- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ry0K3N
senior tag
válasz
KROK640 #92214 üzenetére
Gog-os verzió nem megy? Pedig ott azért fixálnak mindent.
"XP-éra kedvenc videójátékai?"
Húbazki ezzel simán elérném a karakterlimitációt, de azok amiket mai napig szívesen elővesz az ember:
-Half life 2
-Max Payne 2
-Rome Total War
-Splinter Cell Chaos Theory
-NFS Underground 2
-Warcraft 3 (kösz blizzard hogy kinyírtad és rámkényszerítetted a remakes szarodat)
-CnC: Generals (ezt sehogy sem bírtam működésre windows 10 alatt)
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #92177 üzenetére
Na azóta sem tudtam eljátszogatni vele, mert egyrészt rá se értem, másrészt nem jött meg hozzá az usb wifi a húsvét hétvége miatt, harmadrészt nincs hozzá hosszabbító sem, ahol összeépítettem. Lehet, hogy holnap valahonnan majd szerzek egy hosszabbítót, aztán megnézem, mennyit megy végre.
-
Pikari
veterán
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #92182 üzenetére
Ennyire azért nem mertem megküldeni az 1090T-t.
Xeon X5690: platformjának egyik csúcs procija és hát ugye 6c/12t, i7-990X-nek felel meg.
Véleményem szerint az s1366 az első igazi Core i, a 1156-os cuccok az s1366 desktop verziói, maximalizáva 4c/8t-ben (és ez így is maradt 7 gen-en keresztül desktop fronton). -
-
zotyesz66
őstag
válasz
KROK640 #92143 üzenetére
Az EPoX VIA chipes lapok kimondottan jók. Szerintem az Abit VH6 is egész jó, sőt, van egy Acorp 6VIA85P lapon, ami gyári biossal egy katasztrófa, de tuning biossal nem túlzás, de kb 300%-kal gyorsabb és teljesen stabil. Némi tuningot is enged. Pedig csak 693A chipsetes.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #92130 üzenetére
Igatából a BX chipset is elkezel 3x vagy 4x 256MB RAM-ot is alaplaptól függően.
TUSL2-C volt korlátozva max. 512MB-ra a chipset miatt.Szerintem rakj össze valami 1.2 - 1.3 Tuacerkás (fél)konfigot az FSB meg mehet fel 133-140-150MHz-re.
Kijátszod magad vele, aztán el lehet rakni kis helyre.
#92135 DarthSun:
Nem stopperoltam, de tipikusan este 10-kor úgy hagytam, aztán időnként ránéztem. 128MB RAM mellett elég azt figyelni, hogy néha van HDD tevékenység, ahogy tölti a teszteket. 512MB-nál már bekessel mindent RAM-ba. Bekapcsoltam a monitort időnként, amikor felébredtem 2h és 4h és 6:30 körül, akkor még ment. Az intel OEM Tualatin hűtője 4300rpm-en teker. Nem aludtam olyan mélyen mellette 1m-el.
(Kicsi overkill ez a hútő, csont hideg a borda és a RAM-ok / VRM, akkora légáramot csinál.)
Illetve amikor reggel láttam, hogy kilépett a Desktopra, akkor néztem egy Uptime-ot. 10 óra felett volt. Tehát nem resetelt egyet áramszünet vagy akármi miatt. -
-
Francia91
veterán
válasz
KROK640 #91988 üzenetére
"Igaz nincs hozzá milliós hifi cuccom (már régebben írtam, hogy a hifi tud még hatalmas pénztemető lenni) csak egy párezres hangfalam, meg egy 10+ ezres fülesem, de nekem ezzel is jó
"
A Musiland Monitor 02 US Dragon 2012-ben 40 ezer Ft volt. A Technics SL-DD33 lemezjátszó 23 ezer +13 ezer Ft hozzá az AT-85EP hangszedő. Az 1979-es Eagle A4600-as erősítő 20.000 Ft, Videoton DC2050 hangfal 20 ezer. Ez 116 ezer Ft, leosztva 6 évre, amíg apránként összeállt, persze voltak köztes állapotok. Szerintem ez közel sem milliós tétel, és már jó minőségű rendszernek tekinthető, legalábbis hangzásban, és nem az elvakult HIFI-sták milliós költése. Pár év alatt azért ez egy vállalható összeg egy normális rendszerre, szerintem.. Ennyit nekem pedig megér egy nagyon szép, és korabeli hangzás (direkt ezért nem is kerestem újabb erősítőt, és a Videoton-nál újabb hangfalat, hogy a '80-as évekbelihez legközelebb legyen minden összetevő).Tekintve, hogy közel 200 db hibátlan állapotú lemezem van, és folyamatosan gyarapodik a gyűjtemény, nem horror összeg a rendszer.
A zenék pedig kb 520 Gb-ot foglalnak most, egy 1 Tb-os 2,5"-os HDD-n. Wav, FLAC és DSD formátumban, tehát van még nekik hely, és 1 TB nem akkora összeg már, SSD-ben sem, hát még HDD-ben.
Olyan 2010 körül kezdtem gyűjteni a zenéket digitális formában, akkor még drágább volt az 1 TB-os HDD, de emlékeim szerint már akkor is elérhető áron volt. Aztán 2012-ben költöztem át laptopra a Socket 462-es gépemről -
arn
félisten
válasz
KROK640 #91986 üzenetére
Tobbet szamit, hogy milyen a felvetel rogzites minosege, mint hogy milyen fileban tarolod. De zene fuggo is, mit hallgatsz, sot az is elofordulhat, hogy vhol a vesztesegeset jobbnak hallod, mert lekerekitettebb hangja van (kbittol fuggoen vagjak a magastartomanyt). Ahogy az ember hall, annak egy resze pszichologia, illetve erosen szubjektiv is.
Viszont manapsag a tarhely baromi olcso, par tbon is hihetetlen mennyisegu zene fer el, nem erdemes mar regota veszteseges formatumokkal szorakozni. Mar a zeneszolgaltatok nagy reszenek is van vesztesegmentes, vagy hdaudio szolgaltatasa.
En mindig a vesztesegmenteset tartom meg, illetve azt amelyik nincs agyonkompresszalva, mert manapsag ez egy betegseg, hogy olcso rendszeren is “hallgathatobb” legyen. Sajnos ezzel a normalisabb dinamikai felbontasu rendszereken agyoncsapjak a normalisan kevert felvetelekhez kepest a zenet. Az meg foleg erthetetlen, hogyha egyszer jol megcsinaltak, miert kell az ujra kiadasnal szetcseszni.
-
törölt tag
válasz
KROK640 #91989 üzenetére
Ha csak a külsőt nézzük akkor alaphelyzetben igen, bár én inkább win95/98-nek mondanám, de ez nem is számít, mert átalakítható a kinézet.
Azonban a rendszer sokkal előremutatóbb volt a PC-n akkoriban használtnál.
Ez az a rész ami miatt azok az "Amiga rajongók" akik nem csak játszanak a géppel, a mai napig rajongók maradtak. Készülnek a rendszer util cuccok hozzá töretlenül. Én például nem játszom a géppel, a rendszert szeretem "patkolni".A hardver viszont sajnos lemaradt. A gép és az OS felépítésből adódóan egy ideig képes volt ezeket elfedni, de a 3D dolgok megjelenésével (pl. Doom), ahol csak a nyers cpu erő számított, ott már nem volt mese.
Szóval amit láttál, az pont az a rész, amikor azt akartam bemutatni, hogy az amúgy cpu-ban gyenge Amiga lejátssza az optimalizálásnak köszönhetően azt az mp3-at, amit valamiért a p1-133MHz laptopom nem kedvel valamiért.
Valamit kellene kezdeni azzal a laptoppal, mert akadozik. Nem a lejátszás, hanem maga a win95 kezelése, a gui.
Pedig az eredeti drivereket használom.
Nem tudom hol kellene nekiállni rendbetenni.
Valamiért nagyon tetszik ez a kis gép külsőleg, kihoznám belőle amit csak lehet. -
Francia91
veterán
válasz
KROK640 #91937 üzenetére
Én sosem voltam oda értük, már akkor is lemezről hallgattam zenét javarészt, ahogy a mai napig
. Amikor mp3-aztam a kezdetekben, akkor is csak 320-as mp3 fájljaim voltak, a 128-as sértette a fülemet.
Ma annyi az eltérés, hogy a lemezjátszós cucc is kissé komolyabb lett (de még ez is belépő szintnek tekinthető), és 2012-ben vettem egy Musiland Monitor 02 US Dragon USB-s DAC-ot a laptopomhoz, meg egy ModeCom SHF-120U hangfalat, és onnantól FLAC és DSD zenéket is hallgatok a lemez mellett
Most meg már a Musiland rá van kötve a vintage erősítőmre (és kapott egy Videoton DC2050-es hangfalat, a ModeCom pedig barátnőmé lett), így egy cuccon szól a lemezjátszó és a számítógép is -
-
válasz
KROK640 #91879 üzenetére
Bátyám lomizik (it cuccok, tv, háztartási gép, aksik stb) én segítek pakolni, szállítani, cserebe kapok hardvereket. Nem gondolj nagy mennyiségre jó ha évente 30-40 gép ha van. Régebben azaz tizenx éve szó szerint hegyekben voltak c64 286,386 stb de akkor nem érdekelt és vágtam bele a gyűjtőbe hogy reccsenjen. Emlékszem 2008-9 körül dobozszám volt p2-p3 procik, meg komplett gyűjteményem is mindenféléből. Pentium pro-k is. (Helyi Otp szerver volt emlékeim szerint)
Most 90% 775, am2 legalja cuccok vannak amikor meg már menteném a jó cuccokat. Veszprém és környéke.
Ma 2 gép volt, am2 3500+, meg pentium 2180 hagytam a francba csak a fenti 2 ramot és videókarit, tápot szedtem ki. -
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #91831 üzenetére
Sikerült nemrég a HD3200-at W10x64 PRO alatt is életre keltenem, alap driver szinten (tehát Catalyst CC nincsen), YT videónál (passz milyen codeccel megy) használgatta az IGP-t is.
A maga idejében Athlon II 240 volt mellette sokáig, ezt egy Opteron 1381 váltotta, majd kapott a CPU cserék között egy HD5670-et.
FM APU-k: az igaz hogy CPU részen "harmatosak", de ha elég egy FX83xx szintje, akkor nem csalódsz egy A10-7800 -ban sem.
Az R7-es IGP az A10-7800 -ban meg elég odaverős, és van hozzá XP-től W10x64-ig driver.5600G-t most érdemes venni, nagyon leolvadt az ára.
#91815MasterDeeJay: még hogy az Intel gyári légkavaró nem jó semmire...
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #91825 üzenetére
A mai modern processzorok megjelenésével az alsó és középkategóriás videókártyák szinte feleslegessé váltak.
Akkori mércével nézve a mai videókártyák (az olcsóbbak is) szinte mind high-end kártyáknak számítanának a maguk 70-500w fogyasztással, nagyon bonyolult PCB-vel, rengeteg drága ram modullal, áramköri komponensekkel, hűtéssel.
Régebben egy középkegóriás Radeon 9550, amin volt mondjuk 7 db kondi, pár apró rezisztor és néhány tranyó, egy 4x6 centis műanyag borda, alatta egy aprócska méretű chip, rajta 8 db low end konzumer memóriamodul visszamaradott több éves készletekből, elég olcsón volt előállítható. Ma egy ilyen koncepció szerint kidolgozott grafikus kártya kb az integrált intel videókártyák szintjének a felét se tudná, így ilyeneket nem is tervez senki. Talán majd az új kínai videóchip gyártók közül lesz olyan, aki megpróbál ilyen dizájnokat (glenfly, moore threads, és a többiek) viszont túl nagy teljesítményre ne számíts tőlük.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #91739 üzenetére
Nekem a TNT1 jobban bejött a kompatibilitást és teljesítményt tekintve, de igazából egy szint a két kártya.
32 megát rakni arra a kártyára kb mint utánégetőt hegeszteni a trabantra. 32 bites játszogatás esetén van értelme a 16 mega ramnak rajta max, a 32 mega már csak marketingértékű képesség azon a kártyán. a 90es évek játékai általában 4 mbyte vramra vannak belőve, ezek közül csak az 1999 körül megjelent AAA címek a kivételek (quake3 és társai).
-
zoltanz
nagyúr
válasz
KROK640 #91660 üzenetére
"A top P3-as procik idejében már bőven elterjedtek a 3D gyorsítók, és csak az olyan szent Voxel szekta tagok mint a Delta Force 1-2 nem használtak 3D gyorsítást"
Mai multimédiás lejátszó Kodi UI-ja szofveresen (hardveres OpenGL helyett) elindítva megeszik egy tuningolt Pentium Dual Core procit 3,5 GHz-en.
-
törölt tag
válasz
KROK640 #91688 üzenetére
Állítható 2M-64M között a SIS VGA mennyit használjon belőle.
A 3D lassító 16M+ esetén aktív, ezért erre állítottam be.Fene, hogy az összes CF kártyámat "removable disk"-nek látja.
Az egyetlen industrial cf kártyám pedig úgy tűnik csak pio módban megy.
A kingston kártyáimat nem tudom átállítani fixed disk módba. -
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #91669 üzenetére
De létezik, korai SLOT1-es lapoknál bizony képesek mindkettőt kezelni és csak 1 féle foglalat van, ami univerzális, így mindkét rammal használható. Intel 440LX/BX-es északi híddal szerelt lapok ezek, és 8MB a legkisebb méret amit kezelnek foglalatonként. Ezek már késői EDO ramok, amik nem illeszkednek a korai foglalatokba egyébként, továbbá 60ns-os késleltetésük van.
-
Fücsök007
őstag
-
fatpingvin
addikt
válasz
KROK640 #91625 üzenetére
most erre mit mondjak. ha nem értettem volna a pingvinekhez, akkor valószínűleg nem tanultam volna tovább bioinformatikusnak és most nem vettek volna fel az akadémiára munkatársnak. lett volna helyette valami más. ha a nagyanyámnak áramszedője lett volna, akkor meg ő lett volna a körúti villamos, legyen neki könnyű a föld.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #91636 üzenetére
DDR2-ből tudja a 4*2 GB-ot, DDR3-ből 2*2 GB-ot kell tudnia (2*2 GB OCZ Platinum 1333-assal és G.Skill RipJaws 1333-asokkal ment).
Ha van DDR2800-as ramod, nem leszel átrányban vele, főleg ha felpiszkálod a CPU-t és a ramot hozzáigazítod.
Occsón: Elég sok DDR2800-as ram tudja a 900/933 MHZ körüli értékeket hozni.
Drágábban: Persze a legtutibb valami jóféle 1066-os GEIL volna pl., ezek mennek 1200 körül is.Arra figyelj, ha nem stock DDR2/DDR3-as ramokkal használod, hanem olyanokkal amik szabvány feletti feszt kérnek, előfordulhat, hogy előtte stock rammal kell indítani és felemelni a RAM feszkóját.
4 modul DDR2-nél szükség lehet az IMC fesz emelésére is (nem biztos, de lehet). -
Hosssszu
őstag
válasz
KROK640 #91630 üzenetére
Selejtezés közben találtam WinME telepítő CD-t (sajnos csak papírtartóban) és nem felragasztott serial matricát (ami már lehet nem is ragad ennyi év után).
Úgy gondoltam, hogy akit érdekel, annak ingyen átadom.
Két darab van belőlük, de értelemszerűen érte kell jönni.
Budapesten, pontos cím priviben. -
fatpingvin
addikt
válasz
KROK640 #91592 üzenetére
részemről sincs harag, tudom hogy egysíkú vagyok ilyen téren, de van jobb dolgom is mint hogy egy számomra felesleges ÉS unszimpatikus dologgal foglalkozzak mindenfajta külső kényszer nélkül. a windos alapvetően a tömegtakarmány desktop OS, szinte mindenki aki nem gondolkodik a kérdésen azt használ mert azt kapta először. aki nem, az valószínűleg tudja is mit csinál és miért, végülis elnevezhetjük elitizmusnak is. nincs ezzel gond, és ez senkit nem minősít, csak kezeljük tárgyilagosan a dolgot. én eközött a kettő között vagyok azzal hogy linuxon is kezdtem, aztán amikor már tényleg meg kellett valamit tanulni akkor maradtam is ezen.
biztos van olyan probléma amire értelmesebb/praktikusabb/kényelmesebb megoldás megtanulni hogy hogyan működik a windos és azt használni, én szerencsére eddig se a magáncélú felhasználásban, se munkában, se az akadémiai pályafutásom során nem találkoztam ilyen helyzettel. (amúgy szándékom sincs rá, bár tökugyanez igaz a macos-re is, csak az valahogy soha nem kerül elő ilyen kontextusban) -
Tim82
félisten
válasz
KROK640 #91592 üzenetére
Szerintem javasoltam neked már máskor is, de a "parancssoros Linux" helyett tényleg próbálj ki egy mostani, friss grafikus felületű Linux disztrót. Felhasználói élményed, sikereid kezdőként az utóbbival lesznek és ez teljesen rendben van. Nem várható el, hogy nulláról indulva az előbbivel bármilyen reális fejlődésed legyen, ez klasszikusan az a helyzet, amikor nemhogy hegymászói tapasztalatok, hanem bemelegítés nélkül is szeretnéd megmászni az Everest-et.
Én úgy 2009 óta próbálkozom Linux disztrókkal. 2016-ban jutottam el odáig, hogy másodgépre napi használatra feltegyem hosszú távon. Talán 2020-ban odáig, hogy szívesebben ülök le mondjuk egy Linux Mint-es gép elé, mint egy Windows-os elé. Ha a játékok terén a Windows-nak nem lenne valamennyi előnye, akkor már akár teljesen száműzni tudnám az életemből.
Ez egyben nem jelenti azt, hogy utálom a Windows-t, de több apró nyűgöm van vele, mint egy Linux Minttel.
fatpingvin kolléga védelmében, a megnyilvánulásai semmivel sem kirívóbbak, mint egy Windows-"fannak". (Idézőjel azért, mert igazából szerintem értelmezhetetlennek kellene lennie, hog egy OS-nek "fan"-jai vannak, mégis úgy néz ki, hogy vannak...) Ha ő Unix-like rendszereket látott otthon, azokon szocializálódott és se a tanulmányaihoz és kutatásaihoz (ha jól emlékszem, bioinformatika), se a napi munkájához nem szükséges Windows, miért kellene ismernie? Mi nyilván más módon szocializálódtunk (DOS, majd Windows nálam, a Linuxszal való ismerkedés csak később jött), de attól még, mert a végfelhasználók nagy része a mienkhez hasonló szocializációval rendelkezik, nem csak Windows van.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #91595 üzenetére
Az elmúlt jópár évben egy Lenovo X201 tablet volt az elsődleges netezős gépem, és ha nincs kedvem a nagy gép elé ülni, azt veszem elő most is. I5-520UM van benne 1,07 GHz-cel és a gyári 160 gigás Hitachi merevlemez. Hozzászoktam, hogy sokat töltöget, sokat gondolkodik, szóval nem vagyok olyan hamari, ki tudom várni.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #91592 üzenetére
Én kb 2013-ig windowst használtam elsődlegesen. Bár már jóval előtte, a kétezres évek közepétől kezdve elkezdtem ismerkedni a linuxxal, mert a távoli szervereken, ahova be kellett jelentkeznem, az volt. Emiatt aztán muszáj volt felrakni a fő gépemre is másodlagos rendszernek, olyan 2006 körül. A legtöbb divat-disztró persze hulladék volt, de aztán megtanultam az ilyen vicclinuxokat elkerülni.
2007-ben volt olyan időszak többször, hogy hetekig-hónapokig csak linuxot kellett használnom. Ekkor még nem győzött meg a linux, bár lenyűgözött a funkcionalitása. A windowst kerestem benne, és úgy akartam használni, mint a windowst, ezért aztán sosem volt 100%-os a felhasználói élmény.
2013-ban viszont végleg linuxra váltottam, az xp után, mert windows vonalon már jött ez a gagyi tartalomfogyasztói irányzat, ahol a gép feletti kontroll helyett a tartalomfogyasztás van előtérbe hozva, a funkcionalitás kárára.
Egy-két évig hiányérzetem volt a windows után, de ez megszűnt, és ahogy elkezdtem a linuxot linuxként használni, már nem a windowst kerestem benne, hanem felépült a háttértudásom, rájöttem, hogy a windows gyakorlatilag minden tekintetben a linuxhoz képest egy lassú, funkcionálatlan hulladék, ahol gyakran 6-7 db kétes forrásból származó shareware programok kombinálása kell olyan dolgokhoz, amit linuxon kb 2 sor begépelésével másodpercek alatt el lehet érni, arról nem is beszélve, hogy ma már a linuxnak a hardvertámogatása is mérföldekkel jobb.
Egyszerűen úgy érzem, hogy a windows már semmilyen tekintetben nem képes versenyre kelni a linuxxal, érzésem szerint a windows teljes piaci részesedése abból fakad, hogy ez van belobbizva az oktatási intézményekbe, és mivel generációk nőttek fel rajta, az embereket túl lassan lehetne leszoktatni róla, na meg persze a videójátékok nagy részét erre írták. Ezzel nem vitát szeretnék szítani, csak leírtam a véleményem, és elfogadom, ha valaki ezzel nem ért egyet.
-
válasz
KROK640 #91567 üzenetére
Az úgy patent. Én M2- őt még nem is használok
, nekem a SATA SSD is űrkori gyorsaság. Mondjuk a 24/7- esben nem is tudnék, mivel a 6-7 SATA csatit kiütné, de ott fontos driveok vannak jelenleg. Ha nagyon akarnám a Zen2 gépembe(vagy a már félretro Haswellbe - ott mégtöbb a PCIe sáv) tudnék M2- őt pattintani, de nem fontos, ahogy említettem, a SATA is bőségesen elegendő nekem, meg a videokártyák alá nem is akarok forrósodó cuccot, jó a satás, az csak max 40 fokos.
-
válasz
KROK640 #91556 üzenetére
Szerintem is elég ha a bootdrive(k) SSD, minden másra jó a HDD. Annyi hogy a 24/7- es gépbe ami +ban kellett, oda már 2.5"- os laptopvinyókat vettem, fokozatosan átállok, bár még ebben a gépben is van kettő régebbi 3.5"- os.
Néhány játékot azonban már inkább SSD- ről szoktak futtatni(Fiam is), sokkal pattogósabb a betöltés állítólag, evvel nincs tapasztalatom, régebiekkel játszom...ha játszom, mostanában ritkábban. Inkább filmezek, olvasgatok. -
arn
félisten
válasz
KROK640 #91448 üzenetére
Nem brandfannak kell venni, hanem azt venni, ami jo… ipad helyett sose vettem mast, ezen tul meg csak ki se probaltam az apple cuccokat, mert nem erdekelt - most a munkahely miatt van negy - es jol mukodik az okoszisztema, majd ha mas lesz jo, vagy a munkahely mast tamogat, akkor azt veszem.
Os szinten hasznalok win/macos/linuxot, kb ugyanazt tudjak, max mas a tamogatottsaga az adott teruleten, oda is azt kell hasznalni ami az adott teruletre neked megfelelobb. Ebbol a fansagbol mar evtizedekkel korabban kinottem.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #91437 üzenetére
Nem tudom mennyire koveted a hwhireket de azota kijott mar harom generacio, es a “65” wattos proci 150 fole ugrik az elejen. Hogy ezt kibirja a tap resze megvetetik veled szepen a dragabb lapot es tapot.
Hogy a laptopban milyen tendenciak vannak, ajanlom atolvasasra:
[link]Ezek mobilprocik, 150+25 wattos gpuval… procibol konkretan desktopba nem raknek ilyet, nem egy par literes hazba.
Megtehetnek, hogy fele annyi fogyasztassal tiz szazalekkal lassabb hwt csinaljanak, de nem teszik… nekem semmi bajom a magas fogyasztassal, ha hatekonysag tarsul melleje, de ami most a legujabb tophwnel folyik akarmelyik gyartonal az kabare lassan.
Amugy de, amiota munkahelyen macbookot adtak, vettem otthonra is egyet - apple szagu vagy sem, jelenleg ezt az uzemido, sebesseg hatekonysag dolgot nagyon messzirol szagoljak. A pcmet csak azert nem adtam el eddig, mert benne van a digitalizalokartya a retrohwekhez, de mar ez sem fog visszatartani, mert honapok ota be sem kapcsoltam.
A macbookom procija tokkal vonoval 10 watt, a munkahelyi vmivel tobb, de legalabb 3x gyorsabb mint a hasonlo aru thinkpad elotte, ugy, hogy egesz nap kibirja az akku es nem terdel le 3 ora utan. En akarhogy kerestem pcs vonalon hasonloan jo hasznalhato gepet hasonlo minosegben egyszeruen nem adnak. Vehetsz gyorsabbat, esetleg hasonloan keveset fogyasztot, vagy jo minosegut… de a hasonloan jo balansz sose lesz meg.
-
válasz
KROK640 #91437 üzenetére
Az tuti hogy akkora kompatibilitás nincs máshol mint a PC x86/64 vonalon
Bődületes az átfogás, akár a régebbi(emiatt nem is tettem OFFba, mert már a retrora is érvényes ez), akár az újabb gépeket nézzük. Tesztelt élmény pld a K5 + R9800Pro, inverze pedig a Win98 + PCIe S775. Újabb gépnél is említhetem az oprendszer átfogást, RyZen az XP- től a Win11- ig ok. Nagyon sok hardver és szoftver keverhető, kombinálható. Ez a többi platformra nemigen jellemző, bár mondjuk az indokolatlanul túlárazott Apple rendszert nem ismerem, nemtom ilyen szempontból milyen, de nem valószínű hogy a rugalmas bővíthetőség jellemezné.
-
válasz
KROK640 #91402 üzenetére
Nem sokon múlott, hogy én is vidéken nőjek fel. Sok időt töltöttem így is "lent" ahhoz, hogy átérezzem amit írsz. Szerencsére apám hamar belecseppent a számítástechnikába, így amire emlékszem szinte mindig volt valami otthon az első kitből összeforrasztott ZX81-től kezdve, sőt előtte is, csak azok céges cuccok voltak. A legkorábbi ami eszembe jut egy programozható, mágnescsíkos számológép amit akkor került elő a diplomata táskából amikor a Deltát néztük és abban is volt valami hasonló szerkezet.
Nade a gépre áttérve: Nekem a levetett hardver jutott, ami így is le volt maradva az élbolytól, de diákmunkával kiegészítve már elment. pl. 95-ben lett olyan 386-os VLB-s gépem amiben futott az 5V-os 486DX2, szóval "csak" arra kellett összekaparni a lóvét. Előtte 386SX volt 48Mhz-re tuningolva, de a többi része még XT klónként kezdte a pályafutását. A fércelést tovább toltam azzal, hogy nem vinyót cseréltem, hanem inkább egy 2x CD-ROM-hangkártya párost kapott a gép, hogy legyen hangja a játékoknak. Ez kb. arra volt elég, hogy egyel magasabb szinten csorgassam a nyálam a jobb gépekre.
Apple témához: Látszik, hogy nem használtál huzamosabb ideig OSX-et. Jól kitalált és a célközönséghez csiszolt. Nem jó mindenre, de hatékony és hasonló minőséget nem veszel olcsóbban PC-ből sem. A baja az, hogy magas a beugrási küszöb és nem jó mindenre. A PC sokkal rugalmasabb platform, több lehetőséggel. De több kényelmetlenséggel is.
Pikari: A következőt már azon vittem. Az utolsót meg már google docs-ban írtam. Halad a technika...
zoltanz: A cég eddig is és ez után is megveszi a gépet, de az otthoni felhasználók nagy része nem fogja. A mi 5-10%-os rétegünknek persze kell a gép, de a maradék 90% konzolozni és telefonozni (sic) fog. Tartalmat fogyaszt, max 1-2 képet posztol és az "írás" kimerül az "Itt vok-Mibe kerű-Eadó gummi..."
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #91382 üzenetére
A pceladasban benne vannak a hordozhato gepek is, az asztali gepek meg irrealisan tularazottak es borzalmas a hatekonysaguk - a notis hwek fogyasztanak annyit (150w gpu, meg 50-200w cpu), amennyit az asztalinak illene.
Jelenleg az apple gyart olyan hwt, aminel gondoltak ra, hogy fogjak hasznalni, a pcsek meg arra gyurnak, hogy jol mutasson vmi 10secig a benchmarkban. De ez nagyon vissza fog nyalni, vagyis mar el is kezdodott, meg az a maradek gepfejleszto is besokall, az eladasok meg beleallnak a foldbe - az apple meg rohog a markaba, hogy a tularazott gepekbol is halalra keresik magukat.
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #91386 üzenetére
"Igazán érdekes változás 2005-ben jött, amikor egyrészt lassult a fejlődés"
2005-ben lassult?
Akkor jöttek a 2 magos processzorok, a 7xxxgtx és a radeon 1xxxXT vga-k
A 2004-es 6xxxgt és x850xt után a videókártyák is hatalmasat ugrottak.
2006-ban meg a core2 és 8800gtx.
2012 környékétől lassult le a fejlesztés, a 2. Gen i7 után kb 5 évre a processzorpiacon a ryzenig és a 8. Gen intelig. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #91390 üzenetére
Van C2D-m (T9600, 4 GB RAM, HDD, Win 7) és 1st gen core i-m is utóbbi mellesleg U-s (1,1 GHz, 8 GB RAM, HDD, Arch alapú Linux KDE-vel), böngészek mindkettővel, ha kell. Nem FB-t, és YT-ot is ritkán csak. Nincs panaszom, működik mindkettő teljesen használható szinten. Utóbbit napi netezésre is használom, akár 8-10 lappal is teljesen használható, többel azért már sokat gondolkozik. Hogy a régi idők "netezni még jó" gépeihez képest ezeket hol lehet elhelyezni? Jó kérdés... Kb ugyanazon a szinten vannak szerintem a mostani csúcsgépekhez, mint mondjuk 2009-2010 táján egy komolyabb P3 az akkori csúcs vasakhoz képest. Netezésben mondjuk akkor talán nem is a gépek teljesítménye volt korlátozó tényező, hanem az internet kapcsolatok sebessége. Manapság a gigabites kapcsolat a fejlett világban nem számít különlegesnek (kivéve, ahol jelenleg lakok, 16/1 Mbps sávszéllel kényeztet a sors... ), a jóval nagyobb átlagos sávszélesség nyitott utat az erőforrászabáló netes tartalmaknak. Nehezebb helyzetben van most ezen a téren egy 10 éves gép, mint 15 évvel ezelőtt egy akkor 10 éves, de azért még mindig nem teljesen használhatatlanok.
-
válasz
KROK640 #91386 üzenetére
94-ben a 386 volt az alja a kínálatnak. Na jó használtan volt lejjebb, mondjuk egy 286. Jó barátomnak az volt, még egy szakdolgozatot is összerakott rajta, manapság amikor előkerül a téma már nem értjük hogyan. 486DLC volt az igazi értelmes belépő szint. Korabeli árlisták: [link] Jó böngészést
-
zoltanz
nagyúr
válasz
KROK640 #91382 üzenetére
"Ez egyébként számomra érthetelen, mert a laptop tulajok 95%-a saját bevallása szerint sosem hurcolja a gépet, de mégis belemegy abba, hogy lemond a bővíthetőségről és az egyszerű javíthatságról miközben kétszer annyit fizet gyengébb teljesítményért, mintha asztalit venne."
Sokan tepsifonról interneteznek, és úgy vettek valamikor notit, hogy "sose fog elavulni".
Mára internetes site-ok nincsenek optimalizálva, plusz tele vannak tolva legerőforrásigényesebb multimédiás tartalommal, reklámokkal, ráadásul a böngészők lettek a leg "vas" igényesebb appok (nem beszélve az utasításkészlet Os követelményekről) , aztán ott a Windows-ok "vas" bélpoklosága.
Tiszta autofellátor (ön cumiztató) mutatvány mikor elé ülnek többet gépelni, keresgélni. -
válasz
KROK640 #91381 üzenetére
Ez meg a ló túlsó oldala. 85-től a C64-nek elkezdett leáldozni a csillaga. Az, hogy folyamatos olcsósítás mellett tovább gyártották arra volt elég, hogy jó konzolhelyettesítő lett belőle. 94-re már reménytelenül elavult volt az olcsó 386-ok mellett. Persze a magyar falusi fizetések mellett semmi sem volt olcsó, a C64 is éppen csak megfizethető, de ez nem a C64 érdeme.
-
válasz
KROK640 #91203 üzenetére
*Csillag: Korábbi emlékeimből az lehet, hogy integrált vga-val nem, csak külön vga kártyával működik együtt.
Én minden körülmények között az E7300-at választanám, mert van SSE 4.1, a tuning meg nem nagyon izgat.
Az a 775i65G amúgy engem is izgat mint win98 retrótól kezdve win7-en böngészésig alkalmas lap mellesleg Sata-val mATX méretben.
Egy kis mini dell (de nem low profile) házikóban el tudom képzelni. (35x28x16) -
fatpingvin
addikt
válasz
KROK640 #91270 üzenetére
ezen nem fogok vitát nyitni. értem hogy savanyú a szőlő de ez nem érv. nem igazán gyártanak arra a célra hardvert hogy a gyártó szempontjából legacy besorolású egyéb termékekkel való tovább operálást megkönnyítsék. szerintem is rossz ez a berendezkedés de letagadni hülyeség.
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
KROK640 #91207 üzenetére
Illetve itt volt említve, hogy a feszültség emelést nem nagyon támogatja, valamint processzor terheléskor nagy a vdrop. Nem tudom, de ha a 7300 az újabb mikron, talán kevesebb dzsúdót igényel, kevésbé veszi ki alaplapból az energiát?
Ez az M0 steppinget jelent? Ezt látni a procin? E6700ban melyik a jobb stepping B2-nél? -
válasz
KROK640 #91196 üzenetére
A 775i65G R2.0 nem támogatja az E8600- at, ahogy nézem a gyári oldalt, az R3.0 sem. Előbbi(ez van nekem, ehhez tudok viszonyítani) BIOS- ában nincs feszemelés sem, gondolom akkor az utóbbiban sem, tehát a tuning korlátozott, valamint az elérhető FSB miatt is - 1333- at tuti nem tudja. Az E6600- at 2.4-->@2.6GHz- re tudtam húzni benne, persze nekem elég, mivel ezen lapnál a Win98 támogatás a lényeg. 2610MHz/1160FSB a max, efelett instabil, mivel alapból kevés feszt ad a CPU- nak, és/vagy a magas FSB- t nem bírja.
A Xeonok és a Quadok is felejtősek, ahhoz kicsi a VRM ezen a lapon. Az erősebb procikat pld P5Q- ba, vagy hasonló lapba érdemes pakolni. -
válasz
KROK640 #91196 üzenetére
Asszem, az E8600 nem megy abban a lapban, de mondjuk megérne egy próbát, pláne, ha van hozzá moddolt BIOS.
Ez a "legerősebb" bele való proci mondjuk relatív, programtól függ. Ahol sokat számít a több cache, ott az E6700 a nyerő, ahol meg nem, ott akár az E7300 is nyerhet kicsivel. Nagy difi mondjuk nem hiszem, hogy lenne bármiben is e kettő között. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #91042 üzenetére
Ha jól emlékszem 600-as Celeronról váltott 1300@1733-as Tua Celeronra meg MX400-ról GTS 32MBra. Hát bőven látható előrelépés volt.
Az 1700-as Celeronom MX 400 64MBval csak kullogott utána...
De az igazi király Tóni haverom volt a 2100MHZ-re húzott Tua Celeronjával volt, kezdetben TNT1-el, majd ő is Geforce 2 GTS-el. Csak a Geforce 3 megérkezése után tudtam vele felvenni a versenyt (jobbadára inkább már az Athlon XP 1700+-al, akkor még 2200+-on) -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #91029 üzenetére
Az már igaz.
Az előd PII-esen (Slot1 Pentium II 450 MHZ), 384 MB RAM-al sem volt azért rossz (XP picivel lassabb volt), de tény hogy javarészt a P4-en használtam és sokkal jobban ment természetesen (az XP is).Ami viszont biztos: a War3+TFT-nek sokat hozott a gépcsere, ezt főleg LAN-ban adta ki.
64/128 MB RAM-al a W98/ME nálam is pattógósan ment a PII-esen, és elég is volt neki.Az én játékaim 2002/2003-asak vagy újabbak, ez is előny volt. Csakúgy mint a kiforrottabb geforce driverek.
TNT2: havernak volt, nekem anno S3 Savage 4 volt, 8 MB AGP-s, ehhez képest a TNT2 király volt, de én az S3-at előszőr GF2 MX 400-ra (64 MB) majd GF2 GTS -re (32MB, de nem volt visszalképés) és csak ez után jött a többi.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #91015 üzenetére
W2000 Professional-t éveken át használtam, XP mellett is, jobban ugrott és megbízhatóbb is volt (SP2 után az XP is beérte). nVdia 3Ti 200/4200Ti/6600GT VGA-kkal hibátlanul teljesített, az áltlam játszott címekben is, pl.: SC1/BW, COD1/UO, WarCraft3+TFT, korabeli NFS-ek.
A kikapcsolás félelmetesen gyors volt (ekkoriban a P4-es gépem volt, 1.8 NW P4+Asus P4PE -i845 és 1*512 majd 2*512 MB DDR333 RAM, SATA1 120 GB Seagate Barracuda HDD-vel) - még el se engedtem kb. a power gombot, már le is állt a gép. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #91015 üzenetére
Hát, igazából eddig minden gépemet alapból eléggé megtömtem ram-mal, szóval nem kellett sokszor bővítenem. A Lynnfield kapott a 2×2 giga helyett 2×4-et, előbbi a másodgépben folytatta. A P2-re nem emlékszek, de úgy rémlik azt se kellett fejlesszem, vagy ha mégis, találtam helyet a kikerülő moduloknak. Az Athlon XP volt amúgy egyedül 3 slotos gépem, az 2×512 megával futot nálam az elejétől a végéig, az Athlon II X2 volt 4 slotos, azon kívül csak 2 slotosaim (brand sff, majd mini-ITX) voltak.
-
zsid
senior tag
válasz
KROK640 #90835 üzenetére
Megjött a 939-es lap, holnap majd kipróbálom.
A proci egy Athlon 64 3500+ (CAAEC )
A memóriát elírták a hirdetésben: 2x512MB Apacer 400 CL3 és 2x1GB Kington 400 CL3 volt a lapban ( KVR400X64C3A/1G). Ha működik akkor ennyit megért
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged