- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
olivera88 #21497 üzenetére
Ha a Win csinálja, akkor felesleges új GRUB. Gyanús, hogy az alaplapi telepítővel nem csak az audio drivert raktad fel/cserélted!
Inkább Win vonalon kell ezt kiókumulálni, mert az ottani driverekkel a Linux nem sokat fog kezdeni! Bios, HDD- re telepítés AHCI módban vagy IDE- ben, ilyesmik is összezavarhatják a Wint! Nézd végig a Wines illesztőprogramokat az eszközkezelőben vagy minek hívják.
-
olivera88
veterán
Csináltam vizaállítást Windowson, de persze ettől továbbra se hajlandó bootolni 1 es HDD ről. Próbáljam meg újra rakni grubot azon esetleg? Hátha attól megjavul.
-
törölt tag
válasz
southernsun #21491 üzenetére
exfat-utils, exfat-fuse csomagok kellenek hozzá.
-
olivera88
veterán
Érdekes. Közben megpróbáltam még egyszer lefuttatni Win indítási javítást, és nem sikerült neki a javítás. De dobott hibakódot. Lehet h rossz driver lett felrakva? Azt írja Bad Driver.
[link] Na igen, erre gondoltam én is he felveszem vele a többi OS t.A sudo apt-update grubbal kell?
-
southernsun
tag
Sziasztok!
Most vásárolt SD kártyámat szerettem volna csatlakoztatni Mint KDE rendszeremhez, amire az alábbi üzenetet dobta:
Hiba történt '59,5 GiB USB eszköz (exfat)' hozzáférése közben. A rendszer válasza: The requested operation has failed: Error mounting /dev/sdb1 at /media/l/4581-9674: Command-line `mount -t "exfat" -o
"uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8,namecase=0,errors=remount-ro,umask=0077" "/dev/sdb1" "/media/l/4581-9674"' exited with non-zero exit status 32: mount: unknown filesystem type 'exfat'Fényképezőben formáztam a kártyát, amiben szépen működik, windowsra dugva is ok.
Mi a teendő hogy linux alatt is működjön?
Egy kisebb 8Gb-os másik SD kártyával Linux alatt sincs problem... -
Penty
aktív tag
válasz
total90 #21482 üzenetére
Az az ember, aki 2014.-ben még XP-t használ és - a támogatás hónapokkal ezelőtti megszűnése után - hajlandó végre váltani, az nem az az ember, aki könnyen el tud szakadni a kék keretes ablakoktól, a START menütől, meg a többi hagyományos XP-s dologtól. Az ilyeneknek még egy Windows 7 is "szar", nemhogy egy teljesen más filozófiát igénylő Mint, Ubuntu, Chakra vagy bármely más egyéb Linuxos disztró – testre szabható KDE-menü ide, vagy oda...
Mindenesetre sok szerencsét a dologhoz! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
total90 #21484 üzenetére
Hát, Ubuntu meg Mint folyik a csapból is, de nem feltétlen ezek a legjobbak. Ezeknél hiányzik a rendes wikipedia hozzájuk. Mondjuk tehetsz egy próbát a KDE-s Minttel. Windows után egy rendes KDE új dimenziót nyit meg, amiből kiderül, hogy mennyire korlátolt a Windows felülete, csak az már nem tűnik fel mert megszoktuk.
-
spammer
veterán
válasz
total90 #21482 üzenetére
Zorin OS Lite is megérhet egy próbát akár. (Youtube videó)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
total90
veterán
Hi,
Adott egy regi laptop:
-2 GB memoria
-Intel T2500 (Cenitiro Duo 2GHz) processzor
-Intel 945 VGA
-SSD (HDD nem reg lett lecserelve)Erre kellene valami Linux, amibol a legujabb verzio is szepen elfut es olyannak lenne, aki eddig Windowson elt es nulla fogalma van a Linuxrol. Ergo XP-rol valtana valami ingyenesre, Linuxra.
Esetleg valami olvasnivalo kezdo Linuxosoknak is jol jonne.Koszi
-
olivera88
veterán
válasz
olivera88 #21480 üzenetére
Most látom a Debian nem is engedi valamiért csatolni a Windows particiót, nyilván ez miatt is nem bootol a HDD? A D partíciót azt megnyitja.
Ezt írja. Error mounting: mount exited with exit code 1: helper failed with:
Unprivileged user can not mount NTFS block devices using the external FUSE
library. Either mount the volume as root, or rebuild NTFS-3G with integrated
FUSE support and make it setuid root. Please see more information at
http://tuxera.com/community/ntfs-3g-faq/#unprivileged -
olivera88
veterán
Tudna segíteni valaki evvel kapcsolatban h mi történt? És mit lehetne kezdeni? [link]
Volt már egyszer h valamivel eltekertem a grubot, de attól a grub bejött és írta h hiba van, most meg be se jön az 1 es HDD. -
McSzaby
őstag
Igen, ezt értem, teljesen tisztában is voltam vele, de már a formázott partíción belül van 917 GB helyem, tehát addigra levette a maga adóját. Az adózás után 917 GB írhatnék, de a df -h már csak 871-t enged
Szóval ha azt mondom, ~900 Gb stabilan elérhető lenne, akkor nem nyavalyognék.
-
Vladi
nagyúr
válasz
McSzaby #21473 üzenetére
amúgy ez ilyen. Lehet valamit a program is elszámol, de igen, x %-ot le fog venni a fájlrendszer. 1 teránál már ez 40 giga is lehet, mai 4%. formázz ext2-re és imádkozz.
Egyébként az 1 tera se annyi. Mert 1000 giga, ami nem 1024 giga ami meg 1 tera lenne ugye.
Olyan ez, mint az adó. Oké, hogy fizu, de szépen lassan lecsipkedik. Egy kis eszjéa, egy kis áfa, meg béfa és már ott is vagy, hogy ...
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
volt egy ntfs-s vinyóm 1 TB, át akartam rúgni EXT-re.
Gparted megnyit, HDD kiválaszt és ezt látom.
Size 931.51 Gb. Ez így oké is, de formázás után már ezt látom.
Size 931.51 Gb; used 14,81 GB ; Unused 916.70 GB.Ezt itt még le is nyelném, mert oké, naplózás, stb., egye meg azt a 15 értékes Gigát.
DE amint felmountolom a partíciót már a következőt adja vissza a df -hP
Size 917 G Used 200 M Avaible 871 G
Arcom a porba hull, hova lett 40 GB??? Ez ilyenkor mi, mi tudok tenni?
-
Noss, akárhányszor linux után bootolok Windows-ba, a windows elkezdi ellenőrizni és javítani a file rendszert.
Ha kétszer egymás után indítom a windows-t, akkor másodszorra nincs ellenőrzés, vagyis alinux bootolása valamit beleír valami oylan helyre, ami a windows-nak nem tetszik.
Hogy tudom kideríteni, hogy ez mitől van, és hogy egyáltalán mi történik?
Sajna anniyra gyorsan pörög végig az ellenőrzés, hogy nincs időm megfigyelni a partíció ID-t, így azt sem tudom, hogy melyik partícióval van baja ilyenkor.
Majd lefényképezem, ha lesz nálam gép.Addig van valami ötlet erre vonatkozóan?
Kössz!
-
Siriusb
veterán
Ciki, de nem jöttem rá, miként valósíthatom meg, hogy regex-szel töröljem azokat a sorokat, amik nem egy bizonyos szóval kezdődnek:
/^((?!így_kezdődik_a_sor))/Megcsináltam kézzel, mert nem volt sok, de azért légyszíves világosítsatok fel a jövőre való tekintettel. Kösz.
-
-
válasz
CPT.Pirk #21467 üzenetére
AMD A10-6800K APU, ASRock FM2A85X Extreme6 alaplap, 1TB-os WB Black winyó.
Azért gondoltam boot problémára, mert nem jut el a GRUB-ig, pedig gondolom, fel kellett volna telepítenie.
Most nulla szöveg után következik a villogó kurzor. Vagy a GRUB is támaszkodhat VGA drivert igénylő grafikára?Egy hasonló gépen (A6-6400K, AsRock FM2A75 Pro4-M) simán megy az Arch uganazzal a kernellel, amivel a Suse most próbált települni.
Ja, egyébként a Thumbleweed-et (rolling) próbálom felrakni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm. Hogy ez a Win8 esetében normális-e, azt nem tudom. Egyébként külön kellene választani szerintem a problémákat. A villogó kurzor az másra utal, jellemzően vga driver vagy xorg probléma lehet.
Van egy live verzió is az opensuseből, azzal elindult a géped? Plusz kellene némi infó a jelenlegi gépedről.
-
válasz
CPT.Pirk #21465 üzenetére
Az fdisk -l ezt irja ki:
Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0x031d1639
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 2048 739327 368640 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 739328 466325503 232793088 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 * 466327550 1953519615 743596033 f W95 Ext'd (LBA)
Partition 3 does not start on physical sector boundary.
/dev/sda5 466327552 1884354559 709013504 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6 1884356608 1890592767 3118080 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 1890594816 1953519615 31462400 83 LinuxA Gparted check opcioja nem muxik a Windows 8.1 360MB-os hibasnak jelzett boot particiojan, de ha az information-re nyomok akkor ezt irja:
Unable to detect file system! Possible reasons are:
- The file system is damaged
- The file system is unknown to GParted
- There is no file system available (unformatted)
- The device entry /dev/sda1 is missingAz összes többire hiba nélkül lefut a check is és az information sem jelez hibát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gpartedben van olyan, hogy check partition, azt nyomd rá mindegyikre, hátha kiad valamit. Továbbá egy terminálban a rescue lemezen add ki ezt a parancsot (root terminálban sudo nélkül):
sudo fdisk -l
És másold be ide a kimenetét. Ezekből már valszeg ki tudunk majd indulni.
-
Sziasztok!
OpenSUSE-t próbálok Win 8.1 mellé feltenni.
Partívionáláskor ezt dobja:
"Warning: with your current setup, your installation will encounter problems when booting, because the disk on which your /boot partition is located does not contain a GPT disk label."
It will probably not be possible to boot such a setup
If you need to use this for installation, you should destroy the disk label in the expert partitioner
Az expert particionálóban próbáltam volna ügyködni, de ott csak azt a partíció felállást ajánlja fel, amit ő eredetileg kitalált, vagyis lenyomja a Windows partíciókat és helyére tolja a Süsü-t, és itt nem tudok ezen változtatni.
Ezt meg tudom oldani anlkül, hogy GPT-re alakítom a winyót?
Kössz!
-
-
The.Bali
aktív tag
válasz
lev258 #21457 üzenetére
A mostani Grub listába nem tudom vissza varázsolni valahogy a Win 8.1-et?
A mostani grub menüm, amiből hiányzik a Windows bejegyzés itt található:: /boot/grub/menu.lst
Meghatároztam grub-install --verszion paranccsal, melyik verzió van most fent. Ez lenne: (GNU GRUB 0.97)A Grub 2-es listám itt található és ebben még szerepel a Windows-os bejegyzés: /boot/grub/grub.cfg
Szerk: volt sudo update-grub, és a fastboot ki van kapcsolva igen [windows félhibernálás]. (safe boot is, mivel legacy módúra van állítva a bios)
Szerk2: a Grub2-őt hogy tudom vissza rakni ideiglenesen? Hogy el tudjam indítani a Windows-omat?
-
lev258
veterán
válasz
The.Bali #21455 üzenetére
Én nem tartom valószínűnek, hogy ez lenne a gond. Mindenesetre, ha ennyire akarod, akkor felrakhatod az 1.99-est egy Live-ról, mondjuk a 12.04-ről (mintha azon az lenne). sudo update-grub volt? A Windows félhibernálásos leállítása ki van kapcsolva? A Grub 1 nem tudom, tudja-e, mi fán terem a Windows 8 (elég régi).
-
The.Bali
aktív tag
válasz
The.Bali #21455 üzenetére
Eltávolítottam a Grub2 ez alapján: [link], és most úgy tűnik valami Grub1-et kaptam vissza, azonban a gép bekapcsnál rögtön az ubuntu indul el. Ha lenyom a SHIFT-et indulásnál, akkor bejön a GRUB-os választási lehetőség, de nincs közte a Windows. Csak az Ubuntu 14.04 és Recovery bejegyzések szerepelnek négyszer.
Hogy tudnám a lsitába beletenni a Windows 8.1-et is? -
The.Bali
aktív tag
válasz
lev258 #21454 üzenetére
2.02~beta2-9ubuntu1 verzióm van. Windows 8.1 mellé van telepítve az Ubuntu (eltérő pírtíciókra). Legacy módú BIOS beállítással. Az a gondom, hogy időnként (10 indításból 7-8X) amikor kiválasztom a GRUB-ban a Windows-t, akkor egy lila háttér jelenik meg és nem tölt be a Windows. Vissza teretnék térni 1.99-es GRUB-ra, azzal egy másik gépen teljesen jól működik ez a Dual bootos megoldás.
-
The.Bali
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu-n jelenleg 2-es Grub-om van. Hogyan tudnám lecserélni 1.99-esre?
Köszönöm!
-
válasz
Siriusb #21448 üzenetére
Unity3D standalone alkalmazás futása közben szeretném, hogy bekapcsoljon.
építettünk az árkusi munkatábor múzeumába egy kioszkot, amin egész idő alatt a a munkatábor újjáalkotott interaktív 3D modellje fut.
ha viszont nem bökdösi éppen senki a hardvert, akkor egy videónak kéne futnia. a KDE be tud rakni videót képernyőkímélőnek, de az nem aktiválódik a 3D miatt, mint ahogyan normál üzem szerint pl videólejátszás közben sem, ezért is hoztam példának azt, hogy ne kelljen külön elmagyaráznom a fentieket.sajnos ez nem probléma, hanem üzemszerű működés, de nekem most pont ezt kéne belőle kiütni
-
Siriusb
veterán
Elöljáróban: KDE-t nem használok. A teljes képernyős videó lejátszáson kívül hirtelenjében más nem jut eszembe, ami megakadályozná a képernyőkímélő aktiválását, hacsak pl. Caffeine-t nem használsz.
Mivel pontosan nem tudni, mikor jelentkezik nálad a probléma, esetleg megoldás lehet még az xscreensaver telepítése.
-
-
bambano
titán
válasz
lsebestyen #21444 üzenetére
a postfix arra való a te esetedben, hogy fogadja a bejövő leveleket és lerakja a diszkre meghatározott formában. a roundcube meg arra, hogy hálózati protokollon keresztül levelet olvassál. A kettő közül hiányzik még egy imap szerver is.
-
lsebestyen
addikt
Sziasztok!
Kicsit elakadtam...Az lenne a feladat, hogy létrehozzak egy webszerre egy levelező rendszert. Webminben konfigoltam szinte mindent. Már meg van az openldap is, phpldapadmin-ba létrehoztam a csoportokat, felhasználókat, és nekik tudni kéne levelezni egymással.
Postfix-et nézegetem, de nem igazán világos, hogy hogyan tudnám kivitelezni azt, hogy egy weboldalon be tudjanak lépni a felhasználók a phpldapadmin-ban létrehozott felhasználónevükkel és jelszavukkal. Fent van jelenleg egy roundcube webmail, ezt el is tudom érni a webmail.xyz.com-ról (xyz természetesen a honlap amit a kliens oldalról elérnek a userek). De nekem más is megfelel. Remélem érthető volt. -
a KDE-t rá lehet bírni valahogy, hogy akkor is kapcsoljon be a képernyővédő, ha fullscreen 3D vagy mondjuk videó megy?
-
spammer
veterán
válasz
spammer #21438 üzenetére
Tárgytalan, a Brightside rendben működik.
-
spammer
veterán
Használja valaki ezt a hot corner funkciót? Crunchbang 11 "Waldorf" alatt próbálgatom (alapból tartalmazza a fenti scriptet), de elég lassan reagál, amikor a sarokba húzom az egeret. Például: használom a minimize parancsot, ami leteszi tálcára az ablakokat. Az elsőt leteszi, aztán utána hiába húzgálom az egeret, eltelik kb. 4 mp, mire a következőre reagálna.
A config fájlban xdotool-lal adtam meg neki:
bottom_left_corner_command = xdotool getactivewindow windowminimize
Ha gyorsbillentyűkre állítom a parancsot az Openbox config fájlban (rc.xml), akkor gyorsan pakolja az ablakokat le a tálcára, tehát az xdotool teszi a dolgát, így valószínűleg a hot corner script várakozik.
Megnyitottam a /usr/bin/cb-hotcorners-t (ez az: [link]), a sleep részeket csökkentettem, nem javult, a sleepeket kikommenteztem, semmit nem használt.
Tudtok valami okosat mondani?
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
haromegesz14 #21435 üzenetére
En speciel a kerekkockat(roundcube) jobban szeretem, de szerintem izles dolga.
-
bambano
titán
válasz
haromegesz14 #21435 üzenetére
én webmail ellenes vagyok, túl sok biztonsági hibát láttam már bennük...
mondjuk teljesen zárt, privát hálózaton nem gond. -
haromegesz14
aktív tag
Ubuntu 14.04-en szeretnék valamiféle webmail server-t futtatni. Squirrelmail jó választás?
-
Rambovits
senior tag
válasz
lockdown90 #21431 üzenetére
Kalival, (én még BackTrack-ként ismerem) pont a sebezhetőségeket tesztelném. Meg abban semmi új nincs, hogy az elérhető funkciókat bekonfigolom. Valami újat kell csinálnom, ami még nincs
Köszönöm a tanácsokat.
-
Rambovits
senior tag
Sziasztok,
szakdolgozatomban behatolás detektáló rendszert szeretnék megvalósítani linux alapokon. Esetleg raknék ele még ipsec-el port szkennelés elleni védelmet.. Fedorát választottam, Red Hat-et használtam 1.5 évig munkahelyen. A kérdésem, hogy szerintetek van alkalmasabb disztró biztonság szempontjából? Vagy amire nekem kell ez is tökéletesen megfelel?
Válaszokat előre is köszi.
-
haromegesz14
aktív tag
Egy működő vhost config fájlt tartalmat tudtok nekem mutatni apache 2.4 alatt, LDAP autentikációval?
-
válasz
The.Bali #21424 üzenetére
Örömmel segítünk, ha tudunk, kár, hogy az alap probléma nem szünt meg! Itt megállt a kettőnk tudománya, de legalább pár dolgot kipróbáltál.
Ez a ronda lila dolog tényleg a Winhez kapcsolható most már, ezt legalább már sejtjük! Mintha valami Win driver probléma is lenne.Sorry az előbbi ronda képért, épp az ikonokat és a hátteret lövöm be, mert újra telepítettem a MINT- et SSD- re. Vannak itt elég érdekes ikonok!
XP ikonok!
-
válasz
The.Bali #21422 üzenetére
Nagyszerű! Nehéz szülés volt, aggódtam kicsit, hogy a 2 módszert kevered majd, ezért írtam le lépésenként.
Boot Repair, ajajj, ezek okoznak galibákat! A sudo update-grub ezt nem távolította el ezek szerint, mert a Win boot- ba lett csatolva.
Ha normálisan indul minden és ez nem zavar, akkor ebbe nem mennék bele. Azt hiszem, hogy a grub valamelyik config fájlban lehetne törölni azt a bejegyzést, ha benne van. Erre inkább nem beszélnélek rá, mivel még nem csináltam én sem változtatásokat ebben a fájlban, amit saját káromon nem próbáltam, abban nem adok tanácsot.
Megnézheted a fájlt, de amíg nem javasolja egy hozzáértő, addig ne változtass rajta.
/boot/grub mappában a grub.cfg
Ha nem rootban nyitod meg, úgysem tudsz belepiszkálni!
update
most olvasom az utolsó soraidat, akkor megtaláltad, ha gondolod, töröld belőle root joggal kell megnyitni innen jobb gombos módszerrel, az így bejövő ablakban megnyitott fájlt már módosíthatod, de ne feledd menteni! -
The.Bali
aktív tag
válasz
ubyegon2 #21420 üzenetére
Ezzel megoldással sikerült!
Köszönöm szépen!
Viszont lenne még egy kérdésem.
Korábban próbáltam használni a Boot Repair nevű progit. Azt lefuttatva hozzáadott egy Windows 8 (loader) (on /dev/sda2) nevű bejegyzést is a Windows 8 (loader) (on /dev/sda1) alá.Hogyan tudnám teljesen eltávolítani ezt az sda2-es bejegyzést? Ugyanis az sda1-essel jól indul, ha az van kijelölve.
A /boot/grub/grub.cfg fájlhoz is hozzá lett adva egy újabb szekció erre vonatkozóan. -
válasz
ubyegon2 #21419 üzenetére
Noobs módszere:
Terminal Command:
sudo -ijelszóval belépsz, ezt látod ~ # e helyett: ~ $
ezután kiadod külön külön ezeket a parancsokat
sudo mount /dev/sda5 /mnt
sudo mount /dev/sda5 /mnt/boot
sudo mount --bind /dev /mnt/dev/
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sdavége az installnak, most visszamegyünk azaz lecsatolunk
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mntezután újraindítunk
sudo reboot
-
The.Bali
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #21415 üzenetére
Amikor legalőször próbáltam megadni, akkor azt írta, hogy nincs --boot-directory parancs.
Most megadtam megint: sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
Lefutott, nem írt hibát. Újraindítottam a gépet, pendrive ki.
Most egy fekete háttérszínű parancssor fogad.grub>
A képernyő tetején: GNU GRUB version 2.02 beta 2-9ubuntu1 kiírás.
Mit írjak be? -
válasz
The.Bali #21416 üzenetére
Térjünk vissza a Kapitány supportjához, mégis csak szakértő!
ez a 2 sor amúgy is gázos, szerintem az sda5- öt kéne mountolni, ezért nézted meg a sudo fdisk -l paranccsal:
root@ubuntu:~# sudo mount /dev/sda1 /mnt
root@ubuntu:~# sudo mount /dev/sda1 /mnt/bootNobbs módszerrel ezeket a parancsokat kell beírni:
sudo mount /dev/sda5 /mnt
sudo mount /dev/sda5 /mnt/boot
sudo mount --bind /dev /mnt/dev/utána jöhet a többi
-
The.Bali
aktív tag
válasz
ubyegon2 #21414 üzenetére
ubuntu@ubuntu:~$ sudo -i
root@ubuntu:~# sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 240.1 GB, 240057409536 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 29185 cylinders, total 468862128 sectors
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
/dev/sda1 * 2048 718847 358400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 718848 377489407 188385280 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 377491454 468860927 45684737 5 Extended
/dev/sda5 377491456 460666879 41587712 83 Linux
/dev/sda6 460668928 468860927 4096000 82 Linux swap / Solaris
Disk /dev/sdb: 8086 MB, 8086618112 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 983 cylinders, total 15794176 sectors
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00000000
/dev/sdb1 * 2048 15794175 7896064 b W95 FAT32
root@ubuntu:~# sudo mount /dev/sda1 /mnt
root@ubuntu:~# sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot
Mount is denied because the NTFS volume is already exclusively opened.
The volume may be already mounted, or another software may use it which
could be identified for example by the help of the 'fuser' command.
root@ubuntu:~# sudo mount --bind /dev /mnt/dev
mount: mount point /mnt/dev does not exist
root@ubuntu:~# sudo chroot /mnt
chroot: failed to run command ‘/bin/bash’: No such file or directory
root@ubuntu:~# grub-install /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
grub-install: error: failed to get canonical path of `/cow'.
root@ubuntu:~# -
válasz
The.Bali #21413 üzenetére
Ha az első sor lefutott, akkor már csak sudo grub-install /dev/sda kell és utána sudo update-grub. A többi akkor kell, ha valami nem OK!Update után indítsd újra és ha nem megy, akkor csináld úgy, ahogy a Noobs linkjében van. Vagyok most egy darabig, de a Kapitány módszere nekem ismeretlenebb a linkeltnél.Stornó, szerencsére megjelent a Kapitány, így el tudja magyarázni a saját módszerét.
-
The.Bali
aktív tag
válasz
ubyegon2 #21412 üzenetére
Igen azt a cikket követem és Live-ból indítottam és az alábbi parancsokat futtattam csupán:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get install grub
(ez sikeresen lefutott)
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install /dev/sda
Could not find device for /boot: Not found or not a block device.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda1 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
The file /mnt/boot/grub/stage1 not read correctly. -
The.Bali
aktív tag
válasz
The.Bali #21410 üzenetére
Közben sikerült továbblépnem, de még mindig van hiba:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda1 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
The file /mnt/boot/grub/stage1 not read correctly. -
The.Bali
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #21406 üzenetére
A Windows 8.1 Troubleshooting menüjéből elindítottam egy parancssort, és kiadtam a bootrec /fixmbr parancsot. Ezzel helyreállt a Windows eredeti loadere, a Grub eltűnt. Most próbalom a Grubot visszavarázsolni, a sudo apt-get install grub paranccsal sikerült letölteni a grub-ot, azonban telepíteni nem sikerül:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install /dev/sda
Could not find device for /boot: Not found or not a block device.Tudnátok segíteni?
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #21407 üzenetére
Hát igen, úgy tűnik.
Inkább abban keresném a probléma gyökerét. Amennyire tudom, eléggé UEFI központúra készült.
Én az XP-t használtam utoljára, azóta legfeljebb másoknak segítek, amikor elakadnak valamivel Windows-on. És a kevés megmaradt Windows tudásom meg a Linux-os szemléletem még mindig elég ehhez. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
The.Bali #21403 üzenetére
Ezt nem tudom, Win8-at nem ismerem, a Win7-nél ehhez kellett a pendrive, arról kellett bootlni.
Viszont a grub újrarakása nem bonyolult, itt vannak a lépések az írás második felében, a Grub2-nél: http://itcafe.hu/cikk/gyakori_linux_problemak_es_megoldasuk/grub_parancssor.html
-
válasz
The.Bali #21401 üzenetére
A linkelt leírás az Ubuntunak elsődleges partíciót javasol, nálad az /sda5 nem logikai partíciót takar? Nem tudom ez kavar- e be, de lehetséges, mindenesetre a Kapitány ötlete megoldást kell hozzon. Ha mégse, akkor a partícionálással lesz gond. Ubit telepíteni új elsődleges partícióra 8-10 perc.
Nem ismerem az uefi- t és a Win 8- at, de nem volt már azon a gépen uefi- s Win 8 telepítve ezelőtt?(#21405) lev258
Én is így tudom, de a linkelt leírás kifejezetten ezt említi! -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest