Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One mobilszolgáltatások
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Megjelent a Realme GT7, a márka legolcsóbb csúcsmobilja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu #22595 üzenetére
no,megvan a hiba...
komplett hdd-t akartam megosztani sambán, ami meg ugye root jogosultságot igényel.
hogyan tudnám mégis megosztani, a lehető legmegbízhatóbban/egyszerűbben?köszönöm.
-
Nestor16
senior tag
nestor@Samsung-NP300-E5Z-S03HU:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF119M [GeForce GT 520MX] (rev a1)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 130 (rev 34)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)Parancsolj!
-
Nestor16
senior tag
válasz
ubyegon2 #22590 üzenetére
Köszi a tanácsot. Az eredmény hasonlóan sikertelen lett. 340 és 352-es verziót is feltettem, fel is ment mindkettő, nem véltem felfedezni bugot, de nem jó. Most még a 352 van fent és X-et jelez ki a További illesztőprogramok lapon. Az előbbi telepítésnél pedig egy 340-es pont volt bejelölve, de minden esetben az ellenőrzés is sikertelen eredményt ad.
lsmod | grep nvidia és lsmod | grep nouveau is üres eredményt ad.
Nekem valami olyan sejtésem van, mintha nem is tudja átadni a vezérlést az nvidia kártyának... pedig lehet működne. Az X-et meg letörölni elég drasztikusnak tűnik, az az egy biztos pontom van jelenleg
-
-
gery2123
őstag
válasz
bajnokpityu #22593 üzenetére
Próbáld meg a win 10 esetén, a file kezelő címsorába beírni, hogy 192.xxxx, tehát az elérhetőségét a megosztott hálózatnak, akkor látni fogja. Win 7 esetén is tehetsz egy próbát. A párom win8 Tabletén volt hasonló gondom.
-
spammer
veterán
válasz
bajnokpityu #22591 üzenetére
Ha a W10-zel van probléma, akkor a W10 topikban érdeklődj.
-
bajnokpityu
félisten
sambával van gondom, mióta kijött a végleges win10.
a linuxon levő megosztásaimat nem látom. hallottatok valamit arról, hogy valami új verziós samba lenne a w10en? -
Nestor16
senior tag
válasz
Nestor16 #22585 üzenetére
Megpróbálkoztam ennek az oldalnak a segítségével valamit elérni, de szintén eredménytelen...
-
totron
addikt
Szeretnék Debian HDD installt elkövetni, miként mondom meg a setupnak, hogy nem cd-rom és nem net ami kell neki?
-
Nestor16
senior tag
Üdv.
Spec:
Laptopom
nestor@Samsung-NP300-E5Z-S03HU:~$ cat /proc/version
Linux version 3.13.0-61-generic (buildd@lgw01-50) (gcc version 4.8.2 (Ubuntu 4.8.2-19ubuntu1) ) #100-Ubuntu SMP Wed Jul 29 11:21:34 UTC 2015
GeForce GT 520MXHozzátok fordulok segítségért, már nincs több ötletem.
Röviden: Hogyan tudom feltelepíteni az nvidia drivert?
Már próbáltam elég sokszor Szoftver és frissítésekben, ami elég egyértelmű, de nem működött rendesen. Általában lefagyott pár perc használat után a gép. Vagy 3-4 félét próbáltam már innen.
Aztán weben böngésztem, turkáltam és próbáltam a geforce oldalról magamtól keresni valami frisset, a manuális telepítéssel megszenvedtem így egy béta verzióst próbáltam feltenni (a stable helyett próbáltam mást feltenni, lehet az pont nem volt telepíthető), végül sikerült feltenni, de aztán alig bírtam megoldani, hogy bejelentkezésnél beengedjen a grafikus felületbe (ugyanis mindig visszadobott, hogy írjam be a jelszót).
Aztán kipróbáltam ezt a megoldást: link - nem hozott eredményt, csak több lehetőséget kínál fel a driverek közül
Ugyan be van pipálva az egyik, de az nvidia-detective eredménye none.
nvidia-settings parancsra csak ilyen vacak felületet kapok.Szívesen fogadnám az ötleteket, tanácsokat. Már próbálkozni se nagyon merek az előző bug után, ez egy belakott rendszer, így szeretem, nem akarom újratenni. Olyan közepes szintén talán már értek a Linuxhoz.
-
bambano
titán
kicsit off kérdés: hogy írsz latexben kockazárójelet?
-
Ablakos
őstag
Beüzemeltem a yum-cron-t, de nem tudok ezzel a hibaüzenettel mit kezdeni (mailben jön):
/etc/cron.hourly/yum-hourly.cron:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/sbin/yum-cron", line 711, in <module>
main()
File "/usr/sbin/yum-cron", line 708, in main
base.updatesCheck()
File "/usr/sbin/yum-cron", line 614, in updatesCheck
self.findDeps()
File "/usr/sbin/yum-cron", line 508, in findDeps
self.emitCheckFailed("Failed to build transaction: %s" %(str.join("\n", resmsg),))
File "/usr/sbin/yum-cron", line 672, in emitCheckFailed
map(lambda x: x.checkFailed(error), self.emitters)
File "/usr/sbin/yum-cron", line 672, in <lambda>
map(lambda x: x.checkFailed(error), self.emitters)
File "/usr/sbin/yum-cron", line 197, in checkFailed
super(EmailEmitter, self).checkFailed(errmsg)
File "/usr/sbin/yum-cron", line 97, in checkFailed
self.sendMessages()
File "/usr/sbin/yum-cron", line 227, in sendMessages
msg = MIMEText(''.join(self.output))
File "/usr/lib64/python2.7/email/mime/text.py", line 30, in __init__
self.set_payload(_text, _charset)
File "/usr/lib64/python2.7/email/message.py", line 226, in set_payload
self.set_charset(charset)
File "/usr/lib64/python2.7/email/message.py", line 262, in set_charset
self._payload = self._payload.encode(charset.output_charset)
UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\xfc' in position 100: ordinal not in range(128)Merre kezdjek keresgélni, mi a baja?
-
n00n
őstag
Kicsit offtopic, de hát van valaki aki ért ehhez.
Adott 3 Linux-os gép.
A-n és B-n ugyanaz az app fut, folyamatosan szinkronizálva, C pedig egy load-balancer ami a kettő között osztja meg a forgalmat. Adott egy peldaul.hu domain név, ami a C szerverre mutat. Viszont múlt héten beborult a C szerver és ez miatt nem volt elérhető a peldaul.hu domain néven keresztül a két app szerver sem. Valaki tud valamilyen megoldást arra, hogy C szerver kiesése esetén is elérhető legyen A és B? Próbáltuk egy negyedik, D szerverrel, ami ugyanaz volt, mint a C. A peldaul domain-t ráirányítottuk a C és a D szerverre is. A C kidőlt, ilyenkor a kérések nagyobb részét kiszolgálta a D, de sokszor a C-hez próbált kapcsolódni a D. Aztán utánaolvasva a módszernek (DNS Round Robin), kiderült, hogy ez miatt nem túl jó megoldást ez. Valakinek ötlet?
-
pakriksz
őstag
válasz
bambano #22577 üzenetére
lehet, mert most /dev/sda1 helyett /dev/sda-ként mountoltam, és így már megy. Fura, mert eddig alapból particiósan csinálta a cryptsetup, úgy néz ki most már más az alap.
Hmm és gyorsabb is lett az egész. Eddig aes-cbc-sha256 kódolással ment, most aes-xts-plain64-el, és most bírja a proci a 9 mega/sec-et samba-val, míg eddig átlagban 6 mega ment.
-
pakriksz
őstag
Ez hihetetlen... Semmi sem látja a vinyón a particiókat, csak az ubuntu 15.04, a win 8.1-es is azt mondja hogy nincs particiós tábla, a wheezy is, sőt a 15.04-es ubuntun futtatott gparted se látja a particiót, annak ellenére hogy a unity-ban simán csatolni lehet, az is azt írja hogy nincs particiós tábla. Ez mi?
-
OddMan
őstag
mkfs.xfs -f -m crc=?,finobt=? -l lazy-count=? /dev/sdxx
XFS-nél a crc és finobt opciót érdemes bekapcsolni, illetve a lazy-count opciót kikapcsolni?
Tehát crc=1,finobt=1,lazy-count=0? A fő szempont, hogy véletlen leállás esetén ne sérüljenek a metaadatok. A többi értéket a man alapján szerintem nem érdemes elállítani, mivel azok automatikusan jól beállítódnak pl. sectsz, bsize, sunit ,swidth, stb. -
pakriksz
őstag
Van egy vinyóm, amit egy debian wheezy-s ARM gépen használnék, de titkosítva. Mivel cseréről van szó, ezért a vinyón a luks-al titkosított ext4 particiót a desktop gépen egy ubuntu 15.04-el hoztam létre. Átmásholtam az előzőről mindent, majd rácsatlakoztattam a wheezy-s gépre, ahol viszont nem látszik a partició. parted azt írja, hogy nincs particiós tábla rajta, lsblk se látja, fdisk se.
Ilyenkor mivan? Van valami változás a particiós táblákban a 2 linux disztro között azért nem látja?Tudtam hogy létre kellett volna hoznom a particiót, megnézni a kisgépen mielőtt felpakolom rá 8 óra alatt a 2 terányi cuccot...
-
törölt tag
Egy win alatt összerakott script-et szeretnék "ubuntusra" átalakítani. Ebben kellene segítség. A script-et egy billentyűkombinációra hívom majd meg. Annyit csinál(t), hogy összerak a dátum-idő alapján egy fájlnevet, majd megvizsgálja, hogy fut-e a vlc. Ha nem fut, akkor elindítja és rögzíti a képernyőn történő dolgokat. Ha már fut, akkor leállítja. Maga a screen record a path módosításával szépen működik, de szeretném ubuntun összerakni dinamikusan a datetime-al a fájlnevet és meg is kellene vizsgálnom valahogy, hogy fut-e már a vlc. Ez a két dolog, nem tudom linux alatt hogyan működik.
Az eredeti script win alatt így nézett ki:
@echo off
for /f "tokens=2 delims==" %%a in ('wmic OS Get localdatetime /value') do set "dt=%%a"
set "YY=%dt:~2,2%" & set "YYYY=%dt:~0,4%" & set "MM=%dt:~4,2%" & set "DD=%dt:~6,2%"
set "HH=%dt:~8,2%" & set "Min=%dt:~10,2%" & set "Sec=%dt:~12,2%"
set "datestamp=%YYYY%%MM%%DD%" & set "timestamp=%HH%%Min%%Sec%"
set "fullstamp=%YYYY%-%MM%-%DD%_%HH%-%Min%-%Sec%"
tasklist /nh /fi "imagename eq vlc.exe" | find /i "vlc.exe" >nul && (
D:\Programs\VLC\vlc.exe vlc://quit
) || (
D:\Programs\VLC\vlc.exe screen:// --qt-start-minimized :screen-fps=25.000000 :live-caching=300 :sout="#transcode{vcodec=h264,acodec=none} :standard{access=file,mux=mp4,dst="R:\Downloads\%fullstamp%.mp4"}"
) -
OddMan
őstag
Samba-val kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni. Szeretnék megosztani egy könyvtárat, ami egy külön hdd-n van. Felcsatoltam a hdd-n lévő fájlrendszert (XFS) a /mnt/megosztas1 alá. A /mnt/megosztas1-en létrehoztam egy könyvtárat adatok néven és ennek a könyvtárnak a tulajdonosát és csoportját megváltoztattam root-ról user1-re. Tehát a /mnt/megosztas1/adatok könyvtárat szeretném megosztani a samba-val.
Az smb.conf lényegi tartalma:
[megosztas1]
comment = megosztas1
path = /mnt/megosztas1/adatok
valid users = user1
browseable = yes
writeable = yes
printable = noA smbpasswd -a user1 paranccsal a felhasználót létrehoztam és a linux-ban is létezik ugyanilyen néven a felhasználó.
A samba szolgáltatást természetesen elindítottam.
A windows látja a megosztást és ki is írja a szabad hely méretét, viszont semmit nem tudok másolni a megosztásba és nem is látom a megosztásban lévő fájlokat, amiket linux alol másoltam a /mnt/megosztas1/adatok könyvtárba. Lehet, hogy nem root-ként kellene mount-olnom ezt a hdd-t? Amúgy nem értem, hogyha az adatok könyvtárra teljes jogosultságot adtam (777) és a tulajdonos és csoport is a user1, akkor miért nem működik a hozzáférés megfelelően? -
Rimuru
veterán
válasz
growler #22568 üzenetére
A "sudo" telepítve van, a "su"-t viszont nem találom a Synaptic-ban sem. - az su, az util-linux csomag resze szokott lenni.
Ha jól tudom, mindkettő ideiglenesen root jogokat ad a terminál bezárásáig. - nem (csak) erre valo, viszont az atlag userek altalaban erre szoktak hasznalni, es nem (csak) a terminal bezarasaig hanem amig ki nem lepsz belole (pl exit paraccsal).
Arra lennék kíváncsi, milyen esetben használjuk inkább az egyiket,...és milyen esetben a másikat. - Nalam ez ugy mukodik hogy felhasznalot az su paranccsal valtok (tehat ha pl rootkent akarok csinalni valamit), a sudo pedig be van allitva hogy miket tudok lefuttatni vele (tehat csak ugy nem lehet tejhatalmat szerezni), igy nem kaphatok pl shell-t masik userrel sudo hasznalataval.
-
growler
őstag
válasz
lionhearted #22566 üzenetére
Köszi !
A "sudo" telepítve van, a "su"-t viszont nem találom a Synaptic-ban sem.
Mindkét parancs működik.
Ha jól tudom, mindkettő ideiglenesen root jogokat ad a terminál bezárásáig.
Arra lennék kíváncsi, milyen esetben használjuk inkább az egyiket,...és milyen
esetben a másikat.Szerk.: Köszi szépen a választ !
A manpages-hu telepítve van, ennek ellenére angolul jelenik meg a man.
-
bambano
titán
válasz
growler #22565 üzenetére
a lényegi különbség, hogy a sudo az csak ökörség, a sudo su meg halmozottan az.
a sudo és a sudo -i között az a különbség, hogy a sudo az user környezetét használja, a sudo -i meg megcsinálja a céluser környezetét is.
egyébként szokott lenni man magyarul is, csak fel kell rakni és a nyelvi környezeti változókat be kell állítani.
-
-
growler
őstag
Szevasztok !
Mi a lényegi különbség a "sudo su" és a "sudo -i között ?
(Néztem a "man"-t, de nem igazán tudtam kihámozni a Google fordításából.) -
-
bucihost
senior tag
Sziasztok! Jelenleg melyik a leggyorsabb tömörítési megoldás? egy 500 gb-os virtuális lemezt kellene tömöríteni, amin ~20gb adat van. (esxi)
-
spammer
veterán
válasz
bambano #22561 üzenetére
Köszi, szerintem akkor hagyom a ptsába.
Egyébként a pinentry-nek lenne ncurses felülete is, csak az valamiért nem akar menni, na meg GUI-n vagyok egyébként is. Majd holnap megpróbálom a keyring témát is, azzal elvileg át kellene adnia a gpg jelszót az gpg-agentnek bejelentkezéskor, akkor meg már tudna működni a cron script is rendesen, anélkül, hogy külön meg kellene adnom a jelszót előtte.
Egyébként gmail checker scriptről van szó, csak a csekkoláshoz kell ugye jelszó, ami gpg-ben van tárolva. Ha nem félnék plain textben tárolni, már rég megoldottam volna az egészet.
-
bambano
titán
válasz
spammer #22559 üzenetére
mert a cron teljesen külön shellben futtatja a programodat, amelyik diszjunkt a grafikus felületedtől is, tehát nem tud grafikus programot indítani, illetve a szabvány bemenete is át van irányítva.
próbáld meg beállítani az x elérést a scriptben:
export DISPLAY=localhost:0a grafikus sessionben meg:
xhost +
és engedélyezd az X szervernek a tcp porton való kapcsolódást.ami egyesek szerint biztonsági probléma, de majd eldöntöd
-
spammer
veterán
válasz
spammer #22559 üzenetére
xinitrc-ben indítom a scriptet, bekéri a jelszót, utána már megy cronból is (ha a cron check intervallum kisebb, mint a gpg-agent.conf-ban megadott default-cache-ttl (mert a script újra lefut, mielőtt a jelszó törlődne a cache-ből). Viszont kényelmesebb lenne, ha nem kérné be a jelszót, szóval néznem kell valami keyring megoldást (most nincs semmi).
De ha tudtok egyszerű megoldást, amihez nem kell extra csomag, szívesen veszem.
-
spammer
veterán
Van egy shell scriptem, amiben decryptelek (gpg2-vel) egy gpg fájlt. Amíg manuálisan nyomom terminálból, addig működik is, pinentry ablak felugrik, beírom a jelszót, öröm bódottá.
Csakhogy Cronból futtatva a scriptet nem kéri be a jelszót. A script lefut (direkt echoztam egy fájlba a végén az időpontot), csak mivel nem kér jelszót, pont a lényeg nem működik. Guglizok, de valahogy nem sikerült megtalálnom a megoldást, hogy Cronból futtatva is menjen gpg jelszókérés (pinentry ablak).
szerk: az mondjuk működik, hogy egyszer manuálisan belövöm, beírom a jelszót, beállítom a gpg-agent-nek a cache-t valami nagyra, és akkor elvileg utána már a cronból is tud futni, csak ahhoz mindig manuálisan el kell indítani először, az meg nem nyerő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #22557 üzenetére
Igen, egy tökéletes világban.
Sajnos ennél alapvetőbb problémák fordulnak elő a telepítések során, úgy hogy nekünk kell előre gondolkodnunk. A múltkor azért kellett görcsölni, mert a külsős telepítők egy része még XP-t használ, ami az egyik eszközünk minden bedugásakor rögtön új eszközhöz drivert telepíteni állt neki ami eltart minden esetben 10 percig, miközben bármelyik újabb Windows ezt már nem csinálja. Mondhatjuk mi, hogy mi legyen a gépükön, de ettől még nem fog megtörténni...
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #22556 üzenetére
a helyes eljárás az, hogyha a programodnak szüksége van erre a csomagra, akkor a telepítő dependel rá és akkor telepítéskor fel fogja húzni maga mellé.
tehát nem az a jó megoldás, hogy barkácsolunk, meg nem az, hogy így fut meg úgy fut, hanem az, hogy előírjuk, hogy legyen ott és kész.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #22555 üzenetére
A másik lehetőség az, hogy csak az sql-t nem igénylő részei fognak futni, ha a telepítéskor nincs net...
Amúgy van a postgresből standalone telepíthető verzió Linuxra, ha az megcsinálja ezt a linkelést akkor nem is kell vele szívni ilyen esetben. Ezt majd még kivizsgálom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
És kovaax.
Köszönöm, valamennyire világos. Mondjuk rájöttem, hogy egyszerűbb lesz mellécsomagolni a megfelelő helyre mutató linket a készülő .deb fájlba, mint a find-el vagy máshogy létrehozni. A libpq-dev csomag is csak ennyit csinál, de ha lehet akkor azt nem keverném bele a dologba a sok függősége miatt.
Úgy nézem, hogy a libpq.so -ból van egy libpq.so.5 nevű link is, ami az aktuláis libpq.so.5.xyz verzióra mutat, így nekem simán jó lehet egy libpq.so => libpq.so.5 link is.Ezek a hülyeségek azért kellenek, hogy ott is tudjam elérni a libpq.so-n kersztül a postgres adatbázist, ahol nincs internet és minden csomagból kerül telepítésre.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #22550 üzenetére
persze, hogy nem ad ki semmit, ha a hibaüzeneteket elirányítod a devnullba, mielőtt kiírhatna bármit is
másrészt tudtommal nem kell a {}-t védeni, tehát nem kell a \.
harmadrészt ha rossz sorrendbe írod a \-t és a {-t, akkor ez lesz, hogy nem látod
a logikus az lehetne, hogy \{\}, de te a } utáni szóközt védted le, így azt a shell nem veszi paraméter delimiternek. ezért a {\}szóköz\; -t egy paraméternek veszi, így a find hibásan kapja meg a -exec paraméterezését.nálam:
~$ find /usr/ -name 'libpq.so.5' -exec ls -l {} \;
lrwxrwxrwx 1 root root 12 jún 3 18:30 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpq.so.5 -> libpq.so.5.7 -
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #22547 üzenetére
Igen, a vim-nek ez a hátránya, hogy amerikai angol billentyűzetkiosztáshoz találták ki, hogy a melyik gomb milyen parancs legyen. Magyar billentyűzethez át kell szabni, hogy az ékezetes betűkre csinálja azt, amit az amerikai billentyűzet megfelelő gombjaira.
A vim-nek pont az a lényege, hogy gépíró módban, vakon, csak a billentyűzettel dolgozzunk, és az egérhez ne nyúljunk hozzá egyáltalán. Aki pl. nem tud gépírni, néznie kell a gombokat, nem érdemes vim-et használnia addig, míg meg nem tanul gépírni. Érdemes megtanulni, mert a gépírás nem csak munkához, de fórumozáskor, e-mailezéskor, chateléskor is nagyon hasznos, és gépírva nem fárad el az ember úgy a gép előtt, mint anélkül. A gépírás nem a sebességről szól, hanem a figyelem pihentetéséről. Aki nem gépír, annak a szeme állandóan cikázik a képernyő és a billentyűzet között, és ez a cikázás több óra gépelés után mocskosul lefárassza az idegrendszert, míg egy gépírónak egyáltalán nem kell néznie a billentyűzetet, végig nézheti csak a képernyőt, sőt, még az utóbbit sem kell feltétlenül néznie, akár a szemét is lecsukhajta, pihentetheti gépelés közben, és így sok órás gép előtti műszak után sokkal pihentebben kel fel az ember a gép mellől, mint egy gépírni nem tudó kolléga. Egyszerűen megéri megtanulni, vannak rá ingyenes oktatóweboldalak és szoftverek. Igaz eleinte nehéznek tűnik, de pár hét alatt bele lehet jönni, bőven megtérül a befektetett idő.
A gépírás nálam megvan már évek óta, de a vim-re átállós projekt már másfél éve áll, próbálkozgattam vele, de aztán idő nem volt rá, mostanában pedig alig vagyok gépnél, így nem tudni, hogy mikor kerül rá sor. Addig meg, mikor gépezek, akkor Kate KDE-vel szövegszerkesztek (vagy ha nyomtatandó dokuemtum kell, akkor TeXworks+XeTeX-et használok). Ha meg konzolból, terminálból kell valami gyors, akkor nano, mcedit vagy terminálbemenet átirányítása fájlba (Ctrl+Z a végén). Ha esetleg sikerül beszerezni egy régi, olcsó netbookot, akkor talán előveszem újra a vim-es projektet. Talán akkor az Archra átállás is meglesz, mert minden megvan ahhoz is, megy a telepítés, meg a LUKS LVM-ezés, virtuális gépek kigyakoroltam, csak élesben nem küldtem még sosem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Már 25 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés.Gamer szék noblechairs EPIC Mercedes-AMG Petronas
- Samsung S23 128/8GB / normál állapotban / 12 hónap jótállás
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE X570 AORUS ULTRA alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest