- Magisk
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Nubia Red Magic 10S Pro - újratöltve
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Kifelé is csukható a Z Flip7?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grat ! Kellemesebb optikai egérrel nyomulni. SS7 lapon nekem is sikerült bemadzagolni, kettőn is valami szabványtalan tüskesor van.
PS2 optikait meg beszereztem párat már régebben, nem is néztem hogy lehet-e még kapni.
Madness gépekhez is kell, bár néztem hogy még a B450- en is van soros port, de nem vezettem ki golyós egérhez.
-
A 8 bites vezérlő mellé megfelelő TRS is kell, mert a legtöbbhöz már 286-os proci kellett. De erről már beszélgettünk régebben, akkor csak a vas javítását blogoltam le: [link] Szóval nem triviális, mert ha jól emlékszek csak egy valahonnan régi verziószámú TRS-sel ment csak és a meghajtót is át kellett nézni, mert megtámadta a kondenzátorpestis.
-
Az archive.org-ról szedtem már le sok mindent, eddig csak egyszer találkoztam hibás tartalommal, de az is csak össze volt keverve, nem volt vírus vagy ilyesmi:
https://archive.org/details/ms_tweakui
Még nem kellett csalódnom a következőkben sem.
https://www.dosdays.co.uk/topics/Manufacturers/s3_downloads.php
https://www.philscomputerlab.com/
Mindenhez érdemes a saját driverét leszedni.
CRT monitorhoz, ha nincs sajátja, akkor Powerstrip-pel könnyen lehet készíteni egyedi paraméterezést:
https://entechtaiwan.com/util/ps.shtmFoxiestFox:
Igen, az is nagyon jó, már el is felejtettem.
Volt még CD lassító, image kezelő, codec csomag, gordian knot, napster kliens, stb.. -
+ referenciának.
P1 MMX 166 gépemen 30 MB RAM mellett (2MB shared a vgaval) CF kártyáról 30 másodperc a Windows 98 SE boot idő.
Az első Windowsos progikat ezzel is próbáltam a logout cikkem számára az 1996-1997 időszakból. Nem éreztem hogy swappelt volna, szépen mentek a játékok.Visszanézve a "memoáromat", 1998-ban volt 64 MB-om, 1999-ben 128 MB és 2000-re lett 256 MB-om. Mindezt úgy, ha valamit akkor a memóriát szerettem túllőni a gépeimben abban a korszakban.
Win95-öt én sem raknék fel. Nem nagyon van önjavító mechanizmusa vagy védelme. Összeomlik és kész, lehet kezdeni 0-ról.
Majd egyszer lehet felrakom csak azért hogy pár ilyen kedves üzenetet lefotózzak róla, miket ír ki amikor megomlik -
-
-
Sima Win95- el megy a DOS parancssor, és az MSDOS korábbi verziója menüpont. Az OSR2 harakiris csak. Valamint a Win98/Win98SE is mentes a harakiritől.
Ha nem szeretnél mindíg F8- at nyomkodni, tedd be az MSDOS.sys állományba a
BootMenu=1
sort.
P1- re Win98SE, legalább 128MB RAM- al. NFS2SE nemtom milyen igényű, de asszem egy gyors P1- el már jól megy.
Bár még figyelni kell azt is hogy egy sima P1 csak 64MB RAM- ot képes kesselni, tehát 128- al lassul. De 64- el is még eldöcög a 98SE. -
Ha F8- al az MSDOS korábbi verzióját választod, akkor törli a gyökérkönyvtár rendszer-fileokat, és az egész DOS könyvtárat.
Jó ha van egy Win95 bootfloppyd, amellyel vissza tudod állítani a rendszert. A DOS könyvtárat pedig mentsd el, pld egy x könyvtárba, hogy vissza tudd másolni szükség esetén. Az OSR2- őt harakiri verziónak is nevezik, saját magát kiírtja, ilyen xopatósra van beállítva MS által. A licensz-szerződésben elfogadja a felhasználó, hogy nem futhat az MSDOS korábbi verziója, de a bootmenübe mégis beteszi, ha mégis el van indítva, akkor jön a kill.Van rá valami javító recept, de már nemtom hol, régóta nem használok 95- öt, csak 98- at.
IDE to SD- n is futnia kell sztem, a Win98 fut.
-
OSR2, az jó lesz. Bootfloppyt készíts, mert tisztán DOSba bootolva kinyírja magát, MS direkt így készítette, nem adta a korábbi DOS licenszet hozzá. A floppyra fel kell venni a sys.com/fdisk fileokat, és az esetleges rosálás után - sys c: + fdisk/mbr futtatása. ez a hátránya, de amúgy jobb mint a korábbi sima verzió.
-
-
Ilyen rádiós kártyákkal én már csak Windows alatt találkoztam, DOS-os tapasztalatom nincs velük.
De az opti hangkártyákról jó emlékeim vannak. Egyszerű install, mentek hiba nélkül mindenben ahogy kell. Nem volt velük probléma.
Viszont retróban, ami nemrég nálam volt, az hangminőségben elég gyengén szerepelt, igaz rádiózáshoz az is overkill lett volna
931-től az FM-re már nincs opl3 klón csip rajta, a 930 és előtte játékra jobb lehet. -
Pikari
veterán
azzal a kókler oldallal vigyázz, de jó tudni, hogy a dossal legalább minimálisan foglalkozott 1-2 gyártó. kb 20 évvel ezelőtt találtam valami komplett 4 db isa kártyából álló koaxiális tv adó állomást, driverfloppykkal együtt. nagyon megörültem, erre egyik driver floppy sem volt olvasható. googleban a gyártóra rákeresve 0 találat volt, a chipen lévő feliratokra rákeresve ugyancsak 0 találat. őrizgettem pár évig, de aztán ment vissza oda, ahonnan jött (a kukába
)
-
Pikari
veterán
-
sidi
aktív tag
Közben rájöttem, hogy vélhetően a win7 lesz a ludas mert bootolás után csak 10-15 percig csinálja aztán nem, vagy ennyi idő alatt bemelegszik valami amitől jó lesz nem tudom.
Másik kérdés, olvastam az EPROM adatlapján, hogy programozáskor 6,2V-ra kell emelni a VCC-t (VPP pedig 12.5V), olvasáskor érdemes visszavenni 5V-ra,
Találkoztam olyan EPROM-al ami csak 6.2V-os VCC mellett programozható, pl. HYundai,
de az AMD 5V mellett is programozható, szükséges inkább újraprogramoznom 6.2V-al?
Gondolom törölni is kell előtte, vagy az nem szükséges ha ugyanaz megy rá?
Van-e ennek jelentősége a későbbi használat során? -
Pikari
veterán
Sajnos nem tudom, hogy mi okozhatja, hogy 5ből 1x nem működik, mert nekem eddig minden működött elsőre. Én socket 7 gépről használtam. Egyébként 0.98D verzió is létezik, azon belül is van egypár. Azzal kéne megpróbálni inkább, mielőtt nekiállsz nagyon mély debuggolásokat csinálni.
-
gban
veterán
Nagyon hasonló az én lapom, ilyen csak rev E nem D.
Megnézed hogy csak egy vga-val, bill és minden egyéb nélkül mutat-e a kártya kódokat?
Lehet az ide kártyát mutogatjaKipróbáltam megint, másik slotban mutat FF-et a kártya, de semmi mást.
Akkor is ha kiveszem a VGA-t.
És bootol vga nélkül is, végigmegy a floppy boot, hallani. -
Pikari
veterán
Googlizást követően a 476os, és 171-es ramdac specifikációi megegyeznek, és mindkettőhöz azt írják a pdf-ek, hogy 8 bites ramdacok (szinenként 6 bites precizitással) a hivatalos specifikációk szerint. [link]
Az a gyanúm, hogy itt valami egyéb, más faktor is közrejátszik, hogy a kártya tud -e 16 bitet.
A trident driverei szerint Sierra SC11485 ramdac szükséges a 16 bites színmélységhez.
-
Lehet 4x8k-t is összefűzni. De ha már van a bővített funkció, akkor miért tennéd?
mit nem tudtál megírni TL688CS-sel? Érdekel, mert eddig nem volt vele gondom.
DarthSun: A folyamat lassú és bürokratikus, majd talán 1 évtized múlva...
KROK640: Nem én vagyok a vének tanácsa, az rejtetten működik titkos kazamatákban és úgy tarják, hogy a piros fény az nyugtatja.
envagyok: Vannak. Lehet velük hobbizgatni, meg patkolni Xeonos gépet, de azokra sem mondom, hogy a minőségük jó lenne.
hobizoli: Ez csak itthon volt így. A mögöttünk kullogó, döglődő kapitalisták ebben is szarabbul álltak, nem bírták annyi ideig nálluk a C64-ek.
-
-
Elvileg jobb a nagyfrekvenciás viselkedése így. Ma nem hiszek benne, mert sokkal nagyobb órajelen is működik a derékszögű/45 fokos vezetés. PErsze a korabeli szovjet IC-k "szabványos" működésénél lehet számított, de a dupla órajelet egy vékony vezetékkel is simán vittem a mai IC-k mellett.
jokeph: Gondolkoztam a 423-on és az Intel több hasonló félig sikeres cuccot is gyártott. De volt ami még ennyire sem volt elterjedt. korai Pentiumok, PPro sokkal ritkábbak. AMD-nek is volt ilyen, pl. a Slot A cuccok. Amik a 423-hoz hasonlíthatóak azok talán a 1156 vagy az AM1 lapok és procik. Idővel ritkák lesznek, de azért nem elfeledett cuccok.
-
arn
félisten
Technikailag szvsz nincs, eloszor csak tiltottak az fput, es adtak el sxnek, biztos a hibas dxeket szortak ki igy. Kesobb keszult fpu mentes is, csokkentve a die meretet.
Otthoni hasznalatnal altalaban minimalisan hasznaltak az fput, inkabb csak professzionalis cad, render, stb. Jatekoknal kb 96 jott a valtozas.
Annyi, hogy az eredeti 169pines overdrive foglalat tenyleg csak upgradere keszult, pl 486sxhez, ha “koprocit” vettel az egy teljes erteku 486 volt, ami kikapcsolta az eredeti procit. De lenyegeben mokusvakitas volt az egesz overdrive, a draga brandgepek eletciklusanak kitolasara, amugy jobban jartal sebessegileg es arban is egy uj oem proci + lap komboval.
-
Látod, ha nem rázod, akkor menni fog, meg a jumperes is segít. Elvileg mennie kellene a 28c64-gyel, de van olyan amelyiknél az 1-es máshol NC láb RDY/!Busy funkciót kapott. Aztán a fene tudja, bármi lehet, akár csak időzítés is. Ami furcsa, hogy ki tudod olvasni a tartalmát, emrt akkor tényleg érthetetlen.
DarthSun: Neked kell szeretned. Régen nem értettem mért lett DX2 50MHz-en. Sebességben nem érte el testvérét, DX-50-nél gyengébb lett. Az Intel nem releaselt 40MHz-es DX-et, lehet ezt helyettesítette?
-
KROK640
nagyúr
Nem felejtettem el
De akkor sem semmi.
Emlékszem - asszem talán 2002-ben - hogy meglepődtem mikor valamelyik PC-s újság (fotóval illusztrálva) írt 180GB-os Seagate HDD-ről, ami dupla magas és két 90GB-os HDD házasítása volt gyakorlatilag. Pislogtam mint hal a szatyorban a magam kis 40GB-os HDDmmel, hogy akkor AZTAQRWA!!
Mondjuk így jobban belegondolva, akkor sokkal közelebb álltam a csúcshoz mint ma (van már 32TB-os HDD is, ehhez képest a legnagyobb HDD-m is 4TB-os jelenleg).űIlyen vagy ilyesmi SCSI kártyáim voltak 2008-2009 körül, a sok egyéb harvder között, de teszteletelenek és elavultak voltak, mondjuk inkább csak dísznek kellettek. (a 2009-ben eladott/elajándékozott/kidobott készlet mekkora kincs lenne most itt a topicban)
-
Negyvenesre nem kell, de meleg lesz. Ezért kellemesebb egyet tenned erre feltéve nem lesz elvesztegetve.
Kettesre nekem kellett, mert melegedet. Persze megemeltem, nem ment helyesen és ezért ehhez feltétlen kellett. De ezzel egészen szép eredményt értem el, elért egyes négyeseket melyeket nem nevezek néven. De ezt emlegettem ebben. Nem kell félnetek, hét végére lesz helyben mekegett nyelven. Lerendereltem, de még kell mellé felvésnem ékes nyelven egyebeket, érzésre nem elég elbeszélve. -
gban
veterán
-
Pikari
veterán
Csak épp az alaplapot felejtetted ki a képletből, attól függ, hogy működni fog -e benne egy vinyó, nem a videókártyától, meg lan kártyától
De 4 gigáig működni szoktak a HDD-k a legfosabb p1 alaplapokban is.
De van, amelyik p1-ben simán megy 30-40 gigás is, bios update után a 120 gigás is. -
arn
félisten
Vegulis a korszak, amiben szuletett, meg ez volt a tipikus, nem volt kontroller a lapokon. Epp az elso intel pcios lapokon jelent meg az ide kontroller (hasonlo korban jelentek meg). Socket4 eseten talan annyira nem is nagy gond, mert konkretan az osszes inteles lapra bugos vezerlot tettek, ami fagy 32 bites driverekkel (dos alatt nem gond).
Az oszcillatort en is furcsalltam
szvsz az mar ekkor sem volt tipikus.
-
envagyok
veterán
Köszönöm.
Régóta vadásztam ilyen mpeg dekóder kártyára.
Régi DOS játékok csak ezt támogatják.
Mpeg2 kártyám volt már régen is még a slot1+s370 celeron slotketes időkben. Arra már nem emlékszem pontosan higy creative volt vagy realmagic, de olcsóbb volt pc-n DVD-t nézni akkoriban, mint DVD lejátszót venni, meg projektoron a vga bemenet jobb képet adott, mint bármi más. Még megvan az a kábelem, amivel összekötöttem a házimozi erősítővel 3 mini jack --> 6 rca. Emlékszem, amikor modemen esténként használva a netet, mert akkor nem számolt tovább x ft-nál töltögettem a dolby digital tech intrókat.
Mennyit lestem őket, meg örültem, hogy hátulról is szól.
Meg amikor a dvd-t sikerült feltörni 99 körül, rohantam a kölcsönzőbe, mindent lerippeltem divx/xvid-be, mikor meg olcsóbb lett az írható dvd, akkor reencode volt.
Kb 100-200 cd/dvd van így nálam, sokhoz még tokot is vettem, meg borítót nyomtattam hozzá, hogy majd később újra megnézem, ami persze sose történt meg, mert mindig jött ki jó új film, ami meg must have klasszikus, azokat meg a mostani űrkorszakos gigabites nettel lerántom 5-10 perc alatt fullhd blu-ray minőségben. Még emlékszem az Anakonda című filmre, hogy mikor kijött 1997-ben, még vhs-el nyomtuk, kellett valami dobozka, amit berakva a 2 videómagnó közé sikerült átmásolni a filmet. Pont a múltkor szedtem le azt is fullhd h264-ben.
Még a 90-es években volt egy nagy okosság, előfizettem műholdas netre, azaz felfelé modemen mentek az adatok, egy proxit kellett beállítani, és lefele meg Astra v hotbird már nem emlékszem pontosan melyik műholdon jött az adat. Itt lehetett olyat csinálni, hogy estére foglalni lehetett modem nélküli "offline" letöltést, csak bekapcsolva kellett hagyni a gépet, és amikor műholdról elindult az általad kért adat, azt a sat kártya észlelte, és lementette. Na ez meg lett kekkelve, így esténként mindent lementettem hdd-re, ami jött. Aztán másnap kimazsoláztam a jobb dolgokat belőle.
Jó világ volt, és nézhetted a kártyával a tv műsorokat is ráadásul akkor a hbo csatornákon kívül szinte minden kódolatlan volt, aztán kezdték bevezetni hogy fizess, hogy nézhess, plusz ugyanúgy tolták a reklámokat, mint régen.
Ezért nem fizetek elő semmire az elveim miatt.
Lehúzás az egész. Alapcsomagban pont nincs egy értelmes mesecsatorna, vagy természetfilmes. -
Pikari
veterán
https://www.islandco.com/sn-pbxgb-aa-powerstorm-3d30-graphics-card-tru64-openvms-alpha
SN-PBXGB-AA Powerstorm 3D30 Graphics Card PCI for Alphastation & Alphaserver
Ez nem x86hoz való, hanem DEC gépekhez.
-
Fenyő
őstag
Arra tippelnék, hogy míg az isa csak 8 mhz-en jár, addig a vlb az fsb-vel egyszinten 33 Mhz-en, így hiába a 16 bit és dupla konverzió, még így is nagyobb sávszélesség marad mint natív isával. Ha érdekes ez a téma, majd elővehetem ezt a gépet, és konkrét számokkal is szolgálhatok isa vs vlb vga összehasonlításban 486SLC2 mellett.
-
legalább ránézésre beleillik a korba : ez már pofás, és rendes vinyó is rádugható - gondolom, de nem értek hozzá. Nekem - biztosan tudod hipermodern XT lapom van, arra integrálva van az IDE csatoló.És a duplamagas WD klattyogó hangja, meg a kis Seagate ropogó/kicsit sercegő hangja egész más mint az MFM sivítása.
-
Mert nem figyelik a modern fejlesztéseket, az XT ma már a Zen2- vel is teljes mértékben kiváltható.
hangja is újszerű : vadiúj zárt gépből hallottam a hangját már 1988- ban, egyéb ventik is mentek a laborban, az emissziós színképelemző hűtésére, de amint beléptem elsőre a helyiségbe, felállt a szőr a hátamon, mi ez a fékevesztett zizegés-sivítás - lehet az új PC- t hallod ? - most hozták meg. Megváltás volt mikor végre lecserélték 386- ra IDE vinyóval. -
Hmm, a beárazásokhoz jó támpont(de én akkor is csak kb felére árazom), dehát BbRrrr, nemcsak a brutál hang, hanem még a megbízhatatlansága is, szubjektív vélemény szerint ez már tényleg nem használható retró, hanem kifejezetten veszélyes hulladék.
De örülök hogy Te jó áron el tudod adni ezeket, melyek inkább már tényleg beolvasztásra jók csak. -
Nem, csak mint fentebb is jelöltem a fülem túl érzékeny az ilyen brutális flexhangokra, Megfordult pár nálam, elsőre bilsom vattával dugtam be a fülem, majd az a sárga hallásvédő dugó, végül hoztam haza a melóhelyről egy hallásvédő fülest - olyan mint a fejhallgató, biztos láttál már olyat.
Aztán megszabadultam az MFM vinyóktól, utána már csak egy Quantum IDE- nek volt sugárhajtású hangja, azt is kiselejteztem, a maiak is kicsit kattognak/ropognak, néha csilingelnek(pld SATA Samu 400GB, a próbapadnál), de azért ezek már kicsi természetes háttérzajok, nem mennek az agyamra, ezek abszolút nem zavarnak, de amikor süvítve torzít a dobhártyám...ki nem állhatom. -
Szirtimorc
senior tag
Valamikor a '90-es évek közepén vagy 2 évig volt meg, akkor dolgoztam vele. Aztán jött valaki és jó pénzért elvitte. Akkor talán úgy hallomásból tudtam 2-3 darabról, de nem hiszem, hogy van még aktívan valahol. Talán pincében porosodik egy-egy. Az ISA kártya miatt (PCI-ról nem hallottam) nem lehetett modernebb rendszerekhez illeszteni, pedig jó cucc volt.
-
efemm
tag
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Nexigo PJ40 okosprojektor / Számla + Garancia /
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga i5-10310U 16GB RAM 512GB SSD 13.3 FHD Touch 2in1
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest