Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz kaktuszok #7870 üzenetére

Túlmelegedésnél jönnek problémák, gázfejlődés, belső nyomás növekedése, kifolyás, extrém esetben pukk. Tizedáramon nem lehet eldurrantani egy akkut, akár 24 óráig is rajta lehet hagyni, ha biztosra akarunk menni. Úgyse nagyon melegszik, a felesleget így kényelmesen el tudja disszipálni.

Más a helyzet egy Li-ion akkunál, amit egyáltalán nem szabad túltölteni, ezért a töltőt 4,2 V kapocsfeszültségnél meg kell állítani. Ni-MH, Ni-Cd akkunál viszont még nagyáramú töltésnél is megengedett egy rövid túltöltés, hiszen épp ez teszi lehetővé a -dU érzékelést.

Amikor telítődik a cella, a feleslegben betöltött energia elkezdi intenzívebben növelni a belső hőmérsékletet, emiatt csökken a belső ellenállás, csökken a kapocsfeszültség. Ezt a csökkenést lehet elektronikusan érzékelni és a töltést leállítani. Ehhez a töltőáramot persze stabilizálni kell, hogy ne befolyásolja a mérést (áramgenerátoros táplálás).

A belső ellenállást az elméleti ideális áramforrás mellett sorosan kell elképzelni, a cellán belül:

Tehát ezt így nem tudod kimérni egy multiméterrel, de az Ohm-tövény segítségével kicselezhető, mert ha a cellát elkezdem terhelni, a belső ellenálláson feszültségesés jön létre, a többi már csak egyszerű számolás kérdése.

Ezen a rajzon egyébként nem szerepel egy másik, elméleti helyettesítő ellenállás, ami a pólusokkal párhuzamosan kapcsolódik és idővel a cella lemerülését okozza. Ez minél nagyobb, annál jobb, míg a soros belső ellenállásnak a nullához kell közelíteni, akkor jó egy áramforrás.

• Imy

veterán

válasz kaktuszok #7862 üzenetére

Én az AAA-ról írtam itt a blogban. Azóta nem is használtam, egy ideig pihentetem, hogy mennyit veszít a töltéséből. Már lasan meg lesz az 1 hónap, vagy el is múlt, meg kell néznem. :D

• And

veterán

válasz kaktuszok #7862 üzenetére

Hali,
    Talán jobb lett volna négy egyforma méretűvel kezdeni, mert ezeknél az olcsó kategóriás LSD-knél - az eddigi hozzászólások alapján - eléggé jellemző a valós kapacitás szórása az egyes példányok között.
    "[..] beraktam Test funkcióra az IPC-1L-be"
    A sokadik vagy, aki a már töltött akkukra indít ismételt töltést, a teszt ugyanis azzal kezd :U. Ez pedig eleve a memóriahatás kialakulását segíti, ami teszt előtt nem kifejezetten előnyös. Érdemesebb lett volna egy frissítéssel 'szintre hozni' a cellákat, így a valós kapacitásról is több képet kaphatnánk.
    "Érdekesség, hogy az AAA méretű 750 mAh-ás aksira töltési ajánlatnak az van írva, hogy 75 mA-el töltsük 15 órát. Én tőletek 1.2-1.4-es szorzót láttam, meglepett a túltöltésesélyes ajánlat."
    Ennek minimális jelentősége van. A gyártók hol 15, hol pedig lazán 14..16 órás időtartamot említenek a normál (C/10 áramú) töltéshez. Automata töltésvég-detektálással rendelkező töltőnél úgysem mi szabjuk meg az időtartamot, ha pedig a töltő egy olcsó áramgenerátor, amelyben még időzítő sincs, akkor sem nagyon tudjuk ekkora árammal károsítani az akkukat. A fölös energiát ilyenkor a cella elfűti, a teljesítmény 75mA-es töltésnél nagyságrendileg 0,1W körül alakul, ha a cella nem tud több energiát tárolni, ekkora hő pedig a gyakorlatban nem tudja káros mértékben túlhevíteni az akkumulátort, még az AAA-méretűt sem. Gyors töltésnél természetesen ez nem igaz, de ott nem is bízzák a véletlenre a töltés leállítását. 75mA-es normál töltéssel viszont akár egy napig vagy tovább is benne felejthetnéd a töltőben az akkut, nem igazán lenne tőle baja. A teljes feltöltés után valamivel jobban melegedne, mint előtte. A 15 órás normál töltés mindenesetre teljesen normális kategória, semmiképp nem 'túltöltésesélyes', ha egy kisütött cellával kezdjük.
    Érdekes lehet még számunkra a cella belső ellenállásának értéke is, igaz, ezt a töltőn kívül lehet csak megmérni / kiszámítani (vagy oszcilloszkóppal kisütés közben akár a töltőben is, de az nem olyan egyszerű). Mert az olcsóbb LSD akkuknak a nagyobb belső ellenállásuk szokott lenni a másik gyenge pontjuk a szórás mellett a neves - és drága - típusokhoz képest.

• hamyka

senior tag

válasz kaktuszok #7804 üzenetére

bocsánat a hülye kérdésért de megkérdezem :

mit jelent az hogy portósan feladni? milyen feladó vevény kell hozzá? már bocsánat de még nem igazán volt ilyen problémám, egyébként jó végre Conradról is jót hallani mert csak rosszat hallok

másik kérdésem: Conradnál él még az a lehetőség hogy ha elromlik a Voltcraft IPC 1L készülék és beviszem hozzájuk akkor valamivel olcsóbban kapom meg az új készüléket? ha még él ez a lehetőség meddig él, és mennyivel olcsóbban kapom meg, illetve mik a feltételei? bocsánat ha hülyeséget kérdeztem

• And

veterán

Az IPC-1L saját fogyasztása kisebb, mint 4mA a DC-oldalon, ehhez képest a háttérvilágítás jóval több lenne. Ráadásul egyre több ember tartozik abba a körbe, akik utálják, ha éjszaka mindenféle kütyü kijelzőjének a fénye világítja be a szobát.
    Az akkuk közelségét sem érzem akkora problémának, tekintve a nem túl óriási, legfeljebb 700mA-es töltőáramot, és azt a tényt, hogy a hővédelem párosával védi a cellákat (ez utóbbi kialakítással inkább lehetne vitatkozni).
    "A teszt után 2250 és 2350 mAh értékeket adott ki. Ismétlem, nem a betöltött áram volt ennyi, hanem a merítés után leadott energia."
    Maradjunk inkább a töltésmennyiségnél, mivel a mAh nem áram és nem is energia :U.

• Kernel

nagyúr

A vezérlőchip, LCD-kijelző működése, valamint a FET-ek vezérlése nem igényel különösebb áramot, illetve energiát, gyakorlatilag számolni sem kell vele.

Ne tévesszen meg, hogy a kapcsoló-FET-ek melegednek, ami értelemszerűen energiaveszteség. De itt tápáramról beszélünk (más fogalom), ahol a négy párhuzamos ág összege és átlagárama végül pontosan a töltőáramok összegére fog kijönni.

A valóságban ez persze meg van variálva, impulzusok, méghozzá időben eltolva a slotokban, korábban szó volt erről, pontosan már én sem emlékszem. Egyszerű multiméterrel az impulzusok mérése is problémás, ezért egy mutatós műszert vettem elő akkoriban. (A mutató tehetetlensége átlagolja a mérést, míg a pillanatnyi mintavételeken alapuló multiméter össze-vissza mutat ilyenkor.)

Egy a lényeg, hogy a tápegység átlagterhelése végeredményben pontosan azonos a töltő kijelzőjén leolvasott áramok összegével. (Gyakorlatilag mondhatjuk pontosnak.) Nem azt mondom, hogy évek során nem olvastam már IPC-adapterek meghibásodásáról is itt, vagy a HWSW-fórumon, de az is szinte természetesnek mondható, hiszen egy hibaszázaléknak lennie kell.

Attól még az meg van tervezve, egyébként ezeket a jellegzetes formájú Ktec adaptereket egy olyan taiwani cég gyártja, ami tápokra van specializálódva, neves USA-cégek beszállítója is.

• Imy

veterán

A tápegység az bőven bírja 3V/2,8A ergo 8,4VA, 700mA-es töltéssel pedig 4VA körül fogaszt, ugyhogy 700mA-el nyugodtan töltheted! ;)

• Imy

veterán

válasz kaktuszok #7714 üzenetére

Akkor így még jól is jártál. :)
    Az IPC-1L tetszeni fog, hidd el! :)

Ha ráérsz, akkor 200mA-el nem melegszik(most LADDA akksikat teszteltetek vele 200mA-el, semmi melegedés) , de a jobb AAA akksik még 500mA-el sem számot tevően.

• Kernel

nagyúr

válasz kaktuszok #7704 üzenetére

Valóban nem voltam figyelmes, a töltés az összes aksi kisütésekor kezdődik.

Az egyszerűsítés és gazdaságosság érdekében elképzelhető ilyen áramköri megoldás, hogy a töltés és kisütés egy időben nem megy, hanem így elkülönül.

Viszont akkor sem tudom miért nem merít 0.9 V-ra.

Az se mindegy, hogyan mérted, mert ha kivetetted a töltőből és csak utána mértél rá, olyankor felugrik a kapocsfeszültség, ez természetes. Minél nagyobb a kisütőáram, annál hamarabb esik le 0,9-re, de a terhelés megszűnésekor annál jobban fel is szalad.

Régebben építettem olyan feszültségkomparátoros kisütőt, ami addig "gyilkolta" az akkut, míg valóban lement 0,9-re az üresjárási feszültsége. Egyszerűen azért, mert egy relével kapcsolt ellenállással sütöttem ki, ami 0,9 V-nál lekapcsolt ugyan, de ekkor a komparátor érzékelte, hogy felugrik a feszültség, ezért visszakapcsolta a terhelést, és így tovább. Így idővel egyre ritkult a relé kattogása, míg végleg befejezte, amikor már terhelés nélkül sem bírt felszaladni a feszültség. Vagyis az akkuból lényegében kipusztítottam minden maradék energiát, csak a kémiai 0,9 V feszültség maradt, ami árammal gyakorlatilag már nem terhelhető, semmit nem bírna működtetni.

A német fórumon kicsit talán túlzásba esik az illető, arra nem gondolva, hogy jelentős a különbség bármilyen aktív légmozgatás, és a semmi között, vagyis amikor tisztán a természetre bízzuk. Egyébként sokan arra sem gondolnak, hogy ami a kezünknek forró, az sok alkatrésznek még normál, tervezett üzemi hőmérséklet, beleértve a szilícium eszközöket is.

De ilyen óvatos néha az ember, hogy bár az IPC/BC olyan nagyon azért nem melegszik, de főleg kánikulában én is próbáltam már védeni, biztos, ami biztos alapon. Az alján a levegő beáramlása egyébként már azzal is elősegíthető, ha csak alátámasztjuk, megemeljük. Vagyis a gyári, rövid lábainál kicsit jobban. Miután a passzív hűtés így működik, hogy fent elszáll a meleg, alul pedig gyakorlatilag "beszívja" a helyére hidegebb levegőt, ha ebben nem akadályozzuk.

Mint látható, a ventilátor mindkét oldalára szereltem védőrácsot, ami egyúttal megemeli az asztal síkjától is. Szerepel még a képen egy 5 V-os adapter, ami a ventilátor hangtalan járását biztosítja.

Az így előálló csekély légmozgás is már teljesen korrekt hűtést ad. A semmihez képest elég sokat számít. De nem is feltétel alárakni, oldalirányban is mehet.

• Imy

veterán

válasz kaktuszok #7704 üzenetére

Akkor meg vetesd vissza, és az akkuk.hu-n 8e, és ha posta akkor pickpackpont és az 700Ft, amit vettél azzal csak bajod lesz. Hidd el....

• Nagya21

addikt

válasz kaktuszok #7699 üzenetére

HAli!!
    Sztem másnak is feltünt a melegedés!!Oldal közepén a kép.
    Sztem is cseréld ipc 1-L-re
    Üdv Nagya

• jozsi252

veterán

Kicsit rá kellett volna dobnod aztán venned kellett volna egy IPC-1L-t. Conrad-ot hívd fel nyugodtan, segítenek bármiben. Illetve netes rendelésnél azt hiszem hogy 8 napod van elállni a vásárlástól.

Illetve most látom hogy

" Miután az
    összes
    behelyezett akku teljesen ki van sütve,
    automatikusan megkezd
    ő
    dik a gyorstölt
    ő
    folyamat, az
    állapotjelz
    ő
    LED-ek átváltanak
    piros
    világításra"

• PHM

addikt

Lehetséges, hogy addig nem vált át a készülék töltésre,
    amíg nem végzett az összes akku kisütésével.
    (Az én Ansmann töltőm legalábbis így csinálja.)
    A túlzott melegedés mindenesetre nem túl biztató.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés