- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
válasz
wwenigma #17722 üzenetére
Gyorsan rákeresve, 1 szálas terhelésnél az 1,425v-os érték még oké, de minden magnál 1,33v fölé nem érdemes menni.
A túlfeszelés meg nem CPU és mérnök függő, hanem alaplapé és melyik gyártó, melyik modelje mennyire csinálja. Mert sajnos csinálják. Sőt a kézzel beállított értékre adott modellek még rá is dobnak adott esetben pl 0,005v-ot.
Intel-nél szoktak kiadni dokumentumokat adott generációkra-szériára vonatkozóan részletezve, hogy melyik részen mekkora a minimum maximum és az ajánlott feszültségi érték ami fölé hosszútávon nem érdemes menni.
Érdemes AMD-nél is ilyen után kutakodni aztán az alaplapot meg aszerint beállítani.
De igazán a hűtésen múlik, hogy tudod-e hűteni hogy adott hőmérsékleti tartományt ne érjen el, vagy ne is tanyázzon ott huzamosabb ideig ha te terheled és szükséged van a teljesítményre.
-
weri
senior tag
válasz
wwenigma #17722 üzenetére
Nem gondolom magam okosabbnak, csak szimplan tudom hogy nem azon a feszultsegen kell mennie. 90 loeros motorbol is lehet sokkal erosebbet csinalni kerdes meddig birja.
A mernok azt szamolja ki mennyit bir ki es nem azt mondja hogy ez igy jo.
Szoval mehet tolem 1.48 akarki procija de az nem az idealis feszultseg amire terveztek. 1.35-1.2 volt kozott lehet egyebkent is a legtobbet kihozni a ezekbol a procikbol. 4Ghz felett durvan meg ugrik a feszultseg igenyuk.Nekem a 2600 1.3-on ment 4ghz-et es 1.42-n 4.1-et. Na az nem erte meg.
Amugy meg igazan lazabbra vehetned a figurat mert eleg agresszivan viselkedsz nem csak itt hanem masik forum topicokban is. Peace! -
-
-
FatCutter
tag
válasz
wwenigma #17279 üzenetére
Ha polkorrektnek kell lennem, akkor az ürülék köznépi kifejezése helyett inkább az "egy nagy lófurulyát" fogom használni.
"Milyen oprendszer/ milyen driver verzó?" - MSI B450M PRO-VDH, R5 2400G@3,9GHz fixen, 2x8GB G.Skill Aegis 3000/CL16 (3200/CL16-on), Win10Pro 64bit 1903, augusztus eleji legfrissebb AMD chipset driver és BIOS.
A D-SUB kimenet támogatása alapvetően alaplap és BIOS verzió függő. A legeklatánsabb példa az én esetem.
De ez a thread alapvetően el van tévedve, a Ryzen APU-s topikban lenne a helye.
A D-SUB pedig az olyan "öreg monitorok" miatt lényeges, ahol az elektronika már rég tudja a digitális jelet fogadni, csak a gyártók "lófurulyáztak" egy DVI-I és HDMI csatit beforrasztani. pedig nekem megért volna + 10-20 USD-t az ára.
-szerk: egy hiányzó e betű
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
wwenigma #17279 üzenetére
jeni: fentebb irtam hogy hivatalosan nem tamogatja a processzor a VGA kimenetet....
Nem jelent semmit, mert az amd oldalán a 7th Gen A6-8-10-12 modelleknél sem írja, pedig támogatták. Ha meg a windowsban lévő amd driverrel megy, csak a frissebbel nem, akkor vagy hibás a driver ezen része és nem is foglalkoznak vele, vagy tiltva van már.
-
dsbhg
csendes tag
válasz
wwenigma #17079 üzenetére
Közben kiderűlt hogy XMP(Aegis3000mhz) mellett is képes laggolni időnként , abban az easetben ha nő a terhelés. Ez pedig nagyon nem jó pl Jáccok , és közben megy egy stream közvetítés, vagy pubg-ben a nagyobb pályák .
Ha most olvassátok elősször,,(Régen írtam már itt forumon): A gondom a random laggolás , megtorpan a játék.
Akár magas ram frekin is ,A gép: Asrock b450Steel lagend, R5 2600 g,skill aegis3000, Bios, pár hónapos-már3xxx ready.,,
Lehet ezzel valamit kezdeni ?Irtátok még hogy ryzen probléma.Viszont régebben ollvastam olyat is hogy ryzenel lagg mentesebb a játés és simább , mint intelen mégha az fps értékek alacsonyabbak is valamivel.sajna nem érzem eszt. Wint probálltam 1903 build, vagy régebbit is. 1903 semmivel nem jobb pedig az ütemező javúlt benn állítólag. -
direwolf
őstag
válasz
wwenigma #17183 üzenetére
És @AAAgold is.
Látom baromi nehéz megérteni egy egyszerű kérdést, de megpróbálom tőmondatokban:
Ryzen is és FX is alapbeállításon váltja a pstateket programokkal, és az oprendszer által is visszajelezve (ez már összetett mondat, de remélem még lehet követni)
FX akkor is ugyan így működik, ha megváltoztatom a BIOS-ban a frekit és a core feszt.
Ryzen ennek hatására látszólag lockolódik vagy feszültségre, vagy frekire, vagy mindkettőre, de úgy tűnik mégsem, mert a fogyasztási értékekből az látszik, hogy a "háttérben" mégis pstateket állít. (na ez egy többszörösen összetett mondat lett...)
A kérdésem, hogy erre miért van szükség? Mármint, hogy látszólag nem csinálja, de mégis, amikor pontosan ugyan úgy működik, mint alapbeállításokon, ahol meg visszajelez.Én nem látom olyan bonyolultnak ezt a kérdést. Mellesleg van fogalmam a processzorok működéséről, amiket válaszoltok, az nem erre válasz.
-
válasz
wwenigma #17127 üzenetére
Köszi szépen, meg fogom keresni. Egyelőre a memóriát hagytam, a cpu-val szöszmötölnék.
4100-ra kézi feszekkel feltettem, nem volt gond. Aztán megpróbáltam 4200-at, kis extra fesszel (1.3875V), sajnos nem töltött már be a windóz. Visszavettem 4100-ra, de utána már az sem volt stabil, AIDA lelőtte, CineR15-20 is: megállt a kép-nem reagált semmire.
Próbáltam 4000-et auto feszültségen, ott mondjuk végigmentek a tesztek, de cine alatt pl. 76 fokig ment fel a cpu többbmagos terhelésnél. Alapjáraton hagyva mindent, AIDA stressz teszten kb 53 fok a maximum, így a gyári fölé emelt órajelekhez nagyon sok extra feszt jkap a CPU. (1.45-ig is felment, emlékeim szerint).
Most megpróbálok 4100at valahogy stabilra belőni, azaz, ne fagyjon meg a Cine s az AIDA se.
Őszintén nem tudom, a hűtést nem-e rontottam el, mert soha nem szereltem még előtte coolert fel, és a pasztát sem akartam túlzásba vinni. így egyelőre nem tudom, hogy az a 76fok auto-feszen az én saram-e v sem.
jó dolog a kezdőknek, hogy minden új, de egyelőre még barátkozom az MSI UEFI-vel. (s talán abból is frissebbet kellene intéznem . hmm) Szvl elnézést az értetlenkedős-hülye kommentért, igazából xsak az arany közepet keresem hőmérséklet-feszültség-teljesítmény-hangerő tengelyeken.
Memóriát később próbálom majd előbb 3600-ra hozni. Elvileg a CJR-nek tudnia kell(ene) annyit.
-
CirrMee
addikt
válasz
wwenigma #17092 üzenetére
Közben sikerült rájönni valamire: a kretén seggsziklások valamelyik BIOS módosítással kikapták az advanced/cpu menüből a CnQ kapcsolót, szerintem ott kavartak be totálisan a manuális módnak. Gyári manual fotója szerint ott kellene lennie, most meg sehol sem találom...
-
dsbhg
csendes tag
válasz
wwenigma #17075 üzenetére
Igen komolyan kérdezem,mert adott egy rendszer alap beállítása ,ami itt az hogy a ramot belövi 1 ilyen alacsony 2133 mhz-re, egy olyan cpu esetén ami kimondottan mem sávszélesség igényes.Nekem ezzel nincs is bajom , nem annak aki nem ért annyira hozzá , összerakja , és nem jól működik a gép , és fogalma sincs mi van . De ez más tészta,,
Engem az érdekelt volna hogy ez a anomália ,nevezetesen a random, véletlenszerű micro(vagy talán nagyobb is) lagg normális dolog e pl ,2133mhz ram mellett.
Sok helyen olvasom ryzen-nel kapcsoltban ezt a micro laggot,ezért is érdekel
"Kikötöd a kutyát és mér nem szalad a betörő.."
Eddig intelem volt azt köthettem(Ramot!) , attól még szaladt, tehát ujj ,az a platform nekem.
Alaplap asrock 450b steel lagend,, ahogy néztem itt nem lehet IF frekit babrálni,módosítani külön, . inkább általánosságba kérdeztem.Milyen rossz topik ?Tudtommal 2600 -am van
-
-
direwolf
őstag
válasz
wwenigma #16895 üzenetére
Ja, most látom, hogy ezek max értékek. Ez akkor nem azt jelenti, hogy allcore ment ennyit egyszerre. Ez nekem is ilyen alapon. 1-2-3 core néha felmegy 3.9-re ~1,3V-on. De stressteszten csak 3,6-3,7GHzig boostol. Kb. ahogy a designban van.
Én azt szeretném elérni, hogy 3,9-en menjen allcore, alulfeszelve, és idle meg menjen vissza 1,5-re és a feszt is vegye le. Ez így együtt nem akar összejönni. -
asdf74
tag
-
asdf74
tag
válasz
wwenigma #16885 üzenetére
Ok. Mennyi az egészséges kb? + 1- 1.25 ? (Illetve ramok gond nélkül mennek 3200-on 1.36-al. Nem százalékokat akarok nézegetni, csak az érdekelne hogy be akarom lőni atom stabilra és utána 4-5 évig használni. Melyik a jobb hajtani 3200-on vagy felette is akár ha bírja, (mert hogy 4-5 évre tervezem)vagy a 3000-es saját tempóján járatni alulfeszelve?
-
-
fanti
addikt
válasz
wwenigma #16814 üzenetére
Lényeg, hogy az alap 3700X hozza pont azt amit az alap 9900K.
És ugye ne feledjük el azt, hogy tíz éve minden cég Intel architektúrára optimalizált mindent (már persze akik foglalkoztak esetleg komolyabb optimalizációval is egyáltalán).
De még 1-2 év és az AMD kerül előtérbe inkább, mint platform, mint architektúra.És a játékok...?
Ugyan már.....talán a 2080Ti esetében jön ki valami pitiáner különbség néhány játékban 4K-nál kisebb felbontásban, de most komolyan.....ez főszempont? Ha igen, hány embernél az?És ha már itt tartunk....a 9900K 5GHz-en 100%-osan hajtja ki a 2080Ti-t? Biztos hogy nem!
Mindkét gyártó tuningolt csúcsprocesszorai is hagynak benne, ez biztos. -
CzG001
tag
válasz
wwenigma #16708 üzenetére
Hidd el, lesznek akik a lapon fognak spórolni. Meg megveszik a legvacakabb memóriamodulokat és persze mellé az olcsó hulladék ssd-t mert azt hiszik akkor is fasza gépük lesz.
Én 300 ezret költöttem a gépre de intel/nvidia vonalon ez a felhozatal még 150 ezerrel lett volna több.
-
fanti
addikt
válasz
wwenigma #16708 üzenetére
Például én biztosan veszek majd, ha 100K alá bemegy....valamikor....3 év múlva?
A 3900X 105 wattos TDP-vel van, a 3950X sem lesz több 125 wattnál. Jó, igaz hogy ez valójában maximum 150-170 watt is lehet alapon, de teljes terhelésnél, viszont azt még elbírja a lapom VRM-je.Csakazért sem cserélek lapot!!!
-
fanti
addikt
válasz
wwenigma #16699 üzenetére
Csatlakozom!
Én is elégedetten használom a Gigabyte B450 Aorus Pro alaplapomat bő fél éve és nagyon szeretem!
Két M.2-es SSD is van benne, egy 1TB-os Toshiba XG6 megy PCI-E 3.0 4x sebességgel, és egy 1TB-os Samsung PM961-es, ami csak PCI-E 3.0 2x-essel tud menni a lap miatt. Mindkettőn van szép méretes hűtőborda, ami az alaplaphoz járt.
Így buktam is egyből 4db SATA portot, de megmaradt 2db és azokban is van eszköz.A VRM közepes, de az új BIOS szerint megeszi alapon a 3950X-es Ryzent is, ami ugye 16/32-es lesz majd.
Most egy 2700-as Ryzen van benne, amit (mivel a BIOS csak 1.3 voltig engedi) a RyzenMaster programmal nagyon szépen felhúztam allcore 4GHz-re (1.3875 volt), mindezt úgy, hogy ha nem terhelem a processzort, akkor vissza is veszi a frekvenciát és a feszt is szépen. Kell ennél több? Nekem nem!
És ez a legideálisabb is, mert nekem csak a Vegas-hoz kell ez a 4GHz, minden másra bőséggel elég a 2700 alapon! Így csak Vegas előtt betöltöm a 4GHz-es RyzenMaster profilt, alkalmazom és ennyi.
Jó kis alaplap, nagyon megszerettem!!!
-
-
Albigator
őstag
válasz
wwenigma #16665 üzenetére
A minimum feszültségeket nem tudom hogy alakulnak 2600-nál de szerintem benne van hogy idáig is vissza veszi.
Már ha a Core # VID-eket nézed külön külön, nálam a 2600X volt 0.444V is full alapon (RAM 2133 MHz, CPU is auton). Én a CPU Core Volage (SVI 2 TFN) értéket szoktam nézni egyébként.
Gyári hűtővel pedig 3.6 GHz all core teljesen reális Prime alatt. (3.9 GHz az egy magos turbo csak. Persze vkinek jó hűtéssel megy ennyit is all core tudom)
Szerintem ez tényleg alapon van és ehhez képest tényleg szarok a hőfokok. -
MZsoltee
veterán
válasz
wwenigma #16617 üzenetére
A BIOS-ban be tudtam kapcsolni a PBO-t. A szorzóhoz nem nyúltam maradt autón. Offset adtam +0,125-V-ot, így elvileg 1,3V.
Elindítottam az AC Origins-t és levettem a grafot. 3,75 Ghz-nél nem kaptam többet. Max 71 C volt a CPU hőmérséklet.Most csinálok még két kontroll mérést auto fesszel, meg -0,125V-al. Kíváncsi vagyok hogy alakulnak az értékek.
Lehet hogy a csúcsjoz képest nevetésges a 10k-s hűtés, de a 40k-s procihoz képést nem. Nekem fontos az ár/teljesímény arány.
-
arn
félisten
válasz
wwenigma #16363 üzenetére
A memtesztben kimert kulonbseget mas benchekben nem nagyon fogod viszont latni, a pattogosabb rendszer meg placebo
legalabbis olyan elenyeszo az elteres, hogy szemmel az eletben nem veszed eszre.
Jatekokban merheto talan ki a legjobban, de ott is kijelentheto, hogy minden masra erdemesebb kolteni, mint gyorsabb memoriara, jo ar/ertek aranyu felett. Ami talan most a 3200 cl16, v a 3600 cl19.
-
vaakuum
addikt
válasz
wwenigma #16190 üzenetére
Van rá állítva biosban ventiprofil, de nekem is csinálja ezt egyszerű windows asztal esetén is, hogy 2-3 másodpercenként kicsit gyorsabban megpörgeti a ventit. Fülessel nem hallani, vagy ha film megy hangfalon, de mondjuk csendben fórumozás közben dopplerez folyamatosan. Majd kíváncsi leszek a fiam alaplapjában is ezt csinálja-e. Mondjuk az is b350, meg még a márka is ugyan az, de az már itx, lehet van érdemi eltérés a biosban.
-
Puma K
nagyúr
válasz
wwenigma #15673 üzenetére
Várom már ezeket az új procikat nagyon, mert végre adott teljesítményszinteken megint beindul a verseny.
Igaz még nincs semmi konkrét és messze van még az a július 7:
Saját mérés viszonyítási alapként gyorsteszt gyanánt csak Windows alól beállítva:
i7 4790K - 4900MHz - SC: 522 vs 622 :SC - 4600MHz - R7 3700X
A teszt ideje alatt fixen 90%-on forgott mind a 3 fajta ventilátor (darabszám szerint 7db 140 + 1db 120 + 1db 200), a pumpa pedig szintén fixált 60%-os fordulaton.
-
válasz
wwenigma #15649 üzenetére
Nagyon orulok, hogy a techspotos irast betetted. Mert, ott biza van egy bekezdes a DeepCool Gammaxx200T-rol, ami gombokba kerul. No, ezert nem tartom ordognek valonak pl. a ryzen2600-hoz v 2400g-hez adott Wraith Stealth cserejet. Mert mar nagyonolcson kapni jobbat.
Jol nez ki a Prism
Es kulon koszonet, hogy irtal az alaplap-VRM hutesrol is, mert, egyes lapoknal az nagyon fontos a jo OC-hez. jo ezeket is figyelembe venni.
-
-
burriebonz
tag
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
wwenigma #14728 üzenetére
Gigabyte B450 Aorus M alaplap, F40-es BIOS-hoz érkezett kiegészítés, egy EC firmware update az ITE IT8733-hoz.
F40 10.05MB 2019/05/16
Update new AGESA for 3rd Gen AMD Ryzen™ CPU full support
Note:
1. If you are using Q-Flash Utility to update BIOS, make sure you have updated BIOS to F32 before F40
2. Before update BIOS to F40, you have to install EC FW Update Tool (B19.0517.1) to avoid 4DIMM DDR compatibility on 3rd Gen AMD Ryzen™ CPUUtility-k között van. Lényeg hogy ez a ventillátor vezérlő ha jol olvastam. Mielott felrakod - és nem akarsz utána még egy bios kort futni - legyen egy pendrive-on az F32 és az F40-es BIOS is, mert frissites utan visszaáll a recovery F1-es BIOS a lapon! Azert kell a leiras szerint mert a 3000es Ryzeneknél problémát okozhat a régi EC firmware.
Ez után mehet fel az F32 majd erre ujrainditas utan az F40. Aztán meg egy meglepi is van benne.
mod: meg a windows energiagazdálkodást is szétcseszte valami, nem elek hogy teljesitmenycentrikusra ment át de a kiegyensulyozott séma alapértelmezései is elmentek.
Bár windows update-et is ma tartottam szoval szvsz ez ahhoz kötheto.
-
sb
veterán
válasz
wwenigma #14471 üzenetére
Anno volt erre teszt, még Zen1-el. Igaz ott SR-DR felállásban.
Azóta az erre való érzékenység ugyan megszűnt a Zen+-nál de érdemi módosulást nem láttam egy tesztben sem. Néha felmerül itt a topicban, de továbbra sincs sok érdemi, konkrét mérés.Nyilván 2666 után még gyorsul, nem azt mondom, hogy nem, kb. 3200-ig. De már ott sem annyira meggyőző a különbség.
Szerencsére árban kb. tök mindegy a 2666 vs 3000-3200 így ez már nem téma. De felette szvsz inkább a szubjektív ajánlás helyes, nem a racionális különbségre hivatkozás. Utóbbi nem nagyon van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Kihagyhatatlan ajánlat vadonatúj Ryzen 7 5800x processzorainkra! 0% THM-re is!
- Bezámítás! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest