- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Magisk
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fejesg2
senior tag
Nekem a 2700 Brocken 2-vel, jól szellőző házban (adatlapomon), játékokat futtatva huzamosabb idő elteltével is max 43 fokos a processzor. Én ezzel elégedett vagyok, pedig nem feszeltem alul, csak a VGA-t. Így akkor igazából te is elégedett lehetsz, hiszen csak a ház végett van a relatíve magasabb hőmérséklet.
-
Dragon3000
nagyúr
Az i5 3470-em megfeküdt a 4k hevc filmek esetében, a 2600 elbírt vele, ha be volt fogva az rx480, akkor a vga 30-40%-on tekert a cpu meg 1-2%-on. Most 1060 6GB és 2700am van, ezzel a vga 20%-on a cpu 2%-on megy 4k hevc lejátszás közben. A 200ge is elég szépen vitte ezeket, ahogy írtad is, csak nálam kisebb terhelés mellett is elvolt, gondolom a 3400on járatott ramok miatt.
-
kovsol
titán
Nekem a 2700X+GTX970 simán lejátsza a 4k 50fps h265 felvételt. 25% GPU és 25% CPU használattal. Szóval a GPU valamit biztos segít a lejátszásnál is.
Davinci resolve 16 studióban szoktam videót szerkeszteni, és a GTX970 tud h264 és h265 -t is hardveresen encodolni is jóval gyorsabban, mintha 2700X -ra bíznám rá.
-
Paxker315
veterán
Oke. Megértem azon megközelítést is. Szoktam is két giga lapot ajánlani, mert az árukért cserébe teljesen rendben vannak (S2H, DS3H, ezeket jó ár:érték arányúnak tartom). Az AorusM kicsit mostohagyerek, nem látom, miben jobb az előbbit párostól, de cserébe árban kedvezőtlenebb.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Az mondjuk nem rossz. Bár az tényleg feltűnt nekem is, hogyha nincs boost, onnantól 10 fokkal hűvösebb a proci, és megáll 80-90w körül rB alatt, játékos eredmények pedig még viccesebbek. Pont ez miatt gondolkodom azon, hogy ki kellene lőni a boost-ot nálam is, és szépen csendben ellesz a gép... Nekem 3500 pont körül csinál boost nélkü, boost-tal pedig 3700-3800.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hehehe...
Noh, felkerült rá az X52, maxon járatott pumpával -100mV offset, boost-tal megáll 70 foknál.. Úgy, hogy a ventikhez még nem nyúltam.. Kezdésnek ez 10 fokkal jobb, ami nem rossz..
Pushpullba tettem, max rpm-en nem nagyon van hangja a pumpának, nem rossz. Kicsit küzdöttem vele mire feltettem, de sikerült...
-
Chaser
legenda
jól látod, 2 magnál, meg esetleg 4-nél , másik topikban nemrég ezt matekoztuk ki, azoknál igen - meg a játáko kb max 5%-nál 6 mag fölött is i - , de nem azért volt a ht/smt mert jajdenagyon' szeretnek minket a gyártók, hanem azért mert nem volt valós mag több, illetve csilliókért, de annak meg vége
a ht/smt egyébként is csak úgy tud működni ha nincs maxra terhelve az összes mag, kb azokon "élősködik", viszont mivel a magok száma megnőtt, sok játék nem tud ezzel mit kezdeni , és/vagy a win, ht-ra oszt olyan dolgot amit fizikai magra kellene
szóval én azt mondom részemről inkább adjanak 10 fizikai magot, mint 8mag/16 szálat ugyanannyi pénzért..persze ha megoldható ( : zen 2xxx amd esetében kb mindegy, mert smt nélkül sem lenne ennél olcsóbb, de egyébként 1ft felárat nem fizetnék ht/smt-ért ha választhatok -
Paxker315
veterán
Engem konkrétan a 9100f vs 1600af teszt meglepett: [link]
Azt hittem, a 4c4t, de erős 1magos-1szálas teljesítmény játékokban ütni fogja a 6c12t 1600AF-t, de, nem igazán ez a helyzet. És 2-3 évre előre tervezve ez a különbség "feltehetőleg" csak nőni fog.
Paff. Hogy is volt az a 1600 vs. 7600k revizitkor? [link]
-
hackeeeee
Jómunkásember
Lehet, hogy "főverziót" már nem tudsz lefelé váltani. Ez most bután hangzik, de úgy gondoltam, hogy 1->2 után már nem megy a 2.->1. Ezt nem tudom.
Ha valami nem lesz kerek a 3.5-tel, akkor megpróbálok lemenni 3.4-re, mert ugye az az utolsó Zen+ bios, azóta már Zen2, meglátjuk.
Az elméletileg ugye azért van, hogyha régi parancssoros módszerrel csinálnád, de szerintem onnan sem menne fel. Sőt nem tudom, hogy a felhasználók egyáltalán hozzá tudnak-e férni a bios-hoz ilyen módon.
-
rumkola
nagyúr
Nekem 3.10 van rajta. Nem tudom mid tűnt el, de borasztóan sok a menüpont, szinte átláthatatlan. Olyasmi rémlik, hogy az Asrock OC Mode Change switch lett átnevezve és az Asrock settings-et vették ki, mert állandóan felülírkálta egymást az AMD CBS-el vagy mi, de ez csak egy sor. Úgyhogy most vagy AUTO vagy MANUAL van.
-
Speed®
titán
Milyen verziószámú P95öt használsz? Az utolsó 29.8b már FMA3, pár perc után bedurvul. Anno R7-1700/i7-8700 mellett kimértem, 65W TDPvel 130ig szaladtak..nem kell félteni egyik gyártót sem, ha marketingről van szó :S
A kulcs az, hogy normál esetben ilyen terhelés nincs..ld. AIDA64 CPU vs. FPU teszt pl. -
Speed®
titán
Az említett P95/FMA3 megteszi, én mondjuk Package Powert lestem mindig, mindegy ebből mi-mennyi, összességében a CPU fogyasztása az adott érték. Persze akkor érdemes csak nézegetni, ha ellenőrizve van valós méréssel is, ezért követem konnektor felől is mindig.
Passz, sosem szórakoztam Pstate variálással, allcore könnyebb is kitesztelni a stabilitást, nincs már annyi időm ezekre, mint szeretném :S
-
-
Speed®
titán
Friss BIOS, clrCMOS után történt az alapon tesztelés. SOC itt is akörül gyárilag, csak az XMP tolja fel 1.1re, én meg nem piszkáltam az utolsó körig.
Persze, nem normális a tapasztalt gond. 2600nál viszont nem meglepő, annak a gyári hűtője alkalmatlan, nem bír az erős terheléses TDP fölötti hőtermeléssel. -
Piftuka
veterán
Köszi ezt a sok info-t!
Én ugyan nem vagyok mérnök, de úgy vélem, hogy ha stabilan "visszafogott" maradna, és csak terhelésre hozná a maximumot az tökéletesen megfelelő volna.
Mert Windows alatt ugyebár hova és mihez nem elég egy ilyen modern, gyors, 6-8 magos Proci teljesítménye?
Gondolom, az Intel sem véletlenül így hangolta be a "Core i" procikat.
Mindegy... megnyugodtam, hogy ez "featúra", nem "bug", így aztán nem különösebben izgat.
Csak egy dolog miatt... jelenleg a gyári hűtő ~1.600-1.800 RPM között ugrál. Előbbihez közel annyit hallok, hogy "SSSSHH", 1.700 felett pedig már azt, hogy "VRRRUUUUM"...
Így - pár másodpercenként váltogatva - még jobban zavar, mintha konstans brummogna.
Az biztos, hogy veszek helyette egy jó léghűtőt, ami csendben van. Mert jelenleg a két házventi hangtalan, a VGA és tápegység ventije pedig meg sem moccan.
-
sb
veterán
A hwinfo -50MHz is megoldva. VBS (Hyper-V) hülyítette meg. Ki is írta, így utólag feltűnt...
Most jót mutat.Közben valamiért a single core turbo is megjavult, 4.1-ig felfut.
Annyi még feltűnt, hogy a Ryzen Balanced energiaséma sikeresen elcseszi ezt. Min. cpu-ra ugye 90% van megadva, a többi mag sem alacsony órajelen pörög. Emiatt viszont allcore turbo órajeleket közelít.
Magyarul fut egy egyszálas teszt, de hwinfo szerint minimális terhelés alatt is minden mag 3.2-3.4-en pörög, így max 3.5-ig megy fel a teljesen leterhelt mag.
Min cpu-t 5%-ra rakva a többi mag órajele vissza tud esni, így a teszt által terhelt felmegy 4.1-re. Okos...A ram beállt, 1.35V-on stabilnak tűnik így:
A procit még tesztelem, 3.9-en 1.23-1.25V kell neki, 4.0-án azonnal fagyott 1.35V-on is. Itt már kezd vége lenni, nagyok az ugrások. 2.8-on 1.16V-on stabil. 3.7 @1.07V.
Itt lehet valahol az optimum. -
Qkackca
őstag
1, Nem tom, inkább coretempet használok. (vagyis igazából egyiket se, de mindegy) Nem esetleg az fsb ingadozásából keletkező dolog?
találtam képet mindegyik progiról, alap bios beállításokkal
2. Alkalmazás függő vagy minden esetben kisebb turbót kap? De a fenti képen nekem megy 34 fölé is gyári hűtővel, szóval inkább valami nálad lehet.
3. 4 Ghz körül még nem jártam, csak 3,8-nál 1,2V gyári hűtővel. Arról tudok mutatni képet.
hwinfo , aidaBónusz ként: találtam throttlingolós képet... 95 fok @ 2800 Mhz, nem raktam fel jól a gyári hűtőt elsőre
Más: A win összeakadós cucc nem inkább ide/ahci vagy a legacy/uefi bios eredetű?
-
Piftuka
veterán
Köszönöm az újabb segítsétet Mindnyájatoknak!
Közben fejlemények... (Még nem merem leírni, hogy megoldódott. Majd akkor, ha már fél év múlva gond nélkül használom.)
Mindenesetre holnap nekiállok a Win10 telepítésnek. Most viszont akkor csak azt nem tudom, hogy milyen módon fog települni.
Maradjon a BIOS "Legacy + UEFI" beállításon, vagy állítsam "UEFI"-re?
A Windows nem automatikusan, ez alapján fogja "eldönteni", hogyan települ?
Nem úgy van, ha a BIOS "UEFI", akkor GPT-re fogja formázni a szűz SSD-t, és úgy kezdi az install-t?
Ha pedig a BIPS "Legacy + UEFI", akkor MBR-re formázza az SSD-t, és úgy települ? -
törölt tag
-
Whysperer
addikt
-
rumkola
nagyúr
ugyanígy jártam 2600-al, egyetértek
aztán annyira idegesített, hogy eladtam a picsbe és vettem egy 2600X-etmost 4125-4175 all core a boost, mindenféle állítgatás nélkül, igaz 1.45V-re is felmegy, de nem izgat, 60fok és CnQ megvan ami ugye a sima 2600-nál bukta volt a tuningnál...
szóal az én véleményem: mindenki vegyen X-et!
-
Trailblazer
veterán
-
Albigator
őstag
Amúgy az az érdekes, hogy 3400 CL16-os RAM beállításnál is észreveszek még most is microlaggokat bizonyos játékokban, ami persze mérhető minimum 0.1% illetve min 1%-os értékekben is (2-5 FPS). A minimum FPS az rendben van egyébként és ha nem venném észre az akadást nem is zavarna dolog....
Az a baj fogalmam sincs mi okozza ezt a jelenséget. -
rumkola
nagyúr
üdv
nekem Deep Sleep diabled-nél az előlapik tutira világítottak, és a hátsók is kaptak powert, mert pörgették a 2.5-ös külső HDD-t
ha viszont a BIOS-ban Deep sleep enabled, akkor nincs világítás, nem kap powert az usb
egyik módnál sem ébredt a gép usb-re, csak a bekapcs gombbal tudtam indítani (ezért nem is értettem minek nekem a deep sleep disabled???)
-
AAAgold
senior tag
Nem tudom melyik port, hátul valamelyik...
De hogy pontosítsak, ha megy win10, 10perc után lekapcsolja a monitort, 30perc után a gépet. Egérre vagy billentyűzetre eddig szépen felébredt. Deep sleep enable mellett elkezd ébredni, felpörögnek maxra a ventik és így marad, se kép se hang.
Majd tápos reset után defaultra rakja a biost.
-
Albigator
őstag
Oké értem.
Akkor pár hosszabb ideig folytatott teszt:
-Prime 95 Blend test 1.5óra: ~4.0 GHz 1.285V 108.318W fullos terhelés
-Memtest 64 8 óra: ~4.02 GHz 1.3V 78.873W kicsit lightosabb terhelés -
Albigator
őstag
Az hogy tesztprogramban mennyit eszik az engem nem nagyon érdekel...
IBT és Prime alatt hiába 100-110 watt 1.3V környékén, de játékban közel sem:all core ~ 4.06 GHz; 1.315V és 48 Watt sincs, míg a VGA majdnem 2.5-szer annyit zabál, 110W fölött van...
Persze ez is csak hwinfos adat, nem tudom mennyire valós.
-
Én 1.33v-on 4ghz-en járatom, 1.2v soccal, ibt maximumon 150w-ot eszik 78 fok max hőmérséklettel. Biztos menne valamivel alacsonyabb feszen is, engem nagyon nem érdekel, így pont ugyanannyit eszik, mint a 8600k-m evett 5ghz-n. Játékban olyan 50w-ot fogyaszt, 50-55fok körül szokott lenni. Így utólag sem bántam meg a cserét, kijött +8gb ram a cseréből és megy 3400-on cl16-ban.
Kivagyokén: hyperx predator rgb 2x8gb 3200 cl16-om van, nálam 3400 cl16-on megy. Nekem az rgb mentes volt qvl listában, ez nem. Ez még mindig lutri, vagy megy a megadotton vagy nem.
-
Zicokuka
senior tag
-
Albigator
őstag
Én ezeket az Asus Prime B450 Plus lapnál Chipset néven letöltött cuccoknál
nem látom...
Viszont érdekes dolgokat igen.Asus setup-ban sem. Csak a sok szemét.
Múltkor fölraktam mindent de aztán töröltem is lefelé inkább.... -
Albigator
őstag
Én meg nem gondoltam feltétlen h Samura gondolsz.
Ugyebár abból a B-die a menő.
Az a CL18 3200 elég laza időzítésnek tűnik egyébként. 2400-ig, akarod mondani 3400-ig kisérleteztél?
Sztem inkább próbáld meg a CL16 3000-et hátha az sikerül, lehet előrőbb is leszel vele.(#13390) gbela
Nálam meg a High és Extreme LLC már nagyon rádob a feszre h ne essen úgy be load alatt, lehet ezt nem bírja már a lap/proci.
-
Albigator
őstag
Hynix C-die? Ha az akkor én, tessék: 3400 MHz CL16 (16-18-18-36):
RAM teszt/beszámoló -
AAAgold
senior tag
Ha jól sejtem, van némi különbség a sima pro4 és m pro4 bios között.
Neked oc tweak képen, ahol az xmp profilt kiválasztod nem mutatja a dram feszt???
Amúgy én is furcsának találom a lapot.
A leírás szerint csináltam jumperes cmos resetet. Semmi hatás. 2-3 újraindítással később meg resetelt mégiscsak.
Beállításoknál szintén, mintha több újraindítás után venné csak figyelembe.
6046: az új bios leírásban említettek egy bios kezdőkép bug javítást, talán ez lehetett az
-
R3laX
addikt
értem. Elemet viszont teszteld ki azért, egy próbát megér(esetleg tedd át a másik lapból ebbe az elemet, így letesztelheted, hátha az szórakozik), illetve ez a fekete képernyős frissítés kicsit para. Újrahúztad azóta ugyanazt a biost? Biosban frissítettél, instant flash bios-szal?
-
R3laX
addikt
Dram, az Dram Voltage. Szerintem ne piszkáld, ha nem értesz hozzá. Ryzen mastert hanyagolnám, sztem csak bios. Tuti úgy lépsz ki a biosból hogy "Save Changes and Exit" ? Biosból frissíts instant update-tel pendrive-ról. Én a wintől rettegek, nem egy 1 progi ölte már meg a vga bios-át tesómnál is pl, amit vissza kellett hozni a halálból
.
-
Lendova
őstag
A CLDO_VDDP az utolsó(k) között van, mint opció, hogy stabilizáld a ramot. Nincs rá software, hogy megnézhesd a gyári vagy az általad beállított értékét. Beállítása után kell egy "hideg" restart.
A VDDP-t a HWinfo kiírja, legalább is az én lapomnál igen. Az értéke kb addig elmehet, mint a Vcore, de ha 1V vagy az felett valamivel sem segít, akkor a jóval nagyobb érték sem fog, mint pld 1.4V. -
hokuszpk
nagyúr
Lendova szaktarsnak a summit topikban volt egy jo talalata.
mondjuk erdekes, hogy ott a lenyithato listaban 0.973V -ig sorolja, szoval vagy az MSI beallitasainal van valami elkefelve, vagy tenyleg mehet 1.2V -ig, a V5.20 -as Corsairnal megprobaltam azt is.
-
hokuszpk
nagyúr
a cldo_vddp -t akkor erdemes elkezdeni piszkalni, ha instabil a memoria, az AMD aszondja ne legyen magasabb, mint a dram fesz - 0.1V , valahol azt olvastam, 1.2V a max ; sajat tapasztalat szerint 1.05-1.06V korul van az optimalis ertek, a Corsair 3000 CL15 -tel is ez volt a legstabilabb, most, hogy Aegis + Corsair kombo van, igy hozza a legmagasabb merheto sebesseget. aidaban 1-2GB kozotti olvasas/irasi sebessegkulonbseg van az auto es a manualis beallitas kozott.
sajnos olyan szoftvert meg en sem talaltam, ami mutatja mennyi a aktualis vddp ertek, talan az ujabb Ryzen master , de arra mar regen nem neztem ra.
-
wwenigma
Jómunkásember
Nem fogod elhinni de google segit ebben is. Elvisz ide majd itt kiderul hogy a RR-AM4B-H212-S1 kit kell hozza ami jelenleg nem kapható es ha ugyanugy fogyott ki mint nekem a nagy 612-höz akkor mar nem is lesz. Amazonról vagy szlovák-cseh webshopokból beszerezhető 5-6e körül mint az enyemhez de javaslok inkabb egy Wraith Prism hutot mint ebbe fektess bele...hardverapron neha feltunik 10-12ezerig jo vetel mert amugy ez az, de ugy lattam hogy volt aki 5ezerert szorta el.
-
SECTORnooB
addikt
-
SECTORnooB
addikt
Itt minden szubjektív, szerintem fogadd el, hogy valaki nem preferálja a mikrolagokat, az 1 másodperces brutál fagyásokat. Én sem a pénz költés kedvéért váltottam anno 4/4 ről 6/12-re.Mindenki ismeri a saját felhasználási területét és igényeit és a rá szánható keretet, még akkor is ha próbálsz mindenbe belekötni.
-
joysefke
veterán
Viszont nem mindenki vesz "jövőre" gépet. Van aki most szereti használni és nem a jövőre várni.
És ha megfordítom: vesz egy 50k-s vga-t, amellé bőven jó a 4/4. Lehet, hogy ebben a kategóriában felesleges 6-8 magban gondolkodni csak a jövő miatt.Már a jelenben is sok játékra kevés a 4/4-es proci, ha nem akarsz hátrányban lenni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit teszel egy 30k-s i3 mellé vga-nak? Radeon vonalon használt RX460 4GB van 35k körül, RX560 4GB meg 40-50k között itt az aprón (bolti árak még kicsit magasabbak is) és akkor még csak alsó-közép kategóriában vagy. Ezekkel a kártyákkal meg már fullhd felbontásban sem lehet maxra tenni a beállításokat az újabb játékokat, ezért írtam amit írtam...
A véleményem továbbra is az, hogy aki 60k fölött tud költeni vga-ra, az már ne a procin spóroljon mindössze azért, mert jelenleg még vannak vacak motorral megáldott játékok.
-
arn
félisten
a feszultsegmeressel az (is) a gond, hogy nem tudjuk pontosan, hogy mennyi, mert ket diagnosztikai ertek kozott lehet 100x valtozik, csak eppen mi egy elcsipett pillanatnyi erteket latunk.
a sb tuningjanal is gond volt, hogy a csucserteken stabil proci lehet kisebb terhelesnel elhasalt a koztes orajelen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged