- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #115349 üzenetére
Gondolom a sima GeF3-ra érted.
Az átlagnak GF2 MX400-a volt felénk is, két hónapig még nekem is (64MB-os ASUS V7100). De emlékszem egyszer a nagykerből 16 ezerért elhoztam egy GeF2GTS-t, rövid ideig azzal is nyomultam, utána továbbadtam. Magamban meg azon röhögtem, hogy milyen qrwa olcsó volt ahhoz képest amilyen jó kártya. AKinek tovább adtam, annak már nem volt olyan olcsó -
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #115343 üzenetére
Azt nem tudom, hogy 9100 csak európában volt-e, vagy máshol is. De a 9200(SE) ugyanúgy DX8.1-es volt emlékeim szerint.
A sima GeF3 tényleg rohadt ritka volt, én sem nagyon láttam senkinél. A Ti200 és a Ti500 már sokkal gyakoribb volt, különösen a Ti200 64/128MB-osok. Nekem volt szerencsém kifogni egy olyan 200-ast, ami ment Ti500-nak (sőt, 550-nek is) ráadásul 128MB-os volt, szóval teljes értékű Ti500 volt, ami a sima GeF3-nál is erősebb volt. Cserébe viszonylag későn, október végén lett ilyen kártyám. (A haverok közt messze elsőként, volt akinek csak következő májusban lett)
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Fred23 #115343 üzenetére
300MHz-t siman tudta a kornyezetemben tobb is, azzal a kis frutti 4x4cm-s bordaval is, ami par mm magas volt
szoval egy nagyobb hutessel mar az is lehett volna 8500XT, a 325MHz-s meg az "XTX"
a passziv bordas 7500 vagy 7200-n 4-5x akkora hutofelulet volt, csak azon nem volt hutoventi, mert nem csak a borda merete nagyobb, hanem lamellak is magasabbak rajta
pl egy 7500LE araba belefert ekkora hutobroda?
egy tunnerebb 8500-ra akkor miert nem?
erre feldob egy 50mm-s ventit es hello -
hobizoli
nagyúr
válasz
Fred23 #115335 üzenetére
...hm, lehet
azt viszont eleg nagy kihagyott ziccer volt az ATI-tol, hogy nem csinaltak egy 325-330MHz koruli 8500XT-t
nemelyik gyarto is siman rakott egy nagyobb, de passziv hutobodat 7500-ra is, amire csak egy venti kellett volna ehhez pluszban, hogy elbirja +0,1V nagyobb Vcc-vel a GPU a kikepzest
frutti penzert megoldhato es tobbert lehet eladni
8500-t a gyari 275MHz-rol huzgaltak a gyari hutessel is 300MHz-re sokan, pedig az a hutobordacsak meg venticske egy vicc volt azokon -
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #115332 üzenetére
Nem egészen, 8500LE a 9100, hanem inkább teljes értékű 8500. De a 8500LE-ből asszem lehett sima 8500-at csinálnii, LE-ként kb GeF3Ti200 sima 8500-ként meg a nagy GeF3-asnál kicsivel erősebb Ti500 szint volt kb.
#115331 hobizoli : Nagyon nem. A 8500 az már a GEF3-as ellenfele volt, a 7000-es sorozat volt a GeF2/4MX ellenfele. A 9100 meg átcimkézett 8500.
-
válasz
Fred23 #115332 üzenetére
Kössz
S478 P4 EE 3.4GHz- et, ami ma már rendszerint sokszáz dollárért cserél gazdát.
Nekem már nem aktuális, mivel nem érhető el vele a PCI max tuning. Az ultrán tuningolható Prescottommal pedig igen, az elég is, meghozta a Voodoo2- vel a lehetséges 3 kategória, mindegyik világrekordját.
P4 esetén maradok ennél.
A madness mánia pedig automatikusan kérte a leggyorsabb Win98 kompatibilis videókártyákat.
Mint korábban is írtam, csak e-sport, fele ekkora teljesítménnyel is sok100 FPS- el futnak a 98 éra címei...kivétel a DeusEx, az tudjuk, hogy relatíve erős vassal is be tud szaggatni. -
válasz
Fred23 #111315 üzenetére
Aida szerint is Shuttle HOT-673 az Ensoniq-os Slot1 lap:
Manual szerint 333-ig kezeli a procikat, valóban a biosban 5x a max. szorzó, de mint látható, kezeli az 500-as cerkát is, és az elején is annak azonosítja be.
Valamint a max. 384 ram se igaz, lehet 3 db 256-ost is kezel, de csak 2 bx-ready-m van.No de a lényeg, ilyet életemben nem láttam, pedig nem egy lapra tettem XP-t, köztük régebbi P1 lapokra is, ha ette a nagyobb ramokat is:
Szöveges mód végén ezt adja. És láss csodát, működik a benne lévő infó, F7-et nyomkodtam párszor a deriverek betöltésekor, és tovább is ment a telepítés helyének kiválasztására.
Biosban nem találtam ACPI-t, tényleg ennyire bénább biost írtak ennek mint bármelyik P1 lapnak? -
válasz
Fred23 #111519 üzenetére
Nincs ilyen, esetleg nagyon elbaltázott sets/install esetén elképzelhető. Sőt, a direct újramintavételezést a Wasapiban nem véletlen implementálták - óra és jitter pontosítás. Milyen érdekes hogy a Win11 már alapból a Wasapit használja, megkerüli a korábbi Win verziók elbaltázott hangkezelését.
-
válasz
Fred23 #111517 üzenetére
Anno nekem az SB Live! Value (CT4670) megfelelő DOS supportot adott, bár akkor már Windows-on voltam, a DOS csak visszatekintés szintjén volt jelen, komolyabban már nem foglalkoztam vele, így tapasztalatom is csak ennyi volt.
Vogonson valaki az ALS4000 kártyát ajánlja DOS alá, van DOS driver is hozzá. Az ALSFM megoldás elég jó, akár igaz is lehet a dolog.
A kártyák beszerzése során a tesztelést PCI kártyáknál WinME alatt szoktam végezni, DOS alatt csak az ISA kártyákkal foglalkozom, így okosságot nem nagyon tudok mondani sajnos.
-
Pikari
veterán
válasz
Fred23 #111517 üzenetére
96 khz-et semmi nem tudott natívan abban az időben rendesen.
a régi linuxos hangkártya driverekbe szoftveresen se portolták vissza, ezért pl a 48khz fölötti frekvenciájú hangsávval rendelkező filmekben nemes egyszerűséggel nem lesz hang (amennyiben a lejátszóprogram saját szakállra át nem alakítja 48khz-re).
-
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
Fred23 #110914 üzenetére
Ezt nem retró célból vettem, ez van most a fő gépemben. De ez egy elég régi táp, még ez is passzív pfc-s, és kb 65%-os a hatásfoka. Azért ezt használom, mert ezen vannak olyan csatlakozók - és olyan mennyiségben - ami a fő gépemhez kell, persze egy retró géphez jobban illene.
-
-
válasz
Fred23 #110706 üzenetére
Gf123 BIOS Edit, ha esetleg vki nem ismerné. De ahogy most nézem HWBot-ot, nem lesz Top3-as eredményem semmiképp, mert nem akarom kinyírni a karim. Amit ezek ott művelnek, az embertelen. Láttam viszont a saját MX400-amat is egy az enyémnél gyengébb lapban, gyengébb procival 5000 pont fölött gurítani. 5k+ pont, GF2 MX400.
5625 pont a világrekord a 32MB-os változattal.
Én meg majd ezt a hűtőt teszem fel a tuningos karimra.
-
válasz
Fred23 #110696 üzenetére
Még a G41- ben is jobb az alacsony kiinduló FSB, az E8500 még megy benne, de minimálisan tuningolható, E5200 illik hozzá, több mint 1GHz plusz van benne, jó pörgős gép Win98- hoz, és csak a brutál magas DDR3 RAMokkal az igazi.
Az E8500- at faggatom, proci vége 4408, de a 800- as RAMokat nem lehet annyira visszaosztani, azokkal csak 4227 a vége, ami stabil. A Phenom-II is ezekkel a RAMokkal ment, így is freki előnyben az Intel - Win98 - XP.szerk : A P4 nálam inkább már csak a Voodoo2 kihajtására való
, a markáns erő a C2D- tól indul, AMD vonalon pedig a Phenom-II- től.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #110508 üzenetére
Lehet, hogy nem Radeon 7500 volt, nagyon nem emlékszem már, igencsak régen volt. GeF2 Ti, egyszer szereztem 16 ezerért (ami akkor bitang jó ár volt érte), de csak kipróbáltam aztán tovább adtam.
GeForce 3-asom 2002 október 30-án lett. Előtte két hónapig volt MX 400-am.Nekem is úgy futotta, GeF3 Ti200-ra, hogy a GeF2 MX 400 annyiért ment el amennyiért jött, és utána mellétéve a gyűjtögetett pénzemet, sikerült megvennem GeF3-at, de azt is nagyker áron. Mai napig emlékszem, hogy annyira ráment az összes pénzem, hogy hazafelé buszjegyre már majdnem nem telt
De ettől még nagyon boldog voltam vele. Főleg, hogy simán ment Ti500-nak ami a sima GeF3-tól is gyorsabb volt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Fred23 #110513 üzenetére
Most is így van kb.
Ha gyenge a CPU, a csúcs VGA mellett is dadogás lesz (min,1%,low1% FPS-ek).#110508Fred23: 2004-ben 15e-ért tudtam venni dobozos Inno 3D GF3Ti200-at (64 MB DDR 128 bit), megtáltosodott minden a P4-esemben.
GF2 MX 400-at váltottam előtte GF2Ti valamelyikel (talán GTS?), aztán jött a 3Ti. Az NFS-ek nagyon mentek vele (U/U2), WarCraft 3 +TFT is meghálálta.#110516DarthSun: ezért is vettem anno olajmentes kompresszort, PC-hez a kimeneti nyomást leveszem 2 bar-ra, biztos ami biztos.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #110488 üzenetére
Nálam a helyzet sokkal egyszerűbb : Mivel a GeForce 2MX 400 népkártya volt, gondoltam, hogy széleskörűen lesz támogatva.
Korábban volt egy Radeonom (Radeon 7500 talán) az annyira nem tetszett, és nem is volt túl jó játékra. Mindig is jobban húztam az NVidia felé, az első TNT-m óta, így hát a GeForce 2-es időkben nem is volt kérdés, hogy mi lesz a cél.
A Kyro I nekem is tetszett, hogy milyen okosan csinálja a dolgokat, ugyanakkor a T&L hiánya, és az, hogy kiforratlan volt egyértelműen elriasztott tőle, ráadásul ritka is volt.
Voodoo-ból a 4-es szériát meg szinte nem is észleltem. Matrox megint nemigazán volt játékra való, azt hamar kiejtettem én is, edig egy G400-asom lehetett volna olcsón.
Aztán meg emiatt egyértelmű volt, ezután, hogy GeF3 lesz.Egyébként volt DDR-es GeForce 256-osom egy ideig a 466-os mellett, a TNT M64 után egy csoda volt az a kártya.
-
válasz
Fred23 #110488 üzenetére
Várnom kellett volna a vásárlással egy hónapot, és Radeon LE-t venni, asszem, ez lett volna a legjobb megoldás. Bár addigra jött be a Kyro II is kábé. Sok múlik 1-2 hónap difin, mit érdemes venni.
Szerk.: a Kyro II mintha viszonylag drágán nyitott volna. A Radeon LE viszont a hozzáértőbbek és szerencsésebbek számára olcsón hozott iszonyat teljesítményt. (Radeon DDR-t csinálva belőle.)
-
arn
félisten
válasz
Fred23 #110408 üzenetére
Sima alapfeszes tb 1400rol van szo. Epp a multkor epitettem es epp falconrockal, mert az volt a legkozelebbi hutom. A tap sem korabeli volt, hanem 1 evvel ujabb enermax. A huto melegebb volt, mint a csucs barton 3200+ es a tap is ugy porgott 10 perc mulva, hogy inkabb lemondtam rola, es visszamentem p3ra.
2001ben ilyen 5-6cmes ventik voltak filigran talalomra tervezett bordakkal, amit 5-7 ezres rpmel probaltak hasznalhatova tenni. Eselytelen lenne elhetore csinalni korhuen.
-
válasz
Fred23 #110408 üzenetére
Az a korszak volt, amikor nem volt tovább, valami újat kellett kitalálni hűtésre.
2001-ben a hűtések zajszintje maxon járt a FOP-32 és hasonló csodákkal, tömör réz alappal. MIG-21 sugárhajtóműből kölcsönözhették ezeket a PC világba.
Majd 2002-ben vettem az Ordasi féle vízhűtésem, állatkereskedéses búvárszivattyúval, talán Lada radiátorral.
És beállt a csend.
Valami fantasztikus érzés volt.
Az élettartama nem mondom nem volt túl sok, de akkor mindegy volt, csak legyen végre csendes a PC.
A "gyári" leszorító helyett lézervágott lefogatót árult valaki BP-n, már nem emlékszem ki lehetett, de elég profi volt a cucc.
Athlon 1700+ , később Barton 2500+ proci tuningolását próbáltam vele, de végül alap órajelen mentek, hogy csendes maradhasson a gép, amúgy sem volt stabil tuningolva soha egy Athlon procim sem.
VGA-ra is volt blokkom.
Persze később a hőcsöves Coolerek, sima levegővel is előzték ezeket a korai vizes próbálkozásokat.
Érdekes egy korszak volt.Ordasi next gen fejlesztése a "gázhűtés" volt, amit manapság hőcsövesként ismerünk, de nem tudom a saját gyártása végül elkészült vagy sem. Hatalmas legyező alakú volt, kiállt a házból
update:
közben látom, volt már szó a csodáról -
Pista0001
addikt
válasz
Fred23 #109934 üzenetére
A Sandy bridge-nek könnyű dolga volt, elenyésző volt a processzormagok fejlődése annak idején, a magok és szálak száma is stagnált, persze, hogy egy i5/i7 nagyon sokáig jó volt.
A 7. gen-nek nem maradt ideje, a Ryzenek miatt az Intelnek abba lellett hagynia a golyói vakarászását, és végre fejlesztenie kellett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #109910 üzenetére
I3-7320 tényleg az, nem nagyon volt senkinek.
Az I3-7350K meg nekem anno annyira tetszett, hogy majdnem átálltam 7th gen-re miatta. Nagyon sok fantáziát láttam benne, csakhogy : akkoriban a I3 4330, 16GB DDR3, RAM meg a hozzá való lap (Gigabyte B85M D3H) miatt ez nem CPU hanem platform csere lett volna. Az új lap, RAM és a K-s I3 (ami nem is volt olcsó a maga korában, emlékeim szerint már kb a kisebb I5-ösök árában ment) meg egy komolyabb hűtés többe lett volna, mintha a meglévő I3 4330-at egy I7 4770-re cseréltem volna, nem mellesleg jóval több molyolással is járt volna. (pl sima CPU cserénél a Windowst sem kellett volna újrarakni meg kb semmit, platform cserénél viszont nem ártott volna, bármennyire is jól bírja a Win7 már). Jah és továbbra is 2C4T-n maradok."Egy i7-7700 vagy 7700k azért szerintem egész sokáig használható maradt, tán úgy 2020-ig, 2021-ig" - ezt egy kicsit erősnek érzem, hogy múltidő és évekkel ezelőtti időt adsz meg. Szerintem pont a I7 7700 az ami még manapság is használható. Hát a I3 10100F kb ugyanaz, csak kissebb fogyasztással. Bőven használható még ma is.
Az már más dolog, hogy ha választanom kéne egy I7 7700 + lap + RAM vétele vagy egy I3 10100F + lap + RAM vétele között tutira z utóbbit választanám, főleg, hogy jó eséllyel olcsóbb is lenne, pedig jóval fiatalabb.Sokáig akartam egy 2nd gen I7-est is (16GB RAMmal, RX 570/580 8GB-al), de rájöttem, hogy porfogó lenne, ráadásul mostanra már szerintem kezdene rosszul öregedni, hasonlóan régi gépnek meg ott van a 2nd gen I3 4170, amibe tudok rakni I5-öt is (mert van), 16GB RAM, RX570 8GBval.
És ismerek olyan elvetemültet aki mai napig C2Q8400-as gépet használ napira. (igazából kettőt is, az egyik 4GB RAMmal mindössze ráadásul). -
Fücsök007
őstag
válasz
Fred23 #109910 üzenetére
Azért árnyaltabb a dolog: 1 jobb 7700K-s konfig másodlagos konfignak 16GB rammal vállalható ma is ha nem friss játékot futtatunk rajta win10 mellett, GTX 1080-hoz nagyjából jó is, 7350K pedig csak retróhoz vagy netezésre elég. Q9650 húzva netezésre és retróhoz elég, de többre nem. Egyébként XP alá a legjobb ivy-bridge széria ha IGP-t nézzük, 8GB rammal jó időzítéssel pörög XP alatt!
-
jokeph
nagyúr
válasz
Fred23 #109910 üzenetére
7350k+b150: semmivel se lenne furcsább, mint amikor első építésnél a 13600K-t B660-as lapba tettem, Z790-es lapot csak 1 évvel később kapott.
Jó pontszámot kapott.
Kár hogy a HD630-hoz (a GPU-Z kép az i5-7600K procimhoz tartozik) nincs XP-s driver, W10 alatt nekem erre csak 14000 pötty körül dobott, bár igaz, hogy a DDR4-es ram csak 2133-on futott, ez visszafogta azért:Az ATI HD3200 IGP gurított hasonlót:
A HD4250 picivel többet:
Pár évvel később ez mindent vitt:#109912Fücsök007: ezzel egyet kell értsek.
Nagyon csíptem a 7350k-t, de egyszerűen eljárt felette az idő, sokszor járt max kihasználtság közelében már böngészésnél is, hamar követte a 7600K is.
A C2D T9300-as masinámnak is ez lett a veszte, 2020 körül lecseréltem, előtte elvoltam vele azért pár évet garázsgépként. -
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #109881 üzenetére
2GB után 8GB-ra ugrottan VGA-ban, igaz nagyon nagyon későn, de számomra egy 4GB-os VGAnak sem retro sem modern szinte nincs létjoguslutsága. Egy kezemen megtudom számolni, héáby 4GB-os VGAm volt de az is rajtam átfutva, gépbe se natgyon kerülve max teszt erejeéig.
I3-7320 valóban nem gyakori, de ott a 7350K volt ami a nyerő volt. RX 570-hez mindesete passzol, az tény.
Az egész 7th gen nem jövőálló, ahogy van. -
Pista0001
addikt
válasz
Fred23 #109898 üzenetére
Érdekes proci. Az igp-je viszont gyengébb talán a Celeronénál is (alacsonyabb alapórajel, ugyanakkora turbo), videós képességekben veri csak. Most látom, hogy a Celeron G540 és az i3- 2120 között is van minimális különbség, az i3 100 MHz-cel magasabbra turbozik. Majd még utánanézek, le lehet-e tiltani a turbot, vagy korlátozni az órajelét.
-
Pista0001
addikt
válasz
Fred23 #109896 üzenetére
Nem tudtam, hogy volt még desktop Sandy i5-ből is 2C4T.
Vagy ez nem desktop? Miféle foglalat az FCLGA? Miben különbözik a sima LGA-tól?
Nekem annó a Nehalem idejében is fura volt a 2 i5 széria, eszembe se jutott 6xx-et venni. Aztán szubnotebookban csak utolért az Arrandale...
-
Pista0001
addikt
válasz
Fred23 #109892 üzenetére
A 2C4T azért nem ugyanaz, mint a 4C4T szerintem, de majd a tesztjeid megmutatják. Jó lenne azonos órajelű, azonos generációjú i5-öt szerezni hozzá. Hogy a Pentiumot megveri, azt nem vitatom.
Amúgy én is
PentiumCeleron vs i3 tesztre készülök, csak Sandy bridge alapon Windows XP alatt. Egy G540 méri össze a tudását egy 2120-szal. 2C2T 2,5 GHz-en vs 2C4T 3,2 GHz-en. Feltételezem, itt a HT nem lesz előny, de azért a győztes nem vitás. A különbség mértéke érdekel alapvetően 2005-2006. környéki, illetve ennél régebbi játékokkal, valamint hogy egyáltalán játszhatóak-e a Celeronnal. Ja, IGP-vel.Hogy kicsit spoilerezzek, csak ki akartam próbálni, hogy a Heroes of Might and Magic 5 elindul-e, aztán 3 órával később sikerült is kilépni...
-
Pista0001
addikt
válasz
Fred23 #109881 üzenetére
"Korábban itt a PH!-n többször is hangoztattuk, hogy játékhoz elég egy kétmagos processzor. Ezt az állításunkat immár revideálhatjuk, hiszen kiderült, hogy a legújabb játékokban két mag bizony nem elég; az eredmények önmagukért beszélnek. Ha netán valaki mégis kétmagos processzorban gondolkozik, annak inkább a Hyper-Threadinget támogató Core i3/i5 családot ajánljuk a Phenom II/Athlon II-vel szemben, hiszen a HT-nak köszönhetően a kétmagos Core processzorok egyszerűen gyorsabbak, de legfőképpen a minimum fps-ek magasabbak.
Ugyanakkor továbbra is tartjuk azt a véleményünket, hogy játékhoz elsősorban videokártyát kell venni, és csak azután processzort, ez a prioritási sorrend. A Radeon HD 5770, illetve a HD 5770 teljesítményéhez közel teljesítő VGA-k mellé jól illik a fentebb említett Core i3-530 (vagy ehhez hasonló sebességű Core i3/i5). Ugyan vehetnénk mellé négymagos CPU-t, de nem lennénk előrébb vele.
A GeForce GTX 460 (és hasonló sebességű társai/riválisai) mellé a minimum az i3-530, de inkább négymagosban gondolkodnánk. Itt az a kérdés, hogy Phenom vagy Core i5: szerintünk teljesen mindegy, a Core i5 néhány szituációban gyorsabb, de ez már inkább a CPU-limites beállításokra igaz, ezekben a helyzetekben viszont elég magas fps-ekről beszélhetünk, tehát egyikkel sem járunk jobban vagy rosszabbul.
A Radeon HD 6870 (és a többi, hasonló sebességű VGA) ugyan elvileg egy felső-középkategóriás videokártya, a többség számára mégis inkább csúcsközeli (márcsak magas ára miatt is, a GTX 460-nal egyetemben). A HD 6870-re ugyanaz igaz, mint a GTX 460-ra: mindenképpen négymagosat vennénk mellé. A Phenom II X4 (vagy mondhatnánk akár a Core 2 Quadot is) picit lassabb, mint a négymagos Core i5, de a különbség elhanyagolható (árban már nem annyira...), ahol meg soknak tűnik, ott magasak az fps-számok a CPU-limit miatt.
A fő-fő konklúzió tehát röviden az, hogy napjaink játékaihoz elkel a négymagos processzor; bár ez sokaknak nem újdonság, most be is bizonyítottuk."
Gyanítom, hogy - bár az alsóbb kategória is fejlődött - 2015-17-re ugyanúgy igaz a cikk konklúziója, főleg hogy 2017-es felsőbb kategóriás vga mellé lesz.
-
válasz
Fred23 #109884 üzenetére
Nem tudom, mennyit számít a +1MB L3 cache és a +500 MHz. Itt egy videó, ahol egy G4560-nal hajtanak egy GTX 1060-at, és van bőven FPS, de nem sima a megjelenítés. Erre mondtam, hogy az i7 hatására kisimult a játék, hibába volt bőven jó az FPS a G4600-zal.
Várom a tesztet!
-
jokeph
nagyúr
válasz
Fred23 #109887 üzenetére
Nem csodálom, a magas órajelű i3 pörgeti a rendszert amíg elég a 2 mag, mellette a kisebb órajelű 4 magos lustának hat.
Viszont, ha nyitok egy Chrome-ot, sok lappal, már érvényesül a 4 mag, nagyobb win update-nél is, sőt, még a 6/12-es CPU-t is megdolgoztassa (12400F,5600G,5600X)S milyen teszteket csinálsz majd, s mi lesz a komplett setup ?
Régi, 1-2 magot használó cuccoknál az i3-7320 verni fog mindent a 3 közül.
Ha gondolod, előásom a 7600K-s konfigomat. -
jokeph
nagyúr
válasz
Fred23 #109884 üzenetére
Nem tűnik soknak, de azért jelentős az (G4600 vs 7320).
Tettem mellé még párat.
G4560-am volt előszőr, azt váltotta a 7350K, alapon hagyva is nagyon durván jobban futott minden az i3-7350K-val, húzva (4,8-ra) meg pláne.
A későbbi i5-7600K meg ezt überelte, a fizikai 4 mag az határozott. -
válasz
Fred23 #109881 üzenetére
Pont az RX 470/570 időszakban (2017-2019) Pentium G4600 procin voltam 2 évig (2c/4t, 3MB L3 cache, 3,6 GHz) és azt hittem, mindenre elég, mert itt a PH-n is nagy hanggal hirdették a fórumon, hogy nem kell jobb. Aztán amikor a 2012-es Borderlands 2 szemmel láthatóan kisimult egy i7-6700 hatására, rájöttem, hogy nem igazán van az úgy.
Most egy 6600K van LGA1151 platformon második gépként, mellette egy RX 480 4GB, de igazából alig kapcsolom be, de jó, hogy van.
Neked is inkább egy rendes 4 magos procit ajánlok az RX 570 mellé.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Fred23 #99671 üzenetére
G4560-al sincsenek ilyen problémák (HD610), használtam bő egy évig, aztán ismerős szüleinek raktam össze egy gépet, abba került (így a szemem előtt van), kb. csak YT-re meg tartalomfogyasztásra van használva, H270-es Asus Prime lapban.Régebbiek közül nekem SLOT1/s462/s478, kicsit későbbiekből s1366 és s2011.
Az s775/AMx socket családokat is kedvelem, rengeteg lehetőség és átfedés van közöttük.#99672KROK640: ami lázba tudna hozni, az egy 5.gen i7-5775C Broadwell. Eléggé ritka, és több szempontból is érdekes CPU, a 6200-as Iris PRO IGP is megér egy misét benne.
#99675Czo: ha le akarod cserélni valamikor az 5775C-t, gondolj rám.
#99677DarthSun: Kell is a jó táp.
Az IS7-et most a Corsair VX450-el hajtom, kényszerűségből be kellett tennem az FSP HEXA+ 600-as helyére, ezen ugyanis nem szétszedhető már a 24 pines ATX csati, a VX450-en viszont igen.
Mert hát miért is ne a +4 pin a FAN csati és a jumper felé esne ?
A 20 pines ATX csati másik felén meg annyi hely van hogy focizni lehetne. -
jokeph
nagyúr
válasz
Fred23 #99657 üzenetére
A "T"-s széria nem hoz lázba, vissza tudom fogni a "K"-s CPU-kat "T" szintre, meg még a béka segge alá is akár.
Mindhármat olyan helyről vettem, ahol garantáltan nem voltak tuningolva, mindegyik első gazdás volt, "H"-s és "B"-s lapokban.#99660KROK640: 6600K-t előbb eldobnám, nem tudtam 4,5 GHZ fölé srófolni (értelmesen), a 7600K-m viszont simán ment 4,8-at is, napiban, 4,9-et csúcsra (benchelgetni), és hangyányival erősebb az IGP-je is - alapból is erősebb és nem csak a MHZ-ek miatt jobb.
9. gen-ig megvan a DDR3, és lap is létezik hozzá, pl H310-esben.
A 6600K-m egy Gigabyte H170-es lapban van, és 4*4 GB DDR3L 1600-as ramokkal van megfűszerezve, létezik Z170-ben is DDR3-as lap, szintén Gigabyteból, pl.#99661DarthSun: a wattmérő meg kiakadt a 4 GHZ-en járó Presinél.
#99662Pista0001: az IGP sokat fejlődött a 6., de főleg a 7. gen-ben a 4. genhez képest.
NFSW szintű játékokra simán alkalmas (kipróbáltam, Pentium G4560-al - 7. gen, 2c/4t, HD610 IGP), 1600*1200-ban vitte nyél grafon, de mellé kell rakni a ramokat hogy DC-ben menjenek. -
Fücsök007
őstag
válasz
Fred23 #96790 üzenetére
Alapvetően azonos frekin és FSB-n nem túl nagy előny a nagyobb gyorsítótár. A lényeg, hogy ne 1:1 arányú osztás legyen ramnál, mert pl. 667MHz vs 1200MHz+ között ég és föld különbség van amikor megfelelő játékot futtatunk. Ugyanúgy skálázódik a mobil T7600 is egyébként, csak az elindul 200MHz FSB alatt is, így jobban kimutatható vele a skálázódás Aopen lapban, mivel 533MHz -től 900MHz+ fölött is hajtható a memória tuning mellett.
Sőt még Core Solo procik is hasonlóan skálázódnak, csak ott kisebb freki is elég a ramoktól a kb. fele annyi teljesítmény miatt. -
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #96773 üzenetére
Ami nem meglepő, hiszen a C2D-k (most eltekintve a 2000-es széria 2GHZ alatti változataitól, illetve a korai 6000-esektől) jellemzően ugyanabban az órajeltartományban vannak, függetlenül attól, hogy 4000, 5000, 6000, 7000 vagy 8000-es széria. Amivel sokkal inkább szegmentálják őket az az FSB (ez már egy közepes lapban bőven variálható) és a cache, ami igen széles skálán mozog a 2000-es széria 1MB-jától egészen a 8000-es széria 6MB-jáig. Ezt viszont semmilyen alaplappal nem tudod pimpelni, amennyi van, annyi van.
Ezen procik sebessége így végül döntő többségében három fő tényezőtől függ :
1. órajel
2. FSB
3. L2 cache -
ityam
őstag
válasz
Fred23 #96767 üzenetére
Köszi az infót. Ez is jó hír hogy megy az E8600 benne pedig az sincs a supported procik között. Közben ma tűnt fel hogy pénteken megyek egy olcsóbb packért, amiben van egy E5300 as proci. Lehet az lesz az ideális jelölt a gépbe. Alapból 800-as FSB nagy szorzó. Könnyen lehet hogy az 1066 os FSB-vel 3.5 GHz körül elmuzsikál. Retro teszteknél a 4 mag úgysem oszt vagy szoroz. Mondjuk a 8ezres széria a nagyobb cache miatt lehet jobb választás lenne, de abban nem vagyok biztos hogy van itthon, ezért lehet, hogy arra most nem ruházok be külön.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Fred23 #95826 üzenetére
Én szerencsére huszonévesen rájöttem, hogy az életemben van egy RPG karakter, aminek a statjait nem hanyagolhatom el: én magam. Úgyhogy perpill heti 10 órát sportolok.
Persze ha az ember sportolni kezd, az első egy-két év brutális. A tuti tipp az, hogy apránként kell elkezdeni, ha valamiből csak 1-2 db megy, vagy csak pár másodperc, akkor annyit kell belőle csinálni, nem szabad erőltetni. Következő héten lehet hozzá adni 1 db-ot, vagy 1 másodpercet, aztán szép apránként összeáll az, amit az ember elképzelt.
-
ityam
őstag
válasz
Fred23 #95814 üzenetére
Sajnos nekem már akkor is kevésnek érződött a 30FPS átlag. Engem már akkor is zavart ha kicsit is 20 alá esik a FPS(ha jól emlékszek akkoriban a counter stike valamelyik 0.x es betajat nyomtam nagyban a sulis társakkal és fontos volt a röccenésmentes játék akkor is a jó kill/deat arányhoz). Manapság természetesnek veszik hogy akkoriban a 25FPS átlag jó volt. Nekem akkor sem volt jó. Ma már nekem a 60 FPS fix is jó, de valakiknek azóta a 240HZes monitoron rossz ha 100 az FPS. Személyes preferenciák biztos mindig megvoltak hogy ki mit tartott jónak minden időszakban.
Nekem annyi emlékem van hogy nem játszottam 1024x768-ban mert sokkal gyorsabb volt a 800x600 és az nekem fontosabb volt.
De másik tesztelnivaló nekem abból az idősakból. akkoriban jött be az FSAA. Ezzel próbált hódítani a 3dfx ha már a 32 bittel nem tudott ügyebár(nah jó volt 24 bite amelyek között mai napig nem tudom ténylegesen mekkora képminőségbeli különbség volt).Nekem akkoriban nagyon kellett keresnem hogy mennyi difi van a 16 és 32 bit között. Én nagyon nem láttam akkoriban hogy megéri bármennyi sebességet is feláldozni a 32 bit javára, hiába mondták az osztálytársak hogy hát már 32 bit a jó csak.
Abban az időszakban én tudod mit csodálltam? Az aniso filteringet. Még minden újságban AA tesztek voltak mert az volt a menő, esetleg becsúszott oár teszt AA+AF teszt is, de csak AF es teszt nem volt. Pedig én azt bámiltam hogy egy quake 3 mennyivel szebb egy 16X aniso filteringel mint análkül, amikor minden marha az AAra gerjed amikor nekem semmi pleszt nem adott képminőségre az AA. Arra valahogy vak voltam(mondjuk most a vagyok még). Akkoriban a radeonom nagyon kis sebességromlással tudott AF-et. Az Nvida karik sokkal többet lassultak vle arra emléxek, a Voodookkal kapcsolatban meg nem is tudom, hogy hogy álltak az AFhez. Mert hát AAt nyomták akkoriban(nekem érthetetlen módon mert alapból is lassúaknak éreztem a kártyákat, hát még az AAval agyoncsapott eredményeket látva éreztem, hogy hát ez aztán totál fölösleges)Ezt is majd le kéne tesztelnem mert ez is érdekel.
Keresek is képet difire. Ki mit kapcsolna be AAt vagy AFet ha választani kell:
sajnos jó képet nem találok amit kerestem ahol fél kép AA nélkül másik AA val illetve fél kép AF nélkül és AFel.
Rakok be 2 képet AA+AF nélkül illetve AA és Anisoval. Kinek tetszik jobban a képeken az AA és kinek az AF a képeken:
[NOAA NOAF]
[AA és AF]
Hát én a mai napig nem látom az AAt a képeken, de az anisó szépsége az egész képen(nah jó leginkább a feljárót kell nézni) a szemembe vág.Hogy lehet aniso nélküli mosott kép jó bárkinek is? Legalábbis szerintem.
Szóval szívem szerint én csinálnék egy nagy tesztet ahol csak aniso van bekapcsolva mert az szerintem látványos javulást hoz. Azzal melyik kari mit tud.
Valszeg anno is csináltak volna ilyen tesztett csak akkoriban nvidiapárti volt a sajtó és nem szabadott csak anisos tesztet csinálni, Csak AAsat csináltak valamiért amiben jó volt az nvidia elvileg. -
ityam
őstag
válasz
Fred23 #95812 üzenetére
"Érdekes lesz, ha megcsinálod. Ahogy nő a felbontás, a PCI-os kari fps-ei úgy váltanak majd zuhanórepülésbe.
"
A tesztsoromban nagy felbontásváltozást nem eszközölök. Mert mint írtam nem arra vagyok kiváncsi hogy melyik kártya mit nem tud hanem arra hogy mit tud.
Amikor még a maga idejében nekem egy radeon LE@radeon DDR OC kártyám volt akkor sem játszottam semmit 1024x768ban mert nem éreztem reálisnak(pedig a monitorom tudta és ahogy olvasom ez sem általános tudást jelentett). Ebben az időszakban én úgy gondolom hogy aki játszott az 800X600ban játszott ha megengedhette magának, de biztos sokan ragadtak 640x480-on az élvezhető játékminőség miatt.Ezért nem szerettem a korabeli teszteket mert elsütöttek pár 1280X1024 es tesztet. neadjisten 1600X1200 at. Biztos volt egy szűk réteg akit érdekeltek ezek a felbontások, de én nem gondoltam akkoriban hogy ezekkel a kártyákkal ilyenben kéne játszani. illetve azt sem hogy az ilyen nagy felbontású tesztek valós üzemű módra reális képet adnak.
Akkoriban még a 16 bit vs 32 bit is nálam bőven megkérdőjelezhető kategória volt, hogy minek 32 bit. Még ha az én karim pont jó is volt benne. -
ityam
őstag
válasz
Fred23 #95810 üzenetére
offtopicra gratula. Nekem 118kg ról kellene 98ra fogynom az üzemorvos szerint 2 év alatt/ én lehetetlennek gondolom a teljesülést
/
Mivel GTS em nincs csak a gef2ti-t tudom hadrendbe állítani, de akkor már a gef4 MXek is ide kellene hogy kerüljön. Plusz van egy dual gef4mx csipes PCIos quadrom(fejből nem emléxek a tipusszámra) ami itt jó szepet kaphatna, meg ha triviálisan a duál chipet nem lehet játékok alatt kihasználni, mert erre semmiféle sliféle támogatás nem létezik. De PCI gef4MX vs AGP gef4 MX beleférhetne ebbe a tesztsorba. Már ha egyáltalán sikerül azt a quadrot lebutított üzemmódúrs faragnom hogy legalább az egyik gef4mx működjön rajta játékok alatt. Ezt sem tudom sikerül e még megcsinálnom.
A GX150 em nem ssf "szerencsére".Nem tudom mennyivel rosszabb a táp az SSFben mondjuk.
"Unreal I motoros játékoknál 0,1% fps-ekben nagyokat alakít." ilyet nem fogok tudni prezentálni. Nagyon felületes teszteket csinálok. nem is tudom hogy van e XPre 0.1%ot kijelző progi, de ha van is én biztos nem használom. Én amihez nem tudok timedemot futtatni ott csak kerestem egy fix pontot, amit elmentettem és azon a ponton mérek FPSt. Aztán picit mászkálok hogy van e nagy beszakadás az FPSben és ha van akkor a játékélmény pontszámon rontok max a listám szerint.
Az én tesztem nem totálisan realisztikus, de a semminél jobb.Hozzávetőleges eredmény is nekem érdekes.
A kyro kártyák nekem is rejtélyesek. Attól függetlenül hogy csak egy kb 30% órajeldifi van kettejük között(arhitektúrás difi nélkül ügyebár) a neten fellelhető tesztekben nagyon fura eredményeket véltem felfedezni.Volt már nekem olyan későbbi kártyám aminek tudtam minden paraméterét 30%-al húzni, de attól olyan nagy difik nem voltak sebességben mint amit a kyro 1 és 2 között láttam(legalábbis az emlékeim szerint).A 6600Gt környékét sem gondolom ebbe a tesztsorba belevenni. Az majd ha egyszer eljutok oda akkor az S939es X2 atlonhoz fog menni, normális táppal egyszer.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #93867 üzenetére
Annak idején, pont mikor ezek mentek, akkor nagyon de nagyon benne voltam a hardverekbe, meg ezekbe. Akkoriban is rengeteg kortárs összehasonlítást nézte, és hetekig gondolkodtam h Tualatin VS Duron, VS esetleg Athlon? legyen... (végül lecsaptam a legrosszabbként az 1700-as Celeronra ami annyira frissen jött ki h meg sem vártam a teszteredményeket, 1700MHZ? P4 alap? Akkor tuti ez lesz a legjobb! címen lecsaptam rá).
Emlékszem anno PC játéktermekbe jártam olykor játszani, és az egyik helyen 950MHZ-es Athlonok voltak 256MB RAM meg GeF2 GTS társaságában. Úgy jöttem ki, hogy nem 733-as PIII hanem 950-esAthlon kell, meg GeF2GTS... Aztán 1700-as Celeron meg GeF2MX 400 lett ... ami sebességben kb ugyanazt tudta xD
-
Pikari
veterán
válasz
Fred23 #93777 üzenetére
Érdekességképp figyelmedbe ajánlanám a phenomphenom2/athlon2 x3 modelleket, amelyek a 4 magos processzorok 3 magosított változatai. Biosban jó esetben engedélyezni lehet a halott magot. Ha szerencséd van, akkor internal ecc correction warningokkal megúszod, és teljes értékű 4 magosként használhatod.
-
Pikari
veterán
válasz
Fred23 #93190 üzenetére
Én az LG-re esküszöm. Nekem azok nagyon bejöttek, és mindent túléltek. Igaz, a vintage íróik esetén örök igazság, hogy pl a papíron 8x-os DVD íróik csak 4x-esen tudnak írni, akkor is lemez helyett csak söralátétet, szóval mindent, ami rá van írva, osztani kell 4-el, hogy sikeres eredményt produkáljanak
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #93058 üzenetére
így van. A Voodoo 5 5500 a nagyjából 2001-2002-es címekig jó, akkoriban pedig 128-256MB RAM mindenre is elég volt, játékok terén. 512MB RAMmal még 2003-2004-ben is bőven el lehetett lenni (nekem pl 2006 elején lett 1GB, és akkor az relative soknak számított). Tehát ami játék 512MB felett érdemben tudna használni a RAMot (vagyis ahol 512 és 1GB között előrelépés lenne) az már 2006-2008-as éra, ahol a V5500 már régen nem rúg labdába. Ha a GPU miatt nem is, de a 64MB textúra memória már mindenképp kevés lesz érdembeli játékhoz egy ilyen játéknál.
-
Francia91
veterán
válasz
Fred23 #93064 üzenetére
Asus A7N8X-X és A7N8X-E Deluxe S462-es lapok pakolhatóak 3 GB RAM-mal (nekem mindkettő van, mindkettőben 3x1 GB DDR400 MHz RAM csücsül). Költséghatékonyabb lapok, mintha egy ritka, de különleges S462 lapot venne
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest