- Egy óra, két rendszer
- iOS alkalmazások
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Macrodroid
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
Vladi #107608 üzenetére
Ne gondold azt, hogy bármit mond az a minőségről, hogy már hosszú évtizedek disztribúciókat tákolnak, és ügyesen seózzák magukat. A 90-es évek közepén ezek az ősi disztribúciók nagyon jónak számítottak, mivel ők tudták összefogni (a rendes internet előtti korszakban) a szükséges embereket és projekteket. Aztán 2000 óta az ilyen red hat félék már a linux világának az abszolút legalját képviselik totális copypaste inkompetenciával semmit nem adnak hozzá a linux világához azon kívül, hogy egy brand és logó alatt gyülevészkedni lehet a régi szép idők felett.
-
petakpa1
őstag
válasz
Vladi #107602 üzenetére
Hát ezzel sem lettem igazán beljebb
https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64#Microarchitecture_levels oldal szerint AMD Bulldozer, illetve Jaguar magoktól kezdve x86-64 v2-es.
Ellenben https://en.wikipedia.org/wiki/SSE4#SSE4.2 oldal szerint már a K10 is x86-64 v2.
Engem mondjuk nem Linux érdekel, hanem W11 24 H2 build. A https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_11,_version_24H2 oldalon egyértelműen SSE4.2 szerepel mint hardver követelmény, de ugye ez sem hivatalos oldal, ezért lenne jó való hús vár K10 CPU-n is kipróbálni...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Vladi #106255 üzenetére
"az átlag az 400 nettó" - sőt, nagyon-nagyon sok helyen még csak annyi sem. Elég minimálbér nettoval számolni, vagyis egy pár visz haza kb 400-at tisztán, ebből 200 elmegy albérletre, a maradékból meg éljen és tegyen félre. Nem csoda, hogy nem motivált és azt a havi párezeret amit félre tudna rakni inkább feléli.
Ez a cseppes hasonlat meg nagyon jó.
-
válasz
Vladi #106255 üzenetére
A probléma sokrétű és számos vetülete van, ugyanakkor még így is ki lehet jelenteni azt, hogy magyarországon azért jelentős társadalmi rétegnek van saját háza, vagy lesz saját háza / lakása, még ha évtizedekig fizeti is. A lakás/háztulajok száma a lakosságra vetítva nagyon magas itthon, ha jól emlékszem EU top5-ben vagyunk vele.
Az igényekről pedig annyit, hogy valóban, nézzük csak Pest megyét, 40 milkó alatt Budapesten egy lyukat kapsz kb és azt is fel kell újítanod, félórás agglóban pedig szintén felújítandó vegyes falazatot, vagy vályogot kapsz ennyiért vagy többért.
Az új építésűeket meg sem említem, egy fiatal párnak akiknek a szülei nem tudnak masszívan beletolni a projektbe egy több tízmilliós önrészre valót, teljesen kiesik az új, még az alacsony minőségű budapesti lakóparkokban is.
Az ingatlanok ára úgy húzott el a bérektől, hogy csak néztem, ráadásul a kormány is tovább fújja a lufit a különböző támogatásokkal.Szerintem ebben is az alsó harmad van nagyon nehéz helyzetben, vidéken, ahol a fentebb említett bérek abszolút álom kategória. A nagyobb városokban egy tök kommersz középosztálybeli pár össze tud szenvedni egy hitelhez valót.
-
arn
félisten
válasz
Vladi #106255 üzenetére
Nem ertelek, hogy a kisember szempontjabol miert adna realisabb kepet az atlagfizetes. Az o fizetesuk kozelebb van a medianhoz nagy esellyel - erre celoztam. Nyilvanvalo, hogy magyarorszagon a kozeposztaly hianyzik, van egy nagy tomeg alacsony meg egy kicsi tomeg magas fizetessel.
En pl jol keresek, de igy sincs eselyem sajat ingatlanra, foleg ahol elek. A sajat ingatlanhoz ragaszkodas kocsit keleteuropai betegseg.
-
válasz
Vladi #106025 üzenetére
Marmint, hogy egy floppyrol betoltott bootloader el tud inditani kodot cd-rol? Hasznalhato erre a Grub is, de az szerintem ontokonszuras, marmint bazinagy a merete. Anno, voltak erre regen par kilobyteos megoldasok is
Sott, ha a BIOS olyan, eleg "bekapcsolni" a CD bootot, mert pl. az a verzio mar tudja, csak nincs engedelyeze (pl. sok 486-osba volt olyan AWARD verzio, ami tudja ezt, csak nincs ra kapcsolo kivezetve a feluletre).
-
envagyok
veterán
válasz
Vladi #104925 üzenetére
Amióta a Mohu tulajdona minden hulladék, már nem szürke zóna, hanem btk. (lopás)
Ráadásul megbízták a NAV-ot, hogy titkos megfigyeléseket, ellenőrzéseket végezzen.
Nem hiszem hogy jó ötlet lenne onnan a kezedben bármivel kijönni. -
válasz
Vladi #104977 üzenetére
Velem sem, a címlistában nem szereplő telóhívásokat fel sem veszem, előtte mikor még felvettem, akkor kérdeztem hogy a szolgáltatónál megadott rejtett számot honnan a fa...ból tudtad meg kedves kereskedő elvtárs....bár tudom hogy számítógép pörgeti nekik a lehetséges lista alapján random, aztán kicsörgeti.
Sőt, már bele vagy eseve : igen, tippem szerint a nyári hőségben fogok valamikor elpatkolni. Bár a covidra is azt mondtam hogy tuti hogyha elkapom, a tüdőgyulladás, emelkedett folyamatos pulzus elvisz, de túléltem - 2022 szept, 3 hét intenzív+1 hét rehab, de megmentettek. Előzmény - 2004 augusztus, óriás mellkasi jóindulatú daganat, kivették egyben, de előtte a szívet, tüdőt préselte. Mára már rendbejöttem, igaz előtte 100kilót emeltem, most csak hatvanat, de ez legyen a legnagyobb bajom.
-
válasz
Vladi #104922 üzenetére
Amikor indul a previous, akkor bedobja a config ablakot. Be kell neki adni a ROM álományokat, a HDD-t, beállítani, hogy SCSI-ről induljon. Ja és esetleg a monitort, ha nem indul Amikor megvan, akkor érdemes elmenteni a beállításokat és mehet a menet. Mondjuk nekem még kért egy VM újraindítást is talán a ROM csere miatt. Leírni tovább tart, mint végignyomogatni
-
válasz
Vladi #104960 üzenetére
Akkor aki előbb ér...ja és a minőségi vörösbort kedvelem, a sör az csak közönséges lötty, ahogy a Nagypapám mondta - ides fiam igyunk egy feles gyorsítót, ebből a friss szilvából, aztán az othello-piros-saszla- hoz lemegyünk a pincébe, avval kell leöblíteni. 92 éves koráig folytatta ezt a szertartást, melyen néha én is résztvettem, ha időm engedte.
Már nem aktuálisak a helyek(megszűntek), de 3 számtechben is hulladékgyűjtő voltam régebben, bár ahogy már említettem, az SBPro- kat otthagytam, SB16/32/Awe32- őket bezsákoltam, meg vékányi más alkatrészeket.
-
Pikari
veterán
válasz
Vladi #104965 üzenetére
Pont nyugatmagyarországon vannak ezek a csodálatos 8 meg 10 megabitek mind a mai napig sok helyen, főleg a kisebb és közepes méretű településeken. Évtizedekkel ezelőtt ez abszolút rekord csúcsteljesítmény volt, aztán azóta se nyúltak hozzá a rendszerhez, és maradtak az eredeti sebességek.
-
válasz
Vladi #104956 üzenetére
Németből jött a két front vintage 40kilós dobozom. 3500 volt a bolhapiacon. 4 utas, a mély és az alsóközép kosara nem ám préselt lemez, öntöttvas. A magas sima impregnált papír, a mai studiódobozoknak a dom/AMT magasa alumíniumos, na ennek rendes rezes hangzású. A 30centis mélyek meg olyan mélyre, mennek, és gyorsak...kár hogy társasházban csak néha hallgathatom, szóval ott kidobásra ítéltetett, nekem meg űber.
-
válasz
Vladi #104954 üzenetére
Sör után vezetsz ?
Micsoda hsz özön lett, amíg vásárolni voltam. Gazdasági-társadalomtudományi-hulladékgazdálkodási politika hatásai az egyénekre. Bemásolom egy docba, aztán megvédem egy közgáz diplomáért
Itt nálam amúgy hivatalosan a kuka mellé sem szabat kirakni az elektronikai cuccot, de mondták a kocsikísérő pakoló csávók, hogy nyugodtan tegyem ki, ha van, nem kell vele fáradoznom, majd ők leadják.
Kiteszek mondjuk 40 gépet és 1000 procit, nehogy már én fáradozzak az eladásukkal -
válasz
Vladi #104947 üzenetére
Node, mi van ha a jelenlegi TV-nel jobb TV-re vagysz? Pl. van egy tokeletesen qrvajo fHD TV-d, de integer skalazas miatt 4k TV-re lenne szukseged? Akkor az elozo folosleges lesz, par ev alatt az erteke tokeletesen 0-ra esik, es egyedul akkor eri meg vele foglalkozni, ha a TV-t a leendo vevo szereli le a falrol (de mar azzal elbaxtal tobb orat a szabadidodbol, amig kivalasztottad ezt a leendo vevot). Ennel sokkal egyszerubb, egyszeruen leakasztani a falrol es lerakni a kuka melle. Igy legalabb, nem termel tovabbi veszteseget.
-
Pikari
veterán
válasz
Vladi #104925 üzenetére
Nem pont erre gondolok. Hanem pl tegyük fel, amikor az emberek dobálják el a régi hardvereiket. Pl a voodoo3mat kidobja.
Na de ehhez nem kell hozzáértés, rá volt írva a kártyára, hogy 3dfx, simán rákereshetett volna (nem kerül 5 másodpercnél több időbe). Még akkor is, ha nem ért hozzá, meg azt se tudja, hogy mi az, de van agya. Szépen be bírja írni a googleba, hogy 3dfx kártya eladó, és megnézi, hogy kb 10-30 ezrekért mennek az ilyenek. Hát fogja, és felteszi 10 ezerért, gari nélkül, ismeretlen állapot, és kész. Pár nap alatt eladja, a gyűjtő boldog lesz, ő keres 10 ezret, mindenki örül.
De nem, eldobja. És ez van, a legtöbb ember ilyen.
Valójában olyan sok van (volt) ezekből a cuccokból, hogy minden gyűjtőnek annyi jutna, hogy kb a falat ki lehetne tapétázni belőlük, csak az átlagember leszaromista hozzáállása miatt ezek elpusztulnak. -
válasz
Vladi #104868 üzenetére
Lesz image, mert blueSCSI-vel fogom megoldani a problémát. Emut is ki lehet próbálni, majd meglátom mire jutok
CP/M? Van. Amin elindul azon van jobb játék (CPC és C128) ezért csak kipróbáltam, de nem használtam sokat. A Kaypro sajnos táp hibás és a BRSZK már itt van a nyakamon. Szerintem az csak statikus sorra kerül ki megint.
95-ös distró? Egyértelműen slackware. Az első Chip CD-ről gányoltam fel és updatelgettem. Félúton Debian, majd 98 vége felé jött a Mandrake a GUI-s telepítőjével.
-
válasz
Vladi #104825 üzenetére
Gondoltam hogy valami ilyesmi van a háttérben.
Hogy a viharba ne érdekelne. Időt nem sajnálva össze-vissza variáltam, aztán át tudtam vinni a 24Gigát a virtuális vinyóra.
-közvetlenül a BD lemezről nemjól veszi
-készítettem róla Powerisoval egy optikai lemezképet
-ezt visszanyitottam a Powerisoba
-a virtuális HDD- t átalakítottam img formátumra
-betöltöttem egy másik Poweriso ablakba
-a két ablak közt átmásoltam a cuccot, lementettem az imaget
-a mentett imaget visszaalakítottam virtuális vma vinyóformátumraBootol is szépen. Emulált gép : P2/450, Giga BX lap, Virge DX/PCI, 512MB RAM, SB Awe32, 30GB HDD/FAT32, 1.44FDD, bill-egér.
Még az Awe32 driverét kell feltennem.
486- nak nagyon bekevertem, töröltem, de készítek egyet, azt már könnyű lesz, mert van bootCD forrás hozzá, meg már képbe jöttem evvel a emulátorral.Marha jó, ha nem mondod, lehet nem is tudtam volna róla sokáig, vagy soha.
Nem semmi leprogramozni ennyi mindent, az alaplapok és biosaik is tök olyanok, úgy viselkednek, mint a valóságban. -
-
válasz
Vladi #104800 üzenetére
Kössz a romokat, letöltöttem. Amúgy nem teljesen értem a jogállást, mivel ingyenes Github lokáción vannak, be lehetett volna másolni egyből az emulátorba.
Úgynézki jó lesz, a színes biosos 486 klónt választottam, floppyt kell betennem, vinyót formázni, aztán a DOS7.1 imageből mehet a copy. Hangot Awe32- re vettem, biost nagyjából beállítgattam, ha minden működni fog, mint egy natív vason, akkor tényleg jó lesz -
-
-
Pikari
veterán
válasz
Vladi #104553 üzenetére
A 64 bites debian telepítéskor pl fel se teszi a 32 bites támogatást úgy 2008 óta, ha nem teszed fel manuálisan a telepítés után, előtte pár program még 32 biten volt. Úgyhogy én azt mondanám, hogy linux fronton ez az átmenet villámgyorsan lezajlott.
Ehhez képest windowson a google chromeból 2014 karácsonya körül jött ki a 64 bites változat, linuxon már 2011 körül is 64 bites volt a chromium.
Szóval ami a linuxnak 3-5 év volt, az a windowsnak egy jó évtized.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Vladi #104296 üzenetére
Én meg pont azt vettem észre (mondjuk ez már később inkább) hogy az S754 a szegény ember S939-ese volt. Ugyan már az elején lehetett tudni, hogy hosszútávon zsákutca lesz, és a jól meghúzott Athlon XP-k elverték, de ha valaki nem akart tuningolni és nem volt túl gazdag - így visszagondolva - van olyan nézőpont ahonnan egy ideig, akár jó választás is lehetett.
(pl erősebb AGP-s VGA, sok DDR és valami nem tuningos 2000+ alatti Athlon XP-ről váltani, vagy Celeronról 1700-2400 között, P4-ről 2GHZ alatt)
De bele kellet számolni, hogy egy év múlva zsákutca lesz, mint ahogy az S940 is az volt (később AM2-ként már nem). -
válasz
Vladi #104284 üzenetére
Az eredeti abit taiwani cég ABIT Computer Corporation, ezt vette meg egy kínai cég Universal Abit ami egy nagyobb cég része: Universal Scientific Industrial (azaz annak a kínai része mert abból is van global)
Az eredeti taiwani Abitból nincs már semmi. Azaz se fejlesztők se gyártósor se semmi. Csak a neve maradt meg.
Minden lapuk olyan mint akár melyik generic kínai lap, más néven más címkével is megtalálhatod (esetenként olcsóbban). De egyáltalán nem rosszak ha a kínai x79 x99-es lapokból indulok ki. Nyilván tuning fejeltős, viszont felébe, negyedébe vannak mint az itthoniak.Ascend Bit néven is van kínában.
-
-
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
Vladi #103884 üzenetére
Tudni kéne, hogy mi az a bármi más, de ez hardver hibára is utalhat (hibás pci-e sínek). Meg kéne nézni, hogy az a bizonyos jó kártya hányszoros pci-e-vel fut. Illetve, hogy a kártyákat másodlagosnak pakolva egyáltalán látszanak -e a rendszerben. De ahogy MasterDeeJay mondja, sok más dolog is felmerülhet.
-
-
Régebben használtam én is varrógép olajat, jó az is. Kaptam Honda motorolajat, gépzsírt a tesómtól, kis üveggel mindegyikből, így ezt használom. Számtech alkatrészekben gyak végtelen élettartam, mivel a nyári kánikulában, akár 100 fokon is sokáig bírja a 900cc seggrakétában.
-
Francia91
veterán
Ezek Szegeden voltak egy gimnáziumban, ingyen elvihetőként volt meghirdetve (ha meg nem vitték volna el 1 héten belül, ment volna a szemétbe), volt köztük komplett gép is, aminek semmi baja nem volt, meg voltak félgépek, ezt-azt kilopkodtak belőle, meg rengeteg üres gépház táppal és DVD íróval
-
-
Az itteni hirdetésekkel azért óvatosan, alapból nem engedélyezett. Mostanában visszafogtam a TG üziket, nem akarok vergődni rajta, de ha lehet inkább az engedélyezett vonalak : HA, privát, aláírás, localTopic. Mondjuk az ilyet privátban is elküldheti a kolléga, köszönöm !
-
1 db vgat hajlandó csak használni
Nálam eddig ment minden lapban a 2 VGA, legalábbis melyekben próbáltam. AGP+PCI, PCe+PCI, PCIe+PCIe settel is. Bár ahogy előzetesen informálódok, lehet hogy a PCIe+PCIe formációval a B450- ben gond lehet, kiderül majd. Még a Voodoo/98 próbálgatás megy, aztán XP, utána csatlakoztatom majd a második PCIe VGA- t.
-
Annyiból jó hogy modern/régi gépeken is használható alapból. Mindenféle, de a retro cuccokhoz is még kapcsolódó featurát hordoz. Nagy vinyók, új filerendszerek, könnyebb hálózat...stb.
Esetleg próbáld ki még az OS2- őt is. Anno fel tudtam installálni, szép, jól néz ki, bár nem sok mindenre tudtam használni. DOSos cuccok össze-vissza sebességgel mentek, a grafikus felület alatt meg alig indult valami. A hálózatot is nyomoztam, semmi infót nem találtam, gőzöm nincs hogyan kell belőni. Van valami utódja is, de azt fel sem tudtam pakolni, leállt a telepítő.
-
Mondjuk igazad lehet, esélyes hogy én is amiatt overkillezek, mert korhű géppel már unalmas. Így meg van felfedeznivaló. Elolvasom biztosan, ha blogot írsz róluk.
Még a FreeDOS volt amit kipróbáltam, egész jó, bár úgy láttam nem teljesen kompatibilis az MSDOSal, de lehet hogy nem tudom rendesen belőni. Hasonlóan a Linuxot is, ott is maradt mindíg megoldatlan problémám.A kis partíció előre, majd modern utilokkal a továbbiak, ez is megoldás lehet retro gépen. Bár ez is azt vonja maga után hogy akkor már nem naptárian hű a vas, hiszen szoftveresen overkillezve lett.
-
Szép kis oprendszerek, nekem ezekkel csak az a gondom hogy a kedvelt/megszokott prog/game- imra egyik sem használható. Mai beérett rendszerek nálam időrendben : DOS+Win3.11 - DOS7.1+Win98 - XPSP3 - Win8.1-10-11. A többin mit tudok futtatni...semmit. Jó, hát ott van a köztes Win7, de ma már az nem releváns, ami azon fut, az ok Win10-11 alatt is. A Win7Pro licenszeimet át is regeltem Win10-11- re, mondom amig ingyenes addig kell megtenni.
-
Sztem is sima SATA, csak maga a céleszköz régies. IDE to SATA - ennek nem néztem utána. Ha van akkor sztem olyat érdemes választani, amivel mennek a mai SATA SSD- k. 128GB 5k alatt hempereg manapság, nemrég vettem SPCC- t, mely DRAM kesses, 1-2 mp bootidő 98- al. Evvel még a DOS 7.1 is összedolgozik bigHDD nélkül, modern gépben is.
Mai trend ennek analógiája alapján van az újabb gépekhez - USB to IDE-SATA konverter, ez jól működik.
Retro gépekhez én csak az előzőleg említett IDE to SD- t tudom javasolni, és mint mindíg, csak olyanra adok ajánlást, mellyel van tapasztalatom/kipróbáltam.
Az összes többi idővel zsákutca lehet. Pld részlegesen már a sokak által kedvelt CF adapter is, a CF kártya ma már ritkább/drágább(nagyon drága, azonos kapacitás mellett)/nehezebben beszerezhető, mint az SD. -
Biztosan, mivel Kínában olyan konvertereket is találni, amit meg sem lehetne tippelni. Itt sztem maga a céleszköz kakukktojás, és ma már ritka, ezért a jövőbeli pótlása bizonytalan.
Én az IDE to SD- t választottam. Ma az olcsó SD- k korát éljük, 32GB pld "fillérekért". Konverter Kínából. Működés közben. Retro gépben a bootdrive.Sztem ez a konverter éri meg ma. Ha időtállónak kell, akkor pedig most kell beiktatni hozzá pár tartalék SD kártyát, pld 10db minőségi 32- est, össz 20k HuF alatt. A fotókon pld csak 8, de azóta vettem még. - [link] - [link].
-
KROK640
nagyúr
Miért, jobb lenne ha 10 ezrekért mennének?*
A fél topic szerintem azért tudja most megépíteni egykori álmai gépét, mert az árak nagyon-nagyon durván lementek az újkori áraikhoz képest!
Már nem menők, van egy időszak amikor semmit sem érnek, teljesítményük is kevés. Majd ha levés marad belőlük akkor a teljesítményük háttérbe szorul és a ritkaságuk alapján felmegy az értékük.Kicsit olyan ez mint a régi amerikai autók. Az 1960-70-80-as években a régi 1930-50-es évek autói semmit nem értek, tucatjával zúzták be őket, filmekben, roncsderbyken, vagy csak hagyták erdőkben, roncstelepeken. Semmibe nézett értéktelen darabok voltak. Ma meg egy szebb állapotú egykor népszerűbb modell simán (több)százezer dolláros kategória.
* Fórumszerte röhögünk (és sírunk) azon, hogy egy 4th gen I7-es proci (pl 4770K/4790) nemrégiben még 40+ ezrekért mentek. Ezért váltottam platformot, olcsóbb volt egy annál jobb teljesítményű 10100F + lap + RAM, az az ember eladta a mellette lévő 4th gen I3-asát lappal és sok RAMmal.
És azért egy 4th gen I7 ma még nagyon is használható, szemben az Athlon X2-vel, ami csak akkor lehet jóvétel ha Deneb magos, és tudom négymagosítani plusz jelentős extra L2 és némi többletórajel is felszabadul. Egyébként nem is adnék érte pénzt.
Van most nálam pont egy négy magos Athlon II (X4 620), 4GB RAMmal, meg valami nagyon alap Asus lappal, ha tényleg szar a lapja, akkor GTK-s lesz az egész. (Többe kerülne lapot keresni hozzá, megvenni, elfutároztatni, a régit kiszerelni, az újat beszerelni, tesztelni, telepíteni, mint amennyit utána fog érni a gép!)#94330 Vladi : Az átlagembereknek nem opció az ilyen kevés erőforrásos linux, pláne nem a terminálos rendszerek. Nem fognak azért egy 5000ft-os gépet használni, amikor egy 15 ezres már grafikus felülettel is elvan. A PC akkor kezdett nagyon elterjedni mikor kiforrottabb grafikus rendszerek jelenek meg, illetve, filmnézésére, játékra, és csevegésre, meg mindenféle tartalomfogyasztásra lehet használni. Addig csak a geekeknek volt érdekes.
Én ma is dolgoztam táblázatkezelőben, és emlékszem, hogy C+4-esen seq adatbázist kezeltem. Ma egy excellben félóra sem kell ahhoz, ami akkor egy heti munkám lett volna "terminál"ban.
hiába nőttem fel C64-en meg DOSba is volt komoly kitérésem, még egy gyűlölt Win8-at sem cserélnék vissza semmilyen terminálos rendszerre. (van egy linux a gépemen ami terminálos, de azt vettem észre, hogy már hónapok óta el sem indítottam) -
Fücsök007
őstag
15 éves prociról van szó, még a későbbi FM1-es quad procik is 4-5K-ért cserélnek gazdát. Sőt az a platform Xp-tól Win10-ig mindent támogat USB3+Sata3+kisebb csíkszélesség mellett, S775 procik pedig a spéci lapok miatt érnek többet valamivel mert van rá igény retrózóknál. (Win98SE/XP dual boot-os ddr2-es konfigok.)
-
-
KROK640
nagyúr
Az, hogy hegyekben áll a laptop/brandgép az ilyen boltoknál nem olyan jó ám, mert ezek nehezebben eladható, nehezen bővíthető (frissíthető jobb eladhatóságúra) gépek, amikben csak áll a pénze(d).
A hegyekben álló laptop/brand gép csak akkor jó, ha amúgy napi 10-et visznek belőle, de ez nem így szokott lenni. Anno nekünk nem egy gép volt, amit sajnos csak hónapokkal később, esetleg csak beszerzési ár alatt tudtunk valakire rátukmálni.A gép használhatósága meg erősen relatív fogalom, kb mindenkinek mást jelent. Alapvetően négy főirányt vettem észre, de biztos van több is, illetve a cosportok között akad átfedés is :
1. A retro rajongó/linuxos : megy egy 20 évvel ezelőtti disztró, vagy régi Windows? Ilyen olyan okosságokkal, még neztezgetni is lehet vele? Akkor ez a gép használható.
2. tartalomfogyasztó : megy rajta a facebook? fórum? youtube (720P)? Filmet tud lejátszani? (720-1080P)? Akkor használható
3. a gamer : 2-3 éves játékok közepes grafikán mennek? Akkor használható(részben ide tartozok én is)
4. A masterrace : Egzotikumban gondolkodik, egy 10 éves HEDT simán használható, de ezt a pecsétet csak az kapja meg amivel érdemben lehet dolgozni (részben ide is tartozok) -
Vladi
nagyúr
Na ez a monitor: philips 170s4. 1000 forintért kábelekkel.
S ebben benne az áfa.
De lehet, hogy nem ütötte be a srác, nem érdekelt.
Lesz hozzá egy vékony kliens, a műhlyembe zenét hallgatni tök jó. Ez már retrónak számít?
AMD sempron 200u proc és 1 giga ram meg 1 giga hádéé helyett: compact flash. -
KROK640
nagyúr
"Az meg milyen már, hogy kézépnzes izetés esetében áfa nélül nettóban adja. Ez így leírva egy újsághidetésben." - nem, nem tévedsz.
van egy vessző, így mást jelent a mondat. KP esetén, de áfa nélkül ennyi az ára. Akkoriban divat volt, hogy ha nem KPval fizettél, akkor más volt az ára valaminek. És igen, akkoriban még mindenhol (de még a 2000-es években is) ÁFA nélkül jelenítették meg az árakat, amit amúgy utáltam, mert amikor megvolt az embernek a kívánt összege a hardverre, akkor az az azt jelentette, hogy még csak célegyeneseben (se nagyon) van a gyűjtése, nem pedig indulhat a boltba ...
Ezekben az árazásokban így az a durva, hogy csak az ÁFA több havi fizetés volt.
Mondhatjuk, hogy ma is ennyiért veszel gépet (épp tegnap írtam példákkal cikket egy boltról, ahol "érdekes" konfigok vannak állatira túlárazva - ha valakit érdekel bedobom ide OFFba), de a lelassult fejlődés miatt ma már nem 500 ezerből veszel "futottak még" gépet, ami 2 év múlva használhatatlan, hanem 50 ezerből. AZ 500 ezres gép még évekig jó lesz, ha szakrételemmel építed össze. (itt jön képbe az a bizonyos bolt amit említettem). -
Miert akarod te mashova tenni a boot kodot, mint a halokartyaba?
Miert kene XT2IDE meg miert kellene EEPROM kartya, amikor ugyonazt a chipet beledughatod a halokartyaba is?
Sott, a batrak, beleirhatjak az alaplapi BIOS-ba is, sokszor van ezekben annyi hely, hogy egy BOOT ROM kod elfer. Ha meg nincs hely, ki lehet torolni az Energy Star logot es maris lesz eleg hely
.
Kell egy "PXE szerver/kornyezet", azaz:
- a DHCP szerver legyen eleg okos, hogy tudja adni a kello opciokat
- kell egy fileszerver, ahol a bootolando dolgok vannak, itt oprendszertol fuggoen kellhet tobbfajta protokoll: TFTP, FTP, NFS, SMB vagy akar AFP kepesseg.
- el kell kesziteni a megfelelo kornyezetet, konfigfileokat, imagek
- vegul pedig, kell maga a bootolni tudo kod a gepre, ami legtobbszor benne van az alaplapban mar, ha integralt a kartya, vagy bele kell tenni a halokartya foglalataba egy *ROM-ot es johet, a menet.A gepnek kell legyen annyi szabad RAM-ja, amiben elfer a boot image, hiszen azt tarolni kell valahol. Tehat, ha 160k-s floppy imaget bootolsz, akkor az XT-nel 160k-val mindenkeppen kevesebb lesz a szabad memoria. Itt azt is meg kell keresni, hogy mikor dobta a 386 elotti rendszerket a pxelinux, mert XT-hez regebbi verzioval kell probalkozni. En pl a "modern" 16 MByte feletti gepeknek 16 MByteos DOS floppy imaget kuldok, amin nehany tesztprogram, egy FDISK, DOS-os halokartya kornyezet tobb fajta halokartyahoz es minden egyeb van.
A pxelinux tobb fajta opearcios rendszert tud bootolni. Alapvetoen odaadja az imaget es a grub chainloaderehez hasonloan tudsz vele inditani DOS-t. A Windows XP-hez egy preparalt WinPE kornyezetben indul a telepito rogton. Tehat az a resze, ami a sima "pc-nel" a filemasolas utani elso csik utani reboot.
Ha Linux-ot vagy Windows XP telepitot inditassz, akkor nem "meghajto" lesz a cucc, hanem elindul a Linux/Windows kernel, elkezdi betolteni az eszkozvezerloket, majd mindezek utan, a linux pl FTP-vel vagy NFS-vel eleri a megosztast, amin a root filerendszer van, a Windows pedig SMB-vel fogja betolteni a dolgait. Ha DOS-t inditassz, akkor az atkuldott floppy image lesz az "A:". Ha halozatot akarsz, akkor kell a DOS-os Lan Manager vagy Microsoft Networks kliens es akkor regi verzios SMB-vel DOS alol tallozhato az SMB-s halozat.
-
Ha fogsz barmilyen ISA halokartyat, azon lesz foglalat ROM-nak (de foghatsz PCI-t is, azokon is vagy ott a foglalat, vagy van rajta EEPROM). Ha ebbe raksz valamit, amibe az adott halokartyahoz a PXE halozati boothoz valo kod van, akkor ahogyan boot kozben bejelentkezik a SCSI kartyan levo BIOS bovites, ugy bejelentkezik a halokartyan levo BIOS bovites is es a halokartyarol fog bootolni. A halozati boot hasonlit a CD floppy emulacios bootjahoz (valojaban forditva, tehat a CD hasonlit ehhez), ahol halozatrol jovo image read only floppykent lesz jelen a boot folyamat soran. Ha ide keszitessz DOS floppyt, amibe beleteszed a halokartya DOS-os drivereit is, no, akkor azutan lehet a C: egy halozati megosztas is.
-
arn
félisten
Persze, kifele epp ketszer gyorsabb… vagyis elmeletben, mert sok gond volt vele, maga a proci is tulmelegedett (ekkor jottek ra, hogy hutot kellene hasznalni), meg a periferiak is kinlodtak vele, a timingot vissza kellett venni. De ha sikerul beloni, vhol a dx2-66 es 50 kozott lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Egy óra, két rendszer
- Gumi és felni topik
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Androidos fejegységek
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Autós topik
- iOS alkalmazások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / Rog RX580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M notebook garanciával
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest