- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fényképek a Honor Magic V5-ről
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AcCEsS
senior tag
Huhhh, ez nekem semmit nem mond:
read(7, "\34\0\200\0\300\6\0\0\254\1\0\0\36op\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0"..., 32768) = 64
getpid() = 20186
poll([{fd=3, events=POLLIN}, {fd=3, events=POLLOUT}, {fd=4, events=POLLIN}, {fd=5, events=0}, {fd=6, events=0}, {fd=7, events=POLLIN}, {fd=8, events=POLLIN}, {fd=9, events=POLLIN}], 8, -1) = 1 ([{fd=3, revents=POLLOUT}])
write(3, "S\353}a\227\303\211\246\355\334\271\305!_ \352:q\322\235\315D\243\233\356'j\230\226\210\333O"..., 100) = 100
poll([{fd=3, events=POLLIN}, {fd=3, events=0}, {fd=4, events=POLLIN}, {fd=5, events=0}, {fd=6, events=0}, {fd=7, events=POLLIN}, {fd=8, events=POLLIN}, {fd=9, events=POLLIN}], 8, -1 -
AcCEsS
senior tag
Már korábban átváltottam x11-re, mert a forrás számítógépre nem működött a vnc, meg nem tudtam a "mailto:" linkeket használni a Thunderbirdre, mert ahelyett, hogy nyitott volna egy új, küldés ablakot, azt mondta, hogy thunderbird is already running. Sos-sok "infótúrás" után derült ki, hogy a Wayland az oka. Váltottam X11-re, és az megoldotta ezeket a problémákat. De most ez az slogin vs ssh. Hááát ilyet még nem láttam. Főleg, hogy symlink...
-
AcCEsS
senior tag
Egy elég különös problémám van az X11forwarddal. A távoli gépen indított böngésző képe nem jelenik meg ha slogin -X felhasználónév@gépnév paranccsal jelentkezek be. Viszont az ssh -X felhasználónév@gépnév paranccsal megy jól. És ez azért furcsa, mert az slogin egy sima symlink a /usr/bin/ssh-ra. A távoli gépen egy Debian Bullseye fut, amire nincs teljes X felhúzva, csak azok a függőségek, amiket a Firefox és a Chrome telepítése igényelt. A lokális gép meg egy Ubuntu 22.04, bár ennek nem hiszem, hogy van jelentősége. Bármelyik böngészőt indítva, a parancs alatt villog a kurzor és semmi nem történik. -vvv paraméterrel indítva az ssh bejelentkezést, csak ennyi látszik:
debug3: fd 8 is O_NONBLOCK
debug1: channel 2: new [x11]
debug1: confirm x11
debug3: send packet: type 91
debug2: channel 2: rcvd adjust 46568
debug2: channel 2: rcvd adjust 35352
debug2: channel 2: rcvd adjust 46004
debug2: channel 2: rcvd adjust 35916és itt megáll. slogin helyett ssh bejelentkezéssel meg folytatódik a sor random számokkal és egyéb dolgokkal, majd bejön a böngésző. Számomra totál megfoghatatlan a dolog, van valami tippetek?
-
AcCEsS
senior tag
Furcsa bluetooth mizériával szembesültem a hétvégén. Vagy egy PS4 kontrollerünk, amit 2 különböző bluetooth dongle-vel párosítottunk, így tudjuk használni két különböző helyen lévő Raspberry-n, Raspbian/Steamlink alatt. (Mindig csak az a bluetooth dongle van aktiválva amihez csatlakozni szeretnénk.) A többszörös párosítás/csatlakoztatás elvégzéséhez a módszer korábban az volt, hogy az első párosítás után kimásoltam a párosításkor létrejött kulcsot, majd azt beírtam a másik Raspberry /var/lib/bluetooth/{bluetooth_mac_address}/{kontroller_mac_address}/info fájljába a megfelelő helyre. Így hibátlanul tudott működni az elmúlt 1-2 évben. Nem használtuk már egy ideje, de most megpróbáltam újra beüzemelni, és a második párosítás már nem jön össze valamiért. Úgy is megpróbáltam, hogy töröltem minden fájlt, nulláról indulva újra párosítottam az egyik dongle-vel, a konfigot átmásoltam a másik raspberryre, felhúztam a bluetooth service-t, próbáltam csatlakozni, de nem megy. Ha megfordítom a sorrendet, úgy meg csak a másik működik. Érdekesség, hogy Windows alól párosítva, majd a kulcsot átmásolva az egyik raspberry-re, a csatlakozás összejön, de ugyanazzal a kulccsal a másik raspberry már nem megy. Mi a búbánat lehet ez?
u.i. Közben kipróbáltam egy asztali gépen Ubuntu alól is, de azzal sem megy. Mintha a Linuxok a párosítással magukhoz kötnék az eszközt, kizárólagosan. Persze ez így normális, de csak a MAC cím és a kulcs alapján megy az eszköz azonosítása, nem? Ha azt átmásolom az infókat, mennie kellene...
-
AcCEsS
senior tag
válasz
AcCEsS #29950 üzenetére
Ez megoldódott!
Úgy tűnik, hogy a root-ként futtatott service annak ellenére, hogy a felhasználó UID/GID-jével van indítva, nem azonos a "systemctl --user" típusú indításokkal, ami tisztán az adott felhasználó jogosultságával + auth bejegyzéseit figyelembe véve működik. Átdolgozva "systemctl --user" típusúra, hibátlanul működik minden!
-
AcCEsS
senior tag
Raspberryn van egy Buster telepítésem minimal X (LXDE) csomagokkal. Szerettem volna systemd service segítségével indítani/leállítani a grafikus felületet, úgy, hogy a "hagyományos" startx szkripttel van kezelve. Ezt a service fájlt csináltam:
[Unit]
Description=StartX service[Service]
Type = simple
User=pi
Group=pi
WorkingDirectory=/home/pi
ExecStart=/usr/bin/startx[Install]
WantedBy=multi-user.target
***Az indítás/leállítás megy jól, de a hang nem működik. A pstree kimenetén az látszik, ha service-ként indítom a startx szkriptet, egy csomó függőséget nem indít el automatikusan, és ezek közé tartozik a pulseaudio is. Viszont ha utólag indítom rá a pulseaudio-t, akkor meg azt írja, hogy a socket már foglalt. Nem értem mi lehet a különbség, ha systemd-ből hívom meg a startx-et, vagy bash szkriptből. Miért nem húzza fel a gvfs meg a pulseaudio komponenseket!?
pstree kimenet részlet - manuálisan indított startx:
systemd─┬─2*[agetty]
├─sshd───sshd───sshd───bash─┬─pstree
│ └─startx───xinit─┬─Xorg───{Xorg}
│ └─lxsession─┬─lxpanel───3*[{lxpanel}]
│ ├─lxpolkit───2*[{lxpolkit}]
│ ├─openbox
│ ├─pcmanfm───2*[{pcmanfm}]
│ ├─ssh-agent
│ ├─steamlink.sh───shell───7*[{shell}]
│ └─2*[{lxsession}]
├─systemd─┬─(sd-pam)
│ ├─dbus-daemon
│ ├─gvfs-afc-volume───3*[{gvfs-afc-volume}]
│ ├─gvfs-goa-volume───2*[{gvfs-goa-volume}]
│ ├─gvfs-gphoto2-vo───2*[{gvfs-gphoto2-vo}]
│ ├─gvfs-mtp-volume───2*[{gvfs-mtp-volume}]
│ ├─gvfs-udisks2-vo───2*[{gvfs-udisks2-vo}]
│ ├─gvfsd─┬─gvfsd-trash───2*[{gvfsd-trash}]
│ │ └─2*[{gvfsd}]
│ ├─gvfsd-fuse───5*[{gvfsd-fuse}]
│ ├─gvfsd-metadata───2*[{gvfsd-metadata}]
│ └─pulseaudio───{pulseaudio}
├─systemd-journal
├─systemd-logind
├─systemd-timesyn───{systemd-timesyn}
├─systemd-udevd
└─udisksd───4*[{udisksd}]
pstree kimenet részlet - systemd service-ből indított startx:
systemd─┬─2*[agetty]
├─startx───xinit─┬─Xorg───{Xorg}
│ └─lxsession─┬─lxpanel───3*[{lxpanel}]
│ ├─openbox
│ ├─pcmanfm───{pcmanfm}
│ ├─ssh-agent
│ ├─steamlink.sh───shell───7*[{shell}]
│ └─{lxsession}
├─systemd───(sd-pam)
├─systemd-journal
├─systemd-logind
├─systemd-timesyn───{systemd-timesyn}
├─systemd-udevd
└─udisksd───4*[{udisksd}]Látszik, hogy a komplett ─systemd───(sd-pam) alatti rész hiányzik. Van valami ötletetek a megoldásra?
-
AcCEsS
senior tag
válasz
bambano #29533 üzenetére
Tulajdonképpen a tv előtt ülve telefonról szeretnék átváltani Kodi-ról SteamLink-re. A kodi service leállítása simán működik, de sajnos Buster alatt a SteamLink kizárólag X környezetből futtatható, ezért előbb az X környezetet kell indítanom, azzal együtt autostartol SteamLink is. De időközben meglett a megoldás:
sudo usermod -a -G tty pi
sudo apt-get install xserver-xorg-legacy
Ez utóbbi a lényeg, és akkor már lesz /etc/X11/Xwrapper.config, amibe be lehet jegyezni az "allowed_users = anybody" sort.Így már simán működik!
-
AcCEsS
senior tag
válasz
samujózsi #29528 üzenetére
Ezt a megoldást valahol olvastam én is, de sajna nincs Xwrapper.config fájl. Egyébként Raspbian fut rajta, ami egy minimálisan módosított Debian, abból is a legújabb, a Buster. Az alaptelepítésben egyébként Raspbian Lite verzió volt (ami nagyjából a Debian Netinst-nek felel meg), arra húztam fel az xserver-xorg + xinit + raspberrypi-ui-mods csomagokat a szükséges függőségeikkel együtt. A raspberrypi-ui-mods egyébként egy openbox alapú Pixel nevű minimal grafikus környezetet rak fel. De ez ebből a szempontból mindegy lenne, mivel ugyanolyan átlagos desktop linux. A monitor előtt ülve a startx a szokásos módon elindítja a grafikus asztali környezetet, na, én ugyanezt szeretném távolról ssh-n keresztül véghezvinni mindenféle forward nélkül. Csak fusson a lelkem a helyi gépen / monitoron.
-
AcCEsS
senior tag
A raspberry topikban tettem fel ezt a kérdést, de lehet, hogy itt gyorsabban választ kapok:
Hogyan lehet azt megoldani, hogy a raspberry-re telepített X környezetet el tudjam indítani ssh-n keresztül (startx)? Részletezve, a HDMI kimenet a TV-vel van összekötve, és nem akarok X-forwardot ssh-n keresztül, csak el akarom indítani úgy, hogy a szokott módon a TV-n jelenjen meg a kép, majd utána lezárom az kapcsolatot és az X tovább fusson. Van erre mód?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- VR topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Cyberpunk 2077
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Nintendo Switch 2
- E-roller topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Linux kezdőknek
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest