- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gregory91 #33373 üzenetére
python-ozgatok és kísérletezgetek, játszadozok, infra és konténeresdi.
Tanulás céllal.A desktop itthoni gépem Debian Testing, nekem bevált már 10+ éve.
QEMU-val van jópár VM-em, amiken a kő minimál telepítés van, gyakorlatilag röhejesen kicsi ahhoz képest, amekkora a host.. mind memóriában, amikor fut, mind háttértár foglalásbanVolt 5950X-em, de nem használtam ki, leváltottam 4650G-re, itt azért ha több VM indul és dolgozik, érezni, nem annyira izompacsirta. De azt hiszem, vissza már nem váltok a sokmagosra (bár ki tudja, kegyetlenül tepert az a proci).
Igazság szerint a kíváncsiság hajtott el mindig RedHat-Fedora irányba, de jó ez így, ha maradok ezen, azt hiszem.
Ubuntut próbáltam még, nem tetszett valamiért (tök szubjektív dolog, tudom), Linux Mint az egyedüli Ubuntu származék, amivel kifejezetten meg tudtam barátkozni.
Arch, Gentoo és ilyesmik, nope. Öreg vagyok én már ahhoz
-
Yerix
tag
válasz
gregory91 #33366 üzenetére
A Warning: os-prober-el kell foglalkoznom ?
Ezt az eredményért adta:Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.19.0-46-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.19.0-46-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.19.0-45-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.19.0-45-generic
Memtest86+ needs a 16-bit boot, that is not available on EFI, exiting
Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done -
-
válasz
gregory91 #32915 üzenetére
Trükkös. A Rufus úgy írja, hogy a telepítő nem ISO9660-on, hanem FAT32-n van, így ha valamin felmountolod, akkor lehet módosítani, szóval nem kell mindig új ISO kiírásával foglalkozni.
Ezzel a részével nincs gond, a telepítőn látni azokat a file-okat, amiket odaraktam, a módosított preseed-et is végrehajtja, már amihez van belőle kedve, mert egy csomó mindent nem tudok, hogy hogyan kéne beleírni.
A script másolása is működik a telepítőről a telepített rendszerre a telepítés végén, de vagy nem fut le, vagy ami benne van, azzal van valami gond, és nem nagyon lehet megtudni, mi baja, mert normális log sincs(A /var/log/install/syslog -ba írogat, de hogy a Ubiquity mit csinál, azt nem túl beszédesen.)
-
válasz
gregory91 #32913 üzenetére
Köszi
Ez végig debian-installer, amiben vannak, ami jó lesz (ha 30 tab ilyenből nincs nyitva, akkor egy se
), de biztos, hogy lesz, ami ebben se lesz benne.
Ezért lenne jó valakivel beszélni, aki már csinált saját telepítőtOtt kezdve, hogy a d-i late command nem fut le, Ubuntun az Ubiquity late command-ja/success command-ja fut le csak... Valahogy így
ubiquity ubiquity/success_command \
string mkdir /target/install/; \
cp -R /cdrom/scripts/* /target/install/; \
chroot /target chmod +x /install/postinstall.sh; \
chroot /target bash /install/postinstall.sh;
Mármint amit a scriptbe írtam, azt nem csinálja meg, de legalább odamásolja
-
válasz
gregory91 #32911 üzenetére
/sbin/reboot, de a Nyomiquity nem egészen így működik (meg a d-i sem, de mivel Ubuntu a cucc, az installerben csak bizonyos d-i direktívák működnek
)
Amúgy asszem így kell autorebootolni a végén :
# Once installation is complete, automatically power off.#
d-i finish-install/reboot_in_progress note
d-i debian-installer/exit/poweroff boolean true
d-i ubiquity/summary noteubiquity ubiquity/reboot boolean true
ubiquity ubiquity/poweroff boolean trueNa most akkor ilyeneket kéne belőni, hogy
- pipálja be a non-free szoftvereket
- válassza ki a teljes lemez felhasználását, és ne kelljen a partíciók változásait elfogadni... -
Kovbob
senior tag
válasz
gregory91 #32908 üzenetére
Nem egészen. Az Intel Cherrytrail tabletek mint rájöttem egy furcsa állatfaj. 64bit képes, de a rajta lévő UEFI csak 32bites. Így 32bites grubbal lehet bebootolni a 64bites linuxot
Ja és külön poén, hogy ezen az Alcatelen még legacy boot sincs, így sima 32bites nem UEFI képes rendszert se lehet bootolni
-
Kovbob
senior tag
válasz
gregory91 #32905 üzenetére
Igen, csak alapesetben a linux mint 64bites grubot telepít, ha meg a leírás alapján próbálkoztam a 32bitesnek a telepítésével, végül mindig kaptam valami hiba üzenetet, amivel nem tudtam mit kezdeni. De igazából ne törd rajta magad tovább, maradok inkább a fedoránál, nem akarok egyenlőre ennyire belefolyni a linuxba. De köszi szépen a segítséget, csak tényleg ennyi küszködést nem ér meg nekem, ha amúgy a fedora meg megy alapból.
-
Kovbob
senior tag
válasz
gregory91 #32902 üzenetére
Nincs mellette windows, secure boot tiltva van. Ennyi a baj, hogy 32bites az UEFI a tableten. A fedora ezt gond nélkül támogatja, de más distrok hadilábon állnak vele. Viszont igazából közben, hogy próbálgattam a 2 rendszert, lehet maradok a fedoránál és nem erőltetem a mintet. A mint az csinált furcsa dolgokat, ha megtelt a ram például lehalt a youtube, meg beakadt a hang. A fedora viszont nem csinált ilyeneket, az jobban elvan a 2gb rammal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gregory91 #32414 üzenetére
Az RPM-et DEB-re konvertálással és GDebi-val szoktad telepíteni? Mennyire megbízható ez az RPM - DEB konverzió?
Tulképp azt mondják most, hogy van valami ONYA, online nyomtatvány A. ami elvileg tudja, amit kell egyelőre. Úgyhogy öntökönlövés helyett inkább megpróbálom azzal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gregory91 #32414 üzenetére
Elvileg csak Oracle Java 1.8-al megy és csak azzal a felhasználóval, aki telepítette. Azt mondják root-al nem jó telepíteni pont emiatt. Hol látod the package managerben? Milyen verzió?
Amennyire értem a Java 1.8 valami JDK verzió, és nekünk a JRE verzió kell, ami 8-as (gondolom ami a másikban a minor version number, az itt a major). De nem értek java-hoz, csak gondolom a JDK buiild-eléshez való, a JRE meg futtatáshoz. Fura, hogy mégis 1.8-at írnak a NAV oldalán.
Itt van telepítési leírás AbevJava (ÁNYK-hoz), és még jobb oldalt is 3 féle, aztán döntsük el, hogy melyik a jó.
[link]
-
-
Speeedfire
félisten
válasz
gregory91 #32183 üzenetére
Se a bin, se az sbin, se a /usr/ prefix alatt nincs
Lenry: Szerintem nincs, nem tudok róla. [link] A HC4 alapból hálózati termék. Az XU4 meg meg inkább asztali lenne. Amúgy ezeket a megoldásokat én sem értem, hogy miért nem lehet normálisan megoldani. Mint ahogy azt sem, hogy debian alatt miért ilyen szopás az opengl es, meg opencl hw gyorsítás. -
-
válasz
gregory91 #32131 üzenetére
Na, ezt semennyire
Missing operating system, vagy más boot hibával hal el loopback-kel (de amúgy a GRUB része jó, már az image-ből bootoló cucc hal meg).
Egy régi DOS winyó image-ével próbálgatom. Ez megy memdisk-kel.
Kéne valami modernebbet imagelni, csak ötezerfele kéne szakadni, az nem most lesz. -
-
-
-
-
válasz
gregory91 #32089 üzenetére
Hm, nem hülyeség. Miben tud az többet, mint a memdisk?
Viszont ez az ISO-s macerálás félig-meddig zsákutca.
A Win10 PE SE x86 bebootol ISO-ból PXE-n, és pár dolog működik is rajta. A párhuzamos kártya drivereit fel lehet tolni, és pl. a Ponyprog úgy tűnik, megy is vele. Ami viszont lényeges lenne, a Samsung TV-s cikkben említett Postal 2 (ami a legmeredekebb dolgokat is tudja programozni) nem, mert annak kell egy Micronas LPTdrv, az meg újraindítós. Úgy tűnik, a Greenprog/CheapLPC is menni fog (remélem, mert 49lf020-at kellene mostanában írni).
Nem volt még humorom XP Embedded-et telepíteni, de gyanús, hogy a LPTDrv azon se nagyon menne
-
-
-
-
válasz
gregory91 #32042 üzenetére
Az nem megismerhetetlen. Amiket láttam leírásokat, azok sem feltétlen működnek, és ha igen, csak Linuxra, de mind úgy kezdődik, hogy partíciókat csatol fel az img-ből loop eszközön, initrd-t készít hozzá, stb.
Amiket írtál, az hajaz a többi leírásra, hétvégén tesztelem
@fatpingvin : "ez akkor is lényeges ha a lemezképfájl egyetlen partíciót tartalmaz? "
Igen, tudni kell, hogy hol az adat, és mennyi. -
gregory91
senior tag
-
válasz
gregory91 #31907 üzenetére
Regisztráció.
Nem használom, szóval nem tudom, de tippem szerint publikus, opensource licence az ami megkötés lehet, meg hogy férj bele a 2GB-ba.
C tervként megemlíthetem a snap csomagot, és a snapcraft.io. Itt lehet zárt kód is, viszont fordítani is magadnak kell. Célszerűen github/gitlab segítségével, de lokálban is lehet.
-
fatpingvin
addikt
-
-
válasz
gregory91 #31881 üzenetére
De egyébként hogyan lehetne a csomagot "karbantartani"? Újabb verziót feltölteni vagy törölni az egész csomagot?
Normális distrón amikor egyszer ki lett adva utána nincs verzió upgrade, csak security és bug fix. Kivéve kivételes esetben, nem úgy mint az ubuntunál ahol képesek kernelt upgradelni. Ezeket a karbantartó backportolja. Illetve nyilván új release esetén lehet utána kell húzni a buildelő scriptet.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gregory91 #31661 üzenetére
Koszonom, hogy probaltatok segiteni, valamit meg mindig rosszul csinalok. Nem sikerult csatolni a meghajtot a binarisbol. Mivel azota sem hasznaljak a NAS-t, kolcsonkertem, es a hetvegen megnezem, hogy mi a helyzet az eredeti HDD-vel. Szerintem majd jovok vissza miatta.
-
-
-
togvau
senior tag
válasz
gregory91 #31428 üzenetére
nem tudom kiír e valamit, nincs rákötve monitor. Mindenesetre az írtakat megcsinálva, kikapcsolva a gépet, kihúzva az sd kártyás rendszert, hagyva az ssd-t, indítva bebootolt, és 5 másodperc múlva már tudtam ssh-n csatlakozni, úgy tűnik minden oké
Futó rendszer lett klónozva. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fujifilm X
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged