- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Olyan programot keresek, amivel egy pendrájvon lévő bootolos tartalmat le tudok menteni, illetve fel tudok írni, egy másik méretű (nagyobb) pendrájvra. Természetesen úgy, hogy a bootolása, működése ne szenvedjen csorbát. A segítséget előre is köszönöm!
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Egy számomra érdekes probléma: Ha egy belakot rendszerről (annak másolatán külön partición próbaképpen) mindent leszedek, ami a gyári friss telepítéskor sincsen rajta, akkor-is kb kétszeres helyet foglal. Mitől és hogyan lehet a sok szemetet semlegesíteni? (Nem akarnék mindig és mindig újra telepítgetni.)
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #22161 üzenetére
Pontosan. Hiszen az SSD-knél mind az írás, mind az olvasások számának növekedése egyértelműen cella-kipukkadásokhoz vezet. Ezeket az SSD egy ideig tudja kezelni, de egy mértéken felül már adatvesztéshez vezet. Szóval ezt a számot lenne jó megtudni. Elvileg ezt minden SSD könyveli magának. Kérdés, hogy mivel tudom időről-időre leellenőrizni?
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #22159 üzenetére
Például az előbb említett Samsung program, kiírja TB-ban, a használtságot. Például arra a winyóra a Samsung 34,5 TB-ig garanciát vállal. nekem most azt írja ki, hogy .8 TB. Ebből egyértelműen le tudom mérni, hogy hol tartok. Ha eléri a szavatoltat lecserélem. Szóval ilyen egyértelmű mérőszámos dolog kellene.
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Szeretné egy programnevet kérni tőletek, amivel az SSD-m használtságát meg tudom nézni. Például egy olyat, amint a másik gépemen windows alatt a Samsung Magician. Az szépen kiírja a TB-ban az SSD használtságát. Viszont ezen a gépen nem Samsung márkájú SSD-m van és nem windows, hanem Xubuntu. Remélem tudtok segíteni.
-
szundybence
aktív tag
válasz
szundybence #21884 üzenetére
Nah, hát ez sem jött be. Például az ezzel a módszerrel történő frissítés után a Virtualbox 4.2.1-es volt. Leszedtem, felraktam, most 4.3.10. Szóval szerintem kellene még valami másnak is lennie, hogy valóban frissüljenek a dolgok.
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogyha én felrakok egy szoftvert az Ubuntu Szoftverközpontból, annak hogyan lehet megmondani, hogy amikor frissítek és van belőle friss, akkor az is frissüljön? Mert az egyik-másik frissül, a többi meg nem. De ha felírom a verziószámát, majd leszedem és megint felrakom, akkor látom, hogy már új. De akkor miért nem frissül automatikusan?
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Nincsen kéznél kábelem pedig néhány fájlt szeretnék áttölteni a tabletemre. A Xubuntu 14.04.2-es asztali gépem kábelle, míg az Androidos tabletem wifivel kapcsolódik a routerhez. Kérésem: Mi a legegyszerűbb módja (és pontosan hogyan kell csinálni), a fájlmásoláshoz az összekapcsolásnak?
-
szundybence
aktív tag
Volt itt korábban egy táblázat, hogy melyik verzió mikor és hány órakor jelent meg. Be tudná azt megint tenni valaki?
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #20823 üzenetére
Miért tetted offtopikba? Hiszen egy operációs rendszernek elsősorban az a feladata, hogy a fájlrendszert kezelje hibátlanul. Tehát ez bizony egy kardinális kérdés. Emiatt ezek a kérdések aktivitást és elsőbbrendűséget kellene élvezzenek egy szakmai topikban. Hogy mi van ehelyett? Érzelmek. Mert már megint valaki bántja az ingyenes oprendszert ami pedig egyre jobb és szebb. És hát bánja a fene! Szeretem és nagy-nagy szeretettel használom nap-mint-nap. Viszont bosszankodom is rajta néha. Ennek adtam hangot. Mert mi mást tehetnék? Én nem vagyok programozó. Megjavítani én nem tudnám. De legalább felhívom a problémára a figyelmet. Ennyi.
-
-
szundybence
aktív tag
Végül sikerült exFAT-ra formázni a pendrájvot. Fel is írtam rá. Méghozzá gyorsan írta. Viszont a tévém ezt a formátumot sem ismeri. Szóval mégiscsak jó lenne már az ubuntuban megjavítani az NTFS fáljkezelést. Míg ilyen elemi dolgok hibásak, nem is lenne szabad csicsázni. Innen nézve például az Unity teljes fejlesztése is egy eszetlenségnek tűnik. Aki nem tud járni, mert csetlik-botlik, az ne akarjon balettozni.
-
szundybence
aktív tag
-
szundybence
aktív tag
válasz
szundybence #20791 üzenetére
Deh, csak nem bírok nyugodni. Felraktam a fuse-utilt és a exfat-fuse csomagokat (sudo apt-get install exfat-utils exfat-fuse), de a Gparted továbbra is szürke exFAT-ot mutat. Vajon mi kellehet még neki?
-
szundybence
aktív tag
válasz
szundybence #20783 üzenetére
A tévék állítólag XFS-re formázzák az USB-n lévő eszközöket. Az enyém sajnos nem tud felvenni, csak lejátszani, így formázni sem tud. Viszont én megpróbáltam, de nem tudom kiválasztani a formátumot. Valami tipp esetleg, hogy miként lehetne mégis megformázni XFS-re?
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #20782 üzenetére
Igen. Keresztbe kasul próbáltam. Mert idegesít nagyon. Egyébként ezért még egy USB3-as kártyát is vettem a gépembe egy USB3-as extragyors 32GB-os pendrájvval. (Butaság volt, mert ennyiből már kijött volna egy külső winyó is.) Szóval azzal is ugyanezt műveli. Érhetetlen és idegesítő.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #20780 üzenetére
Na-akkor írok paramétereket is hogy értsd. Elkezdi 25, vagy 27 MB/sec sebességgel. Majd kb egy perc után már esetleg csak 3-4 KB/s. Vagyis egy nagyobb fájlt esetleg 6-8 órán keresztül másolna átt. Ez a fajta durva belassulás nincsen ha a külső egység nem pendrájv. (mielőtt kérdeznéd: igen, több pendrájvval is próbáltam, mindegyikkel ezt csinálja.)
-
szundybence
aktív tag
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Van egy visszatérő gondom. A tévémre dugott USB-pendrájvról csak akkor olvassa a filmet, ha az NTFS-re, vagy FAT32-re van formázva. Ez utóbbinál ott a 4GB-os fájlhatár, míg az NTFS-re történő másolásnál a végletekig belassul a folyamat. Ez egyértelműen a linux hibája, mert EXT-partíciókra másol nagy-sebességgel és NTFS-re pedig windowsz alól másol ugyanarra a pendrájvra nagy-sebességgel.). Ne is vitassátok meg, csak adjatok ötletet ha tudtok, hogyan lehetne ezt a belassulást feloldani.
-
szundybence
aktív tag
válasz
szundybence #20648 üzenetére
Erre valaki?
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Őszintén szólva nagyon idegesít, hogy minden harmaik-negyedik frissítésnél történik valami bosszantó dolog, amit aztán nem is biztos, hogy rendbe tudok szedni. Például most a Skype (pedig az nem is frissült) üzenet-sorában lévő linkre kattintva nem nyílik meg a linkelt oldal a böngészőben (Firefox36). Tudja valaki, hogy ez miért van és hogyan lehetne visszacsinálni?
-
szundybence
aktív tag
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Ki tudja, hogy az új 15.04-nek mennyi lesz a frissítési élettartama?
-
szundybence
aktív tag
Többször is volt róla szó, de elfelejtettem a program nevét amivel windows alól fel lehet rakni egy live-linux ISO-fájlt pendrájvra.
-
szundybence
aktív tag
válasz
spammer #20139 üzenetére
mert kb. 0 az esélye
Ez nem így van, de persze nem vitatkozom. Ez nem az a hely, ahol ezen kellene vitatkozni. De az sem, hol ilyen fennhéjázó szöveget csak úgy be lehetne lökni.
Na-mindegy, rejtélyes az biztos, de nem agyalok rajta sokat. Nincs annyi időm, hogy ilyenekkel foglalkozzam. Csak mint érdekességet mondtam el nektek.
-
szundybence
aktív tag
Nem olyan rég írtam, hogy a Gmail Notifier kattintásra nem nyitja meg a levelezést. Nos nem csináltam semmit, de tényleg semmit. Még csak nem is frissítettem. Most mégis megnyitja. Gondolom azt kizárhatjuk, hogy magától gyógyult volna meg, hiszen nem élőlény. De akkor mi történt? Utálom az ilyen rejtélyes dolgokat. lehet, csak windowszos régi beütésem, de ilyenkor mindig gyanakodni kezdek valami kártevőre...
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
A Gmail Notifiert használom jelzőként. Eddig, kattintásra meg is nyitotta a levelet. Most nem. (Közben nem változtattam semmit.) Hibaüzenetet nem ad, csak nem csinálja. Lenne mód a javítására?
-
szundybence
aktív tag
válasz
toth_janika #19732 üzenetére
Qupzilla. Bent van a repóban. Kicsi, gyors, minden fontosat tud. Nekem bevált.
-
szundybence
aktív tag
válasz
Aethelstone #19607 üzenetére
Nálad működik?
(#19610) lev258: Nálam nem működik
-
szundybence
aktív tag
Ezek szerint nincsen androidos tabletetek, vagy telefonotok sem. Ugyanis amit linkeltem, az a Mindigtvét közvetlenül az interneten kereszetül fogja. Nem kell hozzá semmiféle további kütyü. Csak és kizárólag internet kapcsolat. Nos ezt a tabletes alkalmazást időközben megcsinálták majdnem mindenre. Csak pont Ubuntura nem. Vagy csak én nem tudom, hogyan lehetne mégis a gépemre varázsolni. Szóval ez lett volna a kérdésem, de látom sajnos ti sem tudjátok a megoldást.
(#19564) Aethelstone: Köszönöm a válaszodat, talán ezzel menni is fog.
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném én is élőben nézni a Mindigtvét, de úgy látom nincsen alkalmazás Ubuntura. Esetleg tudtok valami áthidaló megoldást rá? Esetleg WINE?
-
szundybence
aktív tag
-
szundybence
aktív tag
válasz
N0zer0 #19390 üzenetére
"Pl. az, hogy ha már egyszer Linuxot használsz, akkor ne windowsos programokkal használd."
L'art Pour L'art? Szerintem ez nem ok. Ha tökéletesen működik WINE alatt és egyébként ingyenes, akkor egy ilyen megkötés értelmetlen szerintem.
És nem, nincsen olyan alternatívája ami ennyit tud és ilyen stabil. De hagyjuk. Mindenki azt csinál, amit jónak lát.
-
szundybence
aktív tag
-
szundybence
aktív tag
válasz
Aethelstone #19364 üzenetére
A legutóbbi 12.3-as ISO-t emlékeim szerint ezzel raktam ki pendrájvra.
(#19369) N0zer0: Passz, nekem eddig bevált.
(#19373) Kendek: És akkor szerinted mi a jó megoldás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- LED világítás a lakásban
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- LEGO klub
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged