- LG G8X - kettőn áll a vásár
- LG V40 ThinQ - olajozott gépezet
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- iPhone topik
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szőr Artúr
tag
export NCURSES_NO_UTF8_ACS=1
Ez sem segít? -
szőr Artúr
tag
UEFI-s gépen, pendrive-ra tennék grub2-t.
Mit olvassak el, hogy sikerüljön?
A pendrivelinux.com leírását próbáltam követni, de a grub-install hiányolja az EFI könyvtárat. Nomeg nem szeretném, ha pendrive is bekerülne a gépemen az nvram-ba. -
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24952 üzenetére
Egyre kevésbé értem, mit is szeretnél...
(legutóbb még úgy tűnt, a scriptelést akarod kikerülni)Adott x darab kész, nem változó fájl.
Készítesz róluk hash-t, mondjuk MD5-t.
Lemásolod őket.
_Túloldalon_ újabb hash gyártás a másolatokról.
Hash-t visszahozod, összehasonítod. Amelyik stimmel, azt forrás oldalon törölheted.Kb. ennyi.
Ha hiba, akkor manuális beavatkozást igényel, mert minden hibára nem lehet felkészülni.Ezzel mi a gond?
-
szőr Artúr
tag
Nem véletlenül hivatkoztam Mr. Murphy-re
Én is sokáig bíztam a "bolondbiztos" scriptjeimben, míg ott nem felejtettem egy visszatöltött állományt egy ölyan helyen, ahol nem kellett volna.
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24924 üzenetére
Note that rsync always verifies that each transferred file was correctly reconstructed on the receiving side
by checking a whole-file checksum that is generated as the file is transferred, but that automatic
after-the-transfer verification has nothing to do with this option’s before-the-transfer "Does this file need
to be updated?" check.Látszik, hogy ilyesmire mindig célszoftvert használtam, rsync-t soha.
Szóval ő külön kérés nélkül is végez egy MD5 checksum ellenőrzést, ami esetedben elégséges lehet, a --remove-source-files meg másolás után eltakarítja a feleslegessé vált fájlokat a forrás oldalán. -
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24921 üzenetére
Mondjuk én a syslogot eredetileg a logfájlok helyett gondoltam, nem az archivált példányok továbbküldésére...
Ha nem akarsz extra ellenőrzést(hálózaton, esetleg diszkre íráskor nem sérült-e), az rsync tud törölni sikeres másolás után. Ha össze is hasonlítanád törlés előtt a két példányt, azt úgy tudom, csak scripttel (javasolhatnék IBM TSM szoftveréhez hasonló eszközt... jé... jut eszembe: bacula nem jó? ... de ez ágyú és veréb esete is lehet)
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24919 üzenetére
Folyamatos írás alatt álló fájlokat nem fogsz tudni "hibamentesen" másolni -> nem véletlenül emlegettem log rotálással kapcsolatos problémákat.
(Nem tudod ellenőrizni pl. cheksum generálással)
Az rsync lehet naplózott a --verbose kapcsolóval, szerver/cél oldalon meg ha jól rémlik, az sshd logjába tud szemetelni. Vagy napló alatt valami olyanra gondolsz, mint a fájlrendszerek journalja vagy adatbázisok redo(oracle) logja?De feltételezem, ezekkel tisztában vagy, szóval nem teljesen értem, hogy mire vágysz.
-
szőr Artúr
tag
válasz
ubyegon2 #24910 üzenetére
https://help.ubuntu.com/community/grub-n-iso
Azt hiszem, ez volt.
Sajnos bezártam a böngészőt, az meg ilyenkor törli az előzményeket. -
szőr Artúr
tag
Van néhány iso image egy pen drive-on, mindegyik egy-egy live linux. Szeretném bootolhatóvá tenni őket, de yumi és hasonló eszközök nélkül. Van erre valami egyszerű mód?
-
szőr Artúr
tag
válasz
Anakin007 #24900 üzenetére
Mennyire sürgős?
Lehet (sőt, ajánlott) korlátokat beállítani, de már nem emlékszem a részletekre.
Én még a limits.conf-ból indulnék ki, de azt hiszem, ez már elavultnak számít, utána kell néznem, hogy hogy illik mostanában. (A cgroups lehet talán a mostanában "divatos", de abban még nem merültem el eléggé) -
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24877 üzenetére
Log szerver, a logokat meg átirányítanám a syslog démonba. Feltéve, hogy megoldható.
Anno eleget szoptam ilyen feladattal, olyan rendszereken, amik nem voltak felkészülve log rotate működtetésére, ezért biztosan kerülnék minden olyan megoldást, ami nem "szabványos" logot használ. -
szőr Artúr
tag
https://adamscheller.com/systems-administration/fix/
A második tippet próbáld ki (pontosabban a kettőt együtt, de a ms fontokat már felraktad, ha jól értem) -
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24850 üzenetére
1. unset LANG
2. /user könyvtár szerintem nem létezik, vajon miért a /user/bin alatt keresi a mkimage programot? -
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24847 üzenetére
Ezt ömlesztve kell beírni.
A "cat <<EOF >x.x" azt jelenti, hogy a stdin tartalmát(ebben az esetben stdin=konzol) másolja az x.x nevű fájlba, míg egy olyan sor nem érkezik az inputban, aminek a tartalma EOF -
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24844 üzenetére
Melyik link? Egy órája még működött. Az, ami az eredeti kérdésben szerepelt.
A busybox egy amolyan svájci bicska. A működése attól függ, hogy milyen néven indítod. Valahogy le is lehet kérdezni, hogy a példányodba mi minden van belefordítva. Ami általában előfordul: shell, grep, vi, nslookup és hasonlók.
Ahhoz, hogy különböző neveken indíthasd, symlinket szokás használni. Ha olyan nevű linket gyártasz, amilyen funkció nincs belefordítva, akkor hibaüzenet az eredmény. Ha meg olyat, ami benne van, akkor annak megfelelően fog viselkedni.Azt a cp rm párost én sem értem.
-
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24842 üzenetére
Csak átfutottam a linkelt cikket, nincs NAS-om, nem is volt, nem is lesz, szóval így picit nehéz lesz.
A chroot arra való, hogy legyen egy önállónak látszó rendszered a tényleges rendszeren belül. Ennek pl. olyankor lehet értelme, ha szervert futtatsz és szeretnéd megakadályozni, hogy a különböző szolgáltatások láthassák egymást lokálisan. Mondjuk van egy ftp és egy web szervered, az egyiket feltörik, attól még nem férnek hozzá a másikhoz, sem a valódi szerveredhez. (elvileg, mert egy chrootolt környezetből sem lehetetlen kitörni)Esetedben meg úgy tűnik, egy qemu alapú virtuális géphez kell a debootstrap által létrehozott debian. Szóval amikor a fizikai vasat bootolod, akkor az eredeti rendszer bootol, de utána el lehet indítani a debiant tartalmazó virtuális gépet és van egy működő linuxod, ami nem a NAS funkciókra van kihegyezve. Legalábbis nekem ez jött le belőle.
-
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24839 üzenetére
Pontosan mit szeretnél tudni?
A debootstrap eredetileg arra készült, hogy telepítő média nélkül létrehozzon egy alap debian rendszert a megadott könyvtárba. Elsősorban az volt a célja, hogy chroot-olt környezetet minél egyszerűbb legyen létrehozni.
Meddig jutottál a problémáddal? Angol mennyire megy? -
szőr Artúr
tag
Többé - kevésbé költői kérdés:
Elkefélődött a /boot, gép a grub után megáll. Javítani próbálom live rendszerről. (felmountolom a javítandó rendszert(/, /boot, /boot/efi) a /mnt alá, odaadom neki a proc, dev, sys-t is, mount -o bind segítségével, chroot /mnt.
A chroot után az update-grub miért a pendrive bootját veri agyon, ahelyett, hogy a sajátját javítaná? (újraírt pendrive, fentiek ismétlése, update-grub előtt install-grub /dev/sda helyretette, szóval megoldva, csak nem értem, hogy miért...) -
szőr Artúr
tag
válasz
donatel #24807 üzenetére
http://releases.ubuntu.com/trusty/
De ez nem inkább a linux kezdő topic szintje?
-
szőr Artúr
tag
Linuxon hogy tudom megkeresni a multicast üzenetek tényleges forrását?
A blokkolt csomagokról szóló log bejegyzésekben a forrás IP és MAC address ugye speciális, nem a feladóé. Itt elakadtam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged