- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
"Régen volt fent nálam ubuntu. xubuntu vagy valami light volt. Most feltettem mert xubimban zavart éreztem."
Így mondta a kolléga pedig. Pedig nem irt sokat!
(nemrég olvastam épp ezt tőled)
(#31709) RBJ
Az új Ubuntu bizony nem pörgős, ezt a desktopomon még nem is vettem észre, de a Toshiba laptopon már erősen gondolkodik, mire feljön a kattintott ablak! Mint Cinnamonhoz képest érzékelhetően lassú. (mer'ugye az is van ezen a laptopon) -
Lathronos
őstag
Ez elég rossz hír azok számára, akik Pentium 4 PC-vel rendelkeznek és csak ubuntu-t hajlandóak használni(én ismerek ilyen személyt). Kíváncsi leszek, hogy a 64 bit mikor fog elavulttá válni. Mivel már több mint 10 éves, előbb-utóbb várható a 128 bites CPU-k megjelenése a hétköznapi felhasználásban is. Bár lehet, hogy addigra már nem is fognak PC-ket/laptopokat gyártani. Már most is veszteséges ezek gyártása, mivel ugyebár nem mindeki cseréli őket 3-4 évente. A PC-m nekem is már 10 éves, és a laptopmom is már túl van a 2. születésnapján.
-
Dave™
nagyúr
A visszafejlődés is fejlődés, csak más előjelű
Sajnos engem a legkevésbé sem sikerült megnyernie sem működésben, sem külsőségekben, a pluginek kezelése is eléggé kényelmetlen szerintem, most már ezt használnám utoljára, vannak bőven jobb alternatívák (és igen, a Unity 7 is az, jelen formájában is).
-
&(#30676) jimmy399
Köszi, éreztem, hogy valami van, amit bizonytalanul sejtek! Így akkor már tiszta ez is, minden nap tanulunk valami apró dolgot.
Eddig még csak ezzel a 4GB-os fájlméret korláttal futottam össze a fat32-es penemen, nem ment rá egy .mkv film. Roppant érdekes, de mióta áttértem Winről, azóta úgy általában többet tudok meg a számítástechnikáról. Jó, persze hogy a nulláról könnyű haladni!
-
-
Fenéket! A nem gui-s módszerrel is meg kellett volna ezt a lépést is csinálni sok sok más lépéssel együtt! Ettől még a gui-s megoldások alapvetőek a kezdők számára, ez nem fér bele a fejetekbe?
Valamiért csak megcsinálják ezeket a programokat! Szerencsére nem mindenki ennyire begyepesedett guru.
-
törölt tag
OK.
(#30573) berus.berus
Jelen esetben azért van összefüggés, hiszen a cron fájl tartalma ez:#!/bin/sh
# trim all mounted file systems which support it
/sbin/fstrim --all || trueAzaz alapértelmezetten hetente minden vonatkozó eszközön lefuttatja az fstrimet függetlenül attól, mi van írva az fstabba. Azaz alapból feleslegessé teszi az fstabba való beleírást. Vagy rosszul látom?
-
törölt tag
Köszi.
Megnéztem az apache-ot, már nem volt semminek a függősége, töröltem.A NetworkManager-wait-online.service úgy nézem, a hálózathoz való automatikus csatlakozást csinálja. Ez azért nem baj, ha van.
(#30567) berus.berus
Köszi. Nekem éppen Samu 850 Evo lett.
Az „érdemes odafigyelni” mit takar? Hogy tudok rá odafigyelni? És főleg mire? -
Köszönöm neked is és a többieknek is!
Valóban azt kérdeztem, hol van tárolva, nem pedig a formáját.
Ennyivel elégedett is lennék, ha nem volna ennyire ismeretlen számomra a rendszer, noha másfél éve élek vele
A fájlt sem másolni, sem módosítani, sem megnyitni nem tudom, terminál segítségével sem, mert közli, nem én vagyok a tulajdonos Nagyon okos PC, a sajátom, de nem ismer el gazdájának!
Ijedtén módon nem tudok vele mit kezdeni.
A többi linkelt oldalakat, tanácsokat nézegetve amit megértettem, az nem működött vagy részben, a terminálos jelszómegváltoztatás menne is, ha tudnám a jelszót, ugyebár..., a többivel meg nem igazán vagyok összhangon, hogy tudjak is vele valamit kezdeni.
Így változatlan a legegyszerűbb variáns számomra az első válasz, a pontos hely bár van ott shadow, shadow- és shadowconfig fájl is. Csak mit tudok vele kezdeni? -
törölt tag
-
King Unique
titán
Hát mondjuk meg tudom érteni, mert számomra a natúr GNOME 3 finoman fogalmazva nem éppen kényelmes és nem igazán áll kézre, sőt...Ennél még a Unity is (sokkal) jobb. Egyébként most is van Ubuntu GNOME, szóval érdekes lesz, ha még egyet kreálnak. Ha meg KDE-re váltanak, akkor mi lesz a Kubuntuval?
Kár megkavarni ennyi év után...
-
gyulank
addikt
Nem, ez nem az. Amit én mondok, abban úgy volt, hogy a felső panel volt az ablak címsora, és menüsávja, vagyis, mikor rákattintottam az egyik ablakra, akkor azé, ha másikra, akkor azé, de az ablakokon ez nem foglalt helyet. Sőt, talán alsó panel nem is volt. Utána jött egy frissítés, és azóta hiányolom. De ez már 2010 körül volt.
-
Dhampir
félisten
Itt legfeljebb a megszokással lehet probléma.
Mire kezdenének jobban hozzáidomulni a felhasználók a Unity-hez, már nyakukon az újabb "őrület". Kicsit a másik rendszer esete; a Windows 8-al kezdődő, és a Windows 10-re kicsúcsosodó "vesszőfutásra" emlékeztet.
Ámbátor remélhetőleg inkább pozitív fejlődésről van szó, hogy végül helyes mederbe kerülnek a dolgok, és egyértelműbb, könnyebb felhasználói élményhez jutnak az Ubuntu barátai.
-
-
-
Eddig létezett n számú ablakkezelő a minimáltól a full csicsáig. Most már n+1 van. Minek?
----
Telepítettem volna a vice commodore emlulátort, de ubuntu one fiókhoz köti a telepítést. Ezen jól meglepődtem, mert úgy rémlett, hogy az megszűnt. Csináltam egy fiókot, de nem fogadja el a bejelentkező paramétereimet:
Helytelen e-mail vagy jelszóPedig ugyanezzel az user/pass párossal beenged a WEB-es felület.
-
-
Sidorovich
senior tag
Köszönöm a gyors segítséget! Kipróbáltam, és ez a baja:
~$ steam
Running Steam on ubuntu 16.04 64-bit
STEAM_RUNTIME is enabled automatically
[2016-11-03 22:43:52] Startup - updater built Oct 13 2016 00:47:16
SteamUpdateUI: An X Error occurred
X Error of failed request: BadValue (integer parameter out of range for operation) -
Kifejtenéd?
Nem. Szerintem nem követted túl erősen a thread-et. :-) Van némi irónia is a hsz-emben. a Tails-t a para miatt írtam, de neked már késő van...
(#28262) growler
Nem könnyű kérdés, főleg, hogy most már nem is értem az egész kérdés létrejöttének az értelmét...miért van, káros-e? Biztosan az...végül is ez is csak áramot fogyaszt.
-
-
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
-
lev258
veterán
-
-
Ez azért túl egyszerű lenne...
.
(Nálam meg különösen nem, a nagy masinámat szvsz nem is kezelné(maga csak a 4 CPU(egyenként 12 magos Xeon-ok), több, mint 2,5 milla volt(de ez csúnyán baráti áron volt, mert a gyerekkori barátom jó helyen dolgozik)...))
Bár az "arc-nál" nem tudom, ki a "kernel hero"...
Igaz, vagy 1 éve legalább, amikor próbálkoztam vele, de akkor még a RAID tömbökön is behalt ezen a gépen (hardveres tömböt meg nem akartam szétszedni csak az "arc" telepítése miatt..)UI: Természetesen a korábbi kérdésem a Desktop Ubuntu-ra vonatkozott, nem pedig a fent említett atomerőműn hasznát szerver változatra...
-
Lathronos
őstag
Az ilyen tündeföldi fantasy MMO játékok nem nekem valók.
Én a szívrohamot okozó ijesztgetős játékokat szeretem a fillperek mellett.
-
-
spammer
veterán
Már nagyon rég nem kell flash a youtube-hoz, html5 alapon minden modern böngészőnek vinnie kell, ha a megfelelő pluginek/kodekek telepítve vannak a rendszerben. Egy rendes DE-nél ennek alapból működnie kellene.
(#26083) tomtyi: lehet, hogy a gstreamer nevű csomag kell.
Keress rá, van-e ilyesmi telepítve.
-
-
-
lev258
veterán
A tényekkel nem vitatkozok, csak a végső következtetéssel. Mindössze azt állítom, hogy a 14.04 most is biztonságosnak tekinthető, normál használat mellett. Néhány programot pedig megbízható ppa-n keresztül esetleg frissen lehet tartani. A 16.04-ben talán ezek a hibák javítva vannak, de ettől még jelen lehetnek olyanok, amikről nem tudunk.
Talán könnyelműnek tartasz, de még egyszer nem kezdtem vizsgálni, mely csomagjaim vannak a universe-ből és rövidebb ideig támogatottak. Pont azért, mert egyéb téren rendes gazdája vagyok a rendszernek, vagy legalábbis próbálok az lenni.
A Debian és az Arch is speciális esetek, pont a filozófiájuk miatt. -
lev258
veterán
Szerintem ez bármelyik rendszerre igaz. Ha nem is mindenhez, de azért jönnek hibajavítások. Azt meg ne is említsük, amiről nem is tudunk (pl. egy új rendszerben, vagy program új verziójában).
Én nem érzem, hogy a 16.04 megjelenésével a 14.04 kevésbé lenne biztonságos. Mert ezt sugallod, akaratlanul is. -
Dave™
nagyúr
A gadget-ek meg a plasma 5 színei, alkalmazásai (pl. amarok), szerintem túl harsány az egész. Egy neonos színorgia. Kontraszt nem sok van benne. Akinek ez jön be annak tuti tetszik, szerintem csak hatásvadász. Én sokkal inkább Gnome párti vagyok, ami meg a másik véglet, puritán, letisztult (a Gnome 3 alap felső panelje mondjuk szintén béna, de ez más kérdés).
-
Syl
nagyúr
>Én leforce-olnám
Nem tudom mit jelent, de jól hangzik
(#25818) Dave™
A Chromium is fent van a gépen, csak azt másra használom.
Chromeban megy a saját gmail, youtube, play store - az androidos telefon és táblagép miatt.
Chromiumban megy az irodai email, könyvjelzők, jelszavak.
A fő böngészőm egyébként a Firefox (alaposan bebiztosítva - no script, ghostery, ublock, keefox)
És backup browsernek meg van a Vivaldi (firfoxban jobb klikk, open with vivaldi in incognito mode).Szóval használok pár böngetőt
-
Foose
addikt
Köszönöm az infót! Hát,elég siralmas. 6 csomag (0.3%) (már) nem tölthető le
145 csomag (6.3%) nem támogatott. Hát igen,ez volt az egyik ok,ami miatt gondolom jobb a friss rendszer. Fene tudja,mi lenne a jó?!(#25776) lev258 Jajaja,jogos
Hát,én csak használom. Net,videó,zene... Munkám miatt sokkal többre nincs is időm.
-
Inkább itt válaszoltam, mert itt az Ubuntun már nagyon off lenne a sok Arch.
Szép lassan csak elenyészik ez a mennyi GB is kell a disztrónak polémia is, mert Raynes ft az Arch-on gyűjtötte a gigákat bőszen, ami ugye a rolling rendszer frissítési metodikájának és annak tudható be, hogy soha nem törölte a cache-t, mert 2 hetes hArchos még az nem tudja, hogyan kell.
-
törölt tag
Jó megfogalmazás.
(#24653) King Unique
Nem tudom, melyik HDS verziót használod (én most hirtelenjében a 4.0-ás próbaverziót raktam fel), de ugyanazt a S.M.A.R.T. technológiát használja, mint a Gnome Disks és a smartmontools, így az adatok is ugyanazok lesznek. Viszont nem is látja azokat a partíciókat, amiket a Windows egyébként tufa Disk Management-je legalább lát és partíciónak ismert fel, még ha nem is ismeri fel a fájlrendszereket, és teljesen üresnek gondolja őket. Ezzel szemben a Gnome Disks (és nyilván a többi, hasonszőrű progi) látja és fel is ismeri a Windows partícióit és fájlrendszereit. -
Nem nagyon reagált rá :S
Mondjuk került egy másik (ugyanolyan) CRT is, az jól adja vissza az EDID-et, szóval most megy a zárt meghajtóval, aztán előbb-utóbb kap egy rendes monitort is.
Ja, és most megy a frekiváltás is, csak nem a Cataystból, hanem a Lubuntu monitorkezelőjéből
A Catalyst szerint még mindig 1280x1024x60Hz, mikor már 70-e van a monitor -
Dhampir
félisten
Aham, szóval ilyesmik előfordulhatnak.
(#23507) laszlohu
Igen, települ. Sajnos sajnos a grafikus Intel Vezérlőpult nem települ hozzá, amivel konfigurálni lehetne a beállításokat.
(#23505) Aethelstone
Köszönöm a tapasztalatok leírást.
(#23506) Syl
Köszönöm.
Nekem a legutóbbi időkben legjobban az AMD vált be, de most látótérbe került egy akciós Inteles gép, emiatt gondolkodtam rajta. Inkább ragaszkodok az AMD-hez.
-
-
-
Mtbsrác
senior tag
Nemakarok semminek se dedikálni. Szimplán a munkahelyi program nem kompatibilis a routerrel és ennyi. Spec program mielőtt megkérdeznéd mi az, csak így fut és fejlesztették ki (routert nemszeresse). Ezért szeretném megoldani hogy a gépem adja tovább a jelet a routernek, hogy a család többi tagja is használhassa a netet. Tűzfal ilyesmi nemérdekel.
-
Ez így azért felületes... mindig friss, ha biztonsági javítást adnak ki, ezek szerint ilyen most nem történt. Anno, amikor a Firefox is több verziót fejlesztett, akkor is így volt, most, hogy összpontosul, most sem változott sokat.
Az ESR pedig rosszabb ebből a szempontból, így a sima release támogatás jobb választás volt. -
Lathronos
őstag
-
Hurkaleves
őstag
eddig nem győzött meg az op rendszer... nem tudom hol a hiba, de nincs hangom, nem tud FHD felbontást és szaggat a FHD film... plusz magyarítást sem találom hol van..
megnézem én még majd ezt a történetet a win10-el, hátha... ha azzal sem jutok dűlőre akkor a két kütyüm eladóvá fog válni..azt hittem gördülékenyebben fognak menni a dolgok...
-
Hurkaleves
őstag
ja, oké.
most éppen frissítem a szoftvert, de ami elsőre szemetszúrt, hogy felbontásban csak 720p-t látok...
meg az első film tesztnél szaggatott egy 1080p-s film a gnome playerben amit a nas-unkról próbáltam lejátszani.. kíváncsi vagyok frissítés után mi történik.. magyarítani tudom e ugyan? -
Hurkaleves
őstag
a "gyári" lubuntu elindul szépen ahogy követtem az utasításokat, de ez nem a telepítős verzió...
ami magyar oldalon van azokkal nem megy...
akkor nem tudom elérni, hogy telepítős legyen és a saját tárhelyére tegye? -
Hurkaleves
őstag
magyarul a boot miatt kell legyen benne egy SD kártya is fixen, de maga a lubuntu mehet majd a nand-ra?
ha már itt járunk ezt hogyan tudom megoldani? mármint, hogy a lubuntut átmásoljam a nand-ra? gondolom ez sem ilyen egyszerű...ja meg az android arról fut.. azt is megoldották valahogy.. vagy az más tészta?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Motoros topic
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Revolut
- Óra topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Gyermek PC játékok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Álmodozol egy erősebb gamer élményről? Kamatmentes rèszletre is!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest