- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119739 üzenetére
Igen, 2400-asból volt egy rakás féle. Most hogy így mondod, igen, HT-s 800-as NW, de volt 400-as NW, volt 533-as Prescott, de rémlik mintha 800-as Prescott is lett volna belőle.
Celeron D, 256KB L2-vel az azért sokkal jobb mint a 128-as.Egyetértek, a P4 ha nincs tuning a tervben, ha viszont igen, akkor jól megrántva a Celeron jobb lehet, főleg játszani.
-
válasz
czundermák #119742 üzenetére
Ebbe a lapba:
-
válasz
Köszi! Nem akarok tuningolni, csak azon gondolkozom, hogy melyiket tartsam meg.
-
válasz
-
laci1128
tag
válasz
czundermák #119409 üzenetére
A platformspecifikus 3dmark versenyeit nagyon szerettem én is
-
válasz
czundermák #119409 üzenetére
Alap katekizmus
Lehetne Slot 1 98 végéig tartó versenyt csinálni. Abban lehetne minden ami egyesek szerint szar, nem volt érdemes megvenni 98-ban és tuningolva instabil. Mondjuk lehetne tisztán CPU és játék kategória is, mert nem mindenkinek van hozzá megfelelő GPU-ja.
envagyok: A 300A és közvetlen utódai az elején voltak nagy gurítás, egészen amíg nem hozták ki a rézbányákat. Azután az Intel gondosan elintézte, hogy ne legyen konkurencia a 66MHz-es FSB/butított cache-el megáldott Celeron. De tuninggal így is élhetőek maradtak. Aztán megint jött a Tua ami jól sikerült. Majd a P4 Cerkák amik megint hulladékok voltak. Ez egy ilyen móka volt.
-
válasz
czundermák #119350 üzenetére
az nem lehetséges, hogy épp van jobb dolguk is ennél.
Mondjuk készítem a popcornt és nézem ahogy a PC hívek frakciókra hasadnak ahelyett, hogy belátnák az igaz utat.
-
válasz
czundermák #119399 üzenetére
Annyi tapasztalatom van vele hogy K7M- ben nem indult. Jelenleg a procigyűjteményben jelen van, de a gyakorlatban nem használható szint.
-
válasz
czundermák #119399 üzenetére
Bocsánat, most megnéztem újra, ez már A jelölésű. Nagyon korai ez is, de fél év sem választotta el az Argont és a Pluto-t. Valamiért mindig azt gondolom ez volt a legelső variáció. A legkisebb 550-esre pályáztam, de mire odaértem a nagykerbe, már 600-as is volt ugyanannyiért.
Szóval Pluto, és nem volt melegedés vele. Sima egy ventis, 34 Watt TDP-s elvileg.Próbáltam tuningolni, ehhez szét is kellett szedni. De eszméletlen nehéz volt lepattintani a külső borítást. Amikor sikerült azt hittem ketté is törtem az egészet. Egy kondi le is esett. Megijedtem, gyorsan visszaforrasztottam, összeszereltem és úgy is maradt.
Használtam 2 évig gyári 600-on, utána a következő gazdája még vagy 4-6 évig, utána visszakerült, most meg fent van a falon bekeretezve -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119374 üzenetére
333-as ami ment 570-en is
Az igen!
Nekem a 466-os Mendocinom tudott menni 766MHZ-en is, igaz képtelen voltam stabilizálni, 1-2 perc alatt kifagyott, kidobott vagy kékhalál GTA3 és Warcraft 3 alól is. Pedig ugy elég jó kis cucc lett volna. (Normális lappal és mai szakértelmemmel már lehet menne, de az is lehet, hogy nem).
Valójában nagyrészben az alaplapnak köszönhetően 466@525 volt az utolsó amin még használható volt, 585 és afelett már nem volt hang. -
válasz
czundermák #119374 üzenetére
Nem tudom megtippelni, kíváncsi leszek majd én is. A Katmai- t csak hasraütésre tettem 500 -->@550- re, ott teljesen stabil. Bár alapon is elkalapálta a @617 K6-III+ - t. Majd külön tesztben az AMD- t 700- ra tolva is kipróbálom, de ahhoz rá kell aberrálni egy AM3 hőcsöves hűtőt.
-
válasz
A P-III tesztet amúgyis beterveztem, oda belevenni a Mendocino/P-II párost már nem nagy külön meló.
Kiderül(het) majd hogy mennyire volt alaptalan az elfogultságom. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119368 üzenetére
jaja, én is így tapasztalatam.
"annak 256kb cache kellett volna már" - pontosdan ez volt az egyik ok, amiért mikor kijött a NW Celeron nem váltottam arra. Az volt a terv. A pletyka meg az, hogy 256KB L2 lesz benne, mennek a koraiak mind 2660-on a jobbak 3GHZen. Erre mikor megjelent hetekig a nagykerben sem volt, aztán megjött 128KB L2-vel, és volt amelyik ment 2660-on .. kösz nem.
Aztán ugye a 2400-as Celeronnak meg az volt az egyik ellenérve, hogy akkor lapot is cserélek, S478-at S478-ra... Végül úgy döntöttem, hogy ez hülyeség lenne, pláne, hogy ugyanennyiért már lehet Athlon XP-m is, és addigra tudtam válogatni is.
Az Athlon XP-k clock-to-clok mindenben elérték a P4-et teljesítményét. PR+ -ban (vagyis sokszáz MHZ hátrányban) játékokban kb azt hozták amit az olyan számozású P4, a Celeronok meg le voltak maradva. Mikor a Tbred B tuning is bejött as képbe, akkor a Celeron teljesen fölöslegessé vált, hiszen az Athlon XP-k PR+-os változatai Celeron árba mentek (1700+ annyi volt mint egy 1700-as Celeron a 2000+ mint egy 2000-es Celeron) és minimum Celeron szinten lehetett tuningolni, csak épp a nagy P43-esekkel versenyeztek.
Akkoriban két értelmes alternatíva volt :
1. S478-as lapod van, Wilamette Celeronnal, nem akarsz cserélni lapot, és dolgozni is kell a gép, akkor nagy P4, lehetőleg valami 2200-2400MHZ körüli legalább.
2. nincs semmid/mindenképp cserélned kell : Akkor meg Athlon XP -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119357 üzenetére
"Az 1100-as Celeron volt a sweetspot, 1466-on még ment, ha szerencsés darabot fogtál ki." - copper 1100-as Cerkákból 1200-at se nagyon sikerült kihozni. Tualatinból nem nagyon találkoztam 1100-assal de az szerintem mind ment 1466-on.
Árpi haveromnak olyan 1300-as Tua Cerkája volt ami simán ment 1733-on (olyat kellett volna vennem nekem is), Anti haverom 1400-asa pedig 2100MHZ(!)-en! Brutál istencsászár gép volt az akkoriban, mondanom sem kell, hogy az 1700-as Wilamette Cerkámat úgy verte mint szódás a lovát."használhatatlanná a Celeront a Netburst tette" - így van, egy év 1700-as Celeronozás után (pedig én nagyon a korszak elején nyomtam, hiszen megjelenésekor vettem, még tesztek sem voltak kint róla), sikítva menekültem az Athlon XP-khez. (Volt ugyan egy olyan tervem is, hogy egy 2400-as NW Celeront veszek meg ami garantáltan ment napira 3GHZ-en egy ASUS lappal, meg is néztem azt a gépet, de végül az Athlon XP mellett döntöttem szerencsére).
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119308 üzenetére
Havernak volt egy 667-es Celeronja, ami ment stabilan napira 1000MHZ-et. Simán leverte másik haver 733MHZ-es nagy PIII-asát.
Én meg csendben irigykedtem 466@525MHZ-el a sarokban ... -
válasz
Magyar virtus
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák #119341 üzenetére
Én valami 6000 forintért tettem fel 5 éve az enyémet (patika állapot, működött). Még méltatlankodtak is páran a topikban, hogy hogyan merek pénzt kérni érte.
Végülis azt elcseréltem Snake fórumtárssal, aki egy 8800GT-t adott érte (meg más egyéb dolgokat is cseréltünk). Szeretem azt a 8800GT-t, megvan azóta is, nekem sokkal hasznosabb volt, mint a gf2.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák #119310 üzenetére
meg a K7 exkluziv cache szervezesu, a P3 meg inkluziv
plusz az FSB a frutti 66MHz helyett 200MHz meg a Duron-nal is -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119301 üzenetére
Szintén örülök neki, mert a Mendocino korszak másik nagy kedvencem
Nagyon hasonlóan látjuk a dolgokat, én is inkább a korban élethűen előforduló gépeket akarom megépíteni, nem pedig az adott platform csúcsát. nem feltétlenül jellemzi a platformot/időszakot, még akkor is ha ez is a része. Kicsit olyan mintha Budapestről az I. kerület fényes nappal történő felfedezése után akarnék általánosan ítélkezni.A táblázat pedig komoly
Látszik, hogy jó sok CPU-d és lapod van, és eléggé sokat méregettél is már velük. 333-as Celeron 500-on megint durva.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119224 üzenetére
Abszolút megértelek. Ez amit építettél kb az lenne amit én is építenék az adott korszakban. Csak ugye nekem azért, mert ez amit összeraktál az alaplap és a HDD kivételével egy az egyben az első gépem.
Itt igazából ha az enyém lenne, akkor még azt nézném meg később, hogy (természetesen 550-en) mit mutat 256MB RAMmal, meg valami komolyabb VGA-val (TNT2 Pro / GeF2) akár 10-40GB HDD-vel, tehát ilyen utólagos felfejlesztés, ami részben nekem a korszakban meg is történt (igaz már 466-osként a két 20GB-os HDD, de a 366-os korszakban is volt benne már 192MB, igaz csak TNT2 M64 -el ... )
A másik amiért én személyesen kipróbálnám (de már szigorúan csak BX-el), mert akkor mehetne bele egy 566@850-es Celeron, és GeF2 + 256MB RAM mellett megnézhetném, hogy mi lett volna, ha 2001-ben sikerül a tervem, ami végül nem sikerült
Egyébként apám jóbarátja Józsibácsi, mai napig 366-os Celeron + 192MB RAM, 10GB HDD-s gépet használ könyvelésre, netezni meg telefon.
Hogy miért nem építek ilyen gépet? Mert ismerem magamat : Megvenném, 1-2 délelőtt elprüntyögnék vele, oda meg vissza lennék, aztán beállna a sarokba, és kb elfelejteném.Még a mostani tartalék gép project is ilyen, pedig az már itt van, és ami egy mai szemmel használható 4th gen I3, azt is 15 hónapja "fejlesztem" az egyetlen újdonság, hogy mostmár van hozzá akár egy RX470 4GB is, (de VGA volt hozzá eddig is, GTX950, GTX960 2GB Van benne, RX570 8GB) meg összekócoltam hozzá 4×4 jó különböző fajta RAMot az se biztos, hogy jók lesznek együtt. Most egy I3 4170 van benne, de egy E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3 (I7 4770) a terv majd bele. Na igazából ez a gép is, hónapok óta eldobozolva várja, hogy kipróbáljam benne a RAMot, meg ilyesmi... (van benne még 120GB SATA SSD meg 1TB HDD ) (I3-al az RX470 4GB illik inkább hozzá, I7-el meg az RX570 8GB... ) na de jól elkalandoztam ...
-
válasz
czundermák #119216 üzenetére
Korai steppinges, 1.5V CU Celeronnal érdemes megnézni (533-566), azokat szokta vinni a BM6/ZM6, kipróbáltam régebben.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
de a CPU orajelre ~linealisan no a CPU pontszam
-
válasz
Miért nem cseréled le a lapot valami jobbra? Ezek nem drágák most.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119213 üzenetére
Abit ZM6 elsőre a neve alpján azt hittem valami Viás lap. De nem, 440-es, csak ZX...
Ez nagyon hasonló gép az első gépemhez így. Főleg, hogy az enyém is csak PPGA-t fogadott, így sajnos az 566&850MNZ-es Celeron mint lehetőség kiesett, a PPGA-k meg javarészt végetértek 600MHZ körül tuningal együtt is (533 volt a legmagasabb alapórajeles PPGA)Köszi az eredményeket
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák #119206 üzenetére
550en is elég gyenge, a real world nem skálázódik olyan jól vele, mint a benchmarkok. Nem tudom, milyen alaplapod van, de érdemes utánanézni, hogy támogatja -e a copperminet, ha igen, akkor egy 500-600 mhz körüli példányt érdemes lehet beleapplikálni. Helyből 2x gyorsabb lesz.
edit: látom zm6
ebbe be lehet hackelni a copperminet is
[link]
pár pint az alaplap hátulján össze kell dróttal kötni. -
hobizoli
nagyúr
válasz
hm, azert TNT meg a TNT2 kozott loeroben nagy diffi nincsen a 3D pontszam alapjan...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kár, hogy a sima 366-ról és a V3400TNTről nem csinálták tesztet, mert az nekem eléggé releváns lett volna
Akkor lenne mai eredményem arról, hogy honnan hová lőttem ki a rendszert. Anno biztos teszteltem, de rengeteg ilyen régi tesztem meg screenshootom elveszett sajnos
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119202 üzenetére
Na, örülök, hogy beleraktam a bogarat.
A 2×32MB RAMmal is az első gépemet utánoztadmert nekem is úgy volt benne eleinte, aztán sokáig csak 32MB, amjd 32+64=96MB, azt követte a 192MB (itt a 192MB közben ugrottam 366-ról 466-ra), majd a 768MB egy egész rövid időre, majd a 384MB jó hosszú időre. Az mindenre is elég volt akkoriban.
Aha, így már értem a 10GB-osat. Ehhez a géphez amúgy egy 3.2; 4.3; 5.1 esetleg 6.4GB-os illene. Ha 550-re húzod a CPU-t, már a RAMot is érdemes 256MBra felbővíteni, és akkor a 10GB-os is pont beleillő lesz. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119171 üzenetére
ÚÚÚÚ... Mendocino 366, ASUS V3400TNT? te az első gépemet építed meg
Mennyi RAM van benne?
Nézd már megg mit tud 550-en a TNT-vel, 3D Markban, mert érdekelne!Egyébként én stílusosan ASUS V3800TNT2-t tennék bele. Esetleg ha később feljavított gép (a 10GB-os HDD ezt tükrözi) akkor 128-256MB RAM és ASUS V7100
-
hobizoli
nagyúr
válasz
egy sima GF2-t szerintem olcsobban kapsz bele
-
Pikari
veterán
válasz
Matroxból, ATIból nincs olyan, ami a v3400-nál gyorsabb lenne egy ilyen gépben. Tulajdonképpen a v3400 a leggyorsabb egy egységsugarú 300 mhz körüli géphez.
Esetleg egy FX5200 mehet bele. De ahhoz tényleg rommá kell húzni, különben a driver annyira cpu limites lesz, hogy minden 10 fps körül fog tötymörögni - az is, ami a v3400al tükörsima. És 56.x vagy régebbi driver kell.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Ez nem mindig könnyű, mert a korabeli 99 környéki játékoknál pl. voodoo 3 2000/3000 kártya van amikor ugyanni FPS-t ad 500/550Mhz Katmai proci mellett mint 1000Mhz-es PIII Copper mellett, olykor viszont van skálázódás, tehát címtől is függ. Ati kártyáknál nem tudom, TNT2 kártyáknál viszont a driver overhead nagy lesz ha túl késői meghajtót telepítesz hozzá, erre mindenképpen ügyelni kell.
-
válasz
czundermák #119117 üzenetére
Barton 70-80 fok között járt terheléssel(mármint az Aida kijelzéssel), Prescott 40-50 fok környékén. Hőcsöves hűtésem nincs S462- höz, nemtom mennyit jelenthet, kb 10fok?
Általánosságban a Barton cuccból konkrétan jött az arcomba a hősugárzó. Prescottnál semmi ilyen, a közelében ülve is csak a hűvös szoba levegőjét tapasztaltam.
Barton - [link] - [kép]
Prescott - [link] (D0) - [kép]
Barton - 2200MHz alapórajel, 2400 max tuning(forró, néha instabil), 2330/használható szint, de még mindíg nagyon meleg.
Prescott - 3000MHz alapórajel/jéghideg, 4150MHz max tuning/abszolút stabil/langyos.
A technológiai különbség nagyon jól látszik.Mindemellett annó még a Chip magazin is dícsérte az AthloXP sort, tuningra nem emléxem, de ár/teljesítmény viszonyban többször győztes volt. Csak most retróként egy lényegében hasonló szintű gépet nézve, a Prescott tönkreveri.
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák #119110 üzenetére
"teljesen felesleges volt kiadni s478-ra, az őskori tápkörök küzdenek vele, ha nem fullos lapban használod."
Bizony, de még fullos lapban is előfordulhat probléma
Egy 3.4-es prescottal szívtam pár éve p4c800 lappal.
Elindult, de nem volt stabil. Nem véletlenül jött ki a p4c800-e...
Ráadásul a prescott előnye egyedül a jobb húzhatóság, mert azonos órajelen nem hozott érzékelhető gyorsulást. Viszont ha húzod, az még egy pofon a vrm-nek. -
válasz
czundermák #119110 üzenetére
Hűtés : fullréz AeroCool S462- őn.
Wattmérővel nem készítettem képmentést, de az amúgy sem hiteles, semmit nem mond, a wattmérőn akármilyen értéket fotózhatok, azt sehol nem fogadják el.
A hiteles nickneves, dátumbélyegzős 3DMark képmentés az érvényes, azt elfogadják világversenyen is.
Kézzel is néztem, brutálisak a különbségek, de nyilván a tapogatást sem fogadják el, ezt mindössze én állítom.
Az Aida szenzorokról a képmentés már valamivel reálisabb, tudjuk hogy akár +-5fokot is eltérhet kalibrálás nélkül, de hát a Barton vagy 30 fokkal volt melegebb a Presinél, úgyhogy a vita itt is eleve kilőve.Próbálj például egy 8 hőcsöves Alpenföhn Brocken-t a Prescotton - komolyan, most ennyire kezdőnek nézel, vagy nem olvastad a kapcsolódó hozzászólásaimat?
TT SilentTower van a világbajnok P4- emen, a másik Prescotton pedig Asus Silent Knight.+ a korabeli léghűtésekben keresendő megjegyzésedre - pont ezt mondom én is már rengeteg hsz- ban, azért maradt meg a Prescott kazán hiedelem, mert a megugrott TDP- hez kevés volt az akkori hűtő, meg eleve a házak is. Ha megnézed az itteni első linkemet, láthatod hogy a brutál teljesítményre tervezett Prescottomat már eleve alsótápos félmodern házba pakoltam, melyben elől hátul 12cm- es ventik dolgoznak. Tök ugyanaz a TDP, mint a R3800X esetén, és ugyanúgy modern szellőzésű ház kell hozzá. Persze belepakolják retró házba, a hurka stock stiftes hűtővel, aztán csodálkoznak hogy túlmelegszik.
Tehát ítt a naptárazós körítés nem tartható. -
válasz
czundermák #119014 üzenetére
Miért nem szóltál bacsisnak? Neki vannak ilyen procijai, még tőlem is kapott korai cuccokat, még MEV 8080 is kell, hogy legyen neki. Igyekszem rászoktatni a rendes retróra, így lett Amigája is
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák #119014 üzenetére
Majd csereberéljünk.
AM2/3 , 386, 486, P1-ből vannak duplikáltak. -
válasz
czundermák #119010 üzenetére
Ha már procik. Tök jól voltak most kirakva, sokkal rendezettebben, mint régen. Az elejét hiányoltam, tök jó lett volna elindítani a 8 bitesektől és végig vinni onnan. Persze akkor is az x86 dominálna, de az elődök is megérdemeltek volna több figyelmet.
-
válasz
czundermák #119003 üzenetére
Lol nem is tudtam hogy oda is lehet menni
-
válasz
czundermák #118996 üzenetére
Volt bazár sor? Hol?
-
válasz
Mondtam is, mekkora mákod van azzal az átalakítóval!
-
envagyok
veterán
válasz
A korai nvidia sli/ati crossfire vonal is teljesen hiányzott, illetve a korai nem 3dfx 3d se prezentálta magát túlságosan. (Nvidia nv1/powervr/ATI Rage, nem a 2-es, Cirrus Logic Laguna 3D, stb)
Nem volt időm alaposan körbenézni, de DFI-t se nagyon láttam.
Pont agyaltam, ha Bacsis végre nem ünnepnapra/kánikulára szervez, talán elmennék én is kiállítani ezt azt. -
válasz
Amit kerestem, de sehol sem találok: Szükségem lenne PAL (composite vagy s-video) jelből RGB-t (scart vagy hasonló) előállító cuccra. Nem kell, hogy felskálázzon, meg hasonló uri huncutságok, csak dekódolja a jelet, mert lusta vagyok építeni.
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák #117672 üzenetére
Állásukban is ugyanúgy megdöglenek. Érdemes addig használni őket, amíg még működnek. Nézegetni azután is lehet, ha már megdöglött.
-
arn
félisten
válasz
czundermák #117655 üzenetére
De teljesen ertelmetlen is - ha lassu pattints be egy gyorsabbat, hasznalj vmit modernebb korbol. A maga idejeben azert tuningolt az ember hogy penzt sporoljon es kitolja a cseret - jelenleg szvsz max egy teszt idejeig eri meg.
Amugy pl a celeronok regen baromi konnyen mentek 50% tuninggal, most mar allitolag nem annyira egyszeru a tema. Nem en teszteltem, mas mondta.
-
válasz
czundermák #117655 üzenetére
Akkor bizonyára igazad van. Netes infókban olvastam, hogy a felpörgetett órajel sem egészséges feszemelés nélkül sem, de akkor ez hibás lehet.
-
arn
félisten
válasz
czundermák #117639 üzenetére
Magasabb orajelen tobbet fogyaszt, tobbet fogyaszt, jobban melegszik gyorsabban degradalodik. A 2600+ mhz meg tuti nem alapfeszen volt
-
válasz
czundermák #117274 üzenetére
Jól kezeli a Win98 az NTFSt. Paragon mod van fent az UOSP- ből, rendesen írja-olvassa az NTFS meghajtókat. A Loew TBPlus- al pedig 32768 TB- ig kezeli a méretet - az egy darabig talán elég lesz
.
A Loew AHCI pedig látja az M2 SSD- ket is. -
KROK640
nagyúr
válasz
Alapvetően a sima Win98 vagy SE (de még a WinME se!) nem támogatja az NTFS-t. Nem is látja azokat a particiókat.
Anno nekem ezért volt nagyon sokáig FAT32-es még a nagyobb HDD is, 2×40GBnál én még FAToztam 2005-ben, hogy a Win ME is tudja olvasni, ha szükséges.
Csak aztán jött a Lada Racer, aminek volt egy 4GBnál nagyob file-ja és a telepítés ezért nem sikerült. Egyik particiót így átkonvertáltam NTFS-re. Aztán jött a másik... Mikor új HDD-t vettem már a partició méret miatt is kellet az NTFS, közben a WinME-t kivezettem, és az utolsó FAT32-ből is NTFS lett. -
Pikari
veterán
válasz
a 98 nem támogat ntfst
léteznek homebrew megoldások, hogy olvasni lehessen az ntfs partíciókat, de egyik se valami meggyőző.
meg ezeknek a tooloknak a fejlesztői is kicsit értelmi fogyatékosok. az ntfs felépítése nem annyira bonyolult, mint amekkora feneket kerítenek neki.
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák #117229 üzenetére
Xeon 5080 idején lga771-be szerintem még nem volt core2 proci, az később jött.
S604-be gondolom a késői chipsetek már pcie-esek.Pl E7525
[link]Itt most nem az autentikusság a lényeg, hanem a legerősebb netburst konfig.
Csak nem tudom eldönteni, hogy a s604 2c4t 3.5ghz a jó 2x1M L2 és 16mb L3-al, vagy lga771 2c4t 3.73ghz-en 2x2M L2-vel. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #117229 üzenetére
Igen, ha mondjuk egy AMD Phenom 9750 x4 vs Intel Core 2 Quad Q6600 estet nézünk, akkor korrektnek tűnik az összehasonlítás, mert egyikben ez a jobb a másikban az, sok mindenben kb egyenlőek.
A baj viszont az, hogy a Q6600 2007 januárjában jelent meg, a Phenom csak 2007 novemberében érkezett meg, csak egy évvel később, de még az is B2-es volt, vagyis 2200/2300MHZ-es kb nulla tuning potenciállal. A Phenom 9500 megjelenésekor annyiba került mint az 1 éves valamivel erősebb Q6600.
Az első 2400MHZ-es Phenom ami a Q6600-nak feletethető meg csak 2008 márciusában érkezett meg, ekkorra az Intel már Q9000-es sorozatot is megjelentette.
De alapvetően ha körülményektől függetlenül nézzük, akkor igazad van, a kora C2Q-k nagyjából az 1 évvel később megjelenő első generációs Phenomok szintjén volt. -
envagyok
veterán
válasz
czundermák #117226 üzenetére
Nem hinném.
A pentium D965 sem olyan rossz buli.
[link]
A 2 procis xeon 5080 végülis ugyanez csak 4 mag 8 szál.A 16 mega caches 7140M kicsit kisebb órajelen fut, de szerintem a csche azért dobna rajta.
Dual 771 pc-m 2 is van összerakva, egy hp, és egy apple.
Egyik hd3870 cf, a másik 8800gts sli-vel.
Ezek 2x4 magos 45nm provikksl vannak, nemrég szereztem x5492 (QX9770) procit párban, majd megnézem melyikbe megy bele.Asus pc-dl is van nálam 4mb l3 csche-es Galatinnal is.
-
arn
félisten
válasz
czundermák #117183 üzenetére
Aztan 2002ben mar ott volt a 9700pro is
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116925 üzenetére
Ez eléggé fura, mivel eddig kb csak olyan Tua Celeronnal találkoztam ami ment 133-as FSB-n. Mondjuk arra már nem emlékszem, hogy kellett-e a feszültséget emeleni.
1500-as Tualatin Celeron? Azzal sem nagyon találkoztam. Viszont volt egy pár jó Celeron Tua 1400-as ami ment 2100-on.Anno azért akartam lecserélni a Wilamette Celeronomat, mert egy időben feldobódott a pletyka, hogy a Northwoodokban 256KB L2 lesz, és ezáltal clock-to-clock még a P4 Wilameettet is veri majd sokkal magasabb órajel mellett, miközben jóval komolyabb tuning potenciál van benne. A korai NW Celeronok (sajnos végül csak 128KB L2-vel) szinte mind ment 2000@2666MHZ-en, a jobbak meg 3069-en is akár. Ez 256KB L2-vel nagyon ütött volna akkoriban. És adott P4 lappal és platformmal inkább erre mozdultam volna.
Végül csak a Prescott kapta mega 256KB L2-t, ami nagy hiba volt az Intel részéről, mert a 128KB L2-es NW Celeron volt az oka annak, hogy átálltam inkább Athlon XP vonalra. És nem csak én, rengetegen a környezetemben. -
válasz
czundermák #116925 üzenetére
Ok, így már viszonyíthatok, ha bármilyen realretró-tesztet is futtatok majd. Annyi a gond hogy FX5600- am nincs, és soha nem is láttam a gyakorlatban,
5200/5500 van, utána már az 5700, vagy az 5900XT, lényegében a széria porszívó hangjához képest csak a Sparkle FX5900XT- nek van megfelelő hűtése. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116914 üzenetére
Tyűha, mivel kiemelt vastagon nem tűnt linknek. My bad
ezt benéztem.
"Willamette-ből létezett 1500-as Celó" - most, hogy így írod, mintha hallottam volna róla, de 1700 alatti sosem láttam.
"Az NW 1600-tól indult, Celeron és P4 vonalon egyaránt" - P4 vonalon azt tudom, de Celeron vonalon eddig úgy tudtam, hogy 2GHZ-ről indult, és az is ritka volt, jellemzően 2100MHZtől lehettél biztos benne, hogy NW a Celeronod.Adatokra nézve (köszi a tesztet) :
Durva, hogy az 1400-as Tua Celeront már az 1133MHZ-es PIII Tua is elveri, sőt pár eset még az 1GHZ-es Copper isHa tudod érdemes lenne a Tua Celeron 133-as FSBvel is megnézni.
Northwood Celeron 1600@2655MHZ --- azta neki, de odabasz
De durva, hogy még így se éri utol a Tua PIII 1533-ast.
A TUA PIII 1533 meg veri 12-36%-al a Rambus RAMos 1500-as Willamettet. Nagyon szépen mutatja, mennyire nem volt szabad ezekért akkoriban pénzt adniAz Athlonokat szerintem külön fülre érdemes tenni, mert ez eddig így nagyon szépen átlátható
érdekes táblázat, elnézegetem még egy darabig
-
válasz
czundermák #116914 üzenetére
De még mindíg nem derült ki, hogy a Slot1 sessiont milyen videókártyával mérted
, fontos lehet bármilyen későbbi összehasonlításhoz.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák #116897 üzenetére
az volt az "Athlon4"
van egy olyan 1300MHz-s mobile Duron-m, ami lila keramia tokos es negyzet alaku a core
az tuti egy Atlhon4 amugy, csak be van butitva a L2 cache-e, mert a Morgan core Duron az teglalap alaku -
envagyok
veterán
válasz
Most keresgélek a teszteletlen lapjaim között, csak késői meg nforce-ok vannak szinte:
Epox:
8rdae
8rda+
Abit
Nf7
Nf7-s
Nf7-s2 -
KROK640
nagyúr
válasz
Teljesen egyetértünk. Sokan a Barton tartják az Athlon XP időszak királyának, de valójában a Tbred B szerintem sokkal királyabb és nagyobb időszakot is fed le. Ugyanez P4 oldalon, egyértelműen a NW volt a legjobb, a ahogy AMD oldalon a Barton, itt a Prescott volt már egy utolsó erőlködés még.
Nekem anno az 1700+ 2700+-on kezdett és épp egy KT400-as ASUS lapban
Viszont létezett Tbred B 2800+ is, bár eléggé ritka : 13,5×166 2241MHZ. És ezzel nyers órajelenm a leggyorsabb AthlonXP, még a 166FSB-s Barton 3100+ 2233MHZ-ét is megelőzi,a 3200+ 2200MHZ-ét pedig pláne.(LOL, ha belegondolok, hogy én 466-os Celeronon 192MB RAMmmal kezdtem az XP-t ... )
Így van, a korai MP-k még órajel alapú megnevezést kaptak egy Athlon MP2000 az pl 2000MHZ-es volt rendesen. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116882 üzenetére
És azt honnan tudhaTYÚK,
hogy a táblazatot hol találhaTYÚK?Úgyértem, szerintem a link elmaradt
"Az 1600-as NW Celeron" - 1600-as Northwood Celeron?
Úgy tudom 1700-tól és Wilamette alapon kezdődtek, 2GHZ egy része és afelett NW magos.
-
válasz
czundermák #116882 üzenetére
A Slot1 sorhoz nem írtad milyen videókártyán futott.
Amúgy rengeteg mérés, nagy türelem kell hozzá.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116875 üzenetére
Igen, elsőre azt gondoltad, hogy huh 1400-as Duron 64KB L2, 1400-as Celeron 256KB L2, eléggé egyértelmű. Közben nem volt az az L1 és a gyakorlat miatt. Meg ugye az se mindegy, hogy exclusive vagy inclusive a cache.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák #116875 üzenetére
igazabol a K7 meg vmiben jobb: a cache szervezeseben
u.n. exclusive szervezesu az intel-k inclusive-javal szemben
K7-nal a L2-bol az adat move-l megy at az L1-be es a helyere uj adat johet a RAM-bol
intel-nel ez "csak" copy, es ezert duplikalva ottmarad a tartalom az L2-ben is, csokkentve a valos cache-lheto adatmennyiseget
szoval a P3 hiaba 32+256kB-s elvileg, valojaban csak 224kB-nyi adata van egyszerre
a Celeron2-nel meg ez 32+128kB miatt 96kB
K7 Athlon-nal ez 320kB illetve a Duron-nal 192kB
es nem is annyira cache fuggo melle a jobb %-s elorejelzes miatt is, mint az intel, meg a RAM savszelessege meg sokkal nagyobb -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116820 üzenetére
Tyűha, ez igen komoly munka
meg az is durva, hogy visszaalakítod S423-ra a 478-asakat (gondolom valami átalakítóval).
na, majd érdekel, hogy mi jön ki belőle, bár ide megmondom :
Azonos órajelen a Tualatin tarolni fog, sőt még 2-300MHZ lemaradásból is. Megkockáztatom, hogy még a Celeronok is. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116810 üzenetére
Igen, de amikor az utolsóbb Tualatin néven megjelenő procik ideje volt, és mellé jött az egyre gyorsuló P4 NW-k hada, akkor bizony úgy tűnt, hogy nem az lesz az irány. Plusz technikailag igen, az lett, de már akkor is másik néven jött ki. Egyik C2D-t vagy Centrinot* sem hívjuk Tualatin magosnak tudtommal
* Emlékszem a Centrino mikor kijött érdekesség volt, hogy technikailag inkább P3, de mégis milyen gyors és jó. Tulajdonképp a Core 1 volt.
-
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116820 üzenetére
na ez érdekel hogy mi jön ki, én abban a hitben vagyok hogy még a 2GHz-es NW se nagyon veszi fel a kesztyűt 400-as FSB-vel az 1.4 Tuával szemben - és a korai P4 chipsetek a húzás bajnokai sem voltak... nekem úgy rémlik hogy onnan lett nagy előnye a NW-nak amikor jobb chipsetekkel 6-800-as FSB-re húzva 2GHz fölé ment a szekér - nyilván az egészen extrém 2GHz-es Tua tuningokat nem számolva, ami már csak kísérlet, játék, nem stabil munkakörnyezet... kíváncsi leszek, hogy egy tuning nélküli NW 2.0/400 hogyan viszonyul egy tuning nélküli de magasabb órajelű Tua-hoz
csak ne lett volna az az átok Palomino, ami megrépázta akkoriban az összeset -
arn
félisten
válasz
czundermák #116810 üzenetére
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116802 üzenetére
Igen, a korai Wilametteknek nagyon gyenge volt az IPC-jük, mikor először láttam 1300-1500-as P4-est azt gondoltam milyen rohadt gyors lesz. A 366-os Celeron mellett amivel néztem, meg az otthoni 466-os mellett valóban az volt. De éreztem, hogy valami nem stimmel, mert nem éreztem annyival gyorsabbnak. Persze, hogy nem érzésre alig volt gyorsabb mint egy 667@1000MHZ-re húzott Celeron.
A Tua a végén már csak egy izgalmas fork volt, de addigra egyértelműen látszott, hogy a P4 lesz az irány, és nem a Tua. Ahogy írod, az 1400 Tuaák általában 1733MHZ körülig mentek, bár akadt pár Celeron ami képes volt a 2GHZ-et is elérni (ottazért nagyon brutál volt); de az 1.6A Northwoodból sok ment 2400-at is, az 1800A-ból meg pláne, sőt ott már a 2660MHZ sem volt elérhetetlen, az ellen meg a 2GHZ-es Tua Celeron is bőven alulmaradt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116793 üzenetére
Nekem 2009-ben kellett hatalmas gyűjteménytől megszabadulni, és azóta erősen igyekszem kordában tartani. Ami pedig van, az inkább olyan, ami bárkinek lehetett azokban az időkben aki egy kicsit jobban költött a gépre. Tehát nem csúcs, de nyilván nem is az alja Celeron a cél, hanem felsőbb középkategória.
Meg amihez nosztalgia fűz. pl a régi Celeronokból vágyott a 300A, de engem egy sima 366-hoz sokkal több nosztalgia fűz, vagy a 466-hoz. Ennek ellenére egy 566@850-et elfogadnék, mert az meg nagy vágy volt. Ugyanez igaz a Tulatinokra is, és ott is igaz, hogy Celeronnak is örülnék. Másik oldalról hely és idő hiány miatt nem lenne ezeket értelme összevásárolgatni, elprüntyögnék velük 1-2 napot, aztán valószínűleg porosodnának. Szegény Athlon XP / C2D vonalra nem tudok elég időt szánni. És még ott a 4th gen is. Ez már így akkor nekem 5 gép, amiből kettő mai értelemben használhatatlan koránál fogva. -
envagyok
veterán
válasz
czundermák #116785 üzenetére
Régi vágyam egy intel 845-ös alaplap
-
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116785 üzenetére
volt SDR dual channel, ott linkeltem az M1561 Aladdin7 ArtX chipset leírását valamint a fizikailag megjelent, piacra került néhány típusát, amiről a retroweb tud - lehet volt még más is
az a micron chipset vajh miért nem futott be karriert? jogilag gátolhatták a többiek, vagy túl későn jelent meg? a két referencia lapon kívül nem tud másról a retroweb...
ahogy előbbre felmerült, a Tua amúgy is kissé késve furán párhuzamosan jelent meg, erre jöttek párhuzamosan a DDR-es lapok hozzájuk, és a magas áruk miatt végképp nem futottak be nagy karriert... pedig a willamette/korai nw P4-eket igencsak verték még SDR lapban is...
a VIA CLE266 lap azért nem kapott AGP-t, mert az a belső integrált UniChrome-ra van kötve, kifelé nem létezik. a legelején korai P3 korban annyira nem is volt rossz ez a UniChrome, de mivel ez csak egy erősebb TNT2 osztott DDR memóriával, de rettentő xar driver támogatással, így Tua/P4/SocketA DDR korban már tényleg csak arra volt jó, hogy képet adjon...
-
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116716 üzenetére
tudod mi a vicces? hogy készülődött, aztán mégsem lett! már a VIA MVP3 SS7 chipset datasheet-jében egyértelműen ott vannak a bizonyítékok, hogy eredetileg a VIA SDR/DDR támogatással képzelte el, aztán valamiért (mert még nem is került piacra ilyen ram?) igyekeztek mindenhonnan eltávolítani de hagytak árulkodó nyomokat...
és az megvan, hogy messze nem az nvidia nforce volt az első dual channel memóriavezérlős konzumer chipset? (nyilván szerver kategóriában előtte is sokminden előfordult már) Az ALi évekkel beelőzte:
M1561 Super 7 North Bridge with 3D/2D Graphic, PCI and Memory ControllerMemory interface
128-bit PC100/PC66 SDRAM, PC-1XX Ready
Up to 2.1 Gbytes/second bandwidth
Ez a DX7 HW T&L-t is tartalmazo integrált videokártyás chipset ráadásul kis szériában piacra is került - pár noname alaplap létezik vele, bár ritkák mint a fehér holló... most nem találtam meg, de emlékszem valahol volt nyoma hogy P2/P3 alá is készül a társa, de az sajnos sosem került végül piacra...
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116735 üzenetére
Az első szakaszoddal teljesen egyetértek. Plusz hozzáteszem, hogy sokkal valószínűbb volt egy nem csúcs procit találni a randomra kiválasztott akkori user gépébe, mint egy csúcsot.
Értem persze a csúcs proci/meg minden a korszakhoz mániát is, de sokszor nem is éri meg, és nem is igazán tükrözi a korszakot.
Na meg sokszor a csúcs proci mondjuk 20 ezer, a kettővel lentebbi meg 1500ft ...
Szép példa erre a 4th gen, ahol már a 4770K is 25+ ezer, a 4790(K) meg még drágább, ha egyáltalán van. Ugyanebbe a foglalatba és időszakra az I5 meg 5 ezerért van, I3 meg 3 ezer alatt. És messze nincs ekkora különbség teljesítményen köztük mint árban."mert rengeteg magtípus és verzió volt egyszerre a piacon" - az biztos. Volt egyszer egy különösen izgalmas időszak, amiko így nézett ki a piac :
Intel :
Celeron Copper FCPGA - futottak még
Celeron Tualatin - best buy
Celeron Wilamette - korai, még drága, még nem tudjuk, hogy szarIntel PIII Copper - néhol egy-egy beragadt darab
Intel P4 S423 - ne vedd meg
Intel P4 S478 - ez most a fő vonal
Intel PIII Tualatin - too late in, de lehet erre is menniAMD :
Duronok Spitfire, Morgan, Appalosha/Applebread maggal
Athlonok Thunderbird, Palomino maggalMindehhez volt SD és DDR Ram, meg a P4-hez még Rambus is.
A VGA-k piaca hasonlóan sokszínű volt, a GeForce 2, 3 és 4 egyszerre volt piacon, mindegyik generáció több modellel, a másik oldalon az Ati 8000 és 9000-es szériája.
Nem semmi időszak volt.Amúgy CPU fronton most is érdekes a piac, mert 10th gen Intel még mindig van, 12-13-14th szintén, és már ott az Ultra széria is. AMD oldalon meg az 5000-es, 7000-es, 8000-es és 9000-es.
Igaz, most nem a rendkívül gyors fejlődés, hanem a nagyon lassan csökkenő árak a ludasak, hiszen ezen generációk között nem 2-3 év van, mint a fentebb említett időszakban, hanem bizony lassan 6 év. -
arn
félisten
válasz
Volt az is csucsproci a maga koraban, csak az emberek szeretik vminek a veget.
1333 marc
1400 jun (3 ho)
tua jun
xp okt (4 ho)tuabol is az 1400at szeretik, pedig mar mar 2002es proci, 1100-1200 volt a csucs amikor megjelent. Ebbol is csak a retrozasban csinaltak sztart, mint a k6bol
-
fpeter84
senior tag
válasz
ahol ilyet tapasztaltál az valszeg azon kevés átmeneti időszakból származó lapok egyike lehetett amin bár még nincsen ATX12V kiegészítő csati, mégis a 12V ágról eteti a procit - az ilyen lapokat jobb elkerülni TBird esetén - jó lehet egy kis Duronhoz - de ez tényleg csak multiméter bevetésével derül ki...
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák #116718 üzenetére
Egy hülye kérdés merült fel bennem.
Múltkor láttam olyan isa slotba való feszültségkonvertert itt aprón, ami cdinál -5v-it, ha nem tud a táp.
Nem lehetne megcsinálni olyan atx csatlakozók közé való közdarabot, vagy egy PCI konvertert, ami befogja az újabb tápok 12 cpu csatijából a 12v-ot, és 5v-ra alakítva beengedi a lapra?
Így elsőre jó ötletnek tűnik, és nem kellene szívni huszon-x éves erős 5v ágú tápokkal -
arn
félisten
válasz
czundermák #116718 üzenetére
Csak az 1333 kicsit semmi kozepe, mar 2001 eleje, akkor inkabb kimaxolom 1400ig.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák #116716 üzenetére
Vcore-t a 12V DC agbol szoktak csinalni, mert ott kevesebb Amper is eleg ugyanahhoz a teljesitmenyhez
KT133+686A meg felejtos egy bug miatt
KT133A+686B chipset az ajanlott, ha mar SDR -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116709 üzenetére
"az 1333-as Tbird. A gyári feszültsége 1,75V" - ilyenkor jövök rá, hogyaz Athlon XP már mennyivel jobb. Azok ugye 1.5V/1.6V/1.65V
Az 1333-as Ami 1500+, az szinte biztos, hogy 1.5-ön jár alapból. Persze későbbi mint a Tbird, de használhatóbb is ilyen szempontból.RAMot mennyit raktál bele? 256MB-ra tippelek a korhűség okán, de 512-vel sem ördögtől való.
-
válasz
Arra gondoltam, hogy én is rakok össze egy AMD ezredfordulós gépet.
Mire kell figyelni, milyen chipsetet, procit érdemes használni?Van ugye a "mainstream" gépem, ami működik, megbízható, szeretem (Slot 1 1 GHz, Gef 2 GTS, V2 SLI, SB Live, GUS ACE), de szeretnék egy ugyancsak ezredforduló közeli Aureal gépet... szóval arra gondoltam, legyen AMD, Vortex 2, a grafika pedig talán szintén valami alternatív, ami nem nvidia, vagy Ati.
-
arn
félisten
válasz
En is szivesen epitenek ilyen korhu gepet… megvan minden (gf3 + tb1400), de egyszeruen nem talaltam olyan korhu hutest es tapot, ami elvezheto szinten kepes kezelni a konfigot meg a masfel evvel ujabb falconrock ii es az enermax is hatareset vele, tul zajos az egesz. Elvileg a 3200+ hasonlo szinten fogyaszt, de ott megsem kezd el a tap ot perc utan hangosodni, mert tulmelegszik az 5v. Majd lehet osszerakom megegyszer, es merek feszultsegeket es fogyasztast mert gyanus az egesz - bar korabeli hutessel szvsz eselytelen halkan meghuteni. Pedig vhol ez a late 2000 - early 2001 volt az athlon fenykora.
Igy inkabb visszamentem p3ra, es kiprobalok egy 2001 kozepei tuas konfigot, az fele annyit fogyaszt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116573 üzenetére
Érdekes, ahogy a jobb lapoknál csökken a memória támogatottság 768-512-re.
-
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116584 üzenetére
Az IC felőli megközelítésed helyes, de azt se feledd, hogy a legkorábbi A1 és A0 steppinges 500-700 MHz-es Coppermineok még indultak ezekben a lapokban, gond nélkül, annak ellenére, hogy 1,6 voltosak.
ezt nem értem... ez technikailag lehetetlen, ha nem Vcore jumperelős slot1 adapterbe teszed! olyanban meg az összes coppermine menni fog vígan 1.8V-on - kissé a gyári spec felett, de hát a tuninghoz úgyis kell emelni, az meg alap hogy húzva volt/van egy ilyen procc, bűn lenne kihagyni
szóval a Vcore-t a proci belső drótozása kéri az alaplaptól az 5db VID lábán! ha a korai P2/mendocino-hoz szánt VRM IC-től 1.8V alatti feszt kérsz, akkor egyszerűen letilt, nem ad semmit a kimenetére... ezt a logikát verik át a jumperelős slot1 adapterek, ezért azzal természetesen elindul
ez egy korai VRM IC (HIP6004A), látszik hogyha egy Copper kérne tőle magának 1.6-1.75V-ot, akkor egyszerűen letilt a kimenete:
ez egy Copper időkből származó HIP6004B, ez már 1.3-tól felfelé tud mindent:
ez pedig már egy Tua-hoz szánt HIP6004E:
a Copperek 1.6, 1.65, 1.7, 1.75V kódjai azonosak, ezért ezek a procik is mehetnek az ilyen lapokban, viszont a Mendocino cerkák támogatása megszűnt, mert egyszerűen képtelenek megadni a kért 2V-ot - helyette 1.2V-ot kap a CPU amivel nyilván meg se mukkan... azt nem tudom, hogy ha meghekkeli az ember kívülről a VRM IC-t és a maximális 1.825V-ra állítja, akkor éledne e benne egy szerencsésebb késői stepping, vagy valami pin bekötés akkor is inkompatibilissé tenné... -
Pista0001
addikt
válasz
czundermák #116594 üzenetére
Persze, hogy kimaxoljuk a ramot, most már olcsón hozzá lehet jutni az átlagos darabokhoz.
De amúgy én is visszaestem a ló normálisabb oldalára, a 2500+ Athlon XP mellé csak 512 MB-t tettem, pedig annó 1 gigával használtam. Most lehetne benne 2 giga is (2 slot van, van "bőven" 1 gigás modulom), de felesleges. Majd jók lesznek a S939 gépbe, ha végre eljutok oda. Annó is 2 giga volt benne, de 4×512 MB felállásban, így volt elérhetőbb annó. A félretro Haswell gépemben is 4 modul van (4×4 GB), a memória így ingyen volt, a 2066-ban is 4 modul van (4×8), a 2 meglevő mellé vettem még 2-t, megintcsak így volt gazdaságos. Mondjuk az 4 csatornás, abba kell is a 4 modul.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák #116594 üzenetére
tobb modul az mindig csak szopas volt
foleg ha nem egy gyartos chip-k
Hynix, Kingston, Kingmax, Micron, Samsung, Nyanya, Seitec... popularisabbak
mostanaban ezt a hutobordak alatt nem is latod
siman lehet azonos gyartonal is, hogy az egyik batch ezzel a beszallitoval keszult 4-6 honap mulva a masik szeria meg mar a masikkal
kivulrol meg tokugyanugy nez ki a hutoborda miatt, es max vmi hardver analitzator sw mondja meg, hogy mi van alatta a NYÁK-n
ismeros is gondolta ezt, hogy van 2x64MB-ja tesz melle 1x128MB-st es lesz 256MB...
aztan vegul a sok fagyas meg kekhalal utan vett 1db 256MB-s modult es hello
barmelyik 2 modullal ment a gep barmeddig, a 3.-t belerakva meg KO
de hat az almoskonvyek szerint is mindig csak annyi modult kell hasznalni, ahany csatornas a memvezerlo... ha a dualchannel-hez 2 eleg, akkor annyit, es nem 4-t, ermt akkor mar az orajel sem mindig lehet a nevleges, hanem 1-2 orajellepcsovel visszabb kell venni
....2 modullal meg mehet fullon
manapsag 64GB RAM-t ki lehet rakni DDR4-bol csupan 2 modulbol is
DDR5-bol 96 vagy 128GB-t is
mire nem eleg annyi...?
legputribb deszka is lekezeli csuklobol
-------------------
SATA-s K7 deszka SSD-vel lenne "jo" -
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák #116589 üzenetére
miert fontos a 4 DIMM, amikor csak egy csatornas a memvezerlo a deszkan?
akkoriban 512MB is qrva soknak szamitott, azt meg akar 1db SDR PC133-s modul is kiadja...
abbol 2 modul is 1GB lenne mar
mire nem volt eleg ennyi a WinXP alatt?
2004-ben volt dual K7-2400+ 1GB DDR266 ECC RAM-l es az egy workstation gepbol jott igy ki egyben anyulapppal egyutt, es egy csitti uj Opteron ment a helyere szinten 1GB-l
legtobb juzernek egy atlag P3 mellett jo ha volt 256MB a gepeben, 512MB is mar wow kategoria volt -
arn
félisten
válasz
czundermák #116581 üzenetére
a korabeli bioszokkal a p3b-f cb0 850/100 volt hivatalosan a plafon (2000 marc), cc0 procikat mar csak a 2002es utolag kiadott biosokkal tamogat. persze belerakhatod a cc0 procikat is, meg nalam szegeny szinte mindig 133on ment, mert nincs 100as procibol magasabb orajelum, 800/100 a max, mar 850eset se talaltam, foleg nem cb0asat. erre vagy a slot1es 1000/100es procira lepnek esetleg at az 1000/133rol.
begyujtottem a cuvx4 lapot a belevalo cc0 1000/133assal. es meglepoen jo lap, de ahhoz a korszakhoz nagyon a bx adja a feelinget
ugy 2000ig (nosztalgikus is), 2001es konfiggal mar nem hasznalnam.
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák #116584 üzenetére
Asusnál a klasszik 440-es chipsettel ezek a lapok az ismertebbek:
P2B, P2B-F, P3B, P3B-F az F-es lapok 4 ram foglalatosak.
Persze volt még -D scsi, -DS p2-höz
A p3c2000 és a Via lapok jó cuccok, nálam is P3C-E a top, az van a 99 végi gépemben, de az már 820.
Szóval a P3B-F-hez mi hasonlít ABIT-ban?
Késői, coppertámogatás, 4 ram , és ISA slot. -
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116581 üzenetére
no sztem ez a megjelenési dátum ez egy totálisan irreleváns információ, semmi jelentősége - ezzel szemben pont a felsorolt paraméterekkel lehet pontosan elhelyezni a térben hogy a BX-ek között az adott lap egy korai e (tud e coppermine-t?), tuning szempontból pedig full impotens, korai jumperes, korai szoftveres elnagyolt lépcsőkben állít (mint egy BH6), picit többmindent tud már (mint a BX6 2.0), vagy késői stepless (mint egy BE6-II rev2), illetve ehhez jön hozzá még a PCI osztó kérdése is mert hiába stepless valami, ha csak 3-al tud osztani, akkor erősen szűkíti a használhatóság körét...
a P2B-F-et abszolút nem említeném egy lapon a BX6 2.0-al, révén hogy még szoftveres FSB állításra sem képes, ráadásul itt van mellettem egy P2B-F 1.04, rajta egy HIP6019CB VRM IC - most nem vagyok benne biztos hogy pontosan ennek a datasheet-jét találtam meg, de ha minden igaz akkor még 1.8V alatt se tud, tehát coppermine-hoz sem igazán javasolt, bár azért működhet...
szóval hiába vonsz párhuzamot a megjelenési dátumok között, kifejezetten félrevezető következtetést vohatsz csak le belőle... ám ha hozzá nézed a fenti paramétereket, akkor kijöhet hogy ezekszerint az Abit akkor nem kicsit előbbre járt a fejlesztésben, a P2B-F max a füstjét szívhatta a kanyarban
ettől még nem tekinteném őket P3 korszakba illő lapoknak.
ezt sem igazán tudom értelmezni... mi az amiben a BX6 2.0 visszafogna egy Katmai-t vagy egy 100-as coppermine-t? igazából még a 133-ast rézbányákat se fogja vissza, amennyiben stabilan összeáll a konfig, de ez már persze tuning, tehát ingoványosabb talaj -
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116579 üzenetére
node mi az hogy "régebbi"? egyébként BX6 2.0-t írtam... mi az amiben kevesebb/más?
-ugyanúgy 1.3V-tól szabályoz a VRM-je tehát mehet bele coppermine is
-ugyanúgy van 4-es PCI osztó
-ugyanúgy 4 ramslot
-ugyanúgy csak a délihídból van IDE vezérlő tehát UDMA33
-a PLL-ek terén azt mondanám, hogy a P3B-F 1.04 inkább a 100-115MHz sávban tud többfélét, ezáltal egy 66-os FSB-s covington/mendocino-ból, esetleg szintén 66-os Cel2-ből lehet talán leginkább kirugdosni a maximumot - amelyik 100 felett még picit tovább hangolható - ezzel szemben a BX6 2.0 inkább a 124-153MHz sávban ad több lehetőséget, így az egy 100-as FSB-s coppermine P3/Cel2 szénné rugdosásában lehet jó partner, esetleg egy 133-as FSB-s P3-ból még egy kevés plusszt kihajtani... -
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116577 üzenetére
a BX6 2.0 -ra mondanám, hogy az egy az egyben megfelel a P3B-F -nek - mondom ezt úgy hogy nem néztem át részletesen a legalább 6 alverzióját, csak a legutolsót a retroweben...
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák #116573 üzenetére
Akkor az ASUS P3B-F-nek nincs is nagyon ABIT megfelelője?
Olvastam itt a fórumban hogy terveztél ABIT BX chipsetes lapokról cikket írni, de nrm találtam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116560 üzenetére
Amíg futott a War Thunder Zoltán haverom gépén (C2, 8GB RAM, HD8450) addig nála is hasonló volt az élmény. Sokkal több gépet lőtt le mint az én gépemen, mert a játék "lassítva" ment, és a megfelelő időben tudott tüzet nyitni.
A 2GHZ-es Northwood Celeronok jók voltak, a legtöbb ment 2660MHZ-en, de nagyon sok 3GHZ-en is. Olyanra akartam lecserélni az 1700-as Celeront, pont karácsony előtt, megvették az összeset
2-3 hónappal később már 2400-as Celeron is volt, gondolkodtam azon is (mert nem kellett volna lapot cserélnem, bár pont egy P4 P800SE-t javasoltak mellé, úgy egyben), és az ment volna 3GHZ-en, ami akkor tök jól hangzott volna az 1700-as Celeron után, na meg azzal, hogy sok játékban ez "majdnem" 3GHZ-es P4 szint. De inkább helyette jött a jól ismert Athlon XP-m (mivel tudtam, hogy lehet majd húzni rendesen), és inkább 10 ezerrel olcsóbban 1700+@2700+, és szerintem így sokkal jobban is jártam.
-
válasz
czundermák #116560 üzenetére
Jaj ez nagyon jó.
Emlékszem, mikor először játszottam azt a játékot jó gépen, lepődtem meg, hogy a drag mindig ilyen nehéz volt? -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116422 üzenetére
Eredetileg KT880-ról volt szó, arra írtam, hogy az Athlon XP-hez való nem S939-hez. Majd googleztem, és a google a KT880-ra is hozott S939 specs-t de szerintem a K8T800-ra gondolt csak elütésnek vélhette, mert elsőre A XP-s találatok jöttek.
Majd innentől már tudja a franc ... az biztos hogy KT880 volt Athlon XP mellé, mert szereltem is olyan gépet.#116421 hobizoli : unikum, unikum, ez igaz, de én sokkal inkább olyan gépet akarok, ami akárkinél ott állhatott a szobában. Plusz az RX570 már rég megvan, RX590-et meg akkor venni kéne.
-
jokeph
nagyúr
válasz
czundermák #116379 üzenetére
és KROK640#116374:
Sokan váltottak s754-re s462/s478-ról, és nagyon is megérte. Olcsó volt, és biza a 3000+-os Sempron is bitang jól ment. A fogyasztása egy vicc volt, minimal hűtő mellett sem fütött, és halk volt a rendszer nagyon. Az S939-es annyival nem volt jobb amennyivel többe került, mondjuk, sosem volt olcsó, még Intel mércével mérve sem, sőt (a maga idejében ezt is kihagytam az árazása miatt.
Aztán az AM2 meg kb. törölte őket házon belül.#116362KROK640: privi üzenetek között 2021. szeptemberében dobtam be neked pár képet a deszkáról, működés közbenit is.
ott a 4+2 ramslot rajta.
#116378DarthSun: megy az feljebb is, pl. X38-ban, napiban használtam 4,44 GHZ-en Xeon E3120 a-la C2D E8500.
-
válasz
czundermák #116137 üzenetére
S100-as gépem van 8080-nal, csak éppen semmire sem használható. Szóval azzal semmivel nem lennél előrébb. MeV procim nekem is van, szépen el van rakva a polcra. Kb. erre jó, ha építenék, akkor azt Z80-nal tenném inkább.
Megnéztem a CP/M-es masinériákat, azok is mind Z80-nal mennek. De a kedvenc Kaypro-m megint meghalt álltában
Tovább gondolkolva: A Compukit 101 az 6502 alapú. Van egy NEC board, de az is 8085, esetleg ha meglenne a Tesla SBC. Az úgy rémlik, hogy 8080-nal ment. De nem esküszöm meg rá és legfőképp nincs ott ahol emlékeztem, hogy van.
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák #116135 üzenetére
cp/m-es gépet keress
pl Imsai gépek, első generációs Bull Micral gépek (micral s, m c), altair 8800 vagy klónjai, ruszki gépek pl Partner, ms0511 pc01, pc02, bk01, irisa, consul. igazából száz számra voltak gyártók, csak már a történelem homályába veszett. arra vigyázz, hogy ne z80as gépbe tedd, annak más a lábkiosztása.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- Kutya topik
- 3D nyomtatás
- Hardcore café
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Mikrotik routerek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core i5 11400F - 4.4 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest