- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Google Pixel topik
- Netfone
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2357 üzenetére
Pedig ott van a leírásban. A kt-ban benne vagy, a patchfile be van másolva, aztán
patch -p0 < patchfile
ha ezzel nem megy, akkor -p1. Hogy mit kell foltozni, az a patchfile-ban van. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2353 üzenetére
Ha eddig még nem fordítottál kernelt, akkor az első nem lesz től egyszerű, de abból tanul az ember. Nem is a fordítás a nehéz, hanem a beállítás.
Tehát pl. töltsd le a 2.4.31-es kernelt kedvenc kernel.tükrödről (én pl. a kfki szerveréről szoktam, Bővebben: link).
Kicsomagolod a /usr/src könyvtárba, csinálsz rá egy symlinket linux néven (ez elmaradhat, csak kényelmi okai vannak). Belépsz a könyvtárába, és kiadod a make menuconfig parancsot. Ha minden szükséges csomag fenn van, akkor előjön egy karaktergrafikus beállítómenü. Itt értelemszerűen mindenen végigmész, ha valamiben nem vagy biztos, hogy mire állítsd, akkor ott a help. Mint mondtam, ez a legbonyolultabb része, jópár kernellel a hátam mögött én is sok időt szoktam ezzel tölteni.
Ha ez megvan, kilépsz a menuconfig-ból, elmented a kész konfigot, a makefile elején asszem az EXTRAVERSION-nál érdemes beállítani egy egyedi azonosítót (pl -1, hogy ha megint kell fordítani, akkor az előző is megmaradhasson ettől függetlenül) majd
make dep clean bzImage modules modules_install
Így egyszerre, nem kell szétválogatni, felesleges.Ez a gép sebességétől függően pár percig elmolyolgat, nyomja ki a képernyőre az infót, amit nem lehet követni.
Ha kész, és hiba nélkül lefutott, akkor a forrás kt-ban levő System.map-ot másold át a /boot-ba, jelen esetben praktikusan System.map-2.4.31-1 néven. A kész kernel asszem az arch/i386/boot kt-ban lesz (fejből írom, valaki javítson ki, nincs előttem Linux) bzImage néven. Ezt szintén másold be a /boot-ba, pl. vmlinuz-2.4.31-1 néven. Ezután már ''csak'' a bootmenedzsert kell rávenni, hogy induláskor a megfelelő kernelt töltse be. Én lilo-t használok, ezért a /etc/lilo.conf file-ba csináltam egy d2 bejegyzést (d, mint Debian, de olyan névvel illeted, amit könnyen meg tudsz jegyezni), amihez beírtam a kernel elérhetőségét. Minta az aktuális lilo.conf-ban.Ha kész, mented, és lefuttatod a lilo-t.
Ha nem lilo-val, hanem grub-bal töltöd be a rendszert, abban más segít, ahoz nem értek.
Miután ez megvan, bebootolsz az új kernellel, és ha minden rendben ment, akkor a rendszer feláll, lehet próbálkozni az nvidia-val.
Kerülőút: mintha valahol olvastam volna, hogy kis barkácsolással megoldható, hogy 2.6-os sorozattal is betöltődjön az nvidia modul. Ennek mindjárt utánanézek. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2342 üzenetére
Asszem 2.6-os kernellel vannak/voltak problémák.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2339 üzenetére
A második link épp ez a readme volt. Az X-et az előzőek alapján már be tudod zárni, akkor zárd be, és karakteres konzolon indítsd a telepítőjét. Ha nincs mc, akkor a program könyvtárában ne felejts el ./-t tenni a file neve elé, vagy úgy indítsd, hogy sh NVIDIA<tab> (valószínűleg nincs más ilyen kezdetű file a kt-ban). Remélhetőleg már minden fenn van hozzá.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2336 üzenetére
Először a kernel-header csomagot kell feltenned, esetleg a kernel-source-t. Kedvenc csomagkezelőddel kikeresed a rendszeredhez valót, és felteszed. A jelenleg ikernelverziót a uname -a kimenete tartalmazza, ha több választható lenne.
Ezt grafikus felületen könnyebb megcsinálni, pontosabban jobban vezet egy graf felület, mint egy parancssoros.
Miután ez megvan, indulhat a letöltött driver-telepítő, az megcsinálja és betölti a modult.
Leírás a köv. oldalon érhető el angolul: Bővebben: link, a readme ezen belül Bővebben: link. Remélem ennyivel már boldogulsz. Ha nem, kérdezz bátran.
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
válasz
Darth_Revan #2328 üzenetére
emlékeim szerint az nvidia telepítőnek szüksége van rá, hogy a gépeden legyen a futó kerneled forrása (tehát pontosan megegyező verzió), mert onnan vesz egy rakás headert
régen legalábbis így volt, lehet, hogy azóta változott, nekem gentoo alatt meg simán emerge nvidia-kernel nvidia-glx -
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2328 üzenetére
Az nvidia modul lefordításához szükség van az aktuális kernelhez tartozó forrásra, vagy legalább a header-file-okra. ezeket telepítsd fel. Szerintem eddig is ez volt a probléma, legjobb emlékeim szerint nem egyszer frissítettem nvidia drivert X alól. Persze a használatához újra kellett indítani az X-et.
A kernel forrása általában rajta szokott lenni a telepítő-cd-n, kernel-headers, vagy kernel-source néven. Ha követed a leírást, akkor elég egyszerű telepíteni, csináltam én is egy párszor. -
dr_strange
senior tag
válasz
Darth_Revan #2319 üzenetére
mi az a Hall terminal?
próbáld ki:
terminál nyit
su -
root jelszó
killall gdm && killall kdm (valamelyik csak bejön)
utána X lelő ctrl-alt-bckspace-szel
és mehet a telepítés -
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2319 üzenetére
Nézd meg, hogy mi a graf. desktop managered, és az melyik kt-ban van. Én csak Deb alatt tudom mondani a megoldást, de IMHO RH alatt is hasonló helyen van.
Tehát Deb alatt /etc/init.d/xdm (vagy kdm, esetleg gdm) stop kell. SuSE és RH alatt más kt-nevek vannak (valami rc.xd-re emlékszem, ahol x a runlevel), de ugyan úgy a /etc alatt keresd. Ha ezt lelőtted, akkor az X-et Ctrl-alt-backspace-szel le tudod lőni, ha nem állna le magától. -
ReJim
őstag
válasz
Darth_Revan #2309 üzenetére
konzolba, rootként: init 3
legalábbis, slakinál, meg suse-nál ez, de ha biztosra akarsz menni, akkor megnézed, az /etc/inittab-ban, hoghy melyik init micsoda... pl:# runlevel 0 is System halt (Do not use this for initdefault!)
# runlevel 1 is Single user mode
# runlevel 2 is Local multiuser without remote network (e.g. NFS)
# runlevel 3 is Full multiuser with network
# runlevel 4 is Not used
# runlevel 5 is Full multiuser with network and xdm
# runlevel 6 is System reboot (Do not use this for initdefault!)(ez egy kikommentezett rész az inittab-ból... ezt megkeresed, és amelyik multiusert ad, x nélkül: mint látod az a 3as runlevel....
a többi dolog levan írva az nvidia-n....
(esetleg utánna még szerkeszteni az xorg.conf-ot... hogy meglegyen minden...)
mod: egyébként google mindfelett, itt a red hat inittab-ja: Bővebben:� link
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Bitcoin Miner Eladó Bitmain Antminer S19 JPro 104 Th 3150 watt
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest