- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Yettel topik
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
Pikari #120560 üzenetére
Ja, jött még valami vele, bár gőzöm sincs ez honnan van:
Intel PIIX4 82371AB Socket7 AT alaplap
Pentium MMX 233
Némi EDO ram (4 slotba belefért 2x8MB + 2x4MB, van még 4 megás)
Némi SD ram (abból is van 3 slot, de van itthon több ramom is mint ami volt vele)
Egy régi motorháztetős gépem 'Gear' márkájú/feliratú 200W AT tápegysége
Optikai meghajtók (elhanyagolható érték, de az egyik az enyém volt, ez biztos, mert Omikron Debrecen matricás)Plusz egy Celeron 366 bele de el vannak hajolva a lábak (szerintem visszahajtható)
Szerk: Ez Slot 1Sajnos ezen csak PCI van és nincs bele VGA-m, így nem tudom kipróbálni (meg AT-hoz sincs billentyűzetem vagy átalakítóm, PS2-re volt USB-ról.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #120541 üzenetére
Igazad van, de én ezt a határvonalat picit korábbra tenném : A Tualatin Celeronokra is igaz volt ez, főleg ha nem riadtál meg a tuningtól.
De emlékszem, hogy 2002-ben rengeteg 60-70 ezres komplett gépet tudtam összerakni játékra (nyilván másoknak), általában egy Tualatin Celeron volt a CPU, GeForce 2MX 400 32-64MB akkor még mindent is futtatott, a tehetősebbeknek esetleg GeForce 3, mellé 128-256MB RAM, és kész is volt a gép a nagyjából."Előtte sose volt ilyen" --- így van, én sem tudok előtte hasonló időszakról. Ami szomorú, hogy azóta sincs ez így
Egy normálisabb új VGA simán kéthavi fizetés, és az még csak a VGA, de a 2000-es évek elejéhez képest reálértéken az alaplapok és a CPU-k is drágultak, a drágább SSD-k miatt a ft/GB arány az utóbbi években alig javult, sőt 2012-höz képest még HDD-HDD összehasonlításban is romlottak. A DDR4 pár hete végre kezdett kellemes áron lenni (32GB-os KITet 21K-ért nézegettem) de ez is elmúlttegnap már ugyanaz a KIT 35 ezer volt.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari #120517 üzenetére
"A parhelia egy dx8as kártya, a kyro2 meg talán dx6. Kb mintha gőzgépet hasonlítanál egy belsőégésű autóhoz."
Azért szerintem nagy különbség nincs köztük.
Matroxot Yutani tesztelte, ott kb gf3 ti200 - gf4 ti4200 szintet tudott: [link]
A kyro meg gf2gts szint.Egyébként fura nekem ez a 2001-2002 időszak.
Intel tökölt a p3-p4 vonalon, a ddr még nem jött, csak sdram vagy rambus, ott 2003-ra lett versenyképes a p4 , Amd sem forrta ki magát AthlonXP-vel, csak 2003-ra.
Igazából a p3 1.4S tualatin az 512k cache-el szerintem 2002 végén, 2002 elején jó cucc volt, főleg 2 procis kivitelben. -
arn
félisten
válasz
Pikari #120512 üzenetére
A tnt ota kb ugyanaz a vesaja… gf3ig tuti. A rivas128e abban jobb, hogy tobb felbontast ismer, amugy epp annyira kompatibilis. A demoscene cuccok eleg jo benchmark, a jatekok ahhoz kepest szinte semmit se hasznalnak, csak par def felbontas es csok. A highend kartyakat ismerem, az alatt fogalmam nincs mit muveltek.
Nem epitek olyan gepet, ami nem kompatibilis - ez az elso, utana johet a kepminoseg, sebesseg, etc. a gf2gts/ultra vesaja kituno, meg 2000ben is ezekrol nyomtuk a dosos demokat.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #120506 üzenetére
A geforceok visszafele meno kompatibilitasa lehet jobb, mint pl egy korai 97-98as kartyae, nem a hw miatt, hanem mert kb ugy 99 vegetol csinaltak normalis drveket. Vesa detto remek, ugyanaz mint a tnt2e. A riva128e jobb. A p3 melle eszembe se jutna mast valasztani, mert egy tnt2ultra is lassu 99en tul (de igazabol 99ben is van ami maszik rajta), en ezeket mind vegigprobaltam.
Az 3dfx, matrox, etc mind rosszabb dos ala, mint egy gf, vesa de gyakran vga szempontjabol is. Illetve pl a gts az elso, aminek nem kozepszar analog kimenete van, es nvidia (ott speciel viszont jobb a v3/matrox).
-
-
Sub
lelkes újonc
válasz
Pikari #120466 üzenetére
A tápról jut eszembe. Van egy 2006. év végi gyártású Codegen 400 W (300x) narancssárga címkés, ami egy Prescott Pentium 4 HT 650-et hajtott, Asus 7300GT-vel (Win XP, irodai felhasználás, alig-alig használva és terhelve).
A táp kategóriájához mérten elég nehéz cucc, kondik szemrevételezéssel okésak, feszeket szépen tartja. Merjem használni? 10-ed ennyit fogyasztó Cumine P3 700-at kellene vinnie Voodoo-val.
Vagy gyorsan vessem el az ötletet és rakjam befele a CHIEFTEC GPS-350EB-101A 350W-osst helyette.
Korban kb ez is a 2006-os évek tájékán készülhetett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #120464 üzenetére
Nekem most is több van, mert két féle "jogosultsága" van ezeknek nálam :
1. Régen olyanom volt, és kicsit feljavítva vagy valamiért nagyon érdekes, és kell. Ezek többnyire maradvány gépek (Athlon XP-m, 4th gen konfig)
2. A maga idejében nagyon vágytam rá, akár lehetett is volna, de sajnos kimaradt (A C2D-s konfig pont ilyen) és csak azért is kell -
Czo
addikt
válasz
Pikari #120388 üzenetére
Ah, en vettem hozza egy Donkey Kong Country-t, hogy erdemben ki tudjam probalni az eszkozt, majd beruhaztam egy Ez-Flash Jr-be (bar, itt elbaxtam a dolgot, mert elhittem a youtube reviewknak, hogy ez ugyonaz, mint az EverDrive... Hat nem, szoval, annak a lehetosege, hogy barhol tudjak menteni, nagyon hianyzik... Igy gondolkodok egy ED beszerzesen is). Szoval, jatek van sok.
KROK640: 1 hete mar BP-n vagyok ujra, csak azt nem igazan tudom, hogy miert... Hja, ez egy Limited Edition kiadas, a 2000-s Sydney-i olimpiara keszult verzio, azert pompazik az ausztral nemzeti szinekben. De mivel nem a helyiek keszitettek, ezert rossz a helyesirasa
Ugyanis ausztral angollal Aussie! Aussie! Aussie! kene, hogy legyen rajta
-
ata99
tag
válasz
Pikari #120321 üzenetére
Én a hőmérsékletekkel csak ezeknél a toshibáknál foglalkoztam. A tőbbinél nem kellett. Az A300-as azonal reagált a grafikuskártya hőmérsékletváltozására is, nemcsak a prociéra. Az L300-ast meg nem nagyon érdekelte a grafikus csip, csak a procit nézte. A gyártó belövi a konfigot egy optimális szintre és nem számol vele, hogy Te azt piszkálni fogod. Az Athlon QL és a Turion RM között is különbség van a melegedésben ugyanolyan felhasználásnál, pedig ugyanannyi a TDP-jük. Az Athlon hőmérséklete lassabban emelkedett fel mint a Turioné, viszont a Turioné meg amilyen gyorsan felfutott, olyan gyorsan vissza is ment. Azt meg sehol nem adják meg, hogy melyik noti alaplapja mennyi hőt képes elvezetni. ...Na, ezért szokták abban az időben azt mondani, hogy notiból ne AMD-t, hanem Intelt vegyél, mert azzal nem lesz gond
Az autodiagnosztika program már vagy 10 éve egy 5220-as Acer Extensában van, amiben egy Celeron M540-est cseréltem ki egy T7500-asra és ott sem látható változás a melegedésben, csak a venti megy többet -
válasz
Pikari #120307 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok, de azért számomra jó ezzel kísérletezgetni.
#120308 ata99: Proci fejlesztésen gondolkodtam (egy Turion X2 Ultra ZM-87-et néztem), de szerintem nem sok értelme lenne, főleg úgy, hogy nem nagyon lesz használva (legutoljára kocsi diaghoz használtam ELM327 segítségével, arra elég volt
).
-
-
-
válasz
Pikari #120294 üzenetére
Ugyanazokat sikerült találnom, illetve ami fel is megy nem engedélyezhető a CF. Ez esküszöm ugyanaz mint a Socket F + Quadro SLI, ott is XP alatt csinálhattam akármit nem akart működni, Vista és felette meg gond nélkül ment, és itt is ugyanez a helyzet. Nem baj, XP alatt nem lesz Hybrid CrossFire azt kész.
-
válasz
Pikari #120260 üzenetére
Leszedtem kettő 8.723.2.0 verziójú driver-t (lista alapján ez a legfrissebb XP alá), mindkettőnél csak a Catalyst Manager-t telepítette és gatya.
Természetesen manuálisan sem tudtam ráerőszakolni, mert nem dobja ki a listát hogy válasszam ki milyen kártyáról is van szó.
-
válasz
Pikari #120225 üzenetére
Ezt már leírtam:
Leírom lassan és érthetően tőmondatokban:
A Mac-et nem játékra veszik.
Az emberek töredéke játszik.
Ezzől függetlenül lehet rajta játszani, a legtöbb kompetitív játék megjelenik rá ahogy a fő címek is.
Amit elvárnál annak gondold át a logikáját, hogy miért irreális: Linux alatt te egy x86-PC videókártya párosra gondolsz ahol nincs szükség CPU emulációra és a DX át van forgatva egy másik API-ra. Mac-en ez úgy néz ki, hogy ami natív az jól fut és hatékonyan. Ami nem ott magát a CPU architektúrát is emulálnod kellene, nem csak a platformot a grafikai rendszerrel. Ez nem megoldott, tehát nem fog menni. Erre reflektáló, hasonlóan értelmetlen kérdés: iMovie-t elindítottad már PC-n?
Ranagol kérdésére viszont még mindig nem válaszoltál.
-
válasz
Pikari #120223 üzenetére
Nagyon új játékokkal egyáltalán nem szoktam. Ami így fiatalabb és tuti Metal az a Black Ops III. Rosetta-Metal párossal M1-en simán fut. Az újabbak meg erre kellett, hogy kijöjjenek, mert ez az API, nem a DX11. Dosboxban a héten repültem 2-3 X-Wing küldetést amíg ment egy éjszakai migráció. A Mac amúgy sem volt igazán játék platform, de a mainstream casual és AAA játékok kb. a G3-G4 fordulója óta kijönnek OSX-re, átnevezés után MacOS-re, is.
Szóval megint csak azt tudom írni, hogy tájékozódj. Nem ismered a Mac-et, a feltételezéseid hibásak.
-
válasz
Pikari #120214 üzenetére
A Tremont volt az utolsó Atom processzorok alapja. Csak a jobb csengés miatt az erősebb Atomokat átnevezte az Intel Celeronnak és Pentiumnak. A Tremontman már megvolt az szuperskalár felépítés. Azt meg egy szóval sem írtam sehol, hogy a a Tremont és az előtte lévő Goldmont között nem volt egy új arch.
A jelenleg használt Gracemont a Tremont továbbfejlesztése. Ezek az N[12]00-ak az utolsó Atomok közvetlen leszármazottai. Ha a megcélzott piacot nézzük, akkor az Intel az Atom CPU-kat váltotta le az N100, 200 szériával a belépő szinten. Tehát ha az M1-et szuper tablet chipnek mondod, akkor ez egy tuningolt Atom. Döntsd el, hogy vagy az M1 nem egy mobiltelefon SoC vagy ez is Atom.
A lényegre, Ranagol kérdésére, viszont még mindig nem válaszoltál. Az Apple M chipekkel azonos teljesítményt nyújtó Intelekből milyen passzív gépet lehet venni? Mert ezek a szutyok N100-200-ak messze vannak tudásban. i5-i7-ből mondj olyat ami összevethető egy Mac Air-rel fogyasztásban, üzemidőben.
-
-
válasz
Pikari #120212 üzenetére
Túlgondolod a jelentőségét ezeknek a modern Celeronoknak az a 6W csak TDP érték, a valóságban nálam elkér 20-30 wattot is, ha olyan dolgot végzek vele. Az tagadhatatlan, hogy a teljesítmény / fogyasztás aránya még mindig bámulatos, de cserébe melegszenek is, mint az állat. 80-90 celsius ezeknél teljesen normális.
-
válasz
Pikari #120212 üzenetére
Nem ugyanaz a teljesítmény (itt nem TDP-ről, hanem sebességről van szó) mint az Apple M1-M4 széria. Minimum i5 sebessége kell. Az N100 és N200 ez alatti liga, sebesség kategória, vagy hívd aminek akarod. Lehetne akár AMD-től vásárolt is, akkor sem ugyanaz a teljesítmény osztály, mint az M1-M4. Az E core, Atom stb. sokkal lassabb. Teljes értékű P coreral megáldott Intel proci rúg csak labdába az M1-el szemben. Az x86 architektúra korlátozza erősen az energia hatékonyságot.
Megint látszik, hogy nincs meg, hogy az Intel mit honnan emelt és nevezgetett át:
Te nem vagy tisztában a ligákkal: az N100 és N200 chipek már kb 4 éve az i7 mikcoarchát használják, nem az atomét/pentium n-ét, miközben ugyanúgy 6wosak...
Az Aldet Lake E core van az N100/N200 procikban. Ezek bizony az Atom-ok továbbfejlesztései.
Atom CPU -> továbbfejlesztés -> E core (több iteráció, de az alap felépítés maradt) -> visszaemelés -> N200
Tehát az Alder Lake E core az Atom CPU-k leszármazottja. Azokból lett az N100 és N200. Ugyanúgy, ahogy az M1 meg egy erősen kigyúrt, szteroidozott "tablet processzor"
-
válasz
Pikari #120206 üzenetére
Az apple az, ami ezt még annyira sem tudja megoldani, mint a többiek.
Pont ezt nem fogod fel, hogy megoldották. Az M1-M4 széria ezért kellett nekik. 22W és a mobil i7-i9 teljesítményt tudja és ez nem olyan TDP, mint az Intelnél, hanem tényleges.
Valaki tényleg baromságokat beszél, és az te vagy. Ez a kijelentés a személyes magánvéleményed, amit tótusz faktuszként adtál elő, miközben hozzá sem teszed, hogy az a személyes véleményed (ha már tornyos falu, én legalább hozzátettem).
Attól, hogy leírod még nem lesz igaz. Én érvekkel, linkekkel támasztom alá amit írok, te meg elintézed azzal ,hogy ezt látod a környezetedben. Tapasztalat hiányában állítasz dolgokat olyan dolgokról amiket nem használsz, nincs vele tényleges tapasztalatod. Legyen ez jelenlegi vagy régi Apple, 8 bites gépek, komolyabb szerverek vagy PPC.
szerk: Az már csak hab a tortán, hogy a szaknyelvet kerékbe töröd, teljesen helytelenül használod. Remélem a
tótusz faktuszként
csak poén akart lenni, nem gondoltad komolyan.a kb 700 típusból, ami n100-at használna, n200 alapú nincs is
Hogy jön ide az N100 és N200? láthatóan nem vagy tisztában azzal, hogy melyik ligában játszik az Apple. Az Apple Air M4 az i5+, de inkább az erősebbek az i7 proceszorok teljesítményét hozzák. Ezért írta Ranagol, hogy olyan PC-t mutass ami ezt a teljesítményt tudja és passzív. Ha nincs, akkor azért nincs, mert nem tudják megoldani.
Amikor azt írod, hogy az alacsony fogyasztású, nagy üzemidejű gép nem fejlesztési irány, akkor azt is bemutatod, hogy nem vagy tisztában az Intel céljaival. Ez az egyik fő fókuszuk. Az utolsó design is elég sokat áldozott fel ennek az oltárán.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #120179 üzenetére
No ezert nem lehet veluk vegigtolni egy munkanapot (sot ezek a dedikalt gpuval par ora utan meghalnanak)… es ezert kezdenek el zugni egy kisebb terhelesre is. Ezek a laptopok pl fejlesztesre messze rosszabb valasztas, mint akar egy alap mac. Egy kisebb modellt sem fogsz rajta ugy futtatni, amit egy m4 tobb memoriaval siman megcsinal, toredek sulybol es fogyasztassal zaj nelkul.
-
válasz
Pikari #120179 üzenetére
A passzív/kisfogyasztású/hosszú üzemidejű laptopok a PC esetében a belépő szint közelébe vannak pozíciónálva (mivel oda valók).
Az ok nem az, mert nem oda valók, hanem azért, mert az x86 gyártók nem tudják megoldani a megfelelő teljesítmény-fogyasztás párost amit az M1-M4 sikerrel vett.
-
válasz
Pikari #120159 üzenetére
Az ARM eleve desktop SoC-nak indult ami gyorsabb volt a konkurenciánál. Aztán lett belőle low power beágyazott SoC, majd telefon, szerver és az Apple-nél low power notebook/desktop. Ezek után annyi köze van a tablet CPU-hoz, mint az Intel vagy AMD notebook, desktop és szerver vonalnak egymáshoz. Bár az AMD talán még közelebb is van a chipletekkel a desktophoz, mint az A14 az M1-hez. A CPU magok alap tervein osztozik a két design, meg a tensoron. A többit viszont teljesen másra optimalizálták és a magokhoz is hozzányúltak. Szóval ez nem csak egy simán felturbózott tablet design. Az utasításkészleten látszik legjobban, hogy kimondottan a TDP emelésén túl is a notebook/desktopra és OSX-re tervezték át. Bővebb az ARM utasításkészlete, mint az A14-nek és kapott nem dokumentált, a Rosettát gyorsító utasításokat. Ez kellett az OSX alkalmazások visszamenőleges támogatásához.
Rákerestem, mert lehet, hogy csal az emlékezetem, de itt részletesebben is írnak róla: [link]
envagyok: Akkor az M$ termékeket és a google-t is hanyagolod ugye?
-
válasz
Pikari #120139 üzenetére
Legalább annyira hibás, mint azt gondolni, hogy a milliós munkagépen vagy a ultrathin notebook-on játszani akarnak. A számok alapján ez 10-ből 1 Mac felhasználónak fordul meg a fejében.
DarthSun: Ami komolyan vehető az olyan 4, de max fél tucat program. Ebből a piacból a Mac exclusive Final Cut egy negyedet visz el rögtön. Az általános 15%-os Apple részarány ezen a területen valamivel több, mint duplája, úgy harmadát vágják a komoly dolgoknak Almán. A kevésbé komolyaknál meglepő, sem kisebb az arány a könnyű használhatóságnak köszönhetően. Katt-katt, filterek auto módban és kijön egy elfogadható valami ami mehet a youtube-ra.
Érdekes, de én főként PC-t használok vágásra. Egyrészt 40-50G nyersanyaghoz kevés a saját laptopom, másrészt a sok éves Vegas rutin miatt nem álltam neki átállni másra, de ha csak pár perces valami akkor viszont csak a Mac. Ami durva, hogy amíg nem fut ki a tárolóból, addig az M1 alapú laptop simán partiban van a 13600k-val miközben töredéke a fogyasztása. Nem is a renderelés a gáz, hanem amikor tekerget benne az ember, akkor érezhető ahogy töltöget a háttértárról.
-
-
válasz
Pikari #120130 üzenetére
Így van. Bár a hozzáröffenésemmel nyilván ott hasalok el hogy soha nem volt Almám, sem PCben sem telóban.
'88/286 - innen indultam, ez nagyon bevésődött. Sokmindenről olvasgattam, ami más architektura, dícsérgették is, de mára mind egy szálig kihalt.
x86 a retróban, x64 a modernben, sztem ahogy fentebb is postoltam, egy modern Almára köpni-nyelni nem tudnék, nem értek hozzá, mindössze csak +problémákat hozna, minek tanuljam meg, mikor x86/64 vonalon már 37 év tapasztalatom van, meg hát az árkülönbözet miatt egy gyengébb vasat drágábban megtanulni, mi értelme is lenne. -
válasz
Pikari #120130 üzenetére
Leírom lassan és érthetően tőmondatokban:
A Mac-et nem játékra veszik.
Az emberek töredéke játszik.
Viszont szinte mindennel böngésznek.
Az OSX egy klasszikus UNIX, nem tablet/telefon oprendszer.
Provincionális a látásmódod. Nézz fel!
Magyar arány: [link]
Európa arány: [link]DarthSun: Nem lesz 128GB-od, mert nem kell az Almába egyelőre hosszú évekig. 24, vagy még inkább 32-vel el lehet karistolni amíg ki nem fut a gép. De játsszunk el a gondolattal: Studióban a 96GB-os 2 milla. Pro-t meg se nézem, de az tuti 3 felett van. Laptopok: Az Air 450 ezertől indul 16GB-tal. A 24GB verzió persze mást is visz magával már 650k. Itt 24->32GB upgrade még 90k.
-
Ranagol_5
őstag
-
Ranagol_5
őstag
válasz
Pikari #120111 üzenetére
Hja értem, az már ráoptimizált, amiből kiadnak minden os-re natív verziót.
Én hülye meg még azt hittem ez a jó irány. De akkor mutatok 3dmark-ot, de gondolom az is rá van optimizálva..Miről is beszélünk?
És ez egy nyomorult laptop. -
Ranagol_5
őstag
válasz
Pikari #120106 üzenetére
Imádom ahogy próbálsz 15 perc tapasztalattal megmagyarázni valamit, ami a teszteken is kijött, hogy nem úgy van. Nekem az M1-es mac-emen simán megy egy csomó mac-et támogató játék, még úgy is hogy zömük rosettan keresztül megy.
És igen, retina felbontásban is.
Még a BG3 is megy rajta."tabletoprendszernek" - Jézusom.. Itt be is fejeztem ezt a témát, mert tisztán látszik, hogy nem vagy benne kompetens.
Az egy dolog, hogy beállítod a fröcsögésed úgy, mint véleményt, az meg egy másik, hogy azt teljesen valótlan ostobaságokkal alá is próbálod támasztani.Előtted a hatalmas internet, nézzél meg pár tesztet, én is linkeltem egyet, de ahogy elnézem rá sem néztél.
-
Ranagol_5
őstag
válasz
Pikari #120097 üzenetére
Tényleg nem ültél még arm alapú mac mögött. Köröket ver az intel-re, és nem csak aku időben.
Nyugodtan nézzél meg pár tesztet.
De nem megyek ebbe jobban bele, mert látom, hogy fogalmad sincs róla milyenek a mac-ek az elmúlt 4-5évben és mit tudnak.
Továbbra is várom a hasonló teljesítményű 8-12 órát bíró fém házas retina kijelzős laptopra a példát. -
válasz
Pikari #120102 üzenetére
++1 , - itt is telibe találtál, a kolléga kizár mindent kb, csak ami neki tetszik, és otthon megvan a repertoárjában az számít, esetleges eltérő vélemény, az tagriasztó szerinte, abszolút, nonszensz.
Már régóta figyelem az irónikus postjait, + mevolt az ötödik nyilvános hirdetése is itt, előtte már négyszer ráírtam hogy ez itt nem engedélyezett, a belépéskor sem olvasta a szabályzatot eszerint... -
-
válasz
Pikari #120091 üzenetére
Power procis 5ezer?, érdekes egy szint, az nekem csak egy pici bolti blokk manapság, izgalmas lenne kipróbálni, de nem értek hozzá, néznék rá mint a vettmalac, én már '88 óta az X86 majd 64 vonalon vagyok szakbarbár, ami ezen kívül esik, az kb Rubik-kocka 1 percen belül(4p46mp a csúcsom, úgyhogy agyilag picit kompresszált vagyok, mármint sebességben).
Naszóval, úgysem értenék hozzá, úgyhogy az 5ezret félreteszem Tescós parizerre, ha beütne a xar, mármint ha az Orosz tankok parkolnának az utcámban -
Ranagol_5
őstag
válasz
Pikari #120091 üzenetére
Lassan 10éve használok mac-et munkára és sokszor napi dolgokra is. Te is használod őket ennyi ideje, hogy ilyen sarkos véleményt formálsz? Nyilván drágák, de nekem az M1-em megjelenés óta meg van, és nincs semmi baja, még 8G rammal sem érzem kevésnek arra amire használom. A tapija verhetettlen, a kijelzője nem fáj a szememnek órák után sem és a billentyűzete is kényelmes (nekem).
Felhasználás függő minden, attól még hogy neked nem tetszik/drága nem lesz valami szar. De akkor felhozok egy ékes példát. Mondj nekem egy olyan retina kijelzős laptopot, amivel kompromisszum mentesen tudok dolgozni aksiról 10-12 órát. A mac-emen 4 éves kora ellenére még most is tudok 8-10 órát dolgozni.
Nyilván túlárazott, ezt nem is érdemes tagadni, de semmiképp sem "elektronikai hulladék". -
válasz
Pikari #120087 üzenetére
Amúgy nekem evvel az a bajom, hogy nincs Apple vasam, sem tapasztalatom. Tehát sokkal kevésbé tudok pattogni mint pld egy erős madness W98 gép esetén...fentiek miatt nem is lenne jogos, a netes x86/64 teszteket is érdeklődéssel olvasom, aztán a saját tesztpadomon néha elég eltérő eredményeket kapok.
Viszont elgondolkodtató : relatíve újabb modellek esetén is az Alma 8GB RAMal operál, namost mi is van ??...
Én mint egy átlagnyugger, a következő gépembe 128GB RAMal tervezek, mit tud gyorsabban, hatékonyabban megoldani az Alma 8Gigában, az még ultraZip tömörítéssel is ultra-gyenge-lassú..., javítsatok ki, ha én vagyok nagyon tájékozatlan.
-
válasz
Pikari #120081 üzenetére
Nem igaz, kevés tudással kijelentett egybitesre rövidített lózung. Sokak szerint Erik fiai és a Nokia is halottak.
kb a pentium2 processzor teljesítményét tudta azonos órajelen
Megjelenésekor nem volt P2.
az ibm pedig képtelen volt ezt valaha is érdemben feljavítani.
Később 64 bites lett, FPU-ban kigyúrták, annyira, hogy a P4-gyekket simán verte sokkal alacsonyabb órajelen. Egy olyan időszakban épített rá az Apple, méghozzá sikerrel az a G5 szériáig amikor a teljesítmény duplázódott legalább évente. Amúgy nem maga az IBM tervezte, hanem a 3 cég közös csapata, innen eredeztethető a mai M1-et fejlesztő Apple csapat.
A vége ennek az lett, hogy a piaci részesedését pár év alatt felzabálta az x86 és az arm.
Ha csak a számítógépeket nézzük 10+ év az nem néhány. A Core2-ig bírták az iramot egy olyan időablakban amikor a teljesítmény évente ugrott a duplájára. Első 601-es alapú gép 93-as, a G5-ös Mac-ek meg 2003-ban kerültek gyártásba és olyan 2006-ig mentek. Embeddedben még tovább. Ez nem pár év.
A RS/6000-re sem a linux a jó megoldás.
-
ityam
őstag
válasz
Pikari #120068 üzenetére
Hát nem vagyok nagy informatikus. Gondolom itt valami linuxot kell felraknom egy gépre amire rácsatlakozik ez a gép(windowsból kiindulva valami remote desktop féleséggel)?
Ilyen nem izgat.
Az AIX rendszer sem izgat mert semmit nem tudok róla. Fel lehet biztos rakni hogy működjön. De hozzánemértőként mit tudok nézegetni rajta?
Egy powerpc NTvel legalább a környezet ismerős. Ott tudok próbálgatni mi megy és mi nem -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #119984 üzenetére
Amúgy nyilván segíti valaki, mert induláskor még a monitort se tudja bedugni, utána meg már újrapasztáz? Gondolom mindig a kezébe adták, hogy épp eztt csinálja. A hűtőt se le se fel pattintani nem láttuk pl.
Gyanítom, hogy a gép idősebb mint a csaj. (2003 ősze - 2004 tavasza körüli lehet a gép : Barton 2500+, 512MB RAM, GeF4 MX440) -
envagyok
veterán
válasz
Pikari #119968 üzenetére
Én természetesen lapot is az adott korszakhoz választok.
Pl. 775-re a 2008-as csúcs a p45, x48, nforce 790i teljesen jó a q9650-hez, qx9770-hez.
De Pentium 4-hez eszembe se jutna, hisz az 2004-ben volt, ahhoz egy ABIT AA8 925x alaplapot tettem.
Pentium D-hez pedig 955x, 975x, nforce 4 sli passzol
A core2quad qx6700-át pedig egy nforce 680i chipes evga lappal raktam össze. -
válasz
Pikari #119951 üzenetére
A lemez méretét le tudod korlátozni BIOS-ban. Ugye nem gondolod, hogy rajtad kívül senki nem ért a régebbi számítógépekhez, aki YT-ra videókat töltöget fel? Az durva vóna.
Kérdésedre itt a válasz: https://www.youtube.com/watch?v=cCulATQ7GlM
A feltöltő honlapjáról én használtam a Windows 98 drivereket és működtek, főleg az USB volt nagyon hasznos.
-
válasz
Pikari #119903 üzenetére
Azt feltételeztem hogy ez egy bevált rendszer mert végülis csak egy rakás gomb meg analóg érzékelő az egész. Azaz gyakorlatilag ugyan olyan mint egy billentyűzet vagy egér.
Analóg rész is ad egy értéket éppen hol van azt kész, eszméletlen egyszerű szerkezet.
Erre meg a játék követel meg dolgokat, totál elmebaj. Egy játéknak semmi köze ne legyen ahhoz hogy milyen controllerem van. Kapja az inputot bebindelve és kész.
Szóval kell szereznem egy logiteches usb-gameport adaptert de persze kipróbálom majd azt ami a másikhoz van hogy biztosra menjek.Pista0001
Igazából én magam aktívan akkor használtam contollert amikor PS1, Dreamcast meg N64 volt, gimis koromban (bár controllerel C&C-zni horror volt egér után, hát még az FPS játékok. de volt azért sok ami jó volt vele). Joysticokat meg c64-hez, illetve analóg joy-t meg pár szimhez de kimondottan nem vagyok egy controlleres ember. -
válasz
Pikari #119833 üzenetére
Az én szívem is örömmel tölti el, hogy az általános Lösungot pontos információkkal egészíthettem ki.
Az ehhez hasonló gépek a testvéri Szovjetunióban a 80-as évek második felében jelentek meg. A kép idejét tippeltem, de a cikket megnézve ott a felirat, hogy 1983-as. Ezért 99,9% nem lehetett ruszki gép.
A homemade cucc ezen a képen a ház alapján nem áll meg, műanyagból lehúzott, de ránézésre is tejfölösdoboz minőségű. A házilag készült lemez ház vagy fából faragott valami volt, vagy valami más tákolás. A házi gyártmányokból a kedvencem a Homelab ami egy aktatáskába lett beépítve. A készítője Fushiba 80-nak nevezte el. Fémipari alapképzés keretében nekünk tanították, hogy miként lehet hasonlót összehozni megfelelően, szálhúzott aluból vagy festett lemezből, letraset felirattal.
A HL amúgy nagyon érdekes, mert az egy keveréke volt az "undeground 2-3 fős" és az államilag támogatott (eleinte tűrt) működésnek. Az elején iskolás korú testvérek fejlesztették, majd ebből lett egy homemade kit. A házilag sütőben készült billentyűzetes szintről gyorsan kinőtte magát az egész. A Neumann társaság támogatásának köszönhetően párhuzamosan készült a jobb minőségű negyed/fél/egész kit a HCC vonalnak és elindult a Boscooppal a hivatalos gyártás is.
-
válasz
Pikari #119831 üzenetére
Teljesen hivatalos, nem fekete gyártású: Boscoop-Personal GT. Korai példány, mert a későbbiek feketék lettek és Aircomp feliratot kaptak. Közvetlen állami támogatást nem kaptak a Lukács testvérek, de a Neumann Társaság felkarolta őket és százas nagyságrendben építették a klubjaikban. Még gép építő tábort is szerveztek.
szerk: A Neumann támogatását érdemes jobban kibontani: Társadalmi szervezetként nem működhettek megfelelő ideológiai irányítás nélkül. Magyarul a felkarolás nem ment volna a párt hallgatólagos beleegyezése nélkül. Végig a tűrt-tiltott között egyensúlyoztak, még a 2. iskolaszámítógép pályázaton is elindultak az aktuális modelljükkel a Likács fivérek.
szerk 2: Kép + leírás
-
válasz
Pikari #119688 üzenetére
Én nem értek hozzá hogy mennyi kondi kell. AM3 M4A88TD-V-EVO-USB3-ASUS és AM3+ M5A97 EVO R2.0-ASUS még működnek.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #119597 üzenetére
2x CD iras az 300kB/sec
1xDVD az1350kB/sec, azaz 9xCD irasazert azt akarmi letolta 32MB RAM mellett, foleg ha kulon HDD is volt neki erre, nem csak particio
a gond azoknal volt, ahol csak 8-12MB RAM volt a gepben, mert annyival a Win95/98 alapbol is sokat swap-lt, meg vmi puruttya, particionalt HDD, amiben keves a cache, pl a Quantum LCT-k
emlexem meg neztuk is, hogy hiaba 7200rpm-s, a Maxtor 5400rpm-se siman gyorsabb nala a joval nagyobb cache-e miatt, a WD meg foleg jobb
kesobb a PC-k is sokkal gyorsabbak lettek minden szempontbol, CD iras alig igenyelt CPU idot
nekem a Cerka mar 128MB-l inditodott, a Duron mar 256MB-lott mar az hogy irsz egy CD-t vagy DVD-t az lofutty terheles nem volt sima ATA133 vagy kesobb a SATA150-l is
pl 2003-ban "Mokép" fedonevu kollega, a 4db SATA iroval irta a DVD-ket egyszerre
Abit IC7-Max3, P4-3000/800, 2x512MB DDR400 dual-channel
deszka 2xIDE meg 6xSATA alapbol
minden iro kulon SATA-n figyelt nyilvan4-5 evvel korabban meg a 8-16x CD iras volt meg a fubazzeg
-
arn
félisten
válasz
Pikari #119517 üzenetére
Fogalmazd maskent
minden procinak meg van a helye, es ha tudnak skalazni, nincs mas hatekony modja sebessegben feljebb lepni.
Szerverekhez nem ertek, csak hasznalom oket vpsen keresztul, de azt nem nehez belatni, hogy pl 8db 16 magos proci es egy db 128 magosnal mennyire masok a problemak, ha neked 128 magra van szukseged.
Ha 16 magig skalazol igen, hatekonyabb es gyorsabb a 16 magos a fogyasztasi keret, etc miatt. De ha annak a 8 gepnek kommunikalnia kell egymassal, mar nem biztos hogy gyorsabb. Ez rengeteg plusz problemat okoz, es valoszinuleg joval dragabb is lenne mindent tobbszorozni (alaplap, tap, memoriak, etc). Szoval igy elmeleti sikon is hatekonyabb es olcsobb megoldasnak tunik a sokmagos megoldas egy clusterben.
-
válasz
Pikari #119522 üzenetére
Te hoztad elő, nem más:
Nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy holmi ügyes gondolatmenet után megfelelő döntést fogsz hozni
Amit leírtam szakmai dolgokra most sem reagálsz. Ha nem ment volna át az egy sql szerver az inkább százas nagyságrend. Értelmes érvek és számok helyett szappanoperázol, amikor visszaidézek neked néhányat a sületlenségekből amit leírtál. Nem vitatkozol, csak kijelented őket. Szerinted EZ a helyes kommunikációs stratégia?
-
sidi
aktív tag
válasz
Pikari #119525 üzenetére
P1-en van USB 1.1
486-os laptopomon volt DOS és win95 is amikor vettem az ezredforduló után,
nem emlékszem melyik, csak arra, hogy nagyon hamar lekaszálta magát.
Anno 8 MB RAM-al is elég jól ment, de később bővítettem, írtam is erről blogot.
486-os Laptop memóriabővítés -
válasz
Pikari #119516 üzenetére
Közben butaságokat beszélsz általánosítva. Nem skálázódik, szar a szerver proci és ezek mellett a szakmai hozzáértésem kérdőjelezed meg úgy, hogy nem is tudod milyen rendszereink vannak.
Nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy holmi ügyes gondolatmenet után megfelelő döntést fogsz hozni arról, hogy hová jó a sokmagos processzor, ugyanis ezek a rendszerek nem úgy skálázódnak, ahogy gondolod.
Ez meg pontosan mutatja, hogy elképzelni sem tudod, hogy milyen amikor nem SOHO-ban tolod. Alapból 24 maggal indulunk a belépő szinten és 256GB memóriával, távmanagementtel stb. Ez adja nagyjából a gépek felét, mert pl. storage vagy mysql alá nem kell több. De van 64 magos procis szerver is, ezek tesznek ki 5-10%-ot rackben, de CPU-ban már a harmadát adják az infrának.
A 100 rack sem véletlenül lett 100 rack, és nem 2 db végtelen sok magos csodaprocesszor lett berakva egy gépbe.
Most pedig magyarázod, hogy a saját géped, miközben egyértelműen nem arról beszéltél, hanem általánosságban. Erre utalnak ezek:
megfelelő döntést fogsz hozni arról, hogy hová jó a sokmagos processzor
Egy valamire egy belépő szintű szerverprocesszor viszont biztosan jó: kicsalni a pénzedet
A legtöbb szerverproci egyébként teljesen alkalmatlan arra, amire reklámozzák. Egy több millió forintos 2x64 magos dual procis szerver gyakran konkrétan lassabb, mint egy egyszerű high end processzor magasabb órajellel, mivel nem tökéletesen skálázódnak a feladatok még akkor sem, ha azt a benyomást keltik, hogy igen, szóval pont ez a 16 mag az a határ, ami fölött elindul a szopóroller.
Az egészről ez jut eszembe:
Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány - ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem.
-
válasz
Pikari #119502 üzenetére
Köszönöm, hogy hülyének nézel a munkámban. Mérek és az alapján döntök, sőt mérünk, mert több szem többet lát és az alapján hozunk döntést. Ezt persze időnként át kell gondolni, mert jönnek az új platformok, szoftverek. 100 rack környékén másként nem megy, fenékbe is rúgnának, ha nem lenne megalapozva, hogy mihez mit veszünk.
Aha, nem. SOHO-ban lehet, hogy otthon vagy, de ez nem az a szint.
-
válasz
Pikari #119489 üzenetére
A sok magos procinak is megvan a megfelelő felhasználási profilja és a kevés magosnak is. Amit írtál az nem a nem megfelően választott felhasználás-CPU páros. A user errorból levonni azt, hogy a alkalmatlan arra amire reklámozzák értelmetlen.
A legtöbb szerverproci egyébként teljesen alkalmatlan arra, amire reklámozzák. Egy több millió forintos 2x64 magos dual procis szerver gyakran konkrétan lassabb, mint egy egyszerű high end processzor magasabb órajellel, mivel nem tökéletesen skálázódnak a feladatok még akkor sem, ha azt a benyomást keltik, hogy igen, szóval pont ez a 16 mag az a határ, ami fölött elindul a szopóroller.
A RAM felhasználás nem köthető a CPU felhasználáshoz egyértelműen, indoklás nélkül 0 pontot ér egy ilyen kijelentés. Teli lehet pakolni a RAM-ot minimális CPU felhasználással és kevés RAM használattal is ki tudok tömni 64 magot simán.
Ez a megfelelő felhasználás, a 128gb ramom tegnap is majdnem fullra tele volt.
KROK640:
és 1-1 feladatot kivéve jobban profitálnak 6-16 szál fölött az alkalmazások a magasabb órajelből mint a több szálból.
Ezért van desktop és szerver proci. Az utóbbiból meg legalább tucatnyi különböző paraméterezésű, ne legyünk már dilettánsok, hogy egyikre vagy másikra kijelentjük, hogy szar, miközben csak tudni kell, hogy mi mire jó. Nem busszal indulunk a pályaversenyen és sportmotorral próbáljuk elszállítani az óvodás csoportot.
-
válasz
Pikari #119482 üzenetére
Csekkoltam pár írást erről. Korai módszerekkel való crack elvileg lehetséges, modernnel nem. A mai korszerű elemzések kimutatnák a hosszú felezési idejű sugárzásnyomokat a földtani rétegekben, ami egy nem valószínű régi atomháborúra utalhatna. Ilyet nem találtak, valamint a C14 elemzések is sima, fejlett technika híjában levő birodalmakra utalnak csak. Minden régészeti tárgy, sőt a legelső elődeink csontjai is igazodnak a C14 elemzésekhez. Ok, 37000 év a biztos 100% minta, de kisebb valószínűséggel 60-100000 év is lehet.
112ezer éves elődünket pedig már egyértelműen azonosították, a közbeeső idő pedig elégtelen egy atomhatalom kialakulásához az előemberből.
Sztem kizárt egy előző birodalom atomháborús pusztulása. -
válasz
Pikari #119480 üzenetére
Úgy legyen. Bár ma az a tendencia látszik inkább valószínűnek hogy kiírtjuk magunkat, még a globális éghajlati katasztrófa előtt. Valakinek előbb-utóbb elgurul a gyógyszere, és megnyomja a piros gombot, ne így legyen...
Kisebb embercsoportok elvileg túlélhetik a nukleáris telet is. A napunk hője pedig még csak 100millió év múlva kezd majd nőni, tehát lesz idő újrakezdeni, és normális fejlődéssel elérni más naprendszereket, ami alapvetően biztosíthatná a fajunk túlélését.
Vagy a feltörekvő új nemzedék ismét elpusztítja magát... -
válasz
Pikari #119354 üzenetére
Érdekesek ezek az nx586-os procik és az egész platform. A kooprocija külön volt, de pont ez a része jóval lassabb volt a P1-esektől.
A cache gyorsítást viszont jól elkapták, csak azt meg az érkező Pentium Pro lecsapta a következő évben.
Én csak újságban láttam ilyet, ott is csak éppen megemlítették, nem tudom mennyi készülhetett belőlük.
[link]Az utódja jóval ismertebb lett (AMD K6)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #119316 üzenetére
" A celeron teljesen használhatatlan volt játékra kb a quake3 korszak után." - a Quake 3 1999 december elején jött ki (előbb demo) pont mikor már meglett a TNT-m november legvégén, az egyik legszebb példa volt arra, hogy mennyivel jobb a TNT-m mint az S3Trio 3D/2X.
Na, de ezt a korszakot én 1999 decembere és mondjuk 2000 decembere közé teszem. Tehát ez azt jelenti, hogy szerinted 2001 elején a Celeron már használhatatlan volt játékra.
Ki kkell bárándítsalak, mert én, de hova tovább az osztálytársaim, a falu, de az egész haveri köröm Debrecennel együtt, minderről nem tudtak, és egyetlen példa kivételével (ahol volt pénz nagy PIII-ra) mindenki továbbra is Celeronon játszott.Abban senki sem kételkedik, hogy összességben clock-to-clock jobb volt a PIII játszani is, de a realitás nem az volt, hogy a magyar gamerek megengedhették volna maguknak a nagy PIII-at, és ár/érték arányban a Celeron sokkal jobb volt. A kimaradt budgetből pedig lehetett több RAM, jobb VGA, és ezek jobban domináltak a játékoknál. És akkor a tuningot még nem is említettem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Építő/felújító topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Vezetékes FEJhallgatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Orvosi kérdések
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- Satechi 200w USB-C 6-port PD GAN - UK / Számla / Garancia /
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest