Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
No utánanéztem ipon topicban (mert az is van ám
) és mondták, hogy a jogszabáj úgy rendelkezik, hogy ha interneten RENDELTED akkor élhetsz az elállás jogával, onnantól tök mind1, hogy futár vagy józsi bácsi hozta.Ha besétálsz egy szaküzletbe mondjuk és csak úgy random veszel valamit, akkor nem állhatsz el.
-
pidzse4
aktív tag
válasz
daveoff
üzenetére
Rendben akkor a memet hagyom ugy ahogy van és a gput felhuzom 1100 ra remélem birja majd de ez is csak 10 százalék ami ugye nem sok
a crysis 3 ha 45 megy akkor majd 50 fog menni ha meg valami 60 megy az meg 66 megy majd hát nem tudom van e egyáltalán értelme ennek ? 
ezen az oldalon nagyon durván meg tudták huzni stabilan ..
-
ricshard444
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
Egyelőre úgy néz ki driver bug, persze ez annyira vígasztal, hogy sehogy..., az utóbbi időben nem vagyok megelégedve az AMD-vel.
Kiadta az ember a lelkét is 1-2 hónapja, hogy megszerezze a legújabb kártyájukat, mivel viszonozzák?
Azzal, hogy nem tehetem fel a legújabb drivereket (14.x óta ilyen "bugos") és ha valami nem tetszik a gépben a cuccnak, akkor dobálja a kékeket.Ez az 5k-s ősrégi, félig halott kártyákra is jellemző, hogy dobálják a kékeket és a legújabb drivereket nem tehetem fel.
Ilyen törlő programokkal nem szoktam foglalkozni, mert már nem egyszer okozott nekem gondot.
GeneraL_XTX: több fajta is volt: 7800GT, 4830, X550 és azért volt a 3. slotban a 290, mert nem ad képet a 3 körül egyik sem semelyik slotban, csak az elsőben... (minden más kártya mellett adott a többiben mindegyik, de a 290 nem tűri..)
-
-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Így van. A 104 fokos VRM fűti maga alatt a PCB-t, ami fűti a kondikat, és a memóriacsipeket. A kondik meg a memóriacsipek pedig nincsenek jó barátságban a 100 fokokkal.

(#11472) ricshard444: Majd eldől idővel. Mondjuk mikor egyévesek lesznek a karik, az első meleg nyár után. Akkor majd látjuk, dögledeznek-e vagy bírják. Ami engem illet, maradjunk annyiban, hogy én sem ma kezdtem.

-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Vagy a 280X Toxic, vagy a Vapor-X.
Én annyi pénzt nem szánok rá, amennyibe kerül a villám, max csodálatttal nézem a postokat róla, amiket írtok, de én inkább maradok ezeknél. 
(#11394) andro93: Ha engem kérdezel, az új Sapphire 290 Vapor-X bitang jó lett, legalábbis az eddigi tesztek alapján: [link]. A furmark alatti, 22-25A bemenő áramerősség (12V) melletti, 68 fokos VRM hőfok meg egészen elképesztően jó, pláne, 38%-os ventivel.
A 71 fokos GPU-ról nem is beszélve. Persze, csak 2 év garis, de erről is kefejtettem a nézeteim: [link]
Bár egyébként nekem a sima Sapphire Tri-X is elég szimpi és jó áron van.
-
andro93
aktív tag
válasz
daveoff
üzenetére
Azért ne mondja nekem senki, hogy nem lehetne összerakni elfogadható áron egy minden szempontból korrekt kártyát. Nehogy már csak egy 180k-s Lightning legyen kifogástalan.
Sapphirenál egy korrekten összerakott hűtő, 3 év gari, és máris jó lenne. Asuson meg ha megoldanák a hűtést, az is nagyon jó lenne, de sajnos minden márkánál kell valami kompromisszumot kötni. -
-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
300W-ot ki kell szellőztetni, lehet akármilyen jó hűtés a kártyán, ha melegbe rakod, nem fog hűteni.

Ha meg akarod szivatni magad, fújj nagyon kicsit rá hajszárítóval egy használaton kívüli hűtőbordára, és nézd meg, milyen hőfokú lesz az alja, csak vigyázz, meg ne égesd magad, brutál forró tud lenni másodpercek alatt.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ugyanez játszódik le a kártyával, ha befűti magának a terét, melegen tartó borda lesz a hűtőbordából. -
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Amikre hivatkoztam adatok, azok mind a TPU saját mérései, nem én találtam ki. A hűtetlen memória és a hőcsöves dolog pedig látszik, ahhoz sem kell birtokolnom egy olyan karit.
Ami pedig a fórumos tapasztalatokat illeti, a DC2-es 290-esekkel, kb. 3 hónapos a legöregebb. Szerintem ez semmi. Legfeljebb azzal lehet tapasztalat, melyik kártyából mennyi volt gyárilag döglött. Kezdésnek jó, de nem teljes a kép. Nekem pl. sokkal szimpatikusabb a Sapphire, aminél nagyobb valószínűségel BS-es, amit 3 napon belül cserélnek, mint az Asus, ami szerintem kicsit hosszabb távon fog nagyobb eséllyel megdögleni, amire utána várhatok heteket a garira. Amúgy a 280X-ek is most lesznek csak bő fél évesek. Halkan megjegyzem, 280X-ekről már hallottam nem túl jó dolgokat Asus-éktól, tönkrement memóriás is akadt a topikban legalább 3, zörgős, beállt ventis híre is eljutott hozzám 2 hónapos karin....
Lehet, velem van a baj, de privát megkeresésekben is a Sapphire-nél annyi szokott jönni, hogy kell belőni némára, míg Asus-nál, hogy zajos a venti, meg csíkoz, meg nemjó és mit lehet tenni... Persze, tudom, nem reprezentatív minta, de talán elgondolkodtató.Én amúgy nem várom el senkitől, hogy higgyen nekem. Én csak hangot adok néha a véleményemnek, aztán aki olvassa, vagy megfogadja, vagy nem. Én is mindig kritikus szemmel nézem, amit más leír, és ez így is van jól.

(#11310) daveoff: A Lightning nagyon jó, szerintem is toronymagasan a legjobban sikerült 290, ami kapható jelenleg. A külön rakott ventis hülyeséggel együtt is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#11314) andro93: Nem tudom, mi bajod a Sapphire anyagminőségével, szerintem minden szempontból szuper a 290-esük.
Ugyan a kezemben nem volt még (gondolom neked sem) de a fotók alapján nagyon korrekt kivitelezés. Nekem 280X-eim vannak Sapphire, Toxic, Vapor-X, egytől egyig remek anyagminőségű cuccok.A memóriahűtés amúgy nemcsak memóriatuningnál jön jól, de mindegy. Majd az idő eldönti.
Amúgy ha engem kérdezel, a 290 a véleményem szerint nagyon könnyen lehet memóriasávszélesség limites, nem véletlen, hogy ha jól emlékszem, pl a Valley nagyon megindul ramtuningra. Alig gyorsabb a ramja, mint egy 280X-nek, míg eközben duplaannyi sávszélesség-éhes ROP van benne, és 25%-al több feldolgozó. Így arányaiban a masszívan sávszélesség-limites 7870-re hajaz a kártya. Gondold végig, mindenben kb. egy dupla 7870 a 290. 
-
Tomdriver
őstag
válasz
daveoff
üzenetére
Nálam alulfeszelésnél, vagyis túlhúzásnál jött elő. Ha többet adtam neki, nem volt ilyen gond.
De lehet ez konfig. egyedi probléma és más nem találkozott vele még.
Viszont talán Te írtad még korábban mert tapasztaltad, hogy GPU nem veszi vissza az órajelet valamiért. Nos ez nálam is előjött és akkor, ha kevés volt a fesz.
(#11220) ricshard444: Igen. akkor ez túlhúzás
-
-
ricshard444
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
Le lehet mérni egy paranccsal, de csak egy (reális) átlagot kapsz kiszámolás után, minimumot neked kell hozzátenned, hogy mit láttál, az meg ugye megint másik történet és nem túl "hivatalos".
Ha végzek a cikkel és lesz időm, akkor ránézek erre a más teljesítmény témára, mert már többen is írtátok.
-
ricshard444
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
AB mellett hogyan alakult az fps szám?
Ez is szuper téma lenne egy cikkhez, hogy mennyivel módosul a kártya sebessége némelyik programot használva.
Most sajnos nincs kapacitásom erre, de ha valaki érez magában annyi ambíciót, esetleg pár mérés erejéig...én szívesen olvasnám. -
andro93
aktív tag
válasz
daveoff
üzenetére
A hoteles pályán az fps drop nálam még 280X-szel, Mantle nélkül jött elő, akkor talán még nem is volt Mantle, de sokan tapasztalták ott az fps droppot. Sontir Fel nem írta, hogy Mantle vagy DX11 alatt tolja a játékot, én Mantle alatt a 290-nel még nem tapasztaltam dps droppot. Na, off vége.

-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Hát épp ez az. A vezérlés a problémás, meg a monitorozás. Mivel minden gyáró közösen vezérli a ventiket, számomra kétséges, mennyire fog ez jól működni. Felesleges is szerintem, a VRM-et, memóriákat is akkor kell hűteni, ha terhelve van a kari. Meg lehetett volna ezt biztosabban, egyszerűbben oldani.
Ettől függetlenül, ha 290-est akarnék, tuti ezt venném habozás nélkül én is.
-
hdekakas
senior tag
válasz
daveoff
üzenetére
Köszönöm, én is így gondoltam. Vmilyen házat ajánlotok esetleg? (A túl nagyokat sem szeretem, asztalon van, ott nem mutat jól. De ez már tényleg kicsi a kályháknak.
)
Azért tuningolom, mert Assassin`s Creed 4-hez még ez is kevés fullon.
Két kártyával már bírja hogy minden maxon legyen, de még 0 élsimítással, mert ha azt is rakok rá, már droppol is le 30fpsre. 
-
hdekakas
senior tag
-
Macka
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
Nem, Dayz alatt közel sincs, általában 45-80 körül mozog, nagyon ritkán 100%. Prealpha, optimalizálatlan. Néztem 1180-at is, Valley lefut, Fire strike már nem.
Fix alapfesz már nincs, ha Abu írása alapján jól emlékszem, akkor a terhelésnek megfelelően változtatja a feszültséget.Helyesebb úgy fogalmazni, hogy feszemelés nélkül megy 1150-1160 környékét.
-
matteo_szg
őstag
válasz
daveoff
üzenetére
A srác korrekt, szakmai tudása felől nincs kétségem. A kártya viszont nem korrekt, ez szinte biztos. Az az egy darab biztos nem okés, az általatok említett borda vastagság, illetve egyéb tesztekben közölt eredmények alapján a DCII-vel egy szinten kellene lennie valahol, idle és load alatt is.
-
jones965
Modder
válasz
daveoff
üzenetére
"Én megértelek, hogy Te miért dicséred....."
Rosszul ítélsz meg, nincs bennem semmilyen elfogultság. Az igaz, hogy az R9 kártyával kevesebbet foglalkoztam, mivel kisebb a tuning potenciálja, mint a konkurens Nvidia-é. Ráadásul én nem is ilyen megközelítésből vizsgáltam a kártyákat.
Azt tudom mondani, megnézem bios-ban mindkettő kártya TDP limitjét, és annak határán fogok teszteket futtatni, de ezt hétvégénél előbb ne várjátok. -
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Rossz nézni, hogy nincs köztük egy slot szabad hely, ahol hűlhetne az alsó NYÁK-ja, és ahonnan friss levegőt szívhatna a felső. Ezt poénból összerakni meg lefuttani pár tesztet tök okés, de üzemszerűre barbárság.

(#10234) Cole86: Az oldalbafújás+slot szabad hely a lényeg, hogy kapjanak friss levegőt.
Jól csináltad. 
-
Cole86
senior tag
válasz
daveoff
üzenetére
Pl így?
(sorry a sok porért ,ha valakit zavarna, 1x majd kitakarítom a gépem rendesen
)Nem árt mondjuk 1 slot minimum a 2 kari közt.. meg egészségesebb és szép nagy házikóba pakolni, igen jó szellőzéssel!

Nekem pl , ha fenn a ház oldala onnan is egy 230mmes kapja oldalba a karikat.. 6-7fokot is képes hűteni rajtuk..

-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Mondom, akkor hibás volt a kártyád. Ennyi. Megdöglött volna játék alatt is pár hét alatt.
Nem azzal játszom, persze, de volt már játék, aminél régebben kinnhagytam menüben, és mire visszajöttem 5 perc múlva, mintha furmark ment volna.
Az 5850-en pl. az Alan Wake ténylegesen furmark szintű terhelést csinált játék közben is, pedig ott is mindenki ezzel jött, hogy játékban olyan nincs. -
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Ennyi erővel ne is játszunk vele, és tartsuk klimatizált helyiségben, fix 18 fokon üresjératban élete végéig.... Azért van, hogy programokat futtasson, akár furmarkot, akár Tomb Raidert akár bármi mást.

(#10033) daveoff: Ha nem gyárihibás a kártyád, és figyeled a VRM-et is, ne menjen 110 fok fölé, semmi baja nem lehet 5-10 perc ilyen terheléstől.

Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bundle topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Peugeot, Citroën topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Hardcore café
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Lian Li LANCOOL 216 ARGB 850W
- Samsung Galaxy Z Flip 5 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159
- Eredeti Lenovo 135W töltők (sárga téglalap)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
) és mondták, hogy a jogszabáj úgy rendelkezik, hogy ha interneten RENDELTED akkor élhetsz az elállás jogával, onnantól tök mind1, hogy futár vagy józsi bácsi hozta.

a crysis 3 ha 45 megy akkor majd 50 fog menni ha meg valami 60 megy az meg 66 megy majd hát nem tudom van e egyáltalán értelme ennek ? 

A 71 fokos GPU-ról nem is beszélve. Persze, csak 2 év garis, de erről is kefejtettem a nézeteim: ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ugyan a kezemben nem volt még (gondolom neked sem) de a fotók alapján nagyon korrekt kivitelezés. Nekem 280X-eim vannak Sapphire, Toxic, Vapor-X, egytől egyig remek anyagminőségű cuccok.

(Szégyelld magad milyen poros az a tápegység!