Hirdetés
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Slavia
aktív tag
válasz
DraXoN
üzenetére
Éppen ezen gondolkodtam én is hogy hogy a fenébe nem tünt fel neki hogy valami nagyon nem okszer.... Érthetettlen számomra.
Meg mekkora szerencse kellett hogy az a szerencsétlen lap eddig húzta.
UI:Azért a ház igazi óldszkúúúl. P4 tájp. Azért gondolom ez csak 1 hobbi konfiguráció,vagy inkább vesszen ha veszik nincs jelentősége alapon.

-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem a nyák gyullad ki, hanem a műanyag... onnan a kábelek, a tápban felrobbannak a kondik, attól elég a hálózati kábel, kigyullad a tapéta, az asztal, a kanapé, leomlik a födém az utcán parkoló autókra és lángra kap a kifolyt üzemanyag, felrobban és viszi a házat... meg a fél utcát.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DraXoN
üzenetére
Egy ideig még valszeg nem.
Lehet pár óra prime95 vagy IBT után jött volna némi füst, de normál használat alatt azért ez még jó ideig ment volna.ViZion: Annyira nem para, nem maga a nyák égett meg, csak a csatlakozóban a műanyag. Nem annyira egyszerű elégetni az üvegszálas nyákot.
Jakuskacsa: Mondjuk alapórajelen simán elbírnál a 8 magos fx-et is, de ki hajtja alap órajelen?

Mondjuk előzőleg egy Phenom2 volt benne tuningolva, az is zabált mint állat.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na megjött az ANUS lapom!

Mostanra állt össze minden. Per pill azonos órajeleket lőttem be mint az előző lapnál, hogy össze lehessen hasonlítani a dolgokat. Egyedül a HT órajele lett 2200 a 2000 helyett, mert ebben az alaplapban már be lehetett állítani normálisan... Eddig fasza, egy picit gyorsabb is a gép.Holnap ha lesz időm, akkor megnézem a tuningot tovább. Illetve kellene csinálnom előbb egy széles 12V proci tápcsatit a lentebb látható okok miatt, mert nekem még csak 4 pines csatim van.
Itt jön néhány kép az előző lapról, érdekes tapasztalatokkal:

Ez volt az elrendezés, itt még nem látszik semmi érdekes.
A +12V proci táp csati viszont beégett, alig jött ki. Ezt két dolog tudja okozni, az egyik a túláram, a másik a kontakt hiba, mikor nem tökéletes az érintkezés és ívet húz az áram a két felület között. Ez esetben valószínűbb a túláram problémája.
*a kondi nem hibás, gyárilag ferdén van beforrasztva.
Ezeken a mosfetek körüli nyák elszíneződése látható. Ezt a melegedés okozza. Ettől mondjuk baja nem lesz, de látható, hogy rakhatott volna a gyártó hűtést a mosfetekre.Szóval elmondható, hogy a rev 3.1-es Gigabyte GA-78LMT-S2P alaplap képes elvinni a 8 magos FX procikat is, de javasolt nem felvinni a tuningot 4GHz-ig. A biosa amúgy se kedvez az FX procik tuningjához...
A fogyasztásmérőm szerint terheletlenül 80W-ot fogyasztott a gép, IBT alatt meg 310-et. Vagyis 230W extrát jelent a 8 mag. Az ANUS lapban is kb. ezeket a számokat hozza a proci, a Vcore a bios szerint 1.38V
-
Heylel
csendes tag
Szia!
Nekem pont ugyanez az alaplapom van és a FX-6350 simán megy 4,5 GHz-et. Ha 8 magosod van akkor tényleg érdemes 990-es alalapot venni a hardveraprón, de ha nem tudsz annyi pénzt összerakni, 1000 forint környékén lehet kapni 8 cm-es kis hűtőventillátorokat, ha a VRM-re és a NB-re rárakod (tudom, házibarkács meg minden), akkor nem lesz gond. Nekem is így megy már egy ideje.
-
DraXoN
addikt
válasz
thoma83
üzenetére
Nem pont FX, és nem a legújabb premiere,
pontosan nem tudom mennyit érne a plusz 2 mag, de kiindulásnak jó lehet ez a cikk:
[link]látszólag használná ha kapna még plusz 2 magot.
Bár lehet többet profitál egy új intel vagy amd platformból (persze azon fejlesztés nem csak egy CPU csere, és anyagilag is drágább). De ha valaki "ezzel keresi a kenyerét", akár megérheti egy komolyabb szintű fejlesztés. A csak "hobby" akkor lehet érdemes mérlegelni és csak egy erősebb CPUt berakni (ha megéri).. hobby esetén utóbbi se biztos. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Mert ennek a lapnak a bios-a nem igazán FX kompatibilis és vannak értékek amikhez nem szabad hozzányúlni. A HT órajel is ilyen, ha csak azt állítom át, nem bootol a gép, alap órajelen sem, mindegy merre állítom át.
-
thoma83
csendes tag
Sziasztok! Jelenleg egy fx6300- am van 4ghz-en. Adobe premier-nél mennyit számítana ha lecserélném egy 8 magos fx-re? Van értelme kihozni a konfigom maximumát vagy inkább rakjak össze egy intelt?
-
Slavia
aktív tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Majd az asus deszkával jobb lesz.
Később láttam fentebb hogy holnap érkezik meg neki a lap. DE ettől eltérően megnéztem vóóna egy értéket ibt-vel. De csak kíváncsiság miatt. 
-
-vitya-
őstag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
én a másik irányt írtam

lefele, vajon meddig mehetek... ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Slavia
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Érdekes ez,nekem a 8300 (95W) 970A gigalapban (8+2) 4Ghz-n 1.29Vnál 20 fokos külső hőmérséklet mellett IBT VeryHigh 10 run olyan 53-56 fokig mászik fel a vrm úgy hogy közben rá van állítva egy 6 cm-s venti és hátsó venti is on meg oldaról még egy 12cm-s löki befelé a levegőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
erer1000
üzenetére
Úgy, hogy még a Phenomhoz vettem egy Borcken2 hűtőt, azzal normális hőfokon tudom tartani. [link] Mivel nálam nem lehet kikapcsolni a proci TDP limiterét, így óvatos tuninggal kitapasztaltam, hogy 4.0GHz-en még nem veszi le az órajeleket prime95 alatt sem, 4.1-en már igen.
A lap pedig ez: [Gigabyte GA-78LMT-S2P rev3.1] A gyári support lista szerint is tudja a 125W-os procikat.Egyébként ezek a táp fetek nem annyira kényesek, mint azt itt írják. Terveztem tápot ugyanilyen tokozásúakkal ahol mindössze 1 fet páros leadott 28V-on 6A-t, ami 170W körül volt. Az a nyák amin meg volt csinálva az csak két rétegű volt, közel sem vitte el olyan jól a meleget, mint egy sokrétegű alaplap de mégis bírta.
-
-
-vitya-
őstag
Amúgy 8350-el meddig érdemes lefelé próbálkozni a feszültséggel?
Nekem most 1.3V, fix, turbó nélküli 4100MHz. Vajon próbálkozzak még, vagy ez már elég jó eredmény? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Azért az csúnya lenne, ha azt nem tudná. Az én gagyi 760G-s lapom is viszi a 8 magos FX-et fesz emelve 4GHz-en, pedig még borda sincs a feteken! Mindezt prime maximum heat alatt is.
Egyébként holnap érkezik egy Asus M5A97 EVO rev2.0, arra fogom cserélni a régi lapomat aztán meglátjuk abban mit bír a procim.
-
Od!3
tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Nekem turbo OFF, és alapfeszen ment az FX 6300 4ghz-en. Elcan próbálj rá

-
Elcan
tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Mert így még a 4-et sem merem megkockáztatni a mostani lappal, bár már többen írták, hogy úgy még elmehet. VRM kap hűtést.
Még lejjebb mentem feszben tegnap az 1,26-ról 1,2-re. Prime-ot futtattam kb 20 percig, nem fagyott és 50 fokig ment föl a kupak. El merjem így kezdeni a fölfelé lépegetést? 3600, 3700? -
Elcan
tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
A 4 GHz nem is tuning?

Szeretnék természetesen, nem akarok vétkezni.
-
-vitya-
őstag
válasz
MK VII
üzenetére
Leirom ide, hatha masnak is lesz hasonlo gondja:
A 800as ramokat 933on jarattam, es emiatt az alaplap a sajat hataskoreben, csak ugy szo nelkul single channelt allitott be. Mikor az idoziteseket akartam ellenorizni, akkor lattam, hogy ez a baj. Most mar dual channelben fut.Mondjuk a hwinfo meg nem tudom miert irta ki, h dual, mikor singleben ment.
Kozben bekerult az rx 560, es a 4k video lejatszas kb 3% cpu-t eszik mostantol - ez durva

Ezennel kesznek nyilvanitom, igen hosszu idore a rendszert, ki is toltom az adatlapom immar

Kosz mindenki segitseget -
-
Slavia
aktív tag
válasz
-vitya-
üzenetére
Igen sajnos igazad van 90% nem is ér semit éppen ezért ne bővítsük 91%-ra
mert ha jön olyan akinek valóban kell segítség pontosan ugyanezt fogja mondani mint te.Elég szívás volt amikor elkezdtem olvasni a topikot és pistike13 és gézuka bécike egy mondataiból volt 340000 darab. 50 oldalig bírtam aztán hála istennek sikerült megtalálnom a megoldást egy teljesen más oldalon.
-
-vitya-
őstag
válasz
Slavia
üzenetére
Nem vágom, miért offtopik az FXhez való memóriák kérdése, az általa támogatott időzítésekkel

HA csak és kizárólag a processzorról lehetne írni - semmi kapcsolt rendszerről, akkor ennek a topiknak (ahogy átnéztem) a 90%-át ki kellene dobni. Pedig érdekes, és sokszor hasznos dolgok vannak benne...
pl. olcsó memória van Am3-hoz, míg mindenki más fizesse csak a drágát, nekem ez új volt, de tetszik! ;-)
-
MK VII
veterán
-
MK VII
veterán
válasz
Slavia
üzenetére
Ez egy csúnya aszinkron dual chanel. Szerezz még egy modult esetleg vegyél ki egyet. Vagy, ha a mennyiség fontosabb mint a sebesség akkor hagyd így.
(#73251) -vitya-
Frissítsd a cpu-z programod. Lehet azért mutatja rosszul.
Meg igazíthatnál az időzítéseken, mert rossz ránézni.
-
-vitya-
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-vitya-
üzenetére
Az AMD vezette be, hogy opcionálisan 1-el több címvezetéket használnak a ramoknál, így ugyanahhoz a MB mérethez fele annyi ram chip is elég, ami olcsóbbá teszi a ram modul gyártását.
Az Intel is átvette ezt, de csak az újabb cuccaiknál.El akartam adni havernak a 2 darab 4 gigás amd only ramomat, ugyan beindult vele a kb. core 3.gen inteles gépe, de bootolni már nem tudott vele. Az még nem tudta ezt.
Sajnos DDR4-nél már nincs ilyen, így ha váltunk Ryzen procira, akkor be kell nyúlni a zsebbe normális mennyiségű ramhoz...
*ha a channel single, akkor olyan moduljaid vannak, amik nem szeretik egymást. 2 darab 4GB-os ramod van? Egyformák?
-
-
-vitya-
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ez az "AMD only" ram érdekes, sosem hallottam róla, de most érdeklődve csaptam fel az íbéj oldalát, és valóban, 30k alatt eljön 32GB - ami nagyon baráti ár.

Valóban működik, és valóban csak am3as rendszerben? ezhogylehet?
Amúgy a cpu-z azt írja, hogy single a channel, ez azt jelenti, hogy rosszul van a memóriám betéve, és a dual channel helyett feles sebességen megy?

-
lee56
őstag
válasz
Zeratul
üzenetére
A PCI-E vezérlő a sima NB, az FX-eknél még nem került be a procisapka alá. Ezért is fűt annyira az NB borda minden lapon, elavult konstrukció, fejletlen gyártástechnológián gyártva.

A többit jól mondtad.

@Ekiamedve : 1.4 Volt tényleg nagyon sok, elvileg 1.3 V-nál több már káros lehet. Lehet visszább kéne venni a CPU/NB frekiből, és akkor mehetsz lejjebb a fesszel is..
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Becksman
üzenetére
Hali! Játék alatt 47 fok az korrekt. De inkább töltsd le a hwmonitor progit, és azzal monitorozz egy félórát játék alatt. Abból sok minden kiderül.
Hűtők: Egyik sem egy acélos darab, talán a liki II azért jobb mert 3 hőcsöves, de ugyanúgy 9cm-s venti. Ha nem fogod tuningolni akkor elég, ha arra adnád a fejed, akkor mindkettő kevés lesz

-
Slavia
aktív tag
válasz
Becksman
üzenetére
Nem tudom milyen efikszed van. illetve mennyi feszt kap,milyen a deszkád.estébé.Ha igazán tesztelni akarod a hőmérsékletet maximális hatását.
ezt letöltöd :[link]
10-20 kör (Times to Run) High vagy very high beállítás mellett! aztán majd beszélünk.

Paszta:Amint írtam azért ne colgate legyen!

-
Slavia
aktív tag
válasz
Becksman
üzenetére
Nem feltétlenül az Rpm számít inkább az adott légszállítást figyeld,(cfm)És a ventilátor méretét,a hűtőfelület nagyságát és anyagát.
egyszerű mint a nyakleves próba ON! 
A hűtőpasztának is van jelentősége de közel sem akkora mint arról mekkora legendákat és tudományosabbnál tudományosabb megközelítéseket lehet olvasni néhol.(Inkább az elosztásra figyelj)A rossz rögzítés gyakoribb probléma mint a silány minőségű paszta. Azért lehetőleg ne colgate legyen.

-
Becksman
őstag
Nos megvan ugye a gép. Havertól ugy kaptam , hogy egy Deepcool ice edge mini fs 2.0 van rajta. NA a régi gépembe van egy Xigmatek Loki II. Érdemes átrakni? 2200RPM a Deepcool. A Loki 2800RPM-es
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Slavia
üzenetére
Nem a passzolással van a baj, a bios azonos értékre állítja be mindet emiatt nem fognak különbségek lenni.
A gond azzal van, magát a memória vezérlőt terheled túl 2 slot felett. AMD prociknál 2 csatornás a memória kezelő.
Azaz 4*2GB ram mindig lassabb lesz egy kicsit, mint 2*4GB, hiába ad ki mindkettő felállás 8GB-ot.
-
Slavia
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Erről a slotos dologról hallottam már én is, Az hogy a memória típusa nem passzolna ezt mindig is értelenül álltam de valószínűleg én vagyok a naív.
Kingston HyperX KHX1600C10D3/4G nekem ebből van 3 db de nem vettem vóna észre hogy probléma lenne velük. még 1 slot üres. majd oda is teszek még valamikó 1-t. -
Ekiamedve
tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Hát ettől a ram slot mizériától most nem lettem túl boldog.
A vrm -et pedig úgy oldottam meg hogy egy 4 cm -es venti rávan pillanatragasztózva a borda tetejére más nem fért el de azt is le kellet szabályozzam a felére mert 4500 pörgöt és nagyon hangos volt de teszi a dolgát nincs throlling -
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Ekiamedve
üzenetére
Az fx ha tuningolod, nem nagyon szereti a 4 slotot. Ezért kérdeztem, hogy mennyiben van, mert ez is lehetett probléma. Ha megjön a másik kettő kíváncsi leszek, lehet ott még ennyin is fog kékhalálozni, mert nem szereti a 2 párt.
A vrm-et ebben alapban hűtöd valamivel? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ekiamedve
üzenetére
Volt erről PH! cikk is valamikor, hogy nem célszerű kihasználni mind a 4 slotot, mert 2 felett romlik az összteljesítmény. Igaz nem az FX korszakban volt a teszt hanem valamikor az Athlon64-ek idején, de valszeg most is stimmel.
Mi ráadásul szerencsések vagyunk, mert az ebayről vehetünk "AMD only" 10 bites címzésű ramokat, amiket a hazai kisker ár feléért elhoznak házhoz. Nekem is így van 2*8GB ramom, amik nem kerültek annyiba, mint egy darab 8 gigás áfás ára a boltban.
Előtte meg 2*4GB ugyanilyen ramom volt, az is egy modul árában. Csak a 8GB ram nem volt elég a GalCiv3-hoz.

-
Ekiamedve
tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
2 slotban egyelőre de jövőhéten érkezik még kettő.Gondolod bekavarhat majd?
Amúgy én is 4,7 -en hajtom 1,438v -al + ugye cpu/nb 2,6 1,4v és a dr pro 3 izzad rendesen rajta de én sem vagyok hajlandó vizezni. -
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Ekiamedve
üzenetére
Hány slotban van memória? Mind a 4 ben?
Slavia: Inkább fesz után kezd el melegedni. Nálam a választó az az 1,44v volt, onnan úgy fűtött, hogy még egy 220w -os hűtő két TY143 as ventivel sem tudta hűteni. De elég volt, mert itt már 4,7 en ketyegett. Télen belefért még az 1,452v 4,8Ghz-n, de nyáron nem bírta. Innen nagyon elkezdte kérni a feszt, 5Ghz-n már 1.48v kellett neki, de az már a pokoltól is melegebb volt, de lefutott rajta minden. Viszont játékok alatt is 63-65 fokos volt a cpu, nem erőltettem. Egy faja vízhűtéssel simán bírta volna az 5Ghz-t, de arra már nem akartam költeni. AZ új gazdának egy stabil alacsonyfeszes 4,5Ghz-vel adtam tovább, mondtam, hogy próbálkozhat, ha akar majd...

-
Slavia
aktív tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Én egyenlőre csak a szorzót és a feszültséget állítottam.Meg egyenlőre elég a 4Ghz.
A Vrm hőmérsékletét szoktam figyelni,Mert ugye a cpu hőmérséklet dióda értékei enyhén szólva nem mérvadó.
De így is rá van állítva közvetlenül a vrm-re a kis 6 cm-s venti meg oldalról alacsony fordulaton nyomja befelé egy 12-cm scythe a hidegebb levegőt és persze hátsó venti is van. tehát összesen az első ventilátorral együtt van 5 db ventilátor a házban ennél többet egyenlőre nem tudok tenni az viszont biztos hogy nem csak az erő jön meg 4Ghz+ ha nem a hőmérsékletek is 
-
Ekiamedve
tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Asrock 970a-g/3.1
Engedi szabályozni mert nekem is soknak tűnt, de ha az 1,4 -ből akár egyet is visszaveszek az kékhalál úgyhogy hagytam neki úgy auton csak nem lesz belőle baj alapon és hogy lekopogjam így megy már lassan egy éve -
Ekiamedve
tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
A cpu/nb- s részt ki bírnád nekem fejteni bővebben légyszi
-
Slavia
aktív tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Én sem azt figyelem elsőnek hogy mekkora feszt szeretne a stabil működéshez ha nem azt hogy az éppen aktuális feszültség alatt tudom-e megfelelően biztosítani a hűtést. Érdekes. Nah jó hát nekem a 4ghz bőven ölég.
Maximális gyári fesz érték felett gondolom már izgalmasabb.
-
Jakuskacsa
senior tag
-
hobizoli
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
Slavia
üzenetére
Először egy S462-es korai Athlon procit láttam eldögleni, elfüstölt egyszerűen. Ha jól rémlik, eme procikban még nem volt belső hőszenzor és védelem, továbbá nagyon ment az user error hűtőszerelésnél, a lesarkazás, bár ezt a legtöbb proci túlélte.
Utoljára meg user error volt, leejtette az S478-as 3,0 GHZ-es Northwood Pentium procit a gazdája, aztán fél óráig egyengettem a lábait, jó lett. - a következő leejtésig, 4 láb tőbe letört....

-
jokeph
nagyúr
válasz
laskr99
üzenetére
Ki tudja milyen körülmények/hardverkörnyezetben futott az a buldozer...
Egy szutyok táp is el tudja küldeni, mondjuk az bármit.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nekem és sokan másoknak itt a PH!-n és máshol jól futnak a buldozerek, pedig aztán van "ÓCÉ" bőven.

Jó alaplap, jó táp meg jó hűtés kell, de rendesen.
(Csak halkan jegyzem meg, hogy ez igaz a core i intelekre is...
) -
laskr99
addikt
Van valakinek halott FX-e? Hogy halt meg? Úgy tudom ha új korában hibátlan akkor utána szinte nem is romolhat el.
-
Od!3
tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Köszönöm Jakus a részletes választ
Sokat segítettél.
A többiektől meg bocsi az OFFtalanságért.Slaviátol meg külön bocsánat, de csak mert ő különösen VGAfób
Ne haragudj tényleg. -
yoc51
csendes tag
Na most ott járok, hogy CPB és APM is disabled-re téve.
Így megy az újraindítás és dupla boot sincs ahogy láttam.
Majd még próbálgatom a beállításokat hangolni.Köszi mindenkinek aki segíteni próbált.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Horgász topik
- Filmvilág
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házimozi haladó szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fujifilm X
- Viccrovat
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4647, 100% Akkumulátor
- Phanteks Enthoo Pro
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB / WD19TBS / WD22TB4
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Meg mekkora szerencse kellett hogy az a szerencsétlen lap eddig húzta.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)