott, a 3000 még teszt alatt van.
Melyik jobb? A bal oldali xmp vagy a jobb oldali ryzen memory config kalkulátoros?
A jobb oldaliak jellemzően gyorsabbak adatátvitel szempontjából, de időzítésben elmadarnak. Melyik ér többet?A bal oldali oszlopból a 3200-as mérés instabilnak minősült sajnos.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
csiga8 #12236 üzenetére
Az enyém kb 3-4 éve lett összelegózva hardverapro-ról, 4.7 volt a daily órajel, azt a mai napig hozza, 1.28V körül. Azonosan fullos grafikán a 2500K 80+ fokos volt, konstans 80% feletti terheléssel AC Origins alatt, a 2600 pedig olyan 30-40% körül alibizik, a VGA terhelés sokkal egyenletesebb, és nem megy 60 fok fölé a proci. Szóval mondhatni, hogy érezhető a változás. Egy 390X-et hajt most. Még nem győződtem meg teljesen, hogy megérte (és még vissza is küldhetem a rizsát), de talán azért de. A 3000-es széria emberi árra úgyse megy szeptember előtt.
-
norbert1998
nagyúr
No, megnézegettem, de ez a rpcoi az istennek sem akar stabil lenni 4 géza felett.
Játszottam a vcore-ral, a vsoc-cal, visszavettem a ramokból, cnq-ból, pstate-et piszkáltam... Annyira képes, hogy 1.5 volton lemegy fagyogatva a cb15 4.1 gézán. A 4 GHz meg 1.375V-on stabil.
Szóval akkor ha nincs más tipp, akkor ennyi volt a vége azt hiszem -
norbert1998
nagyúr
válasz
Johni5 #11894 üzenetére
Köszönöm a tippeket
Az a fura, hogy ha offset-tel tolom a Vsoc-ot,akkor 1.08 a legkisebb feszültség, amit be tudok állítani, de gondolom nem baj, ha override-dal fixet állítok be.
Meg az a fura, hogy a korábbi beállításokon IBT alatt nem fagyott ki, cb20 alatt meg igen.
No akkor a következő cél, hogy a Vsoc-cal megy-e feljebb az órajel -
norbert1998
nagyúr
válasz
Johni5 #11859 üzenetére
Köszönöm szépen. A feszkón kívül mindent megevett a RAM, a de az 1.42 alá nem megy ezekkel a beállításokkal. AIDA64 memória tesztről volt egy képem, de valami bejelentkezési korrupció történt a sok kékhalál miatt, és a visszaállításkor az eltűnt
Ezt tudtam összeollózni a régi, már feltöltöttből. A legjobb késleltetés ezzel a beállítással volt, egy windows feature update-el később, 67.7 ns -
norbert1998
nagyúr
válasz
Hegyirabló #11890 üzenetére
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Johni5 #11869 üzenetére
Az a röhej, hogy csak CB20 alatt. IBT stabil volt stabil 92 fokon, bár csak egy menetet vártam végig, ott már elérte a 92 fokot és fel-le ment a hőm pár tizedet. Szóval nem értem. De CB20-nál mindenhogy 4 géza a max, amin lefut, és a Keyshot render is csak 4 gézáig jó, utána fagy, amint eléri a 80 fok környékét. Viszont a SOC-cal nem játszottam. IBT alatt 1.144-en ment.
-
norbert1998
nagyúr
A VSOC miatt fagyhat meg 80 fok felett gyakran a gép? Ezzel nem vagyok egyeddül, elvileg ViZion 1xxx-es gépe ugyanezt csinálja. 80 fok felett jó eséllyel megfagy.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
subaruwrc #11857 üzenetére
Elvileg az auto 1.1 környékére dobja be, de akkor játszok azzal is majd
Ez most stabilnak tűnik, szóval egyelőre mentem az öt szabad profil egyikébeAz a baj, hogy nem tudom nagyon hűteni a procit ekkora terhelés és órajelek mellett. Lehet nem nyomja eléggé a kókányolt hűtő, de szerintem egyszerűen kevés a hűtő. Falból 240W CB20 alatt.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Johni5 #11853 üzenetére
No, megpróbáltam emelni a feszkón, de elég érdekes anomáliába jutottam
Auto feszen és 1.37-en egyaránt poszt pipa, bootoláskor kékhalál a 3200 XMP auto időzítéssel
1.4-es feszen ugyanez a felállás posztig sem jut, 3. próba után a BIOS resetre fut.
1.43-ason dettó
1.48-on ugyanez bootol 3200 CL16-22-22-22-72-n, amit az auto időzítés legózott össze.
Meg egyszer 1.4 és 1.5 között sikerült neki 16-32-32-32-72 körülin is. Ezt én nem értem. De manuálisba meg jó neki a 16-18-18-38 -
norbert1998
nagyúr
válasz
#50433536 #11839 üzenetére
Úgy tudom, 2666 felett minden tuningnak számít AMD-nél, így nincs rá garancia, hogy menni fog. Ha nem megy, akkor nem megy. Nekem 3000-es Aegis van, megy 3200-on, de néha kéken meghal. Meg 3000-en is. 2933-on viszont nagyon stabil. Majd még játszok vele, de egyelőre más dolgaim vannak.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
micafighter #11786 üzenetére
igazabol ezért nem vettem anno k-s intel procit...
Ha ezt a gyári hűtő/nem gyári hűtő + xxxx vs xxxxK difire érted, akkor megérthető. Egyébként viszont az én vallásom szerint csak a K-s. Bár kérdés, hogy milyen minőségben kapja az ember a procit. Nekem csak a 2500K van tapasztalatnak, abból volt, ami nem ment el 4.4-et se jól hűtve, és olyan is, amelyik 5.1-5.2-t is elmegy egy játékvízzel. Nekem az utóbbi volt, csak a játékvíz helyett egy 10k-s torony.Ahogy itt is azt érzem, hogy az X-nek csak akkor van létjogosultsága, ah az ember nem akar tuningolni. Attól tekintsünk el, hogy az X-es maybe jobban húzható.
Én csak azt akarom, hogy egyszHálban erősödjön a cég, mert régebben is pont emiatt bukott el.
-
norbert1998
nagyúr
Ahogy ígértem, itt vannak a képek meg a sztorija. Ez most kopizott
A Thermalright Macho 120 nem egy mai cooler. Nincs is hozzá AM4 lefogato. De ez nekem nem okozhat akadályt. Csak az hogy nem tudok egyenesen flexxelni, mert épp olyan kabát volt rajtam ami nem bírta, ha értelmes pózban állok...
Igen ám, de a gyári lefogato olyan kemény volt, hogy minden pontozó eltört volna rajta, a gyorsacél központ fúró meg kigombolyodott rajta
Szóval egy jóval "puhabb" anyagot próbáltam meg, fűrész lap alapot. Azt egész jól vitte a gyorsacél fúró, akár egy teljes 3-as furatot képes volt kibírni egy elezessel, a kettes "lemezben". Csak hogy nincs minden méretből gyorsacél, így gyakran szénacél fúrót kellett alkalmazni. Na az brutális volt. 5 perc furkalas és vagy 3 élezés volt a 3->3.5 átmérő bővítés 1-1 furatnalÉs utána még ki kellett bővítsem négyesre is
Végül elkészült azért. Kicsit csálé meg minden, de a feladatát maximálisan ellátja -
norbert1998
nagyúr
válasz
hokuszpk #11622 üzenetére
Ejnye... Nem trollkodni akarok, meg ilyenek, de azért ez fáj. Nem zavar, de a tudat fáj. Szemét gyintelen ez legalább működött, vagyishát azon minden is működött. A Sandy egy veszett jó platform volt, csak azóta hátrafelé mennek azok a tulkok(, szerencsénkre, de azért van mit fejleszteni ezen az oldalon). Hiába cibáltam 4.7-re, 5.0-ra, akkor is lement 0.9V-ra meg 2.6 Ghz környékére idle közben.
písz
-
norbert1998
nagyúr
Lehet, hogy láma kérdés, de nem igazán akarja működni magát a dolog
Melyik LLC profil jó a nekem, ha azt akarom, hogy idle-n ne 1.37V-on menjen a proci? Vagy ez is olyan, mint az órajel? Hogy ha manuálba fel van tuningolva a szorzó 40-re, akkor nem is megy le, ha énekelek neki se?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
micafighter #11546 üzenetére
Én is arra gondoltam, csak nem úgy rémlik/remlett,hogy ő nem beszélt a hutorol. Mindenesetre rá kérdeztem és ennyi
-
norbert1998
nagyúr
válasz
zolee1984 #11449 üzenetére
Most fagyott. Bedobtam az egyik alkatrészről képrendert, és szinte egyből befagyott. Ez volt 1.3625-ön. Aztán megnéztem, 1.3750V-on viszont már jó volt a 4 Ghz-es render hosszabb időre. Így viszont nem fagyogat és nem is írja ki.
Persze fagyás után egyből jött a Wattman hiszti. Szóval megpróbálom törölni a Radeon settings-et.
-
norbert1998
nagyúr
Amúgy néhanéha irogat ilyet, hogy wattman váratlan rendszer problémát észlelt és alapállásba állt. Ezmiez?
Amúgy nem vártam tőle sokat CAD-ben, mert az egy szálon dolgozik, de mikor egy komplett hengerfejen visszagörgetek a kiindulási "vastégláig", majd újracsináltatom vele az összes munkát, amit addig csináltam.... Ott mondjuk egy bő 3-4-szeres szorzó van sebességben a Sandy-hez képest
-
norbert1998
nagyúr
No, elvileg végeztem a teszteléssel benchmarkok terén, de van egy kis sejtésem, hogy az alaplap is gyenge. Illetve hogy valóban az nem bírja. Nem meleg, 60-65 fok között tetőzik elvileg, fogásra se tűzforró a VRM, de mégsem jó. A 4 GHz-nek is irreálisan magas feszkó kell szerintem, 4.1 meg már mindenhogy IS megfagy.
Tehát vagy a proci nagyon antituning(bár nem hiszem, hogy erről lennee szó, mivel pl a CB20 végén áll be a rendszer; valamint néha 4.0-n is beáll 1-2 másodpercre a CB15, és mégis bootol 4.2-n is), vagy az alaplap.
Szerintetek akkor megpróbáljak egy combosabb lapot inkább? Igaz, mondták, hogy ne sajnáljam a B450 Tomahawk-ra a pénzt, de kockáztattam a B450M GP-re. Amúgy erre mondtam xatos kollégának, hogy fillérb@szó
-
norbert1998
nagyúr
válasz
xatos3 #11403 üzenetére
A döntés jóságát majd én eldöntöm
Viccet félretéve:
Azért nem lett X-es, mert ezer helyen el van mondva, hogy ha tuningolva lesz, akkor semmit se számít, hogy XMP-s vagy nem (~).
A RAM nem hiszem, hogy sokat számít abban, hogy nem bírja a proci/lap.Az meg azé' nehogymá', hogy egy 65W-os kis 2600-at nem tud tuningolni ez... Nem egy 2800X-et tettem bele
Szóval ajánlom, hogy jó legyen.
Most CB20 lement 3.9-en, a Macho-val, 71 fokig ment a hőmérséklet és ott stagnált.
Egyszálon amúgy kicsit még a 2500K alatt van, majd még idomítom kicsit. Csak a többszálas erejét nem érzem még. Még tesztelek, ne akadj ki
(#11409) hokuszpk Rendben, megpróbálom
Otto:
Nálam ilyet még nem produkált, pedig pár éve már megvan. Amíg megy és nem túl gyenge/nincs 100-on kihasználva sose (max bench alatt-olyankor volt már a teljes rendszer 500W felett, monitorral), addig nem cserélem. -
norbert1998
nagyúr
Mindjárt, kollégák, most a Macho lefogato készül. Csak hát egy hangyabokanyit rohadt kemény ez az anyag
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Johni5 #11397 üzenetére
Raider 550, és nem eszi meg a tápot. A vga-t nem húzom.
Falból mindenestől volt játék közben ~350-400W 2500K 4.7; 390X 1070 mhz-en.Azért erőltetem gyári hűtővel, mert ki akarom deríteni, megérte-e a váltás. Az meg tuning nélkül nem megy, és csak 2 hetem van játszani, mielőtt vissza küldöm. Új hűtőt meg nem fogok venni, ha ott a Macho, amit csak rá kell műteni, és ezt délután meg is teszem.
Szerintem a memória nem okoz gondot, abból bőven vettem vissza és úgy is fagyott. 3.9-> 1.2V, 70 fokon instant fagyás. Szerintem szar a VRM.
A lap meg ajánlott lap volt az alaplapos topikban.
Majd délután még játszok vele.
-
norbert1998
nagyúr
Fsp raider 550 a táp neve, nem hexa
-
norbert1998
nagyúr
HWInfo szerint megjön a terhelés, és 0.05 V-ot esik a feszültség.
Pl Idle 1.369, Load 1.312. És a VRM épp csak langyos, progi szerint max 50-ig ment el -
norbert1998
nagyúr
válasz
norbert1998 #11379 üzenetére
1.25, 3,9 ghz, 66 fokon megfagy.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
SECTORnooB #11369 üzenetére
Kerestem, de nem!
-
norbert1998
nagyúr
Értem.
Akkor már csak a rohadt procit kellene belőni.Ennek semmi se jó. Hol 106 fokra felmegy gyári hűtő 4GHz (msi ab szerint. Alaplap szerint jó a hőfok)
Hol nem, de akkor meg mindenféle kék halál. A vrm nem forró, feszko van, oszt mégse jórender közbe megfagy az egész gép
Meg mondjuk arról volt szó, hogy van llc ebben a kramanc lapban, ehhez képest van offset, ami pont semmire nem jó, fix, meg auto...
Arról nem is beszélve, hogy fix 4 GHz-en pörgeti a processzort, akármit is csinálok
nem megy le 0.9, 3.3 stb, idle közben. Csak ha auto marad az órajel.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
xatos3 #11353 üzenetére
Akkor nem bantom
Bár kaptam két kék halált egymás után, más más hibakoddal. Nyilván a ram miatt
Viszont magyarazhatszEgyébként bios update is elég sok teljesítményt hozott pluszba
(10.18->01.28)
*azt rosszul mondtam. A kit 3000-es, és én használom 3200-on. Remélhetőleg
-
norbert1998
nagyúr
Üdv!
Csatlakozom a csapathoz, ha szabad lesz
Ma dobtam össze a masinát, a következőkből állt össze:
R5 2600
G.Skill Aegis 3200 MHz 16GB kit
MSI B450M Gaming Plus
Van egy Thermalright Macho 120-as hűtőm, azt még megpróbálom ráműteni azértSapphire Tri-X 390X
FSP Hexa 550W (Bronz verzió)
Most épp az XMP-vel küzdök. Jó laza időzítéssel megy 3200-on a RAM, de még egy kicsit próbálok feszesíteni rajta
Egyelőre 16-18-18-38Igen xatos, voltam olya fillérb@szó, hogy ezt vegyem meg
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos cigaretta 🔞
- Filmvilág
- Battlefield 6
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Goddess of Victory:Nikke
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Autós topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3032, 100% Akkumulátor
- Dell 7400 Intel Core i7-8665U
- Szinte új! 3 Hónapos! Playstation 5 Slim Disc (Lemezes) Kiadás! Garancia: 2027.05.15
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest