- iPhone topik
- Mobil flották
- Mobilfizetés blog: A Samsung Pay bemutatása
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
Ekiamedve #74745 üzenetére
Lehet benne valami.....
A retro konfigomban (lásd: aláirásomban) 2*2 GB OCZ DDR3 1333-as ram és 2*2 GB DDR3 1333-as G.Skill Rip Jaws ram van, az OCZ gyárilag 1,65V-os, a G.Skill meg 1,5V-os üzemi feszültségű.
Érdekes, bár a ramok nincsenek jelentősen túlhúzva (durván 1400 MHZ effektiv-en járnak), elég az OCZ-nek is az 1,5V...
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Ekiamedve #73229 üzenetére
Az fx ha tuningolod, nem nagyon szereti a 4 slotot. Ezért kérdeztem, hogy mennyiben van, mert ez is lehetett probléma. Ha megjön a másik kettő kíváncsi leszek, lehet ott még ennyin is fog kékhalálozni, mert nem szereti a 2 párt.
A vrm-et ebben alapban hűtöd valamivel? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ekiamedve #73229 üzenetére
Volt erről PH! cikk is valamikor, hogy nem célszerű kihasználni mind a 4 slotot, mert 2 felett romlik az összteljesítmény. Igaz nem az FX korszakban volt a teszt hanem valamikor az Athlon64-ek idején, de valszeg most is stimmel.
Mi ráadásul szerencsések vagyunk, mert az ebayről vehetünk "AMD only" 10 bites címzésű ramokat, amiket a hazai kisker ár feléért elhoznak házhoz. Nekem is így van 2*8GB ramom, amik nem kerültek annyiba, mint egy darab 8 gigás áfás ára a boltban.
Előtte meg 2*4GB ugyanilyen ramom volt, az is egy modul árában. Csak a 8GB ram nem volt elég a GalCiv3-hoz.
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Ekiamedve #73226 üzenetére
Hány slotban van memória? Mind a 4 ben?
Slavia: Inkább fesz után kezd el melegedni. Nálam a választó az az 1,44v volt, onnan úgy fűtött, hogy még egy 220w -os hűtő két TY143 as ventivel sem tudta hűteni. De elég volt, mert itt már 4,7 en ketyegett. Télen belefért még az 1,452v 4,8Ghz-n, de nyáron nem bírta. Innen nagyon elkezdte kérni a feszt, 5Ghz-n már 1.48v kellett neki, de az már a pokoltól is melegebb volt, de lefutott rajta minden. Viszont játékok alatt is 63-65 fokos volt a cpu, nem erőltettem. Egy faja vízhűtéssel simán bírta volna az 5Ghz-t, de arra már nem akartam költeni. AZ új gazdának egy stabil alacsonyfeszes 4,5Ghz-vel adtam tovább, mondtam, hogy próbálkozhat, ha akar majd...
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Ekiamedve #72660 üzenetére
Ha max terhelésen összeér a socket és core temp akkor valszeg jól mérhet az alaplapi érzékelő így azt szerintem célszerűbb követni.(ez laponként változó) Azt hiszem 70ig irja az amd a max socket tempet.
Abban az esetben ha nagy difi van a 2 között akkor fölé mér a sensor ,és akkor már maghőt kell nézni hogy ne kapja a 61-62 felett folyamat. -
rantotthusi
tag
válasz
Ekiamedve #72424 üzenetére
Persze látom azert ezen a lapon van egy nagyobbacska aluminium borda a vrm részen ami ugye ha szellős a ház nem rossz dolog nagyon sok Asrock lapon viszont sokkal kisebb van plusz a táp fázisuk is gyenge! Valoszinűleg a tied pont egy kivétel de ettől függetlenül nem veszek ezutan csak 990 es lapot mert az az igazi!
-
lee56
őstag
válasz
Ekiamedve #72432 üzenetére
Találni lehet, csak jól kell keresni, végtére is van vagy 20-30 db 970-es lap összesen, és ennek kb 10%-a ajánlható nyugodt szívvel komolyabb OC-ra.
A leírásai alapján amúgy tényleg egy jó lapnak tűnik ez most, kissé elkéstek vele asrockék, de sebaj.
Most már van legalább valakinek tapasztalata is vele itt, köszi hogy megosztottad velünk.
-
lee56
őstag
válasz
Meg is találtad a kivételt, ami a szabályt erősíti.
Asrock általában kuka tuningra (és nem ok nélkül kukázzák a kedves fórumtársak itt, tényleg sok gond volt velük tuningban tessék visszaolvasni vagy rájuk keresni : asrock 990 ex3-4, a régi pros 970-esekről nem is beszélve meg a még 8-as szériás upgrádolt próbálkozásokról nem is beszélve), kivéve 1-2 jobban sikerült lapját.
Az az ASRock 970A-G/3.1 kb fél-egy éves jószág csupán, még jó hogy volt miből tanulniuk, amíg piacra dobták.
(#72426) Od!3 : VRM fázisok nem azonosan minden egyes lapon, gyártók között, de még gyártón belül különböző modellek közt is lehet eltérés a minőségük terén. Asus általában elég jó minőségűekkel dolgozik, ezért elég lehet kevesebb is darabra, a többi gyártó meg a minél több, annál jobb elvet követi.
És akkor megint vissszatérhetünk az asrockra (megjegyzem a többi gyártónak is vannak hulladék lapjai, ezeket egyszerűen nem kéne tuningra használni, ha már ilyen gyászosak) akik előszeretettel próbálkoztak a kevés de gyenge VRM kombóval is eleinte.
-
Cseneles
őstag
válasz
Hát igen, ez 8+2fázisú lap, ezek szinte gond nélkül bírják a 125w-os FX8xxx szériát és tuningban is jól mennek
8+2 fázis alatt felejtős alapórajelen használhatók 6+2VRM felszereltségű alaplapokkal is de túlfeszelik és magasabb hőmérsékleten futnak bennük a cpu-k mivel kevesebb VRM nagyobb energiával állítja elő a kellő feszültséget így felfűti a környezetét
Az Asus 970 Gaming/Aura is jó tuningra de rengeteg panaszkodás van ott is a magasabb hőmérsékletre mind CPU/VRM fronton pedig ennek a lapnak szerintem a leg modernebb a VRM része csak kevés 7+1
-
leviske
veterán
válasz
Ekiamedve #71853 üzenetére
Ha ez a Corsair van rajta és nem fújja keresztül a maga 3,1mmH2O statikus nyomásával, akkor a Viper sem fog rajtad sokat segíteni.
Mindenesetre ez nem az a topik, ahol ezt ki kell beszélni. Szóval maradjunk annyiban, hogy én a ventihez akkor nyúlnék, ha maga a ház szellőzése kifogástalan.
-
-
leviske
veterán
-
jokeph
nagyúr
válasz
Ekiamedve #71837 üzenetére
Annyira én se.
Ami érdekes az általam linkelt RAM-ban, hogy 2133 MHZ-es (ezt biztosan tudja az általam választott MSI alaplap, illetve az eggyel kisebb frekis RAM se olcsóbb nagyon) és CL9-es időzítésű. Ez elvileg nagyon gyors RAM-ot takar.
De biztosan van itt olyan aki meg tudja a lényeget világítani, hogy mit takar (érdemben) az hogy DDR3 RAM CL9,10,11 időzítéssel bír, azaz van-e gyakorlati észrevehető előnye a kisebb CL értéknek.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Ekiamedve #71832 üzenetére
Így már zsír, nincs is ellenfele.
Úgy döntöttem, adok még egy esélyt az FX8320e-nek.
Szerdára, ha igaz megjön az új deszka, ami a következő: [link]
Mivel te már az Asrock legújabb 970-es deszkáját lepróbáltad - és nagyon meggyőző!
, rászántam azt a +8e Ft-ot, nagyon kíváncsi vagyok.
Az MSI honlapon szintén bő az ígéret, meglássuk mennyire valós.
Ha beválik, szánok még egy kis pénzmagot 2 ütősebb RAM-ra is, min. 2*4GB-re.
Neked milyen ramok vannak?
Előre is köszönöm.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Ekiamedve #71789 üzenetére
Üdv.
Újra elmélyedtem a kifotózott AIDA RAM teszt eredményeiden, és egy érdekes dologra lettem figyelmes:
DDR3 2133-as ramjaid vannak-gondolom, illetve a ramjaid 2133-on mennek dualban.
Viszont ami érdekes hogy házon belül alig "gyorsabb" az 1600-asoknál, illetve az 1866-osok meg gyorsabbak.
Ez mitől lehet?
Alaplapi chipkészlet miatt? (970 vs 990 ?)
Vagy az AIDA anomáliás?
-
jokeph
nagyúr
válasz
Ekiamedve #71783 üzenetére
A táblázatból ítélve jó kockát fogtál ki.
Milyen CPU hűtőt használsz?
Kíváncsi lennék, a 8320e-m mit bírna egy ilyen lapban...
Az ASROCK 970 PRO 3 R2.0-ban 4,2 GHZ a vége stabilan... (alapórajel: 3,2 GHZ)Viszont nekem ez kevés játékban (SC2), mivel a játék sajna csak 2 magot használ, így az egyszálas teljesítmény a domináns.
merthogy nem a max FPS-t keveslem, az rendben van, 100-120 között max grafon 1600*1200-as felbontáson, hanem a minimum FPS a nagyon kevés (Multiplayer módok), rendszeresen beesik 30 alá, COOP módban egy komplex csatában képes lemenni "diavetítésbe".
4,5 GHZ-nél már közel jó volt, csak azt meg nem bírja stabilan, egyszerűen elfogy a tápellátásom, fűt mint egy kazán.
Esetleg SC2-vel nem játszol?
Dobna e az FPS-emen, ha nagyobb frekis ramom lenne? jelenleg 1600-as ramjaim vannak, annyin is mennek (4*2GB G.Skill Rip Jaws XMP profile)Kaphatnék pár AIDA-s képet is?
Főleg a memóriás mérések meg a CPU QUEEN érdekelne...Előre is köszönet!
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Ekiamedve #71169 üzenetére
ilyen nagyon futo CPU melle olyan haz kene, ami jól szellozik
oldallapra fel lehet tolni egy 120-140mm-s ventit es azzal megfujatni a VRM-t,meg a CPU kornyeket, tobbet er, mint a CPU-n egy baszom huto egyedul minden mas nelkulmondjuk nemtom, de 990-nel butabb chipsettel nem hasznalnek FX-t, igazabol par ezer diffi van csak arban
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Ekiamedve #71047 üzenetére
ahh sooo , Az már mindjárt más!! Te csak ennyit írtál "artic a 11" ami pedig ez : Arctic A 11
(vakartam is a fejem hogy raktad fel a lapra ..) De ezt írtad akkor biztos így van
Legközelebb akkor légyszíves pontosabban add meg az adatokat mert így nemigazán haladtunk semerre -
Pro!Petya
addikt
válasz
Ekiamedve #71037 üzenetére
Na ránéztem a hűtődre, hát izé... az van hogy azt max 95Wattra tervezték de 85Wattos TDP-ig ajánlott szóval ha teheted akkor minnél elöbb keres egy picivel combosabb hűtöt mert a 8350es alapon berángat 125wattot terhelés alatt + még tud enni bőven ha megvan cibálva kicsit! Ezt felesleges ujra pasztáznod mert nem fog segíteni rajta , maga a cooler egyszerűen nem jó erre a procira.
Gyári wraith hűtöje megvan hozzá? Ha igen akkor azt kéne legalább visszarakni. Mert konkrétan az van hogy az a cooler még a gyárinál is gyengébb , itt pedig ugy kezdjük hogy a gyári megy a levesbe ,aztán mehet az tuning.
Jajaja biosban az oc-t az kikell kapcsolni mert többet árt mint használ.
Elvileg alapfeszen még elviszik ezek a procik a 4,4et,szóval annyira ne dobálj rá +feszt
Bios képek vagy hwinfo képek vannak, hogy s mint lett huzva a proci?
A topik elsö hsz-ben levannak irva ajánlott hűtök onnan is tudsz szemezgetni ,de ez ami most van az tényleg felejtős!! -
Pro!Petya
addikt
válasz
Ekiamedve #71034 üzenetére
De az gáz , nem is kicsit.... Csak ha már azt vesszük hogy az amd maxnak 61 fokot ad meg....
játék alatt olyan 45-50 alatt kéne böven tartani
Van huzva , vagy alapon megy? Igazábol tökmindegy mert ha ilyen fokokat produkál akkor hűtőcsere így is ugy is.
Talán annyit nézz meg hogy normálisan rajta van e hűtő. Ha igen akkor az van amit fentebb írtam. -
ViZion
félisten
válasz
Ekiamedve #70401 üzenetére
beírod gugliba?
5 hsz-el ezelőtt írtam, h van erre táblázat, meg vmi excel féle is, ami kiszámolja. Itt egy teszt, de millió van neten:
Játék tesztek: [link] Szépen mutatja, h kár túl sokat ezen rugózni, néhány % eltérés van, ami kb. hibahatár lehet.Mellesleg 2133 már több, mint rizikó FX-el. Sokkal barátibb az 1866, akkor is, ha a másik gyorsabb lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged