- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Varga Ferenc #21599 üzenetére
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásod
de ebbe inkább ne menjünk bele.
Maradjunk annyiban, hogy folyamatosan üzemel az eszköz (router, hálózati médiaszerver, netes fájlszerver, stb..), így hogy fut-e seed avagy sem közben azt hiszem nagy mértékben mellékes számomra, tehát az "ötezerforintértannyittöltesz" elgondolás ettől teljesen független.
Inkább segíts a megoldásban
-
AtHoS
nagyúr
válasz
bambano #21597 üzenetére
Ezek így rendben vannak szerintem, ugyanis magán a routeren optware fut.
Ennek az optware-nek a /opt mappájában van a /debian.
Ami eléréseket írtam az előző hsz-ban, az mind a /debian-ban vannak, tehát nyugodtan elé rakhattam volna, hogy /opt/debian
A külső indító szkriptben így van megadva, ahol az OS a routerre kötött USB2-es HDD-n lévő partíció LABEL-je:
CHROOT_DIR=/tmp/mnt/OS/asusware.arm/debianputty-val belépve SSH-n és kiadva a cd /opt parancsot, akkor a /tmp/mnt/OS/asusware.arm mappába ugrik, tehát ez az alapértelmezett /opt mappa
Ezzel a szkripttel meghívva a debianos rtorrent-et nem lesz üzemkész a program: S99debian szkript
Ebből olvassa ki az indítandó szolgáltatásokat: chrooted-services.list fájlDebianba egy a /opt/bin mappában lévő debian nevű szkript léptet be:
#!/bin/sh
mount -o bind /dev/ /opt/debian/dev/
mount -o bind /dev/pts /opt/debian/dev/pts
mount -o bind /proc/ /opt/debian/proc/
mount -o bind /sys/ /opt/debian/sys/
chroot /opt/debian /bin/bashEgyszerűen beírom optware alatt, hogy: debian
Ilyenkor megváltozik a terminal-ban a status sor:
ASUSWRT-Merlin RT-AC68U_3.0.0.4 Tue Nov 11 04:54:58 UTC 2014
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root# debian
root@RT-AC68U:/#Itt beütve, hogy /etc/init.d/rtorrent start szépen hiba nélkül elindul az rtorrent, rutorrent-tel lehet hozzá csatlakozni (na persze, ha az apache el lett indíva előtte)
Most megyek melóba. Este, ha hazaértem készítek egy asus féle DDNS-t és kreálok neked ftp hozzáférést. Szerintem úgy gyorsabban át tudod tekinteni ezt az "öszvér" kialakítást
-
bambano
titán
a fő kérdés, hogy a chrooton belüli dolgok rendben vannak-e?
tehát ha az rtorrent user home dirje a /opt/rtorrent, akkor a /opt/debian/opt/rtorrent könyvtár létezik-e.
a másik, hogy nem a /etc/passwd számít a chrootolt debianban, hanem a /opt/debian/etc/passwd.azt mondod, ha belépsz a chrootolt debianba, akkor működik. hogy lépsz be? chroot-tal?
-
AtHoS
nagyúr
válasz
bambano #21595 üzenetére
Ezen leírás alapján [link] egy preparált debian-wheezy lett kibontva a router /opt alá debian mappanévvel.
Van benne /home, teljesen üres
/usr/local/bin
rtorrent
xmlrpc
xmlrpc_parsecall
xmlrpc_transport
xmlrpc-c-config/usr/local/sbin teljesen üres
/tmp
.ICE-unix\
.X11-unix\
mc-root\passwds fájl tartalma
root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
daemon:x:1:1:daemon:/usr/sbin:/bin/sh
bin:x:2:2:bin:/bin:/bin/sh
sys:x:3:3:sys:/dev:/bin/sh
sync:x:4:65534:sync:/bin:/bin/sync
games:x:5:60:games:/usr/games:/bin/sh
man:x:6:12:man:/var/cache/man:/bin/sh
lp:x:7:7:lp:/var/spool/lpd:/bin/sh
mail:x:8:8:mail:/var/mail:/bin/sh
news:x:9:9:news:/var/spool/news:/bin/sh
uucp:x:10:10:uucp:/var/spool/uucp:/bin/sh
proxy:x:13:13:proxy:/bin:/bin/sh
www-data:x:33:33:www-data:/var/www:/bin/sh
backup:x:34:34:backup:/var/backups:/bin/sh
list:x:38:38:Mailing List Manager:/var/list:/bin/sh
irc:x:39:39:ircd:/var/run/ircd:/bin/sh
gnats:x:41:41:Gnats Bug-Reporting System (admin):/var/lib/gnats:/bin/sh
nobody:x:65534:65534:nobody:/nonexistent:/bin/sh
libuuid:x:100:101::/var/lib/libuuid:/bin/sh
messagebus:x:101:103::/var/run/dbus:/bin/false
rtorrent:x:1000:1000:RTORRENT,1,1,1,1:/opt/rtorrent:/bin/bash/sur/lib mappa tartalma
apache2\
apr-util-1\
apt\
arm-linux-gnueabi\
cgi-bin\
compat-ld\
coreutils\
dbus-1.0\
dpkg\
gcc\
gnupg\
gold-ld\
ldscripts\
locale\
mc\
mime\
perl\
perl5\
php5\
pkgconfig\
python2.6\
python2.7\
python3\
sasl2\
ssl\
tc\
valgrind\
X11\
libapr-1.so.0
libapr-1.so.0.4.6
libaprutil-1.so.0
libaprutil-1.so.0.4.1
libbfd-2.22-system.so
libboost_iostreams.so.1.49.0
libcdio.so.13
libcdio.so.13.0.0
libcdio_cdda.so.1
libcdio_cdda.so.1.0.0
libcdio_paranoia.so.1
libcdio_paranoia.so.1.0.0
libcppunit.a
libcppunit.la
libcppunit.so
libcppunit-1.12.so.1
libcppunit-1.12.so.1.0.0
libcwidget.so.3
libcwidget.so.3.0.0
libept.so.1.0.5.4.12
libept.so.1.aptpkg4.12
libGeoIP.so.1
libGeoIP.so.1.4.8
libGeoIPUpdate.so.0
libGeoIPUpdate.so.0.0.0
libneon-gnutls.so.27
libneon-gnutls.so.27.2.6
libonig.so.2
libonig.so.2.0.0
libopcodes-2.22-system.so
libopencv_core.so.2.3
libopencv_core.so.2.3.1
libopencv_imgproc.so.2.3
libopencv_imgproc.so.2.3.1
libperl.so.5.14
libperl.so.5.14.2
libqdbm.so.14
libqdbm.so.14.14.0
libsqlite.so.0
libsqlite.so.0.8.6
libxapian.so.22
libxapian.so.22.5.0
pt_chown -
AtHoS
nagyúr
válasz
bambano #21593 üzenetére
Bakker! 4 szót írtál le és nem értem a kérdést
nálam van a hiba?
Megpróbálok saját kútfőből értelmezve válaszolni
chroot-on belül telepítve van a screen és lehet is indítani vele, mert ha belépek kézzel a chrooted debianba, akkor szépen indul az rtorrent ezzel a sorral:
--exec $SCREEN -- -DmUS $SCREEN_NAME $RTORRENT $PARAMItt linkeltem a használt szkripteket [link]
-
AtHoS
nagyúr
Értem
Akkor ezzel nem lehet gond, ugyanis leírás alapján mentem végig, ahol:
Download script and save it to /etc/init.d/.
sudo wget http://terminal28.com/wp-content/uploads/2014/07/rtorrent -O /etc/init.d/rtorrent
.
.
.
sudo chmod +x /etc/init.d/rtorrent
sudo update-rc.d rtorrent defaults
sudo /etc/init.d/rtorrent startpontosan így van kialakítva. De mint írtam ha belépek a chrooted debian alá, akkor szépen elindul az rtorrent az /etc/init.d/rtorrent start -al.
sudo-t nem ismeri fel parancsként, szóval azt hanyagolni kell.
Viszont, ha nem lépek be és a linkelt S99debian szkript végzi az indítást kívülről, akkor az apache elindul hiba nélkül, míg az rtorrent nem fog futni. Erről viszont csak az egyik rtorrent script esetén van visszajelzés, hogy probléma van. A többi azt jelzi, hogy elindult, de közben ugye nem fut
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root# /opt/etc/init.d/S99debian start
Starting chroot'ed Debian services...
[ ok ] Starting web server: apache2.
Starting rtorrent: rtorrentNo screen session found.
.
Done.
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root#kezdő linux topikban írták, hogy screen-re utaló probléma lehet a háttérben, aminek bekavarhat a külső chroot indítás.
-
-
Ice&Lime
veterán
-
whbear
senior tag
válasz
Ice&Lime #21587 üzenetére
De most Fedorát vagy Debiant akarsz telepíteni? Debiánnál a netinstall kér netet és ha nincs vezetékes neted akkor be kell adni neki penen a drivert. A Fedoránál a villogás nem hiba hanem feature.
Megnyitod a terminált. Beírod hogy top. Enter. Ennyi. Q a kilépés. Érdemes rootként (su) nézni mert akkor listázza az összes processzt.
Fedora telepítés után érdemes megnézni a Fedy-t. Kötelező kezdő Fedorásnak
-
Ice&Lime
veterán
válasz
lev258 #21585 üzenetére
Akkor valószínű, hogy telepítés után talán megoldja magának a wifi dolgot is.
(#21586) whbear: köszi neked is. Azért még kipróbálok párat, bár a fedora ezt a dolgot leszámítva (cpu tehelés és wifi villogás, talán megoldódik telepítés után) tetszene azért. Leírnád pontosan, hogy mit kell elindítani terminálból a nem cpu igényes feladatkezelőhöz, vagy hogy hívják itt, ami nem alkalmazás és azt nem számítja bele a cpu terhelésbe.?
-
Siriusb
veterán
Ezt olvasva először röhögtem. Utána elolvastam újra, mert biztos voltam benne, valamit félreértelmeztem. Végül magamba roskadtam, hogy mennyire sz@r a rolling release modell, egy őskövület van a gépemen.
█▓▒░siriusb@arch░▒▓██▓▒░ Wed Dec 17 10:54:10
~/ head /var/log/pacman.log
[2010-06-18 13:22] installed filesystem (2010.02-4) -
-
whbear
senior tag
válasz
Ice&Lime #21572 üzenetére
Ha hiszed ha nem, teljesen másképp viselkedik egy rendszer rendesen telepítve. Főleg a Fedora. Nálam Live rendszerként 100 % tekeri az egyik magot. Telepítve tudod az Intel ucodot is betölteni ami a 64 bites gépemen igencsak megdobta a teljesítményt. 32 bites gépemen nem éreztem semmi változást. De a Fedora GNOME 3 telepítve 3% körül viszi a procit.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Ice&Lime #21572 üzenetére
Akkor egálban van a Linuxszal. A Windowsban szerintem azért látod 0%-nak, mert 0,49%-ig lekerekíti 0-ra, de az nem végig 0,00%. Meg pl. ha Windows alatt a Process Explorer rendre magasabb terheléseket mutat, valószínű a beépített windowsos Feladatkezelő csal is az adatokkal.
Az sem lényegtelen, hogy egyes linuxos feladatkezelők úgy számolják a prociterhelést, hogy minden magot külön 100%-nak vesznek, így ha van egy olyan folyamat, ami mind a négy magot terheli 1%-kal, akkor pl. 4%-nak mutatja, ennek a százszorosánál meg 400%-nak. Windowsban meg ha csak egy mag terhelődik 100%-ra, akkor 25%-nak mutatja.
Mondom, nagyon nem mindegy, hogy mivel nézed. Érdemes konzolból vagy terminálból nézni top, htop segítségével.
-
whbear
senior tag
Szerintem meg a KDE alig eszik procit. RAM - ot annál inkább. Nálam 0.3%-0.7% a vanilla KDE Archon. A GNOME 3-tól jobban eszi a Cinnamon, mivel az egy GNOME 3 telepakolva minden vacakkal és buggal. Meg aminek köze van a Linux Minthez az jó nem lehet soha. Amúgy a top - al érdemes nézni a proci terhelést. A Windows meg 0 %? Azt sem szabad elhinni amit a Windows kérdez.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Ice&Lime #21569 üzenetére
A Debian 7.7 pl. 2014. októberi, az Arch jelenlegi telepítője pedig 2014. decemberi. Ráadásul az Arch még rá is frissít neked egészen mai időállapotra, így mindenből a legújabb verziód lesz, ami csak létezik, olyan friss, hogy ropog, még melegen kerülnek ki a kódok a fejlesztőktől. Mivel az Arch rolling, ezért friss is marad, és nem kell újratelepítgetni verzióváltásokkor, nincsenek főverziók. Ennél frissebb a linuxos világban csak ilyen saját fordítású testinges rendszerek.
-
-
N0zer0
senior tag
Megnéztem neked. A kétmagos celeroncsos hulladék laposomon, ha csak a KDE megy rajta (de az teljes pompájában), 0,2-0,3%-os a CPU terhelés a top szerint. Ez azért kibírható.
Jó, mondjuk sok füllel, sok flashes tartalommal nálam a firefox meg tud enni 7% CPU-t, a qBittorrent (200 torrent seedelése 1TB méretben) egy másik 10-13%-ot. Plusz, ahogy néztem a KDE-s KSysGuard feladatkezelő is megeszik egy olyan jó 5%-ot a processlistánál, és 10% felett, mikor a terhelési grafikonokat rajzolgatja.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Ice&Lime #21567 üzenetére
Ezek ilyenek. Azért azt is vedd figyelembe, hogy a legtöbb linuxos grafikus feladatkezelő is eszi a CPU-t, mikor nézed rajta, hogy mekkora a terhelés, közben rajzolják ki a görbéket. Amikor bezárod, akkor valószínűleg nem annyi. Meg ezt a disztrók kompenzálják a fejlettebb, alig töredező fájlrendszerrel és jobb memória- és hálózatkezeléssel, így összességében kb. ott van, ahol egy Windows, vagy még egy kicsit alatta is.
Hidd el, hogy pont az Ubuntu eszi a legjobban, hiába nem csicsás. Beelőzte már ebben a KDE-t is. Az Openboxot próbáld ki, azt is pl. egy Archon, vagy egy netinstallos Debianon, kevesebbel is beérik.
Esetleg az alapjáratot nézd konzolból (pl. Ctrl+Alt+1), a top paranccsal. Esetleg még az ablakkezelőből is kiléphetsz előtte, hogy legyen összehasonlítási alap, meg kiderüljön, hogy mi eszi. Azt is figyelembe kell venni, hogy a Live rendszer jobban eszi általában, mint a rendesen feltelepített.
-
Ice&Lime
veterán
válasz
N0zer0 #21565 üzenetére
Egy normális win 7 és 8 rendszer alapjáraton 0%, nem eszi a cpu-t. Ezzel szemben amiket eddig kipróbáltam disztrók (jó sokat), mindig volt alapjárati cpu használat, pedig egyáltalán nem csicsásak a kinézetek, ami indokolná ezt a erőforrásigényt alapjáraton is, sőt ubuntu nem csicsás, mégis megy a monitorban a cpu használat mind a 4 szálon 2-10% között..
-
válasz
N0zer0 #21565 üzenetére
Xfce tearing problémára a Compton nálam nagyon bevált, egy P4 Ati 9550 szintű őskövületen is szuperül megy a kompozitálás vele, míg az xfce beépített verziójának (compiz talán, de ez igaz mondjuk az összes ablakkezelő compozitorára, hogy kell alá a vas) nem árt vmi kétmagos cpu vagy modernebb vga és valóban több esetben tearingel.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Ice&Lime #21564 üzenetére
Részben a live mód miatt is lehet, meg amiatt is, hogy az Ubuntu Unityje meg a Fedora GNOME3-omja vagy KDE-je elég erőforrás-igényes. Talán Unity, KDE, GNOME3, a csökkenő erősorrend. Nem egy XP-vel vannak egy kategóriában, hanem Win7, Win8-cal, meg azoknál jobban néznek ki. Esetleg, ha annyira bánt, hogy pörgeti, akkor használj Cinnamon, MATE, GNOME2, Xfce, LXDE, Openbox-ot ez is fajsúlybelileg csökkenő sorrend. Az Xfce-t nem ajánlom nyugodt szívvel, mert a tearinges bugja nagyon idegesítő, meg egy ideje nem fejlesztik. Akár meglévő telepített rendszerre is fel lehet őket tenni, egyedül Gtk-s rendszerre nem jó ötlet Qt-set felszögelni, bár az is simán mehet.
-
Ice&Lime
veterán
Ismet tettem egy probat es kiprobaltam egy disztrot, most a fedorat.
A jo benne az, hogy jol mukodik vele a fenyeroszabalyzo es a tapipad is.
Viszont lenne par kerdesem, amik zavarnak.A lan jo, viszont vegul is a wifi is, de wifit bekapcsolva a wifi gomb villog, ez miert van, egyebkent zavar a dolog.
Aztan, system monitort nezve a process fulecsket, a folyamatok listaban mindent rendben mutat, miden 0% alapjaraton, viszont mar a resources fulecsken mar mas a helyzet, ott lathatoan igenybe van veve alapjaraton a proci, mert mind a 4 cpu szalon 3 es 10%os a terheltseg. Ez mi, miert van? Ez igy nem jo. -
GD
őstag
régi módszer: symlink egy futtatható scriptre (ami lehetett bárhol), manapság erre panaszkodni szokott az os, hogy ez így nem annyira tetszik neki, de működhet
új módszer: init script, az init.d alá, így script megfelelő helyen és update-rc.d -vel pedig jól fogja magát érezni -
AtHoS
nagyúr
Olvasgattam a témában a linkedről kiindulva, de elvesztettem a fonalat.
Ez ami picit érthetetlen számomra:
"Ezek a symlinkek rc-re mutatva nem nagyon mennek már újabb kiadásokban"A linkeden pedig ez olvasható:
"Then you need to add the appropriate symbolic links to......."Szóval a linken szerintem pont symlink létrehozását javasolják, ami rc-re fog mutatni. Viszont ha ez így van, akkor valóban ezt akartad linkelni?
-
Serricon
senior tag
Azóta volt már egy resi, most nincsen még resyncelve
taliga@TALIGA-HS:~$ sudo cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=3685605b-9b5a-4352-be5c-a19485289a11 / ext4 errors=remount-ro,noatime 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=2d78fdeb-cb78-4856-a6c6-ef27b6f029fb none swap sw 0 0
/dev/md0 /mnt/raid1 ext4 defaults 0 0
/dev/md1 /mnt/raid2 ext4 defaults 0 0taliga@TALIGA-HS:~$ dmesg|grep raid
[ 2.867444] md: raid0 personality registered for level 0
[ 4.883767] md: raid1 personality registered for level 1
[ 5.005285] raid6: sse2x1 11698 MB/s
[ 5.073197] raid6: sse2x2 14585 MB/s
[ 5.141111] raid6: sse2x4 16819 MB/s
[ 5.209024] raid6: avx2x1 22360 MB/s
[ 5.298990] raid6: avx2x2 34754 MB/s
[ 5.448714] raid6: avx2x4 31127 MB/s
[ 5.477297] raid6: using algorithm avx2x2 (34754 MB/s)
[ 5.505858] raid6: using avx2x2 recovery algorithm
[ 5.661782] md: raid6 personality registered for level 6
[ 5.689925] md: raid5 personality registered for level 5
[ 5.717540] md: raid4 personality registered for level 4
[ 5.747660] md: raid10 personality registered for level 10
[ 9.066591] md/raid0:md0: md_size is 7814057984 sectors.(#21558) bambano:
Gép upgrade előtt simán ment minden, lemezek se voltak mozgatva, valamint resync után használhatóak, nem tudom lehet-e olyan hiba ami csak akkor jön elő. -
Serricon
senior tag
válasz
Serricon #21555 üzenetére
Próbálgatom de még mindig
the disk drive for /mnt/raid2 is not ready yet or not present
-átdugdostam hogy az eredeti sorrendben legyenek
-/etc/mdadm/mdadm.conf kipucolva, csak a mdadm --detail --scan
beillesztve a végére
-ment rá update-initramfs -u
ezek mind úgy, hogy resync után, működő raid-el, majd restart után újra semmi.Lassan végez megint a resync..
taliga@TALIGA-HS:~$ cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
md1 : active raid1 sdc[1] sdb[0]
488255360 blocks super 1.2 [2/2] [UU]
[================>....] resync = 83.8% (409303552/488255360) finish=20.7min speed=63378K/sec
md0 : active raid0 sdd[1] sde[0]
3907028992 blocks super 1.2 512k chunks
unused devices: <none>Esetleg ha UUID helyett így megadom neki melyik diszk?
DEVICE /dev/sdd /dev/sde
ARRAY /dev/md0 metadata=1.2 name=TALIGA-HS:0 UUID=e2a9b4f7:7f0c342c:42301b6d:fcbd79ab
DEVICE /dev/sdb /dev/sdc
ARRAY /dev/md1 level=raid1 devices=/dev/sdb,/dev/sdcLassan kifogyok a gugli találatokból is, mit lehetne még kipróbálni?
Végső megoldás a kötet átmentése, format, új kötet, ha az sem segít akkor.. reinstall -
Serricon
senior tag
Sziasztok!
Olyan gondom van, hogy cpu/lap csere után az egyik raid-et nem tölti be a rendszer bootoláskor.
Indulás után ha újra létrehozok egy raid1-et ugyanarra a 2 lemezre, akkor szépen resyncel, majd visszamountolom és működik, de a következő rebootnál megint eltűnik.
Próbáltam már pár dolgot amit neten találtam, én a konfig fájlra tippelek..taliga@TALIGA-HS:~$ sudo mdadm --detail --scan
ARRAY /dev/md0 metadata=1.2 name=TALIGA-HS:0 UUID=e2a9b4f7:7f0c342c:42301b6d:fcbd79ab
ARRAY /dev/md1 metadata=1.2 name=TALIGA-HS:1 UUID=f228718e:f7fcec03:0d904788:6297a863
Itt az első működik, a második eltűnik.taliga@TALIGA-HS:~$ cat /etc/mdadm/mdadm.conf
# mdadm.conf
#
# Please refer to mdadm.conf(5) for information about this file.
#
# by default (built-in), scan all partitions (/proc/partitions) and all
# containers for MD superblocks. alternatively, specify devices to scan, using
# wildcards if desired.
#DEVICE partitions containers
# auto-create devices with Debian standard permissions
CREATE owner=root group=disk mode=0660 auto=yes
# automatically tag new arrays as belonging to the local system
HOMEHOST <system>
# instruct the monitoring daemon where to send mail alerts
MAILADDR root
# definitions of existing MD arrays
# This file was auto-generated on Sun, 12 Oct 2014 13:41:50 +0200
# by mkconf $Id$
DEVICE /dev/sdd /dev/sde
ARRAY /dev/md0 level=raid0 devices=/dev/sdd,/dev/sde
DEVICE /dev/sda /dev/sdc
ARRAY /dev/md1 level=raid1 devices=/dev/sda,/dev/sdc
ARRAY /dev/md/0 metadata=1.2 UUID=e2a9b4f7:7f0c342c:42301b6d:fcbd79ab name=TALIGA-HS:0
DEVICE /dev/sda /dev/sdc
ARRAY /dev/md1 level=raid1 devices=/dev/sda,/dev/sdcBármi tipp?
-
hamham
tag
felhasználóválasztó helyett ez a kép jön be [link]
nem tudom mi lett elnyomva(nem tudta megmondani az illető se ), elsőre vmi nagyítóra tippeltem win+r gombra nem reagál se win+ görgő, valaki tud segíteni hogy lehet ezt kikapcsolni?
ubuntu gnome 14.04 -
F34R
nagyúr
Sziasztok ujra, aki csinalt mostanaban gentoo + encryptes luks telepitest az megdobna egy leirassal?
ahany bloggal, wikivel talalkoztam mindenhol mas volt a leiras. Meg nem artana erthetobben elmagyarazva mit jelentenek az opciok.
-
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Egy ARM alapú Asus RT-AC68U router-en szerettem volna rtorrent-et futtatni, de ARM alapoknál csak optware érhető el, amit már nagyon régen frissítettek. Javasolták, hogy debian alapon lehetne beüzemelni a dolgokat, így nagy bátran bele is fogtam, bár itt azért hozzáteszem, hogy tudásszintem linux oldalon kezdő (vagy még az sem), de gondoltam, hogy leírások alapján azért elboldogulok majd vele.
A műveleteket siker koronázta, mivel pikk-pakk be tudtam üzemelni egy chrooted Debian Wheezy v7.7-et ezen leírás alapján: [link]
A leírásban ahogy írják a debian paranccsal (igazából szkript-tel) belépve a chrooted debian-ba szépen lehet mindenfélét telepítgetni, amire szüksége van az embernek. Az rtorrent beüzemelésének ezen leírás alapján fogtam neki: [link]
Ahogy látható, itt forrásból kell fordítani a programokat és ezt követően telepíteni azokat. Itt nagyon picit el kellett térjek a csomagok konfigolásánál, ugyanis az rtorrent konfigolása és a make parancs hibaüzenettel félbeszaadt. Erre végül azzal sikerült megoldást találni, hogy
- az Advanced xmlrpc csomagot használtam
svn checkout http://svn.code.sf.net/p/xmlrpc-c/code/advanced xmlrpc-c
- a libtorrent-et így konfigoltam
./configure --disable-instrumentation
- az rtorrent konfignál így adtam meg a paramétereket:
./configure --with-xmlrpc-c=/usr/local/bin/xmlrpc-c-configA sudo parancsot el kellett hagyjam minden sor elejéről, mivel nem ismerte fel a rendszer, illetőleg magát az rtorrent-et root felhasználóval kell indítani. A lényeg, hogy ebben a formában működőképes lett az rtorrent-ruTorrent páros.
A probléma mindössze annyi lenne, hogy az AC68U-n ugye optware fut, amihez putty-val lehet SSH-n csatlakozni. Az /opt/etc/init.d/ helyre a debian telepítésekor bekerül egy S99debian szkript, aminek a segítségével az optware alól lehet indítani a chrooted debian alá telepített programot. A ruTorrent indításához szükséges apache szerver szépen indul is úgy, ahogy kell. Viszont az rtorrent nem hajlandó elindulni "kívülről" indítva.
kaptam tippet, hogy az apache konfigba szórjam be ezt a két sort:
LoadModule scgi_module /usr/lib/apache2/modules/mod_scgi.so
SCGIMount /RPC2 127.0.0.1:5000Sajnos ez sem hozta a várt eredményt.
Futtattam update-rc.d rtorrent defaults 99 utasítást is, de ez sem lett megoldásBemásoltam root alá az .rtorrent.rc -t de így sem indul S99debian-nal az rtorrent
A gondommal beugrottam már a kezdő linux-os topikba (tudásszintemhez igazítva a topik választást
), de átirányítottak, hogy hamarabb kapok választ az alap linux vagy Debian topikban kérdezve.
Ott beszúrtam egy használt rtorrent indító szkriptet, ami pl. hibaüzenettel megáll "kívülről" meghívva: [link]S99debian szkript [link]
chrooted-services.list fájl [link]
másik próbált rtorrent szkript fájl [link] ennél nincs hibaüzenet,
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root# /opt/etc/init.d/S99debian start
Starting chroot'ed Debian services...
Starting rtorrent.
rtorrent started successfully.
Done.
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root#Viszont nem indul el ezzel sem így az rtorrent, ami azért lenne probléma, mert ha újraindítom most a routert, akkor indulás után be kell lépjek putty-val, majd be kell lépnem debianba és kézzel el kell indítanom az rtorrent-et. Ezt azért szeretném kikerülni és az rtorrent automatikus indítását megoldani.
Remélem lehet azért keríteni megoldást a problémára. A segítséget előre is köszönöm
-
_Dumber_
őstag
Megint lenne egy érdekes kérdésem:
Samba:
Azt szeretném, hogy minden megosztás csak egy bizonyos gépnek legyen elérhető (vmware), de egyik megosztásomat mindenki láthassa.
Ha a [global] közé írom be:
hosts allow = 192.168.174.130akkor tényleg csak a vmware látja, de ez fél megoldás.
Ha az egyes megosztások közé rakom be a hosts allow = 192.168.174.130-t akkor már csak a vmware tud belépni (más nem), kivéve arra a megosztásra amiből ezt kihagyom, de azért, betallózza az idegen gép is (csak nem enged be.
A bettallózást meg tudom szüntetni a browseable = No kapcsolóval.
Ezzel a könyvtárakat el is intéztem, de a nyomtatók továbbra is tallózhattók.
Hogy lehet megoldani, hogy azokat ne lássa idegen . (Oda nem jó/nem elég a browseable = No kapcsoló) -
F34R
nagyúr
Most kellene egy kis segitseg, szoval wine + quakelive megy is rendesen de nekem valahogy a wineprefixet at kellene rakni a masik meghajtomra. valahogy meg tudom en ezt tenni. A leiras ami alapjan felraktam a quake-t
-
_Dumber_
őstag
Van egy debian kiszolgálónk amin működik egy davecot levelezőszerver, amire a getmail tölti le a szolgáltatótól a levelet.
Hogyan lehet megoldani, vagy milyen programmal, ami minden egyes levélre (letöltéskor) küld egy értesítést a feladónak, hogy köszönjük-megkaptuk.
Szóval nem elolvasáskor kellene, hanem amikor a davcecot megkapja. -
rt06
veterán
válasz
Blum1866_2 #21546 üzenetére
a4-es meretre ertettem (ami generatort linkeltel, ott pl az arba nalam nem szamitott bele sem a papir, sem a laminalas), az egyedi meret sokat dobott az aron
-
rt06
veterán
válasz
Blum1866_2 #21544 üzenetére
elnezve a kalkulatorukat, jobban jarsz, ha telehanysz egy a4-es lapot kulonfele logokkal, es otthon kivagdosod, mintha kis meretben akarnad nyomtatni (igy "csak" 2.5k, ami meg mindig kicsit soknak tunik)
szerk.: kozben ugy tunik, a munkadijukat tartjak sokra, mert ha rendelsz 10 peldanyt, akkor 450 ft-os darabar jon ki
szoval en amondo vayok nezz meg szet mashol is -
rt06
veterán
válasz
Blum1866_2 #21534 üzenetére
ezt hol nezted, illetve milyen technikaval lenne ennyi? ennyiert bogrere, polora kinyomnak (bogre, polo, es meg vagy 2-3 sor ara is belefer a 4k-ba)
-
sonar
addikt
válasz
Hát ez tényleg brutál.
Én vettem papirt és cégnél ingyért kinyomtattam szinesben. Kivágtam.
Ha már kopott vagy meguntam lecseréltem.
Kb 500 Huf-ban volt a 20 matricaVan egy ilyen repi/reklám cuccok gyártásával foglalkozó ismerősöm rákérdek nála, hogy normális alapanyag mennyiért lenne.
-
lev258
veterán
válasz
Blum1866_2 #21540 üzenetére
Már van is egy tippem, a paypal miatt.
Winner_hun kolléga már többször bizonyított nekem és másoknak is. Bár az elosztást kicsit jobban át kell gondolni. Én Debrecenben vagyok található. -
lev258
veterán
válasz
Blum1866_2 #21537 üzenetére
Ha gondolod, bedobom a témát a hivatalos Ubuntu fórumra is.
-
lev258
veterán
válasz
Blum1866_2 #21537 üzenetére
Én jelentkezek, már a pólókat nézegetem.
-
BoB
veterán
válasz
Én innen rendeltem.
-
Blum1866_2
tag
4000 forintot mondtak egy 17*26mm-es matricára, azt hittem eldobom az agyam. A legolcsóbb ajánlat is 3400Ft volt, azért annyit nem fizetnék érte. Azért kérdeztem, hogy van-e valami szaki akiről tudtok, hogy occsóé' megcsinálja nekem. Külföldön 2 dodóért csinálják meg de mire ideérne ugyanannyiba lenne mintha itt csináltatnám meg.
Ideje valami tutorial után nézni.
-
sonar
addikt
válasz
Blum1866_2 #21532 üzenetére
Ha megvan a grafika, szinte bármelyik maszek nyomdában kinyomtatják. Max a vágással kell pepecselni neked.
Én legalábbis magamnak csináltam, és ha én megtudtam csinálni akkor más is -
Blum1866_2
tag
Kicsit másjellegű kérdés:
Linux matricákat lehet valahonnan rendelni? Mármint Magyarországról...konkrétan egy "Powered by ArchLinux" matrica kéne nekem, meg egy ilyen Windows billentyűre ragasztható Arch logo.
Ha nem lehet ezeket sehonnan beszerezni akkor hol/kinél tudnám ezt a legolcsóbban megcsináltatni? Aprón nincs valaki aki ilyenekkel foglalkozik? -
sonar
addikt
válasz
anonymus89 #21529 üzenetére
Akkor van ilyen ha nincs kommunikáció a 12-es és 15-ös lábon [link]
Ha van lehetőséged akkor próbáld meg DVI-on (vagy másik monitorral) -
sonar
addikt
válasz
anonymus89 #21525 üzenetére
Screen resolution akkor van ha nem tudja kiolvasni a monitor felbontását ezért belő egy olyan felbontást amit a monitor nem tud lekezelni.
Hogyan van összekötve, nincs vmi átalakitó közbeiktatva? -
lev258
veterán
válasz
anonymus89 #21525 üzenetére
Nem tudom, mi a célod pontosan a Hiren's használatával, de esetleg egy Live-val is megpróbálhatnád. Valószínűleg olyan felbontást akar használni, amit nem bír a monitor (videókártya). Milyen hibát ír a noti HDD-re?
-
anonymus89
addikt
Sziasztok!
A saját gépemen nem enged be Hiren's BooCd-ről a linuxba mert kiírja Screen Resolution "Out of Range" mit lehet ezzel kezdeni?
Továbbá egy régi Compaq Presario 2100-as notiról próbálnék adatot menteni de nem tudom megnyitni a hddt- mert hibát ír ki. -
spammer
veterán
elementary OS, .contract fájl (file manager context menüjébe beépülő parancs)
Ez a sor nem jó ebben a formában:
Exec=sh -c "cp %F{,.bak}"
Nem működik, mert a %F-nek önmagában kell szerepelnie, de ha szóközt teszek utána, akkor sem jó értelemszerűen. %F itt kijelölt fájl(oka)t jelenti, ami(k)ből .bak kiterjesztésű másolatot kellene készíteni.
Tudja valaki, milyen módon kell ilyenkor formázni a parancsot, hogy a %F-et értse? Illetve még annyi, hogy még jobb lenne, ha esetleg el is nevezné mondjuk a dátumot és idő beleírva, pl: file_201412061015.bak
-
bjokkaa925
tag
Tud valaki megoldást arra, hogyan lehetne a különböző asztalokhoz különböző egeret+billentyűt társítani?
-
exchanger
tag
A Transmission miért nem tud Upnp kapcsolatot nyitni a router felé? Tűzfalon kiengedtem a kérdéses portot, de nem hajlandó nyitni.
Windows alatt az uTorrent egyből nyit magának.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
szokásos idióta kérdéssel jövök.
XEN vs. KVM? Szerintetek melyik a jobb? Eddig csak vmware-t használtam, de szeretnék ezekkel is megismerkedni.
-
spammer
veterán
válasz
spammer #21515 üzenetére
Közben úgy néz ki, hogy megoldódott és nem hardveres gond, mármint nem olyan értelemben... eOS Freya beta1, ami viszonylag friss, az elindult Rufus-szal kiírva, legacy módban. Ezek szerint a régebbi rendszereket (így gondolom kerneleket/drivereket) nem szereti.
Crunchbang 11 sem akart menni, pedig az csak másfél éves (Debian Wheezy alapú). Majd holnap kísérletezek vele, de pl. Cruchbangből nincs frissebb release, így a 11-es vajon tölthető frissebb driver/kernel kiadással, hogy újabb gépeket is lehessen használni?
Intel Celeron N2840 (dual core), meg Intel HD Graphics, ez kb. alap, semmi extra. Lehet, hogy a BIOS-t nem szereti, vagy én nem tudom, mi gondja lehet a régebbi OS-ekkel.
-
spammer
veterán
válasz
spammer #21508 üzenetére
Na jó, itt valami USB port probléma lesz.
Kiszedtem a "quiet splash"-t, hogy lássam az összes üzenet, miket ír ki:
usb 1-1: device not accepting address 2, error -110
usb 1-1: new high-speed USB device number 3 using ehci_hcd
usb 1-1: device not accepting address 3, error -110
... itt még néhány hasonló
hub 1-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1Itt is ilyesmiről írtak: [link]
Nem csoda, hogy nem találja a fájlrendszert, gondolom nem tudja már olvasni a pendrive-ot.
-
-
spammer
veterán
Ezzel szívok éppen:
Laptop: Acer ES1-512, BIOS-ban UEFI helyett legacy bekapcsolva, gyárilag Linpus linux van rajta (konzolos felülettel), nincs Windows, nem is telepítettem.
elementary OS-t próbálom feltolni rá, pendrive-ról olvasgat, szöszölget, majd ezt dobja:
"(initramfs) Unable to find a medium containing a live file system"
Pendrive jó, mert másik gépen bootol, ott megy a live mode is. Gugliztam, de nem jutottam megoldásra.
-
total90
veterán
Na, belottem a laposra a Mintet. Egesz kellemes rendszer, gyors, ezen a Rebeccan van minden telepitve elore, ami kellhet egy atlag felhasznalonak. Josag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest