Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• AcCEsS

senior tag

válasz emvy #32523 üzenetére

Huhhh, ez nekem semmit nem mond:

read(7, "\34\0\200\0\300\6\0\0\254\1\0\0\36op\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0"..., 32768) = 64
    getpid()                                = 20186
    poll([{fd=3, events=POLLIN}, {fd=3, events=POLLOUT}, {fd=4, events=POLLIN}, {fd=5, events=0}, {fd=6, events=0}, {fd=7, events=POLLIN}, {fd=8, events=POLLIN}, {fd=9, events=POLLIN}], 8, -1) = 1 ([{fd=3, revents=POLLOUT}])
    write(3, "S\353}a\227\303\211\246\355\334\271\305!_ \352:q\322\235\315D\243\233\356'j\230\226\210\333O"..., 100) = 100
    poll([{fd=3, events=POLLIN}, {fd=3, events=0}, {fd=4, events=POLLIN}, {fd=5, events=0}, {fd=6, events=0}, {fd=7, events=POLLIN}, {fd=8, events=POLLIN}, {fd=9, events=POLLIN}], 8, -1

• AcCEsS

senior tag

válasz JoinR #32524 üzenetére

Már korábban átváltottam x11-re, mert a forrás számítógépre nem működött a vnc, meg nem tudtam a "mailto:" linkeket használni a Thunderbirdre, mert ahelyett, hogy nyitott volna egy új, küldés ablakot, azt mondta, hogy thunderbird is already running. Sos-sok "infótúrás" után derült ki, hogy a Wayland az oka. Váltottam X11-re, és az megoldotta ezeket a problémákat. De most ez az slogin vs ssh. Hááát ilyet még nem láttam. Főleg, hogy symlink...

• AcCEsS

senior tag

Egy elég különös problémám van az X11forwarddal. A távoli gépen indított böngésző képe nem jelenik meg ha slogin -X felhasználónév@gépnév paranccsal jelentkezek be. Viszont az ssh -X felhasználónév@gépnév paranccsal megy jól. És ez azért furcsa, mert az slogin egy sima symlink a /usr/bin/ssh-ra. A távoli gépen egy Debian Bullseye fut, amire nincs teljes X felhúzva, csak azok a függőségek, amiket a Firefox és a Chrome telepítése igényelt. A lokális gép meg egy Ubuntu 22.04, bár ennek nem hiszem, hogy van jelentősége. Bármelyik böngészőt indítva, a parancs alatt villog a kurzor és semmi nem történik. -vvv paraméterrel indítva az ssh bejelentkezést, csak ennyi látszik:

debug3: fd 8 is O_NONBLOCK
    debug1: channel 2: new [x11]
    debug1: confirm x11
    debug3: send packet: type 91
    debug2: channel 2: rcvd adjust 46568
    debug2: channel 2: rcvd adjust 35352
    debug2: channel 2: rcvd adjust 46004
    debug2: channel 2: rcvd adjust 35916

és itt megáll. slogin helyett ssh bejelentkezéssel meg folytatódik a sor random számokkal és egyéb dolgokkal, majd bejön a böngésző. Számomra totál megfoghatatlan a dolog, van valami tippetek? :)

• AcCEsS

senior tag

válasz AcCEsS #31978 üzenetére

Igen, ez volt a megoldás! Az összes bluetooth dongle MAC-címét azonosra kell állítani, csak akkor tud az eszközhöz újrapárosítás nélkül több hosthoz csatlakozni!

• AcCEsS

senior tag

válasz AcCEsS #31977 üzenetére

Esetleg írjam át a dongle-k MAC címét azonosra? Nem nagy gond, mert valszeg úgysem használjuk egyszerre.

• AcCEsS

senior tag

Furcsa bluetooth mizériával szembesültem a hétvégén. Vagy egy PS4 kontrollerünk, amit 2 különböző bluetooth dongle-vel párosítottunk, így tudjuk használni két különböző helyen lévő Raspberry-n, Raspbian/Steamlink alatt. (Mindig csak az a bluetooth dongle van aktiválva amihez csatlakozni szeretnénk.) A többszörös párosítás/csatlakoztatás elvégzéséhez a módszer korábban az volt, hogy az első párosítás után kimásoltam a párosításkor létrejött kulcsot, majd azt beírtam a másik Raspberry /var/lib/bluetooth/{bluetooth_mac_address}/{kontroller_mac_address}/info fájljába a megfelelő helyre. Így hibátlanul tudott működni az elmúlt 1-2 évben. Nem használtuk már egy ideje, de most megpróbáltam újra beüzemelni, és a második párosítás már nem jön össze valamiért. Úgy is megpróbáltam, hogy töröltem minden fájlt, nulláról indulva újra párosítottam az egyik dongle-vel, a konfigot átmásoltam a másik raspberryre, felhúztam a bluetooth service-t, próbáltam csatlakozni, de nem megy. Ha megfordítom a sorrendet, úgy meg csak a másik működik. Érdekesség, hogy Windows alól párosítva, majd a kulcsot átmásolva az egyik raspberry-re, a csatlakozás összejön, de ugyanazzal a kulccsal a másik raspberry már nem megy. Mi a búbánat lehet ez?

u.i. Közben kipróbáltam egy asztali gépen Ubuntu alól is, de azzal sem megy. Mintha a Linuxok a párosítással magukhoz kötnék az eszközt, kizárólagosan. Persze ez így normális, de csak a MAC cím és a kulcs alapján megy az eszköz azonosítása, nem? Ha azt átmásolom az infókat, mennie kellene...

• AcCEsS

senior tag

válasz AcCEsS #29950 üzenetére

Ez megoldódott!

Úgy tűnik, hogy a root-ként futtatott service annak ellenére, hogy a felhasználó UID/GID-jével van indítva, nem azonos a "systemctl --user" típusú indításokkal, ami tisztán az adott felhasználó jogosultságával + auth bejegyzéseit figyelembe véve működik. Átdolgozva "systemctl --user" típusúra, hibátlanul működik minden!

• AcCEsS

senior tag

Raspberryn van egy Buster telepítésem minimal X (LXDE) csomagokkal. Szerettem volna systemd service segítségével indítani/leállítani a grafikus felületet, úgy, hogy a "hagyományos" startx szkripttel van kezelve. Ezt a service fájlt csináltam:

[Unit]
    Description=StartX service

[Service]
    Type = simple
    User=pi
    Group=pi
    WorkingDirectory=/home/pi
    ExecStart=/usr/bin/startx

[Install]
    WantedBy=multi-user.target

Az indítás/leállítás megy jól, de a hang nem működik. A pstree kimenetén az látszik, ha service-ként indítom a startx szkriptet, egy csomó függőséget nem indít el automatikusan, és ezek közé tartozik a pulseaudio is. Viszont ha utólag indítom rá a pulseaudio-t, akkor meg azt írja, hogy a socket már foglalt. Nem értem mi lehet a különbség, ha systemd-ből hívom meg a startx-et, vagy bash szkriptből. Miért nem húzza fel a gvfs meg a pulseaudio komponenseket!?

pstree kimenet részlet - manuálisan indított startx:

systemd─┬─2*[agetty]
    ├─sshd───sshd───sshd───bash─┬─pstree
    │ └─startx───xinit─┬─Xorg───{Xorg}
    │ └─lxsession─┬─lxpanel───3*[{lxpanel}]
    │ ├─lxpolkit───2*[{lxpolkit}]
    │ ├─openbox
    │ ├─pcmanfm───2*[{pcmanfm}]
    │ ├─ssh-agent
    │ ├─steamlink.sh───shell───7*[{shell}]
    │ └─2*[{lxsession}]
    ├─systemd─┬─(sd-pam)
    │ ├─dbus-daemon
    │ ├─gvfs-afc-volume───3*[{gvfs-afc-volume}]
    │ ├─gvfs-goa-volume───2*[{gvfs-goa-volume}]
    │ ├─gvfs-gphoto2-vo───2*[{gvfs-gphoto2-vo}]
    │ ├─gvfs-mtp-volume───2*[{gvfs-mtp-volume}]
    │ ├─gvfs-udisks2-vo───2*[{gvfs-udisks2-vo}]
    │ ├─gvfsd─┬─gvfsd-trash───2*[{gvfsd-trash}]
    │ │ └─2*[{gvfsd}]
    │ ├─gvfsd-fuse───5*[{gvfsd-fuse}]
    │ ├─gvfsd-metadata───2*[{gvfsd-metadata}]
    │ └─pulseaudio───{pulseaudio}
    ├─systemd-journal
    ├─systemd-logind
    ├─systemd-timesyn───{systemd-timesyn}
    ├─systemd-udevd
    └─udisksd───4*[{udisksd}]

pstree kimenet részlet - systemd service-ből indított startx:

systemd─┬─2*[agetty]
    ├─startx───xinit─┬─Xorg───{Xorg}
    │ └─lxsession─┬─lxpanel───3*[{lxpanel}]
    │ ├─openbox
    │ ├─pcmanfm───{pcmanfm}
    │ ├─ssh-agent
    │ ├─steamlink.sh───shell───7*[{shell}]
    │ └─{lxsession}
    ├─systemd───(sd-pam)
    ├─systemd-journal
    ├─systemd-logind
    ├─systemd-timesyn───{systemd-timesyn}
    ├─systemd-udevd
    └─udisksd───4*[{udisksd}]

Látszik, hogy a komplett ─systemd───(sd-pam) alatti rész hiányzik. Van valami ötletetek a megoldásra?

• AcCEsS

senior tag

válasz bambano #29533 üzenetére

Tulajdonképpen a tv előtt ülve telefonról szeretnék átváltani Kodi-ról SteamLink-re. A kodi service leállítása simán működik, de sajnos Buster alatt a SteamLink kizárólag X környezetből futtatható, ezért előbb az X környezetet kell indítanom, azzal együtt autostartol SteamLink is. De időközben meglett a megoldás:

sudo usermod -a -G tty pi
    sudo apt-get install xserver-xorg-legacy
    Ez utóbbi a lényeg, és akkor már lesz /etc/X11/Xwrapper.config, amibe be lehet jegyezni az "allowed_users = anybody" sort.

Így már simán működik! :K

• AcCEsS

senior tag

válasz samujózsi #29528 üzenetére

Ezt a megoldást valahol olvastam én is, de sajna nincs Xwrapper.config fájl. Egyébként Raspbian fut rajta, ami egy minimálisan módosított Debian, abból is a legújabb, a Buster. Az alaptelepítésben egyébként Raspbian Lite verzió volt (ami nagyjából a Debian Netinst-nek felel meg), arra húztam fel az xserver-xorg + xinit + raspberrypi-ui-mods csomagokat a szükséges függőségeikkel együtt. A raspberrypi-ui-mods egyébként egy openbox alapú Pixel nevű minimal grafikus környezetet rak fel. De ez ebből a szempontból mindegy lenne, mivel ugyanolyan átlagos desktop linux. A monitor előtt ülve a startx a szokásos módon elindítja a grafikus asztali környezetet, na, én ugyanezt szeretném távolról ssh-n keresztül véghezvinni mindenféle forward nélkül. Csak fusson a lelkem a helyi gépen / monitoron.

• AcCEsS

senior tag

A raspberry topikban tettem fel ezt a kérdést, de lehet, hogy itt gyorsabban választ kapok:

Hogyan lehet azt megoldani, hogy a raspberry-re telepített X környezetet el tudjam indítani ssh-n keresztül (startx)? Részletezve, a HDMI kimenet a TV-vel van összekötve, és nem akarok X-forwardot ssh-n keresztül, csak el akarom indítani úgy, hogy a szokott módon a TV-n jelenjen meg a kép, majd utána lezárom az kapcsolatot és az X tovább fusson. Van erre mód?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés