- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- A OnePlus Nord 5 sem sokkal marad le akkuméretben
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Huawei P30 - kell ennél több?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
Aktív témák
-
ReJim
őstag
senkisemtud segíteni?
akkor segítek, hogy tudjatok segíteni
Szóval vagyon ez: Bővebben: link; Bővebben: link
bár a második nem éppen PSX, de ugyan arról szól végülis...
a hardveres része készen van, elvileg jó -> Bővebben: link csak sajnos ez M$ suxdózós elgondolás, és nincs számomra használható driver...
A második link taglal egy joystick modult. jstest-et, meg egyéb dolgot... nekem szerintem olyanom nincs, mert jstest nincs(mivel lehet megnézni, hogy mi van a kernelemben?
)
megtaláltam: Bővebben: linkde nem értem mit kellene csinálnom
Bővebben: link
plz valaki magyarázza el kicsit érthetőbben...
(csak nem kernelt kell fogatnom..)
-m-á-s-
Ha egy programból van több fajta is, melyik a jobb?
-a K (kde lib-es) [ezt inkább kizárnám]
-Qt
-Gtk
erről van szó: Bővebben: link
köszike
CsY: valamelyik nap felvettelek msn-re, az e-mailed alapján... -
WN31RD
addikt
Tipp: Captive NTFS Bővebben: link
(az újabb UHU Live CD-ken is rajta van) -
Hat a semmivel nemhiszem, hogy mukodne, en ugy tudom h a rootnak mindig van vmi jelszava egy veletlen generalt amit a telepiteskor meglehet valtoztatni, legalabbis gentoonal igy volt.
Amugy enis jartam igy, mvit elronottam es felbeszakadt az install, es ilyenkor tolem is kert mar ugy jelszot hogy en meg nem adtam neki. Amugy az en tudomasom szerint sem lehet a yastban tovabbleni enelkul, valamit biztos irtal be, vagy valami para tortent... -
ngabor2
nagyúr
Nem nagy kunszt a kernelforgatás, én is tartottam az elsőtől (akkor még 2.0.35-nél tartottunk...). Az se volt bonyolult, de azóta csak egyszerűsödött.
hétvégén remélhetőleg én is fogok tudni segíteni neked msn-en (gaim, vagy kopete, addigra remélhetőleg ugrik tényleg a win, mert máshova nem tudom tenni az Ubuntut...) -
dabadab
titán
''mpg123 *.*''
Le se tagathatnad a DOS-os multatLinux alatt eleg az ''mpg123 *'' is, mivel itt nem ugy nez ki a filenev, hogy <nev><pont><kiterjesztes>, hanem ugy, hogy <nev> (marmint logikai szinten, ettol fuggetlenul azert a legtobb file neve ugy vegzodik, hogy pontvalami).
-
dabadab
titán
Pedig erdemes kukkolni a dmesg-et, mert sok okossag kiderul belole, pl ha bedugsz vmi USB cuccot, akkor ott latszik, hogy eszrevette a rendszer ( = jo a kabel), es hogy probalta-e vmi driver lekezelni, es ha igen, akkor milyen eredemennyel.
A Canonnak meg a joanyjat, hogy agyonbonyolitanak mindent, pedig jo gepeket csinalnak (nekem is az van, szinten kartyaolvasoval hasznalom).
Ez a helyben konvertalas egyedul ext2-ext3 viszonylatban mukodik, mivel az gyakorlatilag ugyanaz.
A Linux nem Windows, hogy minden hulyeseg miatt ujra kelljen inditani, tehat biztos nem ez volt a baj, meg olyat meg nem is igazan tudok elkepzelni, hogy egy mkfs utan ott maradna a regi fs, szoval biztosan mashol van a hiba. Egyebkent jol ertem, hogy nalad a Linux egy FAT particion van? -
ReJim
őstag
hehe... mandrakemove bemountolta magától... nála /dev/sdc1 volt...
most azért megszeretném tudni, hogy slakira hogy szenvedem fel...
szerintem hotplugal kellene kezdenem valamit: Bővebben: link
vagy valakinek valami ötlete -
Sianis
addikt
Nem ártana szerintem egy jó kis meghajtóteszt egyszer, meg lehet hogy adni kéne neki DVD olvasáshoz kellő csomagokat, pl:
- libdvdread3 , ha meg fordítod az MPlayert akár ennek -dev változata is kellhet, hogy ténylegesen kompatibilis legyen...
Lehet, hogy ez most nagy kontárkodás, de jobb nem jut az eszembe.
Jah és ha már xmms tud menni arts-n vagy min, akkor tedd fel annak dev csomagját, és fordítsd újra az mplayert...ha van egy működő hangcsatornád, akkor vele kéne próbálkozni...
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
nah, tiszázom a problémámat:
szóval tegnap elött vettem ezt a combo-t. (több mint valószínű hogy jó, bár nem új, de működik)
ma beraktam a gépbe (eddig volt benne egy cd-író.).
aztán most akartam dvd-t nézni a frissen lefordított mplayerrel...
csak slakim nem ismerte a /dev/dvd-tmármint volt ilyenem, csak az egy link ami a hdd-re mutat, csakúgy mint a /dev/cdrom
szóval nem tudom felmuntolni sem (remélem nem én vagyok a béna...)
de sebaj, gondoltam ott van az uhu-m még nem nyestem le...
okés, próbálom az mplayert -> dvd... megy, okés... csak aztán nem volt hang...
elvileg alsa-t szoktam használni, bár a sok szutyok (xmms-t bekavarva) valami mást, (arts, vagy most már nem is tudom a nevét)
szóval mplayerben bizonyos dvd-k nél nem volt hangom
próbáltam eredetit, meg ''biztonsági'' másolatot is. de egyik eredetit vitte (hetedik érzék) a másikat meg nem(dízní dévédé), a biztonsági másolatok közül példáúl a +os dvd-t volt csak hajlandó lejáccani, a -ossat meg nem... de miért?ugye ez nem a meghajtó hibája
mert kaptam szép hibákat, meg errorokat mplayerben: (lévén magyar fejlesztés, magyar guival, értettem mit írt ki
''ez a hiba, azért következett be, mert valószínüleg gond van az mplayer kódjában, vagy a meghajtómban, vagy a gcc kompileremben...'' (valami ilyesmi)
szóval most ez lehet azért mert a mínuszos dvdket nem tudja az olvasó olvasni?
hardware or software error?
meg a lsakimra is mondjatok valami gyógyírt.... holvagy escie?(
)
-
Sianis
addikt
XMMS, vagy bármilyen zenelejátzód ami működik milyen csatornán üzemel? Mert ha pl ESD-n akkor
$ gmplayer -ao esd
, de ha más csatornán, akkor options menüben az audio résznél az legyen kiválasztva. Jah és ha ESD-d nincs, de az kéne, akkor mivel én is ezzel szívtam ma, leírom neked mi a teendő.
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
Parancsolj:
Bővebben: link -
escie
őstag
a lényeg, hogy hiányzik az acpi támogatás a kerneledből. az kellene a kikapcsoláshoz...
namost, van gyári(2.4-es) kernel, acpival, de azt már nem tudom, hogy lehet felapplikálni, csak installkor tudom.
a másik lehetőség, hogy forgatsz egy saját kernelt, amivel eleinte szívni fogsz, mert nincs még tapasztalatod, de hosszútávon jól jársz, mert tanulsz vele...
harmadik lehetőség, irány az szle által szpozorált, és tegnap megújult slackware.hu, és kérsz a guruktól segítséget.
segítenék én is, csak nem leszek holnaptól netközelben egy ideig, Baján leszek, meg még ki tudja, hogy hol, szóval a környéken... -
escie
őstag
a mysql kilép, mert nem teljes az installja még. pont a napokban szoptam vele.
su mysql
mysql_install_db
innentől kezdve pedig a mysqladministrator nevű progival menedzseltem...
logokat pedig a /var/log alatt találsz, de a dmesg is hasznos lehet. (mondjuk ez is ide logol)
a gnome elhasalás szerintem amiatt lehet, hogy hiányol valamit. hogyan telepítetted fel? -
-
-
zLegolas
őstag
meg egy másik kérdés: ismertek valami olyan képnézegetőt, amin kint van gombon a forgatás, és ha fordítani akarok, akkor csak egy gombnyomás?
A Quickshow kell neked, a 7...9 gombokkal forgatható a kép, a C-vel kontrasztosíthatod, a G-vel a Gamma-korrekciót állíthatod, ...stb..
a CTRL+S-sel mentheted a végeredményt
Ideális pl. digit képek gyor pátyolgatásához, imádom! -
escie
őstag
''reménytelen...''
kössssz.
(tudom, nem úgy értetted.)
--
én a gqview-t ajánlom képnőzőnek, olyasmi, mint a win alatt az acdsee... van csomizva uhuhoz...
--
azt nem tudjátok, hogy a kopete, és egyéb icq kliensek miért felejtik el a userlistámat? csak akkor jelennek meg a juzerek, ha bejelentkeznek. és ilyenkor is olyan, mintha most vett volna fel az illető a listára, engedélyeznem kell.
miért van ez? miért nem a szerverről veszi az infót??
[Szerkesztve] -
Polesz
addikt
Ha adsl-t akarsz beállítani akkor irány a konzol alt+ctrl+f1
jelentkezz be rendszergizdaként
adsl-setup
értelemszerűen kitölt
adsl-start
elindít és meg vár míg ...connected felirat megjelenik
adsl-status
ez megmondja jól, hogy fut-e a szolgáltatás
adsl-stop
leállítás
egyéb kérdés?
Az UHU alapból kezeli az ADSL kapcsolatot egyébként. -
loszerafin
senior tag
lilo nem tom miért csinálta,hogy ha linuxal csináltam fat-ot, az sose teccet a winnek...
Ezt nem értem, hogy jön össze a lilo a fat típusú partíció készítéssel. Nyilván cfdisk-et vagy fdisk-et akartál írni.
Egyébként az össze linuxos doksi NAGY BETŰKKEL leírja, hogy az oprendszerek saját fdisk programját használd. Tehát win-es partícióhoz a win fdisk-jét. -
loszerafin
senior tag
a telepítésnek majd még nekifutok, immár 5ödszörre...
Ne gondold, hogy sok.
Bár a mai disztibekkel tényleg sima ügynek kell lennie, optimális körülmények között
(média jó /cd-k nem hibásak/, hardware jó, támogatott, user nem nyomkod össze-vissza telepítéskor, meg hagy mindent default-on)
Ráadásul a mai hardwerekkel nem is sok idő 1 telepítés, úgyhogy amíg minden nem megy simán, ismételd a telepítést és közben olvasgasd a levlistákat, amik a disztribeddel foglalkoznak. -
loszerafin
senior tag
a lilo végülis a fat32es partíciók mijatt nem mehetett fel...
Nehezen hihető a magyarázat, de mind1.
A gdm-ről:
Debian-on a /etc/X11/default-display-manager
tartalma:
/usr/bin/gdm
De hogy ez induljon el, az a /etc/init.d/-ben levo gdm, kdm, stb. scriptek ''jóságától'' erősen függ.
Ez meg distrib-függő. -
dabadab
titán
''És ha van kb 5-6 külön partíció, az nem fog meglátszani sebességben?
És mi legyen a partició? (ezzel sose voltam tisztába, hogy reisefs, ext2, ext3, vagy akár fat? )''
A particiok szama a sebesseget igazan nem befolyasolja.
Filesystembol meg ext3 v reiser, mezei usernek kb tok mindegy. A FAT meg gondolom csak vicc akart lenni
''Mivel oldható meg, hogy pl egy wines gépről is láthassam hálózatban a ''megosztott'' könyvtárat (partíciót)?''
Samba, ez tudja a windowsos SMB protkollt, lehet vele nyomtatot is megosztani. -
loszerafin
senior tag
Nem ismerem a slackware-t, de szvsz ma már a legtöbb disztribúció alapból (választhatóan) grafikus és mindenféle hókuszpókusz nélkül fel kell telepednie hibátlanul a gépre, úgyhogy szvsz fuss neki újra a telepítésnek.
Előtte a winchestert teljesen ürítsed, fdisk-kel töröld a partíciókat, stb. (ha jól értettem más már nincs a winchestereden, csak a slackware) -
ReJim
őstag
lilo 3dik telepítésrefelment, de valamiért egyelőre nem m,egy a gdm grafikus bejelentkező
No meg miért nem megy az adsl?
jól van beállítva, de connections terminatedeztik, és nem tudom miért
ifconfigba ott v an a hálókártya, tegnap neteztem róla, de vmiért ma már szívok vele..
lécci segítsetek...
A realtek hálókártyát meg miért nem szereti?most akkor még driverezhetem is...
-
ReJim
őstag
már be be tudtam lépni, a cdvel bare.i root=/dev/hda1 noinitrd ro, netet is beállítottam, felhasználó is van már, de a lilót nem sikerült egyenlőre felszenvedni..
valami mintha hiányozna neki, talán a lilo.conf?szóval kell szerkesztenem?
A másik meg, hogyan állítom be a GDmet??mert az sincs még...
na mind1, eddig eljutottam, lehet magamtól is összeszedem..
tökjól váltottam, már a win-t sem hagytam a gépen -
dabadab
titán
64M azert egy kicsit karcsu, nincs olyan veszes ara a 256-os SD-knek, de ha nincs tul sok adat, akkor mennie kell.
Processzort tok folosleges tulhajtani, ugyis a memoria meg a HDD fogja meg a gepet.
Ha konyvtar szinten akarsz meretet korlatozni, akkor tedd kulon particiora, ami amugy is hasznos (altalaban a /var-t meg a /home-ot szokas kulon particiora rakni).
Ghost for Linux: Bővebben: link
IceWM-ben alapbol van kijelzo a cpu terheleshez es a halozati forgalomhoz, az icetray meg kompatibilis a kde-s tray-jel. Ha meg tul sok folosleges hely van a kepernyodon, akkor meg ott a gkrellm, az ablakkezelotol fuggetlen es van hozza minden hulyeseg
A TV kimenet meg alapjaba veve kartyafuggo, a Matrox G400 DH-mon ez nem gond, masrol nem tudok nyilatkozni. -
escie
őstag
az escie.tk pang, mert fejlesztem az új verziót.
a nyáron felnyomom, jóság lesz. fórum, fotógaléria, blog, ilyesmik. csak a kutya kiszabott vizsgaidőszak legyilkolja az összes időm.
nézelődj itt:Bővebben: link
a downloads menüpont alatt lehet találsz valamit.(van egy winexes installer a sofII-höz)
asszem cedega fog kelleni...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
slaki magyarítás:Bővebben: link
-
a hálókártyáid meg az ''ifconfig''-gal tudod megnézni...
-
a q3-mal semmi gondod nem lesz, én próbáltam. kell a wines cdről a pak file...
feltételezem a 3d megy...
-
iso? mount -o loop /mnt/akarmi /iso/helye.iso
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Nekem nem jon be, viszont a neten megtalaltam...
Bővebben: link -
loszerafin
senior tag
Írnám, hogy ''man locale'', ...
meg
man man
De ezt nézd meg:
man -L hu_HU grep
ahol a grep parancsról magyarul levő lapot kellene kapnod.
Sajnos, nálam se a man man, se a man locale nem jön be magyarul,, úgyhogy gondolom nálad sincsenek meg ezek a lapok magyarul.
Egyébként
a .bash_profile-ba írd be ezt
LANGUAGE=hu_HU
LANG=hu_HU
LC_ALL=hu_HU
export LANGUAGE LANG LC_ALL
de akár /etc/profile-ba is írhatod, akkor nem kell userenként állítani.
Ellenőrizni úgy lehet, hogy terminálba beírod:
set -
loszerafin
senior tag
ha a ''most suxban vagyok'' miatt gondoltad
Nem tudtam, hogy a sux azt jelenti : ''windowsban vagyok''
Gondoltam, grafikus felület előtt vagy és nem tudod, hova/hogy kell begépelni a parancsokat.
csak manuált nem olvasok, mert angolulvan
Ha a locale-od ''jól'' van beállítva, akkor a legtöbb man oldal magyar (nem győzöm kikapcsolni...) -
loszerafin
senior tag
Talán ez segít
(Linux Abszolút-Kezdő HOGYAN) -
loszerafin
senior tag
Terminálablakba
man
a manual (kézikönyv) oldalakat jeleníti meg
Ajánlom figyelmedbe a 'dosról linuxra hogyan' című olvasmányt.
Meg az Orlando Unix Iskola című művet.
at : csak egyszer
(man at)
shutdown: csak egyszer
(man shutdown)
crontab -e
ismétlődően
(man crontab)
(man 5 crontab)
man man -
escie
őstag
figy, ha jó a neted, akkor elég az első cd, aztán a többi szükséges csomit leszeded ftpről(ftp.slackware.hu). de ha sok fölös cd-d van, akkor hajráf, írd ki!
én fukar voltam, csak egy RW-re raktam ki az elsőt. a többi isot már be is tudod mountolni egy működő linux alatt, így ebből a megközelítésből sem muszáj kiírni.
-
escie
őstag
netosztásra van iptables topik, úgyhogy ott kell keresgélned portforvard, nat, meg ilyesmi ügyben...
egy apache belövése nem lehet probléma.
én a legújabb slakit ajánlom, de ezen gondolom nem lepődsz meg.. most én is php+sql-re használom, tehát programozok is rajta, meg a szerver is, ooffice.o, böngészés, minden ami kell.
-
Out
addikt
A kliens gepen allitsd be a routered ip-jet gateway-nek es igy mennie kell
escie: akkor ezekszerint nem a flash a hibas, hanem a firefox-ban, vagy az ablakkezelodben nezd meg hogy mi az alap hangszolgaltatas.... valamelyik nap megtalaltam ezt a kde vezerlopultjaban valahol...
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Ööö, mi a kérdés? A 2005.0 elmegy akármin, csak olyan procira kell állítanod a CFLAGeket.
Vagy mi a kérdés? 32 megán egyébként grafikus felület nemigen fog menni, akkor már inkább az egyfloppis disztribek, mint írták is.
A Coyote nem tudom, milyen, meg mi az, hogy webes kezelőfelület. Linux alá nincs mindent kezelő felület.
Van a webmin, ami weben keresztül menedzseli a gépet, és ebben RENGETEG modul van, de tőlzás lenne azt mondani, hogy mindent kezel. Pl. a KDE felületét nem állítgatja.
Sipi
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Erdély története I-II-III egyben 3990 ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest