- Fotók, videók mobillal
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24924 üzenetére
Note that rsync always verifies that each transferred file was correctly reconstructed on the receiving side
by checking a whole-file checksum that is generated as the file is transferred, but that automatic
after-the-transfer verification has nothing to do with this option’s before-the-transfer "Does this file need
to be updated?" check.Látszik, hogy ilyesmire mindig célszoftvert használtam, rsync-t soha.
Szóval ő külön kérés nélkül is végez egy MD5 checksum ellenőrzést, ami esetedben elégséges lehet, a --remove-source-files meg másolás után eltakarítja a feleslegessé vált fájlokat a forrás oldalán. -
Sleed
aktív tag
válasz
bambano #24918 üzenetére
megcsináltam, most ugyan az a hibaüzenet csak /usr/local/lib/ helyett /usr/lib/ alatti opencv shared library-ket nem találja.
[link] itt a második válasz, azaz hhony válasza alapján generáltam az opencv csomagokat,majd újrakezdtem az egészet. így már az így kapott csomagok a telepítése után futott az alkalmazás, nem kellett lefordítanom az opencv-t hozzá.
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24921 üzenetére
Mondjuk én a syslogot eredetileg a logfájlok helyett gondoltam, nem az archivált példányok továbbküldésére...
Ha nem akarsz extra ellenőrzést(hálózaton, esetleg diszkre íráskor nem sérült-e), az rsync tud törölni sikeres másolás után. Ha össze is hasonlítanád törlés előtt a két példányt, azt úgy tudom, csak scripttel (javasolhatnék IBM TSM szoftveréhez hasonló eszközt... jé... jut eszembe: bacula nem jó? ... de ez ágyú és veréb esete is lehet)
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24919 üzenetére
Folyamatos írás alatt álló fájlokat nem fogsz tudni "hibamentesen" másolni -> nem véletlenül emlegettem log rotálással kapcsolatos problémákat.
(Nem tudod ellenőrizni pl. cheksum generálással)
Az rsync lehet naplózott a --verbose kapcsolóval, szerver/cél oldalon meg ha jól rémlik, az sshd logjába tud szemetelni. Vagy napló alatt valami olyanra gondolsz, mint a fájlrendszerek journalja vagy adatbázisok redo(oracle) logja?De feltételezem, ezekkel tisztában vagy, szóval nem teljesen értem, hogy mire vágysz.
-
devin77
csendes tag
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24877 üzenetére
Log szerver, a logokat meg átirányítanám a syslog démonba. Feltéve, hogy megoldható.
Anno eleget szoptam ilyen feladattal, olyan rendszereken, amik nem voltak felkészülve log rotate működtetésére, ezért biztosan kerülnék minden olyan megoldást, ami nem "szabványos" logot használ. -
törölt tag
válasz
bambano #24795 üzenetére
Igen, Ubuntu 14.04-ről van szó.
Meg is van az említett mdadm:57 0 * * 0 root if [ -x /usr/share/mdadm/checkarray ] && [ $(date +\%d) -le 7 ]; then /usr/share/mdadm/checkarray --cron --all --idle --quiet; fi
Azt hiszem rámfér most egy forró tea.
Köszi az infót, kezd újra emberi színem lenni.Közben próbálom megfejteni az adott sort. Kis segítséget adnál, ha tudsz?
-x /usr/share/mdadm/checkarray - gondolom a "-x" csekkolja, hogy létezik-e a path
$(date +\%d) -le 7 - ezen elakadtam
-
PistiSan
addikt
válasz
bambano #24785 üzenetére
Szia!
Meg néztem amit kértél, "mib", "snmp", "enterprises" szavakra sincs 1 találat sem az eredeti listán.
Az első három sor így kezdődik:
iso.3.6.1.2.1.1.1.0 = STRING: "KONICA MINOLTA bizhub C284e"
iso.3.6.1.2.1.1.2.0 = OID: iso.3.6.1.4.1.18334.1.1.1.2.1.106.2.5
iso.3.6.1.2.1.1.3.0 = Timeticks: (87178519) 10 days, 2:09:45.19Gondolom az OID utáni értékkel lehetne valamit kezdeni, de nem sikerül semmilyen módon listát kicsikarnom belőle.
-
PistiSan
addikt
válasz
bambano #24781 üzenetére
Szia!
snmpwalk -v1 -c public IP cím kidobott egy 1175 soros listát, amiben van egy rakat kimenet, de amit nekem kell az pont nincs benne, viszont van külön fekete másolás, és nyomtatás is, lehet az lesz a vége, hogy össze adatom vele ezt a két számot, és akkor végül is meglesz az eredmény ami érdekelne.
A kimenet egy része:
iso.3.6.1.2.1.43.9.2.1.23.1.4 = INTEGER: 5
iso.3.6.1.2.1.43.9.2.1.24.1.4 = INTEGER: 5
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.2.1.1 = INTEGER: 4
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.3.1.1 = INTEGER: 7
iso.1.3.6.1.2.1.43.10.2.1.4.1.1 = Counter32: 235011
iso.1.3.6.1.2.1.43.10.2.1.4.1.1
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.5.1.1 = Counter32: 12100
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.6.1.1 = INTEGER: 4
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.7.1.1 = INTEGER: 0
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.8.1.1 = INTEGER: 3
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.9.1.1 = INTEGER: 600
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.10.1.1 = INTEGER: 1800
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.11.1.1 = INTEGER: 1667
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.12.1.1 = INTEGER: 1181
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.13.1.1 = INTEGER: 1181
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.14.1.1 = INTEGER: 1181
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.15.1.1 = INTEGER: 0
iso.3.6.1.2.1.43.11.1.1.2.1.1 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.43.11.1.1.2.1.2 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.43.11.1.1.2.1.3 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.43.11.1.1.2.1.4 = INTEGER: 1 -
PistiSan
addikt
válasz
bambano #24752 üzenetére
Szia!
Esetleg nincs tipped hol lehetne utána nézni jobban, az snmp OID(MIBS) kódoknak?
Most ott tartok, hogy a fekete fehér nyomtatókról le tudom kérdezni a total nyomtatási állásokat, illetve a festék szinteket, a színes nyomtatónál minden festék szintet le tudtam kérdezni, itt viszont csak a total nyomtatási értékeket tudom lekérdezni.
Jelenleg ezzel kérdezem le a total értéket:
snmpget -v1 -c public ip_cim 1.3.6.1.2.1.43.10.2.1.4.1.1Szükségem lenne a "Black" és a "Color" értékeire is.
Ez a 284e típusú konica nyomtató, lehet írok a supportnak ha nem boldogulok, hát ha ők tudnak segíteni.
-
PistiSan
addikt
válasz
bambano #24752 üzenetére
Köszi szépen még egyszer!
Alapból be volt kapcsolva az SNMP, és első lekérdezésre simán működött is, még keresgélek hogy pontosan mit mivel kell lekérni, de biztos jó lesz.
Ezzel most a total nyomtatást kértem le:
snmpget -v1 -c public YourKyoPrinterIP 1.3.6.1.2.1.43.10.2.1.4.1.1 -
bulanjoe
tag
válasz
bambano #24774 üzenetére
Tényleg nem esett le. Bocs.
Viszont a NUMA az nem memory management inkább?
Ami engem érdekel, hogy mi menedzseli a processeket, mi határozza meg, hogy a processzor milyen sorrendben kapja a kiszámolnivalót? Értem ezalatt az ilyen algoritmusokat, mint a FIFO, meg a RoundRobin, meg társai. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #24729 üzenetére
Hogy az övé nagyobb-e azt nem tudom.
A HW viszont azonos, ez egy dev kit. Utánaolvasva a simpleimage-nek kicsit az tartalmazza a kernelt, a devicetree-t és a ramdisk image-t is és rögtön bootolható, nem kell hozzá uboot. Szóval lehet valami boot= paramétert kellene beírnom a kernel parancssorába a kernel konfigban talán, hogy tudja merre van a rootfs. Csak még nem tudom mit.
A kernel image which includes the ramdisk image is named simpleImage.initrd.virtex*. The kernel build process takes the kernel image and a ramdisk image and combines them into a single kernel image that can be downloaded to memory using XMD.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
törölt tag
válasz
bambano #24698 üzenetére
Az van, hogy véletlenül kitöröltem a /var/log/auth.log fájlt.
Csináltam egy újat root:adm 640 jogokkal, de nem kerül bele semmi.A jail.conf-ban ez van most:
[sshd]
port = ssh
logpath = /var/log/auth.log
[sshd-ddos]
# This jail corresponds to the standard configuration in Fail2ban.
# The mail-whois action send a notification e-mail with a whois request
# in the body.
port = ssh
logpath = %(sshd_log)s -
-
Gorneck
legenda
válasz
bambano #24669 üzenetére
Nem, PCket gyártunk...a DIAG OS az a diagnostic OS, jelen esetben egy WIN10, ami flashel, dmit ír, komponens funkciót ellenőrzünk, stresstesttel...mikor ezzel végzünk rá kéne pakolni azt a linuxot amit a vevő szeretne. Ha lehet automatikusan...semmiféle extra manuális beállítással...
-
janos666
nagyúr
válasz
bambano #24649 üzenetére
Minden lehetséges modellnek megvan a maga előnye és hátránya, így attól is függ a megítélése, hogy milyen környezetbe szeretnéd illeszteni.
Én a Btrfs-t otthoni, esetleg kisvállalati környezetbe tartom jó ötletnek, nem hatalmas szerverparkokba (pl. azt sem értem, hogy a Facebook-ot miért érdekli, hacsak nem hobbija ott egy főnöknek), Oda, ahol egy maréknyi (durván 2-8) lemezzel kéne csinálni valami "okosat", megpróbálni kihozni belőlük a maximális teljesítményt az üzemeltetés/felügyelet, de főképp költségek minimalizálásával. Oda, ahová az igények és lehetőségek miatt nem célszerű, vagy lehetetlen is megvenni egy értelmes hardware-es RAID vezérlőt és megbízható lemezeket, de akár azt a szakértelmet és munkát, hogy valaki átlássa és felügyelje majd az egymásra rétegzett rendszert, mint az LVM + soft. RAID + xxx-FS.
Egy Btrfs RAID az egy sornyi parancs, egy LVM + soft. RAID + ???-FS minimum három (ha partíciót is teszel a volume-ra, már négy, bár azt hiszem az ETX4 sem kötelez erre, elfogad lemezt/volume-ot is, csak gondolom te akkor is teszel, ha felesleges, mert csak egy nagy lesz belőle, "csak mert, azt úgy szokták, ergó úgy kell" alapon
), és ezzel együtt nő többszörösére az átnézendő manual-ok száma, illetve ennyivel több csomagra kell vigyázni rendszerfrissítéskor (kompatibilis marad-e akár a formátum, de főleg a konkrét konfigurációs paraméterek) és tovább bonyolódhat olyasmikkel, hogy esetleg initramfs is kell, amit külön kell ehhez konfigurálni, stb (egy Btrfs simán megy initramfs nélkül még system root-nak is, RAID vagy sem).
De ha már Windows, vagy "szép új nagy világ", most ott is divat lett "közeledni a vas felé", pl. a DX12-vel, és ha kicsit kitekintünk, akkor általánosságban mindenhol erre számítok amiatt, hogy nem lesz már mindig törvényszerűen "Moore and more" a nyers teljesítmény, ezért kénytelenek lesznek minden lehetséges módon optimalizálni, ha fejleszteni szeretnének, aminek elkerülhetetlen része lesz az is, hogy minél mélyebbre próbálnak nyúlni, illetve minél több réteget kidobni vagy legalább egybegyúrni az ilyen rétegzett modellekből, hogy csökkenjen az overhead és ki lehessen préselni az utolsó kis extrákat is okos trükkökkel, amiket szeletelve nem lehetett.
Windows-on a Storage Spaces féle pool + ReFS ilyen szempontból nagyon hasonlók, mint a ZFS féle zpool + zfs, csak előbbinél ezt kezelik irodalmilag extra funkcionalitásként, míg utóbbinál a zfs-t tekintik referenciának, és azt extrának, hogy akár olyan filerendszert is tehetsz egy zvol tetejére, amivel megkurtítod a lehetőséges előnyök egy részét (elsősorban további filerendszer nélküli tárhelykénti használatra szánták a zvol-t, mint pl. swap, csak saját "hülyeségből" lehet rá tenni bármi más filerendszert is, így nyilván lesz is, aki tesz
).
De pl. a Storage Spaces féle RAID-5 mód amúgy is iszonyat lassú (szándékosan read-modify-write hatalmas szeletekkel, illetve szerintem nem olvas előre a paritást átugorva, így a szimpla olvasás sem túl gyors), a ReFS mókát (intelligens hibafelismerés és lehetséges javítás) pedig csak a RAID-1/10 mód támogatja (RAID-5 nem), ráadásul ez egy zárt rendszerben létezik (Windows), nem a Linux nyílt világában, ahol egymásra épülő dolgoknál triviális minden problémát kölcsönösen a szomszédra kenni, aztán a lehető leghülyébb megoldást kialkudni (mert mindkét oldalnak meglesz a saját "csak mert, azt úgy kell" elve, amit nem bírál felül, ha ezek ütköznek egy közös cél előtt).
A ReFS sem két év alatt lett (lesz !?!) kész (főleg ha a Lonhorn-tól számoljuk), illetve személy szerint még sokkal több volt vele a rossz tapasztalatom, mint Btrfs-el. Utóbbival még csak "experimental" jellegű funkciókkal, pl. a RAID-5 kapcsán volt gondom, míg nekem a ReFS-ről alakult ki a "File Shredder" benyomásom (akárhányszor kipróbáltam tesztképp, záros határidőn belül elszállt --- bár már ~3 éve volt az utolsó próba, azóta nőtt a Windows és ReFS verziószáma is, egyszer majd talán kipróbálom újra).
Szimpla egy lemezes, vagy RAID-1 profilú, semmilyen speciális vadonatúj funkciót nem erőltető felállásban még nem szállt el nálam Btrfs, bár csak durván 3 éve próbáltam ki először, nem 5-7 éve. SSD-n szerintem kimondottan jól érzi vele magát egy Linux rendszer, de HDD-ken is csak defrag és metadata blokk újrafésülés (balance) kell, hogy ne "rohadjon be" (amúgy kétségtelen, hogy anélkül be tud, akár percekig tart majd mount-olni. és várni míg listáz egy mappát...), de ez szerintem is inkább a disztrók feladata lenne, hogy ezeket automatizálják, nem magáé a filerendszeré, hogy a háttérben futtassa.
-
janos666
nagyúr
válasz
bambano #24647 üzenetére
Őőő... Azt hiszem olyan, mint a Facebook, meg a Twitter. De nem hiszek benne. Ma már mindenki WiFi Hotspot-ot használ, mert az nagyon gyors!
(Mivel gondolom nem tartod fejben, idefűzöm, hogy ezen a fórumon számomra top~10 információ és véleményforrás is vagy [a kettő egyszerre külön kiemelkedő], akinek nem győzöm megköszönni a segítségét. De ettől még azért megfogom próbálni kifejteni a tiédtől eltérő véleményeim...)
Azt elfogadnám, ha olyasmikkel érvelsz, hogy a konkrét két project, amiket itt szóba hoztam, azok kicsit megfeneklettnek tűnnek most ilyen-olyan okokból és szempontokból (amik többnyire bagatell hülyeségek nyomós következményekké eszkalálódva), de szerintem abszolút logikus, objektív, és következetes, amit az alapkoncepciójuk lefektet erről, hogy miért jobb, ha a filerendszer cheksum-olásra támaszkodva, integráltan kezeli a redundanciát/paritást ahelyett, hogy szétszabdalva hagyják (de ugyan így, hogy dataset/subvol legyen partíciók helyett, stb). Szóval ennek az ellenkezőjéről szentimentális, szokáselvekre épülő érvből kiindulva engem nem fogsz meggyőzni (a "máshol is úgy van", "azt úgy szoktuk" és hasonlók nekem sohasem tetszettek).
-
janos666
nagyúr
válasz
bambano #24643 üzenetére
Szerintem ez az érvelés egy szentimentális elvvel bírálja felül azt az objektív elvet, hogy tényleges előny származhat abból (jobb teljesítmény és/vagy erősebb konzisztencia garanciák válhatnak lehetővé, akár egyszerre), hogy ha egységesen kezelsz egy komplex problémahalmazt (mint a Btrfs és ZFS féle RAID módok, mikor nem teszel közéjük és a tárterület közé semmit, aminek képes és hasznos lehet, ha kiváltja a funkcióját maga a filerendszer driver), mintsem szétszeleteled a potenciálisan egymástól függő (egyedül nem teljesen, vagy csak sokkal nehezebben, kisebb mértékben/bizonyossággal feltárható/megérthető) problémákat külön rétegekre, amik alapfelállásban szándékosan nem is tudnak, és nem is akarnak kommunikálni egymással, hanem mindegyik csak a maga kis dolgát akarja végezni, és nem aggódni olyasmik miatt, hogy lehetett-e volna többet tenni, okosabban eljárni bizonyos esetekben, mert ő csak a saját kis világán belül akar megfelelni a saját kis szabályainak.
Erre szemléletes lehet egy bürokrácia, ahol több, független, egymással közvetlenül egyedi esetekről nem kommunikáló hatóságnak kell valamit jóváhagynia, és van egy szituáció, mikor a saját szabályaik szerint mind tökéletesen végzik a dolgukat, és a szerencsétlen ember is szabályosan próbál eljárni, de a gyakorlatban mégis akadnak dolgok, amiket lehetetlennek tűnik keresztülvinni, mert A hivatalból elküldik a B-be, B-ből C-be, de C-ből vissza A-ba, viszont az A megint nem áll vele szóba, míg a B-től nincs pecsét, úgyhogy mehetne a végtelenségig megint körbe C-be, és így tovább, míg elfogy a türelem, és/vagy feladja az egészet, vagy esetleg megpróbálja megkerülni a szabályokat.
A gépeknél nem fog megkönyörülni egy ügyintéző még kenőpénzért sem, hacsak nem kezdik el "hackelni" a rendszert, és kiegészíteni mindenféle speciális kommunikációval az összes réteget, hogy a végén egy még inkább összetákolt lecsó legyen, mint az ilyen "okos" filerendszerek, ahol ez legalább eredeti design elem, nem extra rálapátolás valamire, amit nem erre terveztek.
Szerintem sokkal előbbre járna már a Btrfs fejlesztés, ha legtöbben így gondolkodnának, bár én úgy sejtem legtöbbeknél nem elvek (főleg nem átgondolt elvek, de még csak nem is szentimentális elvek), hanem sokkal egyszerűbb bináris berögződés a hagyományos rétegzés preferálása (valamikor valahol bevésődött neki, hogy szoftver RAID = szar, hardware RAID = istenség, és nem hajlandó újragondolni, bárhogy és bármivel érvelnek neki, hiába intelligens és tanult ember, ez neki vallós jellegű dolog...).
Ugyan így, szerintem a Btrfs RAID-5/6 mód is csak azért olyan, amilyen, mert úgy áll hozzá a legtöbb fejlesztő, hogy "egyébként is jobb a 0+1, tehát akkor is azt kéne használni, ha tökéletesen hibátlan lenne az 5/6 mód, így nincs utóbbit értelme fejleszteni".
(#24645) emvy
Nekem előbb az jutott volna eszembe hasonló példának, hogy biztos használ iniram-fs/disk előtöltést oda is, ahol teljesen felesleges, mert fix a konfiguráció, így nyugodtan mehetne egy testre szabott monolit kernel, amit nem melegen legóz össze egy előtöltő (ami extra idő boot-oláskor, forgatáskor, konfiguráláskor, illetve extra hibaforrás, mert még egy dolog, amire a tökéletlen emberi rutinnal figyelni kell). De ja, a systemd követel ilyet, szóval ha az megvan, akkor ez is.
-
válasz
bambano #24643 üzenetére
Érteni.
Hát ha 2 éve fixált formátum, akkor az bizony elég új...Azért az ext filerendszereknek sokkal több ideje volt kiforrni magukat.
Amúgy az LVM is tud már raidet, az is pont elég gáz - az sem annyira UNIX.Egyébként pár dolog mostanában nekem is böki ilyesmik közül a csőröm, hogy mennyire tesz jót a kompatibilitásnak a mostanában bevezetett dolgok közül néhány.
-
-
-
-
-
-
válasz
bambano #24566 üzenetére
> másrészt verziókezelővel is használhatod
Nem, ez nem az a use case. A build/debug mar Linux hoston megy. Masreszt ha Windowsos fajlrendszeren krealom a fajlokat, akkor nem tudok permissionoket allitani.
Mit allitsak be a Samban, amitol csokken a latency? (a Linux host egyebkent egy VM, ami Windows alatt fut, szoval a halozati kesleltetes minimalis)
-
-
válasz
bambano #24511 üzenetére
Az optimus menetkozbeni valtasat egyebkent sosem tamogatta semmi rendesen..
Ettol meg az nvidia proprietary driverei a legjobbak az osszes kozul -- nekem epp GTX970 van a desktopban, es meg a Displayport audio is megy. Mondjuk suspendbol nem jon vissza a monitor (at kell valtani a szoveges konzolra es vissza, ugy feleled), de ez mar aprosag
-
Tóniszomszéd
csendes tag
válasz
bambano #24491 üzenetére
Bocs, hogy nem ismerek minden fájlrendszert részletesen. Az általam keresett funkció meg valami olyan, amiről a jelek szerint nem csak advanced userek nem hallottak linuxos környezetben. Ami azért gáz annak fényében, hogy pl. egy szimpla váltás az integrált vga és a dedikált nvidia közt bootolhatatlanná teszi a rendszert.
Csak tudnám, miért kell egyáltalán beleszólnod, ha fogalmad sincs a témáról.
Tudtommal trollkodásra a hup-ot illik használni. -
válasz
bambano #24403 üzenetére
Hát...
src/util] gcc -Wmissing-prototypes -Wformat -DHAS_PCRE -I/ffp/include -DNO_NIS -c dict_nis.c
In file included from dict_nis.c:33:0:
sys_defs.h:1260:2: error: #error "unsupported platform"
#error "unsupported platform"
^
sys_defs.h:1319:2: error: #error "define HAS_FCNTL_LOCK and/or HAS_FLOCK_LOCK"
#error "define HAS_FCNTL_LOCK and/or HAS_FLOCK_LOCK"
^
sys_defs.h:1323:2: error: #error "define DEF_MAILBOX_LOCK"
#error "define DEF_MAILBOX_LOCK"
^
sys_defs.h:1327:2: error: #error "define INTERNAL_LOCK"
#error "define INTERNAL_LOCK"
^
sys_defs.h:1335:2: error: #error "define USE_STATFS or USE_STATVFS"
#error "define USE_STATFS or USE_STATVFS"
^
sys_defs.h:1345:57: error: unknown type name 'size_t'
extern const char *inet_ntop(int, const void *, char *, size_t);
^
In file included from dict_nis.c:55:0:
mymalloc.h:17:1: warning: parameter names (without types) in function declaration
extern char *mymalloc(ssize_t);
^
mymalloc.h:18:32: error: unknown type name 'ssize_t'
extern char *myrealloc(char *, ssize_t);
^
ymalloc.h:21:38: error: unknown type name 'ssize_t'
extern char *mystrndup(const char *, ssize_t);
^
mymalloc.h:22:37: error: unknown type name 'ssize_t'
extern char *mymemdup(const char *, ssize_t);
^
In file included from dict_nis.c:56:0:
vstring.h:22:18: fatal error: vbuf.h: No such file or directory
#include <vbuf.h>
^
compilation terminated.
Makefile:132: recipe for target 'dict_nis.o' failed
make: *** [dict_nis.o] Error 1
Makefile:46: recipe for target 'update' failed
make: *** [update] Error 1 -
-
-
-
-
-
válasz
bambano #24276 üzenetére
Köszönöm!
"emellett persze azt is érdemes megcsinálni, hogy a vendégdomainek a fődomain dns szervereit adják meg névvel, glue rekord nélkül."
Ezt sajnos nem értem.Azt találtam ki hogy
1. Kikapcsolom a szervert, elkezdem menteni. NS1-em így nincs.
2. NS2-n átírom az új IP címre az összes domain aliasát, www-jét, mail-ét.
3. TTL átírása 20 percre.
3. Átköltöztetek mindent az új helyre.
4. Ha minden zsír, a regisztrátoroknak elküldöm az új címeket, addig az NS2-n keresztül megy minden.Jól agyalok?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #24222 üzenetére
Atmel Sama5D3-Xplained (AT-91) cuccra. Ebben pedig ez van: SAMA5D36 Cortex-A5 Microprocessor
Az itteniek [Linux4sam] szerint csináltam, csak a 3.18-as kernel branch-et használva, mert a 4.1-es branchben nem volt meg semmi proci specifikus beállítás.Vannak egyéb leírások is kernel fordítás terén ehhez a SAMA cucchoz, de azokban nem volt meg a framebufferes LCD kezelés lehetősége, mi viszont tettünk rá egy LCD-t. Az még egy érdekes kérdés lesz, hogy a touch érzékelést miként lehet használni rajta...
Mr Dini: ezt így nem, mert az alapértelmezett make része a zimage generálás is, az az utolsó lépés.
-
válasz
bambano #24089 üzenetére
Háááát, de azért ez laptop, nem mindig ugyanazon a hálón használom... Mondjuk a gúglis mindenhonnan kéne, hogy menjen. Meg az egyik wifit néha esetleg rácsatlakoztatom másra.
A Networkmanagerben megpróbálta megadni az egyik kapcsolatra, hogy azon más a DNS, de nem zavarta, ugyanúgy nem ment.
-
-
válasz
bambano #24064 üzenetére
2db Linux (Openwrt) között másolnék file-okat. Gyakran. Push módban (router1 odateszi a file-t router2-re). Egyszerűen, álandó kapcsolat nélkül
Mi lenne a jó erre?
rcp nincs openwrt-re, vagy nem láttam... (az lenne a legjobb) scp túl sok erőforrást zabál fel, és lassan épül fel a kapcsolat. wget csak pull módban működik (ez van most). FTP esetleg, csak egymás között másolnak, de nem akarnék még egy ftp szervert tenni a router2 -re.
A push mód azért kell, mert nem tudni, a router1-en mikorra készül el a file, és nem jó, ha a 2. eszköz akkor húzná, amikor éppen írva van. Esetleg rexec lehetne még, ha az openwrt-re van.@Bambano :
Utolsó adaban sem bukik ki -> akkor ott lehet, hogy más okozta a bajt. Imádjuk az olyan apró inkompatibilitásokat, amik misztikus hibákat eredményeznek... -
sonar
addikt
válasz
bambano #24061 üzenetére
Még vmi. Tisztisd meg a ram-okat és az érintkezőket. Illetve érdemes még megnézni a procit és a tüskéket.
(főleg ha volt előtte vmi pasztás akció, ha nem akkor is egy újra kontakt is csodákat tud müvelni)
Illetve ha az időzités nem azonos akkor az is okozhat néha megmagyarázhatatlan jelenségeket.
Én csak azonos gyártótól származó modult pakolok egy szerverbe. (tapasztalat azt mutatja, hogy néha nem férnek meg egymás mellett a különbözők) -
válasz
bambano #24054 üzenetére
Ha rossz az a ram, akkor az első 1-2 tesztlépés alatt ki szokott derülni.
Vagy rossz, vagy jó. A misztikusabb hibákat nekem eddig sosem a RAM okozta.
Memtest viszont tud dobni RAM hibát túlmelegedő proci vagy chipset miatt is... Ugyanaz az eredmény, a kiolvasott és a várt adat nem stimmel.@bambano : Ha eddig ment együtt, és most nem megy, akkor ott valami rossz. Olyan viszont van, hogy fizikailag, papíron összeillő ramok-lapok-stb. valójában összevesznek... Brand cuccok szeretik ezt jétszani.
-
sonar
addikt
válasz
bambano #24052 üzenetére
Hát a memtest véleményem szerint semmire való... igazából nem éri meg a befektetést és a vesződést.
Nem egy ram-om van amit a kedves lenovos/ibm-es szerver kiköp magából pár óra után (ipmi teli van dimm ecc hibával) memtest meg két napig is fut hiba nélkül.
Nekem a Quake3 vált be. Berakom a gépbe játszok 2-3 órát, ha nincs fagyás akkor minden fasza.
Igy legalább a tesztelés is élvezetes -
-
n00n
őstag
válasz
bambano #24034 üzenetére
Egységes felületen lehet csekkolni az error logokat, de ami még fontosabb a page logokat. Ezért nem is jó, ha mindegyik géphez hozzá kötök egyet. Mert arra, hogy ki mit nyomtatott szükségem van. Az IPP-t véletlen kevertem ide. Úgy értettem, hogy a Windows-os gépeken megadom a Samba-val megosztott nyomtatókat, amit a CUPS-ban beállíttattam.
-
válasz
bambano #24018 üzenetére
Ok, akkor feltétlenül kipróbálom majd, köszi a segítséget!
Bár jobban belegondolva Kína ellen elég lenne mondjuk egy captcha egyszerűbb megoldás lenne, bár gondolom fizetős és arra sincs tippem, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy csak annak jelenjen meg, aki még nem teljesítette. Bár gondolom ilyesmire nincs lehetőség az apacheon belül, szóval maradok a fail2ban -nál.
2. A fail2ban egyből bannol, vagy állítható a "fail"-ok száma?
3. Milyen tűzfalat igényel? Mert jelenleg nincs fent semmi...
-
válasz
bambano #24015 üzenetére
Ez az apache egy saját fordítású tákolmány, szóval nem hiszem, hogy benne lenne. Mind1, nem hiszem, hogy vkinek akkora szüksége lenne a cuccaimra. Illetve gondolom a folyamatos szkennelés terhelné a nas-t.
@bencze
Nem egészen. A fentebb írt paranccsal generáltam egy openssl-es aláírást, ezzel csak az a gond, hogy a Firefoxban a cert kibocsátó cége és a tulajdonos cége ugyanaz. Elvileg ha különböző, akkor nem nyavajog.
Kicsit részletesebben:
A parancs lefuttatása után kért pár adatot a cert-hez. Köztük kérdezte a vállalatom nevét. Ehhez beírtam, hogy otthoni szerver. Aztán a többi adatot is megadtam és a legenerált aláírást beraktam a helyére. Ezután elindítottam az apacheot és ezután teszteltem firefox alól. Ekkor láttam a figyelmeztetést, hogy vmi nem stimmel. Ránéztem a tanusítvány részletei fülre és ott látszott, hogy a kibocsátó alatti cég és a tulajdonos alatti cég ugyanaz. És ezért panaszkodott nekem a firefox logikusan... Az a gond, hogy a generáláskor csak 1 céget kért...
Amúgy így is biztonságos a kapcsolat?
Vásárolni nem szeretnék, mivel csak egy otthoni webdav szervernek kéne a nasomra.
Esetleg az ssl redirectre vki?
-
gt7100
tag
válasz
bambano #23997 üzenetére
Dolgoztam VMS, Solaris, HPUX, AIX rendszereken. Mondjuk AIX-en nem láttam ilyen felállást.
Annak a routingnak meg nézz utána, mert... khm...
Sajnos kellene hozzá a man, hogy meg tudjam mondani, mivel lehet szabályozni az interface-ek sorrendjét.Update: eszembe jutott. A kulcsszó: metric.
-
gt7100
tag
válasz
bambano #23937 üzenetére
Így is lehet... szerintem. Csak egy megfelelően konfigurált szerver kell a túloldalon.
Mondjuk hogy ssh-t lehet-e, azt nem t'om, de VPN-t minden gond nélkül.
(illetve... ssh over https kifejezésre keresve, jön pár izgalmas találat, csak a többség olyan domainről, ahová nem szívesen látogatnék) -
Thusor
őstag
válasz
bambano #23895 üzenetére
Van mentési módszerem. RAID0-ba csak az adatbázisok mennének. SSD-k nincsenek RAID-ban, azon van a rendszer és a VMware virtuális gépek. Akkor megcsinálom a RAID0-át. Sajnos MySQL az amit most jelenleg használok, lehetne mást is de az adatbázisokba nem tudok belenyúlni. Így kapom készen, hatalmas meló lenne átalakítani..inkább raid0.
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #23839 üzenetére
Úgy nézem valóban nincs beállítva, de emlékeim szerint nem is mászott fel magától a memóriahasználata. De ugye milyen egyszerű telepíteni? Ja hogy megkérdezhetné a postinst/configure? Ááá, minek az
Nem azt mondtam, hogy hw esetén jobb a qemu, hanem azt, hogy paravirt esetén jobb a xen. Fordítva nem biztos, hogy igaz, elemi logika
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #23837 üzenetére
Nem tudom, mi is használunk xent a cégnél és nem is gondolom magam teljesen hülyének de nekem sokkal bonyolultabb és mágikusabb mint a qemu. Annyira, hogy itthonra eszembe sem jut felrakni. Előnye több virtuális gép és az említett paravirtualizáció esetén jön ki.
Telepítés ügyben meg a qemu egyszerűbb mivel rebootolni sem kell és az aktuális rendszert nem kell sehogy piszkálni (max a kvm modult betölteni ami szerintem minden disztró kernellel jön manapság). Egy már létező szerveren plusz dolgokat kipróbálni ez szempont lehet.
UI: a memória ballonozás izét még nem tudtuk belőni rendesen. Azt meg soha nem fogom megérteni, hogy leállítottam 3 db vm-et majd ugyanazokat később nem tudtam visszaindítani mert nem volt elég memória. Egyszerű megoldásként igényeltünk még 32 gigát mert az olcsóbb mint a munkadíjunk
-
LógaGéza
veterán
válasz
bambano #23834 üzenetére
Na itt most nekem valami nem tiszta. A Xen nem úgy működik, mint pl egy ESXi, hogy van egy alap rendszer, ami csak a virtualizációt csinálja, és ha bármi mást el akarsz érni, akkor azt csak virtuális környezetben teheted meg? Teszem azt, megoldható, hogy a Xen mellett futtassak pl egy Samba, és egy SQL szervert is?
Közben próbálom a QEmut, és nagyon lassú
-
-
válasz
bambano #23815 üzenetére
Igen, itt is debootstrappel szokás. Írtam is, h azzal szedtem le az eredeti hsz-ben.
Amúgy nekem a Debian is jó, nem ragaszkodom az uborkához.
Viszont néztem, h ott van valami sid is maga az oprendszer mellett (a wheezyt szedtem le) ez a sid mire kell nekem?
Illetve ilyen initramfs-t hogyan tudok módosítani?
-
-
válasz
bambano #23812 üzenetére
a legújabb verziót rakd fel, nem érdemes régebbivel kínlódni.
Köszi, de ezt hol tudom fellelni? Vagy csak bontsak ki egy live ubuntu lemez filesystem.squashfs fájlt?
Illetve az még mindig nem világos nekem, hogy hogyan fogom tudni elérni, h nfs-sel bootoljon egy mappából. A live linux boot már megvan, szintén nfssel, de ehhez gondolom a kernelt kéne piszkálnom, amiről értelmes leírást nem találtam...
-
-
-
válasz
bambano #23735 üzenetére
Valóban, a lényeg kimaradt, elnézést.
Wifin kapcsolódó eszközöket szeretnék autentikálni és főként a hálózatbiztonság (vagy annak illúziója
) növelése érdekében.
Adott egy ASUS soho router, s annak a konfigurációja közben a WIFI hálózat titkosításának beállításánál szembesültem a WPA2-Enterprise lehetőséggel. Amikor beállítom, felhívja a figyelmemet, hogy egy RADIUS szerverre lesz szüksége, (ip, port jelszó). Ezért gondoltam hadrendbe állítani a Raspberrymet, az talán megfelel kiszolgálónak.
Üdv. core2
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #23728 üzenetére
"ha rájelentkezek böngészőben, akkor kér usernevet, jelszót, de nem a webes módszerrel, hanem bele van programozva egy login oldal" - Tehát webes. Nem lehet, hogy auth header-re vagy ilyesmire gondolsz? [link] Miért nem nézed meg developer tools-ban, hogy konkrétan mi utazik egy-egy kérésben?
-
vargalex
félisten
válasz
bambano #23728 üzenetére
Szia!
Ha böngészőben jelenik meg, akkor az webes. Hacsak nem valami ActiveX, de akkor nem menne csak windowson (esetleg csak IE alatt). A cookie-kkal jó irányba mész, de szerintem curl-al könnyebben megoldható és többre is képes, mint a wget. Nincs valami demo oldal, mert az oldal ismerete nélkül nehéz bármit is mondani (én nezegetném a böngésző developer tool-jában/firebug-ban a hálózati forgalmat, abból minden kiderül).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GTA V
- PlayStation 5
- VR topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Konteó topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fotók, videók mobillal
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged