- CES 2025: A Garmin Instinct is AMOLED-re váltott
- CES 2025: 6 centiméteres akadályt mászik meg ez a porszívó
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- CES 2025: Piacra kerül végre a kifejezetten vékony Velia okosgyűrű
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Az Oppo is rápróbál a kompakt csúcskategóriára
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz bambano #31998 üzenetére
Újabb fejlemény van, a padavan fw-ket eddig kísérletképp egy Ivy Bridge masinán forgattam Xubuntu 18.04.6 LTS alatt, 8GB ram társaságában (át kellett tennem az AMD konfigomból a 2x4GB-t mert az Ivy Bridge konfiggal kapott 2GB kevés volt a forgatáshoz). A forgatást ezen az Ivy Bridge konfigon megismételtem Debian bullseye alatt Qemu-Quickemu előtét páros segítségével Xubuntu 18.04 vm alatt, sikeresen leforgott. Visszaraktam a Debian bullseye-t és a 8GB ramot az Amd konfigomba. A toolchain még sikeresen leforgott, de az fw forgatásánál a gettext verziójára panaszkodik az egyik összetevő(erre intel alatt nem panaszkodott, hmm... érdekes...) Ugyanez a gettext anomália megvan W11 ubi 18.04 wsl vm alatt is. Amd alatt úgy tudtam leforgtatni a mahtab féle padavan fw-t hogy a gettextet frissebbre cseréltem, talán az automake-t is cserélni kellett, de erre már nem emlékszem. Intelen forgatva viszont nem kellett cserélni semmit, szépen leforgott ubuntu 18.04.6 alatt minden machináció nélkül. Ebből azt a következtetést vonom le hogy az Ivy Bridge proci és az X4 860K utasításkészletei, ill. azoknak az implementációja különböző módon lett megoldva és talán ez okozhatja a hibát AMD-n. Én itt bedobtam a törülközőt, ehhez kevés vagyok nem vagyok fejlesztő. Ezt mahtab uddin-nal a fejlesztővel kellene megbeszélnem, de az angolom kevés hozzá. Valószínűleg az egész scripthalmazt módosítani kéne X4 860K-ra, de ezt nem várhatom el a fejlesztőtől, ráadásul a többség intelt-t, a kisebbség meg újabb generációs amd-t(ryzen) használ, így nem reális ezen elvárásom. Ez van, belefutottam egy X4 860K specifikus sz*p*s-ba
[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
fatpingvin
addikt
nem ez volt a kérdés. nyilván zárt drivert használok mert kell a CUDA.
Egyébként közben kiderítettem a választ: a felbontás működik, de a terminál font megjelenítésre a zöldeknél valami nagyeszű kitalálta hogy felbontástól függetlenül legyen valami 48 pixeles a font, és mivel a zárt drivernek nincs framebuffer supportja ezért ez nem is állítható.
ha nem kéne a CUDA, nem engednék nvidia hardvert a gép közelébe, de ez anmnyira idegesít hogy már komolyan elgondolkoztam a régi vidikari visszatételén másodiknak.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
ivana
Ármester
válasz fatpingvin #31995 üzenetére
NV-re csak a zárt drivert használd. Ha nyílt drivert akarsz felejtsd el az nvt.
szerk.: fura, biztos jó drivert használsz?A fordítós dologra én elsősorban ramhibát gyanítok. Második esetben környezeti problémát. Ha minden ugyan az nem lehet más a kimenet a proci márkája miatt, wtf
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Az lehetséges hogy Amd X4 860K procin router firmware fordításkor hibás futtatható kód generálódik, emiatt időnként kifagy a router, de ha intel procin forgatom a router firmware-t akkor nem fagy a router ? Padavan fw-ről van szó, és Asus 1200GU routerről. A router mips alapú. Lehetséges hogy egyes procikon hibás futtattatható kód generálódik ? Létezik ilyen jelenség ?
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
fatpingvin
addikt
Cseréltem egy Radeon 520 videokártyát egy Quadro M2000-esre. Driverek cserél (zárt driver feltéve, CUDA miatt kell...), xorg.conf átír, etc. minden működik jelek szerint, de:
1: framebuffer konzolban ez így normális hogy FHD monitoron 640x480 felbontásra defaultol? továbbá csak az első kimenetre ad jelet, a többire nem. a nouveau-val nem volt ilyen gond, az az összes kimeneten ugyanazt a jelet adta, felbontáshelyesen, a legkisebb monitorhoz igazítva
2: font renderelés. Openbox Nightmare-01 témával, Adwaita theme... a fontrenderelés mintha el lenne cseszve, leginkább a WM közvetlen dolgain (menu, window decorations, etc...). ez ismert probléma? nyilván hozzá fogok szokni hamar de egyelőre nagyon bántja a szemem.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vargalex #31990 üzenetére
Az Arduino a kisebb gond, az Eclipe IDE-t nem lehet kiváltani mással és abban készülnek a komolyabb munkáink. Persze az Eclipse is tud Git-et, de az megint egy specifikus megoldás, mi meg hol ebben, hol abban dolgozunk. Így is lesznek kihívások ezen a téren.
lionhearted: ez kiesik, mert saját felhőben tartjuk ezeket.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lionhearted #31985 üzenetére
Igen, csak használunk 4 különböző IDE-t, meg még az ostoba Arduino IDE-t is... Központi megoldás kell.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz BlackSoft #31979 üzenetére
Talán ez már kicsit ontopik is lehet.
hot spare otthonra nem jó megoldás, egyrészt öregszik, másrészt az automatikus helyreállítás automatikus, felügyeletlen: 1. nem tudsz egy utolsó, mondjuk diff backupot csinálni, 2. nem tudod magad detektálni a valós hibaforrást, 3. ez mondjuk nem kifejezetten soho, de mi van egy terhelt rendszerre még resilveringet is terhelsz?!, 4. a hot spare is kap valamennyi működési időt, öregszik.
Ezzel szemben nyersz annyi időt, amíg veszel egy új HDDt (vagy fiókban öregítve ennyit se), leállítod, bedugod. Gondolom nem falaztad be a NAS-t. Egy adatcenter mélyén persze más a történet, ahová alig jut el ember.Egyébiránt a szoftveres raid tömböt (pun intended ) erősítem magam is. Ha nem ilyen utolsó utáni weboldalról összeollózótt szoftverről, hanem hosszú ideje mainline kernelben lévő kódról beszélünk, akkor engem ez megnyert egy zárt feketedobozzal szemben.
Utóbbival vesztettünk már el adatot: egy helytelen "lemezcsere" folytán, az eredeti RAID tagját felülírta a vezérlő, így túl sok lemez esett ki, és puff. Pedig minden adat ott volt blokkszinten, menthető lenne az adat, ha nem ilyen "okos" a hardveres vezérlő. mdadm-mel pl ez simán kezelhető lenne, mai napig.
Tegnap még működött...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz xabolcs #31983 üzenetére
Forráskódot, ami vagy C#, vagy Freepascal, esetleg QT-s C++, projekttől függ. Nem kifejezetten programozó cég vagyunk, így eddig nem volt érdemi verzió kezelésünk, most próbálom bevezetni.
Viszont most rászántam az időt, próbálgattam és végre megértettem hogyan működik a merge... Így viszont már príma az egyszerű Git-Guitar nekünk, az ütközéseket meg vagy kézzel megoldom, vagy valami diff tool-lal ha sok van.[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
válasz CPT.Pirk #31973 üzenetére
Nem tudom mit kezeltek gittel, de ha valami forrakodot, akkor az emlitett git-cola nagyon jo parost alkot a Visual Studio Code-dal.
Forraskodban utkozesfeloldasra VS Code-ot hasznalok, kommitalasra, chunk kezelesre git-cola-t.
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
bambano
titán
válasz BlackSoft #31981 üzenetére
pontosan értettem, hogy erre gondolsz, csak ez nem igaz.
mert azzal semmire nem mész, hogy a bit ott van a diszken, de a bitek struktúráját leíró adatok megsérültek. ha a könyvtárstuktúra, a néhai fat utóda, stb. megsérül, akkor az, hogy a blokkos eszközről vissza tudsz olvasni egy nagy zsák bitet, nullát ér.pontosan ugyanakkora eséllyel omlik meg a kernelben a raid kód, mint az ext4 kód. annak az esélye, hogy a raid vezérlőn levő szoftveres raid összeomlik, szerintem nagyobb, mint hogy a procin futó szoftveres raid omlik össze.
összességében azt gondolom, hogy hw raid vezérlő nagyobb kockázat, mint az mdraid.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
BlackSoft
addikt
válasz bambano #31980 üzenetére
Arra gondolok, hogy a szoftverrel bármi is van, az adatok nem vesznek. Felbootolok egy működő rendszert és ugyan úgy ott van minden a lemezeken, főként, hogy a rendszert és az adatot mindig külön meghajtón tárolom. Míg, ha szoftveres a RAID és a szoftver összeomlik, akkor abból könnyen lehet, hogy már nem lesz menthető semmi, ha nem sikerült a szoftvert helyreállítani, hogy működjön, mert nem lesz, ami az eredeti felépítmény szerint vezérelje.
[ Szerkesztve ]
---------> Számítógép szerviz III.Kerület | https://hardverguru.com <---------
-
bambano
titán
válasz BlackSoft #31979 üzenetére
"Továbbá, ha bármi összeszarja a rendszert, attól még továbbra is hibamentesen működik minden kötet": úgy érted, blokk szinten.
mert ha a kötetet használó oprendszer ment el legelni, akkor a fájlrendszer sérülhet, és attól nem leszel boldog, hogy alatta a blokkos eszköz jó.a magam részéről a szoftveres raid tábort erősítem.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
BlackSoft
addikt
Vannak fos megoldások dögivel, én többnyire több fizikai hellyel rendelkező gépekkel dolgoztam mindig. Általában úgy csinálom, hogy 2db lemez RAID1-ben, ami a rendszer, az adatnak pedig 8-16 lemez RAID5 vagy RAID6. Minden esetben rakok be még pluszban legalább 1 hot spare lemezt is, hogy minél előbb elkezdődhessen a helyreállítás, de ha spare nincs is, akkor sincs nagy dolog se a RAID1-nél, sem az 5-6-nál, kirántok egyet, megy a kukába, és dugok be egy másikat, a többit automatikusan intézi a hardveres vezérlő.
Továbbá, ha bármi összeszarja a rendszert, attól még továbbra is hibamentesen működik minden kötet, dedikált hálózatról pedig akár komplett migrálást is lehet indítani távolról egy másik hálózaton lévő konfigurációra. Az egyetlen hiba, ami lehet, az a vezérlő, ha elmegy legelni. Viszont az még nem történt meg az én környezetemben 15 év alatt, és ha annyira fontosak az adatok, akkor akad kéznél egy cseredarab a vezérlőből is, ami majdnem PnP módon működik.
Ami ettől jobb, azok az integrált rendszerek, mint ami a Synology-nak is van. Itthon, ami megy nekem média szerverként, abban 8db 8TB-os ironwolf pro van (ami fontos, mert a Syno támogatja az ironwolf feature-jeit) a syno saját hibrid raid megoldásával, bármikor kieshet belőle 2 lemez, PnP kezdi a helyreállítást, és olyan mélyen mindent a HDD-ken tart, hogy bármikor átpakolható másik synoba az összes lemez és kérdés nélkül tud bootolni, mintha misem történt volna.
-
AcCEsS
senior tag
Furcsa bluetooth mizériával szembesültem a hétvégén. Vagy egy PS4 kontrollerünk, amit 2 különböző bluetooth dongle-vel párosítottunk, így tudjuk használni két különböző helyen lévő Raspberry-n, Raspbian/Steamlink alatt. (Mindig csak az a bluetooth dongle van aktiválva amihez csatlakozni szeretnénk.) A többszörös párosítás/csatlakoztatás elvégzéséhez a módszer korábban az volt, hogy az első párosítás után kimásoltam a párosításkor létrejött kulcsot, majd azt beírtam a másik Raspberry /var/lib/bluetooth/{bluetooth_mac_address}/{kontroller_mac_address}/info fájljába a megfelelő helyre. Így hibátlanul tudott működni az elmúlt 1-2 évben. Nem használtuk már egy ideje, de most megpróbáltam újra beüzemelni, és a második párosítás már nem jön össze valamiért. Úgy is megpróbáltam, hogy töröltem minden fájlt, nulláról indulva újra párosítottam az egyik dongle-vel, a konfigot átmásoltam a másik raspberryre, felhúztam a bluetooth service-t, próbáltam csatlakozni, de nem megy. Ha megfordítom a sorrendet, úgy meg csak a másik működik. Érdekesség, hogy Windows alól párosítva, majd a kulcsot átmásolva az egyik raspberry-re, a csatlakozás összejön, de ugyanazzal a kulccsal a másik raspberry már nem megy. Mi a búbánat lehet ez?
u.i. Közben kipróbáltam egy asztali gépen Ubuntu alól is, de azzal sem megy. Mintha a Linuxok a párosítással magukhoz kötnék az eszközt, kizárólagosan. Persze ez így normális, de csak a MAC cím és a kulcs alapján megy az eszköz azonosítása, nem? Ha azt átmásolom az infókat, mennie kellene...
[ Szerkesztve ]
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lionhearted #31975 üzenetére
Diff-eket csinált ütközés feloldásnál. Nekünk valami olyan kellene, mint pl. a SmartGit, csak az nem ingyenes céges célra. Meg egy kicsit túl sokat tud (legalább is számunkra) és belekavarodtunk a branch-ek kezelésébe vele.
ivana: kösziNincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Off topic, milyen ingyenes és egyszerű Git gui klienst javasolnátok, ami tud ütközés feloldást is?
A Guitar az frankó lett volna, de nincs benne ütközés kezelés. Megnéztünk még párat a cégnél mint pl. a Sourcetree, de nem találtuk meg a frankót.
-
Lenry
félisten
válasz BlackSoft #31970 üzenetére
Én a biztonságosan, átláthatóan működő RAID lehetőségek
van egy IBM szerverünk.
2 SFF lemez fér bele, és csak a RAID vezérlőben létrehozott virtuáldiszket hajlandó továbbadni az OS-nek.
ez addig tök szuper, amíg az egyik HDD el nem kezdni megadni magát.
hogyan váltod ki? nem tudsz betenni még egy lemezt, mert nem fér.
nem tudod kivenni a régi lemezt és lemásolni róla az adatokat, mert semmi más nem olvassa, csak az IBM-es RAID vezérlő.na ez az eset óta tartom orbitális marhaságnak a hardveres RAID vezérlőket úgy, ahogy vannak, és azóta úgy veszek gépet, hogy az első kérdésem, hogy "át lehet-e flashelni a RAID vezérlőt IT módba?"
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
fatpingvin
addikt
válasz BlackSoft #31970 üzenetére
"Én a biztonságosan, átláthatóan működő RAID lehetőségek miatt használom"
hujj. hát azért ne használd ott a rendszerben a mdadm, add át a lemezeket natívan és hadd számolja prociból. RAID1 ráadásul nem is annyira prociigényes. így legalább nem fog borulni az egész ha a RAID vezérlő eldurran.
tudom hogy mindenki imádja a hardveres RAIDet de szerintem azt hülyeség otthon használni, hagyjuk meg az enterprájsznak, fent említett okokból.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
BlackSoft
addikt
válasz fatpingvin #31969 üzenetére
Én a biztonságosan, átláthatóan működő RAID lehetőségek miatt használom, viszont most oda jutottam, hogy talán ez okozott hibát. Még csak SAS és SATA HDD-kkel használtam, ott hibátlan volt minden. SSD-vel viszont most, hogy csak 1db van rajta, amit továbbenged virtuális kötet nélkül, nem szarja össze magát egyik partíció sem. Tehát itt valami azzal lesz, hogy nem jó az, ha az SSD-ket HDD-nek kezeli a rendszer
cat /sys/block/sda/queue/rotational esetén 1 a válasz, ami HDD-nek jelzi az sda-t.
TRIM (discard) sorok sincsenek a grubban sem.Lehet valahogy meg lehetne mókolni, hogy SSD-nek hazudja, de az már lehet nem lenen biztonságos, ahogyan az sem, ha beállítom neki, hogy menjen tovább, ha hibát észlele a fájlrendszeren.
Így akkor szerintem ennyi lesz a vége, nem lesz RAID1-ben a rendszer, de annyi baj legyen, ha valamilyen véletlen miatt épp meghalna az SSD, akkor 15 perc visszarakni a rendszert és acronissal csináltam egy imaget is. Lényegében csak nyersen használom, fent van a rendszer, le van updatelve, van htop, tmux, p7zip, wget meg az sshd be van állítva, ezen felül java van, és abban dolgozik minden HDD-kről, ezt a környezetet meg nem sok idő felállítani.
-
fatpingvin
addikt
válasz BlackSoft #31968 üzenetére
LSI vezérlőt én is hajítottam már ki nagy ívben azért mert random elfelejtette hogy van valami a drót végén. mondjuk az konkrét hardverhiba volt.
én pont ezért nem használom semmilyen passthrough-n túlmutató funkcióját a SAS vezérlőknek.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
BlackSoft
addikt
válasz f_sanyee #31967 üzenetére
Nem az ext4-el van gond, a fórumokon többen is próbálták btrfs-el, és ugyan úgy előjött a probléma. A leggyakoribb megoldás talán az volt, hogy találtak megfelelő hardvert. Gondolok itt arra, hogy volt akinek volt több A400-as kingston-ja, és az egyiken más fw volt, mint a többin. Azzal az egy darabbal dobálta ezeket a hibákat, a többivel nem volt gond. Plusz poén, hogy azzal az egyel sem, ha más gépben volt. Vagyis úgy tűnik kihatással van egymásra több dolog is hardveresen.
Én még azon gondolkodom, mert többen említettek kapcsolódó gondokat az energiagazdálkodással kapcsolatosan és a TRIM-mel, hogy mivel Raid kártyán megy egy virtuális kötetként az bezavarhat a linuxnak, merthogy HDD-ként tekint rá, csak a kártya tudja, hogy az 2db SSD.
[ Szerkesztve ]
-
BlackSoft
addikt
válasz f_sanyee #31965 üzenetére
Kizárólag linux probléma és szoftveres lesz a gond. HDD-vel nincs baja, csak az SSD nem tetszik neki valamiért. De jó lenne, ha meg lehetne oldani a dolgot anélkül, hogy venni kellene 15 féle márkájú SSD-t próba szerencse alapon, melyikkel akar menni.
-
BlackSoft
addikt
fsck-val próbáltam már javítani, de random újra hibák keletkeznek, most az sda2-n, korábbi telepítésnél a hiba folyamatosan az sda3-nál volt.
-
gregory91
senior tag
-
bambano
titán
válasz BlackSoft #31961 üzenetére
1. nekem pl. soha nem volt ext4 hibám. a rendkívül gyakori jelző egyáltalán nem illik rá.
2. téged aligha érint a 3.2-es kernel problémája, miután a fotó szerint 5.16.5-ös kerneled van.
3. én biztosan az lsi vezérlő kihajításával kezdeném.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
BlackSoft
addikt
Na én továbbjutottam a vga hibákon, a matroxxal volt valami, inkább az egyszerűség kedvéért tettem a gépbe egy random HD5450-et, azzal tökéletes most és a célnak megfelel.
Viszont belefutottam egy nagyobb problémába. Véletlenszerűen dobál fs ext4 hiábak és többnyire read-only-ba csatolja vissza a kötetet a rendszer.
Picit olvasgattam, és rendkívül gyakori hibának látom, de velem még nem fordult elő. Kifejezetten SSD-vel kapcsolatosak a fórumokon a hibák. Nálam egy egy LSI raid kártyán van 2db 120-as SSD RAID1-ben.
Tud erről valaki valamit? Több helyen az is előkerült, hogy 3.2-es kernellel az SSD nem jó ötlet pont ez a hiba miatt. Természetesen az SSD-k újak, és hibátlanok.
-
gregory91
senior tag
válasz fatpingvin #31955 üzenetére
Szerintem valami biztonsági intézkedés akarna lenni a grub részéről ha user valamit elrontana.Szóval valahol érthető is a dolog(na jó valahol mégse).
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
gregory91
senior tag
válasz #63718632 #31929 üzenetére
"Az viszont érdekes, hogy 10s-re be tudtam állítani, de 5s-et már nem."
/etc/grub.d/30_os-prober(36.sor)
if [ "\${timeout}" = 0 ]; then
set timeout=10
Valószínűleg ezért nem fog 5s-el működni.Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
BlackSoft
addikt
válasz fatpingvin #31951 üzenetére
Köszi a tippeket, délután próbálkozom és akkor kiderül. Nekem egyébként eddig az összes szerveremben (hp, dell) matrox kartya volt, de egyik sem volt mai kategória, lga 2011 volt a legfrissebb konfig. Nem tudom most 2022-ben mi van az új gépekben, de gondolom valamivel újabb cuccok, így lehet kivettek egy-két dolgot, amire úgy gondolták elavult.
-
fatpingvin
addikt
mondjuk a g200e-t pont hogy valószínűleg baromi sokan tesztelik, ugyanis ez a video core egy eléggé elterjedt darab a BMC-kben. aki szervert üzemel be az esélyesen találkozik vele.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
ivana
Ármester
válasz fatpingvin #31949 üzenetére
Driver nyilván van hozzá, mert a többi disztróban megy Én vagy arra tippelek, hogy kiszedték a drivert, vagy simán bugos és valamiért nem működik az újabb kernelben. Nem hiszem, hogy sokan tesztelnék ezt a drivert...
-
fatpingvin
addikt
a BMC iGPU-jához van driver, mennie kéne.
a generic framebuffer driver az a
matroxfb
, de az embedded G200-nak van saját külön drivere, out of box kéne mennie.
esetleg próbálj egymodprobe matroxfb_base
-t.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
BlackSoft
addikt
Na ebbe már nem merültem bele este, de akkor megnézem egy live alatt, hogy mit is mutat. Aztán lehet, hogy matrox és az lesz a gond, és megoldható egy sima matrox driverrel, biztos van a repoba valami alap matrox cucc.
Ha meg nem akkor tényleg az lesz, hogy teszek bele egy modernebb vga-t.
-
ivana
Ármester
válasz BlackSoft #31946 üzenetére
A nomodeset az csak framebuffer módot állít be. Attól X11-nek még kéne mennie, a VESA módnak meg főleg (nagyobb felbontású terminál).
Most nézem ezekben a xeonokban nem mindben van IGP, akkor viszont valaminek az alaplapon kell adnia a képet, ha nincs. A 2020-as isoval nézd pontosan mi van benne. A dell windowsos driverei alapján valami Matrox cucc
Lehet valami bug a kernelben, nem gyakori manapság a matrox GPU...
[ Szerkesztve ]
-
BlackSoft
addikt
Azzal megy, de arra mondom, hogy az nem megoldás, mert akkor kb van egy 80x25 cli-m, ami picit kevés
Arra gondoltam, hogy max veszek egy GT710-et, azzal csak menne... Csak eleve nem akartam semmit bele, mert ha kész lesz, akkor úgy is csak ssh-ról lesz elérve.
-
BlackSoft
addikt
Találkozott már valaki, olyannal, hogy az Arch live nem ad képet?
Egy PowerEdge T110 II-es szerverre akarom pakolni, de az alaplapi intel VGA-val out of range minden monitorral a boot után. Egy régi NV kártyával normális a kép, de a bal felső sarok kb 60%ára korlátozva ad képet. Ha bootkor letiltom a video módot, akkor minden rendben, de nyilván nem megoldás, mert nagyon kevés szöveg fér úgy el...
Minden más consumer live distro (ubuntu, mint stb) gond nélkül feláll a rendes video módban GUI-val is. Illetve próbáltam egy random 2020-as Arch iso-val is, az is megy. Csak a 2021-től nem adnak képet. Gondolom régi neki ez az IGP is, meg az NV kari is. De mit lehet tenni?
[ Szerkesztve ]
-
Roxkex
senior tag
Köszi szépen !
Időközben Én magam is megpróbáltam, hogy átirányítom az outputot egy fájlba de konkrétan létre se hozta :\
ELÍRTAM!
*/5 21-12 * * * ot akartam írni ! Szóval az nem futott le 23:44kor és ezzel neked is jelezném vargalex #31937.
Viszont hajnalok hajnalán felkapcsolt egy lámpa a fejemben és találtam egy cron editort, amibe behúztam a fent (*/5 21-12 * * *
) le írtat és erre azt mondja, hogy invalid.
Akkor megcsináltam úgy, hogy */5 21-23,00-12 * * * és erre már azt mondja, hogy 5 percenként 21 23 között és 00 - 12 között fog futni. Tehát jó !
Mondjuk ennek ellenére az utolsó futása bőven 12:00 után volt, valami 13:00 körül.Viszont a */15 6-22 * * * -ossal nem tudom mi lehetett a probléma de ma reggel hattól egészen mostanáig elég szépen futott és remélem 22-kor lesz az utsó futtatása is (Cron editor erre már nem jelzett hibát, ezért is fura, hogy eddig nem volt jó de most úgy tünik jó)
Minden esetre > logFile.txt-t hozzáadom csak valami normális path-al
(Egyébként azért sem gondolom, hogy a script lenne a hibás / elérés vagy ... akármi ilyesmi, mert ha a @reboot-hoz kötöm hozzá akkor pattent minden IS...)
Az óra természetesen jól jár, hiszen a "date" parancsra 18:55-t ad ki (jelenleg annyi van a fali órán és az asztali gépen is ofc, ahogy a szerver gépen is)
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
coco2
őstag
válasz lionhearted #31936 üzenetére
Világsztár blog, köszönöm
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
Lenry
félisten
válasz Roxkex #31937 üzenetére
cron résztől jónak tűnnek az időzítések, tehát annak kellene történnie, amit vársz.
Maga a script fájlal probléma nincs, mert direktbe manuálisan Én eltudom indítani.
a cron sokkal szűkebbre szabott környezeti változókkal dolgozik, mint egy user, simán lehet, hogy elhasal egy olyan bináris elérésén, ami a te PATH-odban benne van, az övében meg nincs.
javaslom kiegészíteni a sorok végét*/5 12-21 * * * /srv/*****/automationScripts/linux/+***--***.sh > /tmp/logMasik.txt
hogy lásd mi történik, illetve mi nem történikGvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Roxkex
senior tag
Sziasztok !
Nem tudom mi számít "kezdőnek" nálatok de Én úgy gondolom, hogy ezzel a kérdéssel talán ide fordulhatok !
Crontabban definiáltam ezt a futtatandót a useremnek.*/15 06-22 * * * /srv/******/automationScripts/linux/+***.sh
Ettől azt várnám, hogy az adott .sh script lefut mindennap REGGEL 6(06:00) és ESTE 10(22:00) között 15 percenként. Viszont ami ehelyett történik, hogy jelenleg is le tud futni ez a script (az az este 10 után is (jelenleg 23:40 van..)
Ennek okára istenért se tudok rájönni.... Maga a script fájlal probléma nincs, mert direktbe manuálisan Én eltudom indítani.
Illetve definiáltam egy másik futtatandót is egy MÁSIK scripthez a useremnek:*/5 12-21 * * * /srv/*****/automationScripts/linux/+***--***.sh
Ettől pedig azt várnám, hogy az adott MÁSIK .sh script lefut mindennap 12:00 és 21:00 között 5 percenként de gondolom mondanom se kell, hogy most se fut le, az az 21:00 után (jelenleg 23:44 van)....
Debian 11, amire ráhúztam egy OpenMediaVaultot (direkt így van csinálva) de GUI ofc nincs.
A crontabban parancsorból a crontab -u USER -e vel húztam be a fent írtakat, nem az OMV-vel, mert úgy meg főleg nem jó....
Ha valaki tudna segíteni, hogy esetleg mi lehet itt a gond akkor azért tapsolnék egyet :3
- Szerintem egy valami linux oldali / tudás oldali hiányosság, nem hiszem, hogy az OMV-vel összefüggne.Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
ufw csak egy wrapper az iptables-re (újabban inkább nftables). /etc/ufw/*.rules -ban kvázi iptables parancsok vannak.
Amit keresel, az a DNAT, pl: [link] leírja egymás után, hogy milyen iptables parancsok kellenének, és ezeket hogyan illesztheted ufw-be.
Utolsó gondolataidra: a hálózati/tűzfal szaktudás egy fél szakma. A felsorolt szavaknak nincs önmagában veszélyei, meg kell érteni a chain-t. Mindegyik másra jó, de önmagában nem veszélyes.
Egyébiránt: ha tűzfalra szeretnél használni egy OS-t, akkor érdemes tűzfal OS-ben gondolkozni. Van számtalan, ingyenes pl.: pfSense, ipfire, DD-WRT, sophos home, opnsense vagy fizetős pl.: RouterOS. Meg kismillió másik, fejből most hirtelen ennyi. Sokszor ezeknek a dokumentációja segít a megértésben.
Tegnap még működött...
-
coco2
őstag
válasz bambano #31934 üzenetére
Hát facsarom az agyamat a halom sok csubakkás példán, de csak nem jutok 1-ről sehova.
Ubuntun ufw van (uncomplicated firewall), és annak config file-jai. Iptables valószínűleg nem jó ötlet azzal együtt használni, izélgetni fogják egymást. "dstnat" - valami nagyon újkapu a borjúnak, neten se doksi, se példák, google nekem nem talált róla érdemlegeset.
Az "uncomplicated" nálam kb ott ér véget, mint kézzel fogható soho routeren a "port forwarding" lapon beállítani udp / "wan:7000" -> "192.168.1.10:5000". A szerveren adott a wan port, és ha kell, előkotrom a vmware által létrehozott virtuális ethernet interface-ek neveit, bár nem lenne rossz, ha elég lenne csak ip-t adni ethernet interface helyett, vagy lehetne eth_interface:port-ot adni csak interface helyett (portot kell cserélni, csak ip-t nem elég).
Ami egy kicsit zavaró, hogy közérthető cook-book példák helyett túl sok kulcsszó van mindenütt, amiknek értelmileg semmi keresnivalójuk abban a pozícióban, ahova írják őket, és a végén a megjegyzés, hogy na akkor most már tudsz mindent - hehh, majdnem. Példának okáért ha már elkezdik felsorolni a prerouting, postrouting, forward, input, output, accept, reject és társait, ám legyen, de akkor illene leírni az alkalmazásuk lehetséges veszélyeit, kijátszhatóságaikat, egyes esetekben nem működéseiket, és a többit. Elvégre tűzfal beállítás a kontextus. De azokat sehol sem találtam meg.
Ha 10 évnél kevesebb idő alatt kellene megértenem csak a fenti példához szükséges dolgokat, van rá valami könyv, ami azokat tisztán írja le?
-
coco2
őstag
Hálózati csomag irányításra szeretnék tippet kérni.
Van egy szerver, legyen külső ip 42.42.42.42 (akármi..). Fut rajta pár dolog, létre vannak hozva virtuális net interface-ek, közülük az egyik éppen a 192.168.1.10-es címet kapta. Azon az interface-en figyel egy udp szerver port 192.168.1.10:5000-en. A külső hálótól el van választva. Kellene nekem szoftveresen nat + port forwarding a 42.42.42.42:7000 <-> 192.168.1.10:5000 közé. Csak ip4 és csak udp.
Nem lehetetlen leprogramoznom ilyet kézileg, de ha már meg van írva, nem ragaszkodom hozzá újra feltalálni a kereket. Van ilyen beépítve? (Tipikusan ubuntu 20 lts.) Ha igen, valami blog link jönne jól, mit olvasgassak, vagy a ráutaló név, ha azt google biztosan nem tudja eltéveszteni.
Köszönöm
-
growler
őstag
válasz #63718632 #31931 üzenetére
A linkelt oldalon a 2 parancs 2 külön sorban van.
Mikor megláttam az első végén a pontosvesszőt, derengeni kezdett hogy
valahol olvastam hogy nem kell.
Miután a parancsokat így 2 sorban bemásoltam a válaszomba és elküldtem,
utána láttam hogy valószínű a pontosvessző hatására egy sorba rakta őket. -
-
growler
őstag
válasz #63718632 #31925 üzenetére
Némileg hasonló - azt írja: "I found a solution" (találtam megoldást)
sudo sh -c 'echo GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT=0 >> /etc/default/grub'; sudo grub-mkconfig -o /boot/efi/EFI/ubuntu/grub/grub.cfg
Innen: [link]
(Az első parancs végén a pontosvessző - szerintem - nem biztos hogy kell.) -
Lenry
félisten
válasz #63718632 #31921 üzenetére
nagyon fura...
tuti azt a grub.cfg-t használja bootoláskor? nincs valahol egy másik? nincs valahol egy EFI rendszerpartíció?
egyáltalán: biztos a GRUB indítja a rendszered? (tudom hülye kérdés, de próbálok mindenre gondolni)[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
-
ivana
Ármester
válasz fatpingvin #31915 üzenetére
Spagetti kód at its finest.
-
törölt tag
válasz fatpingvin #31915 üzenetére
Ez konkrétan az
/etc/grub.d/40_custom
szkriptje. Ennyi a futtatandó rész benne, a többi komment.
Piszkálja már régóta a csőrömet, hogy az Elementary-ban nem tudom 30s alá venni a grub timeout értékét.
Hiába írom át az/etc/default/grub
-ban, nincs változás.
Pedig a/boot/grub/grub.cfg
-ben átíródik az aktuális szakasz.
Viszont előtte van egy szakasz:terminal_output gfxterm
set timeout=30
értékkel.
Ha ezt a fenti értéket átírom 10-re, mint amennyit be szeretnék állítani.
Asudo update-grub
után valami vissza írja 30-ra.
Tudom a 40-es custom szkript nem fut, ki van kommentelve a grub.cfg-ben. De a tartalma, így tudatlanul nekem egy 30s értéket sugallt.
Valami nem engedi a timeout-ot átírni és még grub.cfg-t is visszaállítja.Túrtam a netet, de még az Elementary git lapján se nagyon győztek meg, hogy értik-e egyáltalán mi a baj.
-
fatpingvin
addikt
-
törölt tag
Sziasztok!
Ez a sor valójában mit csinál?#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
Valahová beír egy 30s értéket? -
bambano
titán
nem írtad le részletesen, hogy ki és hogyan fogja használni azokat a vm-eket, tehát találgatunk.
az openvpn megcsinál olyat, hogy l2 kapcsolatot létesít két hálózat között ipv6 fölött. tehát ha csak te meg egy-két ember használja, akkor mindenki bemegy vpn-en, a vpn interfész kap egy címet a távoli ip4-es hálózatból és úgy használja, mintha helyi hálózat lenne. a szerverről nem tudunk semmit, de openvpn oda is kerülhet.
egyébként elvileg létezik nat64, én még sose láttam működni, meg van egy 6tunel nevű proxy, azzal is lehet próbálkozni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
coco2
őstag
válasz bambano #31910 üzenetére
A vpn-t nem biztos, hogy értem. Openvpn megcsinál olyat, hogy regisztrál ip6 címre, ip6-4 fordít, net interface-t gyárt le, és mindezt ugyan azon a host-on ismételhetően többször is?
Ha számít bármit, a történelmi appokból 6 darab lesz, én magam tartanám őket működésben, és dedikált vm-et kap mind a 6, aminek interneten mind külön címen kell látszania, mert ami szervert együttesen használni fognak, az érzékeny rá, hogy eltérő címen lássak őket.
[ Szerkesztve ]
-
coco2
őstag
Sziasztok!
A kezdő topicból hozom át a problémát. Hálózati csomag irányításhoz tartozó blogokra szeretnék tippet / linkeket kérni, ipv6.
Rajta csücsül a szerver ip6 subneten, és bár örülök az ip6-nak, nekem legacy alkalmazásaim vannak vm-ek alatt, amik az ip4-nek jobban örülnének. Gyártani kellene ip6 subnetből ip4 b osztályú helyi hálót (linux os host-on helyileg virtuálisan).
Valami olyasmi kellene, mint regisztrálni ip6 címre, natolni belőle egy helyi ip4 domaint, mintha egy elektronikailag létező soho router lenne (szükségem van tűzfal szabály közbeiktatására, és port forwardingra is azon a címfordítási ponton), és rákötni az adott ip4 domaint egy net interface-re (virtuálisan létrehozva). Építenem kellene vagy tucatnyi ilyen hálókártyát, ergo olyan módszer kellene, ami ismételhető, nem összeférhetetlenül használ rendszer erőforrást (ha egyáltalán létezik olyan linux alatt).
Az ip6 alapokat már elkezdtem olvasgatni (jó sok tévedésben éltem az ip6-ot illetően), de a hozzá tartozó rendszer beállításokra is kellenének blogok. Tipikusan ubuntu 20 lts környezet.
Ha nem lehetséges megcsinálni, amit szeretnék, egy felvilágosításnak örülnék, hogy kicsit elszaladt a paci. Ha bármit számít, az ubuntu host-on vmware player-ek futnának, azokban win xp-k, azoknak kellenének ip4 címek (bridge network-el létező interface-re kell kötnöm).
Tippeket / felvilágosításokat / tech blog url-eket előre is köszönöm.
-
válasz gregory91 #31907 üzenetére
Regisztráció. Nem használom, szóval nem tudom, de tippem szerint publikus, opensource licence az ami megkötés lehet, meg hogy férj bele a 2GB-ba.
C tervként megemlíthetem a snap csomagot, és a snapcraft.io. Itt lehet zárt kód is, viszont fordítani is magadnak kell. Célszerűen github/gitlab segítségével, de lokálban is lehet.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
gregory91
senior tag
válasz lionhearted #31900 üzenetére
"A" terv már alakulóban,jöhet a "B"....
Ez a launchpad ingyenes? Vagy van-e valami kötelezettség?
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
Krystal_s
addikt
Köszi, szerintem is az lenne normális. Azt írják mindenhol, hogy a Linux alapból nem tudja a dinamikus swapméretet. Próbáltam most teleírni azt a kis 450 MB-ot, hogy mi történik. Már megnyitottam 6 Youtube fület és a CPU jobban szenved 98%-100%... de a memóriahasználat nem megy 2,3 GB fölé.
A Cserehely 154 MB és a Gyorsítótárazás 701 MB.
Más úgysem lenne használva azon a gépen, csak sima netezés.[ Szerkesztve ]
-
Krystal_s
addikt
Sziasztok! Egy régebbi notebook-ra Win7 mellé telepítettem a Zorin OS-t. Win alatt csináltam neki egy (primary) 20 GB-os Ext4 partíciót. Telepítés közben nálam nem ajánlott fel olyan lehetőséget, hogy a meglévő Windows mellé teszi. Teljes törlés, vagy egyéb beállítás volt. Nem engedte kiválasztani a szabad 20 GB-os ext4 partíciót, mert hiányolt valamit, ezért töröltem és ott hoztam létre újra, create partition - primary Ext4 journaling file system, vagyis ugyanazt létrehoztam, ami volt és úgy tudtam arra telepíteni. Működik, van Dual boot is.... Utólag néztem egy videót, ahol volt még egy 4096 MB Logikai Swap partíció.
Én nem csináltam külön Swap partíciót. Hibernálásra nincs szükség, de a memória szempontjából jobb lett volna a Swap külön? Gyorsabb lenne akkor? 3 GB van abban a gépben és hdd...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest